• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 04:53:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 15
Total: 15

avatar_Hatshepsut

Българските читалища

Started by Hatshepsut, 28 July 2018, 21:38:11

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Пътуващото читалище на освобождението на град Ловеч


Hatshepsut

БЪЛГАРСКОТО ЧИТАЛИЩЕ - уникален феномен на нашия народ


https://langkochev.blogspot.com/2020/11/blog-post_4.html

Няма българско село или град, или почти не се намира такова в България, в което да няма една представителна сграда в центъра, понякога тя е най-представителната.
НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА, в която всяко населено място да има такава. Сграда-светиня, понякога наравно с църквата, а ако няма църква в селото - тя е най-важната! Това е българското Читалище.

Само чуйте как звучи - Читалище.

В българския език има подобни по звучене думи - свъртали-ще, огни-ще, среди-ще, пазари-ще, оброчи-ще, светили-ще, хранили-ще, и разбира се, учили-ще.

Усещате ли сакралния, специалния смисъл на всички тези думи.
Дори думата гроби-ще е такова.

Това е МЯСТО. Това е величие, това е такови-ще, което те кара да сколониш глава, нещо голямо, нещо важно. И затова свято. Читалището е средище, светилище - но на духа и културата на нашия народ. Място, където нещо СЕ ВЪРШИ, нещо се СЛУЧВА - на полза роду, за всички.

От ВСИЧКИ! За ВСИЧКИ!

Само се замислете...
Когато хората са вписвали своите дарения за Читалището, те не са писали какво даряват, а какво са ПОЖЕРТВАЛИ ОТ СЕБЕ СИ! Така са го писали - пожертвование.
Разбирате ли - Читалището е саможертва?
То е изстрадано, споделено, имало го е с «отделяне от залъка на децата ни» - за децата ни.
ЗА НАС САМИТЕ!

Защото там е нашата памет, там е и нашето бъдеще (бъде-ще).

Всяко село е искало да има църква, читалище и училище. Защо?
Защото това са средища за запазване на българската нематериална култура. Занаятите са създавали материалната ни култура - предмети за бита и средства за производство.
Но Читалището, училището и църквата са били онези святи места, където се е предавала и съхранявала НЕМАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ на българина.
Затова сме оцелели през вековете. Днес сме обречени да оцелеем също. Но къде са нашите Читалища днес?

Българското Читалище е вече на над 160 години. Традиция, неизменно спазвана и подддържана от българите.
КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРАТ ТЕ ПО СВЕТА.

Защото Читалището и неговото ръководство - това е бил каймакът на гражданското общество на всяко населено място. Хората, работещи в него, са били онази жила, която е крепяла обществения напредък и онази нишка, която е била способна да устои на предивзикателствата на всяко време.
Затова преддверието на всяко българско Читалище е своеобразен музей - музей на паметта, на традицията, еталон за бъдещето. Предверие-храм - с портретите на изявените личности, които са били «орачите» на народната нива на духа.

Ако трябва да дам определение със съвременен пример, то Читалището е било за хората това, което днес е Интернет. Да, така е!
Но е било и нещо повече - имало е социален и възпитателен ефект.
Ако искате нещо да научите - отивате в Читалището.
Ако искате нещо да прочетете - отивате в Неговата библиотека.
Ако искате да се запишете на курс за умение или знание - записвате се в Читалището.
Че къде другаде, ако не там!

В Читалището ще са кръжоците по танци. Там ще са и уроците по музика. В Читалищната библиотека ще се проведат поетични вечери, езикови игри или тематични четения. Къде, ако не в Читалищния театър ще развиеш плахите си артистични заложби. А ако не притежаваш такива, то читалищните театрални постановки ще те въведат в света на Мелпомена. Читалището ще излъчи своите лидери на сцените на певческите конкурси. В Читалището ще може да развиете своите готварски умения или таланта си на художник.

Даа... Читалището е било среди-ще, средище на таланти, хранили-ще на култура, светили-ще на съкрови-ща.
Защо съкровища? Защото хората си отиват, а читалището остава, съхранявайки паметта за предците ни.

И обърнете внимание. То не е музей - не.
То не съхранява мъртвите следи на миналото ни.
Читалището е жива институция. То е организъм, който диша, развива се, твори, създава, приютява, разпространява. Читалището е трибуна, то е знаме, събиращо чети под себе си. То не дава словото да секне, не позволява езикът да се загуби, не разрешава да се забравят традициите. Дори нещо повече - то ги умножава, разкрасява, то ги увековечава.

