• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 22:14:36

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 98
Total: 98

avatar_Hatshepsut

Демографският проблем и неговото решаване

Started by Hatshepsut, 04 October 2018, 06:22:19

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 October 2020, 14:15:19Зависи на каква възраст са. Възрастните жени никой не ги е закачал, но тези родени от 50-те насам всичките работят и то задължително. С майка ми съм говорил по въпроса, 54-и набор е.
Няма да споря. Няма значение. C:-)

Шишман

Интересно защо  демографа дето , ще оправя демографията се изгуби ? Да не го уплаши нещо ? Форум демографи е напълно умрял, защото  админа гони всичко живо  от там без, никаква причина. Тодор така му е името: е един за мене е доста  успешен  агент провокатор на службите. Разбива всички  форуми в които  е администратор .
Та как тоя демограф дето  се  появи тука ще оправя демографията, ако се уплаши от едно нищо ? Смешна работа.
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

Една добра новина  :azn:

Рекорден брой новородени отчитат общинските АГ болници в София


Над 4600 бебета се родиха от началото на годината в двете общински АГ болници в София - "Света София" и "Шейново".

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев отбеляза, че от 9 години насам не са се раждали толкова много бебета.

Успяхме да опазим себе си, много малко хора от персонала на болницата изкара Covid инфекцията, и то доста леко. Успяхме да запазиме всички останали пациенти, защото ние не можехме да спрем да работим през този период, когато имахме такава инфекция, така че всичко това нещо ни изпълва с оптимизъм за следващата година, разбира се и със започването на ваксинациите нещата ще започнат да стоят по доста по-различен начин. Но, независимо от това ние продължаваме да бъдем много внимателни и продължаваме да правим изследвания на всички наши пациенти, които постъпват в болницата", кава пред БНР д-р Румен Велев.

Увеличава се броят на родените близнаци в Първа АГ болница "Света София". Тази година там се роди втора двойка близнаци на семейство от София, заченати по естествен начин.

https://novini.bg/zdrave/bolnici/636853

Hatshepsut

Обратим ли е демографският срив у нас


Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви в предаването ,,Неделя 150" на БНР доц. Стоянка Черкезова от Българската академия на науките.

Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси, то последното преброяване през миналата година сочи, че населението е намаляло приблизително с 800 000 души и се вижда, че през последните десет години има засилване на влиянието на миграцията, поясни доц. Черкезова.
,,Изселените имат превес над заселените. Това не означава, че естествените процеси бележат подобрение."

Относно раждаемостта тя заяви, че не се очертава особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си и уточни, че жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно.


доц. Стоянка Черкезова

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години преминаваме към страни със силно застаряваща структура на населението, посочи специалистът.

,,Имаме определени профили на смъртността, ниска раждаемост и това са тенденции, заложени от по-рано."

По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти, отбеляза още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не искат да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, коментира доц. Григор Сарийски от БАН. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, тоест те виждат перспектива в своята икономика, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за насърчаване на раждаемостта не работи.

,,Не всичко е пари, а въпрос на перспектива."

През 2010 г. едно от седем деца се раждаше в София, в момента е всяко четвърто, заяви Григор Сарийски. Според него след София следващата стъпка е Терминал 1.

,,Трябва да се подходи комплексно – както когато лекувате тежко хронично заболяване: акция, насочена срещу целия организъм. С раждаемостта е същото." 


Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, каза доц. Черкезова. Тя е съгласна, че доходите са само малка брънка и е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование, работеща икономика.

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в брутния вътрешен продукт,  защото населението в активна възраст намалява много сериозно, коментира Стоянка Черкезова.

Според нея може да се възползваме от преминаването към повече автоматизация през следващите години.

,,Част от труда може да бъде поет не от хора и това може да бъде компенсирано със създаването на подходящи кадри,

Около 40 на сто от икономиката на България е подходяща и подлежи на автоматизация и дигитализация, посочи Черкезова, цитирайки данни на Световната банка.


доц. Григор Сарийски

Виктор Орбан пое за втори път управлението в Унгария при катастрофален коефициент на обща плодовитост, в момента благодарение на множество мерки ситуацията е различна, изтъкна Григор Сарийски. Той даде пример с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете вече няма подоходен данък. В Дания пък през 2014-2015 година е била проведена кампания ,,Направи го за Дания", в резултат на което общата плодовитост се е увеличила с 1/16 само за две години. 

Качествените работни места са основен фактор за задържане на хората, смята Сарийски. Той открои подобряването на ,,кореспонденцията между висшето образование и бизнеса" и разкриването на качествени работни места като водещи мерки.

Основна мярка е да се осигури завършването на повече продукти, на които пише ,,Произведено в България", категоричен е икономистът.

https://bnr.bg/post/101586669