• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 40
Total votes: : 1

Last post: 22 April 2022, 17:04:55
Re: България, заснета с дрон by Panzerfaust

avatar_Hatshepsut

Съвременната роботика

Started by Hatshepsut, 28 January 2022, 18:06:25

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] наукапсихология

HatshepsutTopic starter

Съвременните хуманоидни роботи


Роботът Ameca е наистина впечатляващ. Специалистите отдавна се опитват да направят максимално подобни на хората роботи хуманоиди, но създателите на Ameca са отишли много по-далече. Те са решили да дадат на своето изкуствено създание не само подобно на човешкото лице, но и човешки емоции. Да уточним, че това не е робот с емоции, а робот който може да имитира емоциите, но ги няма. Това е едновременно поразително и отвратително.

Емоциите в стъклените очи

В началото на месец декември роботът Ameca започна масово да се появява в социалните мрежи. Именно тогава британската компания Engineered Arts за първи път показа една от своите ключови и впечатляващи разработки. Въпреки че тя и преди това в продължение от над десет години работеше в индустрията за изграждане на най-различни роботи, в последно време се фокусира върху човекоподобните роботи. Сега в портфолиото на компанията могат да бъдат видени изключително интригуващи демонстрации.

Но Ameca наистина прави голямо впечатление преди всичко заради емоциите, които се изобразяват на бледното и сиво лице благодарение на скритите в черепа малки електромотори. Уж ,,спящият" робот размърдва плещи и след това сякаш се събужда: очите и устата на Ameca широко се отварят сякаш след сънуван кошмар, роботът често мига, очите оглеждат всичко наляво и надясно докато роботът не забележи собствените си ръце. Вдигнати вежди, плавни движения на пръстите, шок, леко смущение и приветлива усмивка – този робот играе по-добре от някои актьори.


Ameca Humanoid Robot AI Platform

Ameca е демонстрационна система. Тя има крака, но те не се движат, а използваните ИИ технологии са концентрирани в зрителната система. Във всяко око на робота е поставена камера. Тези камери гледат и разпознават хората, наблюдават лицата им, както и другите обекти на разстояние до два метра. Още една камера с висока разделителна способност е монтирана на гърдите.На същото място е поставен и говорител, с помощта на който роботът общува с околните:

,,Аз съм създадена като изследователска платформа за изучаване на взаимодействието между робота и човека. Моята приоритетна задача е общуването".

Ameca чува всичко наоколо благодарение на вградените в ушите бинаурални микрофони, благодарение на които роботът може да разпознава речта на няколко души едновременно.

Вградените в робота камери се използват за определянето на пола, емоциите и възрастта на човека, който се намира пред него. С помощта на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект се разпознават основните емоции на човешкото лице – страх, злоба, учудване и още много други.

Ameca предизвика истински фурор на провелата се в началото на годината в Лас Вегас изложба CES. Тълпи от хора се струпваха да погледат този емоционален робот, който много добре играе ролята на осъзнаването на самия себе си и на своето съществуване.

,,Като робот аз нищо не чувствам. Но ако можех, бих била щастлива да бъда тук" – по този начин отговаря на зададения въпрос, дали изложението ѝ харесва.

Според Морган Ро, оперативният директор на Engineered Arts, към днешен ден роботите от подобен тип се използват в сферата на развлеченията, комуникациите, обслужването и при взаимодействието с други хора. Ameca е най-доброто което можем да постигнем с днешните технологии. Но тя разбира се, изобщо не е човек.

,,Ние не искаме тя да изглежда съвсем като човек. Ние искаме тя да прилича на робот, но на робот, какъвто хората си представят, че ще се появи в близкото бъдеще и какъвто често можем да видим във фантастичните филми".

В черепната кутия на Ameca са поставени 17 малки електродвигателя, които създават своеобразното вълшебство на лицевата мимика на този робот. Заедно с движението на раменете и ръцете се създават многобройните емоции, които този робот може да демонстрира. Сред тях има и злоба, но засега изглежда няма публикувано видео с тази емоция. Можем да я видим само в буклета по-долу.Друг интересен момент при този робот е, че той работи с помощта на електронния облак Tritium. Потребителите могат да се включват към системата с помощта на всяко компютърно устройство, което има уеб браузър. Възможно е обслужването, обновяването и настройването на робота.

