The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Издателства и книжни борси

Started by Hatshepsut, 18 September 2018, 06:32:17

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Книги на патриотична тематика, чиито електронни варианти могат да се изтеглят безплатно!

     

     

Повече информация и линкове за изтегляне тук:https://kostadin.eu/

HatshepsutTopic starter

#33
Сред богове и пирамидиАвтор: Емил Бузов

Година: 14-03-2016
Страници: 504
Подвързия: Твърда
Издателство: Изток - Запад

Гл. ас. д-р Емил Бузов е преподавател по египто­­логия в Нов български университет. От 2012 г. е заместник ръководител на разкопките на ТТ 263 в Египет, провеждани от Българския институт по египтология. Автор е на книгите: ,,Пътят на живота. Учението на древноегипетските мъдреци" (2011) – монографично изследване на дидактичната литература на Древен Египет и ,,Текстове от Древен Египет. Папирус Весткар" (2014) – превод, граматичен и исторически коментар на приказките от царския двор.

Настоящата книга описва ежедневието в Древен Египет. Авторът разглежда мястото на човека в социалната система на древноегипетското общество. Изследвана е ролята на царя, религията, икономиката и вярата в безсмъртието в живота на обитателите на Нилската долина. 
Изложението се базира на запазените до наши дни текстови свидетелства, многобройните артефакти, открити по време на археологически разкопки и най-изразителните изображения от тази древна култура.
Книгата е прадназначена за широк кръг читатели, които се интересуват от история и култура на Египет и древните общества.

https://iztok-zapad.eu/

HatshepsutTopic starter

Древнобългарският календар и именникът на българските владетелиИнформация за "Древнобългарският календар и именникът на българските владетели" от Живко Войников, Иван Войников

Автори: Живко Войников, Иван Войников
Издателство Сиела
Брой страници 340
Година на издаване 2017 г.
Корица мека
Размери 14 х 21 см.

В последните 20 години темите за произхода на древните българи, за техния календар, за първите им владетели, тяхната религия и значението на прочутата ,,Розета от Плиска" бяха многократно експлоатирани и преекспонирани в българската, предимно любителска, литература. При почти пълната липса на сравнителен подход и исторически анализ, всички тези автори до един, внушаваха мегаломански патриотарски идеи. Но както показва практиката, патриотизмът е най-лошият съветник на историка.В тази книга Живко и Иван Войникови сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения. Техният труд ще помогне на всеки любител на историята да се ориентира в морето от твърдения, за да открие какво действително знаем за древнобългарския календар, ,,Именника на българските владетели" и ,,Розетата от Плиска". Оказва се, че календарът всъщност е опростен вариант на познатия ни китайски 12-годишен циклов календар и че вероятно е бил донесен от аварите и не е бил познат сред българите по времето на Кубрат. Въпреки многото спекулации пък няма никакви причини да свързваме първото име в ,,Именника на българските владетели" - Авитохол, с хунския владетел Атила. Розетата от Плиска пък вероятно представлява не друго, а астрологичен предмет използван за предсказания, добре известен още в Месопотамия, като ,,Звездата на маговете" или ,,Соломонов ключ".

https://www.orangecenter.bg/drevnobalgarskiyat-kalendar-i-imennikat-na-balgarskite-vladeteli.html

HatshepsutTopic starter

Антични следи в магически обреди от българските земи


Автор: Георги Мишев

Брой страници   464
Година на издаване   2016
Корици   меки
Език   български
Тегло   351 грама
Размери   13x20

Книгата ни запознава с изследване на различни магически практики и тяхното развитие от античността до нашето съвремие.

В първата част на книгата авторът коментира различните научни школи, които са изследвали тази тематика. Обърнато е внимание на използвания терминологичен апарат – на понятията ,,магия", магическо мислене, магически ритуал. Анализирани са, също така, действията, думите и магическия реквизит в магическата обредност.

В следващата част авторът прави кратък преглед на античната история на Европейския югоизток, за да премине към анализ на митологичните персонификации на владеещите изкуството на магиката Орфей, Музей, Евмолп, Залмоксис, Резос и Траке.

Глава ,,Мистерия и магия" е своеобразно обобщение на връзката между мистерията и магиката. Консервативният и скрит характер на магическото знание осигурява приемствеността му през хилядолетията. Това знание е не само притежаване на техники и умения за изцеление на болести, а също и на посвещаване в знание за постигане на добро за човека, обществото и света, включително на хармония в Космоса.

