• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 06:55:16

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15490 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,835
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 33
Total: 34

avatar_Шишман

Българската шапка - калпак

Started by Шишман, 04 September 2019, 09:50:33

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 27 January 2021, 18:00:49Истината е че за дрехите преди това не се знае нищо.
Напротив, знае се достатъчно.
Всяка епоха има и усвояване на определени технологии. Например възрожденските ризи не са били възможни с техниките от ХІІІ в. примерно. Шивашките умения също се развиват.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 27 January 2021, 18:29:07Напротив, знае се достатъчно.
 
Говорил съм с доста специалисти по въпроса и те смятат че не се знае нищо или се знае, много-малко. Колкото до шивашките техники, не мисля че е имало кой знае каква промяна при обикновеният селянин. Платовете са били напреднали. Както и да е калпака си е калпак и е доста древен , предполагам от времето на пра-българите. То е и монголски модел, но с остър връх. Имаме и калпаци почти еднакви с тези на кримските татари и така.

Ти ако имаш някакъв източник за дрехите преди турско, дай го да прочета, че ме интересува.

Panzerfaust

27 January 2021, 19:32:49 #34 Last Edit: 27 January 2021, 19:49:28 by Panzerfaust
Има достатъчно запазени изображения на тогавашните българи от средновековната ни книжнина - Манасиевата хроника, Лондонското четвероевангелие и т.н., от археологически разкопки също има запазени дрехи и тъкани. Провеждат се и интересни исторически възстановки в днешно време, с консултанти специалисти. Знае се и облеклото, и храната, и бита. Много различни са от възрожденските, и това е нормално - делят ги 7-8 века .

Тука е на по-популярен език написано накратко: https://bulgarianhistory.org/srednovekoven-obraz-bulgarin/

Тука има повече и е по-интересно, от проф. Йордан Андреев: http://macedonia.kroraina.com/javb/javb_3.htm

Понеже темата е за калпаците, ето какво пише проф. Андреев: "На главите си българите обикновено носели калпаци. През XI в. (според Теофилакт Охридски) главите на бедняците били ,,покрити с кече". По-късно тези калпаци (ромеите ги наричали ,,калиптри") се съшивали от кожа и даже във Византия били известни като ,,българска направа". 
Направата на тези калпаци обаче е по-различна от възрожденските, от това което съм виждал по историческите възстановки. Възрожденските са с много по-сложна кройка, средновековните малко приличат на овчата шапка на Хабиб - папаха.

Informative Informative x 1 View List

Шишман

27 January 2021, 21:44:21 #35 Last Edit: 27 January 2021, 21:46:28 by Шишман
Тука в материал номер 1 става дума за - ,,средновековните знатни българи ", а не за народа, като цяло. Останалото в материала са празни приказки, тия са пълна трагедия и им пиша 2-ка.
Материал номер 2-е им пиша 1- поради комунистическите им глупости за унижения и т.н. Та както казах не се знае нищо по въпроса и най-вероятно дрехите са същите, както са били и до преди 100г. Е може и е нормално да има изменения, но не кой знае какви. Калпака тогава е бил същият, като тия днес островръхите, а тоя професор нещо послъгва. Няма как тоя - нашият калпак да се появил точно през турско по всичките български землища едновременно и трайно. Турците не са имали такива калпаци никога, та не е дошъл от тях калпака. По начало историците много го мразят тоя калпак и се чудят винаги как да го подменят с нещо друго и да ни пробутат нещо друго. Номерът им обаче не минава. Днес сме 21век и има информации, и сме и образовани. Иначе тоя калпак не е труден за направа. Имам такъв и знам. Възрожденските не  са с много по-сложна кройка, от средновековните. А е имало калпаци, които да   приличат на овчата шапка на Хабиб - папаха, но те не са били закономерност, а изключения.

Шишман

РОДОЛЮБИЕ И ОСТРОВЪРХИ КАЛПАЦИ
Снимка на българи от района на Дебърско от географска област Македония. Ясно се вижда че много от хората на снимката са с островърхи калпаци.
Хора явили се първи да се запишат доброволци в състава на Българската армия през Балканската война, есента на 1912г. Вдъхновението  и духът на Дебърчани е бил толкова голям, че пристигат в характерните си местни носии дори без оръжие, готови с голи ръце да умрат за общата цел- освобождение на Македония и постигането на Целокупна България, което и правят в състава на 1-ва Дебърска дружина на Опълчението в Балканската и Междусъюзническата война, 1912-1913г. 🇧🇬
Дълбок поклон пред всички тея   народни юнаци !
____________________________


Шишман

БЪЛГАРИНЪТ НЕ ИСКА ДА СИ МЕНИ КОЗИНАТА
 Вълкът може и да си я мени , българинът - НЕ. Или поне някога не са си менили козината и нрава. Калпаците на снимката не са островърхи ! Въпреки това се вижда как носещите ги са опитали да ги направят островърхи.  И горе-долу са успели !
Шишман


Шишман


Шишман

  БАШ БЪЛГАРСКИЯТ КАЛПАК
 Това на главите на момчетата е типичният български калпак, характерен за всички краища на българското землище. Добре е че почитта към тоя калпак - шапка се възражда, заедно с българщината. Опитите на разни хора от освобождението до сега да преборят островърхият български калпак се провалиха !   
Шишман

МАМИЦАТА ИМ НЕНОРМАЛНА САТАНИНСКА
 Ако глредате филма " Записки по българските въстания" или друг филм за ония времена, за априлското въстание или за хайдути: няма да видите тоя вид калпаци, които имат тия двама юнаци на главите. Ще видите какви ли не калпаци: рунтави, шантави, груби , правени-недоправени и т.н. но не и островърхите характерни за цялото българско землище калпаци. Някъде по времето на злодея отстъпник от българщината Стамболов: тия калпаци изчезват от армията, полицията и от всякъде и биват заменени с фурашки. Големи напъни са били да изтрият тоя вид калпак от паметта на народа ни. Големи напъни, ама напразни - не можаха.             Шишман

НА КАРТИНАТА
Типичният български калпак, характерен за всички краища на българското землище. Шапката която от освобождението до сега едни хора наричани масони се опитваха да изличат от съзнанието на народа ни ! Добрата новина и лоша за ненормалниците : е че опитите им се провалиха.     
Шишман

ТИПИЧНИЯТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ КРАИЩА - ОСТРОВЪРХ КАЛПАК.
Голям напън на продажният нипро-западен елит от освобождението , та и до сега беше да изтрият и спомена за тоя калпак.
Не успяха - българщината победи !
Снимка на жител на гара Сестримо           

Шишман