Една от функциите е възможността за дистанционно говорене чрез робота. С помощта на вградените камери и микрофони е възможно да се управлява погледа на робота, да се общува с други хора, да се демонстрират емоции.

За по-напредналите потребители има възможност с помощта на езика за програмиране Python да се създават свои собствени функции за управление на робота.

Зловещата долина

,,Докато работехме в тази сфера ние открихме, че когато се опитваш да направиш робот, който изключително много прилича на човек, то това изглежда много зловещо. Сякаш попадаш в една зловеща долина. Но когато правихме Ameca, ние се измъкнахме от тази долина и направихме така, че тя да не прилича толкова много на човек. Ето защо я направихме от пластмаса и метал и ѝ дадохме сива кожа. По този начин хората е приемат по-положително. Така тя се харесва повече отколкото супер реалистичните роботи, каквито правехме досега" – Морган Ро, оперативен директор на Engineered Arts.

Engineered Arts разработват хуманоидни роботи от почти 15 години. Първата им по-забележителна работа беше RoboThespian. Може би си спомняте това пластмасово осветено отвътре лице с два LED екрана вместо очи. Доста интересен робот, който обаче по днешните стандарти не е нещо изключително. Има торс, ръце и пръсти, глава и челюст, които имитират човешките жестове.RoboThespian I am a Machine

По-късно бе представен усъвършенстван модел, лицето на който се проектираше с помощта на миниатюрен проектор и се анимираше в режим на реално време.За няколко години около 129 от различните модификации на този робот бяха продадени в страните от целия свят и най-често се използваха като демонстрации по време на различни изложения.

Но през 2018 година Engineered Arts представиха роботи, които съвсем не приличаха на обикновени роботи, а по-скоро на съвсем истински хора.

,,Роботите Mesmer съвсем не са обикновена аниматроника. Те са включени към интернет. Те могат да усещат хората, могат да реагират. За тяхната направа са използвани най-добрите изкуствени кожи от телевизионната индустрия. Каня всички да ни последват в зловещата долина".Тези роботи изглеждат прекалено реалистични. Но ако се вгледаме по-внимателно ще разберем, че това съвсем не са хора. Този ефект на подсъзнателно ниво при хората предизвиква чувство на безпокойство, а понякога дори и отвращение и ужас – именно това е феноменът на зловещата долина, който през 1970-те години за първи път бе описан от японския специалист по роботика Масахиро Мори.

Мори забелязал, че роботите са по-привлекателни за хората, когато приличат на човек. Само че до един точно определен момент. Когато роботите започват прекалено много да приличат на хора, възниква съвсем ясно чувство на тревога и дискомфорт, често пъти и на страх.

Някои учени са на мнение, че ефектът на зловещата долина е свързан с биологията. Други виждат в този ефект културни предпоставки. Самият Мори е на мнение, че този ефект е свързан с най-различни еволюционни фактори – реакцията на човека на потенциална заплаха от боледуване или смърт. Това е нещо, което много прилича на човек, но не е живо и на подсъзнателно ниво човекът го възприема като нещо умиращо или вече мъртво.

Човекът и роботът са две съвсем различни, дори взаимоизключващи се категории. И когато се приближи точката, където тази граница започва да се размива, възниква чувството на когнитивен дисонанс, което от своя страна задейства психологическия дискомфорт. Интуитивно разбираме, че нещото което изглежда като човек, реално не е човек и има съвсем чуждо за човека поведение.

Нека да хвърлим поглед върху демонстрационния робот Cleo от новото поколение Mesmer:Mesmer Demo Jan 2021

В случая с Ameca специалистите на Engineered Arts са решили да направят стъпка назад и да не достигат точката на размиване, откъдето започва така наречената зловеща долина. Ameca напомня и прилича на човек, но хората без проблеми я разпознават като робот.

