• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 21:09:23

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 69
Total: 70

avatar_генерал Жеков

Путинска Русия

Started by генерал Жеков, 04 August 2018, 16:07:03

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

06 August 2021, 21:17:20 #32 Last Edit: 06 August 2021, 21:28:05 by Шишман
Quote from: Лина on 06 August 2021, 19:48:35Вярно че в Русия няма гей - парад, ама все още обикновените руснаци питат "къде серат гладните" 
Не мисля че в Русия умират от глад и гладуват или студуват. Не съм запознат с живота там, ама на дали гладуват.
Всъщност публикацията ми беше на шега ! Не очаквах че ще се вържете !

FELDMARSCHALL

Баш така си е. Що годе стандарт има в 2-3 от най-големите градове. Всичко останало е на африканско ниво, на места и по-зле сякаш са още в Средновековието. :laugh:

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 21:27:50Баш така си е. Що годе стандарт има в 2-3 от най-големите градове. Всичко останало е на африканско ниво, на места и по-зле сякаш са още в Средновековието. :laugh:
Не знам не съм бил там, нямам сведения. Ако гладуваха, вероятно щяха да вдигнат въстание. Щом не се бунтуват, значи им е добре. Да са живи и здрави и да се оправят.
На това за робуването дадох пояснения в темата за Италия !

FELDMARSCHALL

Няма как да вдигнат въстание, щото КГБейците ще ги смачкат за нула време. Все едно през 18-19 век феодалните крепостни селяни да вдигнат въстание - никога не се е случвало. Някои хора обвиняват българите, че били овчи народ и нямало съпротива срещу своеволията на властимащите, ама руснаците са много по-зле в това отношение, иначе нямаше да търпят вечно да ги мачка някой сатрап имащ се за полу-бог, като почнем от всички руски царе и достигнем до Сталин и Путин. Точка по въпроса.

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 22:14:54Няма как да вдигнат въстание, щото КГБейците ще ги смачкат за нула време. Все едно през 18-19 век феодалните крепостни селяни да вдигнат въстание - никога не се е случвало. Някои хора обвиняват българите, че били овчи народ и нямало съпротива срещу своеволията на властимащите, ама руснаците са много по-зле в това отношение, иначе нямаше да търпят вечно да ги мачка някой сатрап имащ се за полу-бог, като почнем от всички руски царе и достигнем до Сталин и Путин. Точка по въпроса.
Не ги знам дали са робски народ или не - не ги познавам така добре. Това което забелязвам у руснаците е че са доста обезродени. Е то по целият свят някой е мачакал някого и даже и в днешни дни е така. За италианците забелязвам че са с изключително робска психика, не е за вярване. Моето мнение е че Путин за руснаците е даже много-добър . Не им дава, много да шават и т.н.

FELDMARSCHALL

Е то точно като не ти дават да шаваш, нямаш никакъв шанс за развитие като народ. Оттам и манталитета им затова си е останал на ниво - Средновековие. Свикнали са да са феодални закрепостени селяни (т.е. роби) и каквото кажат отгоре да се слуша и изпълнява безусловно - дали цар, пъдар, партиен секретар, генсек на КПСС или президент(цар) Путин - разлика няма при руснаците като отношение към властта от Иван Грозни до днес. То и ако забележите всички промени, които някога са се случвали в Русия са след външна намеса - вкл. идването на комунистите. Иначе и досега щяха да си живеят във феодалната епоха с царе-деспоти отгоре, които да ги мачкат. Не че и Путин не иска по същия начин да го прави, но епохата на 21 век не му позволява - глобализирания свят, интернет и т.н. Иначе щеше да си е копие на Сталин или царете деспоти от 18-19 век.

Hatshepsut

Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер"


Снимка на руските наемници от "Вагнер" по време на тяхна мисия в Сирия

Представете си тайна военна група, за която никой не говори и всички замесени отричат официалното ѝ съществуване. Въпреки това има достатъчно публични данни, че тя е замесена в множество конфликти на различни точки по света.

Свързваната с Кремъл частна армия ,,Вагнер груп" за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Информацията за ,,Вагнер" не идва само от журналистически разследвания, а дори от най-високо политическо ниво. За тях се споменава в доклади на ООН и американското военно разузнаване. През юни пък френският държавен глава Еманюел Макрон обяви, че представители на групата държат в плен президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера.

