• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

12 April 2021, 01:07:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12610 Posts

Шишман
4763 Posts

Panzerfaust
773 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20716
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 60
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 29
Total: 29

avatar_Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери

Started by Hatshepsut, 25 August 2018, 13:51:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 1976 г.:

СЪЗДАВАНЕ НА СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА

В миналото си славяните обитавали земите около Днепър, Днестър и Хималайските планини, където имали контакти с японците на китайска територия. ПО произход били тюрки. Разделяли се на три групи: прабългари, славяни и тракийско население. По-известни славянски племена са келтите, одрисите, илирите и славяните. Тракийското население се заселило в местността Добруджа, а останалата част от прабългарите и славяните нахлули на Балканския полуостров.

Славянските племена се занимавали главно с риболов и убиване на други горски животни. Те умеели да плуват добре, като преминавали водното пространство пред него, с плуване под вода със захапано кухо бамбуково стъбло, чрез което се снабдявали с въздух. Най-траен бил съюзът на седемте славянски (венетски, по името на племето славини) племена и северите.

По произход прабългарите са един неземеделски народ – бръснели си главите, а само неземеделските народи си бръснат главите. Основното им земеделие било скотовъдството. Степно племе, те обичали коня и прекарвали на него по-голяма част от живота си. Прабългарите воювали с два коня, които в мирно време не били използвани. Строяли си къщи от кирпич навътре в езерата,за да не ги нападат врагове. Мъжете се занимавали с ловуване и обличане, докато жените – само с домакинска работа.

През 680 година обаче се случила една от шегите, които историята понякога си позволява, за да създаде или унищожи нещо. На тази година седемте племена на южните славяни дошли от изток. Там те намерили и своя пълководец Аспарух. След възкачването на Аспарух те се освободили от тюрките и създали Медари Булгари. Хан Аспарух е известен като един от първите български ханове , който благодарение на своите за времето си необикновени умствени способности успял да доведе българската държава до пълно цветуще. Образуването на българската държава се извършило и утвърдило на Бузлуджанския конгрес.

Решението на Аспарух не съвпадало с намеренията на Византия. Макар че тя се гърчела от вътрешни кризи, византийският император Костадин IV Копронимик тръгнал по море с корабите си и пристигнал до Видин. Но когато византийските войски слезли на брега, враговете им ги нямало. Копронимик не познавал тактиката за водене на война на прабългарите, затова приел да изчака, докато се появят. Но се обадил ревматизмът, който имал. Получил пристъп на подагра в крака, императорът бил принуден да напусне Видин и отплувал за Несемврия. Всички войници помислили, че бяга и започнали да тичат след него към параходите си, като ги претоварили. Така, без пушка да пукне, и двата най-големи румелийски похода по море завършили на дъното на Черно море.

Едва тогава прабългарите се появили, за да изразят по неописуем начин възторга си от победата. Бог Тангър, в който вярвали, давал своето съгласие. Аспарух принесъл в негово име голяма жертва – заклал съпругата си Ахингра, която сама пожелал това. В разгара на приготовленията за повторна генерална разправа Аспарух умрял.

Цариградската патриаршия се уплашила от това и побързала да издаде ферман, в който славяни и прабългари се признавали за отделна нация и с отделна религия. Между тях бил сключен федеративен съюз, който по силата на договора от 681 г. бил признат за субект на международното право.

Съюзът между славяните и прабългарите може да се разглежда като един куриоз в световната история.

Първоначално държавата имала неуточнена северна граница, която се колебаела. Но през времето на хан Тервел България придобила сегашния си териториален облик. Голям дипломат, Тервел успял по дипломатически път, чрез хитрост и измама да издигне българската държава. В заговор срещу него се вплел византийският император Юстиниан II. Но резултатът бил точно обратен – вследствие на заговора той загубил не само престола си, а и своя нос.

След смъртта на хан Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които не могли да управляват достойно държавата. Засилила се диференциацията в разслоението и класовата поляризация.

При Телериг нещата тръгнали по-добре. Той успял да вникне в душите на измъчените от създаването на държава прабългари и славяни. Телериг помолил византийския император да му каже имената и адресите на неговите агенти в българската държава. Така новият хан постигнал унищожаването на фашистките агенти и укрепил териториалната площ на държавата.

Както се вижда, образуването на българската държава се обуславя от стечението на обстоятелствата. Българският народ, който дотогава води или полузаседнал, или полуразбойнически живот, става страж както на собствената си култура, така и на чуждите, близки и далечни по дух култури.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 2006 г.:

"Създаване и укрепване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел"

Прабългарите съществуват още от времето на Ноевия ковчег.
Според някои сведения "българи" значело "ловци на самураи".
За разлика от повечето народи прабългарите приемали Ахил за свой вожд.
Родината на прабългарите била Памид.
Българите са конно-народна общност.
Големият български историк Божидар Димитров показва, че прабългарите имат сравнително голям ръст в сравнение със съвременниците си.
Жилищата им се наричали юрта - сгъваема кожена палатка.
Юртите са наколни жилища.
Прабългарите не правели разлика между мъже и жени.
Главен бог бил Тангра с помощници Слънцето и Луната.
Ролята на жреца се изпълнявала от всеки почтен мъж.
Набавяли основните си продукти чрез грабежи.
Според византийските автори прабългарите се прехранвали с лов и разбойничество и най-общо животът им е характеризиран като звероподобен.
Бягането по бойното поле при прабългарите се наказва със смърт.
Титлата хан се използва само по навик.
Прабългарска находка при село Малая показва богато снаряжение на един велик воин заедно с украсата на коня си, което подсказва, че прабългарите спали с конете си.
Българите са 100-120 хиляди души - мъже, жени, деца, старци, котки и кучета.
Един учен, Рециус, определя славяните към дългоглавата група, която по-късно се разпада на дългоглава немска група.
Славяните били ниски, червенобради, червенооки, червенокожи хора.
Първоначално живеят в землянки, а после в полуземлянки.
Землянките са най-често на един етаж.
Землянките на славяните били в размер от 1 до 4 кв м.
Домовете на славяните били слабо мебелирани.
Селищата им се разполагали край реки, езера и язовири.
Земите, като не принадлежат на никого, са на общината, следователно се установява смесен режим на собственост.
Славяните поставяли в гроба удушената жена на покойника.
В чест на боговете славяните принасят жертви - дребни животни, но в повечето случаи - преди война - е възможно и човек.
Славяните дишали с шнорхел.
Срещу врага славяните се сражавали с конна пехотница.
Въпреки взетите предпазни мерки Византия не може да се отърве от похожденията на славяните.
Славяните нападали бързо своите противници, бързо ги ограбвали и плячкосвали. Те пишели с трески и резки. Създали също календар, на който отбелязвали датата и годината чрез дълбане в стената.
Византия отгледала в полите си прабългарите, но те й се отплатили твърде зле.
Аспарух се заинтересова от славяните и преминава инкогнито Дунава.
Къде Аспарух преминал Дунава - където сега е Аспаруховият мост.
Аспарух бил строг и инициативен.
Аспарух допуснал врага да се оттегли, което показва незлобливия характер на хана.
Аспарух преминал Дунава и нахлува към Долна Азия.
Плиска - здраво укрепен аул; модерен град със съвременна канализация, водоснабдяване и др.
По въпроса за победата на Тервел писал Карл Май.

Hatshepsut

Създаване и утвърждаване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел

"Прабългарите били скотовъди - бръснели си главите, а само скотовъдите си бръснели главите"

"Прпабългарите воювали с два коня"

"Създаването на българската държава през 681 било утвърдено на Бузлуджанския конгрес"

"Хан Аспарух спасил българите от византийския фашизъм"

"България при Кубрат се простирала между Черно, Балтийско море и Северния ледовит океан, на изток стигала до Хималаите където осъществявали връзка с японците на китайска територия."

"В чест на създаването на държавата хан Аспарух направил и още нещо - тържествено заклал съпругата си Ахингра, която сама пожелала това"

"След смъртта на Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които въобще не били достойни да управляват. Хан Телериг успял да вникне в душите на хората изтормозени от създаването на държавата. Той поискал имената и адресите на византийските агенти в България и ги избил до крак."

"Костадин V Копронимик нападнал България по суша и море. Византийските параходи спряли край Видин, българите побягнали, а византийците се учудили, че не са там. Накрая императора го заболяли краката, отишъл в болница, българите нападнали византийците а те отплавали обратно. Така без пушка да пукне България извоювала своята победа


Прабългарите били скотско племе. Те водели номадски начин на живот, но вече заселили се на Балканите, започнали полуседнал начин на живот.
Прабългарите се препитавали предимно със земеделие, като лов и риболов.
Славяните били миролюбив народ, който чакал от засада, а после използвал отровни стрели.
Най-голямото предимство на областта Загоре било, че тя имала изглед към морето.
Според законодателството на Аспарух конете не трябвало да се ядат.
Прабългарите разчитали основно на конницата. Те донесли в Европа стремената и сабята като оръжие. Това позволявало на ездача да се изправи и да сече отгоре-надолу или да стреля с лък по време на езда. Дотогава византийците и останалите народи можели само да промушват от седлото на конете поради нестабилността си.
Славяните разчитали на здрава пехота. Смелостта им била пословична. Често се биели голи до кръста, за да не им пречи облеклото.
Кубрат се установил между Балтийско и Мраморно море, а на юг достигал до Червено море. Тогава за пръв път се появил стремежът за България на три морета. :lol:
Славянските племена били много добри в строителството – те сами си построявали домовете от камъни и кал, правели си и отбранителните крепости. :lol: :lol: :lol:
След приемането на Юстиниан ІІ в Цариград той бил убит, за разлика от първото му гонение, когато му били отрязани само ушите.
Славяните се обличали с бели ризи и долни гащи. Те били изключително гостолюбиви, затова били готови да защитят госта си и да отмъстят за него.
През 681 г. е осъществен мирът, който гарантира появяването на една нова страна върху старата територия, наречена България.
681 г. е годината на старта на едно ново начало за славянското и прабългарското общества, които със съвместни усилия построили нейното начало.
Сключил веднъж мирния договор, Юстиниан решава да го наруши и отново напада новосъздадената държава, при което загива Аспарух.
Кубер е един неуспял Аспарух.
Славяните се наблюдавали в три основни вида – славяни, словени и словини.
Дотогава славяните водят спокоен начин на живот.
Едната византийска флота минала по поречието на Дунава, а другата – през проходите на Стара планина.
Българите установили, че ромеите са за фураж на конете. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
През 681 г. Константин ІV Погонат сключва съюз със съюзниците, защото в този момент не е в състояние да воюва с тях.
Славяните са източноевропейско племе с тотемен произход, което водело заседнал начин на живот.
Значението на заселването на славяните е от съществено значение както за тяхното развитие, така и за ползата от етническите преплитания.
Северната граница на новата държава минавала по Дунава, а североизточната - по поречието на Днепър и Днестър.
Славянският бог на слънцето е Нептун.
:-P
Най-странното нещо е, че те дори нямат храмове.
На България е определено да гради и променя историята н тогавашния свят.
През 715 г. Балканският полуостров е залят от арабска експанзия.
Останалите държави в Европа изразяват своята благодарност на България и открито възхищение от военно-политическите й качества.
Българската държава е първата варварска държава.
Населението е представено от свободни селяни-общинари.