Читалището е онова чудови-ще (да!), което не дава на много деца да спят, в нетърпение за утрешния концерт, спектакъл или конкурс.
Читалището е съществувало дори тогава, когато ние, българите, сме нямали още граници. Но е определяло границите на българския дух, род и език.

Читалището ни е нужно и днес. ОСОБЕНО ДНЕС!
Защото нацията ни е пред изчезване! Българският народ е пред опасността от претопяване, размиване и разсейване по света. Даже не толкова във физическия смисъл, колкото в духовен. Растат поколения наши деца, които не знаят езика, не са чули българска майчина песен, не са изпяли и един български стих, не са видяли и една българска къща.
Читалищата са нужни и на тези от нас, които все още сме запазили всичко това в паметта си. Живеем все още с надеждата, че българският дух и род ще го има, разпръснат по света, но здрав, единен!

Hatshepsut

Пътуващото читалище в с. Подгумер


Hatshepsut

Ново читалище в старата столица


"Светлина-2021" е името на най-новото читалище във В. Търново. То стартира своята дейност с идеята да обогати и развие културния, обществен и просветен живот в града. Председател на читалищното настоятелство е д-р Вехбие Балиева. Членове са д-р Сезер Нихат, който от много години се занимава с читалищна дейност и е носител на отличието "Златен век" за принос в развитието на българската култура, и Дияна Иванова, която пък отдавна се е посветила на благотворителност. Те са подкрепени от много учители, юристи и хора с различни професии.
Основните цели на създателите на новото читалище са да се подпомогне съхраняването на обичаите и традициите, както и да се създадат нови, с оглед днешната реалност и забързания и активен живот. Друга задача пред новото читалище е да се опази и разпространява по света нематериалното културно наследство, като се работи и с българите извън пределите на страната, да се подкрепя развитието на децата и младежите от различни социални групи чрез подпомагане на учебната дейност и социалната адаптация на децата в риск и със специални образователни потребности, да се насърчават и подкрепят родителите, близките и всички професионалисти, които полагат грижи за физическото, умственото, психическото и емоционално-волевото развитие на децата и младежите, като се съдейства всички те да имат равен шанс.

Идеята за създаването на читалището е от около 4 месеца, но регистрацията му е отложена във времето заради политическата и пандемичната обстановка. Тя се заражда съвсем спонтанно при разговорите на създателите му с родители, учители и ученици. Всички те стигат до извода, че онлайн обучението има своите плюсове и минуси, но е необходимост. Група инициатори решават да предприемат някакви стъпки в подпомагането на всички участници в това обучение и като начало избират да се концентрират върху организирането на няколко обучения. Друга първоначална цел е повишаване знанията на децата и родителите за опасностите, които дебнат в интернет. Редом с тези нововъведения за едно класическо читалище ще вървят и традиционните занимания – школи, кръжоци, курсове, клубове, концерти, представления, изложби, пленери, конкурси, летни и зимни академии, чествания, празненства, фестивали и др. Предвижда се и създаване на библиотека към читалището, което ще отнеме малко повече време. За нея д-р Балиева ще дари личната си книжна колекция, която наброява над 1000 тома, а други доброволци също ще донесат свои книги. Още на 9 август започва и акция "Дари книга, подкрепи читалището", за да може по-скоро да стартира дейността на библиотеката. Читалищното настоятелство има желание да заложи и на създаването на фонд с онлайн ресурси, за да се подпомага дейността на учителите и учениците докато са в дистанционна форма на обучение и дори впоследствие. Във връзка с това ще се направи и платформа с учебни материали, пояснява д-р Балиева, която е бивша учителка, завършила и работила във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", както и в Регионална библиотека "П. Р. Славейков" във В. Търново, а в момента учи Читалищно дело. Екипът на новосъздаденото читалище има намерение да кани много автори на срещи с читатели и да прави представяния на нови книги. Предстои и създаване на сайт на културната институция.
Към момента читалището се помещава на ул. "Козлодуй" № 29. То официално все още не е получило общинска сграда, тъй като е регистрирано едва преди броени дни, посочи още председателката на читалищното настоятелство.

https://www.dnesbg.com/kultura/novo-tchitalishte-v-starata-stolitsa.html

Hatshepsut

Пътуващото читалище от 23.10.2021


Hatshepsut

Пътуващото читалище от 20.11.2021