Официално Москва винаги отрича връзка с наемниците, но множество разследвания показват, че такава съществува.

В сряда Би Би Си публикува ново разследване, което за пръв път се добира до списъци със заявки за оръжие, карти и дори свидетелски разкази за действията на ,,Вагнер груп" в Либия. Разкритията се базират на информация, извлечена от таблет, загубен от един от наемниците, както и на свидетелски показания и сведения от експерти.

В Либия наемниците се появяват като съюзник на генерал Халифа Хафтар – лидерът на бунтовниците, които в продължение на месеци водеха кървава кампания в опит да свалят подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие с премиер Файез ал Сарадж в Триполи.

Както често се случва с ,,Вагнер груп", на преден план излиза и името на приближения до Кремъл Евгений Пригожин, познат с прозвището ,,готвача на Путин".

Как те наемат във Вагнер и какво правиш там

Пред журналистите от Би Би Си говорят двама от наемниците в групировката, които пожелават да останат анонимни. Те разказват, че организацията набира своите кадри най-вече от отдалечените руски градове, където възможността за намиране на работа е малка. Това са хора с военно минало, които често имат и криминални досиета, което затваря пътя им към редовната армия.

Всеки от тях преминава през серия от физически тестове и проверки за миналото си преди да бъде изпратен за подготовка в тренировъчния център на ,,Вагнер". Той се намира в близост до руска военна база в Краснодар.

,,Всеки път, когато някъде има военен конфликт, войниците във ,,Вагнер" го обсъждат: ,,Може да отидем там, това може да е за нас", защото всяка мисия, означава пари. Когато няма поръчка, си седиш в резерва и няма пари", казва един от интервюираните наемници.

Според двамата източници в нито един от договорите, които подписват, не присъства името ,,Вагнер груп". Вместо това те полагат подписи като служители на множество кухи компании, в които изпълняват дейности като охрана или персонал в нефтени находища.

За действията на бойците от Би Би Си цитират няколко свидетелски разказа, към които прилагат и снимки, заснети по време на предполагаемите военни действия.

Източниците на медията разказват за десетки убийства на цивилни по време на офанзивата на Хафтар срещу Триполи, която приключи с договорка за прекратяване на огъня. Местните говорят за отвличания от домовете и убийства, извършвани от хора, говорещи руски. Някои от войниците са разпознати и по публично достъпни снимки.

Наемниците признават, че от ,,Вагнер" не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

,,Никой не иска да има още едно гърло за хранене", казват те.

Нови руски оръжия и поставяне на необозначени мини

Най-сериозната следа за връзката между наемниците от ,,Вагнер" в Либия и руската държава са списъците за доставка на оръжия. В тях се включват техника и боеприпаси, които започват съвсем наскоро да се използват от руската армия.

Важна бележка в случая е, че от десет години в страната е наложено оръжейно ембарго.

Според експерти списъците на ,,Вагнер" с поръчки, които Би Би Си получават от либийското военно разузнаване, показват обезпеченост, ,,с която нито една друга частна охранителна компания не може да се похвали".

Документите показват, че в Либия наемниците разполагат с множество машини за придвижване, стотици комплекти очила за нощно виждане и, разбира се, автомати ,,Калашников".

Най-сериозно впечатление обаче правят осемте системи за наблюдение ,,Ирония", както и радарната система ,,Соболятник", както и изискването за обучение за работа с нея, тъй като във ,,Вагнер" не са имали експерти, които да могат да го проведат. Всичко това е гарнирано с руски минохвъргачки и един танк T-72B.

,,Изглежда, че ,,Вагнер" са малко повече от неофициален елемент на руските военни", казва един от експертите, интервюирани от Би Би Си.

В таблета на наемниците от медията откриват и карти на части от квартали, в които са поставени неозначени мини. Сред наличните на устройството документи са и наръчници за работата и устройството на руски мини, част от които са заснети и по въпросните улици. Според данни на ,,Хюман райтс уоч" подобни мини не са били виждани никога преди това в страната.

От информацията на таблета се разбира кога и къде точно са действали наемниците.