След като не са допуснали много голямо сходство с човека, специалистите по роботика са ѝ дали имитация на емоциите. Оказа се, че по този начин хората по-добре възприемат Ameca и тя не ги плаши толкова, както ставаше с предишните роботизирани кукли на Engineered Arts. Тези емоции, които нарочно са направени доста груби и твърде ясно изразени, подсъзнателно дават на робота човечност, при това не външна, а вътрешна. По този начин всички разбират, че тези емоции са програмирани и са просто скриптове, които с точно определена последователност задвижват малките лицеви електромотори на робота и той вече не предизвиква погнуса и страх.

Но защо е необходимо на една машина да се дава съвършена имитация на емоциите – ексклузивното качество, присъщо на хората, чрез което ние се разбираме и се привързваме един към друг или се намразваме? Може би един робот с емоции е по-лесно да бъде присъединен към човешката общност, но тези емоции са предварително програмирани и в повечето случаи имат за цел да удовлетворят човека и да го поставят в зоната за комфорт.

За какво е необходимо роботът да демонстрира емоции? За да замени на хората живото общуване? Дали това няма да е поредния начин за бягство от действителността, при което една удовлетворяваща всички нужди имитация замества неидеалния и несъвършен жив свят? Това ли ще бъдат следващите ,,топли ръце", които ще дадат на хората спокойствие и ще ги ,,предпазват" от несъвършения реален свят?

Културата на оттегляне от социалния живот и все по-задълбочаващата се социалната изолация в Япония – страната, която в някои отношения изпреварва цялата планета, но демонстрира една ужасяваща социалната фрагментация, пред която може да се изправи всяко едно напреднало общество. Човек може лесно да си представи Хикикомори и Отаку, чиито единствени събеседници са хуманоидните роботи с човешки емоции.

Това е едно ново явление, което откъсва хората от реалността и едва ли ще доведе но нещо добро. Нека да останем технологични оптимисти и да вярваме, че новите технологии подобряват нашия бит и ни дават надежда за едно по-светло бъдеще, в което ще бъдат решени почти всички проблеми.

Може би след десетки години роботите от този тип ще се превърнат в универсален домашен помощник, но към днешен ден те не са толкова ефективни, колкото са целия куп роботизирани устройства, които използваме всеки ден – смарт колонки, роботизирани прахосмукачки, съвременни интелигентни машини за миене на чинии, смарт хладилници...

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

#1
Робот успешно извърши сам хирургична операция

Роботът е извършил процедурата при четири прасета и е дал значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура


Disabled man breaks through barriers operating avatar robot at pioneering Tokyo cafe

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета "Джонс Хопкинс" обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно - без лекар, който да го ръководи по време на процедурата, предаде БГНЕС.

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти.

По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot), успешно е свързал двата края на черво, съобщава "Стъди Файндс".

Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез - причинявайки повече увреждания на тъканите.

"Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията:

повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура", каза д-р Аксел Кригер, машинен инженер в "Джонс Хопкинс", в съобщение на университета.

Процедурата е може би най-сложната задача в стомашно-чревната хирургия,

изискваща високо ниво на точност и последователност. Дори най-малкото трепване на ръката или неправилно поставен шев може да доведе до изтичане на въздух - с потенциално катастрофални усложнения за пациента.

Учените специално са разработили системата, насочвана от зрението, за зашиване на меки тъкани. STAR е подобрение в сравнение с модела от 2016 г., създаден от същия екип, който успешно оперира червата на прасе, но изискваше голям разрез и повече помощ от хора. STAR разполага с инфрачервена камера и нови функции за по-голяма независимост и подобрена прецизност. Те включват специализирани инструменти за зашиване и най-съвременни скенери, които осигуряват по-точна визуализация на хирургичното поле.

Хирургията на меките тъкани е особено трудна за роботите поради своята непредсказуемост. Д-р Кригер добавя, че това принуждава технологията да се адаптира бързо, за да се справи с неочакваните препятствия.

