Български Националистически Форум

България и Българите => Основи на Националната държава => Topic started by: Hatshepsut on 08 October 2018, 07:42:44

Poll
Question: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Option 1: Президентска република votes: 0
Option 2: Президентска република с правителство, излъчвано от парламента votes: 1
Option 3: Полупрезидентска република votes: 1
Option 4: Парламентарна република votes: 1
Option 5: Парламентарна монархия votes: 0
Option 6: Конституционна монархия votes: 1
Option 7: Абсолютна монархия votes: 0
Option 8: Еднопартийна система votes: 0
Option 9: Военна диктатура votes: 0
Option 10: Теокрация votes: 0
Title: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Hatshepsut on 08 October 2018, 07:42:44
Всяка държава създава единна система от политически институти и отношения, осигуряваща управлението на обществото. Коя политическа система е най-подходяща за България?
Title: Re: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Hatshepsut on 08 October 2018, 07:49:55
Моят идеал за държава е силната, централизирана, еднонационална и секуларна държава.
Федерациите и конфедерациите (примерно държавни формирования от типа на СССР и бивша Югославия) като форма на държавно устройство не ми допадат.

А що се отнася за формата на управление, аз съм привърженик на конституционна монархия, като си запазвам резервите към Симеон Сакскобургготски и неговите наследници.
За съжаление, монархическата идея в България е компрометирана от епигоните на Кобургската династия - Симеон Сакскобургготски, чиито качества на "държавник" всички видяхме, както и от наследниците му, които не говорят български език и за които България не е и никога няма да бъде Родина.
Title: Re: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Hatshepsut on 19 June 2021, 09:11:55
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Антоан Доспейски "Отговорността и неприкосновеността на президента и вицепрезидента по чл.103 от Конституцията на Република България":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=4348
Title: Re: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Panzergrenadier on 15 August 2021, 09:36:40
Аз съм против държавния капитализъм. Той може да създаде растеж, но довреме. Единственият му плюс е социалната държава.

 Социалната държава не зависи от господстващите форми на собственост.Социална държава разбирам като държава, която осигурява безплатно образовение, лечение и задължителен труд. И през социализма на изток имаше социална държава, но социална държава имаше и в Третия райх, както и в Китай...

Социална държава плюс смесена собственост върху средствата на производство (частна, държавна, кооперативна), като държавата осигурява защитата на националния капитал в противовес на транснационалните корпорации.

Такава социална държава обаче може да има само при еднопартийна или по-добре при безпартийна система...
Title: Re: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Panzerfaust on 18 August 2021, 11:21:37
Преди години бях твърдо за република. Впоследствие започнах да симпатизирам на монархията. Сега съм по-балансиран и смятам, че не монархическата или републиканската форма е толкова важна, колкото ефективните начини за контрол на обществото над властта.
Що се отнася до републиката, смятам парламентарната република за най-балансираната форма и с най-широко представителство на всички слоеве и интереси. Поради това в анкетата гласувах за нея. Президентската република лесно би могла у нас да се изроди в еднолична власт (разбира се, при парламентарната република също може, но по-трудно), а проблемът на едноличната власт, дори при най-способния управник е, че няма коректив. Съответно започва да се поддава на ласкателствата на обичайния кръг мазници и нагаждачи и да живее в изкривена реалност.
Title: Re: Каква форма на управление предпочитате и защо?
Post by: Лина on 18 August 2021, 12:39:06
Нашето общество не може да упражнява контрол върху властта това е доказано, хората са твърде тъпи и податливи на влияние. Струва ми се, че най – добре би било да преминем към двупартиен модел като Америка да има само демократи и републиканци. И да се изчистят всички просташки формирования.
Ето например ДПС - партията е допусната да съществува, тя винаги влиза в парламента, конкретна общност гласува за нея, а после никой не иска официално да се коалира с нея – много е ненормално – щом всички са съгласни, че това е една допусната глупост да се коригира.