Следите, водещи към Пригожин

От всички налични информации става ясно, че за между 12 и 14 месеца в периода септември 2019 – юли 2020 г. на територията на Либия във всеки един момент е имало по около 1000 души от ,,Вагнер", които са били много добре екипирани и заплатени.

Кой обаче плаща за всичко това?

Друг от документите, този път свързан с доставка на боеприпаси в Мозамбик от ноември 2019 г., повдига завесата. Зад тях като адресат е посочена фирмата ,,Евро Полис". Тя е бенефициент по редица договори за разработка на находища на петрол и газ в Сирия.

Фирмата често е свързвана с обявения за международно издирване от САЩ в началото на 2021 г. ,,готвач на Путин" – Евгений Пригожин. Според руски журналисти, които от години разследват дейността на ,,Вагнер", адресатът на документа, записан само като ,,генералния директор", е именно приближеният до Путин олигарх.

Самите документи пък са изпратени с одобрението на командир, подписал се само с инициалите ,,ДУ". Според Би Би Си става въпрос за Дмитрий Уткин, който е смятан за основател и главнокомандващ на групировката.


Дмитрий Уткин

За това кой стои зад организацията и как тя се финансира самите наемници нямат информация.

,,Това е като в Хари Потър, където името на Волдемор не се споменава на глас. Това е тема табу. Не си струва да го говориш, защото можеш да се озовеш за две седмици в железен контейнер с разбит нос", казва един от войниците.

Интересен факт представлява и срещата между Халифа Хафтар и руското военно ръководство през ноември 2018 г., на която присъства и Пригожин.

Пред Би Би Си ,,готвачът на Путин" отрича да има връзка с ,,Вагнер" и ,,Евро Полис".

,,Не съм чувал нищо за нарушения на човешки права в Либия от страна на руснаци и съм сигурен, че това е абсолютна лъжа. Съветвам ви да работите с фактите, а не с русофобски чувства", казва Пригожин в позиция пред медията.

Самият Путин не веднъж е отричал намесата на Русия в Либия.

,,Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея", каза той през 2020 г.

Официалната позиция на Русия за Либия пък е свързана с подкрепата за прекратяването на огъня и нормализирането на ситуацията в страната.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31406569.html

FELDMARSCHALL

Дааа, почти "повярвах" на гнома от Кремъл. :laugh:

Panzerfaust

Е, то е ясно и на малките деца.

Лина

Лавров: Олимпийските игри се нуждаят от "чисти" съдии, както се видя при художествената гимнастика
:lol:  :lol:Този Свинкс за малко да умре от мъка, че малка България спечели златото. НО така е, когато руснаците не ги подпират, нещо което е не-въз-мож-но в Япония те логично губят от време на време. Така де, "братските" руски политици повръщаха кръв при успеха на българските гимнастички.

ЗАЩО един външен министър коментира тази тема, което е просто излишно, ми защото в Русия народа се "храни" само с такива фантазии за измислено величие над другите народи. Ако им отнемат и фантазиите, какво ще остане! И американските политици занимават умовете на плебса с такива хуморески, но им предоставят освен зрелища и хляб, учат се от Цезар.

Panzerfaust

Болна нация...
Ние може да сме малки, но поне не сме такива психопати-мегаломани.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 15 August 2021, 03:17:43Болна нация...
Ние може да сме малки, но поне не сме такива психопати-мегаломани.
Е те на дали всички там са такива мегаломани.

FELDMARSCHALL

Държавната политика определя отношението и на другите към тях. Същото се отнася и за САЩ. Оттам го отнасят обикновените руснаци и американци, защото например една част от тях не са съгласни с агресивната външна политика на лидерите им, обаче омразата на хората от други страни рефлектира върху тях. :whistle:

Шишман

В крайна сметка, какво ни дреме за путинска Русия и какво правят там. Още не сме достигнали нивото, след което може да се интересуваме от Русия и Путин. Той и Путин остаря и времето му е преброено.

