The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Конфликтът между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (14.3%)
На страната на Украйна
6 (85.7%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 7

Пешо

Когато ракетата ти види истинския нацист.:lol:  :lol:  :lol:  Путлер ще се самоубие след войната 100%.

HatshepsutTopic starter

Писателят Виктор Суворов, бивш агент на КГБ: Гражданинът Путин е виновен за войната, с военен министър еленовъд и лош началник на ГЩ


Виктор Суворов

Бившият офицер от разузнаването, историк и писател Виктор Суворов, в интервю за Vesti.ua говори за грешките на Путин и ръководството на въоръжените сили на РФ във войната с Украйна, за руската армия, съдбата на Украйна и как тя защитава Европа.
Писателят Виктор Суворов, известен още като Владимир Резун, бивш служител на легалната резиденция на ГРУ на СССР в Женева, решил да избяга във Великобритания през 1978 г., е известен със своя остър и критичен поглед. В постсъветското пространство той е известен като историк, който преразгледа възгледите си за ключовите събития, довели до избухването на Втората световна война, а също така разнищи процесите в съветската армия и военното разузнаване ,,на атоми". Още по-интересно е да се чуе от устните му оценка за действията на руските войници и тяхното ръководство в Украйна по време на настоящата война.


– Президентът Володомир Зеленски каза в едно от изказванията си: първият етап от отбраната на Украйна е завършен, успяхме да спрем руските войски и сега ще започне освобождаването на териториите. Виждате ли нарушаването на плана на въоръжените сили на РФ?


- Несъмнено. И не само сега, стана ясно още след първата седмица. Спомнете си тогавашните изявления на политици в Русия и съседна Беларус: "Ето ни сега, след три дни..." ... "малка победоносна война" -  говори за нарушаване на плановете. Когато изведнъж се оказва, че в първите дни на войната войниците просто нямат какво да ядат, това е срив. Мислеха си, че ще отидат навсякъде без бой, а след това ще ги возят.


- Вие като разузнавач разбирате кой е "сбъркал" - откъде руснаците взеха грешните решения за предполагаема подкрепа в Украйна?


- Отговорността винаги е на върховния главнокомандващ. Когато германците предприеха изненадваща атака на 22 юни, тогава, каквото и да се каже, другарят Сталин е отговорен за това. Ако всичко се обърка от първия момент в Украйна, за това е отговорен гражданинът Путин, който седи в Кремъл.


Можете, разбира се, да кажете: той има лош началник на Генералния щаб, а министърът на отбраната е въобще еленовъд, "е, той какво разбира от това? Но командирът все пак отговаря. Затова назначи такъв министър на отбраната, защо така зле работи Генералният щаб? Путин беше този, който взе екипа си, който работеше, буквално гледайки в устата му: какво ще поръча, какво иска? Най-лошото за всеки лидер е да създаде ситуация, в която подчинените чакат това, което той иска. Мъдрият командир винаги трябва да се вслушва в мнението на подчинените си и едва след това да взема решения.


- Тоест генералите, отговорни за провеждането на разузнаването, събирането на статистически данни и социологията, са фалшифицирали, изготвяли първоначално неверни данни, на базата на които е взето решението за нахлуване?


- Точно. Когато ми преподаваха в Киевското висше общовойсково командно училище те казваха: Володя, ти си командирът  и преди да вземеш решение, слушай своите сержанти. И започнете с най-младия, командирът на трето отделение - той е най-младият. След това слушай командира на второ отделение . И после – какво ще каже командирът на първи батальон. Какво предлагат? И тогава си кажете мнението си! При Путин, доколкото знам, няма нищо подобно. Той изразява мнението си, всички около него са съгласни.


- Според вас какво позволи на Украйна да разбие плановете на Русия - действията на Украйна на бойното поле или солидарността на западния свят в подкрепа на Украйна?


– Знаете ли, трябва да изразя своята благодарност към народа на Украйна. Той решава съдбата си. И всяка нация има точно това, което заслужава. Вашият народ прави история - и аз вярвам, че Украйна ще стане велика сила в Европа в близко бъдеще! Разбира се, хората имат водачи, които ги ръководят. Ако те не отговарят на стремежите и желанията на хората, възниква раздор: водачите тръгват по единия път, хората вървят по другия. Сега има пълно съвпадение на тези вектори: хората се движат към свободата, върховете на демокрацията и просперитета.


Разбира се, външната подкрепа е важна. Без ракети и военни доставки, без всичко това, което Западът изведнъж започна да дава на Украйна, щеше да има победа, но щеше да е по-трудна и да струва повече. Но знаете ли, морално Украйна вече спечели тази война.


Знаете ли, когато се разхождам из град Бристол, навсякъде висят жълти и черни знамена. отивам някъде и ми казват: "Слушай, ти също ли си украинец?" И в такива моменти искам да се закълна от радост! Имам и жълто-черно знаме, окачено на прозореца! Съседи идват при мен, носят водка. не пия толкова много. Те не носят това на мен, а на народа на Украйна. Но трябва да пия!


- Кажете ми защо Западът все още е толкова бавен? Трябваше буквално да ги разтърсим: ,,налагаме санкции", ,,затваряме небето или даваме системи за противовъздушна отбрана", ,,даваме тежки оръжия" ...


- Защото е демокрация. Не забравяйте, че Чърчил казва: ,,Демокрацията е най-лошата политическа система, с изключение на всички останали". Останалите са още по-зле! Демократично избраният лидер е изцяло зависим от избирателите, трябва да бъдат уважавани и умиротворявани. Всеки демократичен лидер прави стъпките си много внимателно. А как е в Кремъл?

– Вашият Борис Джонсън е изключително харизматичен.


– Гордея се, че го има този добър червенокос мъж във Великобритания. Бих пил водка с него - харесва ми! Сравнете с Франция, Германия,  когато Великобритания напусна тази гнила Европа, от бюрократичната система, която се формира там, мнозина не разбраха това. Той каза: "Не!" Все пак тук имаме много древна демокрация, от 1215 г. - не може да ни диктуват нещо чиновници, които не са били избирани от никого. Така че можем да предприемем такива стъпки в подкрепа на Украйна."


– Джонсън беше първият наистина влиятелен чуждестранен лидер, който не само се осмели да дойде в Украйна, но и излезе с Володомир Зеленски на Крещатик. За това трябва да имате смелост.


-  Затова се чувствам горд от Великобритания, която някога приюти мен и семейството ми, даде ми граждански паспорт.  И от премиера, за когото лично гласувах и за когото не ме е срам.


- Едно време ръководихте танкова част, която беше част от Чехословакия през 1968 г. Кажете ми, какво е моралното състояние на един войник, който влиза в чужда държава с такава мисия?


- Накратко, сега съм на Запад именно,  защото някога бях в Чехословакия. Все пак отидох там като освободител и вярвах, че сме прави. Вярвах, че трябва да се смажат, гадовете, че някога сме ги освободили от нацизма, а те – о, какви гадове... И тогава ние влязохме. И видях как живеят. И как сме ние, които имахме нефт, газ, диаманти, цялата периодична таблица, талантливи хора, които могат да изстрелят първия спътник, първото куче, първия човек - защо живеем в такава мръсотия?! И те, като нямат всичко това, са толкова спокойни. Защо могат да влязат в механа, да пият бира?


- И как се случи това в Буча, Ирпен, имаше зверства, немислими за стандартите на нормален човек? Мариупол беше напълно превърнат в ,,огромен пепелник". Какво се промени в руските войници от 1968 г.?


- Те полудяха. Не мога да си го обясня, просто не разбирам, защото не съм сред тях. Психолози в началото на 20-ти век обърнаха внимание на негативния подбор на народите на Съветския съюз, предимно руски. Хората, които можеха да се противопоставят на комунизма, воюваха в Гражданската война. Цветът на нацията, офицерите, загиват или отиват в изгнание - във Франция, Германия, Югославия. След това имаше Глодомор и колективизация, които изтребиха най-умните и най-ефективните сред селяните, а останалите бяха изгонени отвъд Урал. След това - чудовищна война и отново загинаха най-смелите и смелите. Оцелели тези, които седяха отзад. След това - изселването, когато тези, които можеха да си тръгнат, си тръгнаха. Ето как работи този избор: всички хубави неща си отиват.


