• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Българската художествена гимнастика

Started by Hatshepsut, 24 February 2021, 08:35:38

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] жениспорт

HatshepsutTopic starter

Боряна Калейн и върховете в художествената гимнастика


Боряна Калейн

Докато отново стои на стълбицата по време на награждаване на турнира Гран При по художествена гимнастика в Москва, Боряна Калейн се чувства невероятно. Наслаждава се на победата и трудно сдържа сълзите си, когато българският химн се чува в залата заради нейното изпълнение. В неделя тя спечели златен, сребърен и два бронзови медала на финалите на отделните уреди.

"Чувството да си на най- високото стъпало, е неописуемо. Няма как да предам това, което изпитах. Да слушаш химна, просто е невероятно!", казва тя пред екипа на Българската федерация по художествена гимнастика.


https://www.facebook.com/watch/?v=241686724292276

Това е петият златен медал за гимнастичката и вторият на руския турнир Гран При, с който се открива всеки сезон.

"Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен медал, а от това, че успях да се преборя със себе си. Сетих се как преминаха и четирите съчетания. Как успях въпреки напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата обстановка, да застана като на тренировка и да ги изиграя. Бях много горда от себе си, че успях да го постигна", разказва тя по БНР.

Според професионалистите в спорта Боряна Калейн се отличава не само с успехите си, но и с новаторството, което внася в художествената гимнастика. Тя е единствената гимнастичка извън Русия, която успява да спечели златен медал на този турнир. Освен това изборът ѝ на музика и хореография я отличават със своята оригиналност, а трикото ѝ съдържа традиционни български мотиви.

"Харесва ми това, че мога да бъда новатор. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че фуетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят", казва тя.

Именно заради големия брой поредни и перфектно изпълнени пируети фуете, тя стана известна като "Кралицата на фуетето" в художествената гимнастика. А само няколко часа след награждаването Калейн вече говори за следващите големи състезания, които ѝ предстоят тази година. Погледът ѝ е насочен към Олимпийските игри в Токио, които вероятно ще се проведат през това лято.

"Дано да заслужа златен медал. Това никога не се е случвало в българската гимнастика и много бих искала да запиша името си", казва Калейн в интервю за бТВ.

Родена е през 2000 г. в София, а с гимнастика започва да се занимава още на 6 години. Майка ѝ я завежда на тренировка по гимнастика в зала и тя е привлечена веднага от този спорт. Скоро след това започва да тренира в клуб "Левски-Триадица".

Най-трудният момент в кариерата ѝ дотук идва през 2013 г., когато чупи кост в крака си по време на състезание от Световната купа. Не може да тренира 8 месеца. Тя обаче се завръща след по-малко от година, когато печели сребърен медал на Европейското първенство за девойки.

Калейн казва, че макар понякога да ѝ е минавало през ума, тя не може да се откаже от художествената гимнастика.

"Ако тръгна да се отказвам от нещо, се чувствам слаба и сякаш съм се предала. Не се чувствам удовлетворена от себе си".

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31117834.htmlBoryana Kaleyn - Ball Final - GP Moscow 2021


Boryana Kaleyn - Clubs Final - GP Moscow 2021

HatshepsutTopic starter

Боряна Калейн завоюва четири медала в Москва


Тя триумфира с титлата във финала с бухалки
Боряна Калейн спечели четири медала във финалите на уредите в първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.

Възпитаничката на Мариана Памукова триумфира с титлата във финала с бухалки, като изигра изключително силно съчетанието си и получи оценка от 27.650 точки. След нея след грешки в изпълненията си останаха близначките Арина и Дина Аверина (Русия), който бяха оценени съответно с 27.200 точки и 26.800 точки.


Moscow RG Grand Prix 2021, 21 feb

Във финала с лента Калейн също беше игра без грешка и беше оценена с 23.400 точки. Титлата спечели Дина Аверина с 24.750 точки, а трета е Екатерина Веденеева (Словения) с 22.050 точки.

Калейн извоюва бронзовите отличия във финалите с обръч и с топка. В изпълненията с обръч победителка стана представителката на домакините Арина Аверина с 27.350 точки, а втора остана сестра ѝ Дина Аверина с 26.700 точки. Боряна спечели бронзовия медал с оценка от  26.000 точки.

Във финала с топка двете сестри размениха местата си - първа е Дина с 28.900 точки, следвана от Арина с 28.350 точки. За фантастичния си танц на песента ,,Вечеряй, Радо" българката получи оценка от 27.100 точки.

Това е първото официално състезание за годината по художествена гимнастика в олимпийската 2021 година.

Общо равносметката на България от турнира е 12 медала - 1 златен, 4 сребърни и 7 бронзови.

https://nova.bg/


Боряна Калейн: Постижението ми не е само лично, а за цялата страна


Боряна Калейн след пълния комплект медали в Москва

Българката триумфира с титлата във финала с бухалки в Москва
Пълен комплект медали донесе на България гимнастичката ни Боряна Калейн. Отличията 20-годишната състезателка завоюва на първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в Москва. Освен златото на бухалки, Боряна взе още сребърен и два бронзови медала.