По-голяма точност и прецизност

STAR разполага с нова система за контрол, която може да коригира хирургичния план в реално време, точно както би направил човешки хирург.

"Това, което прави STAR специален, е, че това е първата роботизирана система, която планира, адаптира и изпълнява хирургичен план в меки тъкани с минимална човешка намеса", обяснява д-р Кригер.

Структурно-светлинна 3D тръба, или ендоскоп, и алгоритъм за проследяване, базиран на машинно обучение, направляват STAR.

"Вярваме, че усъвършенстваната триизмерна система за машинно зрение

е от съществено значение за превръщането на интелигентните хирургически роботи в по-интелигентни и по-безопасни", каза съавторът професор Джин Канг.

"Роботизираната анастомоза е един от начините да се гарантира, че хирургическите задачи, които изискват висока прецизност и повторяемост, могат да се изпълняват с по-голяма точност и прецизност при всеки пациент, независимо от уменията на хирурга", каза Кригер. "Предполагаме, че това ще доведе до демократизиране на хирургичния подход към грижите за пациентите с по-предсказуеми и последователни резултати."

Д-р Кригър вярва, че един ден роботите ще бъдат на бойното поле

и ще извършват травматологични операции на ранени войници.

Въпреки че през последните няколко години механични системи, състоящи се от роботизирани ръце с лапароскопски инструменти, помагат на пациентите, контролът винаги е бил в ръцете на лекар - досега.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/robot-uspeshno-izvyrshi-sam-hirurgichna-operaciia-6137172
Informative Informative x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Динамиката на съвременните хуманоидни роботи


Atlas | Partners in Parkour


Do You Love Me?

Panzerfaust

От две-три години гледам клипове с роботи на "Бостън Дайнамикс", наистина невероятни! Буквално научната фантастика на Азимов оживява пред очите ни.

HatshepsutTopic starter

#4
Vision-free MIT CheetahAtlas, The Next GenerationMore Parkour Atlas


HatshepsutTopic starter

80 години по-късно трите правила на роботиката на Азимов имат нужда от ревизия


Когато Айзък Азимов формулира своите Три закона на роботиката в разказа "Runaround", публикуван на 18 март 1942 г., той е мислел за андроиди.

Представял си е свят, в който тези човекоподобни роботи ще действат като слуги и ще се нуждаят от правила, за да се предотврати причиняването на вреда на хората.

80 години след излизането на разказа с етичните насоки, светът вече е постигнал значителен технологичен напредък. Вече имаме напълно различна концепция за това как трябва да изглеждат роботите и по какъв начин да си общуваме с тях, коментира Марк Робърт Андерсън (Mark Robert Anderson), професор по компютърни и информационни системи в Университета в Edge Hill, в публикация за изданието Conversation.

Високоразвитото поле на роботиката ражда широк кръг от устройства - от автономни прахусмукачки, през военни дронове, до цели заводски производствени линии. В същото време изкуственият интелект и учещите се машини все повече участват в софтуера, с който ежедневно работим - дали търсим информация в интернет или се отнася до държавни услуги. Тези подобрения скоростно водят към време, когато роботи от всякакви видове ще се превърнат в неразделна част от всички аспекти на обществото, а взаимодействието човек-робот ще нарасне значително.

Постулатите на Азимов все още се споменават като образец за управление на развитието на роботите. През 2007 г. южнокорейското правителство дори предложи Етична харта за роботи, разработена от четирима футуролози и един автор на научно-фантастични произведения, която отразява законите на Азимов. Но предвид колко много се е променила роботиката и колко продължава да расте в бъдеще, хората трябва да се запитат по какъв начин тези правила могат да бъдат обновени за изкуствения интелект от 21-и век, пише проф. Андерсън.


Трите закона на Азимов за роботиката са разработени за защита на хората при общуването с роботите. Те са:

Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.

Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.

Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.