Hatshepsut

Путин вгради сянката си в темелите на Русия


След години на криза, болка, войни, унижение, интелектуално и морално объркване, Москва, която отдавна се смята за "Третия Рим" на християнството, преди да се превърне в Меката на комунизма, в крайна сметка възприе, двадесет години след разпадането на СССР и съветския комунизъм, "нова руска идея". Рудиментарна, адаптивна, пластична, двусмислена, понякога дори противоречива, тази многостранна доктрина, призвана да отбележи "националното възстановяване", често се нарича, поради липса на по -добър термин, "путинизъм", по името на своя промоутър - настоящия руски президент Владимир Путин. Това пише в анализ за френското политическо списание Le Nouvel Observateur журналистът Жан-Батист Ноде.

С оглед на демократичното надигане от 1990 г. тази идеологическа операция придобива вид на реакция, дори на контрареволюция. След дълга бременност, по време на референдума през лятото на 2020 г. "новите ценности" на "Свещена Русия" бяха официализирани и гравирани върху темелите на Конституцията. По време на консултации, първоначално насрочени за април, но отложени от 25 юни за 1 юли поради епидемията от Covid-19, идеологическите въпроси бяха засенчени от друга политическа хитрост, може би по-спешна и фундаментална за застаряващия "путинизъм": приемането на конституционни разпоредби, позволяващи на руския президент, на власт вече двадесет години, да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 години.

Завършвайки един идеологически обрат, който очевидно започна през 2010-те, новият основен текст остава шедьовър от неясноти и парадокси. По този начин, докато потвърждава светския характер на руската държава, докато чества наследството на Съветския съюз, който е бил не само атеистичен, но и антирелигиозен, новата Конституция предизвиква "паметта на нашите предци, които ни предадоха своите идеали и вярата в Бог". По-общо казано, този текст се застъпва за защита на руските "нови ценности". В действителност тези "нови" ценности са просто стари, консервативни, наречени "традиционни" ценности, тези на една митична "Вечна Русия".

Те включват защитата на семейството, разбира се традиционното. Така в Конституцията е посочено, че бракът е изключително "съюз на мъж и жена" и в никакъв случай не е на хомосексуална двойка. Докато разводите, абортите, отношенията преди и извън брака са нещо обичайно, гейовете се превърнаха в основна цел на новия путинистки морален ред. Защитата на семейството се присъединява към друга мания и любима тема на режима на Путин: да се спре демографският спад, тоест този на руската власт. За да утвърди руския суверенитет, уникалност и власт, наскоро ревизираната Конституция уточнява, че тя има предимство пред международното право.

Наречен "патриотизъм", защото обхваща всички исторически периоди, новият идеологически дискурс на националистическата индоктринация за величието на Русия е резултат от доста грубото, но много путинско смесване на фрагменти от съветска пропаганда и лошо смлени залъци от царистки убеждения. Андрей Колесников, политолог от московския център "Карнеги", отбеляза: "Сякаш някой непохватно е слял комунистическата триада "Ленин, партия, комсомол" с известната триада на граф Сергей Уваров "Православие, самодържавие, националност " при цар Николай I през 19 век. "

В действителност "новата руска идея", модернизирана хибридна "съветско-царска" доктрина, се определя преди всичко от това, което не е. Предавайки затягането на режима, тя се противопоставя преди всичко на либерализма (в политическия и социалния смисъл). Либерализъм, смятан за западен, тоест предимно американски. Първоначално предназначен за целите на вътрешния контрол, новият наратив на Москва се превърна в стока за износ. Той се постави в услуга на "меката сила" на Русия, която винаги и преди всичко смята себе си, малко неправилно, за "велика държава", "велика сила".

Изправена пред либерализма и Запада, смятан за упадъчен, днес Русия твърди, че ще спаси Европа, въплъщавайки нейните "истински ценности", "истинската Европа". Тоест Европа без имиграция (особено мюсюлманска), култивираща "автентични" християнски традиции и ценности, разбирайте консервативна. Във Франция този дискурс, с различна геометрия в зависимост от аудиторията, привлича крайната левица, дори самата левица със своя антиамериканизъм. Но също така се харесва на крайно десните и дори десните поради своя традиционализъм, оцветен с християнство, противопоставено на исляма.