След разпадането на Съветския съюз имаше някакъв срив, увеличи се нивото на това зверство. Тя е много по-висока, отколкото беше по мое време и в СССР. Виждам го, усещам го. Според мои приятели офицерите, с които са пили водка през нощта, някой е бил освободен.  Те не са били такива! И сега - тези диви кадри, убита жена с вързани ръце, а детето й е наблизо... Абсолютно не разбирам това.


- Разликата между Украйна  и Русия като общество е поразителна - може ли това да е причината?


- Веднъж, когато работех в Швейцария, пристигна делегация от едни напреднали производствени работници. Разхождаха се, гледаха как живеят швейцарците, най-богатата страна в света. В същото време те нямат минерали, ама абсолютно нищо! Нашите хора се обезсърчиха и изведнъж офицерът от КГБ, който ги придружава, каза: ,,Момчета, те изобщо не знаят как да се бият, но ние сме победителите!" И изведнъж цялата тази делегация се преобрази. Те казват, "какво да вземем от тях, а ние - уау!" Е, може би същият синдром проработи сега: ние сме победители, но тук, в Украйна, живеят хора като нас. Но по някаква причина те живеят красиво: чистота, асфалт, хората са прилично облечени. Отидете в руското село, това е някакъв ужас. И ревността, завистта работи – мисля, че това е знаменателят: ,,Ще те убия , ще те изнасиля, ще те изгоря".


- Руските полковници, средно ниво, разбират ли това?


- Очевидно не. Не и не! Нека ви дам пример за типа войници. Отворете снимките им: по-рано войниците от въоръжените сили на РФ имаха закопчана яка, а под нея беше пришита бяла яка. Защо? Вратът е мръсен. А ние, войниците, всяка сутрин трябваше да имаме бели якички, вечер ги шиехме. А въоръжените сили на Руската федерация днес дори имат униформа без яки! И това предполага, че войниците са престанали да бъдат чисти. Това е "мръсна" армия . В СССР дори на фронтови снимки яките бяха бели!


– Оказва се, че такъв малък нюанс като отхвърлянето на белите якички може да доведе до огромен морален проблем с грабежите?


- Първият ми командир Черних във Воронежското суворовско военно училище ни подреди, 11-годишни момчета и каза: можете да имате мръсни обувки, ръце. Всичко. Но яката трябва винаги да е чиста: шията ви е вашата хигиена! В прекия и преносен смисъл.


- Нека разширим фокуса. Кажете ми, като историк, в какъв смисъл днес трябва да се разглежда руско-украинската война: като предвестник на по-глобални събития или обратно, като опит да се избегне някакъв по-голям конфликт?


- Украйна води тази война за своята свобода и независимост. По едно време ме попитаха: кажи ми защо ти трябва Афганистан? Какво са  търсили там? Александър Солженицин веднъж отговори на този въпрос: попитайте, казва, раков тумор, защо се разпространява? .. По някаква причина. Той ще убие самото тяло и ще умре с него. Така виждам някъде съвременна Русия. А Украйна е онзи жив организъм, онези малки тела, които устояват на тумори. И вие сякаш казвате с примера си: момчета, ние не се страхуваме от ядрена война - ние се съпротивляваме и няма да се поддадем, въпреки че всички загиваме! И това дава надежда.


Знаеш ли, имам много приятели в Полша. На великия полски народ - моята искрена благодарност за подкрепата и помощта, която поляците оказаха на Украйна. И каква красива комбинация се получава, когато има само две приятелски държави от Балтийско до Черно море - Полша и Украйна! Този съюз няма да позволи на тумора да се разпространи някъде по-нататък, на запад. Целият свят разбира това. Следователно, когато говорим за вероятността от голяма война, тогава тя съществува. Но колкото повече самолети бъдат свалени, танкове изгорени, транспортьори и бойни машини на пехотата заседнали в плодородния украински чернозем, толкова по-добре ще бъде за целия свят. Сега Украйна защитава Европа, целия свят, демокрацията. И това е нейната историческа мисия.


- Ако е така, има ли смисъл от мирните преговори, които почти замряха - тлеещи някъде между Киев и Москва? Как според вас трябва да приключи тази война - на масата за преговори или не?


- Труден въпрос за мен. Не мога да давам съвети на украинския народ.


- Ще попитам по друг начин: сега Владимир Путин може ли да излезе от войната с минимална вреда за репутацията си?


- О, вече не.


- Защо, винаги има "авариен изход" - сега говорят за тактически ядрен удар. Вярвате ли, че това е възможно?


- Преди не вярвах, че изобщо ще се стигне до Киев. Мислех, че всичко ще свърши в Донецк и Луганск. Но се излъгах. Станах през нощта, налях водка с черен пипер, изпих я и казах: "Владимир Богданович, ти си глупак! Защо не повярвахте?" Сега се смятам за безполезен предсказател. И, осъзнавайки това, не се ангажирам да прогнозирам. Какво му е в главата на Путин, не можем да знаем, но щом усети страх, ще използва и ядрено оръжие!

https://frognews.bg/inteviu/pisateliat-viktor-suvorov-bivsh-agent-kgb-grajdaninat-putin-vinoven-voinata-voenen-ministar-elenovad-losh-nachalnik-gsht.html

HatshepsutTopic starter

Атентат на украински партизани в Херсон


Украинските сили опитват да си върнат Херсон

Руските окупационни власти в южната украинска Херсонска област съобщиха, че техен представител е бил убит при атентат днес, предаде БТА.

"Това беше нападение, насочено срещу сътрудник на цивилната и военна администрация, при която (той) бе убит", каза представител на окупационните власти, цитиран от ТАСС.

Жертвата е Дмитрий Савлученко, който отговарял за въпросите на спорта и младежта в Херсонска област. Той загинал при експлозия на автомобила си.

ТАСС съобщи за два обгорели автомобила в двора на четириетажна жилищна сграда в град Херсон, където станала експлозията, и че прозорците на зданието са изпочупени.

Съветник на украинския губернатор на Херсонска област написа в украинската социална мрежа "Суспилне", че това покушение е "успешно дело на партизани".

Според източник на ТАСС взривното устройство с 200-300 грама тротилов еквивалент е било поставено под седалката на шофьора. А по думите на ръководителя на окупационната администрация в Херсонска област Владимир Салдо нивото на терористичната заплаха в региона "остава високо, дори много високо".

През първите седмици след като руските въоръжени сили превзеха Херсонска област още в началото на инвазията, там имаше протести, но те бяха потушени. Оттогава от украинския регион постъпват сведения за партизански акции срещу назначените от Русия окупационни власти.

На 18 юни украински медии писаха, че при бомбен атентат е бил ранен директор на местен затвор, присъединил се към окупаторите. Два дни по-късно украинската армия съобщи, че двама руски войници са били убити и един - ранен, след като въоръжен мъж открил огън срещу крайбрежно кафене в Херсон, припомня Ройтерс.

Още в първите дни на нахлуването си в Украйна руските въоръжени сили превзеха райони в южната част на страната, включително Херсонска област, отбелязва Франс прес.

https://www.vesti.bg/sviat/atentat-na-ukrainski-partizani-v-herson-6145935

HatshepsutTopic starter

Битката за Донбас навлезе в нова фаза


Боевете за районите в Луганска област, които украинската армия контролира, текат от началото на април. Над 10 седмици Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ успяваха да спрат противника, независимо от постоянната опасност от обкръжение. Мнозина, в това число и в самата Украйна, настояваха войските да бъдат изтеглени, за да се избегнат загуби, но командването реши да засили отбраната, като прехвърли в района на Лисичанск и Северодонецк подкрепления. Поредната атака на руската армия южно от Лисичанск на 21 юни обаче не бе удържана. Сега украинските войски се изтеглят от почти обкръжените Северодонецк и южните райони на Лисичанск в изключително трудни условия. Вероятно ще им се наложи да напуснат и самия Лисичанск. От това какви ще бъдат загубите при изтеглянето и дали ВСУ ще успеят да възстановят стабилно фронта на новите позиции ще зависи дали руската армия ще продължи успешно настъплението си.

