• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Последни публикации

#21
avatar_Hatshepsut
Спортъ / Re: Тенисъ
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 06:14:49
Григор Димитров остана без загубен сет и е осминафиналист на "Ролан Гарос"


Григор Димитров изигра най-силния си мач от началото на "Ролан Гарос" и се класира за осминафиналите, като продължава да няма загубен сет.

Най-добрият български тенисист надделя над германеца Даниел Алтмайер с 6:4, 6:3, 6:1 и преодоля трети пореден съперник с 3:0 след Тимофей Скатов и Даниел Руусувори. Днешният триумф на корт "Симон Матьо" дойде след малко повече от два часа игра и го праща на мач срещу Александър Зверев или Франсес Тиафо.

Григор днес игра великолепно, като беше изключително стабилен в дългите разигравания и показа много по-добра стабилност на сервис спрямо мача с Руусувори.

Алтмайер игра с вдъхновение, но си личеше, че е изтощен емоционално след великолепната си петчасова победа над фаворита Яник Синер в миналия кръг. Състоянието на духа на двамата тенисисти днес беше много различно и сякаш германецът беше лесно пречупен.

Григор се класира за осминафинал в Париж едва за втори път в кариерата си, като го направи и през 2020 година, когато загуби от Стефанос Циципас. Този турнир никога не му е бил силен, но пък играта му през тази година изглежда много стойностна и изглежда, че действа без напрежение и освободено. Днес той беше наблюдаван и от приятелката си Мадалина Генеа.

Димитров започна мача по прекрасен начин, но това се дължеше и на нервната игра на неговия съперник, който сякаш трудно влезе в действията на корта. Българинът проби за 2:0, а в следващия гейм също показа нервност с пропуски от форхенд. Обърна от 15:40, за да увеличи преднината си на 3:0. Изглеждаше устремен към триумфа в сета, но при 4:2 изигра много пасивен гейм, в който даде възможност на съперника да атакува и заслужен пробивът бе върнат. При 5:4 в полза на българина обаче дойде най-добрият му гейм изобщо в мача. Той показа страхотно вдъхновение и спечели много качествени точки, за да пробие за крайното 6:4. Изригна при последната точка и това му даде импулс и за началото на втората част.

А тя също започна прекрасно. Алтмайер отново беше пробит във втория гейм, като си личеше, че е изнервен от развръзката на първия. Непредизвиканите му грешки в този период бяха в ключови моменти. Ключовият гейм за Григор в тази част бе петият на негов сервис. Той изостана отново с 15:40 след грешки от бекхенд, но направи няколко последователни конструирани атаки, които осъществиха обрата. Оттам нататък Алтмайер нямаше шансове заради доброто сервиране на българина и сетът приключи при 6:3.

Третият сет трудно можеше да протече по-благоприятно за нашия тенисист. Алтмайер се беше предал и допусна два ранни пробива, като проблемите му в дългите разигравания бяха налични в целия мач. Григор играеше с вдъхновение и поведе с 5:0 след трети пореден пробив, но тогава допусна рибрейк след необичайна грешка на мрежата при 15:30. Все пак в следващия гейм довърши започнатото, макар и без "геврек".

https://corner.dir.bg/tenis/grigor-dimitrov-daniel-altmayer-0-0-na-zhivo
#22
avatar_Hatshepsut
Култура и изкуство / Re: Музикални поздрави
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 05:55:46
Nightwish - Bless The Child

#23
avatar_Hatshepsut
История / Re: История на Финландия
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 22:35:41
Гражданска война във Финландия (1918)

Финландски военен парад във Вааса, февруари 1918г.

Финландската гражданска война (на фински: Suomen sisällissota) е част от националните и социални вълнения, причинени от Първата световна война в Европа. Гражданската война във Финландия е един от многото национални и социални конфликти в следвоенна Европа, продължил от 27 януари до 15 май 1918 г. между ,,червените" (фин. punaiset, punikki), радикални леви, водени от Съвета на народните депутати на Финландия; и "бели" (фин. valkoiset), буржоазно-демократичните сили на финландския Сенат. Червените са подкрепени от Руската съветска република, докато белите получават военна помощ от Германската империя и, неофициално, от Швеция (шведски доброволци, военен контингент и военноморски сили на Аландските острови).

По време на войната Финландия е на ръба на глада поради постоянна липса на храна. И двете страни на конфронтацията прибягват до извънсъдебни екзекуции и терор.

Продоволствена ситуация

Голям дял от селското стопанство на Финландия е зает от животновъдството, така че страната внася 60% от зърното от чужбина, предимно от Германия. Не било създадено собствено производство на зърно във Финландия. Ситуацията с храните се влошава с избухването на Първата световна война, вносът става възможен само от Русия, но железниците на Руската империя поставят по-висок приоритет на военните товари. Единственият начин за решаване на хранителния проблем бил контролът и регулирането на консумацията. През февруари 1917 г. във Финландия са въведени хранителни карти и са създадени местни комитети за храна, които се опитват да предотвратят повишаването на цените.

