• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Конфликтът между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (14.3%)
На страната на Украйна
6 (85.7%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 7

HatshepsutTopic starter

Това е основна причина за провала на Русия в Украйна


Зеленски: Украйна си е върнала територия от над 6 000 кв. км

Русия вероятно е загубила най-малко четири бойни самолета в Украйна само през последните 10 дни, с което загубите на руските военновъздушни сили от началото на инвазията са достигнали 55 изтребители и бомбардировачи.

Това е оценка на британското разузнаване, публикувана днес. Според украинските военни руските загуби са далеч по-големи – 251 самолета. Като воюваща страна обаче Украйна използва подобна информация за пропагандни цели и числата често са преувеличени. Русия прави същото, като според нейното министерство на отбраната Украйна вече е загубила двойно повече самолети, отколкото реално имаше преди началото на войната.

Според независими оценки украинската армия все още разполага с приблизително половината изтребители от преди руската инвазия.

От британското министерство на отбраната коментират, че скокът на загубите на руската армия във въздуха над Украйна вероятно е отчасти резултат от поемането на по-голям риск, тъй като ВВС на Русия се опитват да осигурят непосредствена въздушна подкрепа на сухопътните сили, попаднали под натиск от украинското контранастъпление.

Ситуационната осведоменост на руските пилоти често е слаба, тъй като те не използват сателитна навигация. Нерядко, особено при лошо време, самолетите им се отклоняват над вражеската територия, попадайки в зони с масирана противовъздушна отбрана. Това се случва и заради бързото преместване на фронтовите линии.

Продължаващата липса на въздушно превъзходство на Русия над Украйна остава един от най-важните фактори, подкрепящи украинската отбрана.

Въпреки че повечето наблюдатели очакваха руските въздушно-космически сили (ВКС) бързо да постигнат превъзходство над Украйна в първите седмици на войната, това не се случи.

Представянето на ВКС демонстрира значителни ограничения на техните оперативни способности. Те се оказаха неспособни да извършват сложни въздушни операции едновременно срещу противникови ВВС и противовъздушна отбрана.

Украинските военновъздушни сили пък възприеха за кратко стратегия за ,,отказ от въздуха", разчитайки на добре интегрирани и високомобилни ракетни системи земя-въздух – от ,,Игла" и ,,Стингър", до ,,Бук" и С-300.

Освен това Украйна приложи гъвкава система за наземно базиране на изтребителите си, сменяйки постоянно летищата.

Така тя успя да запази достатъчна въздушна сила за ответни удари и противодействие на руските изтребители.

Русия започна със значителни числени и технологични предимства във въздушната област, но ѝ липсва способността да използва тези предимства като част от съгласувана стратегия, адаптирана да противодейства на тактиката на Украйна.

През изминалото денонощие украинската авиация е нанесла 21 въздушни удара по позиции на противника, като е поразила 16 района на съсредоточаване на живата сила и опорните пунктове на руските войски, както и 5 позиции на системите за ПВО. Това пък обявиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

https://www.vesti.bg/sviat/tova-e-osnovna-prichina-za-provala-na-rusiia-v-ukrajna-6151608

HatshepsutTopic starter

Белогоровка вече е изцяло под украински контрол


Сергий Гайдай

В Луганска област ВСУ контролират също Серебрянка, Верхнекаменка, Верхнекаменское

Украинските сили вече са установили пълен контрол върху Белогоровка, Луганска област, съобщи Униан с позоваване на началника на Луганската областна военна администрация Сергий Гайдай.

По думите му е имало моменти, когато руски военни отново са влизали в Белогоровка, но сега тя е изцяло свободна от присъствието на окупатори и е под контрола на Въоръжените сили на Украйна.   

Гайдай отбелязва, че деокупацията на Луганска област ще е по-трудна, отколкото беше тази на Харковска.

"Този ефект на изненадата вече няма да го има... Тези, които избягаха от Харковското направление, се намират в Луганска, в Донецка област, и сега правят всичко, за да се окопаят максимално и да построят отбранителни съоръжения." - обясни Гайдай.

Той призова хората да се запасят с търпение.

"За всеки сантиметър луганска земя ще има тежка борба, врагът се готви за отбрана, затова няма да влезем с ,,парад", каза още Гайдай..

Под контрола над украинските военни в Луганска област са също Серебрянка, Верхнекаменка, Верхнекаменское.

https://faktor.bg/bg/articles/belogorovka-veche-e-iztsyalo-pod-ukrainski-kontrol

HatshepsutTopic starter

Русия забрани на мъжете да напускат Крим


Дим се вие над взривения склад с боеприпаси на военновъздушната база в Новофьодоровка, Крим на 9 август 2022 г.

Нов признак, че на Москва не достигат войници за ,,специалната операция" в Украйна

Русия се готви да защитава Крим от евентуален опит на Украйна да си го върне.

Окупационните власти на анексирания от Москва през 2014 г. полуостров са забранили на мъжкото население да го напуска без разрешение, съобщават днес украинските медии, позовавайки се на съобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

След серия взривове, поразили руски военни летища и складове с боеприпаси в Крим през август, Русия евакуира част от самолетите и хеликоптерите, които беше базирала там. Но успоредно с военните цивилните също започнаха да напускат полуострова.

Първо курортният сезон на любимото място за летен отдих на много руснаци, приключи без време. След това в медиите се появиха съобщения, че руски граждани закупили имоти в Крим, спешно ги продават и се изселват, а в един момент властите на полуострова замразиха сключването на сделки с недвижими имоти.

Забраната за мъжете да напускат Крим е в сила от 19 септември, пише днес украинският сайт ,,Гордон". Изключения се допускат само с разрешение от военното комендантство.

Русия изпитва недостиг на жива сила, годна да воюва в Украйна, според анализи на международни наблюдатели и съобщения в медиите. Появиха се свидетелства, че властите вербуват затворници, за да попълват загубите на фронта. Украинските медии, позовавайки се на разузнаването на страната, твърдят, че в окупираните части на Донбас руските власти са провели няколко вълни на принудителна мобилизация.

Днес американският Институт за изследване на войната говори за дълбоко морално разложение в руската армия, включително в елитните ѝ части. Документи, попаднали в украински ръце след хаотичното отстъпление на руснаците при Харков, показват например, че в 1-и полк на Втора гвардейска мотострелкова дивизия, военните масово са подавали рапорти за напускане.

Дивизията е част от елитната Първа танкова армия, която понесе тежко поражение при неотдавнашната изненадваща украинска офанзива в тази част на страната. Тази армия, която е била сформирана да брани Москва при конвенционален конфликт с НАТО, напусна позициите си в паническо бягство, изоставяйки техника и боеприпаси.

Руският президент Владимир Путин досега отказва да обяви мобилизация. Официално Москва твърди, че в ,,специалната военна операция" в Украйна участват само професионални военни, служещи по договор.

