• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

04 December 2021, 19:25:06

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 159
  • Latest: Toni92
Stats
  • Total Posts: 24,881
  • Total Topics: 1,393
  • Online Today: 255
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 31
Total: 32

avatar_Шишман

Православни красоти - църкви и параклиси

Started by Шишман, 29 November 2020, 19:29:15

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Преображенски манастир: 11 интересни факта

Преображенският манастир е един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Манастирът е неотменна спирка в плана на повечето туристи, посещаващи забележителности във Велико Търново и региона.


Преображенски манастир

Мястото около манастира е много красиво – с високите скали над светата обител, обширната панорама, платото отсреща с другия манастир – Света Троица – в подножието му.


Гледка към манастира Света Троица

1. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири.

2. Стените на главната църква ,,Преображение Господне" са изписани от големия Захари Зограф.

3. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето.

4. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота.


Колелото на живота

Между другото, Преображенският манастир не е единственото място, където може да се види такъв стенопис. Аз лично съм виждала Колело на живота в църквата Рождество Христово в Арбанаси и на фасадата на Батошевския манастир Успение Богородично край Севлиево.

5. В Преображенския манастир се намира и един от най-красивите звънарници, изграден от майстор Колю Фичето.


Звънарникът с камбаните

6. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.

7. Разрушен е напълно по време на турското робство.

8. Изграден е отново на няколко етапа в периода 1825-1882 г.

9. Сградите на някогашния Преображенски манастир са били разположени на около половин километър южно от сегашното му местонахождение. Настоящото място е избрано по време на възстановяването на манастира през 19 век.

10. Празникът на манастира е на 6 август, Преображение Господне – явяването на Исус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан.

11. Чудото – на 6 юли 1991 година от скалния венец над манастира се откъсва голям обем скална маса и пада в двора на светата обител, близо до църквата. Чудното е, че при това срутище не само няма пострадали хора, а храмът остава непокътнат, запазен благодарение часовниковата кула до него, която като верен страж сякаш се опълчва срещу падащите скали, разполовявайки една от най-големите. Част от скалата и до днес стои там.

Това не е единственият катаклизъм за Преображенския манастир. През миналия век той претърпява още няколко сериозни разрушения, причинени от различни природни стихии – Горнооряховското земетресение през 1913 г. и няколко големи свлачища в периода 1964-1980 година.

Манастирът е действащ, мъжки. Намира се на около 7 километра от Велико Търново по пътя за Самоводене. До него има и туристически пътеки.

https://drumivdumi.com/

Panzerfaust

Катедралата "Св. София" в своя първоначален християнски вид:

http://predanie.bg/media-content/images/news/hagiasophia-12thc_1.jpg

Hatshepsut

Килифаревски манастир ,,Рождество Богородично"

Посетихме Килифаревския манастир ,,Рождество Богородично" в един горещ юлски ден. Там намерихме спокойствие и тишина. Въпреки жегата, покрай манастира струеше лека прохлада от тамошната река Белица и полъха от близките хълмове.


Килифаревски манастир

Къде се намира

Килифаревският манастир се намира на 13 километра от Велико Търново по пътя към прохода Хаимбоаз (прохода на Републиката). За манастира трябва да се отбиете на едно кръстообразно кръстовище вляво, след като подминете Килифарево. Пътят отдавна вече не минава през самото градче, но все пак го давам като ориентир за мястото на отбивката. Ако пропуснете тази отбивка, малко по-напред по пътя има още една, пак вляво от шосето. Ние използвахме точно нея. Малко след като се отклоните от главния път по нея има място за паркиране. Слизате там и после трябва да преминете реката – това е река Белица, по импровизиран мост от бетонни тръби, доста успешно заместващи моста над реката отнесен преди време от придошлите води. А иначе, от първата отбивка с кола се стига точно пред главната порта на манастира и нямате този шанс да изпробвате тръбите и да погледнете в бистрите води на реката.

Впечатления

Мястото във и около манастира е много приятно, цялото обвито в тишина и спокойствие. Мястото като цяло е равно, само близките хълмове, разположени зад манастира придават един по-раздвижен релеф на района.


Пред манастира

Още с влизането в двора човек разбира, че манастирът е девически – дворът е изключително чист и подреден и пълен с толкова много добре поддържани цветя.


В манастира: църквата

Централно място в двора заема църквата ,,Свети Димитър". В архитектурно отношение тя е еднокорабна и еднокуполна. Пред главния й вход има доста стара асма и още много цветя.


Манастирската лоза


Църквата и хълмовете

Килифаревски манастир – кратка история

Първоначално, Килифаревският манастир е бил построен горе на хълма над сегашния манастир, по времето на цар Иван Алксандър. Основател на манастира е видният исихаст свети Теодосий Търновски. Малко по малко Килифаревският манастир става духовен и книжовен център, манастир-лавра, което ще рече главен манастир. От тук започват пътя си известни духовници като свети Киприян и свети патриарх Евтимий Търновски.