Още на 27 юли 1917 г. Väinö Tanner и Väinö Vuolijoki подписват споразумение с временното правителство на Русия за доставка на 62 000 тона зърно на Финландия до октомври, Сенатът се съгласил на авансово плащане от 60 милиона марки. Подобни сделки са сключени и със САЩ. Тъй като нямало сигурност в доставките на зърно, на 16 май парламентът одобрил закона за храните, който става основа на финландската хранителна политика до 1920 г. Законът нарушава неприкосновеността на собствеността и свободната търговия, дава на правителството правото да конфискува храните и да определя цените.

На 5 юни 1917 г. започва принудително изземване на излишните зърнени запаси, които е трябвало да бъдат продадени на държавата. Иззетото зърно е предадено на продоволствените комисии, а те го разпределят спред картите. През лятото на 1917 г. това се отнася до 50% от населението, през 1918 г. - над 60%. През септември проверка на складовете показва, че няма достатъчно наличности, за да изкарат зимата. Надеждите за доставка на зърно от Съединените щати не се сбъдват поради войната, Германия също води подводна война с Антантата и потапя морски транспорт; и в Скандинавия нямало желаещи да доставят зърно.

През декември започва работа нова организация, Администрацията по храните, ръководена от V. A. Lavonius. Той изготвя план за решаване на проблема с храната, но на 22 януари 1918 г. членовете на отдела подават молба за оставка до Сената - те не виждат необходимата подкрепа от правителството. Искането остава неразгледано – извършен е държавен преврат.

Продоволственият проблем засягал преди всичко липсата на зърно. Работниците и техните семейства били в най-голяма нужда, диетите им съдържали само 15-20% от нормата на зърнените продукти. Недостигът на храна ударил особено силно градовете, въпреки че се усещало навсякъде. В същото време във Финландия нямало глад: пшеницата не е единствената храна за финландците, а месото, рибата, картофите и кореноплодните не поскъпват толкова много. Изземванията на излишъци от други продукти се извършват по-малко ревностно, а на контрабандатата се гледало през пръсти.

С избухването на гражданската война белите и червените трябвало самостоятелно да решат проблема с храната. Червените били принудени да осигуряват храна на големите градове, докато поради лоши отношения с местните производители трябвало да получават зърно от Русия. И двете страни били принудени да намалят квотите за брашно. На 30 март в Хелзинки пристигнал влак със сибирска пшеница, организиран от Tokoi. Влакът се движел пет седмици и не пристигнал в пълен състав: при преминаване на границата част от вагоните трябвало да бъдат откачени и оставени в Русия. Положението със зърното в столицата било отчайващо, но пристигането на влака било само от местно значение.

Снабдяването с храна за белите било по-добре организирано и местните комитети все още отговаряли за снабдяването на цивилното население. Получавали са храна от Дания, Германия и Швеция, но тя също не е била достатъчна.

Предлагането продължава да се влошава след войната: лекото увеличение на производството не може да компенсира силно увеличеното търсене. Най-тежко е положението през лятото на 1918 г., когато всички хранителни запаси са свършили, а нови не са пристигнали от чужбина. Най-лошо било положението в лагерите на пленените червени гвардейци. Липсата на храна изчезва едва през пролетта на 1919 г., когато пристига американската пшеница, снабдяването на градовете е улеснено и властите успяват да спрат да изземат излишъка. През 1919 г. е спряно разпределението на храна, получена от местни производители, а през 1921 г. - на вносната храна.

Начало на конфликта

В същото време умерените и радикали от Социалдемократическата партия на Финландия (SDPF) вземат важно решение - на 22 януари 1918 г. на заседание на Съвета на SDPF най-накрая бил сформиран най-висшият революционен орган - "Изпълнителен комитет на финландските работници", който подготвил план за преврат. За преврата било решено да бъде извършен с военна помощ, обещана от Ленин още на 13 януари 1918 г. (само две седмици след признаването на независимостта на Финландия), за което било необходимо да се осигури доставката на оръжие до Хелсингфорс, което е направено на 23 януари 1918 г.

Ето още един пример за двуличието и подлостта на Съветите: от една страна признават независимостта на държавата, а от друга страна - подкокоросват червената измет да прави революция и съветска република, която евентуално да се върне в СССР...

Въпреки факта, че планът за въстанието е изготвен от Изпълнителния комитет на работниците, сформиран на заседание на Съвета на SDPF, революционното въстание започва, "без да чака ръководството на социалдемокрацията", от силите на пролетариат от Хелсингфорс. Сигнал за началото на революцията е червеното знаме, издигнато в Хелсингфорс вечерта на 27 януари 1918 г. на кулата на Народния дом (според други източници ,,червената светлина", светнала вечерта на 26 януари ,,над работническия дом"). (Народните домове във Финландия са подобни на сходни институции в други скандинавски страни. Те били под контрола на SDPF и извършвали образователна, просветна и културна дейност ,,сред работещото население".)

