• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Тракийско общество "Трескейа"

Started by Hatshepsut, 07 September 2018, 23:20:30

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Посрещане на лятното слънцестоене от Тракийското общество "Трескейа"
20/21 юни 2015г., Старосел


https://www.facebook.com/milen.neykov/media_set?set=a.10154112810734298.1073741863.851319297&type=3


HatshepsutTopic starter

Празник на Богинята край с.Ночево - 15 август 2015г.

Това е времето на Майката, когато тя дарява живота на едни свои рожби, за да живеят останалите. Богинята носи смърт на растенията, за да утоли глада. Повечето горски и полски плодове са узрели и започва тяхното бране. Това е древното разбиране за смъртта: умиране, за да се поддържа живота. Няма брутален край, няма унищожение, а умирайки се отдава енергия (думата енергия има етимология именно на сила, която привежда нещо в действие), за да може тя да даде сила на новия живот. Нищо в природата не се губи, а само се преобразува. Празникът е посветен на Богинята жътварка, която носи свещения лунен сърп и червено-черната мантия, увенчана с житни класове, на Тази, която е пожънала и сега обира и плодовете. Празникът е свързан със земята и плодното начало. Това e времето, когато е приключила жътвата и се берат вече плодовете от изнурителния полски труд. Празникът продължава три дни, 13, 14 и 15 август, като те са свързани с трите лица на Богинята, с трите свята и трите времена.

Снимки: https://www.facebook.com/profile.php?id=1379718969&sk=photos&collection_token=1379718969%3A2305272732%3A69&set=a.10207423091080354.1073741937.1379718969&type=3
HatshepsutTopic starter

Пролетно равноденствие 2016 - 20 март, скално светилище Момини камъни,
района на Тракийски култов център Старосел

Източник: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153736934809934.1073741846.129696034933&type=3
HatshepsutTopic starter

Прекрасен филм на обреда на Тракийско общество "Трескейа" в навечерието на Лятното слънцестоене (21 юни 2016г.) на скално светилище Каменица, Старосел


Лятно слънцестоене, 2016

HatshepsutTopic starter

Празник на Великата Богиня в утробния пещерен храм до с. Ночево - 13 август 2016г.

Това е времето на Майката, когато тя дарява живота на едни свои рожби, за да живеят останалите. Богинята носи смърт на растенията, за да утоли глада. Повечето горски и полски плодове са узрели и започва тяхното бране. Това е древното разбиране за смъртта: умиране, за да се поддържа живота. Няма брутален край, няма унищожение, а умирайки се отдава енергия (думата енергия има етимология именно на сила, която привежда нещо в действие), за да може тя да даде сила на новия живот. Нищо в природата не се губи, а само се преобразува. Празникът е посветен на Богинята жътварка, която носи свещения лунен сърп и червено-черната мантия, увенчана с житни класове, на Тази, която е пожънала и сега обира и плодовете. Празникът е свързан със змията и плодното начало. Това e времето, когато е приключила жътвата и се берат вече плодовете от изнурителния полски труд.
Празникът продължава три дни, 13, 14 и 15 август, като те са свързани с трите лица на Богинята, с трите свята и времена.

Повече снимки тук:
https://www.facebook.com/Thracian.Threskeia/photos/?tab=album&album_id=10154108539679934

HatshepsutTopic starter

Почитане на Бога от люлката и Планинската майка - 25 март 2017г,
скално светилище Момини камъни, хълм Каменица, района на с. Старосел


https://www.facebook.com/pg/Thracian.Threskeia/photos/?tab=album&album_id=10154766649789934

HatshepsutTopic starter

Билкобер и почитане на Бога-Слънце и Великата Богиня - Еньовден, 24юни 2017г.