Каква тактика избра руската армия

В началото на април Русия обяви началото на битката за Донбас, която трябваше да стане преломна за трудно вървящата до този момент война. Пред руските командири стоеше нелеката стратегическа задача да проведат някаква победоносна операция при недостиг на сили и време. В същото време украинската армия проведе мобилизация на населението и започна да получава западно оръжие.

Недостигът на сили принуди руския Генерален щаб да бъде по-предпазлив и да не поставя пред армията излишно амбициозни цели. Затова той реши да проведе решителна операция с цел обкръжение на колкото се може по-голяма част от украинската групировка в Донбас. При това е очевидно, че руската аримя има преимущество пред украинската по отношение на артилерията. Затова се стигна до логичното решение да се концентрира артилерията в главните участъци, като се има в предвид, че ще е доста сложно тя да се прехвърли на други фронтове при нужда. В крайна сметка руското командване избра консервативна стратегия на "раздробяване" на фронта, т.е. опит да се разбие украинската армия с поредица от последователни операции с неголям мащаб с цел да се изтощи и дезорганизира отбраната на противника.


Струпването на руските войски и техника в Донбас

Как изглеждаше "раздробяването на фронта"?

Битката за Донбас се разби на много епизоди със сходен сценарий - една от страните /най-често руската армия/ се опитва да форсира река Северски Донец, която пресича целия регион, другата се опитва да я спре и да удържи собствените си плацдарми.

През април руската армия опита да започне мащабно настъпление от Изюм, но претърпя неуспех. След месец боеве, в началото на май, бяха превзети Рубежное и Попасная. Именно там бяха първите успешни пробиви на руската армия: войските и наемниците от "Вагнер" щурмуваха на север от Попасная, поставяйки под заплаха цялата украинска групировка в Лисичанск и Северодонецк. Атаката бе спряна от украинците, които получиха и подкрепления, но един от основните маршрути за снабдяване на украинската армия се оказа практически отрязан - руските войски не можаха да се закрепят, но постоянно обстрелват транспорта, който се опитва да мине оттам.

Руските войски се опитаха да отрежат и втория подход към Лисичанск през град Северск. В случай на успех те щяха да обкръжат украинските войски в Лисичанск и Северодонецк /около 15 000 души/. Но затова руската армия трябваше да мине Северски Донец. Операцията в началото на май завърши катастрофално /украинската артилерия унищожи всички временни мостове и голяма част от техниката /около 100 танка, БМП и инженерни машини/.

В края на май руските войски съсредоточиха атаката си към Лисичанск и Северодонецк от различни направления. Беше превзет почти целия Северодонецк, но украинците се укрепиха в промишлената зона на града, която е отделена от Лисичанск само от Северски Донец. Този факт веднага усложни ситуацията за украинците в Северодонецк. Тяхното снабдяване минаваше през три моста през реката, които бяха последователно взривени /от руската артилерия или от самите украинци/. През последните 10 дни военните се снабдяваха с помощта на лодки, а войниците се преместваха между градовете и с плуване.

След няколко не съвсем успешни операции в различни направления от 18 до 21 юни руските войски превзеха селцата Тошковка /южно от Лисичанск/ и Врубовка /югозападно от града/. Това рязко отслаби украинската отбрана около Лисичанск и командването реши спешно да започне да извежда войските. Отстъплението беше явно непланирано и създаде големи проблеми на украинските войски. В началото се наложи да се изведат войските от Горско и Золотое, където още от 2015 г. има оборудван добре укрепен украински пункт. Силите на ЛНР и руските войски безуспешно го атакуваха от март 2022 г. Извеждането бе хаотично и съпроводени с големи загуби. Пропагандата на ЛНР показа десетки пленени украински военни и значително количество оръжейни трофеи. Но все пак пълното обкръжение на украинските войски бе избегнато.

Извеждането на войските от Золотое и Горско даде възможност на руските войски да излязат на южните граници на Лисичанск и да се приближат на няколко километра от единствения път към Северск, по който беше възможно снабдяването на украинските войски. Това създаде реална опасност от обкръжение на Лисичанск и Северодонецк. Затова на 23 юни украинците започнаха евакуация на своите войски от промишлената зона на Северодонецк. Тъй като това става основно с лодки по Северски Донец, едва ли е възможно извеждане и на техниката /тук има няколко танка/. Започна отстъпление и от Лисичанск. Руските войски се опитват да организират преследване, като също пресичат Северски Донец. Намиращите се в Лисичанск западни кореспонденти описват евакуацията като хаотична: "Наоколо стрелят украински системи за залпов огън, падат руски снаряди, самолети обстрелват... По пътя има поток от автомобили, извеждащи украинските войници към Бахмут".

Какво следва?

Всичко зависи от това колко тежко ще бъде поражението на украинската армия. А това зависи и от способността на украинското командване да организира отстъпление в тежки условия и от възможностите на руските войски да преследват и унищожават врага. И едното, и другото са под голям въпрос.

Украинското командване отдавна създаде втора линия на отбрана от Северск до Бахмут. В района на Бахмут има големи украински резерви. Но до там отстъпващите войски трябва да се доберат под постоянен обстрел от руската артилерия и авиация. Затова вероятно те ще търпят големи загуби и в хора, и в техника. Мнозина смятат, че продължителната отбрана на останалите райони на Луганска област е била грешка. Опонентите на украинския Генерален щаб предлагаха отстъплението да започне още преди няколко седмици.

В същото време обаче руските войски не показаха, че могат да настъпват успешно в дълбочината на отбраната на противника. Те не желаят да излязат извън "чадъра" на своята артилерия, която им осигурява в момента преимуществото. Тактиката на руската армия е многодневни обстрели с тежка артилерия на украинските позиции с последваща предпазлива атака. Вероятно така те няма да могат да затворят "котела в Лисичанск" и да отрежат пътя на противника към отстъпление и украинците ще успеят да изведат голяма част от войските си. Допълнителен проблем е и местността - между руските позиции на юго-запад от Лисичанск и пътя, по който отстъпват украинските войски, се намира поредната промишлена зона - Лисичанският нефтопреработвателен завод.

https://segabg.com/hot/category-the-war/bitkata-za-donbas-navleze-nova-faza

HatshepsutTopic starter

Руската армия воюва върху трупове, украинската - по кодекса на честта

Българският доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев - Глиги даде първото си интервю за OFFNews само часове след завръщането си в България.

Глиги, който воюва в чуждестранния легион на украинската армия, е в отпуск за 10 дни, след което отново се завръща на фронта.

Благодарни сме му, че избра OFFNews да бъде първата медия, пред която да разкаже какво е преживял, как изглежда войната от най-предната линия на фронта, какъв е звукът на различните ракети и снаряди, какви са и какво правят войниците от Чуждестранния легион.

Руската армия воюва по начина от Втората световна война. Артилерията унищожава всичко и после минава върху труповете и разрушенията. Украинската армия воюва по кодекса на честта. Ние никога не бомбардираме спалните помещения, макар че много добре знаем координатите им. Още в първите дни минахме обучение за етиката по време на война и всички я спазваме, разказа той.

Когато слязох от рейса във Варна още на петата минута ми се прииска да се връщам обратно. Купих си вестник и прочетох заглавие, че приемането на Украйна в ЕС щяло да се затрудни заради разрухата там. Погледнах вестника пак - пише разруха. Погледнах автогарата във Варна и си мисля - има някаква сериозна грешка. Разруха има тук в България. В Украйна има разрушения. И веднага ги оправят. А тук вече 30 години е разруха.


