• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 21:19:38

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 83
Total: 84

avatar_Panzerfaust

Борба против реабилитацията на комунизма

Started by Panzerfaust, 05 January 2021, 18:30:04

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

В последните години в България се наблюдава сериозна реабилитация на комунизма и проявленията му. Дълг на всеки истински български националист е да се бори с това негативно антибългарско явление. Комунизмът и комунистите, явни или зле прикрити, трябва да бъдат смазани - духовно, физически, ментално.

Започвам с една чудесна новина:

Счупиха плочата на Петимата терористи от РМС

Наскоро тя бе възстановена от червения кмет на столичния район ,,Изгрев" Делян Георгиев

Паметната плоча бе възстановена наскоро със съдействието на кмета на район ,,Изгрев" Делян Георгиев от БСП, избран с подкрепата на ,,Демократична България". Събитието предизвика множество гневни коментари в медиите.

,,Петимата от РМС" са сред ръководителите на младежкото крило на комунистическата партия по времето на Втората световна война. ,,Героите" всъщност са организатори на антидържавни терористични акции, участници в партизански отряди, обучавани в СССР и работещи за подмяна на законната власт в страната с диктатура на пролетариата.
https://breaking.bg/novini/
Hatshepsut

...и обратната тенденция  :sad:

Паметникът на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение


Паметникът на връх Бузлуджа ще има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНР. Решението е било взето в понеделник по време на заседание на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности в Министерството на културата.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.

Официалното име на цялото съоръжение е "Дом паметник на БКП". То е най-големият идеологически монумент на Балканите.

Издигнат е на връх Хаджи Димитър, чието старо име е Бузлуджа. Мястото е избрано в края на 70-те години по време на комунистическия режим. Аргументът е, че на този връх през 1891 г. е била основана Българската социалдемократическа партия, за чийто наследник се смята управляващата БКП.

За изграждането му са привлечени най-големите творци на времето - Иван Кирков, Йоан Левиев, Величко Минеков, Димитър Киров, Христо Стефанов и други. Те оставят след себе си релефи и мозайки, които са сред най-големите достижения на българското пластично изкуство, независимо, че основанието за създаването му е било идеологически обосновано.

След падането на Берлинската стена държавата изоставя паметника, а през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов предлага на БСП да го стопанисва. Към тази дата паметникът е вандализиран и голяма част от мозайките са разграбени.

През 2020 г. екип от европейски университети се заема с консервирането на мозайките. Този процес обикновено е един от многото, които предхождат реставрацията, за която е нужен голям бюджет.

В момента паметникът е държавна собственост и се управлява от Областната администрация на Стара Загора.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31366987.html
Angry Angry x 1 View List

Panzergrenadier

Наследниците на бившите съветски българи нито за момент не са се отказвали да строят "нов социализъм". Професори и доценти в СУ наследници на ятаци и партизани и прочее. Напъват се и книги да пишат.

Angry Angry x 1 View List

Hatshepsut

Сдружение възмутено от "гаврата" Бузлуджа да е паметник на културата


Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" изразява възмущение от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монументът "Дом-паметник на БКП" на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата.

В позиция на организацията се посочва, че въпросната инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на идеологическия монумент, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим.

Припомня се, че през 2000 г. е бил приет закон, по силата на който комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а на 18 септември 2008 г. Народното събрание е подкрепило "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

От сдружението изтъкват и разпоредбите от Наказателния кодекс, според които пропагандирането на фашистки и други антидемократични идеологии се смята за престъпление.

Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента "Дом-паметник на БКП" ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки, категорични са от ДОМ. Те определят като "позор" превръщането на страната ни в "комунистическия резерват" на евроатлантическия свят.

https://news.bg/society/sdruzhenie-vazmuteno-ot-gavrata-buzludzha-da-e-pametnik-na-kulturata.html


Моето мнение по въпроса е, че най-добрият вариант е паметникът да бъде разрушен, както бе постъпено с мавзолея на Г.Димитров.
Agree Agree x 1 View List