Български Националистически Форум

Обща категория => Чужбина => Topic started by: генерал Жеков on 04 August 2018, 16:07:03

Title: Путинска Русия
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 16:07:03
Енгений Пригожин, по-известен като "Готвача на Путин" играе ролята на "интернет изследовател". Неговата компания, занимаваща се с такива изследвания е всъщност фабрика за тролове. Ясно е, че същите тези тролове са про-путински, като следствие от топлите отношения на господаря им и Путин. В официални изявления, от Кремъл неведнъж са отричали за съществуването на такава ЧВК на име "Вагнер". Доста странно, като се има напредвид, че спонсора на тази организация е собственик на любимия ресторант на Путин. Явно е, че същите хора, гравитиращи около Путин и "Вагнер" са доста близки, но се стараят всячески да прикрият тези факти, дори с цената на отричането на такива неща, като съществуването на тази частна военна компания(ЧВК). Това най-вероятно е свързано със другата дейност на Пригожин, а именно създаването и захранването на фабрики за руски тролове, действащи в и извън Русия. Пригожин всъщност е измислил нещата много добре - неговата ЧВК пие кръвта на хиляди невинни хора, дерибейства над имуществото им, а накрая - дори избива неудобни журналисти. Всичко това обаче остава "сметено" под килима от десетки хиляди тролове, работещи за Путин и неговия готвач. След като се знае за топлите отношения на двамата, няма да е трудно да предположим, че всички операции, провеждани от "Вагнер" са всъщност дирижирани от Путин. Войниците от "Вагнер" са добре екипирани, въоражени с модерни оръжия и са добре обучени. Тук изниква въпроса, как един спортист, осъждан за кражби, измами - прекарал за това 9год. в затвор, може да има средствата и уменията да направи такива мащабни организации, каквато е "Вагнер". За непокварените от същите тези тролове, отговора е ясен - Пригожин е стабилно подкрепян "отзаде". В Русия, помощ от такъв мащаб, точно в най-интересните за Путин години, може да окаже само и единствено същия човек. Той, от своя страна е известен сътрудник на КГБ, издиганат от тях на поста президент. Той е тяхна марионетка (на бившите КГБ-генерали, офицери и всякаква паплач), а "Вагнер" и фабриките за тролове са само инструменти - едните за военните и икономически интереси на Путин и бившето КГБ, а другите - за покриването и оправдаването на действията на всички тях - Путин, "Вагнер" и Пригожин...
Title: Re: Путинска Русия
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 16:24:42
Почти една трета от младите руснаци искат да отидат да живеят в чужбина.
Повечето от анкетираните от Всеруския изследователски център за обществено мнение (ВЦИОМ) все още няма да напуснат страната. На въпроса "Искате ли да отидете в чужбина за постоянно пребиваване или не?" , 88% отговарят отрицателно, положително - 10%, други 2% не са решили. В същото време сред 18-24-годишните руснаци броят на хората, които желаят да напуснат, се е увеличил до 31% (срещу 25% година по-рано).

За една година броят на онези, които искат да напуснат Русия, но не правят нищо за това е намалял от 51%  на 41%. Събират информация за страната, в която искат да се преместят 26% от тези, които са заявили, че искат да напуснат, 22% учат чужд език, а 21% се консултират с приятели, които са напуснали чужбина, и 19% спестяват средства за преместване.

От 2016 г. числото на руснаците се, които казват, че  имат познати, които са отишли в чужбина през последните пет години се е увеличило от 20% на 26%.

Най-атрактивното място за преместване е Германия - там където биха желали да заминат 16% от онези, които планират да напуснат Русия. Също така сред предпочитаните страни са Съединените щати (7%), Испания (6%) и Канада (5%).


Това е извадка от материал на "Коммерсант",показващ желанието на младите руснаци да живеят в чужбина.Явно в родината им няма такива добри условия за развитие,както на запад.Остро противоречие с "достоверните" факи на няколко съфорумци,но-фактите са си факти и няма шега с тях
Title: Re: Путинска Русия
Post by: генерал Жеков on 04 August 2018, 16:30:32
Попаднах на статия,озаглавена "Какво направи Кремъл,докато руснаците гледаха Световното първенство".В нея пише доста интересни неща,например,за това,че в доста руски градове,настроението е като за карнавал.Смятаните за студени руснаци,ядат и пият с колумбийци,японци и т.н.Полицията вече не бие и не гледа злобно,а с усмивка напътства фенове от чужди държави.Държавните медии и служби заглушават новините за престъпления,за да не се помрачи настроението на народа.Това,обаче е добро прикритие за доста нечисти дела-например,увеличава се възрастта за пенсиониране,от 55 на 63 за жените,а за мъжете-от 60 до 65г.След като тази реформа е вече факт,ние виждаме нещо доста показателно за руската икономика:в 51 от общо 83области в Русия,мъжете рядко доживяват до 65,тоест-средностатистическият мъж,няма да доживее до пенсия.Путин,обаче,обеща още през 2005год.,че няма да прави такава реформа,но ето,че днес тя е факт.В интерес на истината,рьската икономика днес,дори не е на 0,защото реалния приход падна с 10%,само до Май месец т.г .Това обяснява реформите в пенсионирането,защото според изчисления,тази реформа ще спести до 15милиарда долара годишно.Това е печалба,идваща директно от смърт и скръб.Путин е нещо като вампир,защото колкото повече хора умират в Русия,толкова повече пари той ще ПЕЧЕЛИ за себе си и кликата около него.Това,заедно с годишните му приходи от корупция,според изчисленията-в размер на 30млрд долара годишно,ние може да видим,че само за няколко години,чичо Вова ще стане доста богат.Това е империя на злото.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 03:56:45
Андрей Пионтковский е академик на Международната академия по информационни процеси и технологии. Заместник-председател на Националната асамблея на Руската федерация. Член на Бюрото на Федералния политически съвет на движението "Солидарност". Кандидат на физическите и математическите науки. Водещ научен сътрудник на Института за системен анализ на Руската академия на науките. Член на Американското математическо дружество. Лауреат на наградата Златен Гонг-2001 в областта на международната журналистика. Член на Международния Пен клуб.

Пионтковский : Путин е на две крачки от международния трибунал

Руският президент Владимир Путин не може да си позволи да се оттегли от властта, тъй като него го очаква международен съд, твърди военният и политически експерт Андрей Пионтковски.

" За Путин това не е последният, не е и предпоследния му мандат,  за него мандата е пожизнен, защото всички разпоредби на Конституцията могат да бъдат променени по всяко време и във всякаква посока.
Той всъщност се е коронясал като цар, заради това, че отначало открито се показа срещата му с водачите на Руската православна църква. А освен това той не може да напусне властта никога, защото веднага след това той ще бъде на подсъдимата скамейка в Хага, заради многото извършени военни престъпления, "- казва той в интервю пред YouTube в предаването "Открит диалог ".

В отговор на въпрос за бъдещето на руската държава през следващите шест години и за перспективите за международна изолация на Русия, анализаторът каза, че тя вече е дошла.

"На церемонията по встъпването му в длъжност на президент не присъства дори  някакъв си Лукашенко", подчерта Пионенковски.

Путин пое президентския си мандант на 7 май и почти веднага предложи на  долната камара на Федералното събрание да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за нов премиер. След един ден депутатите от Държавна Дума взимайки под внимание желанието на президента с мнозинство одобряват Медведев, въпреки, че депутатите комунисти и тези от "Справедлива Русия" са разкритикували това кадрово решение
Title: Re: Путинска Русия
Post by: генерал Жеков on 09 August 2018, 11:35:50
Пионтковский: Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2", Тръмп я споделя

Ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт на президента на САЩ, ще ги подкрепят и много републиканци.Руският президент призна, че така нареченият "референдум" на територията на Крим са провели не местните жители, а Русия начело с него, казва анализаторът пред Каспаров.ru

-   Г-н Пионтковски главната външнополитическа тема през последната седмица е срещата Доналд Тръмп-Владимир Путин. Как ще коментирате факта, че на пресконференцията, а и в последвалите интервюта Путин отговаря на въпросите на журналистите от позицията на победител?   

- На пресконференцията Путин определяше абсолютно всичко: той определяше темите, говореше пръв и дори отговаряше на въпроси, насочени към Тръмп. Например, когато Тръмп не се осмели да формулира позиция за Украйна. Това беше поразително зрелище. Тръмп, който съзнателно, с видимо удоволствие, нагрубява европейските лидери, особено тези, които се смятат за съюзници на САЩ, пред Путин се държеше като умилкващо се кученце, което върти опашчица.И апотеоз станаха думите на Тръмп, че по въпроса за намеса на руските спецслужи в американските избори през 2016 година той се доверява не на своето разузнаване, не на своето Министерство на правосъдието, а на Путин, който "много убедително и авторитетно" отрекъл такава намеса. Това предизвика политическа буря в САЩ. Дори Нют Гингрич, един от най-горещите поддръжници на Тръмп, заяви, че президентът е извършил съвършено непростима грешка, която незабавно трябва да бъде поправена.Казано накратко, срещата се превърна в истинска политическа катастрофа за Тръмп и това е основното, което се случи на 16 юли, защото всички "договорености", за които Путин така гладко разказваше вече не струват и пукната пара. Впрочем, на въпрос, какво трябва да се направи в тази ситуация, Пол Райън, лидер на републиканците, отговори: "Ще бъдем щастливи да засилим санкциите срещу Русия".

- Какво всъщност искаше Кремъл от тази среща?

- В Москва разбират, че Тръмп не може да отмени санкциите и затова целите на Кремъл за тази среща бяха по-скромни: да започнат някакви празни преговори по уж значими теми, например, ядрените оръжия, за да може Тръмп в една такава атмосфера на "нормалност" в отношенията да саботира изпълнението на закона за санкциите, което той правеше в последните месеци с променлив успех.

