The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Шишман

Украйна

Started by Шишман, 31 March 2022, 21:18:04

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ШишманTopic starter

За всичко свързано с тази страна и жителите и - украинците.
Лично моето мнение за тази страна и някои от гражданите и: става все по-лошо.
 Тука на стадиона Сан Сиро работех с украинци в украинската група и мога да кажа че имам добри впечатления от тях. И така : нека темата върви напреде.

ШишманTopic starter

Предполага се че Украйна ще загуби Донбас , който съставлява 20 % от БВП на страната. Руснаците насочиха на там силите си и вероятно след , като сключат мир няма да им върнат завладените земи.

ШишманTopic starter

В едно италианско политическо предаване казаха че гласувалите в Украйна на последните избори : за крайно десни ( нео-нацисти) са над 18 %. Не знам дали е верно, но явно нещата там са сериозни.
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 03 April 2022, 21:02:24В едно италианско политическо предаване казаха че гласувалите в Украйна на последните избори : за крайно десни ( нео-нацисти) са над 18 %. Не знам дали е верно, но явно нещата там са сериозни.

Естествено, че не е вярно. Крайнодесните партии изобщо не са представени в украинския парламент:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Върховна рада

ШишманTopic starter

Quote from: Hatshepsut on 03 April 2022, 21:45:43Естествено, че не е вярно. Крайнодесните партии изобщо не са представени в украинския парламент:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Върховна рада
Възможно е не споря.

ШишманTopic starter

Интересно за гледане, независимо кой на чия страна е !
Въпросната жена - по прякор Тайра е знакова фигура сред украинските националисти.

Hatshepsut

Биографията на Зеленски излиза на български

Изданието ще се появи на родния пазар на 1 юли с логото на изд. "Кръг" - преводът е на Гергана Соколова, а корицата е на Наталия Чайкина.

"Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа" от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Тя проследява пътя на Зеленски от комедийните изяви през успехите в телевизията и работата му с проруски олигарси до еманципирането му и превръщането му в лице на Украйна.


"Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа" от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Изданието ще се появи на родния пазар на 1 юли с логото на изд. "Кръг" - преводът е на Гергана Соколова, а корицата е на Наталия Чайкина (Източник: Издателство "Кръг")

Биографията е написана след началото на руската инвазия в Украйна и е публикувана на френски през май 2022 г., а правата за издаването й вече са продадени в над 20 държави. България е една от първите страни, в които книгата излиза.

Изданието хвърля светлина върху трудните отношения между Украйна и Русия, които не подлежат на еднопластов коментар или анализ. Вместо да възхваляват образа на украинския президент, пренебрегвайки съмнителни моменти от личната му история и кариерен път, Жанте и Сиоан избират да разкажат за всички тях.

Те проследяват развитието на Володимир Зеленски от актьор, познат с ролята си на президент в сериала "Слуга на народа", и бизнесмен в добри отношения с представителите на проруската вълна в страната, който предпочита да говори на руски, до държавен глава, постепенно втърдяващ позицията си за значението на своята украинска идентичност. От човек, който гледа на войната като на нещо чуждо, което иска да избегне на всяка цена, до пълководец, който избира да не се подчинява на страха, а да защитава народа си.

"Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа" от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български (Източник: Издателство "Кръг")
"Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа" подсказва защо вместо да се окаже поредният популист на политическата сцена, Зеленски се превръща в истински държавен лидер. Изданието дава глас и на проблематични теми като националистическата линия в украинската политика, която макар и използвана активно от пропагандната машина, остава с периферна роля.

За българските читатели книгата може да бъде много интересна и с паралелите, които провокира, между украинската и българската действителност преди войната и проблемите, пред които обществото е изправено.

Текстът поставя и войната в Украйна в контекста на поведението на Русия в други въоръжени конфликти в района. Авторите на книгата дават отговор и на въпроса каква е била ролята на Майдана за пробуждане на проевропейските и антируските настроения сред украинското население. Те опитват да дадат отговор на още един важен въпрос: възможно ли е било инвазията в Украйна да бъде предотвратена и каква е била цената?