Моделите на запазване на устната форма на сакралното знание и посвещението в познание са предмет на изследване в глава ,,Съвременното тайно знание в българската традиционна култура". Разгледани са практики при лечителите и магьосниците. Там, където има типологически паралели от писмените извори за древността, те също са приведени.

В глава ,,Представата за Богинята, запазена в българската традиционна култура" Г. Мишев продължава на ново качествено ниво българската историографска традиция да се изследва фолклора като извор за древността. Авторът е представил различни извори за хипостазите на Великата Богиня като Майка на слънцето, Планинска Майка, Дева на огъня и Вълчица. Приведени са типологически паралели от древни индоевропейски култури, включително малоазийски, както и от традиционните култури на балканските народи.

Приложенията към основния текст предоставят нова информация по тематиката от различни архиви и теренни изследвания, която се въвежда за пръв път в научно обръщение. Приложените изображения илюстрират текста и са анализирани като изобразителен език на магиката.

https://www.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

#36
Учебник по Отечествознание от 1941 година (фототипно издание)


ИЗДАТЕЛСТВО: Българска история (БИ 93 ООД)
СТРАНИЦИ: 128
КОРИЦИ: Меки
РАЗМЕРИ: 145/210 мм.
ИЗДАНИЕ: Фототипно, 2018 г.

,,Няма нищо по-мило на света от Отечеството. Затова всеки обича Отечеството си е и е готов да го брани от враговете му. И ние обичаме нашето Отечество. Когато пораснем, ще работим за напредъка му и ще го браним, тъй както юнашки са го бранили и са умирали за него нашите бащи и деди."

С тези въздействащи слова започва учебника по предмета Отечествознание за четвърто отделение, издаден през 1941 г. Имаме удоволствието да ви представим за първи път негово фототипно издание.

,,Защо падна България под турците", ,,Борба за свободна и независима България", ,,Македония", ,,Западните покрайнини" и много други са заглавията на уроците, преподавани на подрастващите в последните години на Царство България. Част от страниците на учебника може да разгледате в галерията.

https://store.bulgarianhistory.org/catalog/otechestvoznanie-1941/

HatshepsutTopic starter

#37
Помни войната! Съвети за строеви офицери

Автор: Полк. Борис ДранговИздател:   Еделвайс
Брой страници:   84
Година на издаване:   2014
Корици:   меки

Тази книга трябва да се прочете от всеки българин, още повече от всеки войник, офицер и националист. Един от големите проблеми на нашето време е, че сме започнали да забравяме за съветите на полковник Дрангов загинал в бой на завоя на река Черна, през Първата световна война.

Борис Дрангов е бащата на българската военна психология и педагогика. Както днес така и по онова време също е имало реформа в Българската армия и точно поради тази причина всичко, което е написал е напълно актуално и днес. Българите са били същите хора, каквито сме и сега. Въпреки недостатъците си, сме побеждавали във всички битки, които сме водили, точно защото сме имали командири и родолюбци като полковник Дрангов. Дали някога тези времена ще се върнат, няма как да знаем. Но едно е сигурно, ако искаме това някога да се случи, то задължително минава през прочита и осмислянето на неговите завети!

https://m.helikon.bg/


Може да свалите книгата безплатно в електронен формат (PDF) от нашата Download-секция:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=31

HatshepsutTopic starter

Великите битки и борби на българитеАвтор:   Иван Тренев
Издател:   Световна библиотека-София
Брой страници:   128


Една великолепна детска енциклопедия илюстрована от бележития български художник Александър Въчков.
Освен с изящните илюстрации, които са истински шедьоври на изобразителното изкуство книгата се отличава с достоверност базирана на археологически находки и исторически факти.
Енциклопедията представя по нов, завладяващ начин великите битки и борби на българите за периода от създаването на българската държава до падането ù под османско робство. Тя разказва увлекателно и дава обстойна информация за тях и за личностите, изявили се в центъра на събитията. Читателят ще намери в нея и всичко най-любопитно за оръжията, крепостите и тактиката както на българските воини, така и на техните противници.

https://m.helikon.bg/


 

Автор:   Иван Тренев
Издател:   Световна библиотека-София
Брой страници:   84

Енциклопедията представя по нов, завладяващ начин великите битки и борби на българите през османското робство както за собственото ни национално освобождение (което за съжаление все още не е настъпило за много българи), така и като масово участие във въстанията на гърците и сърбите. Тя разказва увлекателно и дава обстойна информация за тях и за личностите, изявили се в центъра на събитията. Читателят ще намери в нея и всичко най-любопитно за въоръжението и тактиката както на българските хайдути, въстаници, опълченци и четници, така и на турските, руските и австрийските войници.

