• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

04 December 2021, 19:47:16

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 159
  • Latest: Toni92
Stats
  • Total Posts: 24,883
  • Total Topics: 1,393
  • Online Today: 255
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 125
Total: 126

avatar_Hatshepsut

Леденият човек Йоци - Антропология от халколита

Started by Hatshepsut, 31 October 2021, 06:56:29

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] антропология

Hatshepsut

В Италия възстановиха човек от енеолита

Йотци се е мумифицирал преди 5300 години, но ние не сме негови потомци, казват учените

През 1991 г. туристи в Тиролските Алпи, на границата между Италия и Австрия, намерили случайно мумифициран скелет. Останките били предадени в Южнотиролския археологически музей в Италия. Учените там установили, че мумията е на 45-годишен мъж, който е живял преди 5300 години в епохата на енеолита. Останките са датирани към периода 3365 до 3118 г. до нашата ера. Заключенията след изследване на праисторическата култура в този регион са, че човекът е бил пастир, убит е със стрела и е починал от кръвозагуба.Още при първите изследвания екипът обърнал внимание на факта, че епидермисът (външният слой на кожата) не се е съхранил, но колагенът от парчетата кожа на мумията е достатъчно запазен. Цели 10 години учените не можаха да намерят отговор защо кожата се е запазила. Това се изясни неотдавна. Научна група от Италия и Мюнхенския университет в Германия проучи три образеца от кожата на "ледения човек" с помощта на атомен микроскоп и спектроскопия, за да се "видят" молекулярните структури на колагена. Учените са установили, че кожата на Йотци, както е наречена находката, прилича много на тази на съвременния човек. Т.е. структурата на кожата на най-старата в Европа мумия за няколко хилядолетия не се е променила. Древната кожа обаче се оказала по-твърда, но по-еластична. Според екипа вероятна причина за запазването на плътта толкова дълго време е дехидратацията на тялото. Обезводняването е довело до съхраняване на структурата на колагена и на практика това е предотвратило разлагането. Вероятно праисторическият човек е замръзнал и е бил покрит със сняг и лед веднага след смъртта си."Мумиите често ни помагат да разберем повече за живота и смъртта в древността", казва Роберт Старк от Университета в Мюнхен. Според него начинът на мумифициране на Йотци е различен от този, по който древните египтяни са запазвали мумиите. Дехидратацията на колагена увеличава еластичността и това откритие може да бъде приложено в хирургията, смята Старк.Според генетичния анализ Йотци принадлежи към т.нар. генетична група К1, която е част от групата К. Около 8 на сто от съвременните европейци спадат към група К, която има подразделения - К1 и К2. От своя страна К1 също се дели на три подгрупи. Но геномът на Йотци не съответства на нито една от трите известни подгрупи на К1. Анализът на ДНК показа, че между него и съвременните европейци има значителни генетични разлики, подчертава изследователят Франко Роло от италианския университет в град Камерино. Тиролският Йотци е живял в Европа във времената, в които енеолитът се е сменял с медната епоха. Това не означава, че Йотци е имал някаква "своя" генетична група, а е свидетелство, че в миналото е съществувала генетична група - клон от родословното дърво на човека. Очевидно, тази група вече не съществува или пък е пренебрежимо рядка, смята Роло. Това означава, че никой от съвременните европейци не може да се обяви за потомък на енеолитния човек.
Преди дни от Южно-Тиролския археологически музей съобщиха, че е направена възстановка на лицето и външния вид на знаменития Йотци. Музеят е поканил холандски специалисти - братята Адри и Алфонс Кенис, които преди това са възстановили образа на неандерталците. С помощта на компютърна томография е получено триизмерно изображение на тялото на Йотци, а след това са възстановени фигурата и лицето му.
"Леденият човек" се оказва мъж на среда възраст с груба набръчкана кожа на лицето, с брада и дълбоко хлътнали очи. Изследването е показало, че цветът на очите е кафяв. Йотци е бил висок 1,6 м и е тежал около 50 кг. Според днешните ни мерки би могло да се каже, че е носил "обувки" 38-и номер.
Сътрудниците на музея планират ново консервиране на мумията с използване на чист азот, който трябва да помогне на Йотци да запази "младежкия си вид" и да спре окисляването на тъканите, започнало след размразяването. През септември м.г. Йотци навършва 20 години от "втория си живот". В чест на юбилея в Южно-Тиролския музей в италианския гр. Болцано бе открита изложба, посветена на уникалната находка. В експозицията са представени и резултатите от работата на учените по реконструкцията на външния вид на "ледения човек".