Според наблюдатели мобилизацията предполага Кремъл да обяви, че ,,операцията" се превръща във война, което носи съществен политически риск. Операцията винаги може да бъде прекратена, като се каже, че е постигнала целите си. Войната се води за неопределен срок - до победа, каквато Русия вече седем месеца не успява да постигне, или до поражение.

https://clubz.bg/127489

HatshepsutTopic starter

Украйна: След това шанс за дипломация няма да има


Парламентът на ДНР прие закон за провеждане на референдум за присъединяване към Русия

След референдуми за присъединяване на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област към Русия, вече няма да има шанс за дипломатическо решение на конфликта в Украйна.

Това заяви Сергей Никифоров, говорител на украинския президент Володимир Зеленски.

"Без референдуми все още остава малък шанс за дипломатическо решение. След референдумите - не", каза Никифоров.

От канцеларията на украинския президент се зарекоха да ликвидират руската "заплаха".

Министерството на отбраната на Украйна сравни плановете за референдуми с нацисткия аншлус на Австрия през 1938 г.

По-рано днес официални лица от четирите окупирани от руските войски украински области обявиха, че от 23 до 27 септември ще се проведат референдуми за присъединяване към Руската федерация.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди тези планове, като предупреди, че те са поредната ескалация на войната, започната от Кремъл.

"Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин", заяви Столтенбер.

"Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна", добави той.

САЩ също осъдиха планираните от Русия референдуми за анексиране на части от Украйна като "фалшиви" действия и заявиха, че няма да признаят резултатите от тях.

"Тези референдуми са оскърбление за принципите на суверенитет и териториална цялост, които са в основата на международната система", каза съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан: "Ако това наистина се случи, Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия към всички фалшиво анексирани части от Украйна".

Германският канцлер Олаф Шолц коментира, че "фиктивните референдуми", които Русия възнамерява да организира в няколко украински области, са "неприемливи".

"Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не съответстват на международното право", каза канцлерът пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма", добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си от Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон нарече "пародия и провокация" организирането на референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински области.

"Всеки вот за анексиране би бил безсмислен от правна гледна точка. Смятам, че това, което Русия обяви, е пародия", каза той пред репортери на Общото събрание на ООН и добави, че очаква да разговаря с руския президент Владимир Путин в близките дни.

"Предвижда се през следващите дни да проведем разговори с г-н Путин, особено по ядрения въпрос", поясни Макрон.

https://www.vesti.bg/sviat/ukrajna-sled-tova-shans-za-diplomaciia-niama-da-ima-6151671

HatshepsutTopic starter

Войната в Украйна: Путин мобилизира още 300 хил. души в армията


Руският президент за пореден път индиректно заплаши, че може да посегне към ядрено оръжие

Вотговор на успешната украинска контраофанзива от последните две седмици руският президент Владимир Путин обяви тази сутрин частична военна мобилизация в страната, без да даде много подробности по темата. За момента той твърди, че в редовете на въоръжените сили ще бъдат призовани само запасняци и отслужили, които са обучавани по точно определен военни специалности, които изискват специфични умения.

По-късно военният министър Сергей Шойгу обяви, че най-вероятно ще бъдат мобилизирани около 300 хил. души, което според него е около 1% от мобилизационния потенциал на страната. Същевременно той твърди, че руската армия в Украйна до момента била загубила само около 6 хил. военнослужещи. При това положение обаче не е ясно защо изобщо е нужно да се мобилизират толкова запасняци в момента. Също така според Шойгу призованите запасняци нямало да бъдат изпращани в зоната на "специалната военна операция", което отново поставя под въпрос смисъла на настоящите извънредни мерки.

Путин също така обяви тази сутрин, че Русия може да използва всички средства за защита на своята териториална цялост, намеквайки, че би могъл да посегне към т.нар. ядрено копче. Това обаче можело да стане, в случай че има заплаха за териториалната цялост и дори съществуването на страната - нещо, което Кремъл може да обяви след провеждането на фалшивите референдуми за присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Въпросните гласувания в окупираните територии светкавично бяха насрочени вчера за периода 23-27 септември.

Подобни ядрени заплахи от страна на руския президент обаче не са прецедент. Той отправи аналогични предупреждения както преди началото на настоящата инвазия в Украйна в края на февруари, така и няколко дни след старта й. Сега обаче обитателят на Кремъл изрично отбеляза, че "това не е блъф".

Блъфират ли в Кремъл

Настоящото изявление на Путин по повод инвазията в Украйна трябваше да бъде направено още вчера вечерта, но бе отложено за тази сутрин без ясно обяснение. Всъщност мерките, които той обяви днес, са по-леки от това, което евентуално се очакваше - официално обявяване на война срещу Киев и пълна мобилизация на всички отслужили наборна военна служба. На практика това, което руският президент прави в момента, е принудително да привлече под бойните знамена хора, които да запълнят все по-големите пробойни в съществуващата му армия. Прибягването към частичната мобилизация също така е индикатор, че усилията за привличане на доброволци и наемници през фирми като частната военна компания "Вагнер" не дават желания резултат.

Не е ясно също така дали в момента Русия разполага с капацитета бързо да привлече 300 хил. души, да организира повторното им военно обучение и да ги оборудва със съвременна бойна техника. Също така проблематично ще бъде осигуряването на младши офицери, които да поведат наборниците и резервистите в реални бойни действия. Със сигурност обаче Кремъл вече не разполага с административния апарат за пълна мобилизация, който се поддържаше с цената на огромни ресурси по времето на СССР.

За момента инвазията в Украйна формално продължава да се води "специална военна операция", а не война, като в пограничните области на Украйна (Белгородска, Курска, Брянска, Воронежка, Ростовска и анексирания Крим) продължава да действа повишено ниво на "терористична заплаха", а не извънредно или военно положение. Предстои да се види също какви ще са политическите последствия за Кремъл от частичната мобилизация и доколко руското общество е готово наистина да изпрати младите си мъже на фронта за провеждането на агресивна война срещу близка като народопсихология и манталитет бивша съветска република.

"Срамежлива" ескалация

Успоредно с всичко това политическото ръководство на НАТО обвини вчера Русия, че ескалира войната си срещу Украйна, след като марионетните администрации на Кремъл в окупираните територии обявиха организирането на референдуми за присъединяване към Русия, а парламентът в Москва одобри законодателство, което разчиства пътя за военна мобилизация. Четирите контролирани от Москва региона в Украйна ще започнат провеждането на "гласуванията" още този петък - стъпка, която Кремъл до момента отлагаше и която Западът и Киев веднага определиха като "фалшификация". Руската Дума пък прие във вторник закон за увеличаване на наказанията за дезертьорство и избягване на военна служба в случай на мобилизация, което е допълнителен знак за втвърдяването на позицията на Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи референдумите като "по-нататъшна ескалация" на войната. Той заяви, че те не са легитимни и не променят характера на агресивната военна кампания на Русия срещу Украйна. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС категорично осъжда планираните незаконни "референдуми", които противоречат на законните и демократично избрани украински власти, нарушават независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и грубо нарушават международните закон. "Резултатите от подобни действия ще бъдат нищожни и няма да бъдат признати от ЕС и неговите държави членки", добави той.

