• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Антибългарскитѣ чувства въ Македония

Започната от Hatshepsut, 13 Октомври 2018, 20:45:42

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Поредно насилие над македонските българи. Докога?!

Партии и различни организации се събрахме пред сградата на Европейския парламент в София, за да попитаме - докога гарантите за правата на българите в Македония ще наблюдават безучастно какво се случва там?

Заради това ли ветото над Македония беше вдигнато, за да се стреля по културни клубове и да има заплашвани и пребивани българи?!

Трябва ли някой българин там да умре, за да има някаква реакция от родните политици и нашите "партньори-гаранти"?


HatshepsutTopic starter

И македонските театри заболяха от антибългарския вирус


При безспорна команда три македонски театъра отмениха българската постановка ,,Вражалец", предаде БГНЕС. В рамките на само няколко минути театрите в Щип, Струмица и Битоля отмениха гостуването на българските актьори, позовавайки се на сходни технически проблеми, свързани с електрическата система, отоплението и покривната конструкция.

Този акт става на фона на антибългарската истерия, която достигна безпрецедентни нива през последните седмици и намери своята кулминация в жестокия побой, нанесен над македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков. Секретарят на Българския клуб в Охрид ,,Цар Борис III" беше жестоко пребит без причина. Той беше приет за лечение в петък във ВМА. В момента е изваден от реанимация и се намира в отделението по орална хирургия на военната ни болница. Пендиков многократно е заплашван с физическа разправа, дори в момента, когато се лекува в страната ни. Заради инцидента България извика своя посланик в Скопие Ангел Ангелов за консултации.

Македонските власти твърдят, че става дума за изолиран инцидент е не спират да обвиняват България във всички най-големи грехове. В това се включиха всички институции от президента през премиера до медиите им. В тази атмосфера на омраза срещу българите и България пострадаха и културните ни връзки. Театралната постановка ,,Вражалец" трябваше да се играе на 1, 2 и 3 февруари в Битоля, Щип и Струмица. Гостуването на едни от най-популярните български актьори бе по инициатива и финансиране на Фондация ,,Българска Памет". /БГНЕС

https://faktor.bg/bg/articles/i-makedonskite-teatri-zabolyaha-ot-antibalgarskiya-virus

Валсо

Зат'ва съм на мнение, че единственото, което ще направи западните диваци по-ниски от тревата е ново 50-годишно вето от влизане в ЕС + изритване на всичко що се зове македонско от страната - безсрочно. На тия с двойното гражданство да им се анулира българското гражданство. Лицата до 18 год. възраст остават в България, а след това и на тях им се набива шута обратно в Западна България. Също така затваряне на македонско-българската граница за македонци, както и прекратяване на всякакъв внос от ЗБ.

Извън темата: нещо, което поствам в туитър под някои постове на македонци, ефектът радва доста! :D


Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

HatshepsutTopic starter

Любчо Нешков: Институционалната омраза в Северна Македония е копие на случващото се в Сърбия


Любчо Нешков

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи ще се срещне тази седмица в Брюксел с българи от Република Северна Македония, съобщи пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на сайта БГНЕС.

"Тогава в ЕС ще могат не през журналисти или през българските политици, а през жертвите на този режим да чуят какво се случва в РСМ.  И не само да чуят, а и да предприемат необходимите действия", подчерта той.

По думите на Нешков институционалната омраза в Северна Македония е копие на случващото се в Сърбия:

"В РСМ е просто една карикатура на идеологията в Белград. Корените на проблемите в Скопие са точно там". 

Журналистът изказа убеждение, че по отношение на държавната идеология в РСМ спрямо България има пълно съглашателство и синхрон между партиите, които са в управлението на страната и в опозиция:

"Не познавам такъв македонски политик - дали в управлението, или в опозицията - който ще предприеме действия спрямо нас, които да не са съгласувани с това, което те самите си го наричат - дълбоката държава".

Нешков посочи, че населението на РСМ "живее под тотална антиевропейска пропаганда - и от управляващи, и от опозиция".

Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Ковачевски
Според Любчо Нешков България никога не е правила стратегически грешки по отношение на Македония - от признаването на нейната независимост, до подписването на Договора за нормализирането на двустранните ни отношения.

"Сближаването между България и Северна Македония е неизбежно. Поради тази причина тази отрова достига до такива нива, каквито не сме виждали никога, защото тя вече няма необходимата сила и подкрепа и отива към своя край. Колкото по-бързо, толкова по-добре за самите македонци".

В коментар за предстоящото честване на паметта на Гоце Делчев на 4-ти февруари журналистът изказа очакване за "цивилизовано отношение от страна на управляващите в Скопие":

"Не познавам такъв македонски герой, който ще излезе да блокира магистралата между българската граница и Скопие, без подкрепа от страна на управляващите. Когато говорим за ескалация, трябва да говорим за ескалация от другата страна. Ние да не би да сме пребили някого? Дали ще има цивилизовано отношение на 4-ти февруари е изцяло в ръцете на македонските власти".