Българският доброволец на фронта в Украйна. Ексклузивно интервю на OFFNews с Иван Калчев - Глиги

Иван Калчев, по-известен като Глиги, се върна от Украйна, където воюва за украинската кауза. От колко време си в България?

- От по-малко от 24 часа. Пристигнах с автобус от Одеса на автогара Варна. И още на петата минута се чудех защо съм пристигнал. Купих си люмимия ми седмичник, отворих го и там видях една статия, в която пише, че приемането на Украйна в Европейския съюз юало да се затрудни заради разрухата в тази държава. Погледнах пак вестика -пише разруха. Погледнах пак автогара Варна. Има някаква сериозна грешка в тази статия. Разруха има тук в България. А там в Украйна има разрушения. И те ги оправят много бързо, а нашата разруха си стои от 30 години и продължава да е все по-тежка.

- За колко време ще останеш в България?

- За 10 дни ми е разписана отпуската. Може би ще си тръгна по-рано.

- Ти единственият българин ли си, който воюва в Украйна или има и други?

- Предпочитам да не отговарям на никакви въпроси, на които отговорът е число, местоположение или име. Най-малкото, защото те представляват военна тайна. Аз съм украински военослужещ и не би трябвало такава информация да споделям.

- Как минава един обичаен твой ден на фронта?

- Обичайни дни там няма. Всеки ден там е различен. Като цяло войната е 99,99% чакане и живот в тежки условия. И само в някакви много кратки минути възникват животозастрашаващи ситуации и умират хора. Всеки ден е различен, всеки ден правиш различни неща. Винаги има тежка физическа работа, винаги трябва да се нагаждаш към условията на средата. Основно трябва да останем живи и да изпълним поставените задачи.

- Има ли загинали от твоите другари?

- Има. От нашето подразделение са четирима. При един минометен обстрел загинаха един холандец и един германец. След това при артилерийски обстрел един австралиец. Последно един французин, когато аз участвах в евакуирането на ранени. По това време бях при медиците в базата, Получихме сигнал, че трябва да евакуираме трима ранени. Качихме се в линейката - аз, украинският шофьор и двама медици, които не говорят украински. По пътя докато стигнем до мястото ние самите попаднахме под обстрел. Шофьорът трябваше да кара много бързо напред-назад по едни черни пътища, за да избяга от падащи снаряди. Стигнахме до уговореното място, натоварихме двама ранени, които бяха в полусъзнание. С единия се бяхме видели предишния ден. Той ме разпозна и ми се усмихна, докато го качвахме с носилката в колата. Оттам с пълна газ пак по черните пътища към полевата болница. Оставихме ги в полевата болница. Лекарите се чудеха дали са живи, даже казаха - защо ни го водите този, той вече е умрял. Обаче едната жена-медик каза - не, жив е, жив е, проверете. Прибраха го и почнаха да се грижат за него. Ние се върнахме да спасяваме третия ранен, но когато влязохме в обхват на радиостанцията, разбрахме, че вече няма смисъл да се бърза.

https://offnews.bg/interviu/gligi-pred-offnews-ruskata-armia-voiuva-varhu-trupove-ukrainskata-779956.html

HatshepsutTopic starter

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия


С нееднозначни договори, високи заплати и други хватки Русия примамва кандидати за договорна военна служба. Пряка принуда няма, натискът е по-скоро психологически и финансов. Ето какво научи ДВ по този въпрос.

Противно на прогнозите, които бяха направени в по-ранните етапи на войната, през нейния пети месец в Руската федерация не беше обявена всеобща мобилизация. В момента бойните задачи се изпълняват от руските въоръжени сили и хора от частната армия ,,Вагнер", както и от мобилизираните в така наречените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Все пак руските служби за военна регистрация демонстрират необичайно голяма активност в търсенето на потенциални военнослужещи, които са готови да сключат договор. В обхвата на търсените хора попадат и наборниците, отбелязват експерти.

Призовка за ветеран от войната

Руският военен ветеран Александър (името е променено от редакцията) вече от няколко години живее в чужбина. В паспорта му все още е вписан адресът на неговите родители. Наскоро те намират в пощенската си кутия призовка от военно-отчетната служба, изискваща от сина им да се яви лично.

"Регистриран съм отпреди повече от двадесет години, откакто отбих военната си служба. Аз съм ветеран от войната", недоумява Александър в интервю пред ДВ. ,,Не знам за какво става дума, но предполагам, че това е скрита мобилизация." Самият Александър осъжда нападението на Русия над Украйна и казва, че ако получи такава призовка, докато е в Русия, би се опитал да напусне страната възможно най-бързо.

Все по-често руснаците с военен или боен опит получават призовки от военните. В социалната мрежа ,,ВКонтакте" потребителите споделят тревожни новини и съветват как да се реагира в подобен случай. "Синът ми отиде при военните, след като получи призовка на 14 юни. Но никого не взимат насила в армията, бъдете спокойни! Прегледали документите му, попитали го дали иска да сключи договор и след това го пуснали да си ходи", уверява Анна в групата "Жените на Архангелск".

Търсят се военнослужещи на договорна служба

Правозащитникът Александър Горбачов, който от дълги години консултира наборници, потвърждава, че търсенето на военнослужещи, наети с договор, е започнало след началото на войната – но не веднага, а преди около месец. "Преди това се сключваха договори с наборници и с онези, които сами кандидатстват", казва той. Горбачов уверява, че в момента все пак няма масово изпращане на призовки.

В армията не забравят и срочно служещите – особено онези, които са склонни да сключат договор. Техните права често са били нарушавани и преди, но тази година има безпрецедентни случаи, казва ръководителката на "Войнишките майки от Санкт Петербург" Оксана Парамонова. Например студентите от последния курс, които имат отсрочка до 30 юни, са поканени да се явят в службата за военна регистрация и записване преди тази дата за уж безобидна процедура като проверка на данните. Тъй като са сигурни, че не могат да бъдат взети в армията, младежите отиват в службата за военна регистрация и набор, но там внезапно ,,решават да се запишат" още преди полагащата им се отсрочка.

На горещата линия на "Войнишките майки от Санкт Петербург" постъпват и все повече оплаквания за призоваване на болни мъже, чието състояние не им позволява да служат в армията. Има случаи на хора с бронхиална астма и сърдечносъдови заболявания, изпратени на военна служба. Ако здравните им показатели са добри, защото взимат лекарства, Службата за военна регистрация ги смята за годни за военна служба.

Помощ от бизнеса

Ръководителката на "Войнишките майки" от Санкт Петербург обръща внимание и на друга практика, която доскоро не е била ползвана: бюрата за военна регистрация изпращат на предприятията и фирмите списъци с имената на онези служители, които трябва да бъдат призовани пред военно-отчетните служби. За разлика от призовката, получена в пощенската кутия, онази, която е връчена на работното място, не може да бъде игнорирана, защото неявяването може да доведе до търсене на административна отговорност.

Правозащитниците твърдят, че Военно-отчетната служба не принуждава никого да подписва договор. "По-скоро може да се говори за непряк психологически натиск - за опити потенциалният кандидат да бъде заблуден относно заплатите, обезщетенията и условията на военната служба", обяснява още Парамонова. Горещата линия на организацията получава много обаждания с оплаквания за неспазване на договорните условия.

"Но в крайна сметка често се оказва, че бойците просто не са прочели договора, преди да го подпишат", казва правозащитничката. В описанието на бъдещата длъжност обаче не се посочва пряко, че е нужно участие в бойни операции - има само косвени указания в тази насока. Например в края на описанието се казва: "По време на специална военна операция договорът може да бъде сключен за срок от четири или повече месеца".