Пътят към нов руски национален разказ беше дълъг, объркващ и мъчителен. През 90 -те години Русия беше опустошена от бедност, дълбока икономическа криза, породена от болезнения и анархичен преход от закостенял етатистки социализъм към див капитализъм. Огромната страна беше в хаос, разкъсвана от разрушителни центробежни тенденции, окървавена от жестока сепаратистка война в Чечения. След това Русия преминава през дълбока морална криза след жалкия крах на комунистическата догма. През 1997 г. в отчаяние официалният правителствен вестник "Российская газета" стартира донякъде нелеп конкурс. За да спре потъването, той призова обществеността да намери "нова руска идея". Защото след известната книга на великия руски философ Николай Бердяев (1874-1948), Москва изглежда не може да живее, без да има "Руска идея".

Паралелно с този конкурс, едва преизбран, и то трудно, за да се избегне евентуално връщане на комунистите, алкохолик, болен и непопулярен, руският президент Борис Елцин, бивш влиятелен член на политическото бюро на Съветската комунистическа партия превърната в "демокрация" и "либерализъм", вече обезценени от кризата, създаде комисия за намиране на нова идеология за "Нова Русия" в условия на криза на идентичността.

Въпреки че страната търсеше начин - известният и митичен руски трети път - вече беше ясно, че демократичната и либерална скоба, която последва разпадането на СССР през 1991 г., се затваря. Повратният момент настъпи през октомври 1993 г., когато Елцин изпрати танкове срещу парламента, който отхвърли опустошителните икономически реформи и се бе хвърлил в бунтовнически национализъм.

Логично след това на власт идва човек от бившата КГБ, от "структурите на силата", в лицето на Владимир Путин. Първоначално той каза, че е категорично "против възстановяването в Русия на официална държавна идеология под каквато и да е форма". Защото новият държавен глава е част от поколение, белязано от идеологическия провал на съветския режим. Той си спомня пропастта между официалните лозунги и реалността, породила абсурдно ежедневие, много добре описано от писатели като Александър Зиновиев.

За да управлява, Путин първоначално отказва да разчита на идеология. По-късно започва да разчита на мита за силния човек, дори провиденциалния човек, който спасява страната от корабокрушения и тероризъм, който възстановява реда, благодарение на "вертикалата на властта". Прагматичен преди всичко, Путин е реалист, който адаптира речта си към обстоятелствата, към аудиторията си. Неговата истинска философия несъмнено е тази на спорта, в който той е шампион - джудото или "пътят на гъвкавостта".

Лицемер ли е руският президент? Двойнствен разговор ли води? В едно забележително есе за източниците на идеологията на Путин ("В главата на Владимир Путин", Solin/ Actes Sud, 2015), философът Мишел Елчанинов пише, че руският президент несъмнено е като героя на Достоевски Карамазов, "широко скроен". Тоест и циник, и идеалист едновременно.

С годините на власт Путин, първоначално смятан за либерал, се втвърди. Консервативният обрат се задълбочава. Това, което ускорява този реакционен завой на Кремъл, са прозападните "цветни революции" в бившата руско-съветска империя, в Украйна, в Грузия. Но консервативният обрат също е и преди всичко реакция на нарастващия политически протест в Русия през 2010 г. Путин трябва да си върне контрола над обществото с идеологически дискурс, колкото и неясен да е той.

Както посочва в списание "Херодот" Марлен Ларуел, специалист по идеологии в руския свят, новата философия на властта трябва да бъде "достатъчно точна, за да позволи на тези, които поставят под въпрос путинисткия режим, да бъдат маргинализирани и делегитимирани, но и да остане достатъчно неясна, за да могат възможно най -много хора да се абонират за нея. Следователно тя играе картата на най-големия общ знаменател, предлагайки широк репертоар, от който всеки може да черпи почти на воля ".

Консервативната революция разчита на армията и други "силовики" - хората от силовите структури (полиция, тайни служби) с консервативна и авторитарна насоченост. Но нейният интелектуален дом е преди всичко консервативната и реакционна руска крепост - православната църква. Църква, още по-подчинена на Кремъл и в служба на властта, тъй като нейните висши лидери са били, като Владимир Путин, агенти на съветските служби.

Докато руският президент остава предпазлив в работата с концепции, бившият подполковник от КГБ остава майстор в дърпането на останалите конци на гигантската съветска репресивна система.

https://news.bg/comments/putin-vgradi-syankata-si-v-temelite-na-rusiya.html

Hatshepsut

Отровата, която застига враговете на Кремъл


Книгата за отравянето на Литвиненко от приятеля му Алекс Голдфарб и съпругата му Марина Литвиненко на представянето й в Лондон, 19 юни 2007 г.