Hatshepsut

На темата за Хан Крум кандидатстудентите викаха: "Ура!" Резултатите обаче са толкова трагични, колкото за Раковски, Стамболов и всички останали от предишни години. Продължава тенденцията за пренебрежение и незнание по българска история. Това най-добре си личи от кандидатстудентските работи, пълни с бисери. Гл.ас. д-р Тодор Мишев предлага сборна тема от бисерчета на нашите деца, навързани само със спомагателни съюзи.

До IX век българите живеели в демокрация, а под това определение западните хронисти разбирали безредие. Аспарух победил Османската империя и създал държавата, а Тервел бил незаконен син на Аспарух от славянка. В Европа имало три велики сили - франките, българите и византийците, но за три големи сили тази малка география била твърде много тясна. По време на кризата от VIII век враговете оглозгали периферни части от българската територия.
Крум е първият владетел, управлявал до края на живота си. През 805 г. за отрицателно време той помел отпадъците от Аварския хаганат и завладял солните залежи в Трансилвания. Чрез този артикул, който все едно, че е злато, България си осигурила икономическо превъзходство в Европа. Край р. Средец били избити 6 хил. византийци, което било строго предупреждение към останалите живи византийци. Крум отмъкнал и 80 хил. лири от заплатата на византийците, с което попълнил държавния бюджет. Византийците на император Никифор Генетик превзели Плиска. Те безчинствали, като се забавлявали, извършили и нечовешки плагиатства с населението. Изпили всичкото вино на Хан Крум – един ужасяващ факт. Не останало нищо живо – дори пеленачетата и кучетата в столицата. На византийците бил устроен капан с български патент – дървено-землена преграда с телена мрежа отгоре. Със задните си части Крум запушил Върбишкия проход, а с предните си части лично дебнел в засада Никифор Гений. По шума на пукащите съчки и на клатещите се клонки византийците усещали какво ги дебне в гората. Повечето от византийците били убити, другите – посечени. Дори византийският император загубил смъртта си. Главата му била набита на кол за доказателство на чужденците, после поставена върху един мравуняк, за да се почисти от месото. След това хан Крум Страшний пиел от нея червено вино на големи глътки, присвоявайки си силата на империята. За разгрома на византийците си има първопричина – придворният гардеробиер на Никифор избягал от лагера с всичките му дрехи, което се приело като лошо предупреждение. Следващата битка българите застанали така тарикатски срещу византийците, че слънцето да пече в техните очи. Император Лъв Армеец отговорил на хан Крум със засада. На преговорите хан Крум поискал да му се дадат дузина знатни девойки, което му отвлякло вниманието. Наблизо в един храст били скрити трима стрелци с лък – елитни асове и поръчкови убийци. Крум се вбесил и показал на византийското население подобаващи езически ритуали – измил си краката в морето, поръсил войската с водни капки, разпънал на пръчки кучешки черва, които впоследствие изгорил. Той се опитал да превземе Константинополската столица с десет хил. вола, пет хил. каруци и желязна армия, въоръжена с прашки и топчета. Обсаждайки Цариград, Крум укрепил десния бряг на р. Дунав, за да не попаднат българите пак в засада.
По времето на хан Крум има бум на корупцията, кражбите и пиянството. Пияниците били предимно славяните, а прабългарският елемент пиел кобилешко мляко. Крум направил анкета сред пленените авари и разбрал защо се разлага една държава. Той предприел мерки срещу пияниците, което предизвикало тяхното недоумение. Според закона на кой крак, на кой ръка отсичали, дори нещо повече. На крадците се давало толкова, че повече да не крадат. Но хан Крум пръв пренебрегнал своя строг закон – византийците намерили в избите му вино, а той пиел вино от главата на императора. При това законът е категоричен – ,,Който ходи пиян, трябва да бъде убит". При Крум се поставя началото на предварителното производство, кооперативното движение и килийните училища. Със закона и реформите се утвърждава републикански начин на живот. С единните закони той се опитал да премахне двуетническия модел, да няма вече прабългари и славяни. По този начин Крум съставил първата българска езическа конституция.
Новият хан Омуртаг управлявал чрез мирни договори с Византия. С търговски талант той заменял заловен византиец за чифт волове. Той разрешил смесените бракове между българи и славяни. Той преследвал сектантите и протестантите, а другите в държавата не били много християнски настроени. Омуртаг заповядал да се нарисува известната картина Мадарски конник. Той бил и администратор – обединил губерниите в комити, в които пък имало по-малки шопи начело с шопани. Управлението на Маламир било изпълнено със забележителни събития, но сведения за тях липсват. Той имал вманиачено отношение към християнството. Освен, че бил биологичен наследник на Омуртаг, Маламир наследил и антихристиянската му страст.
През IX в. са сребърните десетилетия на България, а после дошъл Златният век. България стъпила на три морета – Средиземно, Черно, Каспийско.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 1982 г.:

МОГЪЩЕСТВО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА

България е измежду онези 34 държави в света ,които имат най-стара история.Пръв генералната линия на държавата поставил Аспарух.Оттогава могъщия български нрав гради замък на радостта, които ние обзавеждаме. През 685 г. Цар Борис приел вероизповеданието. По негово време славяните били мнозинство в държавата, но те нямали божествен произход. Християнството е било един късмет, така да се каже ,защото това е формата, която е била така необходима за излизане от затрудненото положение, за което българската държава винаги е имала необходимите условия. По това време старото обичайно право се превърнало в похлупак, който вече не покривал нищо. Да не говорим за славянския Перун - това изостанало божество си нямало и понятие от феодални отношения и, разбира се, в законите му били записани неща който съвсем не изнасяли на боилството. От друга страна къде по добър съюзник за господстващата класа от смирения Христос,който висейки от кръста, проповядвал: "Търпи земни мъки за да получиш райско блаженство!"

По време на Борис базата била на лице липсвала само надстройката.Ето защо през нощта на 865 /според академик Христо Христов, а според други 864/ Ханът приел християнството, което било една много изгодна за аристокрацията религия. Отначало обаче Борис се колебаел от къде да приеме богословията Той изпратил уния с 106 писма до Цариградската курия, но не получил желания отговор. След като извършил необходимите проучвания,ханът решил да се прекръсти от Рим. В страната дошли латински владици, които прекръстили народа. Те били предвождани от Формоза Португалски. Две години обаче по-късно той бил отзован обратно, тъй като го заподозрели в интимни връзки с Борис. През 870 г. Ханът настоял за конференция, която наистина се състояла в Цариград. На нея Борис пуснал в ход своята дипломатическа совалка кавханът Петър, която извършила изключително ценна работа. Взето било решение българската църква да бъде обявена за архимандрия. Начело на архимандрията застанал екзарх Юзуф. Така след дълги машинации България се сдобила с автохтонна църква. Тя престанала да бъде черната овца на Балканския полуостров. Папата изпаднал в апатия и ярост, но не могъл да стори нищо. След покръстването някои боляри вдигнали революция срещу Борис. Сведенията за тези събития откриваме в Фолклендските легенди. Борис избил духовниците до девето коляно. Въпреки това масово убийство обаче не можем да кажем че ханът е бил изверг. Той добре разбирал, че религията е съответната застройка, опиумът на феодалния базис.

Друго важно събитие по времето на Борис е написването на славянската писменост. Славянската азбука е първата славянска азбука. Тя е създадена от братята Кирил и Методий, които са родени в Солунско през 827 година. Докато Методий отбивал военната си служба, Кирил завършил Магнаурската школа със златен медал. Там той изпъкнал с таланта си на агитатор. По-късно Кирил станал завеждащ Цариградската окръжна библиотека. Методий, понеже не се отличавал с големи умствени способности като брат си, завършил военна академия. След това се оженил и се оттеглил в манастир. Но вследствие на щастливо стечение на обстоятелствата цялото му семейство загинало. По-късно при Методий в Олимпийският университет идва и Кирил. Игуменът на манастира намира че името му не е подходящо за свещеник. От предложените му имена той избира Константин. От тук води и произхода на името му. През 865 г. Двамата братя създали писмеността си . Тя се наричала "кирилица" но имало и друга азбука, наречена "методийца". Създаването на азбуката има голямо значение за българите, а и за цялата плеяда славяни. Но Кирил и Методий били обвинени от Рим в еретизъм. С блестящи доводи те доказали, всеки народ има право на собствена религия. След диспута Кирил и Методий прекарали по-голяма част от живота си по тъмниците. През 869 г. Кирил, изтощен от дългите спорове , умрял. Методий продължил сам борбата на брат си. По време на проповедта си пред панамския Козел той бил обвинен за създаването на славянската азбука, но героично отрекъл, после и умрял във Велека.

Учениците на Кирил и Методий били гонени, убивани, изтезавани и изнасилвани. Двама от тях - Климент, Наум и Ангеларий, се добрали до сръбския управител в Белград. Той ги препратил на българския хан. Борис създал план за разпространение на писмеността. Климент се настанил в Охридското езеро, а Наум Плисковски останал в столицата. Ангеларий не могъл да се усъвършенства , защото починал. През 689 г. Борис доброволно абдикирал от престола си. Заблуден от съдбата, той поставил на престола своя собственороден син Валентин Хръсате. Но Хръсате проявил някой интересни тежнения за обвързване с поли езичното минало на България. Тогава Борис свалил расото и сина си. Валентин не успял да се свести от неочаквания удар и ослепял.

На престола застанал втория брат на Валентин - Симеон. Отначало Симеон бил подстриган за глава на българската църква. Той завършил прочутата Магнаурска школа, където бил съученик с Кирил, но поради затворения му характер го наричали "полутурчин". Когато се завърнал в България, Симеон успял в двубой да обезоръжи най-добрия телохранител на царя. След като се качил на престола, Симеон отправил поглед към своя кумир - Константинопол. Същата година византийците преместили борсата от Цариград в Солун. Започналата война завършила с фал за България. До края на живота си Симеон имал претенции да бъде културен владетел в една доста модерна държава. Той с лека ръка закрилял книжовниците в Преслав. Тогава твори Екзарх Йосифов, който е автор на много църковно-национални произведения, например "Небословие". В него той застъпвал схващането, че земята има форма на точка, Черноризец Храбър създал "Азбука за буквите", а Константин Преславски - "Принос към евангелието". По това време в Търново се събрали едни от най-талантливите майстори и архитекти. На тях Симеон въвел желязна дисциплина на войската, но им прощавал във всичко в името на изкуството и красотата. Каишът с който Симеон държал своя народ, бил къс и не му давал възможност да вдигне глава. Сам той бил автор на много съчинения. Едно от тях е свързано с Йоан Златоуст. Запазена е и преписката му с Николай Мастиков. Симеон си построил резиденция и църква от вулканичен материал, който придавал особен блясък. Резиденцията била покрита с стенописни платна. Наскоро при разкопки в Добруджа беше открит надпис от времето на Симеон, надписа със славянски букви и тук-таме гръцки. През "Златния век" на Симеон голямо развитие получили и живописта и стенографията. Но през 927 г. , преди да приключи с Византия, българския цар умрял. При неговото управление България, която се намирала в един от най-невротизираните райони на Европа, достигнала голямо могъщество. Това става причина за бързия и упадък при сина на Симеон - Петър.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 1983 г.:

МОГЪЩЕСТВО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА / IX – X в./

Човек дори и добре да умира,
живее и друг се ражда

Искаш ли нещо да научиш, трябва да слушаш, и ето...