Материални стимули

Често пъти обаче няма нужда хората да бъдат убеждавани да воюват. В мобилните пунктове за набиране на военни в различните градове често се виждат опашки от желаещи. В края на май Владимир Путин отмени възрастовата граница за военна служба. Сега всеки над 40 години може да отиде на бойното поле. В тази възрастова група поддръжката за войната в Украйна е особено голяма.

Важен стимул за мнозина е и добрата заплата. Има десетки обяви за наемане на военнослужещи. Според повечето обяви заплатите започват от 200 000 рубли на месец - това е пет пъти повече от средната заплата в страната за миналата година. Оксана Парамонова добавя, че в мирно време военнослужещите не получават толкова високо заплащане. Александър Горбачов добавя, че редовните заплати започват от 25 000 рубли.

Рискове от всеобща мобилизация

"Няма скрита мобилизация в смисъл на принудително призоваване във въоръжените сили за участие във военни действия в Украйна", посочва Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация ,,International Crisis Group".

Западните медии и военни служители очакваха Путин да обяви обща мобилизация още на 9 май. Това не се случи, но подобна възможност винаги остава на дневен ред. Експертът твърди, че досегашното предимство на Русия по отношение на артилерията позволява на Москва да компенсира липсата на достатъчно пехотинци, за да продължи напредъка си в Донбас. ,,Но тези сили няма да стигнат за други места като Одеса и Киев. Това означава, че ако руснаците са притиснати в ъгъла, те могат да обявят и (всеобща – б.ред.) мобилизация".

https://offnews.bg/dw/skritata-mobilizatcia-varvi-aktivno-i-masovo-kak-i-kogo-nabirat-v-rus-780038.html

HatshepsutTopic starter

ООН разкри истината за цивилните жертви в Украйна

уските сили са извършили убийства на повече от 30 места


Издирват оцелели сред развалините на ударения от ракети мол в Украйна

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека изброи днес поредица нарушения и възможни военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна от началото на войната на 24 февруари, предаде БТА.

Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право. "Цивилните продължават да стават основна жертва на военните действия", каза днес ръководителката на Комисията на ООН за правата на човека в Украйна Матилда Богнер. Тя посочи конкретно атаката срещу железопътната гара в контролирания от украинските сили град Краматорск в началото на април, при която загинаха 60 души, а 111 бяха ранени.

Гъстонаселени райони биват обстрелвани с тежка артилерия и атакувани от въздуха, като на някои места нееднократно са използвани касетъчни боеприпаси, заяви Богнер на пресконференция, която съвпадна с публикуването от службата на върховния комисар на ООН за правата на човека на нов доклад за броя на жертвите на войната.

Докладът е установил "основателни причини да се смята, че както руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групировки, така и в по-малка степен украинските въоръжени сили" са използвали касетъчни боеприпаси, които се взривяват във въздуха, разпръсвайки малки бомби.

Представителите на ООН са регистрирали досега 202 повредени или унищожени медицински заведения и 272 повредени образователни институции. Реалният им брой обаче вероятно е по-голям, каза Богнер.

Тя съобщи, че по данни от тази седмица над 10 000 цивилни са били убити или ранени, като сред жертвите има стотици деца.

"Ще отбележа, че истинските числа са значително по-големи", каза Богнер, изчислявайки броя на убитите на повече от 4700 души.

Руските сили са извършили убийства на повече от 30 места, включително Киев, Чернигов и Суми, през февруари и март, сочи докладът.

ООН досега е разследвала 28 случая на сексуално насилие, включително масови изнасилвания.

Събраните от ООН данни са основани на стотици беседи с жертви и очевидци, както и посещения на терен.

https://www.vesti.bg/sviat/oon-razkri-istinata-za-civilnite-zhertvi-v-ukrajna-6146277

HatshepsutTopic starter

Украйна си върна Змийския остров


Змийския остров след изтеглянето на руските войски

Украйна прогони руската армия от Змийския остров.

"Кабум"! Вече няма останали руснаци на Змийския остров. Въоръжените сили на Украйна проведоха брилянтна операция. Ще има и още "кабум" новини", обяви шефът на кабинета на президента Андрий Йермак.

Смята се, че тежки попадения от наскоро доставените американските ракетни системи HIMARS са оказали решаващо значение върху решението на руската армия да изостави острова.

Министерството на отбраната на Украйна подкрепи твърдението на Йермак по още по-експресивен начин.

"Южното командване потвърждава, че руските окупатори са напуснали Змийския остров.
Те не издържаха на времето - земята гореше под краката им, морето кипеше, въздухът беше твърде горещ.
P.S. руски военни кораби - идете нах*й!"

Но също както при изтеглянето от Киевската област, Русия настоява, че е напуснала острова по свое собствено решение. Руското министерство на отбраната обяви, че силите са се изтеглили от Змийския остров "в знак на добра воля", след като вече са били изпълнени поставените им цели.

Всъщност чрез контролирането на острова Русия си оставяше вратичка за бъдеща офанзива срещу Одеса.

"На 30 юни руските въоръжени сили, в знак на добра воля, изпълниха задачите си на Змийския остров и изтеглиха разположения там гарнизон", обяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. "Решението на Въоръжените сили на Руската федерация да изтеглят гарнизона от Змийския остров няма да позволи на Киев да спекулира с невъзможността да изнася зърно", се казва още в съобщението.

В съобщението още се казва, че изтеглянето демонстрира, че "Руската федерация не пречи на усилията на Обединените нации да установят хуманитарен коридор за износ на селскостопански продукти от територията на Украйна".

Именно на Змийския остров в началото на войната бе записан разговорът между украински митничари и руски военен кораб, който създаде емблематичната фраза - "руский военый корабль, иди нахуй"

Видео: https://twitter.com/Flash43191300/status/1542448745148817408

https://www.clubz.bg/129505-ukrayna_si_varna_zmiyskiya_ostrov_video

HatshepsutTopic starter

Черен ден за руските сили: Руски катер "Акула" бе взривен от мина при Мариупол


Руски десантен катер ЧФ Д-106 се е взривил на мина близо до Мариупол. За това съобщават редица източници, по-конкретно говорителят на Одеската военна администрация Сергей Братчук и депутатът Олексий Гончаренко.

Руските медии определят новината като "черен ден" за Русия. От РБК бързат да се застраховат, че засега няма официално потвърждение на тази информация от военното министерство на Руската федерация. Взривеният десантен катер "Акула" на Руския черноморски флот е бил от серията съветски катери, произвеждани в четири корабостроителници от бившия соцлагер. Както по-рано днес бе съобщено, руските сили се изтеглиха от Змийския остров, определяйки това като "жест на добра воля". В интерес на истината през последните денонощия те бяха обстрелвани там усилено от украинските военни и претърпяха сериозни загуби.  Съобщава се също, че украинските бойци са освободили от руските нашественици село Потьомкино в Херсонска област като по време на контраофанзивата е била унищожена много руска техника.

https://www.actualno.com/europe/cheren-den-za-ruskite-sili-ruski-kater-akula-be-vzriven-ot-mina-pri-mariupol-news_1775871.html

HatshepsutTopic starter

Русия лъже на едро за успехите си във войната в Украйна

Руското МО отчита превземането на някои селища по 4-5 пъти и тотално се оплита в сметките за унищожената техника


Как Минобороны врет о победах в Украине

Всеки ден руските граждани научават от новините за поредните успехи на своята армия на украинския фронт. Даже когато войските отстъпват или превземат малки селца с цената на огромни жертви, прессекретарят на министерството на отбраната ген. Игор Конашенков отчита сериозни постижения. Разследване на "Проект" доказва как много "победи" се постигат за сметка на математически и географски фалшификации. Журналистите са анализирали всички сутрешни, дневни и вечерни брифинги на Конашенков от началото на войната до 26 юни и стигат до извода, че данните на МО съдържат множество грешки, не следват правилата на аритметиката и противоречат на географията и здравия разум.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специалната военна операция" в Украйна на 24 февруари сутринта, а още през деня Конашенков докладва: "В резултат на ударите руските въоръжени сили извадиха от строя 74 наземни обекта на военната инфраструктура на Украйна". Цифрата би била впечатляваща, ако не се задълбочиш в приложената справка. В списъка се оказаха 11 летища, 4 безпилотни Bayraktar, 18 радиолокационни станции, три пункта за управление, база на ВМФ и един вертолет. Или общо 37 обекта.