 Не са пропуснати и борбите за съхраняване на книжовността и културата на нашия народ, както и епичните борби за църковна независимост, довели до един истински исторически феномен - Възраждането, с всичките му светли личности.

Прецизните възстановки показват как са изглеждали всички те през различните периоди, какви са били униформите и облеклата им, а портретите на най-великите личности завладяват с реализма си.

 Подробните цветни карти и схеми допълват богатата информация.

https://m.helikon.bg/
Автор:   Александър Тренев
Издател:   Световна библиотека-София
Брой страници:   80

Вълнуващо пътешествие през най-величавите събития на епохата! Енциклопедията представя увлекателно великите битки и борби на българите след освобождението на България от османско робство. Тя дявя изчерпателна информация за тях и за личностите, изявили се в центъра на събитията.

 Пред читателя оживяват грандиозните победи на българската армия и безсмъртните подвизи на борците за свободата на Македония и Одринско.

 Не са пропуснати и редица незаслужено пренебрегнати събития. Читателят ще се запознае и с всичко най-любопитно за оръжията и тактиката както на българите, така и на техните противници.

 Прецизните възстановки показват как са изглеждали те в различните периоди на епохата. Представена е цяла галерия от портрети на български генерали и герои.

Подробните цветни карти и схеми допълват богатата информация.

https://www.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Събраха между страниците на книга съкровищата на България


ИК "Световна библиотека" издаде неотдавна една уникална книга - албумът "Съкровищата на България". Негов автор е известният ахреолог и директор на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Албумът представлява невероятна възможност читателите да се запознаят подробно с най-значителните ни 29 съкровища от праисторията до ХIV век. Книгата съдържа и прецизни художествени възстановки, които показват какво е било тяхното предназначение.Богато илюстрираното издание разкрива тайните на най-значимите съкровища, намерени не само на територията на днешна България, но и в земите, владени преди векове от българските канове.

Читателите ще открият между страниците му мистерията на най-старото злато на света, шедьоврите на тракийските златари, гробните дарове на кан Кубрат, съдовете на кан Аспарух, златните колани на прабългарите, първата българска златна монета...От книгата може да се научи повече за върховните икономически и художествени постижения на обществата, които са обитавали териториите на българската държава от праисторическата епоха до залеза на Второто българско царство.

Любознателните читатели ще разберат и къде може да се видите днес артефактите, за които става дума в албума.

http://www.desant.net/show-news/47125


Издател:  Световна библиотека-София
Брой страници: 184
Година на издаване: 2018
Корици: твърди
Език: български
Тегло: 856 грама
Размери: 22x28
Цена: 30.00 лв.

https://m.helikon.bg/

HatshepsutTopic starter

Кой кой е в Средновековна БългарияАвтори: Йордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов
Година: 30-03-2012
Страници: 720
Подвързия: Твърда
Размери: 165/235 мм
Тегло: 1.33 кг.

,,Кой кой е в Средновековна България" е незаменим справочник за специалисти, студенти, учители и ученици. За всички, които искат да съхранят историческата памет на българския народ.

В това трето преработено и допълнено издание са поместени 858 статии, а броят на известните, новооткритите и преоткритите исторически личности надхвърля 1300... Те са подредени в хронологичната рамка VII–XIV век. Осезаемото увеличаване на броя на средновековните българи, които престават да бъдат ,,анонимни" за своите днешни потомци, не е случайно. То се дължи преди всичко на откриването на нов материал, най-често епиграфски, както и на по-големия брой обзорни статии. Последните са посветени на съхранени имена от определени средновековни градове и райони, в конкретни книжовни и други паметници. В тези своеобразни ,,колектив­ни портрети" се съдържат огромен брой лични имена, част от които впечатляват със своето многообразие, красота и благозвучие, но за съжаление са отпаднали от традиционната българска именна система.