По време на турското робство, Килифаревският манастир е бил разрушен. През 1718 година е бил построен отново на мястото, на което се намира в момента. За съжаление, в края на 18-ти век отново претърпява разрушения по време на кърджалийските нашествия. В сегашния си вид, манастирът е построен през 1840-1842 година от майстор Колю Фичето. Иконостасът и иконите в манастирския храм са направени от тревненски майстори.


Иконостасът в църквата

Още преди да отидем до манастира знаехме, че има стара църква, била някога част от манастира, намираща се някъде наблизо. До нея, за съжаление, не успяхме да стигнем. Питахме една от монахините да ни упътят, но не успяхме да разберем как се стига до нея.

Сравнително близо до Килифаревския манастир се намират още няколко интересни места – Плаковският манастир, Капиновският манастир, Капиновският водопад, мостът на Колю Фичето над река Белица в град Дебелец.

https://drumivdumi.com/

Hatshepsut

Монументът на Богородица в Хасково
Фото: Борислав ГърцияновHatshepsut

Искрецки манастир ,,Успение Богородично"

В един мрачен юнски ден и в упорито дъждовен следобед минавахме през Искрец, където видяхме новите указателни табели към Искрецкия манастир ,,Успение Богородично". Решихме да минем да го видим. Бяхме ходили преди години в светата обител и тогава беше доста запустяла. Сега обаче манастирът видимо беше поддържан и в добро състояние.

Влязохме в църквата, за да запалим по свещичка и очите ни едва се откъснаха от красивите старинни стенописи. След това видяхме отвътре и уникалния баптистерий – стаята за кръщенета.


Искрецки манастир ,,Успение Богородично"

Къде се намира и как се стига Искрецкия манастир

Искрецкият манастир се намира в двора на Белодробната клиника в източната част на Искрец, на около 53 километра северно от София. Те се изминават за по-малко от час. Преди време достъпът до манастира беше ограничен от портата на клиниката. Днес вече портата е отворена и няма такъв проблем. С кола се стига до манастира. Край него има удобен паркинг.

Има си кафява указателна табелка за Искрецкия манастир от главния път Искрец – Своге.


Искрецки манастир – старата порта

С какво е интересен

Искрецкият манастир ,,Успение Богородично" е бил част от Софийската Мала Света гора.


Искрецки манастир – алеята към храма

Според надписа на входа на манастирския храм, Искрецикият манастир бил основан по време на Второто българско царство през 13-ти век. В края на 14-ти век бил разрушен при падането на България под турско робство.


Църквата

Дълги години след това манастирът запустява и остава в забвение. През 1602 г. е построена отново църквата на манастира, а от 1834 г. манастирът отново е действащ.

Като отидете на място и влезете в църквата, ще се убедите сами колко красиви са нейните старинни стенописи. Те са от 17-ти и от 19-ти век.


Вътре в църквата

Малката манастирска църква е еднокорабна, едноабсидна и безкуполна постройка в архитектурно отношение. До нея се издига още една постройка – уникалният баптистерий, залата за кръщенета.


Искрецки манастир – баптистерият

Защо е уникален, вероятно ще се зачудите... Защото малката сграда има формата на правилна седмоъгълна призма. Освен това, нейните стени отвътре също са богато изписани в унисон с църквата.


В баптистерия – стаята за кръщенета

От най-старите времена на манастира се е запазила портата, която макар днес малко да прилича на врата в полето, е много интересна с формата си и орнаментите по нея.

Пак според надписа от манастирската църква, до неотдавна в двора на манастира е имало стара сграда с чардак, която за жалост не е устояла на времето.


Искрецки манастир: стенописи в баптистерия – светите братя Кирил и Методий

И още за Искрец

Установено е, че климатът в района на Искрец има специфични особености, които го правят много подходящо място за лечение на хора с белодробни заболявания. Там въздухът е много чист и почти не падат мъгли. Ефектът се засилва от протичащата река Искрецка.

Вследствие на тези дадености през 1908 г. с указ и дарение на цар Фердинанд в Искрец е създаден санаториум за белодробно болни. Земите за санаториума са дарени от Светия синод на Българската православна църква. Вероятно тези земи някога са били собственост на Искрецкия манастир.

Наблизо

В района на Искрец, недалеч от близкото село Добравица може да се посети красивия (особено пролетно време) водопад Добравишка Скакля.

https://drumivdumi.com/

Hatshepsut

Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ако имате път или се намирате в района на Гоце Делчев и Огняново, не пропускайте да посетите Хаджидимовския манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места.


Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ние посетихме светата обител точно в деня на Свети Трифон първи февруари. Беше много приятен слънчев ден, предвещаващ скорошния край на зимата. Бяхме впечатлени от вида на манастира – масивен, някак величествен и с много добре подреден двор. Когато го посетихме беше в ремонт, но това по никакъв начин не накърняваше гордата му осанка.