Така още от първия ден на войната започна епохата на фалшификацията на военните успехи на Русия.


Занимателна география

В първите дни на войната Конашенков създаваше илюзията за успех, изброявайки голямо количество малки градчета и села, в които руската армия "е установила контрол" - средно са по 8 населени пункта на ден. Ако реалните успехи липсват, се налага да се повтарят стари - зрителят едва ли е запомнил неизвестните названия и охотно вярва в поредните успехи. Особено любимо на Конашенков е градчето Кременная, разположено на 95 км северо-западно от Луганск.

То, според отчета на МО, е превзето за първи път на 2 март. На 7 март, пет дни след първото презвемане, Конашенков отчете, че руската армия е установила контрол в Смоланиново, Воедовско и Кременная. На 8 март отново успех - войските на Луганската народна република са се придвижили на 9 км и са превзели Борсонино и Кременная - за трети път. Всъщност градчето вероятно изобщо не е превземано през март - украинските медии не са споменавали нито за боеве там, нито за превземане. На 1 април Конашенков отново се връща към Кременная, която би трябвало да е превзета от три седмици, и съобщава, че войските на ЛНР водят боеве с националистите в околностите й. На 21 април прессекретарят за четвърти път разказа за превземането на града "без сериозни разрушения на обекти на гражданската инфраструктура и жилищни сгради".

Същата е историята с град Красный Лиман - за първи път той е "превзет" на 2 март. Но в следващите месеци в населеното място, което уж се контролира от руската армия, по магически начин започнаха да се появяват ту складове с оръжие, ту "военослужещи на ВСУ на огневи позиции", които успешно са унищожавани. След три месеца - на 28 май Конашенков съобщи за повторното превземане на Красный Лиман.

Тези случаи не са изключение, а правило. "Проект" намери поне 25 населени пунктове, които според брифингите на Конашенков са превзети повече от веднъж. При това той нито веднъж не съобщава за преминаването на тези места в украински ръце, така че не може да се разбере дали един успех се отчита няколко пъти или руската армия е била изтласкана от завзетия град и после си го е върнала.За да бъде по-лесно да се отчитат успехите, Конашенков никога не дава детайли. Например, разказвайки за успехите в Донецка област, той няколко пъти споменава село Степное. В зоната на бойните действия има две места с такова име, но не бе уточнено за кое става дума.

Понякога Конашенков отчита като завладени селища, които изобщо не съществуват. На 6 март той съобщи, че е превзето село Закаблуховка. На съвременните карти такова населено място няма, а още през 1980-те години военните картографи отбелязаха това село като напълно изоставено.

Накрая Конашенков напълно се оплете в географията на Украйна. На 17 април, във вечерния брифинг, той обяви "... в района на населения пункт Преображенское, Павлоградска област, е свален украински безпилотен апарат". В Украйна има няколко селища с подобно име, но нито едно не се намира в Павлоградска област. Самият Павлоград, който бе отчетен като превзет на 23 май, пък се намира в съседната Днепропетровска област.

Скоро обаче географията мина на заден план. На фона на военните неуспехи Конашенков започна по-рядко да изрежда окупирани населени места и от средата на април се съсредоточи върху загубите на врага. Тогава на първи план излязоха аритметическите му способности.


Да се оплетеш в три танка

Грешките в сметките на Конашенков се появиха още в първите дни на "спецоперацията" - направените само в течение на един ден заявления си противоречаха взаимно. 28 февруари е черен ден за руската военна статистика. Сутринта прессекретарят отчете 314 унищожени от началото на операцията танкове на противника, а вечерта - само 311. Същото се случи и с другата техника. В резултат на аритметиката, само за ден, на министерството на отбраната му се "загубиха" три унищожени танка, шест реактивни системи за залпов огън, 11 единици спецтехника. Но пък разбитите зенитно-ракетни комплекси и радиолокационни станции скочиха с десетки.Но истинският хаос в загубите на украинците започна от 13 април. Това е удивително, като се има предвид, че само две седмици преди това /30 март/ беше обявено "планово прегрупиране на войските", т.е. отстъпление от Киев, и оттогава на фронта нищо съществено не се случваше. Въпреки това Конашенков неуморно отчиташе не десетки, а стотици унищожени обекта на украинската военна инфраструктура. Обяснението на този парадокс е просто - след провала с превземането на Киев Кремъл се уплаши за оптимизма на руснаците и помоли Конашенков по-ярко да описва успехите на руската армия. Което доведе до още повече грешки и несъответствия.

Празничния 9 май Конашенков отбеляза с залп по украински вертолети. През деня той съобщи, че руските войски са бомбардирали украински вертолети на земята и че общите загуби на Украйна в техника от началото на войната са 118 единици - двойно повече от отчетените на 8 май. Вечерта информацията бе "уточнена" - разбити са 6 вертолети, а не 2. Законите на аритметиката изискваха 2 да се замени с 6 и общата цифра да стане 122. Но на военните никак не им се искаше да свалят цифрата, така че те отчетоха 124 унищожени единици. Т.е. унищожените вертолети се оказаха не 6, а 8.

Много интересно започна да се държи и украинската артилерия. Ако се вярва на МО на Русия, тя е неунищожаема. По цели дни руската армия обстрелва позиции на украинските артилеристи, но загуба на техника почти няма. Общото число на унищожената артилерия в сводките не нарастваше, въпреки че се отчитаха десетки поразени обекти.


Война с фантоми

Особено фантастични са отчетите за загубите на украинската армия. "Практически цялата боеспособна авиация на киевския режим е унищожена", заяви Конашенков на 6 март. Към този момент Русия е унищожила във въздуха или на земята 93 самолета. Това наистина е голяма част от авиационния парк на Украйна - до войната тя имаше 98 военни самолета, а ако се включат и 35 транспортни и 5 специални, стават максимум 138. Теоретично руснаците биха могли да унищожат и учебните самолети - те са 61. Самото руско МО обяви, че до войната Украйна е разполагала със 152 самолета. Към 26 юни обаче Конашенков вече отчита 215 унищожени самолета. Руските медии обясняват тия несъответствия с факта, че руската армия унищожава и военната помощ, пристигаща в Украйна от Европа и САЩ. Само че нито една страна не е обявила, че е предавала самолети. В края на май украинските медии писаха, че в Украйна са постъпили Су-25 на части, но дали това е така и колко са на брой, не е ясно.

Малко по-ясна е ситуацията с доставките на вертолети от Запада. По данни на Конашенков са унищожени 132 единици или 88% от общия брой, което поне се вместа в официалните цифри.Турските безпилотни Bayraktar пък се оказват напълно унищожени, още преди да са доставени. На 25 март, месец след началото на войната, МО съобщи, че руските военни са свалили 35 от 36 Bayraktar, които Украйна притежава. Към края на юни унищожени са вече 84. Тази цифра обаче е много странна - преди войната украинската армия закупи само 62, като 25 от тях трябва да се доставят до края на 2022. В началото на март в Украйна наистина постъпи партия байрактари, още 4 турският производител подари, след като бяха събрани средства за тях от украинския народ. Но пак цифрите не излизат.

Подобна е ситуацията и с танковете. На практика Украйна не би трябвало да има такива изобщо. Към 26 юни Конашенков отчита унищожаването на 3800 бронирани машини, включително танкове. Но самото МО бе изчислило, че Украйна разполага само с 2416 такива машини. Западните съюзници доставиха още около 700 машини в средата на май. Как Украйна продължава да воюва без да разполага с бронирана техника, си е загадка.

