• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Вълчан войвода

Started by Hatshepsut, 09 September 2018, 21:03:49

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] възражданеисториявойвода

HatshepsutTopic starter

Вълчан войвода искал да плати освобождението на България


Вълчан Бимбелов е роден в някое от селата или махалите край Малко Търново през 1775 г. До 18-годишна възраст пасе овце. Залюбва се с най-личната девойка в селото Рада и решават да си пристанат. Тя обаче е харесвана и от сеизина Исмаил ага. Агата изпраща заптиета да арестуват Вълчан, в кауша го пребиват и му казват, че само ако се доближи до Рада, ще му резнат гръцмуля.
Девойката е взета насилствено от Исмаил ага. Вълчан бързо се възстановява от побоя, с няколко свои другари една нощ проникват в дома на Исмаил ага и отвличат Рада. При завързалата се престрелка тя е ранена, а по-късно умира.

Как Вълчан Бимбелов става Вълчан войвода
 
Само за три месеца той събира около 70 души, млади като него българи, които не могат да търпят турската тирания. Пръв съратник му става поп Мартин, байрактар най-напред е Кара Кольо, а след това - Стоян Берберина.
Отначало четата мъсти за извършени от турците насилия и зверства срещу българи. Тя се увеличава на около 200 души и фактически става господар на земите от Малко Търново до Лозенград. Там турците вече не смеят да извършват насилия над българите, защото знаят, че отмъщението на Вълчан войвода е страшно.
Неизвестно кога той се свързва с Емин ага, който е чиновник в турската хазна. Емин ага му дава сведения за керваните, с които се пренасят събраните данъци към столицата. Вълчан ги напада, взима парите, златото, среброто, скъпоценностите и ги складира в само на него известна пещера. Освен това разкрива тракийски и римски съкровища.
Натрупва се несметно богатство. Вълчан въоръжава четата си с най-модерните пушки и пищови от Австрия. По негова поръка се строи каменен мост над река Резовска. Изпраща будни младежи да се учат в чужбина.
Заръчва на поп Мартин да отиде в Петербург и му възлага да изпълни там много специална мисия. Поп Мартин от негово име трябвало да се срещне с император Николай І и да го призове и убеди да обяви война на Турция и да освободи България. А сега най-важното: попът известил императора, че Вълчан ще поеме целите разноски за заплати на войниците и на офицерите, за боеприпасите и храната, за пенсии на жените и децата на загиналите, без значение колко ще струва! При това ще плаща в злато! 
С две думи - Вълчан войвода предлагал на руския император, той, Вълчан, да поеме целия огромен масраф (от османо-арабски - разход, разноски, харч, издръжка) за войната, а императорът да влезе с голяма армия в нашите земи и да донесе най-сетне свободата на България!
За голямо съжаление предложението му не е прието от руския император. Тогава Вълчан войвода разпростира дейността си в цяла Югоизточна България и Лозенградско. Някъде около 1845 г. усеща, чу силите му го напускат. Разпуска четата и се заселва в град Тулча. Жени се за монахинята Епрасиния, която е със смесено българо-румънско потекло. От нея има двама сина и една дъщеря. Известно е, че само първородният Христо става крупен търговец, а за другите няма сведения. За Вълчан се знае само, че е умрял през 1863 г. в Тулча или в Браила.

Остават легендите

В една от тях се  говори, че Вълчан войвода превзема Лозенград. Според легендата той е с 3000 момци в бойни униформи, с лъвчета на калпаците, всички с пушки, пистолети и саби. Разгромяват гарнизона и побиват българско знаме на конака - трикольора на обучаващите се в Белградската легия.
Според друга легенда Вълчан войвода превзема град Малко Търново и го обявява за столица на Свободна България. Има и такава песен - "В Мало Търново цар стана Вълчан войвода". Има и други легенди, но следва да се обясни, че много хора се интересуват повече от съкровището на Вълчан войвода.
Явно той не го е взел при преместването си в Румъния. Има някаква карта, която Вълчан изпраща на поп Мартин, но тя е доста неясна. В нея се упоменава голям район - от Източна Стара планина до Странджа и от Черно море до поречието на река Тунджа.
Има обаче и друга версия. Бимбаловци, към които принадлежи и родът на Вълчан, се смятат за потомци на Момчил войвода - владетел на Средните Родопи през ХІV в. Вълчан решава да си възстанови наследството на своя пра-пра дядо. Някъде около 1840 г. с четата си стига до тези места и в село Каракьой (днешно Чорбаджийско) си построява голям сарай. На намиращия се на 6 км от него проход Маказа поставя стража, която прибира такса за преминаване през прохода.

