• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 January 2022, 22:23:25

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15433 Posts

Шишман
5950 Posts

Panzerfaust
1118 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,718
  • Total Topics: 1,409
  • Online Today: 129
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 58
Total: 58

avatar_Panzerfaust

Една култура ли сме с руснаците?

Started by Panzerfaust, 01 March 2021, 11:03:36

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

09 March 2021, 11:44:27 #16 Last Edit: 09 March 2021, 11:48:14 by Шишман
Quote from: Hatshepsut on 08 March 2021, 22:23:08Виждал съм подобни рубладжийски полюции, представящи идиличните отношения между Русия и Украйна, които обаче нямат нищо общо с реалността...Забелязал съм, че българските русофили яростно отричат идентичността на украинската нация и естествено подкрепят руската експанзия в Украйна. Интересно как биха реагирали интелигентните украинци, ако им кажат, че са една кръв и една култура с руснаците?
Тука - Италия : работех на стадиона Сан Сиро. Основната група и тая в която работех аз бяха украинци. Време за говорене имаше много, понеже нищо не правехме: ядене на семки и говоренепо 6-7 часа. Та ето какво забелязах. Първо украинците подкрепяха новият режим, за около година. После ги намразиха и не ги подкрепяха. Нямаха нищо против руснаците и между тях около 30% се смятаха за руснаци и бяха за опълченците. Отделно имаше и истински си руснаци и не се караха помежду си- нямаше и разлики между тях. За всички тях въобще не седеше въпроса дали са една кръв и култура с руснаците, те смятаха че са еднакви. Даже да минава времето ги занасях по-агресивните че са руснаци и са предатели и се палеха, ама нищо сериозно до каране не сме стигали никога. Антируски настроени да бяха около 3-4% останалите или бяха неутрални или про-руски, като последните бяха поне 30%. И руснаци и украинци обаче бяха много добри , като хора и много търпеливи. Даже ги обвинявах че са прекалено добри. Добри, ама ако ги ядосат ставаха доста зли и е по-добре човек да не ги ядосва. На мене ми викаха братушка и ме смятаха за един от тях. Често им обяснявах че нямам славянска кръв и не съм като тях, ама не го разбираха. Та за около 2г. по 5-6 пъти на месеца ги опознах доста добре.

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 01:14:47Той Мишока и негър/негърка би одобрил стига да е православен/правослана и ще ги приеме като част от българския народ... :lol:
Впрочем в Африка има православни общности, да прочете повече за тях. По неговата логика и линия на разсъждение един негър православен ни е по-близък от българин католик/мюсюлманин, с когото имаме един бит и живеем заедно. Мишокова (анти)логика... :judge:
Хм, не е точно така.
Тука има хора от  всякъде и всякакви религии. Виждал съм негри етиопци православни и не са лоши хора, с един даже сме приятели. Няма да чета повече за тях понеже аз съм българист и ме интересува да чета за българското не за чуждото. Българи католици не съм виждал и не познавам, освен един от старият форум, който сега в фейса се държи, като соросоид. Българи помаци обаче в казармата съм виждал , много и мнението ми за тях меко казано не е добро. Нямаме един бит с помаците, даже културно сме различни. Темата обаче беше за дали сме еднакви с руснаците.
______________________
Снимката я пуснах не за друго, а защото знаех че ще се раздвижите и започнете да пишете, понеже последните 2-3 дена форума беше позамрял. Иначе лично мене не ме интересува особено дали сме еднакви с руснаците или не, то и няма значение.

FELDMARSCHALL

Не се опитвай в типичен стил хлъзгаво да се измъкваш от неудобните теми и противоречия, в които влизаш. С българите мюсюлмани/католици имаме един бит, щото от векове живеем заедно, с негрите етиопци православни или други негри православни нищо друго не ни обвързва, нито бит/начин на живот нито друго. Това е същото като феновете да кажем на големите европейски отбори, които имат стотици милиони фенове по света от най-различни точки на света и общото свършва дотук. Пример арменец и азербайджанец или сърбин и албанец са фенове на Реал Мадрид, Байерн или друг голям отбор, общото свършва дотук и това трудно ще ги направи приятели. Еквивалентно стоят нещата  и с примера българин православен и етиопец православен. Толкова по въпроса.

