The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Каква форма на управление предпочитате и защо?

Started by Hatshepsut, 08 October 2018, 07:42:44

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Каква форма на управление предпочитате и защо?

Президентска република
0 (0%)
Президентска република с правителство, излъчвано от парламента
1 (25%)
Полупрезидентска република
1 (25%)
Парламентарна република
1 (25%)
Парламентарна монархия
0 (0%)
Конституционна монархия
1 (25%)
Абсолютна монархия
0 (0%)
Еднопартийна система
0 (0%)
Военна диктатура
0 (0%)
Теокрация
0 (0%)

Total Members Voted: 4

Topic keywords [SEO] държава

HatshepsutTopic starter

Всяка държава създава единна система от политически институти и отношения, осигуряваща управлението на обществото. Коя политическа система е най-подходяща за България?

HatshepsutTopic starter

Моят идеал за държава е силната, централизирана, еднонационална и секуларна държава.
Федерациите и конфедерациите (примерно държавни формирования от типа на СССР и бивша Югославия) като форма на държавно устройство не ми допадат.

А що се отнася за формата на управление, аз съм привърженик на конституционна монархия, като си запазвам резервите към Симеон Сакскобургготски и неговите наследници.
За съжаление, монархическата идея в България е компрометирана от епигоните на Кобургската династия - Симеон Сакскобургготски, чиито качества на "държавник" всички видяхме, както и от наследниците му, които не говорят български език и за които България не е и никога няма да бъде Родина.

HatshepsutTopic starter

От нашата Download-секция може да свалите книгата на Антоан Доспейски "Отговорността и неприкосновеността на президента и вицепрезидента по чл.103 от Конституцията на Република България":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=4348

Panzergrenadier

Аз съм против държавния капитализъм. Той може да създаде растеж, но довреме. Единственият му плюс е социалната държава.

 Социалната държава не зависи от господстващите форми на собственост.Социална държава разбирам като държава, която осигурява безплатно образовение, лечение и задължителен труд. И през социализма на изток имаше социална държава, но социална държава имаше и в Третия райх, както и в Китай...

Социална държава плюс смесена собственост върху средствата на производство (частна, държавна, кооперативна), като държавата осигурява защитата на националния капитал в противовес на транснационалните корпорации.

Такава социална държава обаче може да има само при еднопартийна или по-добре при безпартийна система...

Panzerfaust

Преди години бях твърдо за република. Впоследствие започнах да симпатизирам на монархията. Сега съм по-балансиран и смятам, че не монархическата или републиканската форма е толкова важна, колкото ефективните начини за контрол на обществото над властта.
Що се отнася до републиката, смятам парламентарната република за най-балансираната форма и с най-широко представителство на всички слоеве и интереси. Поради това в анкетата гласувах за нея. Президентската република лесно би могла у нас да се изроди в еднолична власт (разбира се, при парламентарната република също може, но по-трудно), а проблемът на едноличната власт, дори при най-способния управник е, че няма коректив. Съответно започва да се поддава на ласкателствата на обичайния кръг мазници и нагаждачи и да живее в изкривена реалност.

Лина

Нашето общество не може да упражнява контрол върху властта това е доказано, хората са твърде тъпи и податливи на влияние. Струва ми се, че най – добре би било да преминем към двупартиен модел като Америка да има само демократи и републиканци. И да се изчистят всички просташки формирования.
Ето например ДПС - партията е допусната да съществува, тя винаги влиза в парламента, конкретна общност гласува за нея, а после никой не иска официално да се коалира с нея – много е ненормално – щом всички са съгласни, че това е една допусната глупост да се коригира.