Не излизат сметките и с хората. Ако се съберат данните, Русия би трябвало да е пленила 3800 украинци. Кой знае защо повечето от тях са се предали през първата седмица от войната. Но проблемът започва с ежедневните данни. Според тях от 24 февруари до 2 март са пленени 838 души. Но на 2 март Конашенков обяви, че в плен са само 572 души.

Загубите в жива сила също са огромни. Според брифингите би трябвало да са загинали поне 40596 души или около 80% от щатните военни в Украйна. Според статистиката на големите военни конфликти, ранените обикновено са 2-3 пъти повече от убитите, пленените или безследно изчезналите. Т.е. според данните на МО това са около 160 000 души. Към началото на войната щатната численост на украинската армия е около 200 000 души, като има и още 250 000 резерв.


Ако се вярва на брифингите на руското МО, Украйна не би трябвало вече да има танкове

https://segabg.com/hot/category-the-war/rusiya-luzhe-na-edro-za-uspehite-si-vuv-voynata-ukrayna

HatshepsutTopic starter

Украйна подготвя мащабен план за възстановяване


Украйна планира тази седмица да престави план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разби икономиката и разсели милиони хора, пише Bloomberg.

Планът, обхващащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция на 4-5 юли в швейцарския град Лугано, твърдят източници, запознати с въпроса. Той ще очертае дълъг списък от инфраструктурни проекти и такива, свързани със сигурността, инвестиции в климата и дигиталната икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси.

Представители на Европейския съюз твърдят, че блокът, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за присъединяване, ще допринесе за по-голямата част от общата финансова помощ – обем, който може да надхвърли 500 млрд. евро (523 млрд. долара). Украинското правителство е обсъдило проекта с дарители, включително с ЕС, които ще дадат обратна връзка през следващите месеци, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като дискусиите не са публични.

Европейската комисия проучва възможности за финансиране, които включват отпускането на грантове и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни и властите не са склонни да дават прогнози докато войната продължава. Една от възможностите е съвместно заемане от пазарите, подобно на възможността, свързана със средствата от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

Краят не е близо

Всеки следвоенен план има дългосрочен хорзионт, тъй като украинските и руските сили водят продължителни боеве в района на Източен Донбас, който се превърна в основен приоритет за военните плановици на президента Владимир Путин. Въпреки че Кремъл постигна успехи в последните няколко седмици, украинският държавен глава Володимир Зеленски многократно се зарече, че никога няма да приеме отстъпване на територия.

На пресконференция в Киев в петък Зеленски посочи плана от Лугано като ,,първа чернова", тъй като мащабът на усилията ще бъде ,,сложен".

Сумите за възстановяване подчертават и острата финансова болка на Украйна, тъй като политиците в Киев се борят да поддържат бюджета работещ, докато приходите намаляват, а страната разчита все повече на дарители от цял свят. Украинските власти проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като възможностите за финансиране на страната достигат своя лимит.

План от такъв мащаб ще бъде подложен на проверка от правителствата на ЕС, които са скептични относно добавянето на дълг. Спешната помощ за Киев вече беше задържана в институциите на блока поради разногласия между властите в Брюксел и Германия заради детайли в пакета.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще присъства на конференцията в Лугано, за да представи базирана в ЕС платформа за глобални дарители, включително партньори от Групата на седемте, други международни организации, Швейцария и Норвегия, твърдят източниците. ЕС ще се стреми да координира глобалните усилия с отворени канали за различни финансови инструменти, използвани от САЩ и Световната банка.

Екиптът на Фон дер Лайен работи върху концептуален документ като основа за дискусиите в блока, преди да бъде финализирано каквото и да е предложение, коментират източниците. След лятото ЕС и Германия, като председател на Г-7, ще свикат конференция, за да придвижат плана напред. Чешкото правителство, което държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, планира да организира донорска конференция през ноември.

За ЕС всяка помощ трябва да бъде свързана с реформи. Статутът на Украйна на кандидат за ЕС дойде с пътна карта за борба с корупцията, разбиване на властта на олигарсите върху икономиката и създаване на правила за избор на съдии. Украйна е на 122 място от 180 държави в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

В петък Фон дер Лайен каза пред украинския парламент, че страната трябва да избере ,,правилните хора" за своите антикорупционни органи възможно най-скоро, да приложи антиолигархично законодателство и да придвижи напред нов закон за медиите.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ukraina-podgotvia-mashtaben-plan-za-vyzstanoviavane-355402/

HatshepsutTopic starter

Огън и експлозии в Снежное. Украйна удари най-големия склад за боеприпаси на руснаците в Донецк


Огромен пожар на 20 километра от руската граница в Донецк е бил засечен от мрежата за засичане и наблюдение на пожари на NASA - FIRMS. Според сензорите на американската космическа програма огнищата са най-малко пет, а гори голямо депо за боеприпаси в село Снежное, Донецка област. Депутатът от "Слуга народа" Юрий Масигин твърди в профила си във фейсбук, че складът е унищожен от Въоръжените сили на Украйна.

Според сайта Авиа.про през изминалата нощ е бил унищожен най-големият склад за боеприпаси на руските сили в Донецка област. Обстоятелствата около причините за пожара към момента не са известни, твърдят местните власти. Мощните експлозии, свидетелстващи за детонации на боеприпаси са били чути в радиус от 30 километра.

Авиа.про показва видеокадри, на които се вижда експлозия като празнични илюминации. След първоначалния пожар започва верижна детонация. В резултат на взривовете на опасност е било подложено населението на местните жители , но към 9 сутринта в понеделник липсват офиални съобщения от властите на т. н. Донецка народна република.

Мястото на инцидента е далеч от позициите на ВСУ, но Масигин твърди, че удара по склада в тила на руските сили е работа на украинската армия. От 2014 г. там е внасяно нереално голямо количество оборудване и боеприпаси. Съдейки по експлозиите в най-големия склад, малко ще остане от него и това е нереално готино. Това е силен удар върху доставките и поддръжката на руската група в Луганска и Донецка област", отбелязва народният депутат.

https://offnews.bg/sviat/ogan-i-eksplozii-v-snezhnoe-ukrajna-udari-naj-golemia-sklad-za-boepri-780396.html

HatshepsutTopic starter

"Това е моята страна, моят дом": доброволците, които бранят Украйна


Те не са виждали семействата и приятелите си отдавна, спят под земята и тренират до изтощение: доброволците в Украйна са готови на всякакви жертви, за да защитят родината си.

Хвърлянето на ножове не е точно най-силната му страна. При всеки втори опит той пропуска, дори и да е от близко разстояние. Но Сокил продължава усърдно да се упражнява. Треньорът му Олексий Видуменко го инструктира, насърчава го, а понякога дори се подсмихва. За 20-годишния младеж това е абсолютно ново занимание - едно от многото, които се е наложило да усвои от края на февруари до днес. Стрелбата вече е много по-лесна за него, също както и почистването на автомата.

Сокил взима решението да стане боец, без да е имал какъвто и да е предишен боен опит. "За мен, разбира се, тези експлозии, тези изстрели в началото бяха страшни", разказва той. "Но въпреки страха, ние трябва да изпълним своя дълг." Повечето хора в лагера споделят това усещане. В него има 28 цивилни от района на Киев. Преди войната те са били шофьори на камиони, IT специалисти, пощенски служители. Те са на възраст между 20 и 64 години. Днес маршируват в гората, лежат в окопите и стрелят по мишени, за да са в състояние да защитят домовете си, ако се наложи.

Те хващат оръжие за първи път

От началото на войната 130 хиляди украинци са се включили към подобни доброволни бойни части в цялата страна. Когато в края на февруари руските войски напреднаха към Киев и първите бомби паднаха, Видуменко се заема с една почти невъзможна задача. Тя е бързо да сформира отбранителни екипи, съставени от доброволци без почти никакъв боен опит. "В началото беше много трудно", разказва инструкторът. "Бяхме нападнати, бомбардирани, вече имаше боеве по улиците. За мнозина от тях това беше първият път, в който държаха оръжие в ръцете си."