Ако руският опозиционен лидер Алексей Навални се окаже жертва на покушение чрез отрова, той ще е поредният ,,враг" на властта в Кремъл, застигнат от подобна съдба.

Световните информационни агенции припомнят някои от нашумелите през годините случаи на отровени критици или отявлени противници на официална Москва.

Алексей Навални се почувства зле в четвъртък в самолета, с който се връщаше от сибирския град Томск в Москва. Заради неговите остри и тежки симптоми на внезапно заболяване, самолетът кацна в град Омск, където Навални бе откаран спешно в местната болница.

Засега лекарите се въздържат от конкретна диагноза, но по всички описани от свидетелите прояви 44-годишният Навални вероятно е погълнал токсично вещество. Състоянието му е тежко и той е в кома.

От Георги Марков до Навални

В далечната 1979 година в болница в Лондон умира българският дисидент Георги Марков, припомня Ройтерс. Случаят става известен като ,,българския чадър", защото Марков е убоден на улицата случайно от върха на чадър, намазан с отровата рицин.

След мъчителни дни в лондонска болница писателят и критик на Живковия режим в България умира. Разследвания по-късно установяват, че миниатюрната съчма е произведена в лаборатория на КГБ и изстреляна от агент на ДС.

През септември 2004 г. журналистката Анна Политковска припада след като пие чай в самолета при полет от Беслан, градът, разтърсен от заложническата криза в местното училище.

Политковска оздравява, следствието не открива причината за внезапното й заболяване, но остава съмнението, че е била отровена. Две години по-късно – през 2006 г. Анна Политковска е застреляна пред дома си.

Пак през септември 2004 г. украинският опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко се разболява тежко. Австрийските лекари, при които се лекува, установяват, че е бил отровен с диоксин. Юшченко оздравява, само белезите на лицето му напомнят за покушението. През 2005 г. той печели президентските избори, като побеждава проруския кандидат Виктор Янукович.

През ноември 2006 г. бившият руски подполксовник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, умира на 43 години в лондонска болница. Той е отровен с полоний – остро токсично и радиоактивно вещество.

Британското следствие доказва, че три седмици по-рано той е пил чай с друг бивш руски агент, Андрей Луговой. След което Луговой напуска Великобритания.

Смъртта на Литвиненко предизвика дипломатическа криза между Великобритания и Русия, която и до днес отказва да екстрадира Луговой като основен заподозрян за отравянето.

Руският журналист и координатор на общественото движение ,,Отворена Русия" Владимир Кара-Мурза поставя своеобразен рекорд в опитите да бъде премахнат. Той е отравян два пъти, при което оцелява на ръба. Първото покушение е през 2015 г. След среща с приятели му става внезапно лошо и е откаран в критично състояние в болница в Москва. Втория път отново се разболява внезапно и пак попада в болницата, като лекарите не дават надежда, но той оздравява.

Следствената служба възобновява разследването през 2018 г., но до днес не са съобщавани резултати.

Случаят ,,Скрипал" и... Емилиян Гебрев

На 4 март 2018 г.двойният агент на руското и британското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с неизвестно вещество в град Солсбъри, Великобритания. Веществото е новичок, разработка на руските лаборатории като част от програмата за химическо въоръжение от ново поколение.

При акцията леко пострадват около 40 души.

Случаят ,,Скрипал" води до нов остър дипломатически скандал между Великобритания и Русия, последиците от който не са отшумели до днес.

Три години по-рано, през май 2015 г. българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор на завод ,,Дунарит" Валентин Тахчиев са хоспитализирани след вечеря в столичен ресторант. И тримата проявяват симптоми на тежко отравяне.

Първоначално не е установено каква е отровата. След частна експертиза във финландска лаборатория, поръчана от Гебрев, става ясно, че това е вещество от списъка на веществата, ,,контролирани от конвенцията за химическите оръжия".

В началото на тази година прокуратурата повдигна обвинения срещу трима руски граждани за опита за убийство на Гебрев, сина му и директора на завода.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30793969.html