• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Преброяване 2021

Започната отъ Hatshepsut, 04 Сеп 2021, 21:46:31

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Преброяване 2021


Националното преброяване на населението и жилищния фонд започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври, припомня Moreto.net

От НСИ обявиха какви данни ще попълваме в електронната преброителна карта. Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни. Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите на следния линк:

https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/06/karta_jilishta_16str_obrazec.pdf

Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.Електронна преброителна карта - инструкция

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи ,,не мога да определя" или ,,не желая да отговоря". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

https://www.moreto.net/novini.php?n=445604

Hatshepsut

Онлайн преброяване 2021 – практически съвети


От днес започва преброяването през интернет и ще продължи до 17 септември. След това преброители ще обикалят всяко жилище и адрес, за да преброяват лично всички. Ако сте сте преброили електронно, достатъчно е да им дадете кода, който ще получите по мейл. Това, освен че пести време, ще намали и контакта, което е важно в сегашните условия.

Преброяването става на тази страница:

https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing

Регистрирате се с мейл, ЕГН и лична карта. Мейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани.

Ако адресът не може да бъде намерен автоматично - например ако сте въвели на ръка описание - ще излезе карта, на която на ръка ще трябва да поставите отметка къде се намира. Това няма да е толкова лесно за някои, но за съжаление е било единственото решение в редките случаи, които не адресите не съвпадат с регистрите.

Също така да преброите само хората, които наистина живеят там - не близки, които обичайно живеят в чужбина или в друго жилище. Според чл. 39 до 41 от Закона за преброяването всички данни, събрани от тази анкетна карта или по друг начин за целите на преброяването, са статистическа тайна, не могат да се използват за друго, няма да бъдат предоставяни на други органи и не могат да се използват като доказателства пред изпълнителната или съдебната власт.

Съветът ми е да проверявате внимателно данните, въведени на всяка страница. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали "Запазване" на последната страница. За сметка на това доста от информацията се добавя автоматично - например дата на раждане или родствените връзки. Нещо, което може да затрудни някои, е квадратурата на жилището и конкретно на стаите, които се използват за живеене. Това са всички без килер, коридор, офис и прочие. При точката какво се отоплява, може да въведете максимално число обитаемите стаи плюс кухнята, ако е отделна стая.

Не забравяйте да си копирате и номера, който ще ви излезе накрая. Би трябвало да го получите по мейл, а може да влезете в портала и да го откриете в профила си - натискате на човечето горе вдясно и после "Профил".

В рамките на преброяването ще има допитване, търсещо отговор на това както ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца. То ще се проведе сред 44 000 случайно избрани адреса и цели да даде представа какви са настроенията в страната.

Преброяването като цяло е изключително важно за редица аспекти от живота ни. Основа е на неща като планирането на бюджета, изследвания, влияещи на инвестиции, и изборния процес. Възможно е дори да доведе до преразпределение на мандатите в парламента.

Най-вече обаче ни дава представа какво е положението в страната и помага да оборим заблуди. Преди 10 години показах графики за етническия състав на населението на база предишното преброяване. Данните от преброяването са в основата на анализите ми за раждаемостта от последните 50 години, детските надбавки и бедността и смъртността и как я сравняваме през годините. Помогна и при показване на данните за българчетата, родени в чужбина.

Редовно има критики за това как се провежда преброяването, как се следи населението и дали въобще числата отговарят на истината. При последното преброяване наистина имаше корекция надолу в населението и тя беше с 1.82%. Това е в рамките на статистическата грешка и близко до корекцията, която се наблюдава в Германия например при тяхното преброяване. Описал съм вече проблемите на германците с броенето на диаспората ни. Особена критика имаше също към въпросите за самоопределянето - че всеки можел да пише каквото си иска. Това всъщност е идеята на "самоопределяне". Не може преброителите да вървят по къщите и да пришиват етнос и определения на хората пред тях.