https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=13913

Hatshepsut

Леденият човек Йоци: Какво знаем 30 години след откриването му?


Реконструиран образ на Ледения човек Йоци, живял и починал в Алпите преди около 5200 години. Неговите естествено мумифицирани останки са открити от немски туристи на 19 септември 1991 г.

Останките на мъжа, убит в Алпите преди 5000 години, продължават да разкриват подробности за живота през каменно-медната епоха, но и знания, свързани със здравето на съвременния човек

Какво знаем 30 години след откриването на Ледения човек Йоци - "най-известната мумия в Европа"?

На 19 септември 1991 г. мумията на Йоци (от немски ез.: Ötzi) е открита с лицето надолу в снега на брега на езеро, близо до италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал, чието име и получава.

Естествено запазените останки на Йоци, оцелели повече от 5000 години при слънце, вятър и ниски температури, бързо се превръщат в световна сензация, обект на безброй книги, документални филми и дори игрален филм, пресъздаващ живота му в Европа през неолита, както и действията, довели до насилствената му смърт.

Днес за Йоци се грижат с много внимание изследователите от археологическия музей в Южен Тирол - Болцано, Италия, където мумифициралото се тяло се съхранява в охлаждаща камера при постоянна температура от –6 °C. Четири или пет пъти годишно останките му се напръскват със стерилна вода, за да се създаде леден, защитен екзоскелет, който гарантира, че той остава ,,мокра мумия" (естествено запазена във влажна, а не в суха среда).

Аутопсията на Йоци през 2010 г.

Средно на година около 300 000 посетители пътуват до Болцано, за да видят древния Леден човек, макар и през дебела стъклена витрина, отделяща мразовитата му камера. Но Йоци е също толкова търсен и от учените заради рядката възможност да проучват невероятно добре запазените останки на човек, живял много преди възхода на най-ранните градове в Европа и дори преди да бъде издигната първата пирамида в Египет.

Ето какво разкриват три десетилетия изследвания върху живота и смъртта на Ледения човек. А какво ли могат да разкрият бъдещите проучвания на неговите изключителни останки?

Кой е Йоци

Йоци е жилав, нисък (1,55 м), левичар, с размер стъпалото 25 см. Той е на около 46 години, когато животът му приключва. Очите му, все още запазени в гнездата им, дълго време са смятани за сини, но геномният анализ показа друго: ,,Бихме могли да докажем, че той има кафяви очи и тъмнокафява коса и че има типичен средиземноморски тон на кожата", казва Алберт Зинк, ръководител на Института по изучаване на мумии (EURAC) в Болцано, който прави повечето основни изследвания на Йоци.

Леденият човек има кръвна група О, непоносимост към лактоза и рядка генетична аномалия, заради която липсва 12-ият чифт ребра. Той страда от чревни паразити, лаймска болест и възпалени колене, ханш, рамене и гръб. Неговите 61 татуировки се намират на места, където костите и ставите му са износени, както и на съвременните акупунктурни точки. Приживе Йоци счупва няколко ребра и носа си, а хоризонталните резките по ноктите му показват, че многократно изпитва физически стрес (вероятно произтичащ от недохранване) в рамките на няколко месеца преди смъртта му. Той е генетично предразположен към атеросклероза, а компютърната томография потвърждава, че това е най-старият известен случай на сърдечно заболяване в света.

Въз основа на въглеродни датировки, се установява, че Йоци е живял преди приблизително 5200 години (3350-3110 г. пр.н.е.)