Векове България е стояла пред хамлетовската дилема: да бъде или не. Идвайки на Балканите, българите носели кристалния си чист нрав, своите големи добродетели. Прекосявайки Дунав, българите не познавали лъжата, измамничеството, жената – прелъстителка, ножа в ръкава. Опитали с честност, намирали измамата. Опитали с помирението, намирали предателството.

В какво се крие силата на нашето величие? Не е ли в преклонението пред оня сноп, подчинил в едно нежния славянски дух и пламъка на кубратовата кръв?

Създадената през 681 българска държава тръгнала по един непрекъснат възход. През IX – X век народът, носещ името български, вдъхнал свежа струя в тогавашната триезична Европа.

Първата причина за налагането на християнството се крие в базиса. Но е необходимо уточнение – не само феодалните отношения водят до налагане на християнството. Пример е приемането на християнството от Рим, който има робовладелски базис. Следователно връзката не е строго еднозначна, а е опосредствана от надстроечни явления и по-специално от държавата. Държавата изисква християнската религия, независимо от това на какъв базис е изградена. В България, поради причини извън настоящата тема, това е феодализмът. Християнството проповядвало, че тези, които са добре на този свят, ще бъдат зле в гроба и обратно.

Българският владетел БорисI е важна историческа фигура, на която били чужди определенията ум, прецизност, организаторство. Той добре разбирал, че е нужен един железобетонен котел, в който да претопи славяните и прабългарите. Това той го осъществявал чрез войни и грабежи.

Борис мечтаел за църква без петно и бръчка. Първоначално той се двоумил кой духовен глава да приеме главенството. Борис изпратил до папа Андриано ферман, но той му отговорил с ираде. Това озлобило българската аристокрация и те искали час по-скоро да бъде извършено покръстването.

В една влажна есенна майска нощ византийският император покръстил цар Борис с монашеското име Михаил, а на следващия ден бил прекръстен целият български народ. Самото покръстване било един фарс, състоящ се от прочитането на една неразбираема за българите молитва на гръцки, обикновено протичаща покрай реките. На някои места покръстването било извършено с меча над главата на покръстваните, а сълзите и раните им били измивани в купели със светена вода.

Петдесет и двама класово неосъзнати комити от 10 комитета, не давайки си сметка за ползата от този акт, се обявили решително против него, което им коствало главите. Борис ги избил заедно с потеклото им.

От Цариград били изпратени множество владики, които започнали да изповядват новата вяра на българския народ. Гръцкото духовенство доволно потривало ръце, че ще задуши народа. Но България била и на хищническото внимание на римската империя. На осмото селенско сборище в Цариград римският и цариградският патриарси се анатемосали, а българската църква получила независимост, начело на която бил назначен екзарх Йосиф. За съжаление Борис не можел да създаде самостоятелна църква, но все пак успял да се освободи от ноктите, които със своя латински спъвали развитието на народите. Това само по себе си е голямо постижение.

Други значения на покръстването: в борбата с народното недоволство хан Борис и неговите най-прозорливи сътрудници векове преди Маркс и Енгелс открили, че религията е вълшебен опиум за масите, с който те могат да бъдат лесно управлявани. Второ, започнал един гениален процес на претопяване на прабългари и славяни. Славянският език се наложил като официален, а прабългарският изчезнал, като от него днес са останали малко думи, предимно от държавно-правната терминология /бъбрек,бисер, баджанак, тояга, корем и др./.

Християнизацията е прогресивна крачка в развитието на българската държава по пътя на феодализма, която ускорява по-бързото отмиране на феодализма, на капитализма и /след това/ на наи-висшия прогресивен етап от обществено-икономическото развитие на човешлото общество – социализма и комунизма.

С развитието на икономическите, политическите и културните отрасли нараснало и развитието на селяните, на нацията. Със създаването на нацията назрял въпросът и за създаването на родна писменост.

До появата на писменост животът в България протича през употребата на черти и фрески. Нуждата от писменост се появила, когато се засилила обмяната на връзки между славянските племена. Усложнените стопански връзки вече не можели да се осъществяват ,,на ум", а търговията не можела да бъде задоволена с предишните йероглифи. Освен това, за да бъде достъпно за народа проповядваното в църквата, то трябвало да се влива в главите на стадото чрез книги. На трето място, много от българските боляри се гърчеели и се срамували от своя собствен език и, както заяви пред лицето на фашисткия палач Г. Димитров в доклада си на Лайпцигския конгрес, говорели на немски само с конете си.

Но както е доказано, историята винаги ражда личности, нужни в даден етап от нейното развитие. За дадения момент личностите били братята от Солун Константин и Кирил, наречен по-късно Философ, и Методий.

Те са родени в средно знатно семейство, деца на смеен брак. Едно е ясно: още от люлката били закърмени да обичат славянството. Методи се учил в домашна среда, по-късно станал управител на славянската област Галиция, а след това – монах в Олимпийския манастир. Кирил завършил Магнаурската школа, която на времето била много повече и звучала по-реномирано от Кембриджския и Оксфордския колежи. Там той бил приятел и съучастник на византийския престолонаследник и учил с други наследници и държавни глави, които успял да надмине. Той завършил с отличие школата и му била предоставена възможност да стане преподавател в нея, но отказал – факт, който днес може да буди само недоумение. Кирил се задоволил с библиотекарски патриарх, преподавател по философия и други.

Кирил спечелил симпатиите на преподавателите и местните управници. Византийското правителство използвало него и брат му да обикалят страната и да затвърждават властта и религията. По време на обиколките си из селата по река Брегалница двамата братя виждали тежкото положение на славянските народи, мъчейки се без своя писменост. Поради това по-късно те отишли в Хилендарския манастир и Кирил, който бил по-добър гимнастик, написал славянската азбучна система, т.нар. глаголица, отговаряща най-добре на фонетчиния език на славяните, като извлякъл от гръцките книги необходимите словосъчетания. Така в 855 г. /споеред Черноризъц Храбър, проф. Васил Гюзелев и Евлоги Георгиев, макар че се двоумят/ в едно светло утро те осъмнали със славянско писмо. Българската азбука се появила на бял свят.

През 857 г. Кирил и Методий потеглили към Великоморавия. Но немското разузнаване донесло на папата за дейността на Кирил и Методий и на брат му и подало молба до папата, в която ги обвинявало в триезичие. Те отишли в Рим, за да се защитят като слънцето и въздуха. По пътя те спечелили за своето дело княза на Панама Козел, а във Венеция на диспут с местното духовенство Методий се изпотил като при пещ. Папата го попитал: ,,Защо си се изпотил, професоре?" ,,Препирах се с простаци" – отвърнал.

В Рим Кирил едва успял да убеди папата в правотата на своето дело, след което, носейки крехко здраве, скоропостижно починал от умствено изтощение. Методий го погребал в ,,Сан Клементо", след което Кирил му завещал да продължи святото дело.

Методий се върнал във Великоморавия, където бил възпроизведен за епископ. Там той бил хвърлен в затвора в Залцбург от германските католически духовници, които са езичници. След 30 месеца, неиздържал на изпитанията, Методий най-сетне почива на седалището си във Велинград. И така, с много сили, отдавайки живота си, на първо място Константин и Кирил, а по-късно и Методий, успяват да посеят семето на славянската писменост.

Владетелите на великите сили предприели масови унищожавания на последователите на делото на Кирил и Методий. Учениците им след смъртта им били подложени на упорито гонение и пълна асимилация от римското католическо духовенство. Най-старите от тях – Климент, Наум и Ангеларий, се озовали в България и продължили делото на Кирил и Методий, което с право е наречено в последните изследвания на някои академици – ,,А, Б, В на Ренесанса". Царят ги посрещнал с въодушевление, а придворните с интерес. След оказаните им почести, Ангеларий починал.

Климент основал Търновската книжовна школа. На едни говорел добре, на други оправял ръката, а трети вкарвал в правата вяра.Той ги учел на овощарство и засадил 3 500 дръвчета. Наум се оградил с млади и даровити книжовници, а и самият Борис жадувал за такива мъже.

Със своето дело Кирил и Методий се явяват професионални революционери и предшественици на Ренесанса. Те поставили сред славянството бомба със закъснител, чийто глас скоро щял да се чуе. Създавайки славянската азбука,
те доказали, че кръвта вода не става. Славянската писменост спомогна за свързването на държавите в един юмрук, какъвто сега е СИВ, готов всеки момент да се стовари върху всички войнолюбци.

Борис I станал жертва на съзаклятие и бил принуден да абдикира в манастира Патлейна. Въпреки оттеглянето си в манастир и преминаването си на просветителски позиции той не бил далеч от живота в столицата, защото бил мъж на място и трудно го забравяли и мъжете, и жените. Борис се страхувал, че византийските духовници ще въведат петата колона в България. Затова, когато наследникът му Владимир Хръсате повел ревизионистична политика, той излязъл от манастира и като го хвърлил в затвора, го ослепил. Въобще Борис бил наистина жесток като баща, но справедлив като родител.

На сваления от власт княз Владимир се възкачва другият син на Борис-Михаил – Симеон. Симеон е имал и друга мечта – да седне върху вазилевса в Цариград. Той бил най-грамотният в държавата. Завършил прочутата Магнаурска школа, в която узнал всичките интриги и коварства на византийската империя, което било много полезно за съседен държавен глава на Византия. Много преди Макиавели той решава да се възползва от правилото му ,,дивиде ет импера" и успял, кога с бой, кога с перо, да направи България една от най-силните държави за времето си.

Благодарение на географското си положение България влязла през своето съществуване в 1793 войни и успяла да се запази до наши дни. През първия период /893-916 г./ войните, които Симеон водил, били предимно за присъединяване на тържището в Цариград от Солун / а Солун съвсем не е Цариград/ и за земите на югозапад. По-късно това ,,дете на мира", готвено за духовна глава на българската църква, предявява претенции да завладее богатствата на Византия.

Първоначално Симеон искал да живее в мир. Но след смъртта на император Лъв IV, когато властта получила лъвицата Зоя Червенооката, той предприел поредица от войни. Най-голямата от тях е битката при Ахело /917 г./. В нея Симеон смело се хвърлил в бой срещу въоръжени до зъби византийци, което потвърдил и тежко раненият му кон. Същевременно византийците, когато видели тежко ранения Лъв Фока да идва към тях, помислили, че е умрял и побягнали. Цели двадесет години Византия не могла да скрие позорните кости от войната, които местното поморийско население събира и до днес.

След битката на Симеон му било дадено обещание малолетният император Константин VII да се сгоди за сина му. А самият император Роман Лакатник и патриархът Николай Мистицки унижени му пращали послания за мир.

По времето на Симеон българската държава достигнала значително териториално разпределение. Границите й се миели от три морета: Каспийско, Карибско и Северният ледовит океан със своите полезни изкопаеми. В 927 г., когато Симеон се готвел да седне в седалището на василевса, той починал, но това още повече повдигнало самочувствието му.

Десети век е бисер в короната на великите исторически моменти. Започнал т.нар. ,,Златен век на Симеон". Но преди да имаме ,,Златен век на българската книжнина", имаме ,,Златен век на българското богатство". Българската господстваща класа започнала да развива своите таланти. Българите водят оживена търговия със Западна Европа в Белград.

По времето на Симеон се разгоряла небивала до тогава културна революция. Той наредил да бъдат събрани всички писатели и художници, които да отразяват неговото царуване. Неговите подвизи били възхвалявани от големите за това време писатели Патриарх Евтимий, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Киприан. И навсякъде тъче тази неуморна совалка Симеон. Но редица историци смятат, че желанията на Симеон са следствие от неговите лични убеждения и живота, който води в Константинопол по време на учението си в Магнаурската школа.