"Биография на Зеленски" е за всеки, които иска да разбере по-добре процесите, които протичат в Украйна днес, причините за достигането до настоящата ситуация и каква е ролята на Володимир Зеленски в нея.

За авторите:

Режи Жанте е независим журналист, който живее в Грузия повече от 20 години и отразява основно страните от бившия Съветски съюз. Документирал е всички значими събития в новата украинска история: Оранжевата революция през 2004 г., конфликта в Донбас, руската инвазия през 2022 г. и др. Кореспондент е на някои от големите френски медии, сред които: RFI, France 24 и Le Figaro.

Стефан Сиоан е журналист и продуцент на документални филми. Живее в Украйна от 2013 г., откъдето отразява за различни медии въстанието на Майдана през 2013 г., анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и последвалата война в Донбас. През 2019 г. става пряк свидетел на избора на Зеленски за президент и прави множество интервюта с него. В момента е кореспондент в Киев за Liberation и RFI.

Жанте и Сиоан публикуват едно от първите животоописания на Володимир Зеленски в света. "Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа" е написана на фона на продължаващата война в Украйна и много от въпросите, които поставя, тепърва ще намерят своите отговори и развитие.

https://impressio.dir.bg/bukvi/biografiyata-na-zelenski-izliza-na-balgarski

Hatshepsut

ЮНЕСКО включи украинския борш в списъка на застрашеното културно наследство


Войната в Украйна е застрашила културата на приготвянето на борш, реши ЮНЕСКО и го включи в списъка си на застрашеното нематериално културно наследство. Тази гъста зеленчукова супа, приготвяна основно от цвекло и картофи, е припознавана от украинците за тяхно национално ястие, въпреки че то е традиционно и за Русия, някои бивши съветски републики и Полша, предаде БНТ.

"Победата във войната за борша е наша", реагира Киев.

Москва посочи, че руският вариант на ястието няма нужда от опазване, както и че това е пример за украинския национализъм.

"Русия винаги е искала да открадне нашата история, култура и национални ястия. Те винаги са казвали, че боршът е техен. Затова мисля, че решението в Париж е победа за Украйна", казва мъж.

"За мен лично, няма украинско семейство, което да може без борш. И аз като домакиня готвя борш доста често", казва жена.

Киев подаде молба за включването на борша в списъка на ЮНЕСКО заради последиците от руската инвазия в страната. След ускорен процес, базираната в Париж организация обяви, че заради конфликта хората в Украйна не могат да отглеждат и готвят местни зеленчуци за борш, както и да се събират заедно.

Новият статут на украинския борш ще даде на Киев достъп до специални фондове, чрез които ще може да финансира проекти за популяризирането и опазването на ястието.

https://dnes.dir.bg/svyat/yunesko-vklyuchi-ukrainskiya-borsh-v-spisaka-na-zastrashenoto-kulturno-nasledstvo

Hatshepsut

Украйна остана без комунистическа партия, съдът я обяви за незаконна


Комунистите няма да могат да извършват политическа дейност в страната

Комунистическата партия на Украйна е поставена извън закона и дейността й е забранена, съобщи във вторник в профила си Осми апелативен административен съд в Киев.

На 5 юли съдебен състав на Осми ААС е приключил съдебното дирене по административно дело номер 826/9751/14 за забраната на Комунистическата партия на Украйна.

Съдът е удовлетворил исковете на Министерството на правосъдието на Украйна: дейността на Комунистическата партия на Украйна е забранена; имущество, средствата и другите активи на партията, нейните областни, градски, областни организации, първични центрове и други структурни единици са прехвърлени на държавата.

Предстои пълният текст на решението за забраната на КПУ да бъде публикуван на официалните сайтове на Министерството на правосъдието на Украйна и на Върховната Рада.

https://offnews.bg/sviat/ukrajna-ostana-bez-komunisticheska-partia-sadat-ia-obiavi-za-nezakonn-780529.html

Similar topics (1)