В същото време
издирва и открива имането на Момчил войвода
- поне така се смята. Свързва се с великия везир и се договарят Вълчан да пази прохода от разбойници. Срещу това споразумение се обявяват бейовете от двете страни на билото на Родопите. Правят донос срещу Вълчан и идва пратеник на великия везир, който да провери обвиненията срещу него. Той не установява никакви нарушения, но въпреки това иска от Вълчан 500 златни лири, за да го оправдае пред великия везир. Възмутен и ядосан, Вълчан го намушква с ножа си, обаче щом се овладява, съжалява за постъпката си, но вече е късно. Разбира, че от този момент той се превръща във враг на великия везир, а и на султана.
Опожарява сарая, натоварва цялото си състояние на мулета и катъри, и керванът се отправя в неизвестна посока. Повече никой не вижда Вълчан и четата му в този край. (Почти същата история ми разказа командирът на граничната застава в Маказа и аз я предавам по-долу.) Остава обаче едно от многото поверия, че там някъде е заровил част от съкровищата си, въпреки че този район не фигурира в картата, която е изпратил на поп Мартин. 
През 1964 г. ме командироваха в граничната застава на Маказа, защото граничарите се оплакваха, че автоматите им стрелят неточно, но тъй като някои от тях бяха в наряд, трябваше да ги чакам, а през това време нямаше какво да правя. Като видя, че през голяма част от деня нямам работа, командирът на заставата ми предложи да се разходим из околността. Много се изненадах, когато го видях да носи нещо, което ми заприлича на уред за откриване на мини, но той ми каза, че това е металотърсачка, негово изобретение и по пътя ми обясни за какво я използва.
През ХІХ в. по тези места близо 10 години се е разпореждал Вълчан войвода. Със султански берат му било възложено да охранява прохода от разбойници, поради което е освободен от данъци. Имал е петима верни хора, които на смени с по 10 души са стояли на стража ден и нощ. Самият Вълчан войвода с 20 души на катъри и мулета е прочиствал околностите от разбойници. Присвоявал си е заграбеното от тях, а стражите му на прохода са събирали такса от керванджиите и пътниците, за да преминат през него. Натрупал е несметно богатство.
В Чорбаджийско (тогава то се е казвало Дагоглу, в превод от турски - Планинско) построил голям сарай. Някъде към 1860 г. бейовете от Беломорието завидели на благополучието на Вълчан войвода и
изпратили донос до великия везир в Станбул
че той ограбва керванджиите и пътниците, които преминават през прохода. Идва негов пратеник да разследва и вижда, че няма такова нещо, но иска от Вълчан войвода да му даде 3000 жълтици, за да го оневини пред великия везир. Той е толкова ядосан, че в изблик на гняв го гръмва с пищова си. Когато се опомня, разбира, че за него няма да има пощада. Запалва сарая си, натоварва парите на 16 мулета и стига до Маказа. По-нататъшната му съдба не е известна. Според преданието той е заровил парите си някъде наоколо и в продължение вече на 200 години иманяри ги търсят. 
Не повярвах на тази история, но капитанът  ми показа две големи сребърни монети, които е намерил в ровина, образувала се след проливни дъждове, затова продължава да търси.
След 8 дни приключих работата си на заставата и си тръгнах. По пътя се спрях в Чорбаджийско да изпия една лимонада. Заговорихме се с кръчмаря и го попитах дали е чувал за имането на Вълчан войвода. Отговори ми, че всички в селото знаят за него. Не е известно къде е бил сараят му, обаче преди четири години една жена, както копаела картофената си нива, намерила златна пара. Но затова се разчуло, дошли от окръжния музей в Кърджали, взели монетата и сега тя се намира в музея. Ама дали парата е била от имането на Вълчан войвода, не се знае.