Не на последно място, поместените в новото издание на ,,Кой кой е в Средновековна България" статии, свързани с историко-географски области като Македония, Добруджа и Поморавието, още веднъж потвърждават техния изконен български етнокултурен характер от векове.

http://iztok-zapad.eu/books/book/898

https://m.helikon.bg/


Лина

#41
Любовта на Ботев, разкрита в книга: За първи път жените вдъхновителки изплуват от забраватаДокосваме се до най-малко познатата и съкровена страна от личността на Ботев в книгата ,,Христо Ботев: До моето първо либе", (ИК ,,Персей"). Фаталност сближава и трите жени, докоснали сърцето му. Свидетели на епохата описват Мария Горанова като ослепително красива, Парашкева Шушулова като изключително начетена, а Венета Ботева – като невероятно всеотдайна. В разцвета на младостта си те губят всичко най-ценно в живота си. Дързостта им възхищава поета и следи от това остават в неговата поезия. Премиерата на книгата ще бъде след 4 дни – на 12 февруари от 18,30 ч в ,,Литературния клуб" на ,,Столична библиотека" на пл. ,,Славейков".
Ботевите стихотворения са включени в книгата – изящно издание с твърда подвързия, архивни фотографии и цветни илюстрации (репродукции на картини на художничката Ралица Денчева от серията й ,,Българските мадони"). Студията е на Людмила Габровска, изследовател, историк и журналист, проучила архивни документи, факти, спомени на очевидци. Тя е открила непознати досега снимки на тези забравени жени.
Книгата разкрива неизвестни и малко известни факти за жените вдъхновителки. Те се открояват със силен характер и интелектуален размах, а нежното им и одухотворено излъчване напомня за мадоните на Ренесанса. Парашкева Шушулова е определяна от първите биографи на поета като ,,първа по ум, първа и по хубост". Книгата проследява усилията й да получи престижно образование в Русия, за да внесе модерни методи на образование у нас. Блестящо образование в чужбина получава и Мария (Мина) Горанова, наричана ,,царицата на хубостта" в Прага, която според други свидетели на епохата е голямата любов на поета. Тя, сестра й Елисавета и брат й Богдан са сред най-близките приятели на Ботев и той е респектиран от техните усилия да развият просветата в България на по-високо ниво.
В книгата са изведени тезите на различни изследователи на кого е посветено стихотворението ,,До моето първо либе" – на Парашкева Шушулова или на Мина Горанова. На публикуваните в изданието архивни фотографии може да видим и как са изглеждали. Разкрити са подробности за любовта на поета с неговата съпруга Венета, която е съпричастна на революционерите.

Докосваме се до най-малко познатата и съкровена страна от личността на Ботев в книгата ,,Христо Ботев: До моето първо либе", (ИК ,,Персей"). Фаталност сближава и трите жени, докоснали сърцето му. Свидетели на епохата описват Мария Горанова като ослепително красива, Парашкева Шушулова като изключително начетена, а Венета Ботева – като невероятно всеотдайна. В разцвета на младостта си те губят всичко най-ценно в живота си. Дързостта им възхищава поета и следи от това остават в неговата поезия. Премиерата на книгата ще бъде утре на 12 февруари от 18,30 ч в ,,Литературния клуб" на ,,Столична библиотека" на пл. ,,Славейков".

Ботевите стихотворения са включени в книгата – изящно издание с твърда подвързия, архивни фотографии и цветни илюстрации (репродукции на картини на художничката Ралица Денчева от серията й ,,Българските мадони"). Студията е на Людмила Габровска, изследовател, историк и журналист, проучила архивни документи, факти, спомени на очевидци. Тя е открила непознати досега снимки на тези забравени жени.
Книгата разкрива неизвестни и малко известни факти за жените вдъхновителки. Те се открояват със силен характер и интелектуален размах, а нежното им и одухотворено излъчване напомня за мадоните на Ренесанса. Парашкева Шушулова е определяна от първите биографи на поета като ,,първа по ум, първа и по хубост". Книгата проследява усилията й да получи престижно образование в Русия, за да внесе модерни методи на образование у нас. Блестящо образование в чужбина получава и Мария (Мина) Горанова, наричана ,,царицата на хубостта" в Прага, която според други свидетели на епохата е голямата любов на поета. Тя, сестра й Елисавета и брат й Богдан са сред най-близките приятели на Ботев и той е респектиран от техните усилия да развият просветата в България на по-високо ниво.
В книгата са изведени тезите на различни изследователи на кого е посветено стихотворението ,,До моето първо либе" – на Парашкева Шушулова или на Мина Горанова. На публикуваните в изданието архивни фотографии може да видим и как са изглеждали. Разкрити са подробности за любовта на поета с неговата съпруга Венета, която е съпричастна на революционерите.