Кой ще мигне пръв

Западни анализатори предполагат, че анексирането на допълнителни територии може да позволи на Москва да твърди, че предоставянето на оръжие от НАТО на Украйна е равносилно на атака срещу самата Русия, пише Financial Times. "Посегателството на руска територия е престъпление, което ви позволява да използвате всички сили за самоотбрана", обяви все по-радикализиращият се бивш руски президент Дмитрий Медведев. "Ето защо от тези референдуми се страхуват толкова много в Киев и на Запад. Той добавя, че гласуванията щели да са "възстановяване на историческата справедливост" и "напълно ще променят посоката на развитие на Русия за десетилетия".

Михайло Подоляк, съветник на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, призова международната общност да отговори на плановете "чрез увеличаване на оръжейната помощ и въвеждане на нови икономически секторни санкции срещу Русия". Вчера висши представители на американското министерство на отбраната, пожелали да останат неназовани, за първи път обявиха, че опцията за предоставянето на модерни западни танкове на Украйна "вече абсолютно е на масата". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от своя страна коментира, че плановете на Москва да проведе референдуми и евентуално да мобилизира допълнителни сили са "знак за провал на Русия".

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2022/09/21/4393444_voinata_v_ukraina_putin_mobilizira_do_300_hil_dushi_v/

HatshepsutTopic starter

Първите реакции след нареждането на Путин за военна мобилизация


Днес Владимир Путин нареди военна мобилизация в Русия. След това последваха множество реакции от различни части на света. Своите позиции изказа съветникът на украинския президент, министърът на отбраната на Великобритания, вицеканцлерът на Германия и премиерът на Чехия

Президентът Владимир Путин нареди първата мобилизация на руски войски след Втората световна война и предупреди, че Москва ще се защитава с мощта на целия си огромен арсенал, ако бъде изправена пред ядрена заплаха от страна на Запада. Ройтерс съобщава какви са първите реакции на обръщението на Путин.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент:

,,Абсолютно предсказуем призив, който прилича повече на опит да оправдаят собствения си провал", каза той в текстово съобщение на Ройтерс. ,,Войната очевидно не върви по сценария на Русия и поради това изисква от Путин да направи изключително непопулярни решения за мобилизация и сериозно ограничаване на човешките права."

Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания:

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че действията на Владимир Путин от тази сутрин са признание, че планът му в Украйна се проваля. В направено изявление той добавя: ,,Той и неговият министър на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани, зле екипирани и лошо ръководени. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий".

Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия:

Хабек заяви, че това е ,,още една лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме на политическо ниво за това как да реагираме".

Петър Фиала, премиер на Чехия:

,,Частичната мобилизация, обявена от Путин, е опит да продължи да ескалира войната, която Русия започна срещу Украйна, и това е поредното доказателство, че Русия е единственият агресор. Необходимо е да се помогне на Украйна и в наш собствен интерес е да продължим да правим това."

https://novavest.bg/

HatshepsutTopic starter

За първи път от началото на войната Украйна плени руски Т-90М с невидимото му наметало


Въоръжените сили на Украйна са пленили за първи път от началото на войната напълно запазен трофеен екземпляр на руския супертанк Т-90М (Прорив-3). Новината на рускоезичните телеграм канали се завъртя като тайфун в специализираните канали и профили в социалните мрежи, като в Туитър предизвика най-голям възторг сред почитателите на високите военни технологии в Япония. ,,Не мога да повярвам!" – е най-честото възклицание на японците. Първите кадри с пленения танк бяха публикувани в канала ,,Шоушенк", който се поддържа от украински танкист.

Трофейният Т-90М е невероятна разузнавателна находка за Украйна и за разузнавателните служби на западните й партньори. Може да се предположи, че технологичната информация, с която са се сдобили украинците ще бъде споделена с партньорите от НАТО.

Според донесенията от фронта от 24 февруари насам украинците са унищожили няколко екземпляра от Т-90М, но това е първият случай, в който се сдобиват с непокътната машина без щети по нея. Няма следи от ранени или убити руски танкисти, което навежда на мисълта, че тричленният екипаж го е напускал бягайки след някаква повреда в ходовата част. Машината е била изтеглена от първоначалното си местоположение на буксир, което говори за проблеми с мобилността й.

Според информации на военни наблюдатели танкът е изоставен от руснаците някъде в района на Харков. Британското разузнаване смята, че руската армия разполага с около 100 подобни машини и загубата на всяка една от тях е огромен удар за руските въоръжени сили. Няма проверени данни за броя на Т-90М на бойните полета в Украйна.

Стандартният Т-90 влезе в серийно производство през 1993 година. В началото на новия век започна работа по подобряване на параметрите му, по-специално на устойчивостта му срещу съвременните противотанкови оръжия и адаптирането му за нуждите на асиметричните военни конфликти. Така се роди Т-90М. Премиерата на модификацията Т-90М беше през 2016 година, а сред плюсовете му, на които акцентираха военните експерти бяха подобрената броня, модернизираното оръдие и подобрените сателитни навигационни системи.

Първите екземпляри бяха доставени през 2016 г. Обхватът на модернизацията включваше основно инсталирането на ново въоръжение и система за управление на огъня. Новата модулна реактивна броня "Relic" защитава корпуса и купола, допълнително са монтирани елементи за динамична защита ,,Контакт-5."

Танкът е оборудван с комплект за защита ,,Накидка" (наметало) – синтетично топлоизолационно и радиопоглъщащо ,,наметало", чиято температура от външната страна е еднаква с тази на околната среда. Комплектът е разкроен на 8-10 части за основните елементи от корпуса на танка. Това прави машината почти ,,невидима" за откриване с инфрачервени самонасочващи се глави и всички съвременни оръжия, доставяни на Украйна. Благодарение на ,,наметалото" във всички диапазони на радиолокацията откриваемостта на танка спада с 6 до 8 пъти. С помощна на ,,Накидка" разстоянието, от което американският летящ радар Boeing E-8 Joint STARS открива Т-90М се намалява от 180 на 30-40 километра.

https://offnews.bg/sviat/za-parvi-pat-ot-nachaloto-na-vojnata-ukrajna-pleni-ruski-t-90m-s-nevid-785367.html

HatshepsutTopic starter

Нямате шанс, предайте се! ВСУ записа обръщение до руските офицери и войници и ги покани в плен


Украйна гарантира на руските офицери и войници спазване на Женевските конвенции, храна, медицински и правни грижи и връзка с близките

С призив от 7 точки, който съдържа конкретни предложения към войниците и офицерите от руската армия, излязоха Въоръжените сили на Украйна. Видеообръщението излиза часове след като Москва обяви мобилизация и заяви намерение да изпрати по цялата дължина на украинския фронт и в Донецк до 300 хиляди запасняци. Ето какво казват от ВСУ:

Украйна никога не е представлявала заплаха за Руската федерация.
В тази война нямате никакъв шанс да победите.
Имате шанс да останете живи и да се върнете с достойнство у дома.
Вие можете да се откажете от участие в СВО, като се позовете на некомпетентността на своето командване.
Вие можете да се предадете в плен.
Ние ви гарантираме спазване на Женевските конвенции за военнопленниците, храна и медицинско обслужване, юридическа подкрепа и връзка с близките.
Всички доброволно предали се ще бъдат оформени като попаднали в плен по време на бойни действия.
Изборът е ваш!Предайте се в плен, гарантираме ви спазване на Женевската конвенция

https://offnews.bg/sviat/niamate-shans-predajte-se-vsu-zapisa-obrashtenie-do-ruskite-ofitceri-785519.html


HatshepsutTopic starter

Ако Путин изобщо успее да събере 300-хилядна армия, ще я прати на смърт


Руският президент Владимир Путин (вляво) и военният министър Сергей Шойгу. Колаж

Русия мобилизира 300 хиляди запасняци за войната си. Дори и да ги събере, това надали ще ѝ осигури успех. Има поне шест причини за тази скептична прогноза.