Заради пандемията по-широкото навлизане на интернет услугите у нас и информационната кампания на НСИ се очаква този път значително повече хора да се преброят през интернет. Ще е значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да достигнем 50%. Доста обаче се съмняват в това. Ако имате възможност, може да помогнете и на близките си да се преброят, за да им спестите време и излишен контакт с преброителите.


Допълнение - 7 септември 10.00 ч


За съжаление, се забелязва, че сайтът им се претоварва сутрин и вечер покрай рекламните кампании, течащи по медиите. Имайте търпение, тъй като някои проверки и записи отнемат известно време.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/09/07/4250493_onlain_prebroiavane_2021_prakticheski_suveti/

Hatshepsut

Аз вече се преброих по електронен път, отне ми 30 минути  :smile-1:
Поради хакерските атаки от отминалите дни реших да изчакам до днес и да се регистрирам в неработно време, рано сутринта. Не срещнах никакви затруднения, нито имаше проблеми със сайта.

FELDMARSCHALL

И аз се преброих тая сутрин, ама имаше егати тъпашките и безсмислени въпроси. :lol:
Преди 10 години на предишното преброяване пак се преброих електронно, но нямаше толкова много излишни въпроси и стана много по-бързо. :huh:

Panzerfaust

Аз също се преброих, и също съм на мнение, че 2011 беше по-добър въпросника.

Лина

Вие много добре споделихте тази информация тук, но тъй като ме домързя да се преброя оставих това на преброител. И днес пристига едно момче .............. нещо ме притесни у него и не посмях да му кажа егн-тата на хората у дома, т.е. дадох му измислени. И сега не знам дали реално ще ни преброят или не.  Ама не мога да си дам имената и егн на някой просто така, ами ако изтегли някой кредит на мое име! Сега се чудя дали преброителя, ако разполага с кода може да види данните на гражданите от неговия район дето са се преброили онлайн - за това няма да се преброя и през системата?!
Те така трудно намериха хора за това преброяване, че всеки, който се е явил са го взели. Пък аз нали съм леко луда  :laugh:  все подозирам хората в разни работи – и ми хрумва, че ако съм един престъпник бих станал преброител – хем ходят по хората да видят какво има за крадене, хем как се заключват, хем да знаят къде работят, че и егн-то.....
Funny Funny x 2 View List

FELDMARSCHALL

1. Не сте длъжни да допускате преброителя вкъщи. Анкетата може да се направи и на входната врата (това е заради противоепидемичните мерки и ограничаване на контактите).
2. И при предишния преброявания е било същото с личните данни и други неща, така че не знам от какво се притеснявате...

Странно при мен се преброих още на 16 септември, записах си кода на едно листче, но никой все още не е идвал да ми го вземе. Какво да правя ако до 3 октомври не се появи никой да вземе кода ? :huh:

Panzerfaust

Аз моя код съм го залепил на вратата, няма как да дежуря 24/7 и да чакам преброител.

Лина

Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 26 Сеп 2021, 09:18:43Странно при мен се преброих още на 16 септември, записах си кода на едно листче, но никой все още не е идвал да ми го вземе. Какво да правя ако до 3 октомври не се появи никой да вземе кода ? :huh:


То значи нашия ще излезе супер сериозен, въпреки че си сложи слънчеви очила в тъмното предверие и трудно попълваше картата, та взех че я попълних  аз )))
Той си е оставил телефона на информационна бележка във входа с цел хората да му се обадят и да му кажат кода си.

Hatshepsut

Населението на България е намаляло с над 10 процента за 10 години


Предварителните резултати на Националния статистически институт (НСИ) от националното преброяване показват намаление с 11,5 процента спрямо 2011 г. Това стана ясно след пресконференция на председателя на института Сергей Цветарски.

Последното национално преброяване се проведе в края на 2021, като на него за пръв път българските граждани имаха възможност да участват и електронно. Електронно преброилите се са близо 34 процента, като въвеждането на данни от хартиените декларации продължава.

