• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Телефонните измами

Started by Hatshepsut, 02 October 2021, 22:51:08

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] престъпност

HatshepsutTopic starter

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

Характерна черта на българина е силната привързаност между роднините и особено между различните поколения в семейството – сестри, дъщери и синове, баби, дядовци, внуци, и т.н. В напрегнатото ежедневие непрекъснато се безпокоим за здравето на близките си и да не им се случи нещо лошо – да попаднат в ситуация, при която да имат нужда от помощ и съдействие. Доверчивостта се използва от измамници, които ловко вкарват жертвите си в заблуждение и отнемат големи суми пари и ценности.
В много случаи личните ни данни не са добре защитени и може да се ползват от извършителите  - от бележки за различни сметки до избирателни списъци.
През последните години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите.
Акцентираме вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите.  В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип, или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.  Измамниците ловко се възползват от силното вълнение на жертвата, което често прераства в ужас и паника.

Основни "сценарии", които използват извършителите на телефонни измами

1. Спешна операция

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставя впечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лица / напр. санитар / парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен доктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с "лекаря", за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /.
Свържете се с близки, роднини, съседи.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни / име, ЕГН или адрес / или банкови сметки.

2. Внасяне на гаранция

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник / е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с  "полицай", "следовател" или "адвокат", който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да "уреди освобождаването му", ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, "за да не развалите работата". Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и "за да се разбере с прокурора или съдията".
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /, за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

3. Печалба от томбола или телевизионна игра

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда /няколко хиляди лева / или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни - плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н.
След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случай на модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някакви действия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви за контакт.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.

4. Баене за разваляне на магия

Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на "разваляне на магията" завиват парите или златните накити в кърпа / за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато / и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
/ Възможни са вариации /

5. Предоставяне на социални помощи и ремонт на жилище по програма на европейския съюз

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1 000.00 / хиляда / лева и 2 000.00 / две хиляди / лева  за участие в ремонта.
След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му / обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната /, а през това време другият извършва кражба.
/ Възможни са вариации /

6. Наемане на квартира

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа.
Показва банкнота от 100.00 / сто / лева на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
/ Възможни са вариации /

7. Заем на познат

На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума около петдесет лева, за да доплати някакво задължение /например ремонт на автомобил/. Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на ,,познатия".
Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.

Други типични видове измами:

8. Сключване на "изгодна сделка" за доставка на бяла техника – климатици, печки, перални, телевизори и други.

9. Претърпяна злополука с асансьор, поради което се налага спешна операция.

10. Претърпян инцидент с компютър, вследствие на което има получени изгаряния по лицето и тялото и е необходимо да бъдат извършени спешни животоспасяващи медицински интервенции.

11. Заболяване от свински грип на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.

12. Паднала козирка на сграда, вследствие на което има затиснат роднина и се налага спешна операция за спасяване на живота му, като е необходима определена сума пари.

13. Гръмнала газова бутилка, вследствие на което е възникнал пожар и има пострадал близък с определен процент изгаряния, като за предстоящите операции е необходима определена сума пари.

14.  Заболяване от ебола на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.

15. Обаждане от "служител на полицията", който заявява, че са по следите на телефонни измамници, които са в комбина със служители на банката, където са ви спестяванията.

За да бъдат хванати телефонните измамници е необходимо съдействие от страна на гражданите за предоставянето на пари, които да бъдат изтегллени от съответната банка, след което ще бъдат белязани и дадени, като по този начин ще бъдат хванати телефонните измамници.
След като всичко приключи парите ще ви бъдат върнати обратно и ще бъдете наградени от полицията.

16. Изгаряния получени от токов удар, вследствие на което е необходимо извършване на скъпоструваща операция, което налага транспортирането с хеликоптер.

Полицията съветва:
- Запазете самообладание;
- Ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
- Незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
- Опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
- Под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
- При съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата. 

https://www.mvr.bg/pleven/

HatshepsutTopic starter

Кои са най-често използваните сценарии при телефонните измами


Зачестяват опитите за телефонни измами

Измамниците стават все по изобретателни, предупреждават от МВР
Зачестяват опитите за телефонни измами у нас. За това сигнализират от Главна дирекция ,,Национална полиция".

,,През последните няколко месеца наблюдаваме повишаване на телефонните измами.  Продължаваме да говорим за престъплението с цел превенция. Хората трябва да са информирани, за да се предпазят", каза в студиото на ,,Събуди се" Златка Падинкова, началник в сектор ,,Измами" към ГДНП.

Тя допълни, че измамниците често се възползват и коронавируса.

,,Имаше регистрирани опити за телефонни измами по сценарий за заразен близък роднина с COVID-19. Престъпниците се възползват от актуалните събития. Могат да се възползват и от националното преброяване. Затова препоръчвам на хората да се преброят електронно", каза още Падинкова.


Кои са най-често използваните сценарии

МВР отчита зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България. По този повод от ведомството отново напомнят да не се оставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого се представят.