След срещата телевизионните клоуни устроиха поредната оргия на победобесие: Това е победа! Руско-американските отношения радикално се промениха! Путин и Тръмп ще определят съдбата на света!" В първия момент те не разбираха, че всъщност се провали най-ценният агент на Кремъл. Ще направя уговорката: когато наричам Тръмп "агент на Кремъл" нямам предвид баналната му зависимост от някакъв компромат. Компромат най-вероятно съществува: няма как, след като той години пътува в Русия, устройва бардаците, наричани конкурси за красота. Но не това е важно. Цялата ценност на "агента" Тръмп е в това, че той е убеден агент-самоинициативник. Неговите възгледи за света напълно съвпадат с тези на Путин. Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2" — признаването за зона на изключително доминиране на Кремъл като минимум над цялата територия на бившия СССР. Основният житейски опит на безграмотния нарцис Тръмп е полукирминалната спекула с недвижими имоти. И на света той гледа като на серия сделки между "яки пичове", решаващи кой над коя територия ще доминира. Затова той се чувства много неуютно в обществото на Меркел и Мей, които нарича "даскалици" или на Макрон и Трюдо, които смята за "самодоволни". А в обществото на такива субекти като Путин и диктатора Ким Чен Ун той се чувства много по-комфортно. Видимо, Тръмп е изпитал дълбоко удовлетворение от двучасовата среща на четири очи с Путин, след която толкова радостно му поддакваше по всички въпроси.

- Ще има ли някакво продължение "политическата буря" в САЩ?

- Възможни са, например, оставки на хора от кабинета на Тръмп, от ръководителите на разузнавателните служби, които той просто унизи пред Путин. В тази връзка искам да се спра на едно важно събитие, което се случи на 13 юли, но беше затъмнено от сензационните репортажи от Хелзинки.То е свързано с директора на Националното разузнаване Дан Коутс, координатор на всички разузнавателни служби на САЩ, а те са общо 17, тоест, човекът, който всяка сутрин от името на всички тези структури провежда брифинг на президента. Той не е от разузнавателните служби, а е политическо назначение, избран е лично от Тръмп и е лолялен към Тръмп. Коутс е републиканец, няколко пъти е избиран за сенатор. И така, той проведе брифинг в Хъдзъновия институт, който продължи около 40 минути, и каза абсолютно сензационни неща, които кой знае защо не се обсъждат.Коутс започна с това, че ситуацията в страната напомня седмиците преди терористичната атака от 11 септември 2001 година. Тогава американските спецслужби са разполагали с информация за подготвяната атака, но я проспали. Коутс сравни ситуацията със сегашната и коментира, че тя е същата и поясни, че има предвид реалната заплаха от кибератаки срещу САЩ.Най-голяма възможност за реализацията на такива кибератаки имат четири държави: Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Най-голям ресурс за кибератаки срещу обекти на САЩ има Китай, следван от Русия. Но Коутс характеризира и интерпретира по различен начин поведението на Китай и Русия. По думите му, задачата на китайците е да откраднат най-новите технологии, тоест, да "спечелят" нещо за бързоразвиващата се икономика. Русия се занимава с нещо съвсем различно: тя няма намерение да краде, а планира да нанася максимална вреда на САЩ. Такава политическа вреда беше нанесена вече на президентските избори. Коутс предупреди, че Русия се готви да направи същото през ноември.Според Коутс, Русия преднамерено демонстрира възможността да нанесе киберудари срещу критично важни за инфраструктурата на САЩ обекти: атомни електроцентрали, системите за управление на полетите и т.н. Според мен, това е много по-страшно от намесата в каквито и да било избори и от страна на Москва това е много логично поведение. Много пъти съм повтарял, че един от най-предпочитаните политически инструменти на Кремъл е ядреният шантаж. С него много удачно се свързва и кибершантажа: "Впрочем, ние (а може би не точно ние, а нашият готвач - визира се Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", който финансира така наречената "Фабрика за тролове") можем да разрушим и този ваш обект, и този..."
И на фона на тази информация, която Дан Коутс със сигурност е споделил с президента на САЩ, Тръмп отиде на срещата с Путин, обясни му се в любов и пред очите на целия свят потвърди, че вярва повече на Путин отколкото на Коутс.

- Какво политическо бъдеще очаква Тръмп?

- Не мисля, че дори след тази позорна среща в Хелзинки републиканците в близко време ще са готови да гласуват за импийчмънт. Но, ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт, който в момента се подкрепя и от много републиканци.

- Обсъдихме детайлите в поведението на Тръмп, но имаше ли нещо необичайно в действията на Путин?

- Путин беше в състояние на пълна еуфория - пред нас стоеше доминантен самец, опиващ се от своята власт над света. На този фон той направи няколко нехарактерни за него груби грешки.Първата грешка беше безценна за съда в Хага. "НИЕ смятаме, че НИЕ проведохме референдума в Крим в строго съответствие с устава на ООН", заяви Путин по повод Крим и по този начин призна, че така нареченият "референдум" на територията на чужда държава са провели не местните жители, а Русия начело с него.  Това беше толкова сериозна грешка, че на сайта на Кремъл премахнаха второто "ние".Втората, може и да не беше грешка, а сигнал, изпратен на Тръмп. Путин твърде неопределено отговори на въпроса дали разполага с компромат срещу американския президент. Путин обясни, че не би могъл да има такъв копромат, тъй като не познавал Тръмп лично, а когато бил в Русия никой не предполагал желанието му да стане президент на САЩ. Доста съмнителна уговорка. Първо, тя означава, че ако са знаели за желанието на Тръмп, непременно биха намерили компромат. Второ, за съжаление на Путин,  неговото твърдение се опровергава фактологически. През 2013 година Тръмп организира в Москва поредния конкурс за красота и тогава между него и Путин, е осъществен контакт, макар и не пряко. Очаквало се е Путин да посети финала на конкурса, но заради късното пристигане на краля на Холандия, визитата била отменена. Песков лично се обадил на Тръмп, за да се извини. Това обстоятелство е потвърдено под клетва от редица свидетели, участвали в организацията на конкурса. Освен това, намерението на Тръмп да се кандидатира за президент през 2013 година е добре известно. Всъщност, той го оповестява още през 1988 година, а от 2002 година се опитва да се кандидатира от "Партията на реформите", през 2011 година отново публично говори за плановете си и така нататък. Тоест, путиновото опровержение звучи крайно неубедително.И, разбира се, черешката на тортата беше отговорът на въпроса на журналист от FOX NEWS: "Господин президент, защо толкова много Ваши политически противници загиват от насилствена смърт?"

"А у Вас бесят негрите", отговори Путин.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 12 March 2019, 09:33:16
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Анна Политковская "Русия на Путин":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=990

...както и книгата на Станислав Белковски "Путин. Цялата истина за стопанина на Кремъл":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=989
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 03 September 2019, 15:15:26
Истинското лице на Путин. (Филмът е забранен в Русия)

https://www.youtube.com/watch?v=KTiOM0QNH64
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 03 September 2019, 18:07:05
Не знам дали си давате сметка, но повечето българи харесват и одобряват Путин.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 04 September 2019, 02:11:00
Quote from: Шишман on 03 September 2019, 18:07:05Не знам дали си давате сметка, но повечето българи харесват и одобряват Путин.
Даваме си, да - масовият им профил е на дебили и неудачници.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 16 January 2020, 18:10:51
Путин не се спира. Дали няма пак да ни освободят скоро.
________________________________________________________________
Боян Чуков: Путин взриви за пореден път плановете на либералните глобалисти
Що се касае до коментарите в глобалните медии, няма никаква изненада. Колкото повече Русия се отдалечава от наследството на Елцин... толкова ,,по-недемократична" става. Затова през следващите седмици ще четем колко лош е Путин и тези новите около него

На 15 януари Русия скъса окончателно пъпната си връв от 90-те на миналия век. Обективът на телевизионната камера по време на посланието на Путин пред Федералното събрание шареше в залата. Някои бяха тотално изненадани. Други бяха уверени до момента, когато Путин спомена за двойното гражданство на високопоставени държавни чиновници.

Медведев изглеждаше тъжен, а Володин до него ставаше все по-бодър. По-голямата част от публиката беше с делово лице. Тандемът Путин-Медведев се разпадна.
Новото лице Мишустин е само технически премиер. Той е неизвестна политическа фигура. Затова е идеален технократ-изпълнител. Мишустин е ефективен и цифровизиран. Новият премиер отлично знае как новите технологии позволяват да не се плащат данъци или да се докара тотален данъчен контрол. Тоест, ,,цифровият олигархат" ще пострада много от Мишустин.

За първи път в историята на царска, съветска и постсъветска Русия правителство си подава оставката по своя инициатива. Медведев също след 15 януари стана ,,звезда". Той е първият премиер, който доброволно напуска своя пост. На своя нов пост в Съвета за сигурност (като зам.-председател) ще си запази служебната кола, оборудвана със сини мигалки. Една подробност. Съветът за сигурност е съвещателен орган. Медведев ще бъде само аниматор на съвещанията. Съветът за сигурност се оглавява от президента на Руската федерация.

С оставката на Медведев ще се наложи да си подадат оставките и топ мениджърите на големите руски държавни корпорации. А освен това бившият премиер ще се наложи да напусне и поста председател на ,,Единна Русия".

На членовете на Федералното събрание, премиера, министрите, шефовете на федералните ведомства, губернаторите и съдиите ще им бъде забранено да имат чуждо гражданство или постоянно местожителство в чужбина. Това нововъведение ще проветри мощно депутатския корпус. Ще видим много нови лица в Думата, които не носят бремето на своята дълга политическа кариера.

Три ведомства ще бъдат основни контрольори и гаранти на предстоящите промени. Това са Следственият комитет на РФ, който може да възбуди дело срещу висш държавен ръководител. Върховният съд на РФ, който дава зелена светлина за оперативно-следствени мероприятия по отношение на ръководството на страната. И Съветът за сигурност, който ще се оформи като командно табло на силовия блок.

Обръщението на Путин срина Гайдарския форум в Москва. Никой не отиде на него. Дори Медведев за първи път не отиде. На държавния елит ясно бе подсказано, че няма място за подобни либерални сборища. На този Гайдарски форум одиозни икономически фигури от 90-те, от времето на Елцин, се опитват да проповядват и налагат идеите на либералните глобалисти.

