• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

17 April 2021, 08:01:08

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12637 Posts

Шишман
4800 Posts

Panzerfaust
779 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20792
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 90
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 27
Total: 28

avatar_Hatshepsut

Бънджи - Скок отвъд бариерата на страха

Started by Hatshepsut, 11 April 2019, 09:40:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Скок отвъд бариерата на страха


Малко неща могат да се сравнят с емоцията да скочиш с бънджи. Конски дози адреналин нахлуват в кръвта, а тези, които са се престрашили да полетят в бездната, никога не забравят преживяването. Това екстремно занимание набира все по-голяма популярност през последните 15 години. Дестинации като Нова Зеландия и Австралия го включиха като задължителна част в туристическия пакет атракции за млади хора. Страните от Малоазийския и Южноазиатския регион също го предлагат масово. Испания, Франция и Швейцария пък са сред пионерите на различни видове скокове с бънджи. Маниаците политат над красиви панорамни местности или живописни ждрела и каньони.

В България бънджи приключения предлага варненският клуб за екстремни спортове "Адреналин". Негов председател и един от най-запалените скачачи е Росен Касабов. Самият той е и първият човек у нас, рискувал да се хвърли с въже. Росен държи рекорда по най-много направени поредни скока - 33. С помощта на "Еврофутбол" клуб "Адреналин" организира масови прояви за популяризиране на бънджито.
Хората висват на ластичното въже по различни причини: за да могат да кажат "Направих го!" или да се фукат пред приятелите. Най-похвална обаче е тази, че скачайки в празното пространство, човек се изправя с лице в лице срещу фобиите си. Да полетиш надолу и да изпиташ онази непостижима по друг начин тръпка в стомаха си е изкушение за много луди глави. Прескачането на собствената бариера на страха е като да преминеш от другата страна.
За подготовка на всеки скок са необходими към 10 минути, а престоят на мераклията във въздуха е около 2 минути. Желаещият се завързва с въжета през глезените и с втора осигуровка около кръста. Само опитните се пускат, завързани единствено с основното въже през кръста, което им позволява да изпълняват салта и лупинги във въздуха.

Следва голямото приключение – ентусиастът влиза в кабинка, която се издига на определена височина. Тръпката е голяма, но за честолюбивия връщане назад няма. На обяснението, че те е шубе, националният състезател по бънджи Петър Неделчев, който има над 500 скока зад гърба си, спокойно обяснява: "Това е естествено, мен също винаги ме е страх. Не се страхуват само лудите!"
В качеството си на инструктор Петър дава кратки напътствия за поведение при скока, след което идва най-страшното. Вратичката на кабинката се отворя, командата "Готови" е дадена. Всичко, което на човек му остава да направи, е да не мисли за риска и да се хвърли, сякаш плува във въздуха.
Усещането е несравнимо, а първата мисъл, която ти идва наум, е "Никога вече няма да бъдеш същият!" След първото падане въжето се изстрелва обратно нагоре, което е най-силната емоция. След няколко амплитуди на въжето кабината се спуска надолу. Скочилият участник се поема от инструкторите, които му помагат да стъпи на земята и го освобождават от предпазните колани и въжета.
За да се усъвършенства начинът на изпълнение, е нужен опит и много тренировки. Някои задоволяват любопитството си и не повтарят, други се пристрастяват и продължават да се наслаждават на вече контролираната емоция.Обичайното пускане с ластик от мост или от кабинка, закачена на стрелата на кран, изглежда не са достатъчни на любителите на екстремното. Изобретателите въвеждат бънджи катапулт, при който мераклиите са в капсула, привързана странично с ластици. При изстрелването нагоре скачащите изпитват натоварване от 6G, равно на това, което понасят космонавтите при изстрелване на ракета.
Вече се появи и т.нар. бънджи от 3-то поколение. То представлява спускане с ластик от въздушен балон или полет от кабина, инсталирана на метални въжета, които от своя страна са опънати над каньон. Скоковете над вода включват удоволствието да се потопиш в нея. Някои клубове предлагат и странни съчетания между бънджи и байк, бънджи и кану, дори бънджи и кросов мотор. Возилото се закрепя с ластици и след полета от височина екстремистът продължава приключението в бурните потоци на някоя река или се спуска от планинските склонове.

Произход

Прародителят на бънджито се появява в дълбока древност. Народите от малките острови около Нова Зеландия имали ритуал, при който юношите връзвали с лиани глезените си и се хвърляли от огромни дървени кули, като по този начин доказвали мъжеството си.
През април 1977 г. студенти от Оксфордския университет от "Клуб за опасни спортове" направили първия модерен скок с бънджи. Те се хвърлили от Бристолския мост, висок 75 м, като оставили ярък белег върху историята на съвременните екстремни спортове. Малко по-късно започват да се провеждат първите платени скокове с бънджи в клисурата Кауара, намираща се в южната част на Нова Зеландия, и се превръщат в комерсиално занимание.
Стремежът за разширяване границите на усещанията обаче не спира дотук. Трой Грифин изобретява през 1995 г. G-MAX Reverse Bungy (бънджи катапулт). Мечтата му била да направи възможно по-сигурно и същевременно още по-екстремно преживяване. Вместо да скачат, хората сядат в 3-местна капсула, закрепена на ластични въжета, обтегнати между две кули.

Бънджи в България

През 1985 г. група младежи учредяват във Варна клуб "Адреналин".
На 27 септември 1989 г. Росен и Стамен Касабови заедно с Веселин Радев изпълняват първия подобен на бънджи скок в България. Използват употребяваните в алпийската техника динамични въжета.
Минават около три години, докато Росен създаде първото ластично въже в България. От 10 април 1992 г. започват да се провеждат първите бънджи скокове. Тогава той прави два изпитателни скока от Аспаруховия мост край Варна. След него се пробват около дузина смелчаци, две от които жени.
Малко по-късно клубът започва да провежда мероприятия из цялата страна: Аспаруховия мост - Варна, Стамболовия мост - Велико Търново, виадукт Бебреш - Витиня, виадуктите до Клисура, пещерата Проходна - село Карлуково, моста Писанец - между Русе и Разград, моста след село Звездец над река Велека, скокове от кран в Южния парк в столицата, във Варна, скокове от балон в София и Пловдив.

https://www.posoka.com/spisanie/svobodno_vreme/e1761.html