Пише се с ,,г" и не е грешка - ,,Не" на могилизацията". Това е лозунг, роден във вторник вечерта.

Играта на думи идва от руското ,,могила", което на български е ,,гроб". С цялото възклицание Центърът ,,Весна" иска да каже, че частичната мобилизация, която Путин обяви за Русия, ще доведе войниците именно до гроба, а не до нещо друго.

Авторите призовават към синхронни протести из цяла Русия, които да започнат в 19 часа.

Но да се върнем на Кремъл.

Какво казаха Путин и Шойгу

Президентът на Русия Владимир Путин обяви в сряда ,,частична мобилизация" за руснаци, която започва още същия ден. Веднага след него министърът на отбраната Сергей Шойгу даде основния детайл: свикват се 300 хиляди души.

По думите на Путин това ще са само военни от запаса, предимно такива, които са отслужили и имат опит и военни специалности. Той каза, че мобилизираните ще бъдат обучени допълнително за нуждите на ,,специалната военна операция".

Путин не е обявявал военно положение. Той на два пъти уточни, че мобилизацията е частична.

Шойгу добави, че ,,пълна" мобилизация би отговаряла на 25 милиона души.

Голямо бързане

Всичко стана много бързо, за часове. Във вторник следобед руските окупационни власти в 4 украински области казаха, че още на 23 септември започват да провеждат референдуми за директно присъединяване към Русия. Руската Дума ги одобри за минути.

Парламентът в Москва дори прие наведнъж във второ и трето четене поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен. В цялата съветска и руска история никога не е имало подобни текстове, съобщи телевизия Current Time.

Тези поправки трябва да са били свръх спешни, защото в суматохата се намери руски депутат, който да твърди, че президентът Путин ги е подписал още преди те да бъдат гласувани на последното четене.

За 18-19 часа във вторник беше предвидено изявление на Путин и Шойгу, но след четири часа чакане прокремълските медии съобщиха, че проявите им се отлагат за сряда. Така и стана.

С колко души Русия нападна през февруари

През есента на 2021 г. Русия беше струпала на границата с Украйна над 50 000 свои войници, които до началото на февруари 2022 нараснаха до около 150 000. Западни експерти и разузнавателни служби твърдяха, че тези сили са достатъчни за нападение над Украйна, но не и за удържане на територията, която силите биха завзели.

Когато руските военни по границата бяха вече около 180 000, Американският институт за военни изследвания и специализираното издание Janes Defense съобщиха, че Русия вече е натрупала военен потенциал, достатъчен за пълномащабна война. После смятането спря, защото започна самата война.

Месеци по-късно Conflict Intelligence Team съобщи, че агресията е била извършена от около 190 000 души, като в това число не е влизал руският морски флот, нито авиацията.

Какво значи сега това ,,300 хиляди души"

Ако говорим само за число, 300 000 мобилизирани войници са достатъчни за подновяване на руските атаки, превземане на още територия в Украйна и трайното ѝ удържане в ръцете на Русия. Ако числото се добави към неизвестния брой вече воюващи руснаци, то означава извънредна мощ на руската армия в Украйна.

Само че има няколко ,,но" с голямо значение.

Първо: как тези войници ще стигнат до фронта

Украинската контраофанзива от края на август и началото на септември унищожи руски военни бази и пътища за доставки. Това доведе дотам, че руската армия е фактически разбита на три части, които не могат да се съберат, защото три реки с взривени мостове им препречват пътя.

Основният железопътен възел за доставки през Купянск също беше унищожен. Украйна си върна териториите около Харков, през които минаваха и други доставки.

Според военния експерт Ян Матеев мобилизацията означава два начина на транспортиране.

Първият е от родните места на бъдещите войници до места, близо до украинската граница. Вторият е от границата до самия фронт. Второто е силно затруднено заради украинската контраофанзива. А първото е неорганизирано и слабо контролирано в годините, казва той.

Според него руската армия не е променяла начина си за транспортиране от Втората световна война досега. Това значи, че тя разчита предимно на железопътен превоз.

Второ: ако стигнат до фронта, колко време ще им отнеме това

Ако Русия следва обичайния ред за бойни операции, новите руски войници биха стигнали до фронта през януари, смята Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team. Той брои по следния начин – считано от днес, поне две или три седмици са нужни за мобилизиране на хората и събирането им по военни окръзи. Най-малко месец е нужен за поетапното транспортиране на толкова много хора до границата и оборудването и екипирането им.

Стандартният абсолютен минимум за обучение е още един месец. Следва трудният път до фронтовата линия.

Но през това време войната продължава, а Украйна напредва. Левиев уточнява, че досега Русия е демонстрирала пренебрежение към стандартната подготовка за изпращане на фронта, така че тя би могла да изпрати и абсолютно необучени хора, щом ѝ трябва да стигнат бързо.

Трето: ако стигнат до фронта по-бързо, ще има ли с какво да воюват

Четирима военни експерти съобщиха във вторник и сряда, че новите мобилизирани няма да имат достъп до достатъчно бойна техника, а ако имат, тази техника ще бъде остаряла. Така смятат Юрий Фьодоров, Олег Жданов, Михаил Самус и Ян Матеев, интервюирани от екипа на Навални, телевизия Дождь (,,Дъжд") и телевизия Current Time.

Липсата на техника не означава, че Русия няма такава, а че физически ще ѝ е трудно да я достави. Що се отнася до модерността на наличната руска техника, тя беше зле оценена още през май 2022 г. По ракетите, изстреляни тогава по Одеса и Николаев, стана ясно, че те са от старо поколение, което означава, че по-модерното въоръжение очевидно се изчерпва. Западните санкции, наложени на Русия, не ѝ позволяват да произвежда ново.

В сряда експертите цитираха и друг пример: в момента бягащите руски войници изоставят на фронта танкове Т-62. Това означава, че танкът е модел от 1962 г., който е преходен между въоръжение от Втората световна война и по-ново време. Сравнително по-модерни са танковете Т-64 и Т-72, с които Русия навлезе в Украйна, но те или са свършили, или са в процес на свършване, каза Матеев.

Четвърто: колко воюващи руснаци са загинали

Руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че досега Русия е загубила близо 6000 души във войната в Украйна. Броят е силно занижен, но никой не се наема да твърди кое е вярното число.