В момента Русия излиза от догмата за ,,приоритет на международното право". Федералните закони важат над всякакви либерални европейски конвенции и устави на международни организации като например МВФ и т.н. Премахва се юридическият механизъм за външно управление на Русия.

Събитията в Москва от 15 януари имат още една изключително важна проекция. Започнатите промени в Русия доказаха, че онези мултипликационни филмчета с новите руски оръжейни системи не са блъф. Приказките на Путин, че тепърва другите ще трябва да догонват постиженията на руския Военно-промишлен комплекс (ВПК), също са истина. В противен случай той никога нямаше да се реши на тези радикални промени.

Що се касае до коментарите в глобалните медии, то по отношение на тях няма никаква изненада. Колкото повече Русия се отдалечава от наследството на Елцин... толкова ,,по-недемократична" става. Когато Русия е десуверенизирана и без силна армия, тя се превръща в суровинен придатък на колективния Запад.

Но, днес, суверенна и с най-мощната армия в света, Русия взривява за пореден път плановете на либералните глобалисти. Няма повод да я харесват тези, които от десетилетия виждат в нея само плячка за разпарчетосване.

Затова през следващите седмици ще четем колко лош човек е Путин и тези новите около него.

http://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Putin-vzrivi-fundamenta-na-perestroykata-ot-90-te-/204140/11/33
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 22 January 2020, 10:49:36
Не харесвам Русия и даже съм русофоб, ама някои русофоби така дразнят, че не се сдържах да не публикувам този виц.
(https://i.postimg.cc/D0P60jdK/00000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 23 January 2020, 19:58:07
Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата

(https://i2.offnews.bg/events/2015/05/20/507409/1432108308_4_800x*.jpg)

Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата - в поредица от статии и интервюта световно известната писателка Светлана Алексиевич рисува съкрушителен портрет на руското общество.

Подготвихме колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в ,,Нойе Цюрхер Цайтунг", ,,Ди Цайт" и Дойче Веле:


Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: ,,Свобода! Свобода!". Какво се случи с тези хора? Сега скандират: ,,Путин! Путин!". Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: ,,Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!". Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: ,,Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни". През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео ,,Аз съм руски завоевател". Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: ,,Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света". Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен ,,победа" и ,,поражение" - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят ,,героичното минало" на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: ,,Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби".

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: ,,Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже". И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: ,,Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: ,,Давай, давай, по-бързо!".

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. ,,Ами от телевизора."

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война...

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждат дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната... Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.
Страната току-що отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

Светлана Алексиевич, "Дойче веле"

https://offnews.bg/analizi/rusnatcite-ne-mogat-da-zhiveiat-v-mir-te-ili-vodiat-vojna-ili-se-got-507409.html
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 23 January 2020, 21:38:59
 "Дойче веле" и тази другарка послъгват. Колко войни е водила Русия от 1945г. насам и колко САЩ ?
 "Дойче веле"си е медия на нео-либералните сатанисти, там стеняха и срещу " Мъжкото хоро" на Йорданов ден. 
Лъжат и че младите хора бягат от Русия. Живея на запад и виждам че тука няма руснаци, има украинци и руснаци от Украйна, ама от Русия няма, освен като туристи. Ако там е зле тука щеше да е пълно с руснаци, както е пълно  украинци, ама няма.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 24 January 2020, 01:53:28
Quote from: Шишман on 23 January 2020, 21:38:59Колко войни е водила Русия от 1945г. насам...
Корея 1950, Унгария 1956, Чехословакия 1968, Китай 1969, Афганистан 1979 - това като СССР, Чечня 1994, Чечня 1999, Грузия 2008, Украйна 2014, Сирия 2015 - това като Руска федерация. Не е малко никак като бройка.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 24 January 2020, 09:34:21
[/quote
Quote from: Panzerfaust on 24 January 2020, 01:53:28Корея 1950, Унгария 1956, Чехословакия 1968, Китай 1969, Афганистан 1979 - това като СССР, Чечня 1994, Чечня 1999, Грузия 2008, Украйна 2014, Сирия 2015 - това като Руска федерация. Не е малко никак като бройка.
Пропусна: Никарагуа, Куба и страните в Африка !
Така по този на броене начин може да ги изкараш 101 и отгоре. В Корея не а имали войски,В Унгария не мисля да е било война, нахлуване и толкова, Чехословакия същата работа, за това с Китай аз поне не знам нищо. Останаха Афганистан , Чечня и сега Сирия, ако това е се води участие във война. Струва ми е че американците ги бият  това съревнование и то с доста. То по твоята логика ние от 1989г. нас  сме водили войни  :в Камбоджа, Босна, Ирак, Афганистан и където имаме изпратени войници.
Моля ви не ме карайте да защитавам Русия, защото съм русофоб и не харесвам руснаците и никак не ми харесва да ги защитавам.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 24 January 2020, 21:59:02
Quote from: Шишман on 24 January 2020, 09:34:21Пропусна: Никарагуа, Куба и страните в Африка !
Така по този на броене начин може да ги изкараш 101 и отгоре. В Корея не а имали войски,В Унгария не мисля да е било война, нахлуване и толкова, Чехословакия същата работа, за това с Китай аз поне не знам нищо. Останаха Афганистан , Чечня и сега Сирия, ако това е се води участие във война. Струва ми е че американците ги бият  това съревнование и то с доста. То по твоята логика ние от 1989г. нас  сме водили войни  :в Камбоджа, Босна, Ирак, Афганистан и където имаме изпратени войници.
Моля ви не ме карайте да защитавам Русия, защото съм русофоб и не харесвам руснаците и никак не ми харесва да ги защитавам.

Корейската война е изцяло инспирирана от СССР. СССР поема и издръжката на севернокорейската армия. Дотук това наистина е косвено участие, СССР официално така и не участва с военни подразделения. Руснаци обаче има - 535 пилоти, много зенитчици и военни съветници, като пилотите и зенитчиците са пълноценна висококвалифицирана армия. Така че, се получава едно съвсем сериозно участие - и като подбудител, и като финансиране, и с квалифицирани военни.
В Унгария и Чехословакия не било война, а било "нахлуване"? Ами, че то и САЩ в Панама и Гренада не водиха война, а просто "нахлуха", но рубладжиите квичат на умряло и го водят война. Истината е, че това си е военна интервенция, т.е. война, без значение колко се е съпротивлявала другата страна. А и унгарците отправят сериозен отпор на Съветската армия. Руснаците дават 706 убити, 1540 ранени, 51 безследно изчезнали. Никак не е малко. При Пражката пролет, чехите са кротък народ, действително жертвите на руснаците се броят на пръсти.
За Китай - след смъртта на Сталин двете комунистически държави влизат в остро противопоставяне. Върхът на това е граничният конфликт за остров Дамански на река Усури. В България се носят легенди за него - как руснаците изпепелили стохилядна китайска армия с лазер. Това, разбира се, са глупости. Конфликтът никак не е малък - трае два седмици, а руснаците дават по техни официални данни 58 убити и 94 ранени. Окупират и спорния остров и това тровеше отношенията между двете държави чак до 1991 г., когато го отстъпват на Китай.
Афганистан, Чечня и Сирия са пълноценни войни във всяко едно отношение.
А това, че не виждаш разлика между участието на българските контингенти и действията на руснаците, няма да го коментирам.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 25 January 2020, 11:52:34
И въпреки всичко американците са водили поне 2пъти повече войни. Това Дойче веле може да накара с лъжите си да му завиди и дърта циганка. Сега само трябва да започнат да кълнат и са готово радио Дойче рома. Хубавото на Путин е че ги кара да плачат от яд !
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 08 February 2020, 14:01:38
Това е истината, колкото и да не се харесва на някои хора. Не разбирам също : защо според някои бг-национализма, трябва да минава през омразата към Русия ? Истината е че българите харесат Русия
__________________________________________________

Българите са с най-положителна нагласа към Путин и Русия от целия свят

В повечето от 33-те страни, изследвани от изследователския център "Пю" през 2019 г., по-малко от половината гледат на Русия благосклонно. В 16 от 33 анкетирани страни повечето хора не са благоразположени към Русия. Особено критични са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от десет канадци имат положително мнение за Русия. В Западна Европа само 31% гледат на Русия положително, между които 12% от шведите, 23% от анкетираните холандци и 26% от британците. В Централна и Източна Европа процентите са малко по-различни. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат благоприятно на Русия – най-положителните оценки, които страната получава в световен мащаб, сочи проучването, цитирано от БГНЕС.

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/bylgarite-sa-s-naj-polozhitelna-naglasa-kym-putin-i-rusiya-ot-celiya-svyat
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 05 April 2020, 17:11:57
Питали ли сте се : защо Путин ги прави луди тия от запада. Винаги е крачка преди тях, винаги ги надиграва, мачка и прави на нищо.
Просто е : Путин е висока класа, агент на КГБ, обучен, научен на каквото трябва, опитен и т.н.
А сега да вземем за пример баба Меркел или Макрон: нямат такова обучение, специална подготовка, нямат нищо. Обикновени хора , избрани защото са удобни на постовете, които заемат. МИ замислете се: това е все едно  мач между Тайсън и някоя баба. Демокрациите на запада, заради либерални компромиси, интриги и т.н. игри не могат да излъчат нищо добро на нивото на Путин.
И сега Меркел не прати лекари в Италия, а  Путин първо хитро прати, кубинци и китайци, а поле руски военни, с което направо закова запада. Драги русофоби, тази днешната партия шах, рано или късно ще я печели Путин, ако запада продължава да се дъни така.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 06 April 2020, 00:46:32
Ход са напред, основно за дебилите. Напомням ти, че форумът е български, не проруски, проамерикански и т.н. Боли ме гъза за САЩ и ЕС, но за Путин и жалката му пропаганда, на която се връзват само дебили, ще има червен картон. :whistle:
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 10 April 2020, 17:09:48
Quote from: Panzerfaust on 06 April 2020, 00:46:32Ход са напред, основно за дебилите. Напомням ти, че форумът е български, не проруски, проамерикански и т.н. Боли ме гъза за САЩ и ЕС, но за Путин и жалката му пропаганда, на която се връзват само дебили, ще има червен картон. :whistle:
Политизирането на всичко не е нещо добро. А Путин е 1 ход напред, бе значение дали ти харесва или не.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Лина on 13 July 2020, 11:36:07
Папата е огорчен от превръщането на "Св. София" в джамия, това каза той по време на неделната си служба.