Кои са неговите хора

ДНК на Йоци показва, че той е част от миграцията на неолитни фермери през Анадола (съвременна Турция) преди 8000 до 6000 години, които заменят европейските ловци и събирачи от палеолита. Генетичното му наследство по майчина линия вече не съществува в съвременните популации, но линията на баща му продължава да живее сред общности, открити на средиземноморските острови, най-вече в Сардиния.

Какви вещи носи със себе си

Йоци има само една обувка, когато е открит, но впоследствие много от вещите му са намерени в близост до него. Долното и горното му облекло са изработени от кожите на местни породи овце и кози. Обувките му са изплетени от дива трева и пристегнати с кожа на аврох (вид биг, живял през плейстоцена). Шапката му е направена от кожа на кафява мечка.

Леденият човек тръгна през Ецталските Алпи с раница от дърво и колчан от еленова кожа за 20 стрели (открити са две от тях). Носи нож с кремъчно острие. Кутия, изработена от брезова кора (подобна на тези, които продължават да се произвеждат в региона), съдържа въглен (бил е поддържан тлеещ), увит в пресни кленови листа, което е позволявало на Ледения човек бързо да запалва огън.

Един от най-важните обекти, е вездесъщата медна брадва на Йоци. Нейното острие представлява 99,7 % чиста мед. Това е изключително скъп предмет за онова време, а откриването му днес премества началото на европейската медна епоха с хиляда години.

С какво се храни

В часовете преди смъртта си Йоци се гощава обилно с хляб от лимец, месо на благороден елен и алпийска дива коза (Capra ibex). Но са необходими 18 години, за да се идентифицира стомашното съдържимо на мъжа. В крайна сметка това става възможно чрез компютърна томография през 2009 г.

Как умира

Дупка между палеца и показалеца на дясната ръка разкрива, че Йоци е намушкван няколко дни преди да умре. Това е защитна травма, вероятно получена в опит да хване връхлитащото острие. Тази рана все още заздравява, когато той е нападнат отново със стрела, която уцелва артерия в лявото му рамо. Може би е имал време да седне или дори да опита на свой ред да извади стрела, но е малко вероятно да успява, тъй като няколко минути по-късно кръвта му изтича.

Леденият човек има значителен мозъчен кръвоизлив, но експертите не са единодушни относно причината. Може би някой е искал да го довърши с удар в главата? Или при падане се разбива в скала? "Не виждам убедителни доказателства за нито едно от тези предположения", казва Оливър Пешел, съдебен патолог, отговарящ за опазването на Йоци.

Как тялото му се мумифицира

Въз основа на анализ на цветен прашец и кленови листа върху Йоци, става ясно, че той умира в началото на лятото. Според една от теориите, топлите летни ветрове го изсушават. Но Пешел смята, че вероятно ниските температури на високопланинския проход запазват Ледения човек, защото мозъкът му (орган, който обикновено се втечнява заедно с други органи няколко дни след смъртта) бързо замръзва, запазвайки се в сух вид.

Какво показва чревната микрофлора на Ледения човек

Сега, когато Институтът за изследване на мумиите разчита генома на Йоци, следва да се направи генетичен анализ на неговия чревен микробиом. ,,Бихме искали да разберем повече за цялата общност от бактерии, които са живели в стомаха и червата му", казва Зинк.

Изглежда разнообразието на чревната ни флора, е свързана с нашето здраве. Ето защо изследователите се стремят да проучат от какво е била съставена тя при Йоци. Една ранна находка, част от продължаващо проучване на Университета в Тренто, включващо Йоци и 6500 съвременни хора, разкрива, че Леденият човек е имал три от четирите щама на бактерията Prevotella copri. Съвременното световно население има разнообразни щамове на бактерията в червата си, но 30 % от съвременните западняци с P. copri имат само един щам и той показва тенденция към доминиране над останалите, което намалява разнообразието.