В съответствие с желанията на владетеля Йоан Екзарх написал съчинения, в които възхвалява Симеон и залягането му да се пишат книги. Константин Преславски написал ,,Азбучен молитвеник", ,,Провъзглас към евангелието" и ,,Учителско евангелие", в които се чувствала радостта на поета от доброто управление, благодарност от възможността да твори.

Българската държава станала съперница и на френската империя. В зависимост от това към българските земи и към Преслав потеглили кервани с материални и духовни ценности, което дало повод на Симеон да разгърне широко строителство из своите земи. Дворецът на Симеон, украсен от Йоан Екзарх, бил целият от дърво, цветно стъкло и мраморна керамика, така че простият човек глътвал словото си.

България се превръщала в истинско светилище, което озарявало като буйно огнище мрака на Средновековието. По това време в Европа горят вещици, а в България апостоли на знанието крсътосват страната. Плиска и Охрид са далеч пред Генуа и Венеция. Много преди Ян Хус да бъде изгорен, Чосър да напише първите си стихове, Франсоа Вийон да преведе библията на простонароден френски, а Шекспир да напише своето гениално произведение ,,Буря", в Цариград знахарят Василий извика на чист български език от пламъците на първата европейска клада: ,,Вярвам само в знанието". Въобще България влязла на първо място в ранглистата на европейските народи.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 2009 г.:

Борис отново приложил силната си дипломация, като извършил военен преврат и свалил сина си от власт.

Симеон успява да издигне България до такава ниша, че да я нарекат новата империя на Балканите.

Симеон остава като единствен в историята, успял да разгроми до такава степен Византия, че чак да превземе нейната столица, така той показва, че пред българската войска превземането на столици e нещо лесно за превземане.

Защо България да не е империя в различни периоди? Това е нашето минало и бъдеще.

В ранна детска възраст Симеон е използван като гарант за мир от своя баща. Впоследствие обаче се вижда, че този ход далеч не е лишен от логика и довежда дори до положителен край в развитието на младия Симеон.

Политическите цели на цар Симеон І се изразяват в културен израстък на държавата.

Византия се страхува от българския цар и неговите интереси, които биха довели до падането на Константинопол в български ръце. Това довело до постоянни следвоенни мирни договори между двете държави, които не били в интерес на империята.

Изкачването на трона от Симеон става най-значимото събитие в българската история.

Най-запомнящата се битка на цар Симеон е тази при река Ахелой, защото там намира смъртта си.

По същото време Сърбия, както обикновено, предала България.

В периода 913-916 г. Владетелят отправил множество заплахи към империята, с които имал задачата да изпълни намеренията си за годежа на малолетния император. Той дори предприел обсада на Константинопол, като се надявал да накара византийците да удовлетворят искането му за брак. Поради числеността на византийците той снел обсадата, но самият акт свидетелствал увереността на Симеон в могъществото на държавата.

Най-силното му желание било да създаде обща коалиционна българо-византийска империя. Също така била завоювана и Сърбия, което направило империята тройна.

Едва ли някой от преподавателите в Магнаурската школа е предполагал огромните поражения, които цар Симеон ще нанесе на византийщината.

Разтрогвайки тази вражеска тройна коалиция още в началото на своето управление, Симеон се откроил като владетел с изключителен дипломатически талант.

България е тройна държавна формация от варварски тип.

Успехът е близо, но все още нещо липсва - славяните са политеисти, а българите са моно.

Благодарение на своята тактичност Симеон става известен с политическото могъщество на България.

В България започнали конфликти между две групи - войнолюбивите боляри и защитниците на Борисовото управление. Тъй като войниците били изтощени, спечелила групата на мирната политика.

Расате се отдал на пиянство, разврат и безхаберие. Започнали видни гонения.

Дали по вина на нейните управители или поради могъщата сила на Византия, българската държава загубила своя престиж.

Борис чрез преврат заловил Владимир, избол му очите и го свалил от престола.

Преместването на пазара ограничава известността на българските продукти.

Разпространението на България вече е на три морета и един океан - Адриатическия.

След три брака и многобройни опити да бъде роден мъжки наследник, такъв не се появява.

Този далновиден, дипломатичен и завоевателен персонаж е истинска легенда.

Симеон имал злочестата съдба да умре.

Тройната коалиция била разкрита от не по-малко опитния в дипломацията Симеон и в крайна сметка била редуцирана.

Наличието на територия обаче не е единственото условие за създаване на единна държава и нация.

Въпреки факта, че би трябвало да стане духовен водач, той се представя като блестящ пълководец.

Това затруднило българските търговци едновременно от логистична и от парична гледна точка.

Българският владетел планира да се изкачи по стълбицата на властта по мирен начин.

Начело с княз Чеслав Сърбия фактически престанала да съществува.

В Плиска било забранено стъпването на човешки крак и тя била оставена в забвение.

Сърбите били нападнати и превзети като наказателна мярка.

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 1985 г.:

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, УКРЕПВАНЕ И ПОЛИТИЧЕСКО ИЗДИГАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРИ АСЕНОВЦИ /1186 – 1241 Г./

Мото: 1. Историята е учителка на живота – тежко на този, който не я знае.
2. Историята е алгебра на философията.


Историята на феодализма е най-ярката епоха на нашата история.

България по време на един свой упадък под натиска на араби, персийци и селджукски турци попада под византийския фашизъм. България 168 века пъшка под властта на българофобското византийско чиновничество. Византия се стремеше да унищожи българския дух, да превърне населението в подвижни роби, но въпреки мерките, българският дух не унивал. Народът чакал своя ден.

Българските селяни се вдигат на борба, защото, за разлика от византийските, не са свикнали да бъдат експлоатирани. Това не означава нищо, защото в недрата на народа се формира въстание. От България били изнасяни военнопленници и земеделски култури, а внасяни сол, ювелирни изделия, злато и други.

През 1983 г. маджарите, начело с Бела Кук, проникнали в Средец и отмъкнали мощите на Иван Рилски и други държавни ценности. По случай обявения годеж на Йоан II Ангел с маджарската принцеса, трябвало да се съберат всички говеда от българските земи. Затова братята-близнаци Петър и Асен отишли в стана на императора – Ипсала и поискали едно доходоносно княжество – цяла северна България. По време на срещата първородният брат Петър зашлевил шамар на Йордан Ангел поради отказа на обратното. Тогава братята решили, че моментът е благопрятен.

При откриването на новата църква "Хаджи Димитър" изпадналите в революционен екстаз дочули, че духът на Свети Петър, който напуснал Солун, за да отмъсти на византийците и да придаде божествен характер на бунта, е на път за Търново. От народно, въстанието прераства във всенародно, поради участието на жените в него. То беше един мажорен исторически акорд.

Петър и Асен, по произход братя от две майки, иначе кумани, но натурализирани българи, застават начело на революционната обстановка. Обявена е националната независимост. Започва националното възраждане и първият възродителен процес. Когато получава колоритност, византийският император му обръща гръб. За да спазят националната приемственост, Петър и Асен пренасят бойните действия на юг, освобождават Плиска, за малко Варна и стигат до Цариград. Лъкатушещата византийска дипломация, която до сега приема нещата не на сериозно, тръгва да опожарява изгорелите стърнища. В България нещата не вървят добре и може би това е най-хубавото от всичко.

След много битки и полесражения Византия е принудена да признае съществуването на нашата държава, макар и само наглед – вътрешно в себе си винаги е желала да я премахне от погледа си, да я заличи. По-напористият брат Тодор, в превод вълк, защото бил пристрастен към властта, бил назначен на поста цар, но съдбата му скроила лош номер. Чувствайки облекчение от земните грижи, Петър се мести в манастир. В същото време Асен убива Петър, доброволно споделя съдбата му и получава възнаграждението си – на оплискания с братска кръв престол се възкачва братовчед им Ивайло.

Ако трябва да се конкретизира държавната физиономия на този български владетел, трябва да отбележим, че още от малък той мечтаел за царска корона, но когато я получил, се огънал. Но не чакайки помощ от никъде, Ивайло станал братовчед на императора и получил Сермска област.

Оставеният в Цариград по-малък брат Калоян получил високо за времето си образование в прочутата Магнаурска школа. Във Византия българските принцове се учели не само на дворцови обноски, древни езици и култури, но имали и ред други образования – учели се на магия. Това било от голямо значение, тъй като те изучавали от извора византийските военни машинации. Калоян много навреме съумява какво значи това.

През 1203 година Калоян сключва хуния с държавата на римския папа – договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ. Калоян получва скиптър, знаме с ключовете на Свети Петър заедно с титлата ,,квестор", а духовният глава Дамян станал примус на българската църква.

По време на последния кръстоносен поход на Австро-Унгарската империя на хоризонта на българската история се появяват последните западни рицари, тежащи 150 кг, наречени от народа фръзи, по маршрут Молдавия – Албания – Цариград. Византия се разпада на три отломъка: Епигейско царство, Микенско кралство и Трапезишка империя. С помощта на великоморавския княз Ростислав, Калоян успял да укроти развилнялата се болярска аристокрация и буржоазия и да вземе властта в свои ръце.

Но апетити към нея проявявал и придобиващият известност Бълдуин Фландързки. Заговорът между България и Латинска Америка бил прекратен. В битката при Ахелой костите на латинците дълги години се белеели и, по думите на видния историк Херодот, били събирани от българското население. В този бой калояновите войски използвали гегата, с която били поваляни тежките железни рицари и така се стигнало до вътрешно разстройство на войската. Прекалено дълго зает във военните действие, по заповед на татарския вожд Ногай през нощта на деня на обсадата на Цариград Калоян починал от остро вирусно заболяване по време на пир, защото не желаел да има куманче.

Това било използвано от Маламир и куманската принцеса Ирина, които чертаят пред Борил златни перспективи за неговото бъдеще като цар. Борил, с мобилна психика и недалновидна прозорливост, се включил в заговора. Синовете на Калоян, за да се спасят от убийствата на всички асеновци по времето на Борил, избягват в Русия, където живеят и учат. А нещастната /в кавички/ вдовица на Калоян се омъжва за Борил, който бил грозен като жаба в сравнение с красивия, помпозен двуметров скелет на Калоян, осолен на части и тържествено погребан в саламура.

При пълното самодържавие на българския владетел той води 1211 неуспешни войни, при които губи 314 земи. Както през всички строеве, така и през феодализма, българският народ /селячеството/ носи своето бреме на нищета и мизерно съществуване. Управлението на Борил може да се характеризира с усилването на византийското влияние и като диктатура, срещу която първи дали израз Иван и Боян, синовете на Калоян. По стар български обичай те започнали да носят дрехи.

Най-мощно революционно движение по това време било богомилството, представено от Иван Рилски и последователите му, които се оттегляли в пещери и проповядвали ерести. За наказание Борил изгорил на клада чрез синодик водача им Василий Врач.

През 1917 г. начело на руска армия Иван Асен възседнал престола и тържествено умъртвил скопения вече Борил, след което го хвърлил в меандриращата Янтра. Иван II Асен е предпочитал да вижда весели годежари вместо мрачни вестители на война, вместо меча си да вади нещо друго. Неговите дипломатически връзки и ходове са известни под името ,,сватбите на Иван Асен". Той сключил династически брак със Сърбия и граждански брак с маджарската принцеса, поради което били изядени всички домашни животни. Общо взето царуването на Иван Асен било мирно и България се издигнала като първостепенна сила на европейския югозапад, поради сключеното регентство с малолетния Балдуин II.