А Русия отсече: Решението на Турция да превърне някогашната византийска катедрала "Света София" в Истанбул в джамия е вътрешна работа на страната, в която никой не трябва да се намесва.

Стожера на православието, моля ви се :laugh:

(https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0405/0000405670-article2.jpg)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 13 July 2020, 13:37:32
Quote from: Лина on 13 July 2020, 11:36:07Папата е огорчен от превръщането на "Св. София" в джамия, това каза той по време на неделната си служба.

А Русия отсече: Решението на Турция да превърне някогашната византийска катедрала "Света София" в Истанбул в джамия е вътрешна работа на страната, в която никой не трябва да се намесва.

Стожера на православието, моля ви се :laugh:


Лина темата не ти е ясна, а и ти нали не си вярваща.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Лина on 20 August 2020, 21:02:34
Руският опозиционер Алексей Навални е в изкуствена кома след отравяне. Основният критик на Владимир Путин е откаран по спешност в реанимацията на болница в град Омск. Започна проверка, чакат се и резултатите от изследванията му, а полиция обгради реанимацията в сибирския град.

(https://www.dw.com/image/50763554_303.jpg)

44-годишният юрист и политически активист Алексей Навални се е почувствал зле по време на полет от град Томск в област Сибир за Москва. Започнал е обилно да се поти и е припаднал.

Преди да се качи в самолета, той е пил чай в кафене на летището, разказа прессекретарят му.

"Предполагаме, че Алексей е бил отровен с нещо, разтворено в чая. Това е единственото, кое е пил от сутринта. Лекарите казват, че токсинът се е абсорбирал по-бързо чрез горещата течност. Сега Алексей е в безсъзнание", прессекретарът Кира Ярмиш.

Самолетът е кацнал аварийно на летището в Омск, откъдето Навални е бил откаран с линейка в местна болница. Ръководителят на щаба му съобщи, че той е прекарал три дни в Томск, като през цялото време се е чувствал добре.

Според някои руски медии Навални е отишъл в Сибир във връзка със свое антикорупционно разследване срещу управляващата партия "Единна Русия".
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 21 August 2020, 14:12:54
ПОРЕДНИЯТ Л***Н ЛИБЕРАЛ.
 Ял пил, като свиня, фанало го разстройство и Путин му е виновен.


__________________________________

(https://i.postimg.cc/cC3j0JBt/00.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Лина on 21 August 2020, 17:13:44
Ти много устиска бе, цели 12 реактивни часа  :lol:
Много ме учудваш. Не ти влиза в работата да защитаваш Путин, щом казват че е толкова болен да трови опонентите си, то значи е вярно!!
На всичкото отгоре наистина е смешно как руските служби са толкова нагли, то бива бива идиотщини, ама това по-скоро е като "ето, аз пак го направих". Един път нямаше нещо различно, явно умишлено прибягват до отровителство. Т.е. да няма и капка съмнение, че  те стоят зад това.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 21 August 2020, 17:50:17
Quote from: Лина on 21 August 2020, 17:13:44Ти много устиска бе, цели 12 реактивни часа  :lol:
Много ме учудваш. Не ти влиза в работата да защитаваш Путин, щом казват че е толкова болен да трови опонентите си, то значи е вярно!!

Не че ми дреме за Путин, ама от запада много досаждат с него и му приписват всички беди на тоя свят, даже и невъзможни неща. Е те на запад обичат да послъгват за всичко, та не им вярвам на казаното.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 12 June 2021, 18:22:42
30 години нова Русия - как страната на Путин затъна в блатото

(https://static.dw.com/image/19085847_403.jpg)

Преди 30 години Русия тръгна по нов път, но сегашният режим върна нещата назад. Оказахме се в страна, чиято власт почита и КГБ, и Александър III, но не и конституцията и правата на гражданите, пише Татяна Фелгенгауер.

12-и юни е Денят на Русия. На тази дата през 1990-а година е приета Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР, а година по-късно са проведени първите свободни президентски избори в страната. С известни уговорки бихме могли да определим датата като ден на рождението на нова Русия - страната, тръгнала по пътя на демократичните реформи, пазарната икономика и отварянето си към света. По този път обаче имаше много отклонения и в крайна сметка очевидно се объркахме. Защото днешна Русия изневерява на принципите и идеалите, формирали страната в началото на 90-те.

Първото свободно поколение на Русия

Руснаците, родени в средата на 90-е години, като че ли са първото наистина свободно поколение: те не попаднаха под ударите на лицемерната съветска идеология; не трябваше да влизат в Комсомола, за да направят кариера; не са преживяли Желязната завеса.

Нашият мироглед се формираше в друга страна - със свобода, граничеща с анархията; с разнообразни средства за масова информация; с ярък политически живот. Макар икономическата ситуация да не се подобри, страната все пак вече преодоляваше нищетата и не гонеха от училище заради дънково яке. Поколението от средата на 90-те стана свидетел на най-бързите промени в съвременната история: в технологиите, в политиката и в културата. Това поколение дишаше свободно. Тези хора, които междувременно са 35-40-годишни, биха могли днес да са най-активната част от гражданското общество, да работят за благото на страната и да развиват нейните институции, които се изграждаха пред очите им. Но не се получи точно така.

Да станеш част от системата

За активния руски гражданин, който иска да участва в живота на страната и да успее, през 2021-а година има само един вариант: да стане част от системата, изградена от режима на Владимир Путин. А на неготовите да бъдат лоялни, им остават само два пътя: или да заминат, или да рискуват - работата си или дори свободата си. Поколението, израснало свободно, се озова или в затвора, или в хватката на лоялността.

Но да убиеш духа на свободата не е лесно и това поколение продължава да се бори за власт на изборите, макар да не печели. Независимата журналистика също е проблематична. Високотехнологични компании се създават, но по правило в чужбина, а руснаците в разцвета на физическите и умствените си сили се оказаха ненужни на държавата - именно защото са твърде свободни вътрешно. Те запазиха частица от онази нова Русия, която сегашната власт обяви за дръзка и враждебна.

Къде сбъркахме?

Как стана така? Накъде се понесе младата страна, че в един момент се отклони от пътя на демократичните реформи и затъна в реакционното блато? Някои виждат причините в събитията от 1993-а, други - в изборите от 1996-а година. Факт е, че режимът на Владимир Путин взе всичко най-лошо от 90-те, изхвърляйки зад борда всички ценности и идеали. Вече няма свобода на словото, затова пък има контролирани медии, пълни с пропаганда. Това е един от уроците от изборите през 1996 -а: който владее телевизията, владее и общественото мнение.

(https://static.dw.com/image/54256008_403.jpg)

Няма свободни избори, на които любимият ти началник, на когото носиш куфарчето, да загуби. Няма и свободен съд, който може да обяви за противоконституционни едни или други закони или укази. Някои смятат, че това е грешката на Елцин и неговото обкръжение - да проведат операция "наследник", вместо да свикат нови избори. И всички ще са прави: отклоненията от 1993-а, 1996-а и 1999-а ни доведоха дотам, където сме днес. Оказахме се в една страна, чиято власт почита едновременно КГБ и Александър III, но не и конституцията и правата на гражданите.

Време е за промяна

Кое поколение може да преобърне ситуацията? Това, което се формира в първите години на нова Русия, или това, което израсна в началото на този век? Тези руснаци, които дишаха свободно в детството и юношеството си, или тези, които не са виждали друг руски президент освен Владимир Путин?

В исторически план 30 години са прекалено малко време за анализиране на пътя, изминат от страната. Изглежда, че за това кратко време сме преживяли шеметни завои, преди да се озовем в блатото, а сега постепенно ни тегли към дъното. Може би с времето ще успеем да осъзнаем какъв път сме изминали. Предстои в активната си фаза да влезе следващото поколение и то отново няма да прилича на предишните: връстниците на нова Русия, а след това и по-младите от тях, рано или късно ще се върнат към идеите на демокрацията и зачитането на гражданските права и свободи. Но засега в Русия само една свобода е неприкосновена - нашата вътрешна.

https://www.dw.com/ (https://www.dw.com/bg/30-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE/a-57865874)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 13 June 2021, 11:58:35
Много е зле Русия при Путин, даже нямат гей-парад. Ужас как може така. Дойче веле да напишат поне 30 статии по въпроса.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 06 August 2021, 14:07:05
Я Путин е от нашите !(https://i.postimg.cc/tTDhFFYW/99999999999999999999999999999999999999999.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Лина on 06 August 2021, 19:48:35
Quote from: Шишман on 06 August 2021, 14:07:05Я Путин е от нашите !