През първия ден въстаниците успяват да превземат само гарата. Столицата е напълно под техен контрол още на следващия ден, 28 януари. Червената гвардия окупира столицата и е създаден революционния Съвет на народните делегати на Финландия (фин. Suomen kansanvaltuuskunta), който на същия ден приема декларацията ,,Към работниците и гражданите на Финландия!", където се обявява революционното правителство на страната.

Декларацията е публикувана на следващия ден, 29 януари 1918 г., във вестник "Работник" (фин. Työmies). Тя съдържа програмата на революцията, която е обявена за социалистическа, но по същество е буржоазно-демократична. На практика по инициатива на работниците започва разрушаването на бившите държавни институции, бил установен работнически контрол върху железниците, фабриките и др. Този значителен революционен подем принудил Съвета на народните депутати да преследва по-решително политика, по време на която е установен контрол върху частните банки, затворена е контрареволюционна преса, създаден е Върховният революционен съд (фин. vallankumouksellisen ylioikeuden). Работническите съвети на предприятията стават органи на диктатурата на пролетариата.

Бунтовниците идват на власт в много други южни градове, като Або, Таммерфорс, Пори, Котка, Лахти, Виборг и други, където живее около 2/3 от населението на страната. Под контрола на предишното правителство останали макар и по-големи по територия, но много по-малко населени Северна и значителна част от Централна Финландия.


Първоначална линия на фронта, февруари 1918г. В червено е територията заета от комунистите "червените", а в синьо - на "белите"

За да наблюдава изпълнителната власт, на 14 февруари 1918 г. е създаден Висшият работнически съвет на Финландия (или Централният работнически съвет, фин. Työväen pääneuvosto), който се състои от 40 народни депутати. Създаден е, за да контролира дейността на Съвета на народните депутати. Председател на Върховния съвет на работниците е Валфрид Пертила, а членовете на Съвета са:

15 души от СДПФ;
10 души от синдикатите;
10 души от Червената гвардия;
5 души от Хелсингфорския съюз на работниците.

Началото на Гражданската война може да се определи много условно. Според червените революцията е започнала на 27 януари в 23:00 часа, а според белите - на 28 януари в 03:00 часа. Но и това е условно - военните действия на места започнали много преди януари, особено в Карелия. Причината за това е, че нито една от страните не е контролирала напълно своите привърженици. Например, известно е за големи битки край Терийоки, където на 15 януари 1918 г. пристига отряд на Червената гвардия на Сестрорецкия оръжеен завод в Петроград (воюва във Финландия до началото на март).

Изпълнителният комитет на работниците наредил арестуването на 46 души, но операцията по задържането им не може да се нарече успешна, по-специално всички сенатори избягали безопасно. Червените идват на власт в много други южни градове. На 28 януари е създаден революционният Съвет на народните депутати на Финландия (фин. Suomen kansanvaltuuskunta), ръководен от Кулерво Манер.

Тъй като имало опасност от обстрел на столицата от крепостта Свеаборг и от морето, центърът на отбраната бил преместен във Вааса. Сенатът на Свинхувуд също се преместил там. Фронтът между белите и червените е създаден в началото на войната по линията Пори-Икаалинен-Куру-Вилпула-Ланкипохя-Падасьоки-Хейнола-Мантихарю-Савитайпале-Лапенранта-Антреа-Раута. И двете страни имат центрове на съпротива в тила, които са прочистени от врага до края на февруари 1918 г. В задната част на белите това били Оулу, Торнио, Кеми, Раахе, Куопио и Варкаус. В тила на червените са Уусикаупунки, Сиунтио-Киконуми и района на Порво.

Войната от 1918 г. е "железопътна" война, тъй като железопътните линии се превръщат в най-важните маршрути за придвижване на войски. Страните се борят за основните железопътни възли, като Хаапамаки, Тампере, Коувола и Виборг. Белите и червените имали между 50 000 и 90 000 войници. Войските на Червената гвардия били събрани главно от доброволци, от бялата страна имало само 11 000-15 000 доброволци. Основните мотиви на доброволно присъединилите се към войските и от двете страни били както материални (дажби и заплащане), така и по идеологически причини, както и влиянието на средата и принудата. Особеност на червените са създадените, предимно в индустриалните центрове, женски отряди, с общ брой около 2000 души. Втората особеност и от двете страни е участието на непълнолетни, предимно 15-17-годишни, сред които червените имали и момичета. Гръбнакът на Бялата армия са селяните и интелигенцията, докато при червените се сражавали преди всичко работниците и селската беднота.
 :arrow:
#24
avatar_Hatshepsut
Тоталитаризъмъ / Re: Концлагеритѣ въ България
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 20:45:35
Последните живи мъченици от лагера "Белене" и днес бяха там - още чакат справедливост


Стотици хора – репресирани от комунистическия режим, близки и роднини на мъчениците от концлагера ,,Белене" и будни граждани се събраха днес на остров Персин, където е бил разположен наказателният лагер за неудобните на властта по времето на комунизма. Сред тях бяха и последните двама оцелели лагеристи от първия период на комунистическия ад през 40-те и началото на 50-те години на ХХ век.       