Още в първите дни онлайн системата претърпя две хакерски атаки. Според Цветарски те са създали редица неприятности и е доказано, че този трафик е злонамерен и изкуствено създаден.

Предварителната оценка на НСИ показва, че населението на България към 7 септември 2021 е 6 520 314 души. През 2011 то е било с 844 000 души повече. Преброените домакинства в края на миналата година са 2 813 000, като средно на едно домакинство се падат по 2.3 лица.

Жените са 3 397 357, което се равнява на 52,1 процента, а мъжете - 3 122 957. Разпределението на населението по възрастови групи показва задълбочаване на процеса на застаряване. Делът на лицата на възраст 65 и повече навършени години се увелича с 5,4 процентни пункта спрямо 2011 г. и с 9,6 спрямо 1992 г. Намалява броят и относителният дял на децата и лицата в активна възраст.

В градовете според предварителните резултати живеят 74,3 на сто, или 4 843 175 души, а в селата - 1 677 139 души. В столицата населението се е увеличило спрямо 2011 г. със 189 000 души - или 14,7 процента. Във всички останали области е регистрирано намаление.

По думите на Цветарски окончателните данни ще бъдат готови до края на годината.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31642229.html
Sad Sad x 1 View List

Panzerfaust

Кога ще излязат официалните резултати от преброяването?

Hatshepsut

НСИ обяви колко души е населението на БългарияНСИ с първи предварителни данни за населението на България

Населението на България към 7 септември 2021г. е 6 519 789 души, обявиха от НСИ.

Жените са 3 383 527 (51.9%), а мъжете 3 136 262 (48.1%). На 1000 жени се падат 927 мъже.

В периода между последните две преброявания, населението на страната намалява с 11,5% или с 844 781 души. Фактори, които оказват влияние върху броя на населението на страната, са естественото движение (раждания и умирания) и външната миграция.

Към 7 септември 2021г. населените места в страната са 5 257, от които 257 градове и 5000 села. В градовете живеят 4 782 064 души (73,3%), а в селата - 1 737 725 души (26,7%).

С население над 100 000 души са шест града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, в които живеят 34,5% от населението в страната, или всеки трети. Най-малкият град е Мелник с население от 161, а най-голямото село е Лозен с население от 6 471 лица.

Продължават да се задълбочават негативните тенденции в изменението на възрастовата структура на населението. Налице е продължаващ процес на демографско остаряване, който се изразява в броя на населението на възраст 65 и повече навършени години.

Към 7 септември 2021г. населението на 65 и повече навършени години е 1 532 667 (23,5%), а населението на групата 15-64 години е 4 069 400 души (62,4%).

Преброяването започна със изготвяне на инструментариум, пробно изследване, събиране на данни за жилищата, които трябва да бъдат обследвани и др. контролни изследвания, обяви доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ.

"Резултати от изследването ще бъдат обявявани поетапно, буквално всеки месец, включително и през следващата година. Днес представяме само първите резултати от преброяване на населението и жилищния фонд", обяви доц. Атанасов.

"Преброяването беше трудно. Знаете, че беше отложено заради пандемията, което предизвика суматоха в организацията. Суматоха, в смисъл такъв, че много от нашите преброители, които бяхме набрали предварително, се отказаха. След това имаше нова кампания, която не беше толкова успешна вече. Имаше страх от общуване с населението, въпреки че бяхме осигурили и ваксинация за всички преброители и предпазни индивидуални средства за обхода, който трябваше да направят", обяви Дияна Янчева, заместник председател на НСИ. Тя допълни, че е необяснимо защо толкова много българи са се отказали от електронното преброяване.

Националният статистически институт представи резултатите от преброяването на населението на страната, проведено от 7 септември до 10 октомври 2021 г.