Повтаряйте си го щом ви успокоява  :azn:
Вярно че в Русия няма гей - парад, ама все още обикновените руснаци питат "къде серат гладните"  :warn: , тъй че русофилче пак за n-ти път ще ти припомня (както и други хора са го правили) че не си отишъл да работиш в Русия, а в Италия.
Ти може да си повтаряш че си отишъл да им правиш на пук, да им ядеш парите (което е правилно) и да им гледаш сеира, но всеки се сеща защо няма да отидеш в Русия, нали!
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 21:11:32
Отишъл е да им бачка като поредния бял роб от Източна Европа на т.нар. западняци по неговите думи. Затова ги плюе, защото е обикновен бачкатор там, а не някакъв шеф. :laugh:  :laugh:
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 06 August 2021, 21:17:20
Quote from: Лина on 06 August 2021, 19:48:35Вярно че в Русия няма гей - парад, ама все още обикновените руснаци питат "къде серат гладните" 
Не мисля че в Русия умират от глад и гладуват или студуват. Не съм запознат с живота там, ама на дали гладуват.
Всъщност публикацията ми беше на шега ! Не очаквах че ще се вържете !
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 21:27:50
Баш така си е. Що годе стандарт има в 2-3 от най-големите градове. Всичко останало е на африканско ниво, на места и по-зле сякаш са още в Средновековието. :laugh:
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 06 August 2021, 21:30:06
Quote from: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 21:27:50Баш така си е. Що годе стандарт има в 2-3 от най-големите градове. Всичко останало е на африканско ниво, на места и по-зле сякаш са още в Средновековието. :laugh:
Не знам не съм бил там, нямам сведения. Ако гладуваха, вероятно щяха да вдигнат въстание. Щом не се бунтуват, значи им е добре. Да са живи и здрави и да се оправят.
На това за робуването дадох пояснения в темата за Италия !
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 22:14:54
Няма как да вдигнат въстание, щото КГБейците ще ги смачкат за нула време. Все едно през 18-19 век феодалните крепостни селяни да вдигнат въстание - никога не се е случвало. Някои хора обвиняват българите, че били овчи народ и нямало съпротива срещу своеволията на властимащите, ама руснаците са много по-зле в това отношение, иначе нямаше да търпят вечно да ги мачка някой сатрап имащ се за полу-бог, като почнем от всички руски царе и достигнем до Сталин и Путин. Точка по въпроса.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 07 August 2021, 12:29:19
Quote from: FELDMARSCHALL on 06 August 2021, 22:14:54Няма как да вдигнат въстание, щото КГБейците ще ги смачкат за нула време. Все едно през 18-19 век феодалните крепостни селяни да вдигнат въстание - никога не се е случвало. Някои хора обвиняват българите, че били овчи народ и нямало съпротива срещу своеволията на властимащите, ама руснаците са много по-зле в това отношение, иначе нямаше да търпят вечно да ги мачка някой сатрап имащ се за полу-бог, като почнем от всички руски царе и достигнем до Сталин и Путин. Точка по въпроса.
Не ги знам дали са робски народ или не - не ги познавам така добре. Това което забелязвам у руснаците е че са доста обезродени. Е то по целият свят някой е мачакал някого и даже и в днешни дни е така. За италианците забелязвам че са с изключително робска психика, не е за вярване. Моето мнение е че Путин за руснаците е даже много-добър . Не им дава, много да шават и т.н.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 07 August 2021, 13:04:16
Е то точно като не ти дават да шаваш, нямаш никакъв шанс за развитие като народ. Оттам и манталитета им затова си е останал на ниво - Средновековие. Свикнали са да са феодални закрепостени селяни (т.е. роби) и каквото кажат отгоре да се слуша и изпълнява безусловно - дали цар, пъдар, партиен секретар, генсек на КПСС или президент(цар) Путин - разлика няма при руснаците като отношение към властта от Иван Грозни до днес. То и ако забележите всички промени, които някога са се случвали в Русия са след външна намеса - вкл. идването на комунистите. Иначе и досега щяха да си живеят във феодалната епоха с царе-деспоти отгоре, които да ги мачкат. Не че и Путин не иска по същия начин да го прави, но епохата на 21 век не му позволява - глобализирания свят, интернет и т.н. Иначе щеше да си е копие на Сталин или царете деспоти от 18-19 век.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 13 August 2021, 21:43:25
Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер"

(https://gdb.rferl.org/EDCA149A-0CA1-4BDE-8A80-3C342D975E3F_cx0_cy14_cw0_w1023_r1_s.jpg)
Снимка на руските наемници от "Вагнер" по време на тяхна мисия в Сирия

Представете си тайна военна група, за която никой не говори и всички замесени отричат официалното ѝ съществуване. Въпреки това има достатъчно публични данни, че тя е замесена в множество конфликти на различни точки по света.

Свързваната с Кремъл частна армия ,,Вагнер груп" за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Информацията за ,,Вагнер" не идва само от журналистически разследвания, а дори от най-високо политическо ниво. За тях се споменава в доклади на ООН и американското военно разузнаване. През юни пък френският държавен глава Еманюел Макрон обяви, че представители на групата държат в плен президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера.

Официално Москва винаги отрича връзка с наемниците, но множество разследвания показват, че такава съществува.

В сряда Би Би Си публикува ново разследване, което за пръв път се добира до списъци със заявки за оръжие, карти и дори свидетелски разкази за действията на ,,Вагнер груп" в Либия. Разкритията се базират на информация, извлечена от таблет, загубен от един от наемниците, както и на свидетелски показания и сведения от експерти.

В Либия наемниците се появяват като съюзник на генерал Халифа Хафтар – лидерът на бунтовниците, които в продължение на месеци водеха кървава кампания в опит да свалят подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие с премиер Файез ал Сарадж в Триполи.

Както често се случва с ,,Вагнер груп", на преден план излиза и името на приближения до Кремъл Евгений Пригожин, познат с прозвището ,,готвача на Путин".

Как те наемат във Вагнер и какво правиш там

Пред журналистите от Би Би Си говорят двама от наемниците в групировката, които пожелават да останат анонимни. Те разказват, че организацията набира своите кадри най-вече от отдалечените руски градове, където възможността за намиране на работа е малка. Това са хора с военно минало, които често имат и криминални досиета, което затваря пътя им към редовната армия.

Всеки от тях преминава през серия от физически тестове и проверки за миналото си преди да бъде изпратен за подготовка в тренировъчния център на ,,Вагнер". Той се намира в близост до руска военна база в Краснодар.

,,Всеки път, когато някъде има военен конфликт, войниците във ,,Вагнер" го обсъждат: ,,Може да отидем там, това може да е за нас", защото всяка мисия, означава пари. Когато няма поръчка, си седиш в резерва и няма пари", казва един от интервюираните наемници.

Според двамата източници в нито един от договорите, които подписват, не присъства името ,,Вагнер груп". Вместо това те полагат подписи като служители на множество кухи компании, в които изпълняват дейности като охрана или персонал в нефтени находища.

За действията на бойците от Би Би Си цитират няколко свидетелски разказа, към които прилагат и снимки, заснети по време на предполагаемите военни действия.

Източниците на медията разказват за десетки убийства на цивилни по време на офанзивата на Хафтар срещу Триполи, която приключи с договорка за прекратяване на огъня. Местните говорят за отвличания от домовете и убийства, извършвани от хора, говорещи руски. Някои от войниците са разпознати и по публично достъпни снимки.

Наемниците признават, че от ,,Вагнер" не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

,,Никой не иска да има още едно гърло за хранене", казват те.

Нови руски оръжия и поставяне на необозначени мини

Най-сериозната следа за връзката между наемниците от ,,Вагнер" в Либия и руската държава са списъците за доставка на оръжия. В тях се включват техника и боеприпаси, които започват съвсем наскоро да се използват от руската армия.

Важна бележка в случая е, че от десет години в страната е наложено оръжейно ембарго.

Според експерти списъците на ,,Вагнер" с поръчки, които Би Би Си получават от либийското военно разузнаване, показват обезпеченост, ,,с която нито една друга частна охранителна компания не може да се похвали".

Документите показват, че в Либия наемниците разполагат с множество машини за придвижване, стотици комплекти очила за нощно виждане и, разбира се, автомати ,,Калашников".

Най-сериозно впечатление обаче правят осемте системи за наблюдение ,,Ирония", както и радарната система ,,Соболятник", както и изискването за обучение за работа с нея, тъй като във ,,Вагнер" не са имали експерти, които да могат да го проведат. Всичко това е гарнирано с руски минохвъргачки и един танк T-72B.

,,Изглежда, че ,,Вагнер" са малко повече от неофициален елемент на руските военни", казва един от експертите, интервюирани от Би Би Си.

В таблета на наемниците от медията откриват и карти на части от квартали, в които са поставени неозначени мини. Сред наличните на устройството документи са и наръчници за работата и устройството на руски мини, част от които са заснети и по въпросните улици. Според данни на ,,Хюман райтс уоч" подобни мини не са били виждани никога преди това в страната.

От информацията на таблета се разбира кога и къде точно са действали наемниците.

Следите, водещи към Пригожин

От всички налични информации става ясно, че за между 12 и 14 месеца в периода септември 2019 – юли 2020 г. на територията на Либия във всеки един момент е имало по около 1000 души от ,,Вагнер", които са били много добре екипирани и заплатени.

Кой обаче плаща за всичко това?

Друг от документите, този път свързан с доставка на боеприпаси в Мозамбик от ноември 2019 г., повдига завесата. Зад тях като адресат е посочена фирмата ,,Евро Полис". Тя е бенефициент по редица договори за разработка на находища на петрол и газ в Сирия.

Фирмата често е свързвана с обявения за международно издирване от САЩ в началото на 2021 г. ,,готвач на Путин" – Евгений Пригожин. Според руски журналисти, които от години разследват дейността на ,,Вагнер", адресатът на документа, записан само като ,,генералния директор", е именно приближеният до Путин олигарх.

Самите документи пък са изпратени с одобрението на командир, подписал се само с инициалите ,,ДУ". Според Би Би Си става въпрос за Дмитрий Уткин, който е смятан за основател и главнокомандващ на групировката.

(https://gdb.rferl.org/C8B89DCF-E32A-4A0E-91D3-85EC9950B13E_w650_r1_s.jpg)
Дмитрий Уткин

За това кой стои зад организацията и как тя се финансира самите наемници нямат информация.

,,Това е като в Хари Потър, където името на Волдемор не се споменава на глас. Това е тема табу. Не си струва да го говориш, защото можеш да се озовеш за две седмици в железен контейнер с разбит нос", казва един от войниците.

Интересен факт представлява и срещата между Халифа Хафтар и руското военно ръководство през ноември 2018 г., на която присъства и Пригожин.

Пред Би Би Си ,,готвачът на Путин" отрича да има връзка с ,,Вагнер" и ,,Евро Полис".

,,Не съм чувал нищо за нарушения на човешки права в Либия от страна на руснаци и съм сигурен, че това е абсолютна лъжа. Съветвам ви да работите с фактите, а не с русофобски чувства", казва Пригожин в позиция пред медията.

Самият Путин не веднъж е отричал намесата на Русия в Либия.