Един от очевидните проблеми е, че съвременните роботи са много по-разнообразни от онези в историите на Айзък Азимов, включително и такива, които са много по-елементарни. Така че хората трябва да се замислят дали трябва да има праг на сложността, под който правилата може и да не се прилагат, изтъква проф. Андерсън. Трудно е да се представи робот-прахосмукачка да има способности да нарани хората или дори да се изисква от него да има способност да спазва заповеди. Това е робот с една единствена задача, която може да бъде зададена преди да бъде пуснат в действие.

В другия край на спектъра, обаче, са роботите, разработени за бойни военни условия. Тези устройства са устроени за шпиониране, обезвреждане на бомби или пренасяне на товари. Те все още подлежат на законите на Азимов, особено след като се създават, за да намалят риска за хората в силно животозстрашаваща среда.


Boston Dynamics Big Dog (new video March 2008)

Но това е само една малка стъпка към приемането, че крайната военна цел би била създаване на въоръжени роботи, които да бъдат разполагани на бойното поле. При тази ситуация Първият закон - да не се нараняват хора - става силно проблематичен. Ролята на войската е да пази живота на войниците и цивилните, но често това става чрез нараняване на враговете на бойното поле. В тази връзка законите вероятно ще трябва да бъдат преразгледани от различна перспектива или интерпретация.

Двусмислието на законите кара редица автори, включително Азимов, да проучват как могат да бъдат погрешно тълкувани или некоректно прилагани. Един от проблемите е, че всъщност законите не дефинират какво е робот. С изместването на границите на технологията се появяват нови разклонения на роботиката, които са насочени към по-молекулярни устройства, описва проф. Андерсън.

Например, "роботи", направени от ДНК и протеини, могат да бъдат използвани при операции за поправяне на смущения на гените. На теория тези устройства би трябвало да следват законите на Азимов. Но за да следват заповеди чрез ДНК-сигнали, те трябва да станат неразделна част от човека, върху който работят. Това интегриране обаче ще затрудни определенето дали роботът е бил достатъчно независим, за да подлежи на законите или действа извън тях, коментира още професорът.


На практично ниво ще бъде невъзможно да се определи дали каквито и да било заповеди, които получава, биха причинили вреда на човека. Съществува и въпросът кое се определя като вреда за човека. Това може да се окаже проблем когато се разгледа разработването на роботи-бебета в Япония, например. Ако човек осинови един от тези роботи, това може да причини емоционална или психологична вреда. Но тази вреда може да не е резултат от директни действия на робота или може да се прояви много години след като взаимодействието човек-робот е приключило. Този проблем може да се приложи и към много прост изкуствен интелект, като употребата на машина за създаване на музика, която предизвиква емоции.

Другият голям пролем със законите е, че се нуждаем от значителен напредък при изкуствения интелект за роботи, за да можем да ги спазваме, отбелязва ученият. Целта на разработването на изкуствения интелет понякога се описва като създаване на машини, които могат да мислят и действат рационално и да изглеждат като хората. Засега подражаването на човешкото поведение не е добре проучено в полето на изкуствения интелект и развитието на рационално поведение е фокусирано върху ограничени, добре очертани области.

С всичко това на ум, един робот би могъл единствено да действа в една много ограничена сфера и каквото и да било рационално приложение на законите би било силно ограничено. Въпреки че това може да не е възможно с настоящата технология, като система, която може да разсъждава и да взима решения, основани на законите, ще има нужда от значителна компютърна мощ.

Предвид всички тези въпроси, законите на Азимов не предлагат нищо повече от основни принципи за някой, който иска да създаде роботизиран код в наши дни. Хората трябва да ги следват, но с много по-обширен набор от закони. Без значително развитие на изкуствения интелект прилагането на тези закони ще остане невъзможна задача. И това е дори преди да се вземе предвид потенциалът за вреда когато хората започнат да се влюбват в роботи, подчертава проф. Андерсън.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_74892.html

HatshepsutTopic starter

AMAZING ROBOTIC ANIMALS YOU MUST SEE!

Informative Informative x 1 View List

HatshepsutTopic starter

8 ADVANCED ROBOTS ANIMAL YOU NEED TO SEE

Informative Informative x 1 View List

Panzerfaust