,,Постижението ми е повод за гордост за цялата страна, а не само мой личен успех", заяви младата спортна надежда в ефира на ,,Здравей, България".

Тя разказа, че е чула невероятно окуражителни думи от президента на Българска федерация по художествена гимнастика Илияна Раева преди състезанието. ,,Тя беше до мен през цялото време и ме мотивира. Благодаря за подкрепата и на Бранимира Маркова, и на личния ми треньор", допълни Калейн.

https://nova.bg/

Panzerfaust

Браво на момичето за постижението и труда му!
Интересна фамилия - Калейн, каква ли е?

Лично за мен художествената гимнастика не е спорт, а някакъв танц с гимнастически елементи (както е балета или лезгинката).

HatshepsutTopic starter

ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
ЛИЛИ ИГНАТОВА - "СЛАДКАТА ГРЕШКА НА НЕШКА"(автор Юлиана Кесарова)
 
ЛИЛИ ИГНАТОВА:
1981, Световно първенство в Мюнхен, Германия – сребърен медал в многобоя, златен на въженце и обръч, сребърен с бухалки
1983, Световно първенство в Страсбург, Франция – сребърен медал в многобоя, златен с топка и с бухалки, бронзов с обръч
1985, Световно първенство във Валядолид, Испания – сребърен медал в многобоя, златен на топка и бухалки, бронзов с въже
Незабравими съчетания на Лили Игнатова остават топката по музика на "Аве Мария", бухалките по музика от филма "Горещ вятър", обръч по музика от "Лебедово езеро"!
Ето топката и "Аве Мария"