,,Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея", каза той през 2020 г.

Официалната позиция на Русия за Либия пък е свързана с подкрепата за прекратяването на огъня и нормализирането на ситуацията в страната.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31406569.html
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 14 August 2021, 09:48:38
Дааа, почти "повярвах" на гнома от Кремъл. :laugh:
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 14 August 2021, 11:47:05
Е, то е ясно и на малките деца.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Лина on 14 August 2021, 16:15:23
Лавров: Олимпийските игри се нуждаят от "чисти" съдии, както се видя при художествената гимнастика
:lol:  :lol:

(https://glasove.com/media/2021/08/10/92353/560x315.jpg?_=1628576220)

Този Свинкс за малко да умре от мъка, че малка България спечели златото. НО така е, когато руснаците не ги подпират, нещо което е не-въз-мож-но в Япония те логично губят от време на време. Така де, "братските" руски политици повръщаха кръв при успеха на българските гимнастички.

ЗАЩО един външен министър коментира тази тема, което е просто излишно, ми защото в Русия народа се "храни" само с такива фантазии за измислено величие над другите народи. Ако им отнемат и фантазиите, какво ще остане! И американските политици занимават умовете на плебса с такива хуморески, но им предоставят освен зрелища и хляб, учат се от Цезар.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Panzerfaust on 15 August 2021, 03:17:43
Болна нация...
Ние може да сме малки, но поне не сме такива психопати-мегаломани.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 15 August 2021, 12:19:34
Quote from: Panzerfaust on 15 August 2021, 03:17:43Болна нация...
Ние може да сме малки, но поне не сме такива психопати-мегаломани.
Е те на дали всички там са такива мегаломани.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: FELDMARSCHALL on 15 August 2021, 18:03:16
Държавната политика определя отношението и на другите към тях. Същото се отнася и за САЩ. Оттам го отнасят обикновените руснаци и американци, защото например една част от тях не са съгласни с агресивната външна политика на лидерите им, обаче омразата на хората от други страни рефлектира върху тях. :whistle:
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Шишман on 15 August 2021, 18:50:36
В крайна сметка, какво ни дреме за путинска Русия и какво правят там. Още не сме достигнали нивото, след което може да се интересуваме от Русия и Путин. Той и Путин остаря и времето му е преброено.
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 21 August 2021, 18:43:57
Путин вгради сянката си в темелите на Русия

(https://webnews.bg/uploads/images/34/0534/540534/768x432.jpg?_=1627304158)

След години на криза, болка, войни, унижение, интелектуално и морално объркване, Москва, която отдавна се смята за "Третия Рим" на християнството, преди да се превърне в Меката на комунизма, в крайна сметка възприе, двадесет години след разпадането на СССР и съветския комунизъм, "нова руска идея". Рудиментарна, адаптивна, пластична, двусмислена, понякога дори противоречива, тази многостранна доктрина, призвана да отбележи "националното възстановяване", често се нарича, поради липса на по -добър термин, "путинизъм", по името на своя промоутър - настоящия руски президент Владимир Путин. Това пише в анализ за френското политическо списание Le Nouvel Observateur журналистът Жан-Батист Ноде.

С оглед на демократичното надигане от 1990 г. тази идеологическа операция придобива вид на реакция, дори на контрареволюция. След дълга бременност, по време на референдума през лятото на 2020 г. "новите ценности" на "Свещена Русия" бяха официализирани и гравирани върху темелите на Конституцията. По време на консултации, първоначално насрочени за април, но отложени от 25 юни за 1 юли поради епидемията от Covid-19, идеологическите въпроси бяха засенчени от друга политическа хитрост, може би по-спешна и фундаментална за застаряващия "путинизъм": приемането на конституционни разпоредби, позволяващи на руския президент, на власт вече двадесет години, да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 години.

Завършвайки един идеологически обрат, който очевидно започна през 2010-те, новият основен текст остава шедьовър от неясноти и парадокси. По този начин, докато потвърждава светския характер на руската държава, докато чества наследството на Съветския съюз, който е бил не само атеистичен, но и антирелигиозен, новата Конституция предизвиква "паметта на нашите предци, които ни предадоха своите идеали и вярата в Бог". По-общо казано, този текст се застъпва за защита на руските "нови ценности". В действителност тези "нови" ценности са просто стари, консервативни, наречени "традиционни" ценности, тези на една митична "Вечна Русия".

Те включват защитата на семейството, разбира се традиционното. Така в Конституцията е посочено, че бракът е изключително "съюз на мъж и жена" и в никакъв случай не е на хомосексуална двойка. Докато разводите, абортите, отношенията преди и извън брака са нещо обичайно, гейовете се превърнаха в основна цел на новия путинистки морален ред. Защитата на семейството се присъединява към друга мания и любима тема на режима на Путин: да се спре демографският спад, тоест този на руската власт. За да утвърди руския суверенитет, уникалност и власт, наскоро ревизираната Конституция уточнява, че тя има предимство пред международното право.

Наречен "патриотизъм", защото обхваща всички исторически периоди, новият идеологически дискурс на националистическата индоктринация за величието на Русия е резултат от доста грубото, но много путинско смесване на фрагменти от съветска пропаганда и лошо смлени залъци от царистки убеждения. Андрей Колесников, политолог от московския център "Карнеги", отбеляза: "Сякаш някой непохватно е слял комунистическата триада "Ленин, партия, комсомол" с известната триада на граф Сергей Уваров "Православие, самодържавие, националност " при цар Николай I през 19 век. "

В действителност "новата руска идея", модернизирана хибридна "съветско-царска" доктрина, се определя преди всичко от това, което не е. Предавайки затягането на режима, тя се противопоставя преди всичко на либерализма (в политическия и социалния смисъл). Либерализъм, смятан за западен, тоест предимно американски. Първоначално предназначен за целите на вътрешния контрол, новият наратив на Москва се превърна в стока за износ. Той се постави в услуга на "меката сила" на Русия, която винаги и преди всичко смята себе си, малко неправилно, за "велика държава", "велика сила".

Изправена пред либерализма и Запада, смятан за упадъчен, днес Русия твърди, че ще спаси Европа, въплъщавайки нейните "истински ценности", "истинската Европа". Тоест Европа без имиграция (особено мюсюлманска), култивираща "автентични" християнски традиции и ценности, разбирайте консервативна. Във Франция този дискурс, с различна геометрия в зависимост от аудиторията, привлича крайната левица, дори самата левица със своя антиамериканизъм. Но също така се харесва на крайно десните и дори десните поради своя традиционализъм, оцветен с християнство, противопоставено на исляма.

Пътят към нов руски национален разказ беше дълъг, объркващ и мъчителен. През 90 -те години Русия беше опустошена от бедност, дълбока икономическа криза, породена от болезнения и анархичен преход от закостенял етатистки социализъм към див капитализъм. Огромната страна беше в хаос, разкъсвана от разрушителни центробежни тенденции, окървавена от жестока сепаратистка война в Чечения. След това Русия преминава през дълбока морална криза след жалкия крах на комунистическата догма. През 1997 г. в отчаяние официалният правителствен вестник "Российская газета" стартира донякъде нелеп конкурс. За да спре потъването, той призова обществеността да намери "нова руска идея". Защото след известната книга на великия руски философ Николай Бердяев (1874-1948), Москва изглежда не може да живее, без да има "Руска идея".

Паралелно с този конкурс, едва преизбран, и то трудно, за да се избегне евентуално връщане на комунистите, алкохолик, болен и непопулярен, руският президент Борис Елцин, бивш влиятелен член на политическото бюро на Съветската комунистическа партия превърната в "демокрация" и "либерализъм", вече обезценени от кризата, създаде комисия за намиране на нова идеология за "Нова Русия" в условия на криза на идентичността.

Въпреки че страната търсеше начин - известният и митичен руски трети път - вече беше ясно, че демократичната и либерална скоба, която последва разпадането на СССР през 1991 г., се затваря. Повратният момент настъпи през октомври 1993 г., когато Елцин изпрати танкове срещу парламента, който отхвърли опустошителните икономически реформи и се бе хвърлил в бунтовнически национализъм.

Логично след това на власт идва човек от бившата КГБ, от "структурите на силата", в лицето на Владимир Путин. Първоначално той каза, че е категорично "против възстановяването в Русия на официална държавна идеология под каквато и да е форма". Защото новият държавен глава е част от поколение, белязано от идеологическия провал на съветския режим. Той си спомня пропастта между официалните лозунги и реалността, породила абсурдно ежедневие, много добре описано от писатели като Александър Зиновиев.

За да управлява, Путин първоначално отказва да разчита на идеология. По-късно започва да разчита на мита за силния човек, дори провиденциалния човек, който спасява страната от корабокрушения и тероризъм, който възстановява реда, благодарение на "вертикалата на властта". Прагматичен преди всичко, Путин е реалист, който адаптира речта си към обстоятелствата, към аудиторията си. Неговата истинска философия несъмнено е тази на спорта, в който той е шампион - джудото или "пътят на гъвкавостта".

Лицемер ли е руският президент? Двойнствен разговор ли води? В едно забележително есе за източниците на идеологията на Путин ("В главата на Владимир Путин", Solin/ Actes Sud, 2015), философът Мишел Елчанинов пише, че руският президент несъмнено е като героя на Достоевски Карамазов, "широко скроен". Тоест и циник, и идеалист едновременно.

С годините на власт Путин, първоначално смятан за либерал, се втвърди. Консервативният обрат се задълбочава. Това, което ускорява този реакционен завой на Кремъл, са прозападните "цветни революции" в бившата руско-съветска империя, в Украйна, в Грузия. Но консервативният обрат също е и преди всичко реакция на нарастващия политически протест в Русия през 2010 г. Путин трябва да си върне контрола над обществото с идеологически дискурс, колкото и неясен да е той.

Както посочва в списание "Херодот" Марлен Ларуел, специалист по идеологии в руския свят, новата философия на властта трябва да бъде "достатъчно точна, за да позволи на тези, които поставят под въпрос путинисткия режим, да бъдат маргинализирани и делегитимирани, но и да остане достатъчно неясна, за да могат възможно най -много хора да се абонират за нея. Следователно тя играе картата на най-големия общ знаменател, предлагайки широк репертоар, от който всеки може да черпи почти на воля ".