HatshepsutTopic starter

Ген. Симеон Караиванов - един от забравените български герои


Книга за генерал Симеон Караиванов вижда бял свят. Автор на книгата ,,Генерал Симеон Караиванов" е неговият правнук Атанас Сиреков. Той е внук на най-успешния кмет на Бургас и носи неговото име. Работи в община Бургас, в сградата, която е построена благодарение на неговия дядо - кметът Атанас Сиреков. Сиреков-младши е завършил микроелектроника в Технически Университет-Илменау, Германия и публична администрация в БСУ. Вече 25 години работи в сферата на информационните технологии. Автор е на две книги за електронно управление. Преди дни излезе най-новата му книга, която няма нищо общо с технологиите. Тя не е за бъдещето, а за миналото. Посветена е на ген. Симеон Караиванов, който е негов прадядо. Actualno.com разговаря с автора по повод излизането на книгата.

Г-н Сиреков, защо решихте да се вгледате толкова назад в миналото, какво Ви провокира?

 Най-вече някои спомени и нова информация, на която попаднах. Тя е свързана както с ген. Симеон Караиванов, така и с единия от синовете му, поручик Щилян Караиванов. Смъртта на последния в края на Междусъюзническата война, още ненавършил 23 години, бе една от най-тъжните семейни истории. В сайта на Националния военноисторически музей открих снимка от поклонението на офицери и войници от 24-и пехотен Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк на гроба му. Това беше емоционалният стимул, за да се захвана с писането на книгата. Беше ми интересно да открия повече данни за ген. Симеон Караиванов, тъй като той е починал преди повече от 100 години и за него разказваха преди всичко семейните легенди.

Кое е най-важното, което трябва да знаем за ген. Симеон Караиванов?

Като факти, че преди 140 години е завършил първи випуск на Военното училище, участник е в Сръбско-българската война, командир на Бургаската дружина, потушил бунта на капитан Набоков през 1886 г. Последователно е командвал два от пехотните полкове на Българската войска - 3-и Бдински (един малко известен факт) и 11-и Сливенски. Бригаден командир в Трета пехотна балканска дивизия. В далечната 1907 г. е един от малкото български генерали. Един от първостроителите на Българската армия, един от многото забравени достойни български офицери. Един от тези, които са вярвали, че с любовта, която влагат в ежедневния си труд се ражда надеждата за една нова и чиста България.

За каква аудиторията е предназначена Вашата книга?

Тази книга е преди всичко за хората, които се интересуват от новата ни история и искат да използват нейните уроци за основа, върху която да градят бъдещето. Тематично книгата може да се разглежда като съставена от две части. Едната разказва за пътя на ген. Симеон Караиванов, а другата дава кратка информация за семейството му. От наличните факти и описания на исторически събития съм се опитал да изградя представа за живота на един български офицер на фона на тогавашното общество. Хората от онази епоха са носители на извоюваната и осъзната след Възраждането икономическа и духовна независимост. Независимост като самосъзнание, като съобразяване със законите в името на общото благо.

Като имате предвид съдбата на бележитите хора от Вашия род, какви изводи си правите, повтаря ли се историята?

Това, което прави впечатление, е възпитаваният няколко поколения възрожденски дух, възприемането на всичко положително от по-развити в едно или друго отношение страни, възпроизвеждането и подобряването му на българска почва. Възпитанието в една неизмерима обич към България и жертвоготовност за нея. Винаги ли е трагична съдбата на бележитите българи? За голяма част от тях личната трагедия е част от техния подвиг.

Въпросът, който Ви зададох по повод статията за Вашия дядо, кметът на Бургас Атанас Сиреков, ще задам и сега – какво е да сте наследник на хора от такава величина, направили толкова много за обществото? Бреме ли е това или настройка от която нещата се виждат по-ясно?

 Не го приемам като нещо извънредно. Както се вижда от историята, имало е много хора, които са работили за обществото. Това е било възпитавано у тях, това е част от възрожденския начин на мислене. Поради това и в книгата съм споменал накратко историите на някои близки на ген. Караиванов хора. А в България е имало стотици такива семейства. В действията ни движеща сила е онова, което е вътре в нас. Една част от него са оставените ни като наследство съзнание и възпитание. Наша отговорност е да ги съхраним и предадем нататък. До колко те се вписват в съвременното общество и какво да остави от тях – това е нещо, което е различно за всеки. 

https://www.actualno.com/interview/gen-simeon-karaivanov-edin-ot-zabravenite-bylgarski-geroi-news_751733.html