Векове наред епирецът Тодор Комнин се готви да превземе и елиминира България като съюзник срещу себе си. За да повдигне патриотичния дух на войската си, Иван Асен набучва на своя меч договора и главата на Тодор Комнин, с която показва кой е крив, кой е прав. Микенската войска се издавила при река Клокотница. Тук Иван Асен проявил своя хуманизъм, като освободил войниците – подарил им по един чифт цървули и по една златица и ги пуснал по живо, по здраво.

Заедно с мирните битки Иван Асен започнал грандиозен строеж на Търновград, който станал втори Рим, трети Ерусалим, четвърти Трапезунд и пореден златен век. След като построил града, Иван Асен поканил за население по-прогресивните слоеве и малко боляри. По думите на един хроникьор, България започнала да се мие на няколко морета: Азовско, Балтийско и Средиземно, по което може да се сравни единствено с Борис, Симеон, Самуил и други.

Втората българска държава придоби голям прогрес у нас и в чужбина със воята идеология. Иван Асен пръв започнал монетосеченето в българските земи: той сякъл златни парици, сребърни клирици и медни грошове. Чрез многобройните си бракове той успял да повдигне неимоверно много авторитета на българина и да го направи търсен и желан патньор в търговско, икономическо и културно отношение. Венецианските търговци разнасяли навсякъде златното българско руно.

Три пъти българският народ отхвърля ярема на национални и социални поробители, за да може с цената на много скъпи жертви да търси и намира своето място в историческото развитие и днес да бъде пълновластен творец на собствената си действителна история, за да прекрачи в единен строй с всички най-прогресивни сили, начело със Съветския съюз, от царството на необходимостта в царството на свободата. Както казва генерал Де Гол, България е единствената страна, която хвърли мост от древността към съвремието. Така се затваря една от най-светлите страници от българската история – годината 1241. И нека завършим с мисълта на Георги Димитров: ,,Който не иска да бъде наковалня, нека стане чук и изкове със златни букви нашата най-нова българска история."

Hatshepsut

~ През 1876 е вдигнато Априлското въстание, но според Левски то е прибързано и има слаба организация.
~ Били наети работници за свиване на фишеци и направа на черешови топчета.
~ Липсват доста боеприпаси, особено качествен тютюн.
~ Въпреки че комитетите били тайни, цялото население знаело за тях.
~ Османската империя изживява своя закъснял пубертет.
~ Първото заседание на гюргевските апостоли се провежда в Търново. Решенията на събранието били много прости – в Гюргево е решено във въстанието да се включат всички селяни и чорбаджии.
~ България била разделена на четири революционни окръга – Търновски, Видински, Силистренски и Пловдивски. Първи Търновски обхваща Ямболско, Втори Сливенски – обхваща Габровско, IV Пловдивски – обхваща и Котленско.
~ Планът на ГРК предвиждал да се създаде чета (Хвърковатата чета) начело с Георги Бенковски, която да прекъсне телеграфните връзки и да разруши ж. п. гари по линиите: София-Солун, Варна-София и др.
~ Хвърковатата чета минала Дунав с помощта на кораба "Радецки".
~ Революционерите преминават замръзналия Дунав при Горна Оряховица.
~ От домашните извори са "Записките по българските въстания" на Стоян Захариев, мемоарите на Христо Ботев и др.
~ Главните апостоли били: Д. Палаузов, в Сливенски окръг – Янко Сакъзов, а в другите окръзи – Т. Каблешков и В. Таблешков, Петлешников, Гоце Делчев.
~ Вестниците "Век" и "Право" пропагандират, че въстаниците внушават убийствени идеи на простия народ.
~ В Горна Оряховица конспиративната дейност има по-малък процент опасност да бъде разкрита.
~ Стефан Стамболов забавя своето пристигане във Втори революционен окръг заради оръжието. След пристигането си той избягва пряката поява на публични места заради конфронтацията си с властите от Старозагорското въстание, но тук агитацията за въстанието е една от най-добрите.
~ III революционен окръг Враца обхващал Враца, Бяла Черква, Горна Оряховица, София и др.
~ III окръг е Видински, където всичко там е умерено.
~ III революционен окръг – главната територия, по която трябвало да се действа е четириъгълника Русе-Шумен, Разград и Силистра.
~ Пловдивски окръг обхваща Северните Родопи и Лудогорието.
~ Другата задача в IV революционен окръг е разрушаването на ж. п. линията и най-вече моста на река Огоста, за да бъде спряно придвижването на турски военни части към окръга.
~ Били изградени канали за контрабанда и други материали.
~ За въстанието са привлечени доставки от чужбина: оръдия Круп от Германия и пушки Хайнекен от Англия и др.
~ Черешовите топчета били направени от дървени и медни руди.
~ На 22 април е осветено Самарското знаме ушито от учителката Райна поп Георгиева.
~ Предател на Оборище е Трайко Китанчев.
~ Въстанието избухнало на 4 април 1876. Постепенно трябвало да се вдигнат всички области, но реално се надигат само някои отделни – Копривщица, Русе, Силистра и др. Извън обсега на въстанието останала цяла Североизточна България от Дунав до Бяло море.
~ Георги Тиханек убива турския гюмюрин.
~ В Копривщица гръмва черешовото топче направено от мед.
~ Кървавото писмо било написано, защото Каблешков знаел, че ако го хванат ще му искат разкрития, затова описал всичко в писмото.
~ Кървавото писмо пристигнало в някои райони по-бавно от своевременната реакция на турските власти.
~ Това писмо остава в историята под името "кървавото", защото Любен Каравелов нарисувал върху него християнски кръст.
~ По тайни пътища се изпраща и друг вариант на писмото в случай, че властите заловят оригинала.
~ В Сливенски окръг въстанието е потушено преди още да започне.
~ Тогава в Панагьорище Бенковски пише кървавото писмо, с което трябва да информира останалите окръзи за началото на въстанието.
~ Хвърковатата чета на Панайот Хитов се пренася в българските земи през Дунава.
~ В Батак хората се затворили в църквата Света Неделя, но отвън постоянно ги обгазявали със запалена слама и димки.
~ Трагична е съдбата на Спас Гинев. С цената на живота си той защитава Петлешково и разположените до него селища.
~ Бенковски, безсилен да се справи с османците, успява да оцелее чрез своята ловкост.
~ Захари Стоянов е заловен и от затвор на затвор започва да пише записки по български въстания.
~ Истински подвиг е защитата на Габрово. Укрепени в църквата на града революционерите се борят с всички сили срещу противника.
~ Плевен на три пъти въстаниците го превземат и на четвъртия успели.
~ Турците се опитват да пренесат военните действия по море и по вода, но това не им се удава. Корабът на Михат паша е ударен от нашите оръдия и бил дислокиран.
~ Задачата на Ботевата чета е да се качи на кораба и да се преоблече.
~ Операцията "Радецки" се извършва на френския кораб "Гуадалкивир".
~ От борда на Радецки Ботев пише т. н. кърваво писмо.
~ Ботев слязъл на брега, но четниците поради многото трудности не могли да преминат границата.
~ В началото на юни в Сливенския балкан се появила четата на Ботев. Той успява да превземе кораба "Радецки" и с него стъпва в България с четата си. Той води люти сражения на 30 май и 1 юни на връх Бузлуджа. След като успява да отбие турските армии се отправя в местността Милин камък близо до връх Вола.
~ Панайот Волов е удавен в река Янтра. Тогава за ръководител е избран Христо Ботев, който с малка чета се качва на австрийския кораб "Радецки" под прикритие и потегля към Козлодуй. Изненадващо той напада пътниците на кораба и ги принуждава да го напуснат.
~ Четата се движи по билото на Стара планина, но при възвишението Мека цръв среща турска войска
~ Четата на Христо Ботев скоро е посрещната от турски части при връх Еледжик, където е отблъсната, а след като убиват и самия Ботев на връх Вола четата се разпада.
~ На 1 юни загива кръстоносецът на четата.
~ Успоредно с Ботев Дунав бил преминат от четата на Стоян Ганев.
~ Българинът се изправя с черешов дънер, издълбан в средата, в знак на това, че е въстанал и че ще умре.
~ След края на Априлското въстание в Кърджалийско избухва Кресненско-разложкото въстание.
~ Европейските държави застават в поза на лоялност към българите.
~ Англия остава ужасена от случващото се и това помага за падане на османския морал.
~ Младият руски писател Турделев написал "Крокет в Уинздорф".
~ Гласове в защита издигнали: Пушкин, Гьоте, Шекспир, Молиер, Менделей, Лев Соболев, Дженерариас Масгахан.
~ Дори известни личности като Хемингуей изказват отрицателната си позиция спрямо османското иго над българите.
~ В Германия дори Бисмарк е на страната на българите, но не и Маркс, който защитава робовладелския строй.
~ Сръбско-турската война е факт благодарение на честата смяна на султаните в Османската империя.

Hatshepsut

Отново кандидатстудентски бисери по история от 1986 г.:

ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ 1876 – 1878 г.

Петстотин години българският народ грижливо криел своя свободолюбив дух. Но българинът не търпял чужди крака на своите рамене. На няколко пъти българският народ изживява клинична смърт, за да се върне към живот с удвоени сили.

Постепенно ставало ясно, че между българи и турци не може да има тясна връзка. По това време Османската империя била гноясал апендикс, изискващ оперативно обрязване. Султанът давал част от земите си на свои близки ленове, друга част - на свои познати спахии, трета - на селяните.

Пет века пътува българският народ към своето освобождение. Началото на борбата е поставено от партизанското движение през средновековието. Между хайдутиете-воеводи се срещат и жени. От народния епос познаваме имена на жени, които овладявали по стотина яки мъже - Сирма, Боянка и други. Но това не е най-правилният път за премахване на чуждото иго.

Деветнадесети век станал динамичен по отношение на национализирането на българския народ. Всички искали да се освободят, но нямало кой. Появил се Левски, който действал тихо и безшумно като добре смазана машина. Османският поробител качил на бесилото великия син на българския народ. Българската революционна машина била обезглавена.

Най-после дошъл редът на Априлското въстание. Страната била разделена на дванадесет въстанически оперативни зони /ВОЗ/, начело с разгърнат Централен комитет. Видинският комитет бил оглавяван от Георги Порфириевич Стаматов. В пети революционен окръг начело бил Раковски, сменен поради мудност от Бенковски.

В подготовката на въстанието се включили много революционери, верни на народ, партия и държава. Апостолите преминали границите, започнали методично и системно да подронват устоите на турската империя. Те хвърляли плодотворното си семе сред народа.

Не навсякъде нивото на подготовката било на ниска основа. Мъже се учели на талим, жени тъкали навуща и плели върви за последните, девойки приготвяли вкусен пексимет. Всеки дал по нещо, а Марин - черницата си. Във въстанието трябвало да участват максимален брой мъже, жени и деца с елементарен домашен инвентар и добитък, за да се покаже масовостта на българите.

На 16 април на Бузлуджа се свикало дискретно събрание, на което присъствали представители на четирите революционни окръга. Никола Бенковски със своята решителност внесъл дезорганизация в редовете. Но въпреки дискретността в подготовката в клоните на дърветата се било притаило доверено лице. Получило се изтичане на информация. Това бил първият фаул на въстаниците.