Манастирската версия

Според едно от многото предания, голяма част от съкровището на Вълчан войвода е заровено някъде в района на манастира "Св. Троица", намиращ се в землището на с. Устрем, Тополовградско. В този манастир Вълчан войвода и сдружилият се с него Стоян войвода идвали да празнуват големите християнски празници, затова го наричали още и Хайдушкия манастир. Турците узнават това и решават да ги изненадат на един Великден.
Каймакаминът на Мустафа паша (днешен Свиленград) изпраща 3000 аскери, които обграждат манастира от всички страни. Двамата войводи разполагат общо с 350 четници и смятат, че при евентуално сражение могат да понесат големи загуби на хора. Оказва се обаче, че Вълчан е предвидил и такава ситуация. Още преди две години е наредил неговите хора да прокопаят тунел от манастира до една пещера и при падането на нощта всички се изтеглят през тунела. 
На сутринта турците нападат, но от хайдутите няма и следа. Разярени от неуспеха, опожаряват манастира и обесват игумена на големия орех, намиращ се в неговия двор. Когато турците напускат опожарения и разграбен манастир, монасите свалят обесения игумен и го погребват. След една седмица забелязват, че клонът, на който е бил обесен, изсъхва.
Когато узнава за безчинствата на турците в манастира, Вълчан войвода се заканва, че люто ще отмъсти. Негови хора му донасят, че агата, който е предвождал аскера, го местят на служба в Дедеагач. Пресреща конвоя му в Ядринското ждрело, избиват войниците, а агата обесват с главата надолу. Още на следващата година възстановява манастира и така хайдутите пак там си честват празниците. Вече никой не смее да ги напада, защото знаят, че мъстта на Вълчан войвода е страшна! И тогава се заговорва, че той крие част от съкровището си именно в този район. Дали това е така или не, не се знае, защото съкровището продължава да бъде неоткриваемо.
Военни отнасят съкровището с 8 камиона
В края на 50-те години на миналия век военните обграждат обширен район в северозападните склонове на Странджа. Сред тях няма войници, а само офицери, старшини и сержанти на свръхсрочна служба. Два месеца багери дълбаят земните недра, работи се дори нощем, на светлината на прожектори. Районът е строго охраняван.
Когато военните свършват работата си, местните жители забелязват колона от 8 тежко натоварени камиона да се отправя в неизвестна посока. Понасят се слухове, че военните са открили, изкопали и отнесли съкровището на Вълчан войвода. Дали това е така, е трудно да се каже.
От друга страна обаче съществува следният факт. Може да е съвпадение, но малко време след тази акция на военните започва почти светкавично превъоръжаване на българската армия със съвременно оръжие. Тя се снабдява с най-нови модели съветски изтребители и ракетни установки с радиус на действие до 1200 км. А дотогава, въпреки че сме във Варшавския договор, съветските съюзници са ни доставяли предимно стари танкове, друго оръжие и самолети от времето на Втората световна война. Как да си обясним тази внезапно възникнала щедрост?
Може би желанието на Вълчан войвода с неговото богатство да се създаде силна България се е сбъднало. Това, разбира се, не е потвърдено официално, ето защо остава в сила вероятната версия, че съкровището на Вълчан войвода не е разкрито до днес.

Цяла армия иманяри продължават търсенето

Отдавна съществува поверие, че под Синия вир край село Медвен, Котелско, в подводна пещера се намира голямо съкровище. То привлича цяла армия иманяри, но достъпът до него е почти невъзможен.
През годините 10 души са намерили смъртта си във водите на вира при опитите си да стигнат до съкровището. Последната жертва е на 10 ноември тази година. Варненец на 41 г. с водолазен костюм се спуска в пещерата, а друг го подсигурява с привързано стоманено въже. След като водолазът не се появил в уговореното време, приятелят му подал сигнал на 112. Пристигналият екип открил тялото под скалите на вира. Учудващото било, че въжето е като прерязяно и затова водолазът не е могъл да бъде изтеглен от този, който го е подсигурявал!?
 