Lilia Ignatova Ball Valladolid World Championships 1985

Лилия Павлова Игнатова е българска състезателка по художествена гимнастика.Носител на 19 златни, 12 сребърни и 2 бронзови медала от световни,
европейски  първенства и Световната купа по художествена гимнастика с различните уреди и в многобоя.
Родена е на 17 май 1965 година в град София.
Едно от "златните момичета" на Златка Бoнчева и Нешка Робева!
Дъщеря на Павел Игнатов, бордови инженер в първия презокеански полет на българската гражданска авиация.
Една от Златни момичета. Била е състезателка на Спортен клуб ,,Левски", София. Треньорки са ѝ били Златка Бонева и Нешка Робева.
Завършва Националната спортна академия.
И тя е откритие на Златка Бончева!
"Като цяло започнах да се занимавам с художествена  гимнастика случайно", спомня световноизвестната гимнастичка Лили Игнатова -
Живеехме в единквартал с Илиана Раева и Анелия Раленкова. Илиана убеди момичетата от квартала да се запишем в групата на Златка Бончева и всичко в залата много ми хареса.
Заедно със сестра ми Камелия, отидохме  в залата и това беше първият ни контакт с художествената гимнастика.Златка Бончева провеждаше много интересни занимания, много ни разказваше за различни неща, тренировките бяха наистина завладяващи и така постепенно заобичах движенията, танца и спорта художествена гимнастика".
След  шест години тренировки при  Златка Бончева, Лили Игнатова продължава да тренира при Нешка Робева в клуб "Левски".
За първи път талантът на Лили в голямата гимнастика блесва на Европейското първенство през 1980 г. в Амстердам, където печели
сребърен медал в многобоя, злато с бухалки и лента, сребро с обръч! Всички специалисти за впечатлени от таланта и артистичността на Лили.
През следващата година, на Световното първенство в Мюнхен Лили печели сребърен медал в многобоя, златни медали във финалите на въже и обръч и сребърен с бухалки.
1982 година се оказва трудна за Лили Игнатова - тя остава на пето място на Европейско първенство в Ставангер, Норвегия и печели само един медал - златен на лента.
През следващата- 1983-та година, на Световното първенство в Страсбург, Франция Лили Игнатова почти докосва златото, но една грешка с лента я оставя
отново със среброто в многобоя. Във финалите на уредите Лили получава изключителна подкрепа от публиката в залата, която буквално се влюбва в красивата, артистична
и талантлива българска гимнастичка и тя печели два златни медала - с топка и бухалки, както и бронзов медал на обръч.
На Европейското първенство във Виена през 1984-та година Лили е 4-та в многобоя, а на финалите печели златен медал на обръч и сребърен с топка.
На Световното  първенство във Валядолид, Испания  през 1985-та година печели сребърен медал в многобоя, златни медали на топка и бухалки и бронзов с въже.
Лили Игнатова е 6 пъти носителка на Купата "Жулиета Шишманова" – 1981, 1982, 1983, 1984, 1985 и 1986 г.
Двукратна носителка на Световната купа – 1983 г. в Белград и 1986 г. в Токио.
Когато печели Световната купа в Белград спонсорът на турнира "Югобанк" и подарява сребърен пръстен. След състезанието тя го поднася на Нешка Робева с думите:
" Благодаря за всичко, той е Ваш!"Нешка отказва, но Лили настоява : " Ще ми го върнете догодина, когато стана олимпийска шампионка в Лос Анджелис"
Това е мечтата на всички гимнастички - да участват на първата си Олимпиада . Уви, най-добрите в света са лишени от тази възможност, заради един политически бойкот.
А именно Лили Игнатова беше най-вероятната олимпийска шампионка.
На 23 годишна възраст Лили Игнатова влиза в рекордите на Гинес за най-награждаван спортист в света - 19 медала от големи състезания и 300 отличия от различни турнири.
На Европейското първенство във Флоренция(Италия) през 1986 г. Лили се окичва с най-значимата корона в своята кариера - става абсолютна европейска шампионка и
освен златото в многобоя печели златни медали и във финалите на въже и бухалки и сребърен медал на лента!
След завършване на спортната кариера през 1988 г. се снима във филма ,,АкаТаМус", където изпълнява ролята на Агнеса.
През 1999 г. Лили Игнатова е избрана за член е на Управителния съвет на БФХГ. През есента на 2000 създава своя собствен клуб LILI SPORT.
Лили Игнатова се занимава и с хореография.
По нейна идея са създадени спектаклите:
,,Орфей и Евридика" – по сценарий на Георги Петров и с хореография на Лили Игнатова и Асен Павлов;
,,Легендата" – музика от Георги Андреев, хореография от Лили Игнатова и Иво Иванов.
Спектакълът  на Лили Игнатова "Орфей и Евридика", по- късно преименуван на ,,Легендата", изнася над 300 представления в България и Европа. На 01.11.2004 г - "The Legend" е първото българско участие в Лондонския театър ,,Royal Albert Hall" по повод честване на 125 години дипломатически отношения между България и Великобритания, като печели награда за най-добър спектакъл за 2004г.в Англия.
Лили има 2 деца – Йоана и Павел.
Като състезателка Лили е наричана от журналистите "Любимката на народа" и "Сладката грешка на Нешка". За нея казват:"Лили тогава беше най-палавата,
най-бъбривата, най-очарователната.И освен това - най-голямата слабост на Нешка Робева, но и най-трудното и дете.
Все с най-трудния жребий на състезания, с най-тежки предстартови трески и вечно на бунт срещу непосилните тренировки и диети.
Самата Нешка признава, обаче, че  Лили може да се тръшка, че е уморена, че не може повече, че е гладна, че се отказва, но никога не лъже, не шикалкави
и не "боледува", за да се измъкне.
Лили Игнатова е и състезателката с най-дълга спортна кариера от "златните момичета" - цели 7 години! На два пъти се връща в залата, след като вече се е отказала само и само да помогне България да има силен отбор.
На въпроса: Ти наистина ли искаше да бъдеш най-добрата в света? - Лили Игнатова отговаря:
"Естествено! От малки си мечтаехме за това. Със сестра ми ходехме на всичко – на кънки, английски, цигулка, на какво ли не.
В един момент обаче трябваше да избираме между кънките и гимнастиката. И си спомням, че съвсем съзнателно избрах гимнастиката,
защото слушах да говорят колко сме силни там, как имаме школа и съответно – че мога да стана световна шампионка. А съм била на шест-седем години.
И още откровения от Лили:
"Видях се на една фотоизложба. Стоя до някакъв бюфет с кока-кола. Уморена, тъжна, без интерес към чашата с колата дори. Ни жажда, ни нищо.
Можеше да се постави надпис: «Горката победителка»... Не знаех, че така изглеждам след Флоренция, но така съм се чувствала. Колко късно идва понякога радостта.
Когато вече не можеш истински да се зарадваш. Колко щастлива щях да съм, ако имах титлата в Мюнхен, в Страсбург, във Виена... Така си мислех във Флоренция,
а после си помислих и друго. А ако не бях победила, което беше най-възможното? Преди това състезание мене ме бяха отписали най-напред нашите съдийки.
А то се предава някак си едно такова настроение. От съдийка на съдийка и...
Не, що за глупости са това — късна победа. Винаги съм тръгвала за първото място. Не е имало състезание, в което тази надежда да не си е пробивала път
през всички разумни доводи. Старала съм се да я потискам, да я отдалечавам, да я забравям, да я отричам. Нищо не излиза. Тръгвам си с мечтата за шампионската титла.
И към Амстердам, и към Мюнхен, и към Ставангер, и към Белград, и към Страсбург, и към Виена, и към Валядолид. Победих само в Белград,
но толкова ми натежаваше това «вице», че понякога се питам: беше ли наистина Белград?
Така тръгваш да ставаш шампионка и не ставаш и после трябва да се правиш, че ти е все едно. Страшно «тактични» журналисти те нападат от всички страни
с оригиналния въпрос — не съжалявате ли? Ама моля ви се, как ще съжалявам! Аз си играя за публиката. Не ме интересува какви са медалите и дали въобще ги има.
И тъкмо си прибереш усмивката и мислиш, че можеш да си поплачеш, задава се друг — вие можехте да бъдете шампионка, не съжалявате ли?
Отново трябва да се усмихна «очарователно». Ако е можело да бъда шампионка, щях да съм! Не съжалявам...
Провалих се в Ставангер и мислех, че имам право да си поплача, както на мене ми се плаче — с глас, без да се съобразявам с никого."
Такава е кариерата на Лили като гимнастичка - низ от емоции, сълзи, радост и експресивност!
След края на кариерата си като гимнастичка
Лили Игнатова работи като треньор в клуб "Левски" и в националния отбор - индивидуално и ансамбъл.
През 1993 година Лили Игнатова е  една от треньорките  на  световните шампионки отборно  Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Иванова. Тогава Лили работи заедно с с треньорките Красимира Филипова и Лушка Бъчварова.  През 2005 година на Световното първенство в Баку ансамбълът, воден от Лили Игнатова
заема 4-то място в многобоя и печели златен медал в съчетанието с 5 ленти.За кратко работи с националните състезателки Габриела Кирова и Кристина Илиева, опитва да работи като треньор в чужбина - с девойките на ансамбъла на Австрия, както и в Южна Корея.
Казва, че не може да издържа да живее извън България: ""Опитах. Бях три месеца в Сеул и едва издържах. Не мога да живея далеч от България. За мен това е абсурдно.
Навън се чувствам много зле. Тук, каквото и да е, се чувствам на място", обяснява тя.
Дъщерята на Лили Игнатова Йоана Дойчинова тренира художествена гимнастика в клуб "Левски" , според Лили Йоана има качества, но не е амбициозна и няма желание
да се отдаде на големия спорт, а синът й Павел тренира  баскетбол. "И сега ги поощрявам много, без да имам амбиции непременно да станат големи спортисти.
Смятам, че спортът е изключително важен за тяхното израстване.А освен това самият спорт възпитава в много качества – трудолюбие, организираност, дисциплина,
отговорност, чувство за колективизъм. Децата се научават да губят и да побеждават, разбират, че нещата се случват само с труд,
че ако искат да станат добри, трябва да тренират много, а ако искат да побеждават - още повече и т. н." - казва Лили.
На въпроса: Какво би казала на младите гимнастички?
Лили Игнатова отговаря:
"Че шампионите не падат от небето. Всеки, който иска да стигне върха, трябва да знае, че пътят е много стръмен и труден.
И колкото по-висок е върхът, толкова по-трудно ще бъде. Но не се страхувайте да следвате мечтите си.
В крайна сметка дързостта да прекрачиш границите движи човешката еволюция."