Бачо Каблешков поради липса на мастило, едва изчакал да бъде убит едноокият мюдюрин, за да напише с него "кървавото писмо". Народът смъкнал харема на робството. Той обявил тържественото откриване на въстанието. Бабички поставяли върху челата на въстаниците последните си пендари. Били отрязани няколко череши от църковните дворове. "Кой уши байряка?" - ще попита по-късно турският военноначалник - "Кой му тури знака?" На двата въпроса ще получи отрицателен отговор. Знамето с огнените слова "Свобода или хляб" било ушито от Райна Кабаиванска, кяото станала първата българска княгиня.

"Хвърчащата чета" извършила пробег из Панагюрски окръг. Тя се появявала винаги, където е нужна - Мечка, Мехово, Лисичево и Вълчево от лявата страна на Марица и Клисура и Стрелча от дясната. Извършва своя подвиг и "Червеният поп" - легендарният поп Харитон. В Бяла черква той внезапно ослепял.

След известни успехи въстанието придобило обратен наклон. Потекли реки от кръв, които написали светли страници в нашата история. Свел глава моментно, българският народ отново я надигнал гордо и величаво, за да може османинът-поробител да се наслади на найното отсичане. Но така той грешеше в своя удар, защото истинската глава на българина е целият български народ.

В Перущица въстаниците се скрили в последната своя твърдина - селската крепост. За да не бъде предаден Кочо Честеменски убил жена си, бременна в последен месец с мъжка рожба, децата си, сестрите си, племенницата си Ягода, а после по тяхно желание и всички свои роднини. Обръщайки се към Спас Гунев, той казал: "Аз свърших, сега е твой ред!" Всички истински мъже последвали примера му.

В Батак жените, децата и старците се укрили в Баташката черква. След миг на вратата се почукало и турците навлезли разгневени. За да не попаднат в плен, Волов и Икономов се удавили в Янтра на път за Сърбия, а Бачо Каблешков бил изпечен жив.

На кораба "Радецки" ботевите четници, преоблечени като градинари, показали същността си. На 2 юни 1978 г. Ботев се изтърсил на Козлодуйския бряг и потеглил устремно към Околчица. На 20 май неизвестен куршум прекъснал на връх "Св. Вола" краткия, но твърде прогресивен живот на Ботев. Заедно с него паднал и Гемето.

Не успяло отвътре, въснатието успя навън! На около 2000 км от Лондон, центъра на европейската цивилизация, едно варварско племе избиваше християните като мухи и се гавреше с много свещени обреди на същото това християнство! Манхатън посочил с органа си истината за българския народ. В защита на българския народ издигнали своя глас английският журналист Абрахам Линколн, братя Достоевски, Менделсон, Чингиз хан, Виктор Уго, чиято психика на демократ била потерсена, Анри Барбюс и Ромен Ролан, Чарли Чаплин, и Ломоносов, Пушкин, Айнщайн, Максим Горки, Емил Зола, английският политик Чърчил, бащата на Ленин и дъщерята на Маркс. Генерал де Гол изпратил приветствено писмо до въстаниците.

По искане на Турция била съставена международна следствена комисия, в кяото участвали Бланки и Дзержински, които разкрили, че следи от зверства можем да видим и днес в музеите. Руският император настоял Цариградската партийна конференция да се проведе нелегално в Будапеща. И което е странно участници на бългасркия народ не били допуснати. Според решенията България била разделена на: Северна, наречена Източна и Южна, наречена Княжество България. Турското правителство опитало номера с конституцията, но той не успял. И тук, както и в Лондон по-късно, лопатата иззвъняла на камък. Това дало повод на руския император да обяви манифест, а по-късно и война на Турция, която избухнала няколко месеца преди прекъсването на дипломатическите отношения.

БЦБО организирало българското опълчение в Петербург. Жителите на Самара, днешна Тула, подарили знаме на българския офицер Калинин. Той се заклел, че ще падне мъртъв под него. В състава на опълчението влезли четири турчина, двама финландски офицери от далечна Суоми, един японец и 17-годишната девойка Марица. Голяма част от опълченците се състояла от хора, никога нехващали оръжие, но 92% от тях били грамотни. Опълченците всъщност били много повече, отколкото се смята. Сред тях имало и много незачислени, които се криели от руските офицери, за да участват в сраженията.

На чело на руските войски са назначени революционни дейци като генерал Кретениери, професорът от Военната академия Александър Александрович и братът на императора Николай I, Николай Николаевич II. В предишните войни руските генерали винаги нахлували в Добруджа по примера на Дибич Подбалкански. Но кянз Горбачов разработил нов план: да се осъществи въздушен десант при Враца, перлата на Турската империя, който да освободи София през Арабаконак и оттам да се насочи към Одрин. Вторият отряд през Свищов, заобикаляйки Плевен през Шипка, да овладее Одрин и третият отряд, Западен, под ръководството на генерал Толбухин да овладее четириъгълника на смъртта Шумен - Разград.

Руските войски са на най-северния бряг на Дунава, срещу Русе. Легендарната бабаТонка, с риск да я забележат, размахва бяла кърпичка, за да покаже, че няма никакви лоши намерения. При Свищов турският паша казал: "По-скоро косми ще порастнат на петите ми, отколкото русите да минат отвъд Дунава или в Дунава."

Но в началото на месец юни 1977 г. тайнствено произнасяният "бай Иван" преминава северния бряг на река Дунав на салове и еднодръвки. Изгладнелият български народ, поради липса на други хранителни продукти, посрещнал освободителите с хляб и сол.

След превземането на Силистра руската армия била разделена на три ръкава: Западен, под командването на генерал Толбухин, Централен, под ръководството на генерал Суворов и Източен, под началството на генерал Каубас. В триъгълника на смъртта, между Разград, Шумен, Толбухин и Видин, бяха избити всички турци с невъзстановени имена. Този отряд беше ръководен от генерал Лермонтов. След като превзе Варна, той бил прехвърлен с английски кораби до Бургас, откъдето се насочи към Ондрин. Но първият свободен град в България бе град Враца. Западният отряд имаше за цел да се вмъкне на турците изотзад през Арабаконак и да освободи столицата София.

Поради неудържимото си настъпление руските войски отминали Плевен. Там се самоблокирала армията на Сюлейман паша, професор по литература в Истамбулския свободен университет. Известният руски инженер Тотлебен проявил малка хитрост - поведението на пследния го карало да се държи по-гъвкаво. След щателна обиколка на града Тотлебен открил поточе с вода, влизащо в крепостта. По негова заповед поточето било запушено, с което нарушил нормалното изпълнение на санитарно-обредните функции на обсадените. Обсаденият Сюлейман се опитал неколкократно да промуши пръстена на Тотлебен, но руската авиация бомбардирала Плевен и той паднал.

Най-важна роля се отреждала на Южния отряд. След като пресякал река Дунав по понтоните на професор Драгомиров, автор на дисертацията "Преминаване на широки водни площи", той се насочил към връх Шипка. Знаменателни ще останат боевете от Стара Загора под предводителството на ген. Курко. Там сред безстрашните водоносци, обслужващи Русия и нейните орли, бил и Димитър Благоев.

На Шипка турските войски се отбранявали отчайващо. "О! Шипка!" Три дни проходът се огласял от ревовете на останалите без хляб борци. Когато свършили патроните, живи и мъртви се вдигнали на общ щурм: "Грабвайте телата, някой се обадил и труповете мъртви хвръкнали завчаска!" Труповете били доставяни по второ направление. Бяха приведени в действие всички неща, които можеха да послужат на защитниците.

В епичните борби вземали участие и жени - коя с каквото може. Срещу османските поробители българките стояли с железни гърди. Където човешките сили не достигали, на помощ идвали и животните. Радостта после била обща.

В неимоверния мраз на августовските дни всяка вечер генерал Радецки изпращал телеграма "На Шипка всичко е спокойно." Но на 11 август на Шипка падат и последните камъни. В най-критичния момент опълченците виждат облаче дим от препускащи коне. Пристигала артилерия по двама по трима на кон. На тази дата цяла България въздъхнала облекчено: "Не се гаси туй, що не гасне!"

Най-после и времето се влошило. И руските войници и българските опълченци трябвало да действат при най-противно време, но зимният студ бил безмилостен към братята-освободители. Руските войници били прекарвани по тесни хималайски пътеки през Балкана.

След освобождението на София всичко станало вече лесно нататък и кратко за писане. И великите сили вече разбрали, че българи и турци не могат да я карат заедно. В Дарданелите се акустирали английски кораби. В градчето Сан Стефано, малко китно предградие на Париж, се сключва примиерието. Както винаги, Великите сили сложили крак на руската дипломация. България била разпокъсана и озлочестена. Но всеки народ има такава съдба, каквато заслужава! Английския и френски народ не биха издържали и за един ден това, което нашите бащи понасяли в продължение на некратките пет столетия.
Българите се надявали, че след Освобождението положението им ще се подобри, но те жестоко се излъгали. След Освобождението България се освободила от своите освободители и поела по самостоятелен път.
От войната останъл само споменът за българо-руската дружба, която по късно става българо-съветска – като един символ да свети във всички беди. И днес не всичко е наред. Но Сергей Антонов и неговите другари са невинни. И това ще се докаже пред цял свят!

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери от 1987 г. по темата "СЪЕДИНЕНИЕТО МЕЖДУ СЕВЕРНА И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1885 г. И НЕГОВОТО УТВЪРЖДАВАНЕ"

От 34-те съществуващи в Европа независими и самостоятелни държави само Гърция, Франция и Италия могат да се похвалят с толкова дребна история. Но нито една от тях няма такъв принос в световния революционен процес.

Историята на България от времето на Аспарух завършва с Руско-турската освободителна война, която е причина за Съединението от 1985 г. Борбата за Съединението се водела дълги години наред. Още със създаването на българската държава започнали борби за обединение на славяни и прабългари.

Най-справедливата война, водена през 19 в., по думите на Ленин, завърши с успех. По Сан-стефанския договор България се помещава в границите на турския ферман. Но радостта не трая дълго. Великите сили не бяха във възторг. Свиква се в Цариград Берлинският реквизит. Неговото най-грубо творение бе разкъсването на България, което бе основа за мир и разбирателство между балканските страни. Той раздели монолитната етнос на народа ни. Държавата е разделена на две части – Княжество България /обхващащо териториите по долините на реките Тунджа и Марица/ и автономна Народна република в рамките на турската империя, наречена с изкуственото име Източна Румелия. Македония и малко от Одринско останаха под турска власт, наречена ,,золум". Там преобладаващият етнически елемент са българите и генерал-губернаторите.

Освободеното Княжество България бе васално на Турция. Българският цар имал западен произход – това бе германският армеец Батембурк, който, въпреки че се представяше за роднина на руския император, се стремеше към общ християнски съюз срещу Русия. За император на автономната народна република бе поставен Александър Багренородни, турчин от български произход. Южна Румелия получила автономия, която била само една по-висша форма на робство. Тя бе седем години зависима от княжество Русия.

Съдбата на българския народ – когато го режат нож през сърцето, много боли и много сълзи се ронят. Но нашият народ доказа, че е непримирим към всичко това, което е съдба на България.

В Македония се чувствал най-силно харемът на султана. Българите стават обект на най-различни духовни асимилационни процеси от страна на сърби, гърци и албанци. Сръбските власти издават учебници на български език с умело примесено сръбско наречие с цел езическото претопяване на народните маси. Възникват конфликти, в резултат на които се стига до разногласия. Например – въстанието на оцелелите турски войници, ръководени от англичанина Сенкевич. В близките следващи години камъчето бе туширало всякакво величие и зависимост на България от Турция, която беше тромава марионетка в ръцете на Великите сили.