HatshepsutTopic starter

Тайни общества на траките


Автор: Валерия Фол
Издателство: Тангра ТанНакРа
Година на издаване: 2020
Корица: твърда
Страници: 216
Формат: 21 х 29 см.
Език: български/английски

https://ciela.com/tayni-obshtestva-na-trakite-thracian-secret-societies.html


Историята на едно общество не е само войни и бит, а и натрупване на знания. Дори да изчезне един народ, да слезе от историческата сцена, той предава своето знание на следващите. Траките са част от образуването на българския народ. Това каза в предаването ,,Нощен хоризонт" историкът и траколог проф. Валерия Фол. Нейната нова книга ,,Тайни общества на траките" описва по приказен начин структурата и ритуалите на неформалните общности на древните ни предци.
,,Знанието на траките е натрупвано с хилядолетия. Говорим за един народ, чието формирано е започнало някъде на границата на четвъртото и третото хилядолетие. Живее по тези земи, натрупва знания, предава ги от поколение на поколение и така е до образуването на българската държава. Но част от знанията остават."

Структурата на тракийското общество е структура на аристократично общество, управлявано от династически род и аристократическа върхушка и поданици общинници, поясни проф. Фол.

,,Почти няма робство, освен някой и друг домашен роб, за разлика например от полисното общество. Това са обществата, които имат монархическо управление, а не олигархично – говорим за тракийското общество. Аристократическата върхушка не управлява, залагайки на етническо самосъзнание. Това самосъзнание, което ние днес имаме – аз съм българин, аз съм грък, аз съм французин, в древността го няма, особено в аристократическите общества."

Владетелите в тракийското общество по рождение са призвани да общуват с божествата и да изпълняват най-важните обреди е тяхно задължение, привилегия, посочи историкът.За траките е характерно, че държавното управление не е строго централизирано и има права, делегирани на останалата аристокрация и на завладените племена. 

Защо червеният цвят е бил характерен за всички тайнства? Този цвят се съхранява като царския цвят и преминава и в Средновековието, разказа проф. Валерия Фол.

,,Асоциацията е с родилната кръв на великата богиня-майка. В царската доктрина владетелят е син на великата богиня-майка и на слънцето с двоен образ – космическото светило и неговото отражение на земята: свещения огън. Тази идея за свещеността на владетеля и на неговото тяло, тя е много древна, не е само тракийска, тя присъства навсякъде, особено в средиземноморския свят. Тя е още от неолита."

Книгата на Валерия Фол е с впечатляващ илюстративен материал. Проф. Фол призна, че не е замисляла написването на книгата, но е била провокирана след лекция в Кърджали от въпроса защо не опише онова, за което говори.

,,Писането на тази книга беше трудно, защото исках без на сантиметър да се отдалечавам от академизма, да напиша книга, която да се чете с удоволствие. Това беше най-трудното нещо за мен, това да направя: да се чете книгата както от хора историци, така и от хора, които нямат представа от история."

Последните археологически изследвания са придали на книгата плътност и са разширили основата за написването й – тя се опира не само върху писмени извори, отбеляза проф. Валерия Фол.

,,Тайни общества на траките" е посветена на тези общества, които са спазвали определен режим на живот, на хранене, на обличане – не непрекъснато, а в определени периоди от годината или от живота си. Усвоявали са определени знания. Специално внимание е обърнато на музиката, защото в много от подмогилните сакрални градежи, които по инерция се наричат гробници, се оказа, че има изключителна акустика."

Валерия Фол е професор по стара история и тракология, доктор на историческите науки с хабилитация по теория и история на културата на древността и има докторска степен по изкуствознание. Автор е на 11 монографии и над 250 статии и студии на различни езици. Изследователското поле на Валерия Фол включва антична история, култура и религия на Европейския югоизток (Гърция и Тракия) и Средиземноморието, тракология, приемственост между Античността и следващите исторически епохи в Европейския югоизток.

Работи в Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към Българска академия на науките и преподава история на българските земи в древността, тракология, история на Елада и културно-историческо наследство на траките в бакалавърските и магистърските програми в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

https://bnr.bg/horizont/post/101237292

Лина


https://www.book.store.bg/p11272/izbrani-proizvedenia-tom-1-chast-2-religiozni-narodni-obichai-dimityr-marinov.html

Димитър Маринов - основоположникът на българската етнографияБиографията му е представена в този материал, който е част от конкурс за авторска статия на тема ,,Забравените герои".
https://bulgarianhistory.org/dimityr-marinov-etnograf/
Informative Informative x 1 View List