Друго откритие е, че червата на Йоци съдържат Helicobacter pylori - бактерия, открита днес в половината от световното население, която има тежки или смъртоносни последици за здравето на около 10 % от човечеството. Доминиращият щам на H. pylori в Европа днес е хибрид от азиатски и африкански щамове. Щамът на Йоци е почти чисто азиатски, което предполага, че африканският щам е пристигнал в Европа след смъртта му. Това има отражение върху дебата за това дали H. pylori е естествен член на чревната ни флора или трябва да бъде лекуван с антибиотик, веднага щом бъде идентифициран.

Друго изследване на микробиома на неговите черва открива патогенния щам, предшественик на Clostridium perfringens – днес често срещана причина за хранително отравяне.

Изследванията през 2050 г.

Технологичният напредък ще бъде от ключово значение за разкриването на повечето от тайни на Йоци. Бъдещите изследвания могат да се съсредоточат върху начина, по който тялото му функционира приживе, включително да изследват протеините, липидите и ензимите в тъканите му, които могат да разкрият информация за неговата имунна система. Засега обаче анализът на протеини на толкова малки проби остава много сложен процес.

Междувременно, отговорниците за Йоци трябва да постигнат внимателен баланс между предоставянето на мумията на разположение за изследвания и гарантирането, че тези изследвания не са твърде инвазивни или чести. Музеят получава между 10 и 15 заявки от учени всяка година. Комитет от експерти от различни университети, включително от музея, оценява всяко искане. Приблизително веднъж годишно се вземат повърхностни проби за микробиологични изследвания. Йоци е размразяван рядко. Последният път е през 2019 г.

,,Нямаме представа какви научни методи ще ползват учените през 2050 г.", казва Пешел. "Но има много причини да поддържаме Йоци във възможно най-добро състояние, така че да осигурим шанс за бъдещите изследователи след 20, 30 години."

https://www.nationalgeographic.bg/a/lednikoviyat-covek-otzi
Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Разследване: Кой и защо уби Йоци преди 5300 години в Алпите


Високо в планината, в безлюдна местност на Алпите в северната част на Италия, преди 5300 години с изстрел в гърба е бил убит Йоци. Стрелата попада в артерия и той най-вероятно е намерил смъртта си в рамките на броени минути от загуба на кръв. Тялото на Йоци замръзва в леда и така се превръща в една от най-старите и най-добре запазени мумии в света, разказва BBC news.

Йоци е открит през 1991 г., 10 години по-късно учените намират в рамото му кремъчен връх на стрела. Преди няколко месеца следователи, водени от старши детектив от полицията решават да се заемат с въпроса как именно е прострелян Йоци.

Убийство ли е това и кой може да е престъпникът?

Анжелика Флекингер (Angelika Fleckinger), директор на Южнотиролския археологически музей, където е изложено тялото на Йоци, се обръща към професионалистите по този въпрос. Откликва старши инспектор и детектив от полицията на Мюнхен Александър Хорн (Alexander Horn), ръководител група за поведенчески анализ в полицията на Бавария.

Той признава, че в началото е изпаднал в ступор. "Ситуацията не е забавна: директорът ме попита дали работя със "студени случаи". И аз отговорих "Да, работя", разказва инспектор Хорн. "Студен случай" на полицейски жаргон означава старо, неразкрито престъпление.

Този случай обаче се оказва по-студен, отколкото останалите, с които се е сблъсквал.

"Обикновено за "студен случай" се смятат такива на 20 или 30 години", разказва полицаят: "А сега ми дадоха случай на 5300 години".

В началото инспектор Хорн помислил, че е малко вероятно да бъде от полза. "Мислех, че тялото вероятно ще бъде в лошо състояние", споделя той. "Но бързо разбрах, че състоянието му е просто идеално. Състоянието му е дори по-добро, отколкото много тела, с които работя обикновено", отбелязва още инспекторът.

Освен посещение на местопрестъплението високо в Алпите, Хорн се запознава с мащабните изследвания, обект на които е бил Йоци в последните 25 години, по-специално подробен анализ на съдържанието на стомаха му и нараняванията, намерени по тялото му. Тези данни са ключови за версията, която излага.