Консервативната революция разчита на армията и други "силовики" - хората от силовите структури (полиция, тайни служби) с консервативна и авторитарна насоченост. Но нейният интелектуален дом е преди всичко консервативната и реакционна руска крепост - православната църква. Църква, още по-подчинена на Кремъл и в служба на властта, тъй като нейните висши лидери са били, като Владимир Путин, агенти на съветските служби.

Докато руският президент остава предпазлив в работата с концепции, бившият подполковник от КГБ остава майстор в дърпането на останалите конци на гигантската съветска репресивна система.

https://news.bg/comments/putin-vgradi-syankata-si-v-temelite-na-rusiya.html
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 23 August 2021, 08:19:17
Отровата, която застига враговете на Кремъл

(https://gdb.rferl.org/05EA12C9-8AD6-438C-97AC-FEA70825997B_cx11_cy16_cw82_w1023_r1_s.jpg)
Книгата за отравянето на Литвиненко от приятеля му Алекс Голдфарб и съпругата му Марина Литвиненко на представянето й в Лондон, 19 юни 2007 г.

Ако руският опозиционен лидер Алексей Навални се окаже жертва на покушение чрез отрова, той ще е поредният ,,враг" на властта в Кремъл, застигнат от подобна съдба.

Световните информационни агенции припомнят някои от нашумелите през годините случаи на отровени критици или отявлени противници на официална Москва.

Алексей Навални се почувства зле в четвъртък в самолета, с който се връщаше от сибирския град Томск в Москва. Заради неговите остри и тежки симптоми на внезапно заболяване, самолетът кацна в град Омск, където Навални бе откаран спешно в местната болница.

Засега лекарите се въздържат от конкретна диагноза, но по всички описани от свидетелите прояви 44-годишният Навални вероятно е погълнал токсично вещество. Състоянието му е тежко и той е в кома.

От Георги Марков до Навални

В далечната 1979 година в болница в Лондон умира българският дисидент Георги Марков, припомня Ройтерс. Случаят става известен като ,,българския чадър", защото Марков е убоден на улицата случайно от върха на чадър, намазан с отровата рицин.

След мъчителни дни в лондонска болница писателят и критик на Живковия режим в България умира. Разследвания по-късно установяват, че миниатюрната съчма е произведена в лаборатория на КГБ и изстреляна от агент на ДС.

През септември 2004 г. журналистката Анна Политковска припада след като пие чай в самолета при полет от Беслан, градът, разтърсен от заложническата криза в местното училище.

Политковска оздравява, следствието не открива причината за внезапното й заболяване, но остава съмнението, че е била отровена. Две години по-късно – през 2006 г. Анна Политковска е застреляна пред дома си.

Пак през септември 2004 г. украинският опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко се разболява тежко. Австрийските лекари, при които се лекува, установяват, че е бил отровен с диоксин. Юшченко оздравява, само белезите на лицето му напомнят за покушението. През 2005 г. той печели президентските избори, като побеждава проруския кандидат Виктор Янукович.

През ноември 2006 г. бившият руски подполксовник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, умира на 43 години в лондонска болница. Той е отровен с полоний – остро токсично и радиоактивно вещество.

Британското следствие доказва, че три седмици по-рано той е пил чай с друг бивш руски агент, Андрей Луговой. След което Луговой напуска Великобритания.

Смъртта на Литвиненко предизвика дипломатическа криза между Великобритания и Русия, която и до днес отказва да екстрадира Луговой като основен заподозрян за отравянето.

Руският журналист и координатор на общественото движение ,,Отворена Русия" Владимир Кара-Мурза поставя своеобразен рекорд в опитите да бъде премахнат. Той е отравян два пъти, при което оцелява на ръба. Първото покушение е през 2015 г. След среща с приятели му става внезапно лошо и е откаран в критично състояние в болница в Москва. Втория път отново се разболява внезапно и пак попада в болницата, като лекарите не дават надежда, но той оздравява.

Следствената служба възобновява разследването през 2018 г., но до днес не са съобщавани резултати.

Случаят ,,Скрипал" и... Емилиян Гебрев

На 4 март 2018 г.двойният агент на руското и британското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с неизвестно вещество в град Солсбъри, Великобритания. Веществото е новичок, разработка на руските лаборатории като част от програмата за химическо въоръжение от ново поколение.

При акцията леко пострадват около 40 души.

Случаят ,,Скрипал" води до нов остър дипломатически скандал между Великобритания и Русия, последиците от който не са отшумели до днес.

Три години по-рано, през май 2015 г. българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор на завод ,,Дунарит" Валентин Тахчиев са хоспитализирани след вечеря в столичен ресторант. И тримата проявяват симптоми на тежко отравяне.

Първоначално не е установено каква е отровата. След частна експертиза във финландска лаборатория, поръчана от Гебрев, става ясно, че това е вещество от списъка на веществата, ,,контролирани от конвенцията за химическите оръжия".

В началото на тази година прокуратурата повдигна обвинения срещу трима руски граждани за опита за убийство на Гебрев, сина му и директора на завода.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30793969.html
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 22 October 2021, 19:29:01
Путин - като Петър Първи и Сталин

(https://static.dw.com/image/59437173_303.jpg)

Путин отказва да говори за политическото си бъдеще, не казва и как вижда евентуалния си наследник. Защо тези теми са табу за руския президент?

"Какво мислите за Вашия възможен наследник, наистина ли искате да бъдете президент, докато навършите 84?", бе попитан Путин от журналистката от CNBC Хеди Гембъл. На него не му се налага често да отговаря на неудобни въпроси, но в случая участваше в пленарното заседание на Руската енергийна седмица и затова трябваше да говори не само по приятни теми, но и за натиска спрямо опозицията и независимите медии в Русия, както и за политическото си бъдеще.

"Предпочитам да не отговарям"

"Предпочитам да не отговарям на такива въпроси", заяви Владимир Путин. И поясни: "До следващите избори има достатъчно много време. Разговорите по тази тема дестабилизират ситуацията. Тя трябва да бъде спокойна и стабилна, за да могат всички органи на властта и държавните структури да работят уверено и спокойно да гледат към бъдещето... До момента не са взети никакви решения".

Отговорът на руския президент е пълен с противоречия. Първо, времето до президентските избори не е толкова много, че да не се мисли за тях. Второ, някои решения все пак бяха взети, при това още миналата година - когато в конституцията бе вписана възможността Путин да може да бъде избиран за президент поне още два пъти.

Трето, Путин изобщо не обяснява защо внасянето на яснота по въпроса за политическото му бъдеще ще дестабилизира ситуацията в Русия. От какво точно се опасява? Че системата ще се разпадне от желанието му да си тръгне? Или точно обратното - казвайки предварително, че няма да си ходи, президентът може да провокира обществено недоволство?

При всички случаи нещо с политическата система на Русия авно не е наред, щом най-обичайната за една републиканска държава смяна на първия човек в нея или дори само обсъждането на този въпрос могат да доведат до толкова разрушителни последствия. Като за това говорят не критиците на режима, а неговият създател и лидер, т.е. човекът, който знае за ситуацията в страната много повече от всеки наблюдател.

Ненаучените уроци на историята

Защо авторитарните лидери отказват да назоват своите наследници? Защото се опасяват, че собственолично ще си създадат силен конкурент във властта и по този начин ще намалят стабилността на режима. Но забраните от страна на несменяемия лидер за обсъждане на въпроса кой ще го замени и какво ще стане след него, вече неведнъж са изправяли авторитарните режими в Русия на ръба на хаоса.

По времето на Петър Първи строго наказвали поданиците за обсъждането на въпроса кой ще наследи престола. Според указа на самия Петър, той трябвало лично да избере наследника си. Но здравословното му състояние се влошило толкова бързо, че просто не успял да формулира волята си. Оттам нататък в продължение на целия 18-и век въпросът за властта в Русия се решавал чрез държавни преврати и едва през 19-и век ситуацията относително се нормализирала.

Другият владетел, който не насърчавал обсъждането на последствията от излизането му от политиката, е бил Сталин. Макар да заемал изборни длъжности, нямало процедури, описващи как властта да премине към някого другиго в извънредна ситуация. Затова след внезапната смърт на Сталин страната изпаднала в същото положение, както при Петър Първи - въпросът за бъдещето се решавал над изстиващия труп на вожда от неговите приближени.

Крехката стабилност

Един политически режим може да бъде смятан за устойчив и стабилен само ако обсъждането на бъдещето не е забранена тема, напускането на поста от страна на някой чиновник не би имало фатални последици, а смяната във властта се извършва на свободни и конкурентни избори. При това победата или поражението на който и да било от  участниците не води до системна криза, хаос и анархия - даже ако губи дългогодишният лидер на нацията, неговата партия или одобреният от него негов наследник.

Отказът на Путин да обсъжда тръгването си и да назове своите възможни наследници изобщо не е признак за сила и увереност в бъдещето, точно обратното - това е признание за крехкостта на политическия режим в Русия и страх от провокирането на политическа криза както със заявлението за възможно тръгване, така и с признанието, че никъде не смята да ходи нито през 2024-а, нито дори през 2036-а година.

https://www.dw.com/bg/ (https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD/a-59589323)
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 23 November 2021, 17:46:00
Заради ,,Георгиевската лента" Кремъл обяви украинци и латвийци за ,,русофоби" и ,,нацисти"

(https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/G/georgievska_lenta.jpg)

На 11 ноември Сеймът на Латвия окончателно забрани връчването на ,,Георгиевската лента" в страната по време на публични прояви. Една от причините да бъде наложена забраната е руската агресия срещу Украйна. В отговор руските медии веднага използваха целия си ,,антинационалистически" арсенал от наративи, разпространявайки материали с тези за ,,нарушение на правата на рускоезичните граждани", ,,русофоби" и ,,фашисти" в Украйна и Латвия.

