• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 21:14:02

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 79
Total: 80

avatar_Hatshepsut

Народопсихологията на българите

Started by Hatshepsut, 26 August 2018, 21:37:36

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Старо мое мнение
____________________________________
Българина по народо-психология вари го печи го си е див родолюбец и отклазва да е какъвто и да е друг. Поне повечето са така.
Това че нямаме силен национализъм и развито и организирано родолюбие е заслуга на службите подготвили нещата предварително.
Сега гледах една среща от ММА между българин и сърбин. Сърбина макар сръбският национализъм да е на уж високо ниво разчиташе на карате и кик-бокс, в които няма нищо сръбско. Българина пък като див родолюбец макар и неосъзнат беше понаучил борба-техниката на българите и естествено го смля от бой. Мисълта ми е че беше наблегнал на родното, а не на далекоизточното, както сърбина.
Та българите са сигурно най-дивите националисти и родолюбци  на света и никой не може да ги отучи от това.
Въпрос на време е да се организираме и повторим невероятните купища от подвизи вършени от дедите ни в миналото.

Шишман

Едно време думата българин освен етническа принадлежност е имала и значение, свързно с религията и произхождащата от там ценностна система. Ако мога да цитирам един македонски българин от 19-и век : Българин е кой не лъже, не крадне и не сменя верата си за печена кокошка (цитатът е преведен ). Нашите възрожденски деди като видели някой да се държи лошо (например да краде) са му казвали : Как може да правиш това? Ти българин ли си?!

Ако пресечем тези два метода на определяне, то всеки който казва, че е българин, е такъв, ако спазва българската ценностна система и не е отстъпил от верата си.

Шишман


Там е проблема че много от  българите в днешни дни, почти са загубили своята характерна българска култура и не я притежават и познават, ама и упорито облъчени от медиите не искат да я познават, даже я презират. Все едно дървото да си презира корените и да не ги иска.
Например в доста българи има вече много малко българско, така е за съжаление в прекалено много българи. Кръвта не е достатъчна. Кръвта не кара хората да раждат, както някога го е правила типичната за нас наша си култура.
Ако българите си пазеха, както трябва вярата и културата: нямаше да има демографска криза, нямаше и разни лайнари да си веят байраците с приказки за демокрация и права на цигани и педерунгелити.
Интересно ми е :  защо много нацисти са против българската култура ? Предполагам не знаят !

Шишман

Ето нещо показващо добре нашата народо-психология
_________________
Kодекс на българския войник:
1. Помни, че на земята, в морето и на небето, жив или мъртъв, ти винаги си войник на България.
2. Тронът, знамето и честта са дадени от Бога. Защитавай ги, без да жалиш нищо земно.
3. Никога не питай "за какво" и "защо аз". Просто ти! - и никой друг.
4. Уважавай командирите си. Дали са прави или не, ще решават техните командири, а не ти.
5. Бъди изпълнителен. Доблестта на войника е подчинението. По-високо е само победата.
6. Всеки, който носи българска униформа, е твой брат и другар. Полковете нямат значение.
7. Ако командирът ти е излязъл от строя, а другарите ти са отчаяни, командвай ти. Най-малкото – те ще се настървят.
8. Винаги отстъпвай с лице към врага. Българската войска е била разбивана, но никога не е бягала.
9. Докато имаш пушка, патрони и щик, нищо не е свършено. Ако има храброст и ум, то нищо не е свършено, дори ако вече нямаш пушка.
10. Ако наградата те подмине, не се натъжавай. Славата на юнака е според делата му, а не според броя на кръстовете.
11. Никога не крий, че си болен или ранен. От такъв "героизъм" има само вреда.
12. Не бий и не обиждай пленения. Възможно е някога и ти да бъдеш такъв.
13. Вземи от мъртвия всичко, от което имаш нужда. В замяна му дай уважението си – погреби го.
14. Отнасяй се благородно с жените, децата и старците – войниците са наследници на рицарите.
15. Пази оръжието си, униформата си и войнишкото имущество. Царството не е толкова богато, че да ги подменя.
16. Винаги помагай на другарите си и те също ще ти помогнат.
17 Бъди спретнат. Девойките харесват войниците, когато изглеждат като юнаци.
18. Свободното си време прекарвай в развлечения, които усъвършенстват тялото и душата – спортни състезания, четене, танци и песни.
19. Ракия и вино пий умерено – пияният е лош боец, а много пияният - не е човек.
20. Когато отиваш на бой, не се страхувай. Когато войникът загива, Бог му дава крила и го прави ангел.