"Това много прилича на убийство", твърди инспектор Хорн.

Възможна засада

Изглежда, че убиецът е сварил Йоци неподготвен.

"Йоци вероятно е бил прострелян от доста голямо разстояние - около 30 метра - това не е убийство в близък контакт, а от разстояние", обяснява инспекторът. И добавя, че вероятно преди да бъде прострелян Йоци е почивал на ледника. Собственият му лък не е бил в бойна готовност.


Тялото на Йоци е намерено през 1991 г. на ледник в италианските Алпи


Учените са успели да открият какво е ял, с какво е бил облечен - и дори да идентифицират съвременните му потомци

"Почивал е приблизително половин час преди смъртта си. Преди това обилно е похапнал и изглежда за никъде не е бързал или е бягал от нещо", обяснява полицаят.

Друга важна улика е разкрита при проучването на травмата на дясната ръка на Йоци: тази раната е получена ден или два преди смъртта му - вероятно по време на схватка.

"Тази травма може да се определи като класическо нараняване, получена по време на активна отбрана", разказва инспектор Хорн. "Това се случва, когато някой ви заплашва с нож и нанася удар, а ти се хващаш за ножа, за да го отбиеш", обяснява той.

У Йоци не са намерени други отбранителни наранявания, така че Хорн смята, че той е спечелил тази битка, която вероятно е станала в долината по-долу.

"Смятаме, че убийството на ледника би могло да е продължение на схватката ден и половина преди това", продължава той. Осъзнавайки, че има малък шанс да спечели в ръкопашен бой, убиецът на Йоци вероятно тихо се е прокраднал към своя съперник и го е застрелял.

Този ледник, според Хорн, е много уединено място. То не е от тези места, където бихте могли случайно да се натъкнете на друг човек.

Но кой е убиецът и какви са мотивите му?

"Убийството ще му се размине"

Инспектор Хорн разказва, че убиецът не е взел от Йоци нито брадвата с медно острие, нито други ценности, така че е малко вероятно това да е престъпление с цел материална изгода. Той смята, че причината може да е била "силни емоции от личен характер".

"Замесена ли е омраза, имало ли е ревност или е било отмъщение - не можем да кажем", уточнява Хорн.

Анжелика Флекингер от Археологическия музей заявява, че е изключително доволна колко е напреднало разследването на загадъчната смърт на Йоци. Но инспектор Хорн все още не е удовлетворен. "Аз не мисля, че има голяма вероятност да разкрием този случай", споделя той.

"Това убийство остава ненаказано и на мен, като човек, водещ разследването, това не ми харесва", умихва се Хорн. "Не ми харесва, че ще ми се води неразкрито убийство ", допълва той.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Razsledvane-Koj-i-zashto-ubi-Jotci-predi-5300-godini-v-Alpite_84798.html

Hatshepsut

Йоци "проговори". Учени реконструират гласа на 5300-годишния "леден човек"


През 1991 година туристи случайно се натъкват във високите части на Тирол на мумифициран труп. По-късно мумията ще получи името Йоци. Проучването на артефакта продължава и досега, а последно специалистите са успели да реконструират гласа на древния човек.

Замръзналата в леда мумия се намира на спорна територия в Тиролските Алпи - местност, където прекарването на точни държавни граници не е най-лесната задача. След по-детайлни измервания е установено, че останките на Йоци се намират на италианска територия, на 90 метра от границата с Австрия. Но въпреки това, в научните среди мумията е официално кръстена с "австрийско" име, а италианците продължават да я наричат Симилаунски или Тиролски леден човек.С помощта на радиовъглеродно датиране е определено, че възрастта на Йоци е около 5300 години. Така мумията е най-старата, откривана към момента на територията на Европа. "Първооткривателите" се опитват сами да я извадят от ледовете и с непрофесионалните си действия са причинили някои малки увреждания, но като цяло останките са се запазили много добре. Ледът, сковал тялото на Йоци веднага след смъртта му, е преустановил процесите на разлагане, а за щастие и аматьорите-откриватели са имали достатъчно съвест, за да спрат навреме с нескопосаните си опити.В началото мумията е изпратена за проучване в университета в Инсбрук, но след определянето на точната географска принадлежност на находката, тя е предадена на италианската държава и сега е част от колекцията на Южнотиролския музей по археология в Болцано.