Косвени данни сочат, че убитите руснаци са най-малко 50 000. Толкова компенсации са сметнати от Министерството на финансите за нуждите на руския държавен бюджет, твърди военният експерт Олег Жданов.

Олексий Арестович, който е съветник на украинската президентска администрация, твърди, че щом сега се търсят 300 000 души, значи убитите руснаци трябва да са между 100 000 и 150 000, ,,по-скоро второто".

Той намеква, че за Русия биха били достатъчни и само 150 000 нови военни на фронта, но тя очевидно е сметнала, че поне толкова ще бъдат и без това убити, затова се застрахова с ,,двоен комплект".

Пето: колко хора биха се съгласили да воюват

Руската армия нападна Украйна в условията на пълно информационно затъмнение вътре в Русия и разнобой на западните експерти по въпроса дали Русия наистина ще нападне или само плаши.

Новите мобилизирани ще бъдат от хората, които имат много повече информация, колкото и да им ограничават достъпа до нея. Те виждат ковчезите на воювалите, инвалидите по улиците и репортажите от фронта в достъпния им Телеграм. Те знаят, че никой не ги чака с радост, а с ново западно въоръжение. Има свидетелства на руснаци, избягали от фронта, които разказват, че не са имали храна, облекло, обувки и оръжие.

Това възпиращо ентусиазма знание очевидно е било предвидено от властите, след като Москва първо внесе поправки в Наказателния кодекс за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен, а чак след това обяви, че предприема частична мобилизация.

Руските войници са обречени да загубят в тази война, смятат повечето западни анализатори. Аргументът е следният: те нямат мотивация да воюват, за разлика от украинските войници, които много добре знаят защо са готови да рискуват живота си - защото това е тяхната земя, която сега е заграбена.

И най-вече шесто: защо Кремъл се бавеше досега

За шест месеца война експертите са се питали много пъти защо Русия не мобилизира повече хора. Този въпрос започна да се повдига още в края на март, когато Русия изтегли своите войски от северните райони на Украйна и каза, че иска да се съсредоточи върху ,,освобождаването" на Донбас на Изток.

Историята се повтори в много по-малки мащаби и в следващите месеци – за да укрепи един фронт, Русия не вкарваше нови войски, а изтегляше войници от друг фронт. Този факт подпомогна планирането на украинската контраофанзива – Киев подмами руските части към района на Херсон, а всъщност удари района на Харков, откъдето си бяха тръгнали най-боеспособните части. Останалите се разбягаха.

Кремъл отдавна знае, че му трябват подкрепления, твърди съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Според него хората не са били мобилизирани не за друго, а защото за Путин е рисковано да раздаде оръжие на едно население с неясно отношение към войната. Това оръжие може с лекота да бъде насочено срещу руските власти, вместо към Украйна, смята Арестович.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32044156.html

HatshepsutTopic starter

Киев си върна от плен 215 защитници на Мариупол, сред освободените са петима командири от Азов и 108 азовци


Украйна размени повече от 200 украински войници в руски плен за бившия народен депутат и олигарх Виктор Медведчук. Ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак докладва за операцията на президента на Украйна Володимир Зеленски, като подкрепи думите си с видео записи от обмена.

,,Днес успяхме да освободим 215 наши хора от плен. Сред тях са 124 офицери. Това е най-мащабният резултат, който имаме от началото на инвазията", каза Ермак, обръщайки се към Зеленски. ,,Сред тези, които успяхме да освободим са 108 азовци, както и служещи от други формирования – Националната гвардия, Сухопътните войски, Военноморските сили, граничари, полицаи ", уточни началникът на президентския кабинет. Той потвърди освобождаването на петимата командири на Азов, които се намираха в плен. Освен това Ермак отбеляза, че от руски плен по молба на чуждестранните партньори на Украйна са били освободени десет чужденци, воювали в редиците на ВСУ.Видеоконференция с президента Володимир Зеленски

Ермак предостави на Зеленски видеорепортаж от Главното разузнавателно управление на армията, в който служители на разузнаването потвърдиха размяната на украинци срещу Медведчук. Освен него Украйна е дала 55 руски пленници за свои бойци. Общо 56 руснаци са били разменени за 215 украинци. Сред освободените са петима от най-известните командири от Азовстал. По-специално Героят на Украйна Денис Прокопенко (Редис) - командир на Азов, Сергей Волински (Волин) от 36-та бригада на морската пехота, Святослав Паламар – Калина (Азов), Олег Хоменко (Азов), Денис Шлега от Националната гвардия на Украйна, Героят на Украйна Евгений Бова. Освободени са и три бременни военнослужещи - Маряна Мамонова, Яна Шумовецкая и Анастасия Черненкая.

Посочените петима командири на "Азов", съгласно постигнатите договорености, до края на войната в Украйна ще останат в Турция под личните протекции на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Малко преди полунощ срещу четвъртък президентът Зеленски разговаря и с освободените украински защитници и отбеляза, че се гордее с тях.

Приемайки доклада на разузнаването, Зеленски отбеляза: ,,Съгласихме да разменим Медведчук за един, който и да е азовски боец, и фактът, че успяхме да разменим толкова много хора, със сигурност е голяма победа" – коментира той, след като прие доклада на разузнаването. Украинският президент не можа да сдържи сълзите си, докато разговаряше с освободените от плен военни.Украинските социални мрежи акцентираха и на освобождаването на парамедика Катерина (,,Пташка") Полишчук, на "фотографа" на "Азов" Дмитрий Казацки - Орест, на старши сержанта от 36-а бригада Михайло Дианов (познат от снимките на Орест в Азовстал с характерната си брада и с ранената ръка), началникът на мариуполската патрулна полиция Михайло Вершинин, който днес, в четвъртък, има рожден ден. Прибрал се е у дома и Давид Касаткин - Химика. Преди няколко часа украинското разузнаване публикува списък с имената на всички 215 души, освободени от руски плен и видео с моменти от размяната, извършена някъде в Черниговска област.


Размяната е извършена някъде в Черниговска област

През нощта ръководителят на украинското разузнаване Васил Малюк, който участва в операцията, организирана под ръководството на кабинета на украинския президент, разказа първи детайли от нея.

,,Медведчук е не просто кумец на Путин, а документиран от нас висопоставен държавен предател. Вината му е изцяло отразена в съответните материали, събрани от СБУ. Освен това, докато работихме по случая "Медведчук", неутрализирахме повече от една агентурна мрежа, задържахме много държавни предатели и получихме голямо количество важна информация, която използваме в контраразузнавателните дейности. И сега, благодарение на обмена, успяхме да извлечем от руски плен героите, които са очаквани у дома", каза Васил Малюк.

Той подчерта, че размяната на Виктор Медведчук за украински защитници не пречи на разглеждането на неговите дела в съда: ,,Това се отнася за вземането на решения, постановяването на присъди и конфискацията на иззето имущество. В такъв случай се прилага редът на специалното съдебно следствие в отсъствие на обвиняемия".

Васил Малюк добави, че обменът е станал възможен, благодарение на промените в действащото законодателство, които регулират съответните правни механизми.