Шишман

 БЪЛГАРСКА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ
 Много хора не познават българите и народо-психологията ни. За това дават винаги примери с други народи и държави.
Аз ще дам пък пример с нас българите.
От известно време на лъвов и орлов мост едни хора оставят пликчета-торбички с храна, за други , които бедстват и са в трудно положение. За последните това е голяма помощ, за тия , които ги оставят показва че са хора и то с главна буква. А сега ми кажете къде: по света има такова спонтанно нещо започнато от самите хора ?
Отговорът е никъде. Има подобни неща, ама зад тях седят фондации, католиците, разни секти и т.н.
Айде пак ми обяснявайте колко сме зле, като народ.

Шишман

Така но накрая, не трябва да казва по американски - че се гордее че е българка , а по български - че е доволна да е българка. 

___________________________


Лина

 :lol:

А не  може ли да е задоволена и задоволна, че е българка, още по да е най - удовлетворена........в психологията на слабоволните не ща да влизам.
Хубаво си го е написала момичето.

Всъщност важно уточнение за кодекса на войника по-горе е, че е от царско време.

Шишман

Един пример от чужбина. Тука  в Милано има всякакви дискотеки, руска, румънска, албанска , латино и т.н. Няма само българска ! Няма защото всички опити са свършили много зле. Опитаха с българска вечер преди около 12г. и някакви селяни като се сбили още в 23 часа и направо потрошили дискотеката. Охраната онемяла, а след тях и дошлите прословути карибинери и така свършил опита за българска вечер и дискотека.Грешката им е че не са взели охранители българи и тогава всичко щеше да им е на ред. Има обаче български  ресторант и там се пие яко и няма охрана,няма и проблеми,  хората не се бият никога и са крайно дисциплинирани. Та българина е страшилище сравнение с другите народи, това ми е мисълта, а сме и голями расисти и националисти. А защо няма сериозна националистическа организация отговора е прост - мераклиите за националистически водачи не струваха нищо, и нямаха нищо българско у себе си. Бяха подражатели на чуждото, а такива народа не приема и не припознава.

Шишман

Българина си е българин. На пръв поглед е модерен човек със едва ли не западни разбирания, ама до един момент и после ни се води , ни се кара, както вика народа. За това и идеологиите у нас нямат почва, просто хората не ги възприемат. Нито комунизъм, който хитро беше маскиран с родолюбие, нито пък нацизъм, който направи изисква поклонение на чужда култура, нямат почва. За 30г. се видя че никоя западна идеология не пусна корени. За сметка на това българщината търпи възраждане, макар и слабо, то ще става все по-силно.
Всеки опит българите да бъдат привлечени в някоя идеология са : преливане от пусто в празно.
______________
 Характерно за психологията на българина е да иска да има дом. Дори вече деградирали и отрекли се от българското българи, пак по инерция се стремят да си купят дом. Не случайно в света сме по глава на населението на първо место, като собственици на жилища. Същото е и в чужбина, първо искаме да си купим собствен дом. Така и аз докато не го закупих нямах мира нио денем ни нощем и това ми идваше от вътре. Все се успокоявах че другите народи си живеят добре и без собствено жилище, ама не мирясвах и така.
________________
 

Шишман

ЕДИН НАШ ЗАБРАВЕН ОБИЧАЙ
 Още преди Левски: народа ни е бил направил комитети, по села и градове . Състояли са се главно от свои хора, познаващи се добре по между си. Хора - юнаци и смели: не желаещи да са покорни на поробителите.  Комитетите не са били кой знае , какво но са вършели някаква работа и са давали отпор на поробителя, както могат. Та в Стара 3агора имало една жена Мария блудницата или Прилепова, както я наричали понеже се лепела, като прилеп на хората. Та тая Мария, макар и дърта: била голяма мръсница и имала навика да прилъгва български момичета и да ги води на турците. Така подлъгала поредното момиче и го завела извън града на един турски бей, оня обезчестил момичето и отишъл на реката да се мие. Мария пък и тя там да пере дюшека и да му се мазни. В това време момичето избягало, срещнал я един старец от комитета, завел я при други комитетски хора и от там при майка и. Тоя път обаче комитетските хора и се ядосали на тая Мария и решили да турят край на безобразията и. Натоварили с тая задача поп Минчо Кънчев от днешното Коларово, тогава Арабаджиево. Попа взел няколко юнака, отвлекли блудницата и я закарали на дяволският рай - турското гробище. Попа я изповядал, после я заклали, нарязали я на парчета и ги закачили по околните дървета. 3а подобно нещо съм чел да са правили и в други краища на българските земи. Така свършил земните си дни един предател на ботеви четници. Така такива обичаи сме имали някога - кървави и даже зловещи.
На снимката поп Минчо Кънчев


___________________________

image file sharing

Лина

Чак пък зловещи, хайде сега в реда на нещата си е било.

Шишман

Quote from: Лина on 11 February 2021, 11:40:15Чак пък зловещи, хайде сега в реда на нещата си е било.
Хм, доста зловещо е било. Предполагам да уплашат всеки друг решил да става предател. До сега мислех че е отделен случай, но явно е било като обичай.