От НСИ представиха данните за населението по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места. До края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

Вече стана ясно, че според предварителната оценка от преброяването, населението на страната е 6,5 млн. души. Оценката се основана на данните за броя на електронно преброилите се лица, на оперативна информация за списъците на преброените обекти и на оценка за очаквания брой обекти в участъците, които са останали без преброител

През ноември ще излязат данните за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

През декември ще бъдат обявени и резултатите от извадковите изследвания – ,,Раждаемост и репродуктивно поведение на населението" и ,,Миграция и миграционно поведение на населението", както и данни за здравния статус на населението.

Предходното национално преброяване беше през 2011 година.

https://www.vesti.bg/bulgaria/nsi-obiavi-kolko-dushi-e-naselenieto-na-bylgariia-6152416

Hatshepsut

Според преброяването: Ромите у нас са 4.4%, турците - 8.4%, българите - 84.6%


Българската етническа група обхваща 84.6% от населението на България, или 5 118 494 души. Делът им намалява с 0.2 процентни пункта за 10 години. Турците са 508 378 (8.4% от населението), с 0.4% по-малко, отколкото през 2011 година. Като роми са се самоопределили 4.4%, или 266 720 души в страната.

Това показват окончателните данни от националното преброяване през 2021 година за етнокултурните характеристики, представени днес от Националния статистически институт (НСИ) на семинар в к.к. "Боровец". Те са актуални към 7 септември 2021 година.

И при трите основни етноса в България има намаление в абсолютния брой на населението, което следва тенденциите в демографските процеси у нас.

Въпросите за етнокултурните характеристики бяха доброволни, както през последните три преброявания, и данните са изчислени само на база отговорилите на тези въпроси хора.

Като други етнически групи са се самоопределили 79 006 души, или 1.6% от населението. Не могат да се самоопределят 15 746  души (0.3%). Отговор "Не желая да отговоря" са дали 63 767 (1.0% от отговорилите) души.

Графата "Други"

В графата ,,Други" етническите групи са както следва:

- помашка – близо 15 хил. души;

- руска – 14 хил. души (данните са актуални към 7 септември 2021 г., т.е. преди началото на войната), които са се увеличили с близо 4 хил. спрямо 2011 г.;

- българо-мохамеданска - 10 849;

- арменска – 5306 души; тя е намаляла от над 6000 души, колкото са били през 2011 г.;

- украинска – 3239 души (данните са актуални към 7 септември 2021 г., т.е. преди началото на войната);

- английска – 2894 души;

- каракачанска – 2071 души;

- влашка – 1643 души;

- гръцка – 1625 души;

- еврейска – 1153 души;

- македонска – 1143 души;

- татарска – 1129 души;

- италианска – 865 души;

- полска - 824 души

- румънска – 863 души;

Дадени са още 16 хил. отговора, които са разнообразни и не са били категоризирани.

Доброволността и личното самоопределяне коментира зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

"Никой не може да задължи никого да се самоопредели. Дали сме възможност хората да кажат, че не желаят или че не могат да се самоопределят", каза тя. По отношение на самоопределянето коментира, че дори и преброител да вижда едно, ако преброяваният каже друго, той е длъжен да впише казаното, а не друго:

"Ти можеш да виждаш едно, ти го виждаш, че е българин, но той казва: "Не, аз съм марсианец". Ти си длъжен да запишеш това, което е отговорено.

Имаме и зевзеци, не можем да им се сърдим. Има някои, които се чувстат и като табуретки, няма какво да се лъжем, има и такива отговори. Важното е, че са малко и не могат да повлияят на тенденциите и основната структура, която се очертава след обработката на данните".

Примерът с марсианеца не е измислен. Действително има отговорил така гражданин, а от НСИ не издават от коя област е той.

Най-големият дял самоопределили се като българи е отчетен през 1975 г. Тогава 90.9% са се самоопределили така. Най-многобройно турско население е отчетено през 1900 година: 14.2%. При ромите годината на преброяване с най-висок процент е 2011 г. - 9.4 на сто.

Янчева коментира и въпроса защо при преброяване миналия септември данните се обявяват сега.

