• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

 Относно Петър Динеков

Submitted By: Hatshepsut Date: 26 Януарий 2023, 07:01:14 Views: 66

Четох преди време книгата на Петър Динеков "Български фолклор" и ще споделя някои впечатления от тази книга. Книгата е от 1972г. (третото издание на книгата), авторът е очевидно комунист със славянско самосъзнание  :tired:  той доста често цитиpа и се позовава на руските и съветските учени като истина от последна инстанция.

Аз категорично не приемам неговата теза, че българския фолклор е чисто славянски, но най-неприятно впечатление ми направи зле прикритата радост, с която авторът обявява българските народни обичаи за суеверия и отживелици, които отпадали естествено под напора на "прогреса"... нещо повече, той твърди че по него време (първото издание на книгата е от 1959г.) повечето народни обичаи вече не се изпълнявали... но пък от друга страна Динеков говори с явна симпатия за "новия фолклор", като под това има предвид партизанските и бригадирските халтури  :dont:
Твърденията на Динеков за изчезването на българските обичаи са направо смешни, лично аз съм публикувал във форума и фейсбук стотици снимки на лазарки, коледари, сурвакари, кукери, нестинари, снимки от Зарезан, Еньовден и т.н., дори в личния си фейсбук-профил съм споделял цели албуми с такива снимки...

В заключение ще спомена, че Динеков се оказа лош пророк, българския фолклор и традиции не само не са изчезнали, но и няма да изчезнат, за разлика от техните безвкусни партийни и комсомолски мероприятия, които отдавна отидоха на бунището. А защо се оказа така, ами защото бяха изпразнени от съдържание, затова  :lol:

Rating: This article has not been rated yet.

CommentsPowered by EzPortal