The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Монархията - нещо възможно или нереалистичен план

Started by генерал Жеков, 09 August 2018, 12:12:35

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] държава

генерал ЖековTopic starter

В тази тема искам да попитам за вашето мнение,относно монархията и възможен ли е нов монархически ред в България.Моето мнение е такова,че без да отричаме постиженията на държавата ни по времето на царете ни(не тези от Първата и Втората Българска държава).Според мен, в момент като сегашния,при тези условия монархията е неприложима.Първо,защото нямаме подходящ монарх-Симеон Втори,и неговото потомство,въпреки че имат изконни права над короната,няма как да ги получат,най-малкото,защото никой не ги иска тук.Безродници и предатели,алчни за земи и имоти не ни трябват,само срамят името на един от наистина великите Български царе-Борис III,чийто успех начело на държавата няма кой да отрече.Втората причина,заради която монархичен режим е невъзможен тук е това,че при такъв начин на управление,на народа трябва да е вменена дисциплината и реда,като добродетели,а не ракията,наркотиците и кючеците.Така според мен,монархията-било тя конституционна или абсолютна,е един "класически" начин на управление,за момента неприложим в нашата държава.Моля да споделите-какви са вашите виждания относно този начин на управление,историческите ви впечатления нърху него,и дали сегашна България би била по-добре устроена при такъв модел на управление.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Аз съм на мнение, че конституционната монархия е най-добрия вариант за държавно устройство на България.
Наистина, Сакскобурготската династия в лицето на нейните епигони - Симеон Сакскобурготски и потомството му, са крайно неподходящи за български владетели. Според Търновката конституция, монархът е избиран от Великото народно събрание и пред него е полагал клетва. Въпросът за личността на монарха е ключов, ако бъде избран чужденец, той няма да милее твърде за България и няма да е приет добре от българите, а ако бъде избран българин, мнозина ще кажат - с какво той е по-добър от мен, че да е цар? Липсата на българска аристокрация поради унищожаването ѝ по време на турското робство прави избора на цар измежду българите доста рисковано начинание  :neutral:

генерал ЖековTopic starter

Така е,избор от такъв вид много лесно може да се превърне в "буре с барут" за България и Българската политика
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Panzerfaust

Конституционна монархия е най-доброто управление за България най-вече поради факта, че един монарх би бил естествен надпартиен, извънсъсловен, надрелигиозен арбитър, и би ограничавал партизанщината, така характерна за нашите ширини (и не само).
За съжаление, в днешните български реалности е невъзможно връщането й, поне в обозримото бъдеще.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Българските династии

От днешна гледна точка наследствената монархия може и да ни изглежда като несправедлива и неефективна форма на управление, но в исторически план тя донася изключителни ползи. Стабилността, която внася при предаването на властта, се превръща в основна предпоставка за развитието на България, а и на най-мощните държави в Европа. Показателно за значението ѝ е, че и до днес монархическите родове в множество страни са запазени и макар да не изпълняват водеща роля в управлението, те продължават да са сред най-значимите символи на своите държави и гарант за приемствеността и запазване на традицията в управлението.


Similar topics (1)