С какво е интересен Хаджидимовският манастир

Манастирът е построен през 1865 г. На това място в миналото е имало християнски център, посветен на свети Георги, затова и днешната света обител носи името на светеца.


В Хаджидимовския манастир

С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир.


Хаджидимовският манастир и кулата-камбанария

Манастирът е монолитен и красив, разположен на хълм. Отвън прилича на крепост, а влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. После виждаш приятния манастирски двор с вековния чинар и беседката около него (да, не е грешка ОКОЛО него, а не до него!), а до тях – бялата чешма.


В манастирския двор

Голям интерес буди и старата манастирска църква, макар и все още в ремонт.


Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимовският манастир е резиденция на неврокопския митрополит.


Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимово е един от младите български градове – обявен е за град през 1996 г.

Къде се намира и как се стига

Манастирът се намира в южните покрайнини на град Хаджидимово на около 15 километра югоизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути.

Други интересни места наблизо

Посещението до манастира може да комбинирате с Никополис ад Нестум до село Гърмен, Делчевския водопад, ландшафтно-историческия парк Градище, село Долен.

https://drumivdumi.com/

Hatshepsut

Сопотски девически манастир ,,Въведение Богородично"

Случвало ли ви се е някое място да ви грабне не само, защото само по себе си е интересно, но и заради някой специален човек, който сте срещнали там? Това оставя траен отпечатък и се получава някаква силна емоционална връзка с мястото.


Девически манастир в Сопот

Точно това ми се случи, когато посетих Девическия манастир в Сопот в началото на март – интересно място, защото манастирът е:

- стар и има богата история;
- сцена на действия от романа Под игото;
- построен около още по-стар храм.


Девически манастир в Сопот – на входа

Специалният човек, когото срещнах, беше една монахиня. Влязох да запаля свещичка в старата църква и жената беше там. Попитах я дали може да ми разкаже нещо интересно за манастира и тя започна своя дълъг разказ не само за манастира, но и за целия район около Сопот, за смутните, героични и кървави времена преди, по време и след Априлското въстание. Беше невероятно силен и изпълнен с патос и емоции разказ. Видно беше, че жената до болка милее за вярата, помогнала ни да оцелеем и за събитията от онези времена. Беше доста ерудирана и начетена – цитираше различни печатни и онлайн източници. Невероятна жена!

С какво е интересен манастира

Сопотският девически манастир е познат още като Сопотски метох. Една скоба – думата ,,метох" означава малък манастир, който е клон на друг манастир или жилище за монаси. Близо до Девическия манастир в Сопот е имало Хилендарски метох, т.е. клон на Хилендарския манастир. Този метох бил опустошен от кърджалиите през 1794г., но името метох се пренесло и върху девическия манастир.

Най-интересната, според мен, част от манастира е църквата ,,Въведение Богородично" от края на 15-ти век. Част от нея е дълбоко вкопана в земята. По време на турското робство построените християнски храмове не можело да надвишават височината на турчин на кон. Вътре в църквата на северната стена може да се види много стар стенопис, известен като ,,светии без глави".

При опожаряването на Сопот в края на юли 1877 г. след потушаването на Сопотското въстание, църквата като по чудо оцелява.


Сопотски девически манастир Въведение Богородично

Както вече споменах, когато аз посетих храма, там беше една много начетена монахиня-родолюбка, която ни разказа надълго и нашироко не само за историята на манастира, но и за паметните събития в Сопот от юли 1877 г. Невероятна жена!

От нейния разказ научих за чудното оцеляване на храма. Османлиите опитвали няколко пъти да го опожарят като внасяли слама и се опитвали да я палят. Няколко пъти опитвали, но сламата така и не палела. Накрая, изведнъж от нея лумнал пламък, който стигнал чак до тавана, но бързо угаснал. След като видели това, турците напуснали набързо храма, подплашени от силата свише.

Край църквата има жилищни сгради, които са част от манастира. Интерес представлява старата чардаклийска къща вдясно от входа със старата лоза пред нея. Лозата е на около 350 години и се счита за връстник на манастира. До неотдавна тя все още е раждала грозде.


Девически манастир в Сопот – старата лоза

В Сопотския девически манастир убежище е намирал Васил Левски.

Смята се, че манастирът е основан от схимонахиня Сусана през 1665 г. , когато около старата църква били построени жилищните манастирски сгради.

Къде се намира

Сопотският девически манастир ,,Въведение Богородично" се намира в центъра на град Сопот, над централния площад Иван Вазов, до Радиното училище и църквата ,,Св. св. Петър и Павел".

Други интересни места наблизо

Най-важното място, което трябва да посетите, ако минавате през Сопот е къщата-музей Иван Вазов. До Девическия манастир са още Радиното училище и масивната църква"Св. св. Петър и Павел". В покрайнините на Сопот са Дядо Стояновата воденица и Сопотският манастир Свети Спас. Всички тези места са описани от Вазов в романа ,,Под игото" и са сцени на не една и две случки.

https://drumivdumi.com/