Невероятно, но може да се окаже истина

Във връзка с отбелязването на 190-годишнината от рождението на Христо Георгиев (роден е през 1824 г.) отново се повдигна въпросът за неговото огромно състояние, както и това на брат му Евлоги. Трудно е да се допусне само от търговия и финансови операции да бъде натрупан такъв крупен капитал, който по пресмятания спрямо днешния курс при смъртта му през 1867 г. е възлизал на 23 млн., а брат му Евлоги е имал 26 млн. - една огромна за времето си сума. Нещо повече: за по-малко от 20 години състоянието на двамата се увеличава 95 пъти!
Едно на пръв поглед странно, но не и невъзможно обяснение е, че братята Георгиеви са се познавали с Вълчан войвода по времето, когато и тримата са пребивавали в Румъния. Стремежът и на тримата е да съдействат за освобождаването на България и да подпомагат възраждането й. Така че е напълно възможно Вълчан войвода да е дал на братята част от своето имане, за да го използват за тази цел.
Както е известно, братята Евлоги и Христо Георгиеви са дарители на средствата, с които е построен Софийският университет. Само за него те са дарили 1 млн. лв. (800 хил. за сградата и 200 хил. за парцела). Освен това са раздали още над 3 млн. лв. за болници, училища и за подпомагане на освободителното дело. Те умират, без да оставят преки наследници, защото не се женят. Подобно на съкровището на Вълчан войвода, голяма част от тяхното наследство не е намерено...

http://www.bgnow.eu/

HatshepsutTopic starter

Легендата за Вълчан войвода

Вълчан войвода е един от най-митологизираните образи от времето на турското робство. Първоначално той и неговите съратници действали в Странджа планина, а след това и на територията на цяла Източна България. Малкото исторически факти и многобройните легенди го даряват с ореола на един истински българин, хайдутин и родолюбец, чиято мисия е била не само да види родината си свободна и независима, но и българите да бъдат готови да извоюват сами свободата си и впоследствие да я използват като един мъдър и знаещ народ. За целта той посвещава всичките си усилия на това да събира имане, с което хем да изпраща будни български деца да учат в чужбина изцяло на  негова издръжка, хем да може да осигури средства за обезпечаването на една организирана кампания за освобождение.

 Една от легендите разказва как на Гергьовден Вълчан събрал всички войводи на хайдушки чети, седнал в един голям камък, издълбан като трон, наредил знамената им около себе си и ги накарал да обещаят всяка година на същата дата да носят десятък, за да "съберат пари за освобождението на България". Той самият платил и да се издигне мост над р. Резовска, като дори лично участвал в построяването му. Според преданията към златото от многобройните си набези Вълчан войвода прибавил и това от намерени и изровени римски и тракийски съкровища. Колко е събрал легендарният войвода става ясно от историята как пратил мисия до руския цар Николай, с която му предлагал съюз срещу общия враг – Османската империя. От царя се искало да изпрати войската си, а войводата щял да поеме всичките разходи по войната, които включвали заплати, снаряжение и боеприпаси на войниците, а също така и пенсиите на вдовиците и децата на загиналите войници.

 Но къде е крил богатствата си Вълчан войвода и какво е станало с тях след неговата смърт? Тук легендите се преплитат с отколешните предания за скрито имане в многобройните, труднодостъпни пещери, разпръснати из необятната и слабо изследвана Странджа планина. Всички тези легенди и предания имат и исторически основания за достоверност, защото от древни времена именно оттам са минавали пътищата, по които керваните са прекарвали стоки и богатства от Тракия, Влашко и Маджарско към Средиземноморието и са ставали лесна плячка за разбойнически банди и по-късно хайдушки чети. Също като предшествениците си, Вълчан войвода използвал именно тези проходи към земните недра, за да опази огромните си богатства. За това най-ясно свидетелства писанието, което сам написал най-близкият съмишленик и приятел на войводата поп Мартин от Русчук. В него той разказва как тримата заедно с Вълчан и неговата жена Фатме направили нишани из цялата планина, които били ориентир за местоположението на пещерите, пълни със събраното злато и скъпоценности.