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-lyubcho-neshkov-institutsionalnata-omraza-v-severna-makedoniya-e-kopie-na-sluchvashtoto-se-v-sarbiya

HatshepsutTopic starter

Ключова комисия в РСМ с отрицателно становище за използването на името на Иван Михайлов


Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на имена на личности като наименования на фондации и сдружения, е дала отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов, съобщават медиите в Северна Македония, цитирани от БТА.

Заключението от днешното заседание на комисията ще бъде изпратено на министъра на правосъдието.

"Комисията за използването на имена на лица смята, че наименованието на Сдружението "Иван Михайлов" е провокация за националните чувства на македонския народ, имайки предвид, че става дума за човек, близък до фашистката идеология, който със своите действия отрича уникалността на македонския народ, като в същото време предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество", се казва в съобщение на Министерството на правосъдието.

Комисията е заседавала в пълен състав, като неин председател е Сашо Цветковски от Академията на науките и изкуствата в Северна Македония (МАНУ), а новият й член е Евгений Литовски - историк от Министерството на културата.

Днес е последният срок, според изменения Закон за сдруженията и фондациите, в който Министерството на правосъдието по предложение на комисията трябва да вземе решение дали сдруженията със спорни имена да бъдат заличени от Централния регистър на Северна Македония.

Законът беше приет с единодушие от парламента на страната, след като откриването на клубове на сдруженията "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид бяха оценени като провокация.

Сдружението "Иван Михайлов" в Битоля не е реагирало в тримесечния срок, който законът даде, за да бъдат предложени нови имена, а от "Цар Борис Трети" в Охрид изпратиха писмо с искане за допълнителни разяснения, тъй като законът е с ретроактивно действие.

Междувременно клубовете и на двете сдружения бяха атакувани - клубът в Битоля бе подпален, а срещу този в Охрид имаше нападения с камъни, беше счупена табелата с името на сдружението, имаше и стрелба по помещението.

https://dnes.dir.bg/svyat/klyuchova-komisiya-v-rsm-s-otritsatelno-stanovishte-za-izpolzvaneto-na-imeto-na-ivan-mihaylov

HatshepsutTopic starter

МВнР: РСМ едностранно тълкува исторически събития и ограничава основни права и свободи


Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната, съобщават от българското МВнР.

На 16 март т.г. Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център ,,Иван Михайлов"- Битоля. Въз основа на това решение, министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името Иван Михайлов е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията.

Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение с което искането са съгласуване на името от страна на сдружение ,,Цар Борис III" от Охрид е отхвърлено.

Приетите днес решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. МВнР припомня, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение ,,Радко" (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации. В законоустановения срок единствено сдружения Културен клуб ,,Иван Михайлов-Битоля и ,,цар Борис III" са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена. Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония. Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/mvnr-rsm-ednostranno-t-lkuva-istoricheski-s-bitia-i-ogranichava-osnovni-prava-i-svobodi/

HatshepsutTopic starter

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър


Македонските власти заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър, предаде БГНЕС.

Това се случва, след като на 16 март Република Северна Македония предприе първа стъпка към забрана на културния център. Комисията за употреба на имената на личности в РСМ излезе с отрицателно становище по отношение на употреба на името Иван Михайлов от страна на българското сдружение. Становището бе изпратено до македонското Министерство на правосъдието, което още на следващия ден взе решение в тази посока и на база на мнението на комисията.

Припомняме също, че на 10 март прокуратурата в РСМ повдигна две обвинения срещу председателят на  клуба "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски. От получените призовки обаче не стана ясно в какво точно е обвинен.

Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години, като оттогава са налице няколко нападения към него. През февруари мииналата година бе счупен прозореца на офиса на културния център. Четири месеца по-късно пък подпалиха клуба, а виновникът бе задържан за 8 дни, като единствената санкция срещу него бе - отнет паспорт.

Очертава се заличаването и на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, коментира пред БНТ журналистът Владимир Перев днес.

По думите му това ще създаде пречки за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Според него в РСМ не се спазват европейските закони и етика.

https://news.bg/bulgaria/rsm-zalichi-balgarskiya-klub-ivan-mihaylov-v-bitolya-ot-tsentralniya-si-registar.html

Валсо

По-рано днес четох в "Телегаф", че искали да махнат и клуб "Цар Борис III". И естествено следваше поредната безочлива македонска лъжа, че бил антисемит. Как няма къде да им пиша на тия лумпени да питат някой български евреин защо нашите евреи като цяло (може би с много малки изключения) нямат лоши чувства към нас, за да чуят, че от цяла Европа единствено Царят е отказал да предаде българските евреи на Хитлер! Да видим тогава какво още ще лъжат!
Даже мисля да пиша на БАН да въведат официални нови синоними на думите "лъжец" и "глупак": македонец.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Similar topics (5)

436

Отговори: 35
Прегледи: 4208

189

Започната от Hatshepsut


Отговори: 19
Прегледи: 1764

830

Отговори: 9
Прегледи: 833

Powered by EzPortal