За шеста поредна година в дните около Лятно слънцестоене отдаваме почитта си към Бога-Слънце и Великата Богиня на Люляковото светилище над с. Бабек, общ. Брезово. Съвместно с Община Брезово, местни ентусиасти и с подкрепата на проф. Валерия Фол тази инициатива се превърна в истински празник, на който се събират все повече хора, които търсят близостта на природата и намират възможност да отдадат почитта си към Бога -Слънце и Великата Богиня или просто да изживеят един вълшебен ден по по-различен начин. Тази година празникът обедини древното светилище и традиционната ни обредност - още по изгрев започнахме с брането на билки, от тях беше изплетен венец на основа от черничеви пръчки и обелени пръчки от къпина. След поднасяне на дарове и споделянето на жертвен хляб от всички, венецът беше напят от местни жени, чиито гласове оживиха тревите и през билковия кръг преминаха всички присъстващи с лице към Слънцето и бяха поръсени с пречистена вода. Шествието се отправи към Слънчевата стела, където поднесохме също дарове, възляхме вино, мед, мляко и вода, обърнахме лицата си към Бога-Слънце и пак помолихме за благословията му. След обреда венецът с билки, както е по обичай, беше разкъсан и всеки желаещ получи част от него, която да отнесе у дома си.

Снимки: https://www.facebook.com/pg/Thracian.Threskeia/photos/?tab=album&album_id=10155039562649934Тракийски ритуал на Люляково светилище до Свежен:


HatshepsutTopic starter


HatshepsutTopic starter

Ако не тук, в стария форум бях споменавал, че с някои от членовете на Тракийско общество "Трескейа" сме приятели във фейсбук. Оказа се обаче, че те подкрепят педерастията, Истанбулската конвенция и норвежката стратегия... И понеже моите разбирания за езичеството не включват подобни "екстри", аз прекратих приятелството си с тези хора.
Темата ще продължа да я поддържам по инерция.

HatshepsutTopic starter

Лятна фиеста с тракийски ритуали и лавандулово утро в Брезово


Община Брезово става сцена на красиви летни празници. Началото на фиестата е утре, когато край село Бабек ще се съберат почитатели на културата на древните траки и поклонници на слънцето. На Люляковото светилище със Слънчевата стела те ще почитат най-дългия ден в годината и началото на лятото. Ритуалът се възпроизвежда всяка събота около деня на лятното слънцестоене.  Празникът се организира с подкрепата на проф. дин Валери Фол и Тракийското общество Траскейа.

Край Слънчевата стела се събират десетки почитатели на култа към слънцето. Те ще извършат възлияния с вино, мляко и мед, ще разчупят прясно изпечен домашен хляб и ще така отдадат почит на боговете.

 След ритуала  в Люляковото светилище край Слънчевата стела ще бъде подредена кулинарна изложба от ястия, предпочитани от древните траки. Те са приготвени от учениците от професионалната гимназия ,,Златю Бояджиев" в Брезово.

За гостите и туристите, които искат да наблюдават древния ритуал организаторите са осигурили автобус. Той тръгва утре, 25 юни, в 8.30 часа от площада на Брезово.

 Още едно лятно събитие организира община Брезово. На 1 юли е първият Лавандулов July morning в България.

Уникалното преживяване за първото юлско утро сред сините лавандулови полета е съпроводено с вдъхновяващите изпълнения на местните фолклорни групи. Докато гледате изгрева може са си направите фотосесия  ,,Лавандулова магия" и с вашите снимки да участвате в конкурс. Може да си наберете лавандулови стръкчета и други полски цветя и да свиете чуден ароматен букет, който журито да оцени и да ви даде награда за това.

 А с първите ожънати ръкойки от синьото цвете всички заедно ще сложите началото на лавандуловата жътва.

Празниците в Сърнена средна гора продължават с концерт на  класическа филмова музика Александра Фол, пиано,  на 2 юли в Архитектурно-историческия резерват в Свежен.

https://www.marica.bg/region/karlovo/lqtna-fiesta-s-trakiyski-rituali-i-lavandulovo-utro-v-brezovo

Powered by EzPortal