Докато преброяването отне месец, обработката на данните коства около година, защото има технологично време, за да бъдат въведени анкетните карти, които след това е необходимо да се валидират и редактират там, където е необходимо заради несъвместими неща.

Има и непреброени хора, повечето от които са били добавени към общата съвкупност на база данни от административните регистри. ,,Не е механичен процес, за всеки се процедира поединично и в основата стои изискването това лице да се срещне минимум в два държавни регистъра, за да бъде прибавено към населението, което живее в България", увери зам.-председателят на НСИ.

Има хора, които са открити само в един регистър. Тях сме ги оставили настрана, каза Янчева, но допълни, че те са много малко: ,,1000-2000 души не могат да обърнат колата по отношение на очерталите се тенденции".

Градове vs. села

В началото на миналия век в градовете са живели 18.2% от българите, 16.1% от турците и 20.5% от ромите. С течение на времето българското население се е урбанизирало значително повече в сравнение с ромите и турците. Към 7 септември 2021 г. в градовете живеят 77.5% от българския, 38.4% от турския и 51.0% от ромския етнос. Процесът на урбанизация в най-малка степен засяга турската етническа група, преобладаващата част от която през целия период от 1900 г. до 2021 г. продължава да живее в селата.

Разпределение на етносите по области

Българската етническа общност преобладава във всички области без Кърджали и Разград. В област Кърджали населението от българския етнос е 29.0%, а в област Разград – 39.7%.

Самоопределилите се като турци в област Кърджали са 64.5%, в област Разград са 50.4%, в Търговище – 37.7%, в Силистра – 37.1% и в Шумен – 31.3%. В петте области живее почти половината от населението, самоопределило се като турско – 48.4%.

Ромите са по-равномерно разпределени и са във всички области на страната. Най-голям е делът им в област Сливен – 15.3%, и Монтана – 11.5%. Следват Шумен с 8%, Добрич – 7.2%, и Ямбол – 7.1%.

Застаряване

Застаряването на населението в България, характерно за последните десетилетия, засяга в най-голяма степен българската етническа общност. При нея делът на населението на 65 и повече години е 25% към 7 септември 2021 година. Още вижте ТУК.

Неграмотност

66 489 души от населението в България са неграмотни. Най-големият процент неграмотни е сред ромската етническа общност, но има и неграмотни българи, и неграмотни турци.

Към седмицата предхождаща преброяването (31.08.-06.09.2021 г.) нито са учили, нито са работили 62.6% от ромската, 38% от турската и 17.5% от хората между 15 и 29 навършени години.

Майчин език

Българският е майчин език за 5 037 607 души, или 85.3% от населението, турският - за 514 386 души, или за 8.7%, и ромският - за 227 974 души, или за 3.9% от отговорилите на въпроса.

Друг майчин език са посочили 62 906 души, или 1.1%.

Тези, които са посочили, че не могат да определят майчиния си език са 10 633 (0.2%). Отговор ,,Не желая да отговоря" са отбелязали 49 602, или 0.8% от отговорилите.

Най-еднородна по майчин език е българската етническа група - сред отговорилите и на двата въпроса за етнос и майчин език 99.1% от българската етническа група посочват българския за майчин език, 15 687 (0.3%) - турския, 11 216 (0.2%) - ромския, и 10 224 (0.2%) - друг.

Сред самоопределилите се към турската етническа група за 481 521 души (95.8%) майчин език е турският, а за 19 354, или 3.8%, майчин е българският език.

Ромската етническа група e малко по-разнородна в своето самоопределение по майчин език:

- 215 792 души, или 82.8%, са посочили ромския за майчин език;

- 29 489, или 11.3% - български;

- 14 185, или 5.4% - турски.

https://offnews.bg/obshtestvo/romite-u-nas-sa-4-4-turtcite-8-4-balgarite-84-6-nsi-obiavi-d-790221.html

Tags:

Similar topics (2)

1540

Отговори: 350
Прегледи: 37451

1646

Отговори: 35
Прегледи: 1722

Powered by EzPortal