 ,,Остави, вика, попе, писание, без да описваш верния нишан над ода и насреща. Скътай го в улея в дроздовата дупка. Та нявгаш, га проводя чиляк, да го найде. Мътни са времената. Направи друго писание на кожа за баш нишана и го скътай в пизуля под ямата. Чиляк с двете писания да може да се рахат управи". Така започва поп Мартин описанието на знаците, водещи към тайните на Вълчан войвода, след което продължава с многобройни скривалища и местности. Докато ги чете, човек остава с впечатление, че те едва ли не са написани като пътеводител за търсачи на съкровища, фактите обаче показват, че никой още не е успял да намери богатствата, събрани от митичния войвода в името на свободата на България. Дали защото поп Мартин не е предал вярно местоположението на нишаните, или защото българският народ още не е готов да изпълни повелята на войводата – да бъде мъдър и знаещ, никой не може да каже със сигурност, но някъде там, в прегръдката на Странджа планина се намира изворът на легендата за Вълчан войвода.

http://www.svobodnoslovo.eu

HatshepsutTopic starter

Откриха първия паметник на митичния Вълчан Войвода

Елена, БългарияПървият паметник, посветен на митичният борец за свобода Вълчан войвода, беше официално открит. 7-метровият постамент се извисява край китно селце в Еленския балкан. Инициативата е на група местни родолюбци, съобщава News 7.
Кой е Вълчан войвода и защо трябва да има паметник на негово име? Отговор на този въпрос се опитаха да дадат жители на малкото еленско село Раювци, обединени от идеята да издигнат величествена статуя на един от най-щедрите български войводи, дал средства на братята Евлоги и Христо Георгиеви, с които те изграждат Софийския университет.
Паметникът и мястото около него са строени с лични средства и дарения от местните хора. Достъпът до статуята е свободен, а от община Елена ще включат мястото в новите си маршрути за туристи.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/otkrikha-prviya-pametnik-na-mitichniya-vlchan-voyvoda_news358170.html

HatshepsutTopic starter

#3
ОТКРИВАТ БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ВЪЛЧАН ВОЙВОДА В ДЕВНЯНа големия християнски празник Благовещение в Девня, във възрожденския кът на парк "Разсадника", тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан Войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години. В церемонията участваха Клуба за възстановки "Миноносец Дръзки" и групата за патриотични песни към Народно читалище "Просвета 1900" Девня. Вълчан войвода е имал чета от 300 души, притежавал е огромно богатство, което е вложил в обучението на 800 младежи, между които братята Евлоги и Христо Георгиеви и в Освобождението на България от турско робство.

http://bnr.bg/varna/post/100950270/valchan-voivoda-s-pametnik-v-devnaНа големия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години.
Събитието, което се състоя във възрожденския кът на парк ,,Разсадника", събра на едно място представители на местната власт, културни дейци, граждани и медии. Патриотичната инициатива за увековечаване подвига на национални герои и бележити личности в Девня е на кмета Свилен Шитов, а откриването на паметната плоча днес е реализация на проект на Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан войвода.

Церемонията, чийто водещ бе заместник-кметът Донка Йорданова, започна с революционни песни на самодейния хор при НЧ ,,Просвета – 1900" – гр. Девня. Направена бе ретроспекция на живота и делото на великия войвода, предложил 30 тона злато на руския император Николай I Павлович, за да откупи Свободата на България.
Последва рецитал на стихотворението ,,Аз съм българче" и на историческата народна песен ,,Даваш ли, даваш, Балканджи Йово..."  в изпълнение на ученичките Виктория Димитрова и Христина Стоянова.
Безспорно най-зрелищният момент бе спектакълът, който изнесоха реенакторите от групата за исторически възстановки ,,Клуб миноносец Дръзки" - гр. Варна. Те пресъздадоха ритуал по приемане на членове в хайдушка чета, стрелба с огнестрелни оръжия и съревнование за избор на нов войвода.
,,Днес поставяме началото на борбата за истинската история на България, която остава скрита за нас и децата ни", заяви пред множеството Венцислав Карачоров от Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан войвода. Патриотът благодари на кмета Свилен Шитов за отправената покана за поставяне на паметната плоча в Девня и заяви, че инициативата ще продължи да се реализира там, където има родолюбиви българи, без значение дали конкретното населено място е свързано с живота и делото на Вълчан войвода.