HatshepsutTopic starter

Ансамбълът ни по художествена гимнастика постави световен рекорд


Ансамбълът ни по художествена гимнастика постигна рекорден резултат в световната историята на този спорт - съдийска оценка на изпълнението си от 44.150.

Никога досега съчетание не е оценявано толкова високо. Ансамбълът ни получи тази оценка за съчетанието си с пет топки и поведе в класирането за многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изиграха много силно композицията си и получиха изключително високата оценка от 44.150 точки, от които 35.100 за трудност и 9.050 за изпълнение. Така възпитаничките на Весела Димитрова се класираха за финала на пет топки, който е в неделя.

На второ място е отборът на Япония с 37.700 точки, а на трето Азербайджан с 37.450 точки. В топ 6 са още Русия 35.950 точки, Беларус с 35.750 точки и Германия с 34.400 точки.

60 индивидуални гимнастички и 11 ансамбъла от 37 държави участват в престижната надпревара. Официален гост на състезанието е Моринари Ватанабе, президент на ФИГ, който похвали организаторите за отличния начин, по който са се справили с осъществяването на това състезание във време на пандемия. Той пожела успех на всички на чист български език, а кметът на София Йорданка Фандъкова официално откри Световната купа в София.

Сред официалните гости бяха президентът на БФГимнастика Красимир Дунев, легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев, президентът на ТК по художествена гимнастика към ФИГ Наталия Кузмина (Русия), трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, Йорданка Благоева, световна рекордьорка в скока на височина, и други.

Днес състезанието продължава от 10 часа с вторите два уреда при жените бухалки и лента, след което ще станат известни призьорките в многобоя и финалистките на четирите уреда, а ансамблите ще играят съчетанията с три обръча и два чифта бухалки.


Bulgaria 5 balls Sofia World Cup 2021

https://www.iwoman.bg/krasiva/sport/ansambylyt-ni-po-hudojestvena-gimnastika-postavi-svetoven-rekord-video-1575435.html

HatshepsutTopic starter

За пръв път от 27 години България има медалистка в многобоя
на Европейското първенство по художествена гимнастикаЗа първи път от 27 години България има медалистка в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика. Боряна Калейн стана вицешампионка на шампионата във Варна, оставяйки на трето място зад себе си трикратната световна шампионка Дина Аверина. Другата от двете руски близначки - Арина Аверина, спечели титлата.