,, Забраната на ,,Георгиевската лента" от латвийския Сейм е продължение на яростната политика на русофобия, отчуждение от Русия, дискриминация на руснаците на територията на страната... Руското външно министерство трябва по-активно да се застъпи за сънародниците като се започне с  дипломатически мерки до налагане на политически и икономически санкции и наказателно преследване на политиците русофоби", заявява членът на Президентския съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека Александър Брод, цитиран от "Baltija.eu".

Основателни ли са критиките на Москва към Латвия или това е пореден опит на Русия да пренаписва историята, използвайки фалшиви наративи, за да прикрие своята експанзионистична политика?

Всички тези твърдения, които се тиражират в прокремълските медии от високопоставени служители, се вписват в класическата концепция за ,,руския свят". Това  обяснява в коментар за StopFake Яна Примаченко, кандидат на историческите науки, старши научен сътрудник в Института за история на Украйна на Националната академия на науките на Украйна.

Такива ценности като православието, езика и ,,общата история" съставляват гръбнака на съвременната идеология и ,,духовните връзки" на Русия. Днес съучастниците на руската неоимперска политика по света обаче продължават да са лишени от ,,свещеното" – идеологическата опора за оправдаване на агресията на Кремъл. Сред тези ,,символи" е и "Георгиевската лента".

В системата от награди по време на Съветския съюз ,,Георгиевската лента" отсъства като отличие с ,,възвишено значение", като символ на ,,мъжество", ,,миролюбие"  ,,на борбата с нацизма и русофобските режим". По време на Втората световна война Сталин връща гвардейските звания и Ордена на славата през 1943 г., който цветово е много близък до стилистика на ,,Георгиевския кръст" - особено почитан от простолюдието по време на Руската империя. Тогава този орден е много популярен сред хората, а руските военни се отнасяха към този почетен знак с дълбоко уважение. Същото важи и за носителите на Ордена на славата в Съветския съюз. Но тази  награда е толкова популярна сред хората, защото се присъждаше на обикновени войници и на военни, с по-ниски офицерски звания, и се дава единствено на бойното поле, затова има смисъла на свещена награда ", обяснява Примаченко.

Причината да бъде толкова гневен Кремъл, след като Латвия забрани присъждането на този орден е защото именно Русия полага неимоверни усилия да превърне ,,Георгиевската лента" не само в символ на руската военна доблест и смелост, но и в маркер за ,,приятел и враг" на руския свят.

От 2005 г. Русия постепенно започва да обединява тази символика на Георгиевската лента и Ордена на славата, превръщайки този знак в универсален символ, който съчетава военното минало на Русия и военното минало на СССР, поставяйки в центъра на новата руска история Втората световна война. Не случайно именно 9 май, денят в който е Германия признава своята капитулация според руските историци, се чества като най-големият празник в Русия. Нещо повече – той се превръща в инструмент за разпространение на влиянието на путинова Русия върху постсъветското пространство днес.

В този смисъл към днешните реалности ,,Георгиевската лента" губи своето значение на универсален символ, особено след анексирането на Крим и руската агресия в Донбас. Той все повече се превръща в емблема на ,,русия свят", на руската агерсия и руската неоколониална политика. Добре е да припомним, че от този орден се отказа Беларус още през 2014-2015, по време на честването на Деня на победата. Той бе забранен и в Узбекистан и Казакстан също през 2014. Почетният знак е забранен със закон и в Украйна през 1917 година. И всеки, който го носи, бива глобяван. С други думи, ,,Георгиевската лента" вече няма смисъла на ,,свещена награда", не е вече символът на Втората световна война и Деня на победата над нацизма, а единствено знак на руската военна агресия и експанзия.

Затова твърденията на прокремълските медии, че забраната на ,,Георгиевската лента" в Латвия е ,,пренаписване на историята", ,,подмяна на ценности", ,,преклонение пред нацистката идеология" са измислени наративи, които се лансират от медиите, близки до властта в Русия, за да опишат всяко едно събитие, което не се вписва в идеологията на Кремъл за ,,руския свят". Затова пропутинската пропаганда описва всеки украинец или жител на друга държава, който не говори руски език,  вярва, че ,,обединението на Крим с Русия" и ,,гражданската война в Донбас" реално представляват руската окупация на украински територии и руската агресия в една суверенна държава,  като ,,русофоби" и ,,нацисти".

Повече от очевидно е, че не Латвия, а Кремъл е този, който използва историята, за да развие руския политически наратив с единствената цел – да оправдава собствената си военна експанзия.  А концепцията за ,,руския свят", разпространяването на руската култура, мантрите за общия руски език, православие и историческа памет са само инструментите за насърчаване на руското влияние в постсъветското пространство, подменяйки историческата истина с пропагандни внушения и манипулации.

https://faktor.bg/bg/articles/zaradi-georgievskata-lenta-kremal-obyavi-ukraintsi-i-latviytsi-za-rusofobi-i-natsisti
Title: Re: Путинска Русия
Post by: Hatshepsut on 24 November 2021, 06:33:31
Кой отрови Литвиненко?

(https://static.dw.com/image/42842584_303.jpg)
Александър Литвиненко

Кой отрови бившия агент на КГБ Александър Литвиненко? 15 години след убийството му, случаят още не е изяснен окончателно. Основните подозрения и днес са отправени към Русия. Какво се знае дотук?

На 23 ноември се навършват 15 години от смъртта на Александър Литвиненко. До 1999 той е служител на руските тайни служби КГБ и ФСБ, а впоследствие става британски гражданин и разобличител. Случаят е вероятно първото отравяне на критик на Кремъл след края на Съветския съюз.

Литвиненко и конфликтът му с руските власти

В продължение на 11 години Литвиненко работи в службите за сигурност - първо в съветските, след това в руските. През 2000-та година бяга във Великобритания и моли за политическо убежище, но разкритията му започват още преди това: през ноември 1998 той и множество други негови колеги съобщават на пресконференция, че са получили поръчката да убият влиятелния олигарх и политик Борис Березовски.

След това Литвиненко е уволнен от ФСБ и многократно е арестуван. Обвинен е за извършването на редица престъпления: от злоупотреба с власт до незаконно притежаване на оръжие. Първоначално всички дела завършват или с оправдателни присъди, или пък са преустановени поради липсата на доказателства. Но след всяко приключило дело срещу Литвиненко руското правосъдие незабавно открива ново.

Едва на последния процес, когато Владимир Путин вече е избран за президент на Руската федерация, Литвиненко е осъден на три години и половина условно - но в негово отсъствие, тъй като вече е успял да напусне Русия.

През 2004 Литвиненко става агент на британското разузнаване MI6, сътрудничи и на испанските тайни служби и предава информации за руската мафия в Европа и за нейните връзки с властите в Москва. Литвиненко многократно отправя упреци към руските тайни служби и лично към Путин, най-вече в книгата "ФСБ взривява Русия". В нея се казва, че ФСБ е организирала взривовете на блокове през 1999-а година, както и други терористични удари в Русия, за да оправдае войната в Чечения и да изведе Путин на власт. В книгата са описани и връзките на ФСБ с престъпни групировки.

Отравянето на Литвиненко

На първи ноември 2006 година Литвиненко е отровен, както сочат разследванията на британското правосъдие. Той умира три седмици по-късно в болница. В тялото му са открити следи от редкия радиоактивен изотоп Полоний-210.

Следователите от Скотланд Ярд стигат до извода, че Литвиненко е отровен от свой отдавнашен познат: бившия офицер от КГБ Андрей Луговой, действал съвместно с руския бизнесмен Дмитрий Ковтун. Смята се, че всичко е станало на среща в бара на един лондонски хотел, по време на която отровата била сложена в чая на Литвиненко. Британските тайни служби заявяват, че отравянето носи всички признаци на "спонсорирано от държавата убийство".

През 2007 година правителството в Лондон призовава Русия да предаде Луговой по подозрения в убийство, разменяйки го с британски гражданин. Москва обаче отказва, като се позовава на Конституцията, която не допуска екстрадицията на руски граждани.

Почти десет години по-късно, през януари 2016, в Лондон са оповестени резултатите от разследването на британското правосъдие по случая Литвиненко. Съдията Робърт Оуен заявява, че убийството "вероятно е било одобрено от руския президент Путин и от директора на тайните служби Николай Патрушев".

Кремъл, който отрича каквото и да било участие в престъплението, определя британските разследвания като "непрофесионални" и "повърхностни". Говорителят на Путин Дмитрий Песков изтъква, че разследването не се опира на факти, а на твърдения, правени въз основа на някакви вероятности и на секретни информации на неназовани тайни служби.

И Страсбург обвинява Москва

Европейският съд за човешки права в Страсбург споделя позицията на британското правосъдие, съгласно която руските държавни органи стоят зад убийството. Един от основните аргументи е, че Полоний-210 е много рядко вещество, чието създаване фактически е невъзможно без държавно участие. Освен това съдът в Страсбург подчертава, че ръководството в Москва е разполагало с години, за да опровергае британските разследвания, но в това отношение не са предприети никакви сериозни опити.

От своя страна руското външно министерство определи становището на Европейския съд за човешки права като политизирано.

Единият от заподозрените днес е депутат

Както Андрей Луговой, така и Дмитрий Ковтун отричат да имат каквото и да било общо с атентата. Ковтун дори казва, че самият той е станал жертва на радиоактивно отравяне в Лондон, заради което след това е бил на лечение в московска болница.

Луговой пък отправя обвиненията, че зад атентата стоят британските тайни служби, както и руската мафия, и олигархът Борис Березовски, починал в Англия през 2013 година. Представители на руската прокуратура също заявяват, че убийството на Литвиненко е било организирано от Березовски.

През 2007 година като представител на Либерално-демократическата партия Андрей Луговой бе избран за депутат, какъвто е и досега. По-късно имената на Луговой и Ковтун се появяват и в санкционните списъци "Магнитски" - за нарушения на човешките права и на правовата държавност в Русия. САЩ включват двамата в своя списък "Магнитски" през 2017, година по-късно същото прави и Великобритания.

https://www.dw.com/bg/ (https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE/a-59906669)