Венцислав Карачоров остро разкритикува опитите за размиване образа на великия българин и обругаването на неговата памет. ,,Не може да го наричат "разбойник", защото е ограбвал турците, и "глупак", защото не е похарчил несметното си имане за себе си", заяви Карачоров.
,,За Вълчан войвода се знае малко, но със сигурност той е бил на наша територия. Прекланям глава пред подвига на този велик войвода и дай Боже повече българи като него!", пожела кметът Свилен Шитов, който увери, че Община Девня ще продължи да развива родолюбивата си инициатива за популяризиране на национални герои.
Реч пред множеството държа и писателят Васил Гинев – автор на историческия роман ,,Вълчан войвода. Златният бог на България", който подчерта, че главният герой на книгата му е единственият българин, хайдутувал цели 80 години и непохарчил нито стотинка от несметното си богатство за лична облага.

Кулминацията настъпи с прерязването на лентата на паметната плоча на Вълчан войвода, а множеството падна на колене и притихна в едноминутно мълчание. Церемонията продължи със залпове от черешово топче и поднасяне на венци и цветя. Последваха възгласи ,,Да живее България", а малки и големи извиха право българско хоро. 

https://devnyanews.blogspot.com/2018/03/blog-post_25.html

HatshepsutTopic starter

#4
От нашата Download-секция може да свалите книгата "Легендарните съкровища на Вълчан войвода, поп Мартин и др.":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=5899

HatshepsutTopic starter

Вълчан Войвода – между митологията и реалността

Вълчан Войвода е едно от най-легендарните имена в нашата история. Личността му е обект на множество митове и предания, бродещи из българските земи, а точната му съдба е обвита в мистерия. Поради факта, че няма конкретни исторически извори и данни за житейския му път, той е един от образите, които са оставили ярка следа в родния фолклор.  Въпреки липсата на достоверни източници за живота на бележития войвода, едно е сигурно – благодарение на защитата и помощта, които е оказвал на мирното население, героят бързо си е изградил образа на безстрашен, непреклонен и неумолим народен закрилник.


Паметник на Вълчан войвода в еленското село Раювци

Сведенията за Вълчан Войвода са толкова противоречиви, че дори рожденото му име остава загадка. Съществуват теории, според които то е било Вълко Бимбелов или Вълчан Пандурски. Най-разпространената хипотеза за месторождението му пък посочва района на Странджа. Смята се, че е роден в периода между 1770 – 1780 година, като се знае, че на младини е бил овчар.

Едно от преданията ни разказва за отвличането на любимата му – един често срещан мотив в българския фолклор. Това деяние било извършено от турчин, който харесал годеницата на Вълчан – Рада. Той извикал войводата в конака и го заплашил повече да не търси своята невеста, ако му е мил животът. Вълчан не се примирил с посегателството и скоро организирал малка чета, въоръжил я, и заедно с нея ,,хванал гората". Една вечер четниците причакали турчина и го убили, а Вълчан взел Рада обратно при себе си. Вследствие избухнало сражение с потерята, а в битката любимата му загинала, пронизана от куршум.

Тази история привлякла вниманието на местните турски власти и войводата бил принуден да избяга от родния си край. Стигнал чак до Бяло море, където се сближил с един грък – Спирос. Двамата събрали чета, с която започнали да пресрещат турски кервани в проходите и да ги обират. Тази тяхна идея прераснала в нещо мащабно и значимо. Само няколко години по-късно Вълчан предвождал една от най-големите хайдушки чети из българските земи, като числеността ѝ била близо 300 души. Действал главно в Източна и Югоизточна България.