Последната българска грация, качила се на почетната стълбичка на първенството на Стария континент в многобоя, бе Мария Петрова, триумфирала със златото в Солун `94. Оттогава българки бяха печелили отличия само на отделните уреди.

Във Варна 21 родената през 2000 г. Калейн събра сбор от 107.625 т. (27.775 на обръч; 27.400 на топка; 27.950 на бухалки; 24.500 на лента). Шампионката Арина Аверина постигна многобой от 109.100 т. (26.200; 29.200; 28.400; 25.300), а сестра ѝ Дина взе бронза със 107.325 т. (28.000; 29.150; 27.500; 22.675).Boryana Kaleyn (BUL) - Clubs, AA | 37th European Championships 2021 - 27.950

Развръзката на шампионата беше крайно драматична, понеже Калейн игра с последен стартов номер на бухалки. Напрежението в зала "Конгресна" на ДКС се покачи, тъй като оценката ѝ се забави, а след като стана ясна и това ѝ отреди втора позиция в крайното класиране, както зрителите по трибуните, така и хората от щаба на националния ни отбор изпаднаха в еуфория.

Другата българска националка - Картин Тасева, също намери място в Топ 8. Тя завърши на 7-о място със сбор от 98.850 т. (24.800; 25.900; 25.700; 22.450). Миналогодишната европейска шампионка в многобоя Линой Ашрам (Изр) остана четвърта със 106.800 т., а пред нашето момиче се наредиха още само две беларускини - Анастасия Салос със 104.475 т. и Алина Харнаско със 102.800 т.

Общо 24 гимнастички се състезаваха за отличията в днешния индивидуален многобой. Утре Боряна ще участва в три от финалите на отделните уреди (без лента), а Катрин ще се бори за медали във всички четири.

https://www.novinite.bg/articles/202804/Sled-27-g-BG-graciya-s-medal-ot-evropejsko-VIDEO

HatshepsutTopic starter

Златен медал за ансамбъла ни по художествена гимнастика

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика спечели златен медал за съчетанието си с 5 топки от 37-то издание на европейското първенство, което се проведе в ,,Двореца на културата и спорта" във Варна.

За композицията си с обръчи и бухалки родните грации пък останаха на второ място след състава на Израел.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова изиграха петте топки без грешка и получиха оценка от 47.500 точки. По този начин те изпревариха ансамблите на Русия (47,275 точки) и Израел (46,150).

За момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска това бе първо отличие от шампионата на Стария континент.

За съчетанието с обръчи и бухалки българките отново вдигнаха публиката на крака. Те получиха оценка от 45.950, което изненадващо ги отреди на второ място след момичетата на Израел, който бяха оценени с 46.150.
Боряна Калейн и Катрин Тасева пък не успяха да извоюват медали във финалите на индивидуалните уреди. Родните грации дадоха всичко от себе си в съчетанията, в които взеха участие. Въпреки това обаче натрупаната умора и грешки доведоха до липсата на отличия.
По този начин България завърши европейското първенство с пълен комплект медали.ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ: Златен медал за България на финала на Европейското първенство

https://www.tvevropa.com/2021/06/zlaten-ansambal-balgarskite-gimnastichki-s-parvo-myasto-na-pet-topki-ot-ep-vav-varna/

HatshepsutTopic starter

Триумф: 8 златни отличия донесоха на страната ни българските грации само за 24 часа


8 златни отличия донесе за България художествената гимнастика само за 24 часа. И двете състезания, в които участваха нашите състезателки бяха изцяло доминирани от тях.

Ансамбълът по художествена гимнастика взе всички три златни медали на Гран При в Марбея, Испания. В неделя Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечелиха първо отличието за съчетанието си с обръчи и две бухалки с оценка 46.950 точки.

След това те получиха нова рекордна оценка за композицията си с пет топки, като така подобриха личното си постижение от събота.

Възпитаничките на Весела Димитрова и помощничката й Михаела Маевска получиха оценка от 51.600 точки, от които 43.200 за трудност. Вчера българките бяха оценени с 50.650 точки, но днешната им оценка е абсолютно рекордна за спорта.

От Българската федерация по художествена гимнастика коментираха, че съчетанията, с които момичетата станаха олимпийски шампионки през лятото, са били допълнително усложнени за Световното първенство в Япония в края на месеца.

Никакъв шанс на конкурентките си за златен медал не остави и Боряна Калейн на турнира по художествена гимнастика "Чалъндж къп" в румънския град Клуж Напока.

Българската гимнастичка спечели всичките пет златни медала от състезанието.

Боряна, която в събота стана шампионка в многобоя, беше безапелационна в представянето си и на финалите в неделя завоюва и останалите четири златни отличия.

Калейн триумфира на финалите на обръч и на топка. Тя показа страхотна игра и беше оценена с 26.650 точки на обръч и 27.800 точки за невероятната си композиция с топка. На бухалки 21-годишната Калейн получи 26.750 точки, а на лента има оценка от 24.200.