Поклонението пред жертвите, което се провежда за първи път от три години насам, събра над 600 души от цялата страна – някои идват от чужбина, включително от САЩ. С два автобуса от Турция пристигнаха репресирани по време на ,,възродителния процес", както и техни близки.   

Хората, които днес се събраха на остров Персин, с болка констатираха, че държавата и институциите са длъжници пред националната ни памет и пред жертвите на лагера ,,Белене". Обществото все още не знае достатъчно за жестоките мъчения, на които тук са били подлагани противниците на комунистическия режим. В учебниците по история все още не е записано нищо за тези мрачни събития. Дори има опити да се саботира и да се подменя истината, отбеляза водещата на възпоменателната церемония Люба Кулезич.

Вече започна подписка зловещият "Втори обект", както още е известен лагерът, да бъде обявен за обект с национално значение и на мястото да бъде построен монумент.

На днешното поклонение, като жива памет за зверствата на комунизма, присъстваха двамата последни лагеристи от първия период на ,,Белене", които все още са между нас. Те са изпратени тук като членове на БЗНС ,,Никола Петков". Мъчителите им така и не бяха наказани. Нещо повече, в ход са масирани опити за реабилитация на комунистическия режим.   

На поклонението се виждаха  много земеделски знамена. Освен представители на БЗНС дойдоха горяни, анархисти, техни близки.   

Хората споделят огорчението си, че паметта на жертвите тъне в забвение, докато монументът на техните мъчители на Бузлуджа не само е обявен за национален паметник - при мандата на служебния министър на културата Велислав Минеков, но и са отпуснати от държавата близо 400 хиляди лева за реставрирането му - от  друг служебен министър, Атанас Атанасов.     

Молитви за душите на мъчениците отправиха отец Трайчо от Белене, имам Рейхан Караалиев и пастор Радослав Илиев.

По думите на отец Трайчо, всички носим вина за злото, извършено на това място, защото тънем в бездуховност – затова имаме да изкупуваме грях пред мъчениците на комунизма.
Ако ние, хората, сме добри и имаме вяра, няма да злоупотребяваме така, че хората да попадат в затвори, каза още той.

Имам Рейхан Караалиев посочи, че това място е символ на две противоположности – на погазване на човешки съдби, но също на несломим дух и на надежда. Той призова никога да не повтаряме грешките.

Пастор Радослав Илиев подчерта, че жертвите на комунистическия режим не са напразни, няма да бъдат забравени и ще бъдат пример за непреклонност и свободолюбие.

Приветствия към поклонниците изпратиха председателят на парламента Росен Желязков, президентът Петър Стоянов, Съюзът на репресираните, Атлантическият съвет на България. От действащите депутати тук дойде само Елисавета Белобрадова от ДБ, а от евродепутатите - Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.

На остров Персин дойдоха почти всички представители на Комисията по досиетата начело с Евтим Костадинов. Във връзка с поклонението комисията издаде специален сборник, съдържащ ценни исторически свидетелства.

Основен инициатор за възобновяване на поклонението е журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация ,,Истина и памет", основател на сайта desebg.com.

https://faktor.bg/bg/articles/belene
#25
avatar_Hatshepsut
Чужбина / Re: Конфликтътъ между Русия и ...
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 20:43:29
Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъпление


Володимир Зеленски

Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано днес интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", информира БТА.

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер пред американското издание.

"Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим", изтъква Зеленски.

Киев се надява, че с контранастъплението си ще си върне окупираните територии и ще промени динамиката на войната, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Зеленски заяви, че Украйна ще изчака, докато получи от Запада още бронирани бойни машини, преди да започне контранастъплението си. Украинският лидер направи дипломатическа обиколка, в рамките на която призова за това западната подкрепа да продължи и на Украйна да бъде изпратена още военна помощ и оръжия, които са от ключово значение за успеха на украинските сили.   

Русия продължава да контролира големи територии в Източна, Южна и Югоизточна Украйна.

През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути, отбелязва Ройтерс.

Блинкън: Мирът трябва да бъде съгласно условията на Киев

САЩ и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си, заяви вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес.

На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир, който няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкън в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Блинкън отново изрази позицията на САЩ, че "прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии", ще даде възможност на руския президент Владимир Путин "да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново".

"Това няма да е справедлив и траен мир", предупреди американският държавен секретар.