Когато е загинал, Йоци е бил висок приблизително 165 см, тежал е 50 килограма и е бил на възраст 45−46 години. По тялото му има над 60 татуировки; страдал е от артрит и е бил предразположен към атеросклероза. Учените не само са реконструирали външния му вид и дрехите, но са успели да разшифроват и генома му. Съвсем наскоро екип италиански медици, воден от Роландо Фустос и Розела Лоренци предлага своята версия на това, как би могъл да звучи гласа на "ледения човек".С помощта на компютърна томография е направен тримерен модел на гласовия тракт на Йоци. Учените се сблъскват с редица проблеми в това начинание: едната ръка на мумията е притисната към гърлото, което затруднява реконструкцията на отделни прешлени от гръбначния  стълб, а изместването на подезичната кост налага да се поработи доста усилено, за да се определи по други признаци какво е било точното ѝ местоположение. С известна доза допускания специалистите успяват да намерят точните отговори на тези въпроси.

Има известна корекция и от това, че липсва информация за плътността на тъканите. Казано по-просто, предлагайки ни да чуем гласа на Йоци, учените предупреждават, че възстановката е приблизителна. И все пак, моделът предава важни характеристики на гласа: безспорен е фактът, че основната честота на гласа на древния човек е като при съвременните мъже и е в диапазона между 100 и 150 Hz.


Ötzi the Iceman Finally 'Speaks'

Археологията не позволява да се съди с абсолютна точност за езика, на който е говорил Йоци. Изхождайки от мястото и времето, по което е живял, може да се предположи, че е носител на един от палеоевропейските езици, например, език, близък до северопиценския.

Все още остава неясно каква е причината за смъртта на "ледения човек". Лансирани са версии като ранен в сражение, убит е, трагичен инцидент в планината и т.н. Не се знае и каква е била "професията" му. Разглеждани са варианти като шаман, ловец, пастир, воин.

http://historynakratko.blogspot.com/2016/09/5300.html

Hatshepsut

Леденият човек бил стерилен


Ново изследване разкрива, че Йоци (Oetzi) - праисторически човек, стоял замразен в ледник в продължение на цели 5 300 години - може би е страдал от стерилитет, научаваме от BBC.

Генетичното изследване, публикувано в American Journal of Physical Anthropology, потвърждава също, че човекът вероятно е произхождал от Централна Европа.

Тялото на Йоци е било открито сред топящите се ледове високо в италианските Алпи през вече далечната 1991 г.

Изследването на останките разкрива още, че смъртта на човека от Медната епоха почти сигурно е била последица от участието му в битка. За това свидетелстват забитата в гърба му стрела и раните от ножове по ръцете му.

Преди сегашното генетично изследване учените са допускали, че вероятният стерилитет на Йоци може би е бил сред факторите, довели до насилствената му смърт.

Д-р Франко Роло от университета в Камерино и колегите му изследвали влакна от ДНК, взети от клетките на тестисите на мъжа. Специален интерес за тях представлявал генетичният материал, съдържащ се в митохондриите - фини структури, предоставящи енергия за клетките. Този тип ДНК се наследява само по майчина линия.

Учените оповестяват, че са открили зони, свързани с повишения риск от мъжки стерилитет.

Екранирахме участъци (от ДНК), определяни от други учени като форми на приспособяване, свързани с други патологични състояния или с условията на средата - обяснява д-р Роло.
Две от тези зони могат да бъдат определени като свързани с намалената подвижност на сперматозоидите и ние открихме и двете в митохондрийната ДНК на Йоци - пояснява той.
Не можем да кажем със сигурност, че той е страдал от това (от намалена подвижност на сперматозоидите), но твърдим, че такава вероятност поне е съществувала - пояснява ученият.
Д-р Роло допуска, че идеята за вероятната стерилност на мъжа е интригуваща и че отхвърлянето й като чиста спекулация допълнително го амбицира да се занимава с нея.