Отрядът му непрекъснато нападал керваните, пратени от Цариград, които събирали местните данъци. Освен верните си четници, Вълчан имал още едно стратегическо предимство – разполагал с шпионин, внедрен в най-близкото обкръжение на самия султан. Смята се, че този човек бил Кара Емин ага и именно той давал информация на войводата кога и къде ще преминат керваните, превозващи златото към цариградската хазна. Само за няколко години Вълчан войвода и четниците му натрупали несметни богатства. Те не само обирали преминаващи през проходите кервани, но и намирали римски, тракийски и старобългарски съкровища.

Легендата разказва, че със събраното злато войводата помагал на бедните българи като строил къщи и манастири. Не щедростта на Вълчан обаче била основната причината юнакът да бъде възпят в народното творчество, а закрилата, която оказвал на народа си срещу кърджалиите. Именно началото на XIX в. било белязано от все по-честите набези на кърджалийски разбойнически орди, които обикаляли, ограбвали и малтретирали местното население. Фолклорът е съхранил историята за манастир, който е ограбен от разбойници, а богохулниците обесват попа на едно дърво и на тръгване го подпалват.

Щом разбира за това, Вълчан войвода се впуска да ги гони с четата си, настига ги и след кратко сражение ги побеждава. Оцелелите разбойници са обесени, а Вълчан войвода плаща с част от натрупаните богатства за повторното построяване на манастира.

Смята се, че Вълчан войвода умира в Тулча или Браила някъде около 1860 година. В днешни дни юначният българин е известен най-вече със своето съкровище, натрупано от него и четата му по време на дългите години хайдутство. Това съкровище е плод на хиляди митове и легенди. Говори се, че след всеки обир по-голямата част от откраднатото е старателно скривано в някоя пещера.

Съществуват предания за не една и две пещери, които Вълчан войвода е използвал, за да съхранява несметните си съкровища. Богатството му е било толкова голямо, че се разказва как хайдутинът пратил свои хора при руския цар, които да уговорят Русия да започне война с Османската империя, а войводата обещал да заплати всички разходи. Според друга легенда, Вълчан дал огромна сума пари на Евлоги и Христо Георгиеви, за да построят Висшето българско училище – Университета.


Иманярска карта на съкровището на Вълчан войвода

Множество пещери и местности са били разкопавани от иманяри през последните два века в търсене на съкровищата, но все още тяхната съдба е неизвестна. Безспорно, Вълчан войвода е една от най-мистичните личности в нашата история, най-вече поради множеството противоречиви сведения за живота му. Въпреки че липсват конкретни исторически данни, той оставя ярка следа в съзнанието на българите от първата половина на XIX век. Със закрилата, която осигурява на народа и със стремежа си да възстанови България, той се явява като един от първите борци за национално освобождение.

Съдбата на богатствата, които Вълчан и четата му натрупват все още е неизвестна, но нека се надяваме, че ако те съществуват, по-голямата част от тях са похарчени в името на неговия идеал – запазена и свободна България. Вълчан войвода е реална личност, чиито постижения и заслуги са толкова значими, че граничат с легендарното. Това е поредната история от родния летопис, която попада между мита и реалността и едва ли някога ще разберем каква е била истината.

https://bulgarianhistory.org/valchan-vojvoda/

HatshepsutTopic starter

Тайната на Вълчан Войвода и съкровището му

Кой е Вълчан войвода и какви са прикритите истини зад неговия образ? Къде се крие легендарното му съкровище и какво още не знаем за него? Тайните на миналото в предаването "Операция История" с водещ Росен Петров разбулва писателят Васил Гинев.


HatshepsutTopic starter

Трезорът на войводата


HatshepsutTopic starter

Любимите места на Вълчан Войводаеп: 2 - Кой е Вълчан Войвода?


HatshepsutTopic starter

"Щрихи от утрото" (30.06.2016) - Кой е Вълчан Войвода и каква е връзката му с Варна?


HatshepsutTopic starter

Историята на Вълчан Войвода


Similar topics (4)