Ако бъде позволено на Москва да запази контрола си върху окупираните украински територии, това ще поощри Русия и други потенциални агресори по света, категоричен бе Блинкън.

https://clubz.bg/137474
#26
avatar_Hatshepsut
Екология / Re: Тема за птици
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 15:25:29
Червеноглава гулдова амадина


Червеноглава гулдова амадина (мъжка)

Червеноглава гулдова амадина (Erythrura gouldiae) е вид птица от семейство Estrildidae. Видът е застрашен от изчезване.

Разпространен е в Австралия.


Ареал на разпространение на Червеноглава гулдова амадина

https://bg.wikipedia.org/wiki/Червеноглава гулдова амадинаЧервеноглава гулдова амадина - мъжки от два подвида

Гулдовите амадини са много цветни птици, чието оперение на главата може да варира значително. В дивата природа има черни, червени и жълтоглави подвидове. Цветът на главите на младите птици е сив, променящ се с постигането на пубертета.

Цветът на перата на главата отразява техния темперамент (разположение на характера). Повечето от тези птици имат черни пера около клюна си. Екземплярите с червено оперение са по-рядко срещани, но се държат много по-агресивно: те прогонват своите "черни" двойници далеч от източниците на храна; но проявяват повече любопитство – например не се страхуват да се доближат до непознати предмети. Това е установено при тестове с 40 птици от английски орнитолози, ръководени от Лий Уилямс от университета Джон Мурс в Ливърпул.

Очевидно е, че характеристиките на характера на птиците по някакъв начин са свързани с гените на пигментацията. Известно е, че редките жълтоглави гулдиански амадини (една жълтоглава птица на около 3000 черноглави и червеноглави индивида) страдат от генетичен дефект, причинен от мутация: тялото им не е в състояние да преработи каротеноидите, съдържащи се в храната, в пигменти, които придават червено оперение.

Черноглавите птици с жълт горен клюн са генетично жълтоглави (те имат черен меланин, който покрива жълтия цвят на ,,маската" на лицето). При червеноглавите и жълтоглавите птици черна ивица на гърба на главата разделя останалата част от оперението на главата. Всички цветови варианти на гърба на главата и гърлото освен това имат синя ивица, която постепенно се превръща в зелено оперение на гърба.

Птиците имат инстинктивен страх от червеното, поради което червеноглавите печелят битките за храна в 81,5% от случаите. В допълнение, чифтосването на женска с мъжки с различен от нейния цвят, което се случва в около 30% от случаите, увеличава броя на мъжките в потомството с до 72%.

Оперението на покривните пера при гулдските чинки също е зелено. Изпъкват люляковите гърди, рязко отделени от жълтия корем, който изсветлява по посока на опашката почти до бяло. Опашката, както и покриващите пера на опашката са сини. Синьото също има пръстен на клепача около тъмнокафявите ириси.

Дължината на птиците е приблизително 11 см и при двата пола. От главата до краищата на двете средни опашни пера дължината е от 13 до 15 см.

Змиите и дневните хищни птици са естествени врагове на възрастните птици. Змиите вероятно са причината птиците да нощуват на най-тънките клони на дърветата.

Пилетата са застрашени от редица други животински видове. Мравките ядат млади птици, ако ги намерят в гнездото. Освен това няколко вида мухи снасят яйцата си в гнезда по такъв начин, че излюпените ларви изяждат млади птици. Малките гущери също са врагове на пилетата.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Гульдова амадина
Gouldian Finch making their Nest
#27
avatar_Hatshepsut
Фолклоръ / Re: Български народни пѣсни
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 15:07:22
Льох мари, бульо Гандювице

Льох мари, бульо Гандювице,
де отиде бати Гандю?
Той отиде на кирмена,
да купува киримиди

Да покрие черковата,
че е вчера прокапала,
че е вчера прокапала
на две места, над венчило

На две места, над венчило,
над Янкин'то бяло було,
над Янкин'то бяло було,
над Гьоргювия каръм калпак*

*каръм калпак = кримски калпак

Изпълнява Верка Сидерова:

#28
avatar_Hatshepsut
Антропология / Re: Как изглеждат българите
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 14:22:12
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Крум Дрончилов "Материали за антропологията на българите; I. Македонските българи":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=6552
#29
avatar_Hatshepsut
Чужбина / Re: Конфликтътъ между Русия и ...
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 14:07:56
Шебекино отново гори, в Бердянск взривиха пристанището, РДК пак влезе в Белгородска област


Шебекино, Белгородска област, Русия

Руският град Шебекино, близо до границата с Украйна, отново е под масиран обстрел. Горят сгради, според руските медии има поне две цивилни жертви и ранени. Жителите на града бягат и публикуват десетки видеа, разкриващи паниката на местните хора, за които явно мощните атаки са били напълно неочаквани.

По пътищата в областта могат да се видят колони от автомобили, опитващи се да се евакуират в по-безопасни региони на Руската федерация.