Решение за започване на съединистко движение било взето на 15 конгрес на Великото народно събрание, когато бил създаден и БРЦСКА /Български работнически централен съединистки комитет на армията/начело със Захари Стоянов, български социал-революционер под влияние на 150-годишния Левски, току-що довършил ,,Записките по българските въстания". Снабдяването с оръжие става по контрабанден път на много високи цени, със съдействието на целия народ. Из градове и села никнат като гъби женски ловно-стрелкови дружинки, които всъщност са прикрити хайдушки чети от преди Освобождението. В борбата взимат участие всички слоеве, но то все пак е акт на народа. От Княжеството пристигат капитан Баница и част от революционно настроените либерали начело с Любен Каравелов.

Батембурк, отявлен монархист, под влияние на рускофобските си чувства, изкопал дълбока пропастмежду себе си и народа и поради това суспендирал Търновската конституция, вследствие на което дните му на престола били преброени. Научавайки за Съединението, той започнал хамлетовски да се колебае, но си трае. Захари Стоянов преодолява неприязънта си към царя и се среща лично с него, като му предлага да оглави движението. Батембрук се съгласил – ако не успеело той нямало какво да губи, защото нямало какво, а ако успеело – щял да се окачи с лаври.

След опита на Голямата порта да премести Цариградската патриаршия от Солун в София, румелийското население се вдига на бунт и въстава. Двама ученика извършиха Съединението – в бунтовното Панагюрище двамата младежи развяха българския лъв над турския коняк. Марко Тотев от Малко Конаре организира малка група ентусиасти, любещи своите братя под робство. В същото време в Ръжево Конаре Продан Величков Тришков /наречен още Трифон Чишков/ с прякора Чавдархан /Чардафон Орловец/ организирал чета и оседлал коня и жена си. Недялка Шилева /баба Неделя/, годеницата на фон Чарда, която заедно с дъщеря си избродирала червеното знаме на Съединението, повела дружинката към Пловдив. Обединението било съобщено на 5 срещу 7 септември по случай националните празници на населението от Източна Румелия /така наречената Южна България/.

През нощта Захари Стоянов пристигнал нелегално в Пловдив и разлепил собственоръчно афиши и позиви, а на сутринта Пловдив бил превзет с щурм, почти безкръвно. Гавриил Кръстакиевич бил арестуван, защото не се решил да извика редовна армия по телекса. Тогава, както пише Васил Коларов, той пошепнал на околните: ,,Аз все пак съм българин!". Създадено било ново правителство начело с другаря Г. Струмски.

На 8 септември пристига Ферденан и с позата на изненадан казва, че приема обединението под знака на скиптъра. На 14 октомври 1885 г. в Пловдив Ферденан бе коронясан официално от специално поканения за целта папа, който даде благословията си за признаване и утвърждаване на българската държава.

Ето как жаждата на Батембрук за власт и родолюбието на З. Стоянов свърза делото на една Епоха. За свободата на Южна България се сражават много видни българи като Пейо Яворов. Това беше едно законно деяние с големи последствия. Този велик момент от нашата история е отбелязан от редица руски, английски, американски списания, както пише др. Андрей Пантев. Няма представител на културната интелигенция, който да не откликва. Всички откликват – от Николай Павлович до проф. Величко Минеков.

България била приета на международния пазар и призната от източно-православната църква. Страните от Великите сили, водещи политика в защита на България, както казва Левски, са действали по поговорката на българския народ: ,,Стани куме да седна." Защото погледите на сателитните на България европейски държави се пресичали тук. В Цариград се събрали министрите, които са с ранг на чиновници. Те искаха да се възстанови Берлинският реквизит, който раздели България с цел тя да не започне да предявява претенции при евентуално преразпределение на света.

България се изпречваше на колониалните подстъпи на Великите сили към Азия и Африка. Англия се стреми да прокара своето западно влияние и да превърне България в най-голяма държава на европейския континент, тя се обявява в защита на естествените нужди. Вследствие на Френско-пруската война влиянието на Франция се увеличило неимоверно и това пречело на демократичните сили да приемат Съединението. Османия изявила претенции за компенсация и поискала Бургас, но Бургас се оказал твърде голям залък за турската политическа уста. Русия изявява платоническата си любов към Великата порта, приемайки Съединението. Гърция и Румъния се вайкаха, а хамалеонските стремежи на Сърбия я направиха доброволна маша на Австро-Унгария. Сърбия винаги е била обект за скок.

Тъй като Съединението било в името на обединениято на България и Сърбия, а Батембрук и крал Милен не се разбрали кой да бъде пръв, сръбският княз обявил война на България. Тази война била миниатюрна, тя се отличавала с краткотрайната си продължителност. Българската войска била млада, нямала и седем години, не по-стар бил и нейният команден състав. Личният състав на Българската народна армия е съставен от капитани и майори, а на сръбската – от маршали. Българското оръжие представлявало най-ниското стъпало от оръжейния запас на Сърбия.

Към границата се втурнало цялото българско население – мъже, жени, старци и деца, годни и негодни. Армията се състоеше от раздрипана сган – селяни, работници, прости учители. Войниците от южната граница тичаха по давама, носейки третия, за да може да спи, а селяните от добри чувства им пъхаха кокоши кълки в устата. В цялата българска армия имаше само една волска кола за медицинско обслужване.

Армията достигна Кокосово поле. Двегодишният Батембрук, наречен гальовно от народа Александърчо, поради Съединението се уплашил и се скрил някъде в София.

През 1885 г. бил подписан Ньойският договор. В него имаше едно изречение: ,,Договорът между България и Сърбия е подписан!"

Още преди 9 септември 1944 г. нашите историци З. Златарски, Снегаров и други се занимават със Съединението, но те обясняваха процесите идеалистически, опирайки се повече на фактите. Въпреки преустройството на историческата наука и досега историците не са успели да направят един свестен документ за Съединението. Но въпреки това ние напълно подкрепяме политиката на нашето правителство, което преди две години сля всички националности в нашата старна в една – българска и по този начин нанесе удар на всички реакционни правителства на Запада.

Съединението разкри мощта на българския народ, тази мощ, с която се биха Асеневци, която прерасна в Априлското въстание, извиси се през септември 1923 г., за да достигне свой връх на 9 септември 1944 г. Съединението е преломен момент, защото без това Обединение още щяхме да сме под робството на турците, или още щяхме да изграждаме социалистическото си общество.

Така протече изпод мойта потна длан, стискаща в нервните си пръсри химикал и водена от кандидат-студенстски плам, този период от българската история.

Hatshepsut

Бисери от часовете по история

(Бисерите е събрал пловдивският учител по история Асен Димитров-Феликс)

"Със задните си части Хан Крум запушил Върбишкия проход, а с предните си изненадал император Никифор отзад!"

,,Историята се пише с кръв, а се чете с пот!"

Ученик-мислител, началото на ХХI в. сл. Хр.

ЧУЖБИНСКОИСТОРИЧЕСКИ

Първобитните хора са открили разликата между мъжа и жената.

Нарича се Хомо скопиенс, защото е открил копието.

Хомо сапиенс е бил най-умен от своите сънародници. Той събирал маймуночовеците и като правел събрания, открил е земеделието.

Цар Ксерокс искал да покори гръцките полюси, но надценил възможностите си.

В резултат на този похот Дарий III Кондоман бил разбит.

Богатите римски граждани се наричали партийци, а бедните се наричали плейбои.

Анус – бог на всяко начало и край.

Паническите войни довели голям отпадък в Рим.

Римляните правели акведупки.

Спартак е син на българин и е тракиец. Той се е борил за правата на ромите.

Християнството има своите каньони.

Ирод бил побъркан и запалил цял Рим, за да може да напише статия.

Хуните били много невъзпитани и с големи претенции, а варварите били просто хулигани.

Атила бил обявен за Пич Божий.

Султанатът на великите суджуци се оказал нетраен.

Колумб тръгнал да търси Индия, но вятърът го отвял и открил Америка. След това отседнал на Бохемските острови.

Накрая португалска експозиция начело с Влашко Дагамата открила пътя с питане.

И инките, и атсцтеките били завладяни от испанските конкаскадьори.

Главният монах го помолил да се потули, но Лудер отказал и бил обявен за еротик.

Най-кървавото събитие през този смътен период е така наречената Въргаломеева нощ.

Османците обсъдили Виена – столицата на хамбургерите.

Франция била обхваната от антифашифеодални вълнения и станала конституционна анархия.

Наполеон изгонил англичаните от Руския пазар, защото разбили флота му при нос Калиакра.

Късметът изневерил на Бунапарк в хотел Лайпциг.

Наполеон предпочитал Мелба пред Света Елена.

Симон Булевард проправил пътя за освобождение на Южна Америка.

Романтиците имат особена слабост към развалените от миналото.

В Гражданската война в САЩ участвали и много селяни.

Индианците били натикани в презервати.

Прусия е Русия с П отпред.

През Първата световна война воюват всеки срещу всеки. Жертвите са: убити над 20 милиона или милиарда души.

Войната почва заради един утрепан принц.

Ръководител на болшевиките бил Владимир или Членин.

Болшевиките разстрелват последния римски император, защото искат диктатура на проклетариата.

Гражданската война в Русия е спечелена от червените барети.

Сталин си измислил прякор, защото името Чукашвили не е много хубаво.

Сталин е руски цар, син на Ленин. Той убива много червеноарменци с упрека, че са народни врагове.

Хамал Ататюрк е баща на всички турци.

Ататюрк въвел в Турция лютеницата.

Ганди бил привърженик на нудизма и проповядвал освобождаване без насилване.

Хитлер бил много красноречив и затова му викали Уста Рим-Берлин- Токио.

Хитлер искал да завладее Близкия изток, защото е богат с нафта.

Втората световна война предизвикала големи неудоволствия.

Студената война се е водила през зимата.

