• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Баба Марта въ Македония

Започната от Hatshepsut, 01 Март 2019, 21:14:58

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

В Битоля се изработваха мартеници по повод празника на Баба Марта


Сдружението за Македонско-Българско приятелство от Битоля, вчера организира събитие на което бяха изработени мартеници по повод утрешния тpaдициoнeн бългapcĸи пpaзниĸ, 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. Събитието се проведе в просториите на Сдружението в Битоля, за пета поредна година и вече се превърна в една хубава традиция.

Председателката на сдружението за Македонско-Българско приятелство от Битоля, г-жа Маринела Петреска, подчерта че организирането на събитие за изработване на мартеници, има за цел да съхранява вековните традиции на българите, които в това модерно време все повече започват да изчезват.В днешна Северна Македония вече се усеща, че едно поколение има подзаборавено старите обичаи, включително и този за изработка на мартеници. Хората, които днес са на около четиридесет години, си спомнят за обичая на правене и вързване на мартеници, който им бе предаван от тяхните баби и дядовци. Но днешните деца и младежи, все по-малко имат възможност в техните семейства да изпитат радостта от старата традиция на изработка на мартеници.

На събитието участваха ученици от няколко основни и средни училища от Битоля и околностите, заедно с тяхните учителки. Между другите, присъстваха и ученици от основното училище ,,Кочо Рацин" от село Долно Сърбци и от училището в село Беранци. В изработването на мартениците взеха участие и ученици от средните училища в Битоля, т.е. от средното медицинско училище и от икономическото училище в града. Те направиха много мартеници, а изработиха и прекрасни фигури на Пижо и Пенда.В края на събитието, всички присъстващи получиха патриотични календари изработени от сдружението ,,Братство-Хайдути".

Представители на сдружението за Македонско-Българско приятелство ще подарят всички мартеници, които бяха направени на вчерашното събитие, на гостите които ще присъстват на утрешния тържествен прием, който ще бъде организиран от Генералното консулство на България в Битоля. Традиционният прием се организира всяка година по повод Националния празник на България, 3 март – денят на освобождението на страната от турско робство.https://www.glaspress.rs/в-битоля-се-изработваха-мартеници-по-п/

Similar topics (5)

Powered by EzPortal