Лина

Руската държава за разлика от България през съществуването си има изключителна самостоятелност и никакви външни фактори не са били пречка за нейното културно развитие. И при това положение като изключим военните песни, народните дрехи и кулинарията всичко в руската култура е ехо от чуждо влияние и заемки.  Разбира се по тяхно желание те сами викат западни архитекти, класическата музика в Русия се развива близо 3-4 века след като се е зародила и постепенно в Европа се измества от кабаретната музика, операта, драматургията и всичко друго вече е било измислено и се е копирало от тях.
И ние също сме гледали от някъде, нали, но това е нормално по отношение на изкуството, все пак 500 години сме били назад.
Така остава само да сравним фолклора. Нашия е безспорно автентичен и свръхбогат спрямо територията ни. Не си прилича с руския.
При нас славянските митологии някога играли ли са роля? Аз не зная нито един славянски мит или легенда, а етническия руски фолклор се изчерпва с тях. Като по отношение на това ,,кой ,, етнос е първоизточник на славянския фолклор – и това не ми е ясно.
Който смята че имаме сходна култура да посочи кои са сходните предания, легенди или традиции.

Panzerfaust

09 March 2021, 21:16:24 #20 Last Edit: 09 March 2021, 21:20:54 by Panzerfaust
Само да вметна, че руският фолклор и народна носия не са славянски, а със силно угрофинско и тюркско влияние.

Руска носия:


Мордовска носия:


Ето и мордовски фолклор, всеки може сам да прецени близостта му с руския:


Изводът е прост - руският фолклор е изключително близък на народите от Поволжието, но няма нищо общо с нашия.Informative Informative x 1 View List

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 09 March 2021, 21:16:24Изводът е прост - руският фолклор е изключително близък на народите от Поволжието, но няма нищо общо с нашия.
Никой не е казвал че фолклора им е еднакъв с нашият. Нормално е да е различен: те са там където са, а  ние сме на Балканите.

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 09 March 2021, 19:29:10С българите мюсюлмани/католици имаме един бит, щото от векове живеем заедно, с негрите етиопци православни или други негри православни нищо
Ами това е друга тема , различна от тая дали с руснаците имаме обща култура.
Трябва да пуснеш тема по тия въпроси и така. Аз обаче няма да участвам в нея по едни определени причини.

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 09 March 2021, 21:55:00Никой не е казвал че фолклора им е еднакъв с нашият. Нормално е да е различен: те са там където са, а  ние сме на Балканите.

Ами това е същественото, щом като народните култури на двата народа са коренно различни, не може да се говори, че сме братя, една кръв или нещо подобно  :judge:
Християнските ценности са наложени много по-късно (9-10 век) и те не могат да ни направят еднакви с руснаците, защото това е вторично културно напластяване (надстройка), а основата (народната култура) е различна.

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 10 March 2021, 06:51:52Ами това е същественото, щом като народните култури на двата народа са коренно различни, не може да се говори, че сме братя, една кръв или нещо подобно  :judge:
Християнските ценности са наложени много по-късно (9-10 век) и те не могат да ни направят еднакви с руснаците, защото това е вторично културно напластяване (надстройка), а основата (народната култура) е различна.
Е "братя" е малко пресилени. Вероятно са имали пред вид " братя по вяра". Извинявай но не разбрах, за коя основна култура говориш ? В основите ни културите са еднакви. Колкото до дрехите то у нас от едно село в друго са били различни, за областите пак така. Само островърхият калпак го има навсякъде , при всички, но го няма при руснаците.