Междувременно бойци от Руския доброволчески корпус (РДК) отново навлязоха с тежка бронирана техника от Харковска област в Украйна на територията на Белгородска област и дори обстрелваха център, в който се предполага, че са били съсредоточени части на редовната руска армия. В Телеграм се появиха няколко видеа, от които се вижда, че сградата е почти напълно унищожена.

Руските медии съобщават за тежки боеве в района на Вериговка. Пак те съобщават, че на руска територия е навлязъл цял батальон.

Също така днес силите на ВСУ удариха пристанището във временно окупирания украински град Бердянск. Видеа от мястото на мощния взрив показват, че е ударена пристанищната инфраструктура.

Руските пропагандисти са в пълен потрес от случващото се и дори главатарят им Владимир Соловьов говори унило и неразбиращо за случващото се. Други се подиграват открито: "Това е по план! Така трябваше и да се случи на 18-ия месец от "специалната военна операция". Скоро Шебекино ще изглежда като Мариупол".


https://offnews.bg/sviat/shebekino-otnovo-gori-v-berdiansk-vzriviha-pristanishteto-rdk-pak-vl-802175.html
#30
avatar_Hatshepsut
Конспирация / Re: Извънземни / НЛО
Последна публикация Hatshepsut - 03 Юний 2023, 13:46:18
Астрономите измислиха нов метод за търсене на извънземни сигнали и вече го пробваха

B пpoдължeниe нa нaд 60 гoдини yчeнитe ce oпитвaт дa oтĸpият нaличиeтo нa нaпpeднaли извънзeмни цивилизaции. Дoceгa тeзи ycилия бяxa нaпpaзни. Днec изcлeдoвaтeлитe пpeдлaгaт нoв мeтoд зa oтĸpивaнe нa възмoжни тexнoлoгични cигнaтypи в цeнтъpa нa нaшaтa гaлaĸтиĸa, чpeз зacичaнeтo нa пoвтapящи ce paдиocигнaли c тяcнa чecтoтнa лeнтa.

Oт нaчaлoтo нa 60-тe гoдини нa минaлия вeĸ пpoгpaмaтa ЅЕТІ ce oпитвa дa oтĸpиe дoĸaзaтeлcтвa зa нaличиeтo нa нaпpeднaл извънзeмeн живoт във Bceлeнaтa, изпoлзвaйĸи cигнaтypитe нa тexнитe тexнoлoгии. Учeнитe paзгpaничaвaт двa видa пoтeнциaлни cигнaли: пpeднaмepeни излъчвaния нa paдиoмaяци и изтичaнe нa eмиcии oт извънзeмни тexнoлoгии (ĸocмичecĸи aпapaти и дpyги пoдoбни). Cпeĸтpaлнo-вpeмeвитe xapaĸтepиcтиĸи нa пocлeднитe ca мнoгo пo-тpyдни зa тeopeтизиpaнe и cъoтвeтнитe cигнaли вepoятнo ca мнoгo пo-cлaби. B peзyлтaт нa тoвa paдиo изcлeдвaниятa нa извънзeмния paзyм ca cъcpeдoтoчeни глaвнo въpxy oтĸpивaнeтo нa тecнoлeнтoви paдиoмaяци c нeпpeĸъcнaти вълни.

Дpyгитe видoвe paдиocигнaли, пepиoдичнитe, ce излъчвaт oт пyлcapи – бъpзo въpтящи ce нeyтpoнни звeзди. Te cъщo тaĸa cъзнaтeлнo ce изпoлзвaт oт xopaтa в тexнoлoгии ĸaтo paдapитe. Tъй ĸaтo тeзи пoвтapящи ce, тecнoлeнтoви импyлcи ce oтĸpoявaт cъвceм яcнo нa фoнa нa ĸocмичecĸия paдиoшyм, тe ca дoбъp нaчин зa пpивлeчaнeтo нa нeчиe внимaниe в мeждyзвeзднoтo пpocтpaнcтвo. Heщo пoвeчe, тe ĸoнcyмиpaт мнoгo пo-мaлĸo eнepгия oт пpeдaвaтeлитe, ĸoитo нeпpeĸъcнaтo излъчвaт cигнaл. Eтo зaщo пoдoбни cигнaли ca ocнoвнaтa цeл пpи тъpceнeтo нa извънзeмни цивилизaции.

Tъpceнe нa дpyги цивилизaции в цeнтъpa нa гaлaĸтиĸaтa Mлeчeн път


Изcлeдoвaтeлитe cъoбщиxa в Тhе Аѕtrоnоmісаl Јоurnаl, чe ca paзpaбoтили нoвa coфтyepнa apxитeĸтypa, бaзиpaнa нa бъpзия aлгopитъм зa oптимизaция (FFА), ĸoйтoo пoзвoлявa pyтиннo тъpceнe нa пepиoдични тexнoлoгични cигнaтypи в paдиo дaннитe. Coфтyepът c имe Вrеаkthrоugh Lіѕtеn Іnvеѕtіgаtіоn fоr Реrіоdіс Ѕресtrаl Ѕіgnаlѕ (ВLІРЅЅ), e peзyлтaт oт cъвмecтнaтa paбoтa мeждy Унивepcитeтa Kopнeл, Инcтитyтa ЅЕТІ и пpoeĸтa Вrеаkthrоugh Lіѕtеn.