"За да спаси живота и здравето на нашите защитници, Координационният щаб за спасяване на военнопленниците реши да извърши размяната. Самият Медведчук също даде съгласието си за това. Така съдът уважи искането на прокурора." - обясни Малюк.

https://offnews.bg/sviat/kiev-si-varna-ot-plen-215-zashtitnitci-na-mariupol-sred-osvobodenite-785528.html
Love Love x 1 Optimistic Optimistic x 1 View List

HatshepsutTopic starter

С днешните "референдуми" за анексиране Путин тласка войната към нова опасна фаза


Една от секциите за "референдума" в Донецк

Реализирането на очевидно координираните от Москва т.нар. референдуми в окупираните украински територии за "присъединяване" към Русия започва днес и ще продължи до вторник. Върху около 15% от територията на Украйна ще се повтори същата пародия, по думите на френския президент Еманюел Макрон, с която през пролетта на 2014 г. бе анексиран полуостров Крим.

Почти никой по света не е признал и до днес това заграбване на територия, а сега Владимир Путин разширява това при още по-скандални обстоятелства: по време на война и бомбардировки и експлозии върху самата "референдумна територия", с едва тридневно предизвестие, с гласуване в рамките на няколко дни, с неизвестно как съставени избирателни списъци, със секции в Украйна и Русия, без международни наблюдатели, без разяснителна кампания...

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък, че е загрижен от плановете за "т.нар. референдуми". "Каквото и да е анексиране на държавна територия от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право", заяви той.

Карим Кан, главният прокурор на Международния наказателен съд каза в Ню Йорк на Съвета за сигурност, че има "основателни причини" да смята, че в Украйна се извършват престъпления, попадащи под юрисдикцията на този съд, сред които и изселването на хора. САЩ оценяват, че от намалото на инвазията по различни данни, включително от Москва, властите са "разпитвали, задържали и насилствено са депортирали" в Русия до 1.6 милиона украинци - в огромна част хора от териториите, на които сега се организира тази имитация на гласуване.

Мария Пейчинович, генерален секретар на Съвета на Европа - най-старата правозащитна организация на континента, от която Русия бе изгонена след нахлуването - заяви, че обявяването на "референдумите" е "поредната ескалация на конфликта и продължаващото нарушаване на териториалната цялост на Украйна".


"Не на референдума! Остани украинец", пише на билборд близо от украинска страна до фронтовата линия

Анексирането е агресивен, неправомерен и опасен акт. То не е някаква мирна размяна на територия или предоставяне на независимост по взаимно съгласие. Става дума за нещо, характерно за империализма от XIX век. През по-голямата част от ХХ век, от Обществото на нациите до ООН, международната общност се опитваше да предотврати подобни действия и да създаде платформи за мирно съвместно съществуване, коментира професорът по право Аликзандър Гилеспи.

Това е така, защото анексията противоречи директно на идеалите за държавен суверенитет и териториална цялост, допълва той. Провокира войни между държави и бунтове в тях. От 1945 г. анексирането със сила е рядкост и никога не е извършвано от постоянен член на Съвета за сигурност срещу друг член на ООН. Путин обръща всичко това с главата надолу.

Учени, дипломати и медии сега ще бъдат използвани, за да оправдаят действията на Путин. В Общото събрание на ООН ще се говори за правото на самоопределение на населението в Източна Украйна и провала на споразумението от Минск от 2014 г. за запазване на мира там. Русия вероятно отново ще има подкрепата на страни като Сирия, Венецуела, Северна Корея, Куба и Иран. Западните либерални демокрации ще твърдят, че процесът е нелегитимен. Но дали ще направят нещо повече в сравнение с 2014 г.? Други държави ще се опитат да не заемат страна, а как ще реагира Китай остава неизвестно.

В един идеален свят тези спорове биха били решени чрез единодушно съгласие на Съвета за сигурност или Международния съд (МС) като се използват установени правила и прецеденти от миналото. Но това не е идеален свят.

Русия ще наложи вето на всяка резолюция срещу нейните интереси в Съвета за сигурност и не е показала никакво желание да позволи на МС или друг независим орган да се произнася по въпроса. Путин не спря нахлуването си в Украйна, когато МС установи, че оправданията му за война са неоснователни.

Ако териториите бъдат анексирани, вероятността за разполагане на миротворци на ООН ще се отдалечи. И Путин ще настръхне от идеята да приеме мирно споразумение, като се откаже от това, което сега ще твърди, че е руска територия.

Това от своя страна ще удължи и задълбочи санкциите, ограниченията и забраните, които са в сила срещу Русия и окупираните територии. Може да се очаква допълнителен икономически натиск, съчетан с увеличени трансфери на оръжие за Украйна. Путин ще отговори със същото.

Най-тревожното е, че ако анексираните територии станат част от Русия, Путин ще бъде принуден да ги защитава с още по-голяма сила. Обосновката се измества от уж защита на другите към битка за родината. И той вече го използва като оправдание за широкомащабно мобилизиране на стотици хиляди руснаци с риск да задълбочи недоволството в Русия срещу войната и да подкопае собствените си цели.

Ще разгърне ли ядрен чадър на анексираните земи

Въпреки неотдавнашните предупреждения на президента на САЩ Джо Байдън за използването на тактически ядрени оръжия, Путин може да бъде изкушен да направи демонстрация, че ръцете му не са вързани. Руската ядрена доктрина дава приоритет на защитата на суверенитета и териториалната цялост на държавата.

Предшественикът му Дмитрий Медведев, превърнал се в рупорът в Кремъл на национал-импералистите, побърза да декларира, че Русия ще брани с ядрено оръжие новите си земи.

Но Путин не го казва. Не го заяви директно в обръщението си при обявяването на мобилизацията, в което каза, че подкрепя референдумите и че нямало да бъде морално да се изоставят хората там. Той дори не свърза мобилизацията с анексирането, макар че изброяването им в една реч създава връзка между тези три елемента.

Начинът, по който отправи завоалирано предупреждение за ядрената сила на Русия, не се различава от традиционната и официална политика на Кремъл или на предишни изявления по темата от официални лица. В същия смисъл Путин не отправи директна ядрена заплаха срещу Украйна, ако тя продължи да се сражава за отвоюване на окупираните територии.

Проблемът е, че с цялото това двусмислие, създавано от руския президент, той тласка войната в неизследвана и много опасна територия.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/09/23/4394101_s_dneshnite_referendumi_za_aneksirane_putin_tlaska/

HatshepsutTopic starter

Украйна подготвя терена за нова атака към северен Луганск


Армията на Киев е напът да обкръжи руските сили в ключовия транспортен хъб Лиман

Руските окупационни сили в Украйна вече не могат да се похвалят с единственото си по-значимно стратегическо достижение от началото на инвазията - контрола над цялата Луганска област, постигнат с цената на четири месеца кръвопролитни позиционни битки и десетки хиляди убити и ранени руски войници. Според информация, официално потвърдена вчера и от двете враждуващи страни, армията на Киев вече отново владее селището Билохоривка, което е част от гореспоменатия доскоро контролиран от руснаците сепаратистки регион.