Така нашето момиче се окичи с пет златни медала за по-малко от 24 часа.

https://faktor.bg/bg/articles/sport-svetat-triumf-8-zlatni-otlichiya-donesoha-na-stranata-ni-balgarskite-gratsii-samo-za-24-chasa

HatshepsutTopic starter

Боряна Калейн взе златен медал в многобоя на Световната купа

Ансамбълът на България спечели титлата в многобоя на Световната купа


Боряна Калейн взе златен медал в многобоя на Световната купа

Боряна Калейн спечели златен медал в многобоя по художествена гимнастика на Световната купа в София, която се провежда в столичната зала ,,Арена Армеец". Българската грация триумфира с общ сбор от 127.100 точки. За страхотното си представяне на лента Калейн получи оценка от 31.350. 21-годишната състезателка се справи силно и в съчетанието си на бухалки, където получи 31.850 точки.

Сребърният медал отиде за представителката на Италия София Рафаели, която е възпитаничка на внучката на легендарната Жулиета Шишманова – Жулиета Канталупи. Рафаели събра общ сбор 124.550, предава БГНЕС.

Николова допълни великолепното ни представяне в многобоя с бронзовото си отличие в своя дебют на Световна купа пред родна публика. Талантливата ни грация получи общо 123 800 точки след оценка 32.050 на бухалки и 32.100 на лента.

В утрешния ден Калейн ще се бори за медали и в четирите финала на отделните уреди, докато Николова ще се опита да стигне до отличие в тези на бухалки, обръч и лента.

Ансамбълът на България пък спечели титлата в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в "Арена Армеец" в София, съобщава Gong.

В първото си официално състезание Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова изпълниха много добре композицията си с три ленти и две топки под бурните аплодисменти на публиката и получиха оценка от 28.950 точки.

От вчера българките имат 24.200 точки на пет обръча, след като допуснаха много грешки.

Възпитаничките на Весела Димитрова събраха от двете изпълнения 53.150 точки и взеха златните отличия.

Утре Световната купа завършва с финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите.

https://www.vesti.bg/bulgaria/boriana-kalejn-vze-zlaten-medal-v-mnogoboia-na-svetovnata-kupa-6141252

HatshepsutTopic starter

Седем златни медала! Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбълът триумфираха на Световната купа


С общо седем медала завършиха участието си на Световната купа по художествена гимнастика в София българските момичета, водени от Боряна Калейн и Стилияна Николова. С последните си съчетания с лента те прибавиха сребро и злато към актива на България.

Боряна Калейн изигра чувствена композиция върху мелодията на народната песен "Излел е Дельо Хайдутин". Тя не допусна грешки и завърши с най-висока оценка - 32,150 точки.

След нея на килима излезе Стилияна Николова. Динамичното съчетание ѝ донесе втора по сила оценка - 31,950 точки.

Трета остана украинката Виктория Оноприенко, която беше оценена с 28,950 точки.

Така Калейн завърши като шампионка в многобоя, с обръч, с топка и с лента. Стилияна Николова пък е първа с бухалки, втора с лента и бронзова медалистка от многобоя вчера.

Ансамбълът спечели злато в многобоя и за съчетанието с пет обръча.

По-рано днес Стилияна Николова завоюва титлата за съчетанието си с бухалки. Николова заслужи оценка от 31,850 точки, след като изигра динамичното си съчетание без нито една грешка.

Зад себе си бронзовата медалистка от многобоя остави София Рафаели (31,450 точки) от Италия и Елжана Таниева от Казахстан (28,700 точки).

Другата родна представителка в надпреварата с бухалки - Боряна Калейн, допусна значителни грешки и остана на шеста позиция.

Преди това обаче Калейн спечели златните медали на обръч и на топка, а ансамбълът на България триумфира на пет обръча на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София, предаде БТА.

Калейн, която вчера стана шампионка и в многобоя,

изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки. 16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.

Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.

На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си,

беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.

Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.

При ансамблите на финала с пет обръча

Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.

За българките това е първо официално състезание като отбор и вече имат две титли след многобоя вчера. По-късно днес ансамблите ще играят с три ленти и две топки.

На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.

https://www.vesti.bg/bulgaria/sedem-zlatni-medala-boriana-kalejn-stiliiana-nikolova-i-ansambylyt-triumfiraha-na-svetovnata-kupa-6141270

HatshepsutTopic starter

Златни! Българските гимнастички номер 1 на европейското, изравниха постижение от 1992-ра


Българският национален отбор по художествена гимнастика спечели титлата в отборната надпревара на Европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив. Това е първа титла за България отборно от първенството на Стария континент в Щутгарт 1992.

Със сбор от 333,150 точки българките се качиха на върха в отборната надпревара.

За отборното класиране се взимат предвид оценките на Боряна Калейн и Стилияна Николова от квалификациите за многобоя, както и двете оценки на ансамбъла от многобоя.

При ансамблите грациите ни завършиха на четвърто място. Вая Драганова, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Женина Трашлиева и Маргарита Василева събраха 64.150 точки, след като получиха 34.650 на пет обръча и 29.500 на три ленти и две топки.