Panzerfaust

Това авторът на "Видрица" ли е?

Hatshepsut

Quote from: Panzerfaust on 12 February 2021, 01:20:23Това авторът на "Видрица" ли е?

Да, тази книга може да се свали от нашата Download-секция:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=3998

Шишман

15 March 2021, 09:54:55 #30 Last Edit: 15 March 2021, 10:03:01 by Шишман
ИНДИВИДУАЛИСТИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ ?
 Да индивидуалисти сме, но когато се налага и е нужно и много задружни и организирани. Интересувам се от българските неща от около 20 и имам някакъв опит по въпроса, така че мога добре да преценявам нещата и да ги виждам в дълбочина. Лично аз смятам че сме един от най-задружните и добре организирани народи на земята. Живея в чужбина и наблюдавам хора от всякакви народи и по-задружни и организирани от българите не съм видял до сега. В подкрепа на твърдението си мога да дам пример от историята ни -  ВМРО, няма друга такава организация на света, не е имало и ако има то ще е пак българска.
Впечатлението че не сме организирани, всеки гледа за себе си и дърпа към себе си и т.н. го има но не е така . Това се отнася  главно за някои от  интелектуалците с леви разбирания, нахитрелите, обезродилите се и за някои от занимаващите се с политика, както и за чуждопоклониците и модернистите.
Даже мога да ви дам пример и с махлата в която живея. Там на пръв поглед всеки е за себе си, обаче когато се наложи и има нужда всички стават на мига задружни, помагаме си, подкрепяме се и т.н.  Интересното е че даже и да има вражда между някои хора, не се предават един друг на полицията или властите и не доносничат. Там през бурните 90-сет години : мутри не смееха да дойдат да тормозят хора или да отвличат и бият. И до сега вратите не се заключват и няма кражби.
Това за индивидуализма ни и как не сме задружни го насаждаха някога комунистите и техните изкривени интелектуалци, не им се искаше да сме задружни и организирани за да могат да ни пречупят.

Quote from: FELDMARSCHALL on 14 March 2021, 22:44:12Ще го приема, че си го написал с чувство за хумор. :laugh: Всички знаят, че е точно обратното и този недостатък ни е спъвал много пъти в историята. Снопът пръчки на хан Кубрат не е случаен. Друг печален пример е Априлското въстание, но да не излизаме от темата !
Да много хора, знаят и мислят че е така, но не е вярно и е точно обратното ! Колкото до снопа пръчки на Кубрат: това е съвременна история по примера на фашистите . Фашио е куп пръчки, които римляните някога носели , като символ на задружността на легиона.
Априлското въстание е пример на много високо ниво на организираност и задружие. Подготовката им е била, къса, объркана и с много недостатъци и въпреки това въстанието избухва .

Шишман

През 1914 г. нидерландецът Николас ван Вейк пише следната статия, след пътуване до България:
,,Японците на Европа"
- така чух многократно галисийци, румънци и хървати да наричат българите, и когато по пътя за София прекарах няколко дена в Румъния, там ми разправяха големи неща за тези ,,японци". Някои румънци откровено признаха, че оценявали българите високо над своите сънародници по образование, трудолюбие и скромност. Колко много тези добри качества били резултатни, щял съм да видя, казаха ми, щом стигна в тази чудна страна. Не дойдох, значи, неподготвен, но все пак ми се случваше отново и отново да се учудвам на огромните постижения на този млад народ. Трудно ми беше да повярвам, че се е освободил от турското иго само преди тридесет и шест години.
Бих могъл да разкажа още много за София. Съобщеното досега обаче може да е достатъчно читателят да има представа за бързото развитие на българската култура. Разбира се, че още не всичко е толкова хубаво, колкото у нас — да посоча например куцащите хигиенни мерки през войната и недостига от хубави книжарници, който лично на мене ми направи впечатление. Но това, което не е, може да бъде — и който познава българите, спокойно може да каже: ще бъде.
Каква може да е причината на този учудващо бърз напредък? Главната причина без съмнение трябва да се търси в характера на народа: българинът е работлив, лишен от страстта към пиенето и играта, приятел на ред и редовност. Как се е получило това? Защо има съвсем друг характер от руснака или — да вземем един по-близък съсед — от сърбина? Кой ще каже?
Най-важният фактор в просъществуването на българския народ е училището. Който познава българското училище, познава и народа; в никоя друга страна училището не заема такова почетно място. Който смята народната култура като едно от най-високите блага на нацията, той трябва да направи салют в чест на българите, които с дела показваха, че едно здраво училище е най-добрата гаранция за силата и величието на народа. Бодрата народна психика като основно обстоятелство, и училището като допълнителна причина, превърнаха младата България в многообещаващата държава, която е в момента."
И това пак ще го бъде..