По този начин контраатакуващите украински бойни части излизат само на около 10 км от агломерацията Лисичанск-Северодонецк - единствените големи населени места, завладени от Москва във втората фаза на войната след позорното оттегляне от неуспешната "обсада" на Киев. По неофициална информация украински разузнавателни групи и специални части вече изпълняват бойни мисии в предградията на Лисичанск.

Така че изобщо не е случайно, че самопровъзгласилите се проруски сепаратистки администрации на т.нар. Донецка и Луганска "народни републики" отправиха в понеделник отчаян апел към Москва за светкавично организиране на "референдуми" за присъединяването им към Руската федерация. Същото във вторник направи и колаборционистката власт на южната окупирана област Херсон, както и назначените от Москва управници на част от Запорожкия регион. Надеждата на въпросните марионетни "правителства" е формалното анексиране да има възпиращ ефект за Киев, който да замрази контраатаката си под угрозата конфликтът да ескалира в официална война, всеобща военна мобилизация в Русия и евентуално непровокирано използване на оръжия за масово поразяване от страна на Кремъл. Марионетните власти в окупираните територии по-късно днес обявиха, че планират да организират референдумите светкавично в периода 23-27 септември.

"Разузнаване с бой" по целия източен фронт

За момента обаче всички тези (про)руски заплахи не дават желания от Кремъл резултат. Въпреки че видимо забави темпото на своята контраофанзива през последните вече близо 10 дни, украинският генерален щаб продължава да поддържа умерен натиск по цялата линия на съприкосновение с формированията на руската армия, безразборно отстъпила към северната част на Луганска област. Така генералите на Зеленски се опитват да й попречат да изгради нова стабилна фронтова линия и търсят пробойните в нейната все още неукрепена отбрана, откъдето биха могли да направят бърз пробив, подобен на превземането на Балаклия.

В момента армията на Киев запазва относителна оперативна тишина за контранастъпателните си действия след отвоюването на Харковския регион. Косвените индикатори обаче сочат, че нейните предни сили вече оперират доста по-навътре от предполагаемата нова фронтова линия по оста север-юг, следваща поречието на река Оскол и едноименния язовир. Според анализите на щатския тинк-танк Institute for the Study of War украинските въоръжени сили са разположили артилерийски позиции в района на селището Дворична, откъдето имат огневи контрол върху последната логистична жп-връзка между северен Луганск и територията на Русия.

Най-интензивните сражения продължават да се водят около стратегическия град Лиман - приблизително в района, където се събират границите на Харковска, Луганска и Донецка области.
Освен това войските на Киев са установили плацдарми по източния бряг на река Оскол в района на селището Борова и източната половина на Купянск отвъд разрушените мостове. Последното е оспорвано от руските военни блогъри, чиито фронтови кореспонденти обаче мимоходом отбелязаха вчера, че последното безопасно селище преди фронта е Киселивка, а то се намира на цели 20 км навътре в окупираните територии и на средата на пътя до град Сватове - следваща стратегическа цел на евентуална нова украинска контраатака.

Нови ракетни удари по руските бази

В понеделник също така армията на Киев е нанесла ракетни удари срещу руска база имменно в Сватове, както и срещу Новоайдар, който се намира още по-навътре в територията на Луганска област. По неофициална информация на украински източници в едното укрепление армията на Кремъл е загубила около 70% от личния си състав, а в другото - около 50 единици бойна техника. На южния фронт удар на реактивни ракетни системи HIMARS е потопил военен ферибот, превозващ бойни машини и войници през река Днепър в района на Нова Каховка. Въпросните твърдения обаче все още не са потвърдени от независим източник.

Най-сериозните и интензивни сражения обаче продължават да се водят около стратегическия град Лиман - приблизително в района, където се събират границите на Харковска, Луганска и Донецка област. Това е и единственото населено място, където отстъпващата руска армия успя да се окопае и вече около 10 дни организира сериозен отпор. Градът е важен от стратегическа гледна точка, защото е гара-разпределителна между гореспоменатите три региона на Украйна. Също така е и изходна точка за пробив по южния фланг на отстъпващата руска армия към Северодонецк, а после - евентуално и към границата с Русия на изток за отрязване на връзката между регионалната столица Луганск и северните части на едноименната област.

В момента украинската армия постепенно, но последователно се опитва да обкръжи руснаците в Лиман, като до момента доказано е отрязал пътищата им за придвижване на юг, запад и северозапад. Така че, ако искат да избегнат пълно обграждане, войските на Кремъл (съставени основно от лугански доброволци и запасняци) или трябва да получат подкрепления (което не се случва повече от седмица), или да се изтеглят на изток/североизток през следващите часове. Последното също ще е трудно и най-вероятно ще ги вкара в капан, тъй като пътищатa за оттегляне вече са под огневия контрол на украинската далекобойна артилерия и ракетни системи. По неофициална информация през изминалата нощ украинската армия е започнала щурм на Лиман, изходът от който обаче все още не е известен.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voina

HatshepsutTopic starter

''Моля ви се, излезте да гласувате'': В Донецк се заключиха, за да не участват в референдума


Псевдореферендумите, които Русия организира на временно окупираните територии в Украйна, не минават никак добре за властите в Кремъл.

Местните колаборационисти, наети в изборните комисии, срещат заключени врати във всички области, в които се провежда допитването - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Видео от Донецка област, която доскоро сепаратистките настроения бяха най-силни, показва как сега ситуацията коренно се е променила. На запис, публикуван в Телеграм, се вижда как жена от изборната администрация обикаля улиците с микрофон и се моли на хората да излязат и да гласуват, но навсякъде среща заключени врати, а улиците са съвсем пусти.

Реакцията е напълно обяснима, защото войските на ВСУ са съвсем наблизо и изобщо не е ясно кога руските нашественици ще бъдат изтласкани и от тази област.

От днес до 27 септември в четирите украински области се провежда референдум за присъединяване към Русия, а местните власти нон стоп агитират за правилно гласуване, твърдейки че това са руски исторически региони, които нямат нищо общо с Украйна. Световната общност вече обяви, че няма да признае резултатите от вота.https://offnews.bg/sviat/molia-vi-se-izlezte-da-glasuvate-v-donetck-se-zakliuchiha-za-da-785641.html
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Първите мобилизирани ще попаднат на фронта в Украйна най-рано след месец, смятат в Киев


Според украинските експерти Русия няма капацитет да подготви за месец повече от 40 до 100 хиляди резервисти

Москва ще възстановява резервите си на бойното поле в Украйна постепенно, а първите попълнения от около 100 хиляди души бойци ще попаднат на фронта най-рано след месец. Това прогнозира полковникът от резерва на ВСУ Роман Свитан в коментар за портала ГлавРед.

Въпреки обявената в сряда готовност за мобилизация на около 300 хиляди души и спекулациите, че това число може да нарасне до 1 милион заради засекретената 7-ма точка от указа на Владимир Путин, според украинския полковник Русия ще може да обучи максимум 100 000 души за възстановяване на своите резерви. Първите мобилизирани ще отидат на фронта едва след месец, най-рано. Очакват се няколко вълни от по 100 хиляди души в период между месец и месец и половина. Полковникът предполага, че мобилизационните събития в Русия са по-скоро сборове на запасняци за провеждането на бойни стрелби. Още повече, че военно положение в страната не е обявявано.