Европейски шампион изненадващо стана отборът на Израел с 69.950 точки, след като домакините получиха изключително високата оценка от 36.950 точки за съчетанието си с пет обръча. На второ място е Италия с 69.650 точки, а на трето Азербайджан с 65.400 точки.

В индивидуалната надпревара Боряна Калейн спечели втори в кариерата си сребърен медал от европейското първенство по художествена гимнастика.

Българката остана с обща оценка от 135,500, като единствено преди нея се нареди представителката на домакините Дариа Атаманова (136,900).

Калейн изигра без грешки съчетанията си с лента (33,900) и обръч (35,500). Тя допусна лека неточност с топка (32,750), а с бухалки направи грешка в края на композицията си (33,350).

Така златото отново се изплъзна на България, като за последно Мария Петрова спечели титлата в многобоя на европейско първенство през 1994 г. в Гърция.

Бронзът също е за страната ни. Завоюва го Стилияна Николова с обща оценка 131,650. Тя заслужи място на стълбичката с отлични изигравания на топка (34,200) и обръч (34,533). Николова допусна неточност с лента (31,500) и падане с бухалки (31,400).

За първи път от Хелзинки 1988 на почетната стълбичка след многобоя на европейско първенство застават две българки. Тогава златото си поделиха Адриана Дунавска и Елизабет Колева.

"Аз лично знаех, че мога да се боря за златен медал, това и се опитах и да направя. - коментира Калейн след края на състезанието. - Допуснах грешки, които ме лишиха от него. Но невинаги нещата се получават така, както сме искали. Затова съм малко тъжна, но в същото време и щастлива.

Напрежение, умора, много са факторите реално, но ние сме професионални спортисти и това по никакъв начин не е изключено в нашата работа. Приемаме го, знаем какви са нашите дразнители и просто трябва да се справим с тях. За утре на финалите очаквам да се мобилизирам така, както тръгнах и днес, както бяха първите два уреда, и просто да устискам до края", каза Калейн след състезанието със сълзи на очи.

Утре (19 юни) и Калейн, и Николова ще участват в битките за медалите на отделните уреди.

https://corner.dir.bg/drugi/zlatni-balgarskite-gimnastichki-nomer-1-na-evropeyskoto-izravniha-postizhenie-ot-1988-a

HatshepsutTopic starter

Боряна Калейн със златни медали на лента и топка на Европейското в Израел

Калейн завършва шампионата с пет отличия. "Не мога да кажа кой медал тежи най-много, защото всички те са извоювани с много пот, кръв, труд, сълзи по време на тренировка. Всеки един медал е просто безценен", каза тя след състезанието


Боряна Калейн със сребърен медал, а Стилияна Николова взе бронз в многобоя на ЕП

Боряна Калейн се представи много силно на финалите на отделните уреди при жените на 38-о Европейско първенство по художествена гимнастика в Тел Авив (Израел). Тя стана шампионка на топка и лента, трета на обръч и осма на бухалки, предаде БТА.

Калейн завършва шампионата с пет отличия, след като има също злато отборно и сребро в индивидуалния многобой.

"Доволна съм. Има неща, които не се получиха на съчетанието с бухалки, но това се дължеше на дългото състезание, на умората, на това, че просто не успях да се събера и да се мобилизирам достатъчно.

Но определено съм щастлива от тези финали, издържах лентата, издържах топката и обръча,

така че не мога да се радвам повече, отколкото се радвам в момента. Не мога да кажа кой медал тежи най-много, защото всички те са извоювани с много пот, кръв, труд, сълзи по време на тренировка. Всеки един медал е просто безценен", каза Калейн след състезанието.

"Сега имам една седмица почивка, трябва да се възстановим максимално, след това имаме Световни игри в Алабама,

след което ще имаме малко повече време да потренираме, тъй като част от състезанията отпаднаха, а най-важното е Световното първенство в София. Имаше две Световни купи в Москва и Беларус, които отпаднаха. Остава една в Румъния, която би трябвало да се проведа, ако всичко е наред. Тъй като състезанията са много различни от тренировките, ако няма достатъчно, нашият щаб ще направи открити контролни най-вероятно, така че със сигурност ще имаме участие пред публика преди Световното в София", добави тя.

Калейн разкри, че сигурно ще има промени в съчетанията ѝ.

"Аз все още не съм видяла напълно конкуренцията, тепърва ще гледам състезанието, нямаше как сега. . . Треньорите обаче са получили обратна връзка от нашите съдии за някои неща, които трябва да се помисли как да се променят. Може би ще има промени в съчетанията, но не мога да кажа какви ще са и колко ще са големи. Но най-вероятно ще има", каза още европейската вицешампионка в многобоя и златна медалистка на топка и лента.