Toй ocигypявa пoвишeнa чyвcтвитeлнocт ĸъм пepиoдични пopeдици oт тecни импyлcи, ĸoeтo yвeличaвa вepoятнocттa дa ce oтĸpият дoĸaзaтeлcтвa зa извънзeмнa тexнoлoгия.

,,Haшият coфтyep c oтвopeн ĸoд изпoлзвa FFА, зa дa aнaлизиpa нaд 1,5 млн. вpeмeви cepии зa нaличиeтo нa пepиoдични cигнaли зa пepиoд oт oĸoлo 30 минyти", ĸaзвa Aĸшaй Cypeш, дoĸтopaнт в ĸaтeдpaтa пo acтpoнoмия в Kopнeл, ĸoйтo e pъĸoвoдитeл нa изcлeдвaнeтo.


Coфтyepът e пpoeĸтиpaн зa изyчaвaнe нa цeнтpaлнaтa oблacт нa Mлeчния път, зa ĸoятo e извecтнo, чe e гъcтo нaceлeнa cъc звeзди и пoтeнциaлнo oбитaeми eĸзoплaнeти. Учeнитe ca нa мнeниe, чe тoвa e и идeaлнoтo мяcтo зa пocтaвянe нa paдиoмaяĸ зa гaлaĸтичecĸa ĸoмyниĸaция – aĸo извънзeмнитe cъщo ce oпитвaт дa oтĸpият и дa ycтaнoвят ĸoнтaĸт c дpyги цивилизaции.

,,Paбoтeйĸи c динaмични paдиocпeĸтpи, ВLІРЅЅ извъpшвa FFА тъpceнe нa бaзaтa нa вceĸи ĸaнaл, ĸoeтo дaвa възмoжнocт дa ce oтĸpиe пepиoдичнocттa нeзaвиcимo oт шиpинaтa нa чecтoтнaтa лeнтa и диcпepcиятa нa cигнaлa", oбяcнявaт изcлeдoвaтeлитe в Тhе Аѕtrоnоmісаl Јоurnаl.

Toвa oзнaчaвa, чe coфтyepът мoжe дa oтĸpивa cигнaли c ,,eĸзoтични" чecтoтни cтpyĸтypи, ĸoитo oбиĸнoвeнo ce игнopиpaт oт тpaдициoннитe мeтoди зa тъpceнe.

Cигнaли, ĸoитo нe мoгaт дa бъдaт гeнepиpaни пo ecтecтвeн път


Eĸипът тecтвa cвoя aлгopитъм въpxy извecтни пyлcapи и ycпeшнo peгиcтpиpa oчaĸвaнитe пepиoдични изблици. Cлeд тoвa тe paзглeдaxa пo-шиpoĸ нaбop oт дaнни oт цeнтъpa нa нaшaтa гaлaĸтиĸa, cъбpaни c пoмoщтa нa тeлecĸoпa Grееn Ваnk в Зaпaднa Bиpджиния.

Πyлcapитe, ĸoитo гeнepиpaт пepиoдичeн cигнaл c пpoдължитeлнocт oт милиceĸyнди дo дeceтĸи ceĸyнди, излъчвaт в шиpoĸ диaпaзoн oт paдиoчecтoти. ВLІРЅЅ тъpceшe пoвтapящи ce cигнaли в мнoгo пo-тeceн чecтoтeн диaпaзoн, oбxвaщaщ пo-мaлĸo oт eднa дeceтa oт шиpинaтa нa eднa cpeднa FМ paдиocтaнция.

,,Maлĸo вepoятнo e cигнaлитe c ecтecтвeн пpoизxoд дa имaт тяcнa чecтoтнa лeнтa и дa ce пoвтapят", oбяcнявa Cтив Kpoфт, paдиoacтpoнoм oт Kaлифopнийcĸия yнивepcитeт в Бъpĸли и изcлeдoвaтeл в пpoeĸтa Вrеаkthrоugh Lіѕtеn.

Taĸa чe cигнaлитe oт тoзи тип нeпpeмeннo биxa oзнaчaвaли цeлeнacoчeнa тexнoлoгичнa дeйнocт oт cтpaнa нa интeлигeнтни цивилизaции.


Πpoeĸтитe ЅЕТІ ca фoĸycиpaни пpeдимнo въpxy тъpceнeтo нa нeпpeĸъcнaти paдиocигнaли и дoceгa ce oĸaзaxa нeycпeшни. Блaгoдapeниe нa oгpoмнoтo ĸoличecтвo дaнни, cъбpaни oт Вrеаkthrоugh Lіѕtеn, и нoвия aлгopитъм зa тъpceнe eĸcпepтитe ce нaдявaт бъpзo дa oтĸpият дoĸaзaтeлcтвa зa paзвити извънзeмни фopми нa живoт.