От вътрешното министерство припомнят също, че телефонните измамници са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер.

Сценариите, които използват, са най-различни - от ,,медик",  който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до ,,близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за ,,полицай" или ,,прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Министерството призовава да бъде запомнено основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

https://nova.bg/news/view/2021/09/12/

https://nova.bg/news/view/2021/09/08/

HatshepsutTopic starter

Как да се предпазим от телефонните измами?


През последните години полицейската статистика отчита трайна тенденция на извършване на конкретен вид престъпления, добили известност като ,,телефонни измами". Престъплението се осъществява чрез провеждане на телефонни разговори, както подсказва и названието. Няма визуална връзка между извършителя и пострадалия. Извършителите владеят до съвършенство изкуството да манипулират и заблуждават набелязаната жертва, като й звънят често или я задържат за дълго време на телефона с цел да я лишат от възможността да се свърже с близките си или да сигнализира на телефон 112. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип или се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти, МПС и други.

Въпреки масовата кампания, която осведомява обществото за същността на телефонните измами, те продължават да се случват. Запознати ли са видинчани с телефонните измами и сблъсквали ли са се с тях?

"За телефонните измами смятам, че са циганска история. Аз не съм ставал жертва, защото не съм вчерашен", споделя наш съгражданин, а друг добавя, че "се чуди как хората са толкова наивни". Жена разказа, че е била търсена по телефона в опит на измама: "лъжците се опитват да те изненадат, така ми звъняха преди години, представяйки се за роднина от Габрово, а аз такива нямам". Мъж от Видин си спомни, че са се опитали да го измамят преди години.

Как да подходим, ако получим такова обаждане и какви са правата ни, ако станем жертва на такава измама?

"Телефонните измами в миналото бяха по-редки, но в последните години зачестяват доста. Обект на тези измами са самотно живущи възрастни хора най-често. Понякога измамниците са не просто изобретателни, но и нагли. Имало е случаи, когато на хора е казвано, че е сканиран техният апартамент и се виждат вътре парите. Измамниците често твърдят, че са полицаи, които се нуждаят от парите, за да заловят престъпници. Многократно е говорено, че полицията не търси съдействие от граждани за установяване и залавяне на престъпници под формата на парични средства", обяснява старши комисар Петър Коцин- директор на ОД на МВР- Видин.

От МВР съветват да не се дават пари на непознати лица, независимо от предлога, да не се предоставят лични данни и данни за близки по телефона, да се запази самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за  роднина, изпаднал в беда. Основното правило, което трябва да се спазва е: при получаване на каквото и да било обаждане, свързано с искане на пари, телефонният разговор да бъде прекъснат незабавно. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Хората трябва да бъдат изключителни внимателни и предпазливи, когато приемат телефонно обаждане от непознат. Измамниците са ловки и използват всяка казана неволно дума по време на разговор като своя информация.

"Изключително важна роля може да бъде оказана вътре в самото семейство. Младите периодично трябва да напомнят на възрастните за този вид измами. Профилът на самите измамници включва изобретателност, убедителност и манипулация. Моделът като цяло е един и същ. Както казах - жертвите предимно са възрастни, но се е случвало и на по-млади. Няма определено време, по което се извършват измамите. Когато стане въпрос за финансова помощ, това е основният сигнал, че има опит за измама", казва още директорът на ОД на МВР-Видин старши комисар Петър Коцин.

През 2017 година осъществените телефонни измами в Област Видин са 15. През 2018 година се наблюдава спад - жертвите са 11. От началото на тази година са регистрирани 2 измами, но зачестяват опитите, информира Петър Коцин:
"В рамките на ден понякога има по 7-8 опита за измама. Задържали сме лица, предотвратявали сме опити за измама. Ако получите такова обаждане, незабавно се обадете на полицията. Ако самата измама стане факт, не трябва да се премълчава. Схемите са разнородни, но не се доверявайте".


След като сте провели съмнителен разговор с измамници, преди набиране на номер 112, трябва да сте убедени, че предишния разговор е приключил или прекъснал. Понякога извършителите остават на линията, разговорът не прекъсва, Вие набирате 112, а те отново се възползват от невниманието Ви и продължават разговора с Вас като се представят за дежурен оператор от 112.

Видинчанка на 79 години стана жертва на телефонна измама вчера. Жената оставила пред портата на дома си плик със 7000 лева след като непознат, представил се за полицейски служител, в поредица от телефонни разговори успял да я убеди да съдейства за залавяне на група, занимаваща се с измами. По случая в Районно управление-Видин е образувано досъдебно производство. Това е трета телефонна измама в града от началото на годината по добилата популярност схема с полицейски сюжет - необходимост от пари за оказване на съдействие на МВР, съобщават още от полицията.

https://bnr.bg/vidin/post/101091524/kak-da-se-predpazim-ot-telefonnite-izmami

Powered by EzPortal