Всеки, който иска да живее смислено, трябва да направи поне една мивка (вероятно се има предвид чешма).

http://www.razkritia.com/258095/biseri-ot-chasovete-po-istoriya-chetete-i-se-previvaite-ot-smyah/

Hatshepsut

Нова серия кандидат-студентски и ученически бисери

1. Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и множество коридори, за объркване на учените.
2. Под ръководството на Партията се откриват модерни форми на разплод.
3. Иван Асен не обичал да гледа тъжни вестоносци. Той обичал веселите годежари! Вместо меча си той вадел нещо друго.
4. Майката на Ахил го е потопила във водите на Стикс, за да го направи непромокаем за стрелите. Това обаче не му попречило да умре и тогава Одисей влязъл в Троя маскиран като дървен кон (някои приписват това на Александър Македонски).
5. ...в нощта на 7 срещу 9 септември...
6. Агамемнон и Менелай са били братя, но това се знае със сигурност само за първия.
7. Ботев е колът, на който се вее знамето на българската революция.
8. Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път.
9. Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около своята вярна съпруга.
10. Карл V е роден при леля си, защото майка му тогава не била там.
11. При феодализма селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат.
12. Първото околосветско пътуване било извършено от Магелан. За нещастие той бил убит на Филипините и екипажът се завърнал без него. Въпреки всичко покойният запазил добър спомен от пътешествието си.
13. Людвик ХІV бил на пет години, когато се родил баща му. Той живял до смъртта си в 1715 г. Людвик ХІV бил заобиколен от благородници, които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил винаги добре изметени блестящ, поради което бил наречен Крал-Слънце.
14. Септемврийските кланета са станали вечерта на 10-ти август.
15. По това време е имало и жени- воеводки, които са обладавали по стотина- двеста яки мъже. Но това не било верният път за освобождението на България.
16. Наполеон бил диктатор, защото имал способността да диктува по няколко писма наведнъж. Той мразел англичаните, сърдел се, защото го принудили да умре в прегръдките на св. Елена.
17. Абрахам Линкълн е роден в дървена колиба, която построил собственоръчно.
18. Разликата между царя и президента е тази, че царят е син на баща си, а президентът не е.
19. От творбите на Вапцаров ни гледа озъбеното свирепо куче.
20. През деня Земята се върти около Слънцето, а през нощта около Луната.
Като се върти, Земята показва задницата отпред и предницата отзад.
21. Свръхжените се отличават със слабоумие и безполовост.
22. Морското дъно се изследва със сонди: ако сондата извлече тиня, значи дъното е тинесто, ако извлече кал, значи дъното е кално, а ако не извлече нищо, значи капацитетът й е нисък.
23. Кенгуруто има на корема си джоб, за да се скрие в случай на опасност.
24. Сахара заема винаги различна площ, тъй като пясъците й изменят непрекъснато мястото си. Главни животни са камилите и керваните. Населението й се състои от туареги и оазиси.
25. В полярните земи има малко флора, само няколко фауни, но те са диви.
Измежду живите същества ще споменем лишеите, пингвините и изследователите. На последните понякога им е така студено, че като се мият са принудени да си слагат ръкавици.
26. Гравитацията е открита от Нютон. Забелязва се есенно време, когато листата капят.
27. Заекът вижда идващата лисица, получава сърцебиене и кръвоносната му система започва да циркулира.
28. Вярна везна е тази, която показва винаги едно и също тегло.
29. Черните въглища са бели въглища, които дълго са горели.
30. Руските войници били прекарвани по тесни хималайски пътеки през Балкана.
31. Симеон закрепил България на своите крака. А византийския император не можел да спи вечер при мисълта за страшния си противник, затова мобилизирал всички военни и управленски сили на империята. Той повярвал на великия френски пълководец, че: "Най-добрата самоотбрана е самонападението" – и дегустирал на българския бряг..."
32. Ботев слязъл от Балкана с шмайзер в ръка.
33. Оплождането при животните и човека е трудно да се опише,за това се изучава при низшите организми-червеи.
34. Симеон бил много сърцат владетел и затова през втория период от царуването си умрял от сърдечен удар.
35. Смъртта на цар Симеон сложила край на живота му.
36. Бай Марко бил генерален спонсор на Априлското въстание.
37. Прабългарите са имали конска флота.
38. Рамбо Силек
39. Героят се страхуваше през нощта от дърветата, които простираха голите си клони като ръце на вещици и виелицата, която духаше безспир като проститутка. Но ако видението за Ангелинка дойдеше навреме, то прогонваше първите видения.
40. Понеже лодкарят отказал да я прекара, баба Илийца измъкнала кола и сама се прекарала.
41. След като придобие човешки вид, зародишът е готов да напусне организма и вече се нарича плод.
42. Небето на Аустерлиц пречупило Болконски на две.
43. Той казал на Серафим да влезе да не го духа вятъра, но Серафим казал да го духа.
44. Баба Илийца не обръща внимание на факта, че е жива.
45. Баба Илийца захвърля детето си в реката и започва мъжки да се бори с кола. Но детето не е умряло! То само се преструва!
46. Геройте на Елин Пелиновото село намирали утеха попийвайки си в кръчмата, побийвайки си жените и в други сиромашки радости.
47. Доказателства за еволюцията дава науката екология.
48. И защо баба Илийца не оставя детето директно в лодката. Ами така тя може да го настъпи, докато вади кола.
49. Обект на палеонтологията са особеностите в приликите между животните и човека.
50. Дон Кихот бил 50 годишен младеж с плешив кон.
51. В източна Русия намерили цял слон замръзнал в айсберг.
52. Гогол страдал от тройнственост, която се състояла в това, че с единия крак той стоял в миналото, с другия приветствувал бъдещето, а между краката му била страшната действителност.
53. Вероятно лирическият герой е гей, тъй като при толкова самодиви пита "..кажи ми, сестро, де е Караджата".
54. Семейството ми се състои от мама, татко и аз. Аз съм най-младият ... Трябва да обичаме родителите си и да им помагаме когато си изпълняват задълженията. Когато мама е болна, татко служи за жена на всички в къщи. Баба ми живее сама на село. Тя има едно куче и една кокошка. Качена върху някое столче, тя кудкудяка по цял ден.
55. Има различни хипотези за произхода на света: за божествения начин: Бог е сътворил света за пет дена(от понеделник до петък), събота е починал. Според друга теория, планетата Земя е била съвсем малка, постепенно в нея бушували процеси, докато накрая станала огромна и в нея се зародил живота. Според друга теория човекът произлезнал от маймуната. Тя се изправила на задните си крайници, започнала да прави оръдия на труда и й окапала козината.
56. Славяните ловили риба и други горски животни.
57. Големият град е направил Павел ненормален, благодарение на това умряла жена му.
58. Бай Ганьо върши престъпление, а също обича да пише рецензии и др.
59. На бойното поле се раздавали виковете и стоновете на мъртъвците.
60. Добрите бъгтерии се хранят с трупове, а лошите причиняват болести по хората.
61. На пода лежал и едва дишал труп, редом седяла жената на трупа, а братът на трупа лежал в другата стая в безсъзнание.
62. Днес учихме за едноклетъчни животни - за амебата и ЧАТАЛЧЕТО.
63. Кирил и Методи са двама братя блезнаци, единият от които е кръгъл сирак.
64. Янко музиканта сам си правел свирки.
65. Бай Марко бил генерален спонсор на Априлското въстание.
66. Турците налитали на българите, като лешояди на мърша.
67. Бай Ганьо говори аерогантно.
68. Основните етапи в еволюцията на човека са: 1.шимпанзе 2.горила 3.орангутан 4. австралопитек
69. В потурите на Бай Ганьо се крие най-голямото му богатство.
70. Бай Ганьо е сексуален маниак – първо намига на жените, след това ги води в банята за да им покаже какво има а после ги пощипва.
71. Биха се до последния човек, а останалите продължиха боя.
72. Един път седнахме да бягаме.
73. Колко е голяма мъката на другоселеца и каква е любовта му към коня, продължител на живота му.
74. Едно време живеели големи животни, наречени динозаври, които поради смяна на сезона измрели.
75. Дядо Матейко след смъртта на своята бабичка, заживява с кротката си магаричка.
76. Русия! Колко ни плени тази малка дума с голямо съдържание. Това е страната в която са се родили Маркс, Енгелс и Ленин.
77. Възприела неговите идеали, любимата нервира боеца и той я остави на заден план.
78. Вълците вия в полето, но това за тях си е нормално.
79. Званецът вазвести вазбуждането на големеца.
80. Катедралата е величествена със своите аркади, огънати от вековете.
81. Дошли кметът, съдията и гражданите от селото.
82. Бутнал дядо Петко и казал: ,,Баща ви, сър..."
83. Още през 1762г. Паисий Хилендарски изрази голямата любов на българския народ към Русия и Съветския съюз с написването на история Славянобългарская.
84. Спартак е бил алигатор.
85. Христо Ботев налял туба бензин в огъня на революцията със своята поезия.
86. Лирическият герой на Вапцаров са селяните, с увиснали мустаци и потури, в които обаче има нещо силно, здраво и желязно.
87. Преди милиони години конят бил малко животно, наподобяващо вампир... След дълго развитие конят се превърнал в сложно и добре устроено животно, напомнящо днешното магаре.
88. От руските братя са се учили много наши поети на творчеството. Те са изсмуквали от Добролюбов, Херцен, Чернишевски сладки сокове. Разгадавали са криволиците на техния правилен път.
89. Живея с майка си и баща си, който е починал.
90. Пролетарския поет Вапцаров изказва волята на народа, че само с братската помощ на СССР нашия народ ще си възвърне Филипините и едрите звезди над Фамагуста.
91. Кокошките стават рано сутрин и започват да снасят. Добрите деца трябва да следват техния пример.
92. Наташа Ростова искала да каже нещо, но отварящата се врата й затворила устата.
93. Алеко чул приближаващия се водопад.
94. На луната живеят лунатици.
95. Вазов е опъната струна между Пирин и Рила.
96. Монахът предложил на баба Илийца да пренощува в манастира, но тя си мислела за младия юнак, който я чака в храстите и отказала.
97. Ернест е левак с дясната ръка.
98. Жените от племето пееха и танцуваха около огъня, а малките членове отмерваха ритмично такта.
99. Смирненски с юмрук в ръка.
100. На брега на реката рибарите поставяха червеи на въдиците си, а в реката се виждаше обратното.

http://petel.bg/Nova-seriya-kandidat-studentski-i-uchenicheski-biseri__56776

Hatshepsut

Кандидатстудентски бисери по биология:

"Всички организми се размножават чрез оплождане."

"Оплождането е процес, при който мъжките и женските полови клетки се оплождат."

"При жабите има метаболитен начин на живот."

"При жените отделянето на зрели яйцеклетки започва с менопапаузата."

"Енергията, която се изразходва при оплождане, може да се сравни с тази, която би изразходвал човек, за да преплува Атлантическия океан, ако той е изпълнен с карамел."

"Безполовото размножаване е характерно както за едноклетъчните, така и за човека - така се получават телесните клетки."

"Оплождането при животните и човека е трудно да се опише, затова се изучава при низшите организми - червеи."

"По време на органогенезата се образуват епидермалните пластове на зародиша."

"До оформянето на органите е зародиш, а след това ембрион."

"Около третия месец мозъка на плода тежи 750г. Около петия месец мозъка става 1200г., а към седмия месец - 2100 г."

"През осмия месец се оформя главата."

"Абортите през пост-ембрионалното развитие не се приемат за редни, защото зародишът се счита за човешко същество."

"След като придобие човешки вид, зародишът е готов да напусне организма и вече се нарича плод."

"Доказателства за еволюцията дава науката екология."

"Обект на палеонтологията са особеностите в приликите между животните и човека."

"Ако вкаменелостите са открити по-плитко, това означава, че тези организми са били по-широко разпространени, но са измрели за кратък период от време."

"Благодарение на благоприятните условия е имало масови измирания."

"В източна Русия намерили цял слон замръзнал в айсберг."

"Ръководните вкаменелости били широко разпространени, което довело до бързото им измиране."

"Сборните форми са междувидови."

"Продължителността на ерите се определя от продуктите на разпадане."

"Земноводните са преходни форми."

"Благодарение на грижите за поколението, човек се е превърнал в бисексуално животно."

"Има различни хипотези за произхода на света:
за божествения начин: Бог е сътворил света за пет дена (от понеделник до петък), събота е починал. Според друга теория, планетата Земя е била съвсем малка, постепенно в нея бушували процеси, докато накрая станала огромна и в нея се зародил живота.
Според друга теория човекът произлезнал от маймуната. Тя се изправила на задните си крайници, започнала да прави оръдия на труда и й окапала козината."

"Основните етапи в еволюцията на човека са:
1.шимпанзе
2.горила
3.орангутан
4.австралопитек"