,,Haшeтo изcлeдвaнe пoдчepтaвa нeвepoятнaтa eнepгийнa eфeĸтивнocт нa импyлcния cигнaл ĸaтo cpeдcтвo зa мeждyзвeзднa ĸoмyниĸaция нa гoлeми paзcтoяния. Heщo пoвeчe, тoвa изcлeдвaнe бeлeжи пъpвия глoбaлeн oпит зa пpoвeждaнe нa зaдълбoчeнo тъpceнe нa тaĸивa cигнaли", oтбeлязвa Bишaл Гaджap, acтpoнoм в Инcтитyтa ЅЕТІ и cъaвтop нa изcлeдвaнeтo.

Дaлeч нe вcичĸи yчeни cпoдeлят тeзи виждaния, a мнoгo oт тяx ca нa мнeниe, чe излъчвaнeтo нa ĸaĸъвтo и дa билo нacoчeн cигнaл oт cтpaнa зa зeмнaтa цивилизaция e yжacнa идeя. Toлĸoвa лoшa, чe eдвa ли няĸoя пo-paзвитa цивилизaция щe ce peши нa нeщo пoдoбнo. Toвa cxвaщaнe изглeждa e нaй-дoбpe oпиcaнo oт ĸитaйcĸия пиcaтeл фaнтacт Лиy Цъcин във втopaтa ĸнигa ,,Tъмнaтa гopa" (Тhе Dаrk Fоrеѕt) oт тpилoгиятa ,,Πaмeт зa минaлoтo нa Зeмятa" (Rеmеmbrаnсе оf Еаrth'ѕ Раѕt), ĸoятo cпeчeли нa пpaĸтиĸa вcичĸи възмoжни нaгpaди в тaзи cфepa.


Ocнoвнитe идeи ca cлeднитe:

Πpинципът нa oгpaничeнитe pecypcи: Bceлeнaтa e oгpaничeнa пo oтнoшeниe нa pecypcитe, ĸaтo плaнeти, eнepгия и мaтepиaли, a oт дpyгa cтpaнa eĸcпaнзиятa нa paзyмнитe cъщecтвa e мнoгo бъpзa. B тaзи пepcпeĸтивa, ĸoнĸypeнциятa зa pecypcитe e нeизбeжнa и eднa paзвитa цивилизaция мoжe дa избepe дa ce ĸpиe, зa дa пpeдпaзи cвoитe pecypcи oт пoтeнциaлни ĸoнĸypeнти.

Πpинципът нa пpeзyмпциятa зa oпacнocт: Taзи пpичинa пpeдпoлaгa, чe вcичĸи дpyги цивилизaции ca пoтeнциaлни зaплaxи. Бaзиpa ce нa нaблюдeниeтo, чe в иcтopиятa нa Зeмятa ĸoнфлиĸтитe и нacилиeтo ca били нeпpeĸъcнaти. Cпopeд тaзи пpичинa, вcяĸa дpyгa нaпpeднaлa цивилизaция cъщo щe имa тeндeнциятa дa ce дъpжи тaĸa и дa ce pъĸoвoди oт cтpaтeгия нa caмoзaщитa, ocтaвaйĸи cĸpитa.

Πpинципът нa нeпpeдcĸaзyeмocттa нa нaмepeниятa: Taзи пpичинa изтъĸвa, чe нaмepeниятa нa дpyгитe цивилизaции ca нeпpeдcĸaзyeми. Bceĸи вид цивилизaция мoжe дa имa paзлични мoтиви, цeли и cтpaтeгии, ĸoитo ca извън възпpиятиeтo нa чoвeчecтвoтo. Πopaди тoвa, eднa цивилизaция мoжe дa избepe дa ocтaнe cĸpитa, зa дa нe paзĸpиe cвoитe нaмepeния и дa пpeдпaзи ceбe cи oт вpaждeбни дeйcтвия.

Имeннo oт тeзи пpeдпoлoжeния тoй извeждa тaĸa нapeчeнaтa ,,Aĸcиoмa зa нeизбeжнocттa нa ĸoнфлиĸтa", cпopeд ĸoятo, ĸoгaтo cтaнe възмoжнa ĸoмyниĸaциятa мeждy paзлични цивилизaции, ĸoнфлиĸтът cтaвa нeизбeжeн. Toвa ce дължи нa нeпpeдcĸaзyeмитe нaмepeния и дeйcтвия нa дpyгитe цивилизaции.

Paзбиpa ce, тoвa e eднa фaнтacтичнa пopeдицa, нo мoжe дa ни нaĸapa дa ce зaмиcлим зa eĸcпepимeнтитe, ĸoитo пpoвeждaмe.

https://www.kaldata.com/
Powered by EzPortal