,,Те (руснаците, б. Р.) ще могат да се подготвят в рамките на един месец максимум 100 000 души. Т.е. Хода, който виждаме е повече медиен. Голяма вълна няма да има. Първите резерви, които виждате сега да пътуват с автобуси, ще стигнат при нас поне след един месец, няма да е по-рано", обясни Свитан.

Оценката на експерта се споделя и от съветника на вътрешния министър на Украйна Вадим Денисенко, който дори занижава числото на мобилизираните. Според Денисенко в първата вълна Русия няма да може да призове повече от 40-50 хиляди души. Руснаците нямат и капацитет да подготвят бързо повече хора. "Задачата на Москва е да стабилизира фронтовата линия и да попречи на Въоръжените сили на Украйна да продължат напред" - смята съветникът на вътрешния министър. Освен за подготовка на мобилизираните, които излизат от домовете си с един сак бельо и топли дрехи, ще е нужно време и за тяхната екипировка, което също ще затрудни Русия.

"Трябва да разбираме, че тази мобилизация не означава, че утре всички тези хора ще се появят на фронтовата линия. Първи там ще се появят военните специалисти, затова аз смятам, че тази вълна ще е от около 40-50 хиляди души." - коментира Вадим Денисенко. По думите му, ако Русия изпрати повече хора на фронта неподготвени, тя ще понесе необратими загуби в Украйна.

Освен че трябва да замени ранени и убити, обявената от Кремъл мобилизация трябва да покрие и още един проблем, смятат военните в Киев. През този и следващия месец приключват договорите за военна служба на голяма част от наетите, които сега воюват по договор с руското министерство на отбраната. Предварителните нагласи са такива, че болшинството от тях няма да ги поднови, което означава, че Русия ще трябва да осъществи ротация в близките месеци на голям брой жива сила. Това са, по различни сметки, между 30 и 40 хиляди души и целта на руското командване е да не им позволи да си тръгнат от Украйна.

"Фактически на една трета от руската армия им свършват договорите, не се канят да ги продължават и тъй като не могат да ги задържат на бойното поле, за да не си тръгнат, е измислен този механизъм (мобилизацията, б. р.)", смята полковник Роман Свитан.

Кадровите войници със срочни договори отговарят на всички условия за мобилизация - по възраст, по премината подготовка и най-важното, по наличие на боен опит. Най-вероятно всички доброволци, които в момента се бият за пари, ще бъдат мобилизирани сега без право да се откажат, като ще им бъде запазен размерът на възнаграждението.

https://offnews.bg/sviat/parvite-mobilizirani-shte-popadnat-na-fronta-v-ukrajna-naj-rano-sled-m-785620.html

HatshepsutTopic starter

"Игричките свършиха. Вече сте войници" - така в Русия те пращат на фронта


Сборен мобилизационен пункт в спортна зала в Якутск

"Игричките свършиха. Вече сте войници". С тези думи са посрещнати руски граждани, мобилизирани за войната в Украйна става ясно от публикувано днес видео в сборен център. Оттам бъдещите бойци са изпращани на двуседмично военно обучение. Преди да бъдат спуснати на фронта.


Мобилизирани руски войници, заредени със солидно количество алкохол

Мъжете не изглеждат готови да загинат за каузата на "специалната военна операция". Един от тях даже изрично пита какво ще се случи с работата му и войниците го успокояват, че мястото му е сигурно.

Днес руското министерство на отбраната обяви специалистите от кои професии ще бъдат заобикаляни при мобилизацията. Най-общо към тях може да включим експертите в сферата на новите технологии и банкерите.

А да - и журналистите в държавни медии. Все пак някой трябва да остане, за да представя "фактите" пред руския народ. Едва ли ще се правят изключения - повечето независими журналисти са или по затворите, или в чужбина.

Москва вече наруши много от обещанията си, свързани с частната мобилизация. Както ISW обяви по-рано - вчера програмист е получил повиквателна за фронта. Шойгу изтъкна на 21 септември, че студенти няма да бъдат пращани да воюват, но вчера бяха разпространени видеа от Университета на Бурятия, в които се вижда как учащите директно са изваждани от часовете и товарени на камиони в посока военните центрове.

Студентите може би ще се справят някак. Но какво да кажем за 63-годишния лейтенант Александър Йермолаиев. Той страда от диабет и церебрална исхемия и на възраст е над горната граница за мобилизация - 55 години. Ветеранът обаче е призован и то без да му бъдат извършвани никакви медицински прегледи.

В друго видео може да видите още "младежи", насочили се към Камчатка за двуседмично обучение. За да ги научат как да се борят срещу една от най-добре тренираните армии в Европа. Поне са им оставили водката.

Но Йермолаиев и другите знайни и незнайни старчета поне на теория могат да се бият. "Медуза" съобщи, че жена в Санкт Петергбург много се изненадала, когато полицейски служители почукали на входната врата и ѝ казали, че са дошли да дадат повиквателно на чичо ѝ. Той обаче не бил в състояние да се отзове, тъй като починал преди 9 години.

Явно Русия е наистина отчаяна и търси войници под всеки камък (понякога и надгробен), за да попълни оредяващите си редици. Но и в най-мрачните моменти има поводи за радост - поне ако сте от Чеченската република. Днес президентът Рамзан Кадиров обяви, че няма да бъдат мобилизирани жителите на страната му. По думите му над 20 000 чеченци са участвали във войната, като по този начин квотата за мобилизация е изпълнена на 254%.

Кадиров спести една важна подробност в изявлението си по телевизията - повечето от войниците му се борят срещу "нацисткия режим" на Зеленски в Тик-Ток. Някои са активни и в Телеграм. В края на февруари чеченците научиха по трудния начин, че Украйна няма да се даде лесно и да им позволи да забият руски флаг на центъра на Киев. Те бяха принудени да пренесат действията си от бойното поле в киберпространството.

Москва не разкрива списъците си със загиналите войници на фронта, но според данни на западни медии смъртните случаи сред жителите на Чечения са в пъти по-малко от тези на останалите кавказки народи. Чеченците са почти недокоснати от войната и се доближават по този показател до московчани.

Кой знае - може би ордата на Кадиров наистина носи руската армия на гърба си и куршуми просто не я ловят. Но това трудно би обяснило защо мъртъвците са предпочитани пред нея.

https://clubz.bg/127646

HatshepsutTopic starter

Немски военен експерт: Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната


Възможностите на Путин се изчерпват и мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.
Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД, цитирано от DW.

В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

В исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна. Във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход, смята експертът.

Руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства, посочва той.

За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва. Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка.

Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия. Но Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети, смята Гади.

https://frognews.bg/novini/nemski-voenen-ekspert-putin-prav-pat-osaznava-che-rusiia-moje-zagubi-voinata.html

Similar topics (5)