Другата българка Стилияна Николова взе бронз в многобоя вчера,

а на финалите днес завърши четвърта на топка и на лента, пета на бухалки и осма на обръч.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/boriana-kalejn-sys-zlatni-medali-na-lenta-i-topka-na-evropejskoto-v-izrael-6145515

HatshepsutTopic starter

Ансамбълът ни спечели титлата в многобоя от Световната купа в Румъния


България с 8 медала от Световната купа по художествена гимнастика

Ансамбълът на България спечели титлата в многобоя на Световната чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж. Това е втори медал за страната от турнира, след като по-рано Стилияна Николова взе сребро в многобоя при жените, а Боряна Калейн остана четвърта.

Тимът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Радина Томова има сбор от 66.200 точки, с което взе златните медали.


Днес възпитаничките на Весела Димитрова показаха новото си съчетание с три ленти и две топки. Те имаха някои неточности, но получиха първа по сила оценка от 30.800 точки, от които 15.200 за трудност.

Вчера българките получиха 35.400 за композицията си с пет обръча, а в неделя ще участват и на двата финала на уредите.

https://www.vesti.bg/bulgaria/ansambylyt-ni-specheli-titlata-v-mnogoboia-ot-svetovnata-kupa-v-rumyniia-6150183

HatshepsutTopic starter

Златният път на нежността

Документален филм по повод 70-годишнината на художествената гимнастика в БългарияЧаст 1


Част 2

HatshepsutTopic starter

Световна титла и олимпийска квота за българския ансамбъл


Тимът изигра перфектно едното съчетание, при другото допусна грешка, но това стигна за златото

Българският ансамбъл спечели титлата в многобоя и олимпийска квота за "Париж 2024" на Световното първенство по художествена гимнастика в столичната зала "Арена Армеец".

Отборът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова е абсолютен дебютант на шампионат на планетата. Получи мощна подкрепа от публиката в залата.Гимнастичките на треньорката Весела Димитрова събраха сбор от 66,600 т., след като получиха оценки от 33,800 на пет обръча и 32,800 на три ленти и две топки.

Това е първа титла за България в многобоя при ансамблите от "Измир 2014" и първи златен медал за този тим от Световно.

Весела Димитрова пък печели първата си Световна титла като треньорка, след като се окичи с олимпийско злато в Токио с предишния ансамбъл.Българският тим представи изключително съчетанието си с три ленти и две топки, което е ново за отбора, и получи най-високата оценка от 32,800 точки, от които 16,100 за трудност, 8,500 за артистичност и 8,200 за изпълнение.

На пет обръча девойките изиграха прилично (с грешки) композицията си и съдиите им отредиха третата оценка от 33,800 точки, от които 18,000 за трудност, 8,550 за артистичност, 7,550 за изпълнение, както и 0,30 наказание за излизане на уред извън терена.Все пак това стигна за титлата, България ще участва и на двата финала на отделните уреди в неделя.

Световен вицешампион в многобоя при ансамблите за първи път в историята стана Израел. Тимът, който е двукратен европейски първенец, изигра стабилно композициите си и събра 64,650 т. - 33,850 на пет обръча и 30,800 на три ленти и две топки.

На трето място се нареди Испания с 63,200 точки (33,450 и 29,750). Израел и Испания също печелят квоти за Игрите в Париж.

Световният вицешампион от миналата година Италия остана четвърти. Гимнастичките допуснаха доста грешки в съчетанието си с ленти и топки, въпреки че на обръчи имат най-високата оценка от 34,150 точки.Сред реферите бе и българката Християна Тодорова, която съдийства за изпълнение.

Отборно шампион стана Италия с 312,550 точки, пред Германия с 301,400 и Испания с 297,100 точки.

Шампионатът на планетата в София продължава в събота с финала на многобоя при жените. Надпреварата в група В започва в 14:45 часа, а в група А - от 17:15 часа. Българката Стилияна Николова е във втората група със стартов номер 2. Тя се класира за финала с втори резултат в квалификациите след италианката София Рафаели.

https://clubz.bg/127402

HatshepsutTopic starter

Ансамбълът грабна още една титла на Световното


Българският ансамбъл спечели златните медали на финала на три ленти и две топки на Световното по художествена гимнастика в "Арена Армеец" в София.

Тимът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова изигра отлично съчетанието си. Българките получиха оценка от 33,300 точки, от които 16,500 за трудност, 8,600 за артистичност и 8,200 за изпълнение.Дебютантките на такова първенство взеха титлата в многобоя, както и олимпийска квота за Олимпийските игрите в Париж през 2024 г.

На второ място на ленти и топки е Италия с 31,450 т., а бронзовите отличия спечели Азербайджан с 30,750 т.

На финала на пет обръча България остана на осмо място. Тимът ни допуснаха грешки при изпълнението си и получиха 31,400 т., от които 15,500 за трудност, 8,350 за артистичност и 7,550 за изпълнение.

Световната титла на пет обръча спечели ансамбълът на Италия - 34,950 т., след като игра без грешка. Среброто отиде за Израел - 34,050 точки, а бронзът за Испания с 33,800 т.България приключи закрития по-късно днес шампионат с общо 6 медала - четири от тях са на Стилияна Николова, която също дебютира на такъв форум.

https://clubz.bg/127436