В момента ей така, просто от любопитство, се консултирам с
културни антрополози,
медицински антрополози
и археолози,
за да получа възможно най-изчерпателна информация какво е представлявала тя (мъжката стерилност) в примитивните общества - добавя той.
За да се направи това, трябва да се проучи дали в тези древни общества е съществувало съзнание за мъжката стерилност и - ако е така - дали липсата на семейство и род е представлявало проява на социална слабост - подчертава Роло.
Първоначално се е предполагало, че Йоци е умрял от студ, но раните по ръцете му и забитата в гърба му стрела изглежда свидетелстват, че смъртта му е последица от уврежданията, които той е получил по време на битка.

Предвид допускането, че Йоци вероятно е бил стерилен, д-р Роло се пита дали социалните последици от това може да са изиграли роля във веригата от събития, довела до открит сблъсък.

Членовете на екипа изследвали образците от ДНК на мъжа не само заради предполагаемия му стерилитет, но и за да се опитат да получат повече информация за потеклото му. Те открили, че той принадлежи към подгрупата K1 на хаплогрупата, известна като K.

Хаплогрупите могат да бъдат описани като разклонения на родословното дърво на човека. Всяка хаплогрупа съответства на ранни човешки миграции към различни континенти или географски райони.

Нашата собствена ДНК съдържа генетична информация, известна като код на живота. Тя е разпределена в информационните пакети, наречени хромозоми, които се намират в клетъчното ядро и затова се обозначава още и като ядрена ДНК.
ДНК има и в митохондриите извън клетъчното ядро (митохондрийна ДНК).

Митохондрийната ДНК се наследява само по майчина линия посредством яйцеклетката и може да се използва за проследяване на еволюционния процес в далечното минало; мъжкият полов хромозом (Y) също разкрива еволюцията на ДНК у мъжете.

Извличането на ДНК от древни разновидности на човека е трудна работа. Вкаменелостите често са замърсени с примеси от ДНК на днешни хора, пренесена при пипането им с ръце, чието отделяне от оригиналната, древната ДНК, е трудно.

K е сравнително рядко срещана хаплогрупа сред европейците, но тя има по-висока честота сред обитателите на Южните Алпи, а също и сред населението на север от тях.

Д-р Роло обаче е предпазлив относно сигурността на резултатите, тъй като информацията за разпределението на групите все още е оскъдна.

Учените са открили още, че Йоци е принадлежал към четвъртата подкатегория на групата K1, на която не са се натъквали по-рано.

Това означава, че нашият анализ на митохондрийната ДНК на скелета е по-подробен от повечето от другите анализи на примитивните разновидности на съвременния човек - отбелязва д-р Роло.
Д-р Мим Боуър, археогенетик от McDonald Institute при Кембриджкия университет във Великобритания, коментира изследването:

Това е една интересна публикация, която показва колко полезна може да бъде митохондрийната ДНК.
Що се отнася до ДНК на древните хора, то е изключително полезно, тъй като всяка клетка съдържа в себе си много митохондрии и - следователно - много копия от митохондрийна ДНК, което дава много по-добър шанс за възстановяването й няколко хиляди години след смъртта й.
Д-р Боуър обаче посочва, че в това отношение може да има ограничения:

Във всеки случай не можем да получим пълна картина.
Тъй като митохондрийната ДНК се предава по майчина линия, това, което всъщност "виждаме", е майката, бабата и т.н. на Йоци.
"Виждаме" само женската половина на родословното му дърво.
С помощта на ядрената ДНК бихме могли да си съставим по-пълна картина, но такава е много трудно да се извлече от древни вкаменелости.

http://green.democrit.com/bg/news.php?cell=260