Щурмът на столицата обаче така и не се осъществява. След последвалите тежки боеве, руските войски се изтеглят от северната част на страната.

Оттогава доброволците тренират всеки ден в лагера, за да са по-добре подготвени, ако руснаците се върнат един ден. Техният командир, който си е избрал бойното име "Кибер", очаква и втора вълна от атаки. "Оставаме, защото е съвсем възможно руската армия отново да ни нападне от Беларус. Подозираме, че е възможен втори опит за превземането на Киев."

"Това е моята страна, моят дом"

Животът в лагера е доста семпъл. Сокил спи с още петима души върху тънки матраци в добре замаскирана дървена колиба, намираща се под земята. Вътре има електричество, лампа и дори телевизор. Нощите обаче са кратки. Сън, продължаващ повече от пет часа, просто не е възможен. Често се провеждат нощни тренировки.

Сутрин те стават рано. След оскъдната закуска се мият и започват да тренират отново. Ядат консервирани колбаси, бисквити, лимонада и кафе, които са доставени от украинската армия, под чието командване се намират.

Сокил зарязва заради всичко това работата си като продавач на билети на футболен стадион в Киев. Вече почти не вижда семейството и приятелите си. Но се примирява. "Искам просто да имам спокойно небе над главата си", казва той. "Това е моята страна, моят дом. Заставам тук заради семейството си, заради своите приятели."

Те нямат достатъчно лекарства и материали, но са заредени с мотивация

Лагерът е обезопасен със защитни стени. Върху тях са наредени няколко манекена, които да отвличат вниманието на врага. Армията е изкопала широка мрежа от окопи. А една от пътеките води до полевата болница - тясно и задушно място. Тук медикът държи малко лекарства, дихателни маски и устройства, измерващи пулса. Всичко това е напълно достатъчно за провеждането на рутинни прегледи при леки наранявания.

Той обаче не може да лекува сериозни рани. Надява се това скоро да се промени. "При всичките тези обстоятелства, бих бил благодарен да имам и някакви превръзки за рани", казва едрият мъж, който не желае да разкрива истинското си име. "Много от материалите ни са с ниско качество. Това е първото нещо, което трябва да ни бъде осигурено."

Вероятно те не са достатъчно добре подготвени и не разполагат с достатъчен опит, за да се противопоставят на една от най-големите армии в света. Но нещата, които имат в излишък, са мотивация и смелост. И никой от тях не знае със сигурност дали един ден наистина няма да му се наложи да защитава Киев с оръжие в ръка. Твърдо решени са да го направят - също като хиляди други доброволци из цяла Украйна.

https://www.dw.com/bg/

HatshepsutTopic starter

Украинската армия унищожи склад за боеприпаси в Луганска област


Въоръжените сили на Украйна са унищожили през изминалата нощ ключов склад за боеприпаси на руските войски в Донбас в района на обявената за контролирана на пълно от Русия Луганска област. Това е втората подобна атака за 24 часа след унижожаването на най-големия склад с амуниции в Снежное предната нощ.

Вчера руската страна обяви, че е превзела напълно територията на Луганска област, а в среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу президентът на Русия го поздрави и му нареди да даде отпуска на бойците, участващи в сраженията в Луганск.

Според УНИАН атаката е станала в село Кадиевка половин час след полунощ и е потвърдена от източници на украинското разузнаване. Складът се е намирал в района на Завода за бетонни изделия в града. По думите на очевидци боеприпасите са експлодирали в продължение на повече от 2 часа. В мрежата са публикувани снимки с пожарите и експлозиите. По данни на разузнаването на Киев складът в Кадиевка е бил ключов за снабдяване с боеприпаси и, конкретно на снаряди за руската армия в направлението Попасна - Северодонецк - Лисичанск - Бахмут.Украинските атаки през последните две денонощия потвърждават изявленията на Киев и на западни експерти, че въоръжението от САЩ и западните партньори на Украйна вече се използва в бойни условия. "Оръжейните системи и боеприпасите от САЩ пристигат, но засега не всички са пристигнали. Те вече оказват влияние, ако се съди по успешните атаки, които видяхме през последните дни. Това ще продължи. Това поставя руснаците в по-уязвима позиция." - коментира бившият специален представител на САЩ за Украйна Курт Уолкър.

https://offnews.bg/sviat/ukrainskata-armia-unishtozhi-sklad-za-boepripasi-v-luganska-oblast-780465.html

HatshepsutTopic starter

Руската Дума прие на първо четене закони за военновременна икономика


МОСКВА, 
05.07.2022 15:27
(БТА)
Руските депутати приеха днес на първо четене два проектозакона, позволяващи на правителството да задължава предприятията да доставят стоки на армията, а работниците им да изработват допълнителни часове, за да се подкрепя руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред Държавната дума (долната камара на руския парламент), че тези инициативи са мотивирани от необходимостта да се подкрепи армията, в момент когато руската икономика понася "колосален натиск" от страна на Запада, над четири месеца след началото на т.нар. "специална военна операция" в Украйна.

"Товарът, тегнещ над отбранителната промишленост значително е нараснал. За да се гарантира доставката на оръжие и муниции е необходимо да се оптимизира работата на военно-промишления комплекс", посочи той.

Един от проектозаконите предвижда държавата да може да налага "специални икономически мерки" по време на военните операции, задължаващи предприятията да предоставят стоки и услуги на армията при поискване от руското правителство.

Обяснителна бележка към проектозакона посочва, че армията се нуждае от нови материали и поправка на оръжия, за да продължи кампанията си в Украйна.

Вторият проектозакон ще измени Кодекса на труда, за да се даде право на правителството да регламентира работното време, което може да означава, че Москва ще има възможност да задължава работниците в предприятията, доставящи стоки за армията, да работят нощем, през уикендите и празничните дни, без годишен отпуск.

Двата проекта трябва да преминат през второ и трето четене, да бъдат разгледани в горната камара на парламента и обнародвани от президента Владимир Путин, за да имат силата на закон.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/292452-ruskata-duma-prie-na-parvo-chetene-zakoni-za-akoni-za-voennovremenna-ikonomika-p

HatshepsutTopic starter

Русия събира затворници за пушечно месо в Донбас


Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" вербува затворници от колониите в Петербург за включване в авангарда (най-предната част на армията) в Донбас във войната срещу Украйна за помощ при установяването на нацисти. За службата им обещават 200 хил. рубли и свобода. Ако се върнат живи. "Вечерта в петък в "Яблоневка" дойдоха, както ги наричат - "проверяващите", разказва роднина на осъден пред "Важные истории". И продължава: Те застанаха пред осъдените и призоваха "да се защити родината". След това късно вечерта събраха старшите (осъдените, които помагат на сътрудниците на колонията), нещо им казаха, след което старшите започнаха работа.

Старшите казаха, че на осъдените им предлагат да заминат за Донбас, до границата щели да ги закарат под конвой, както се прави с осъдени.  На моя роднина казаха така: "Там е много трудно да се установят нацистите и те са много добре подготвени. Вие ще сте в авангарда и ще помагате да се установят нацистите, затова не всички ще се върнат." Първо казаха, че ще се върнат около 20%, после, че почти никой няма да се върне. На тези, които оцелеят обещават възнаграждение 200 хил. рубли и амнистия. Ако загинат - обещават да бъдат изплатени 5 млн. рубли на семействата (обезщетението за загинали обеща Владимир Путин още в началото на войната в Украйна, но подписа указ в началото на юни). И всичко това е на думи, черно на бяло няма да бъде отбелязано никъде. Информацията се предава чрез старшите, а не директно към затворниците.

От начало им казваха, че ще се разглеждат само тези, които са служили или воювали. Но след няколко часа стана ясно, че в списъците включват всички желаещи. Около 200 души искаха да се запишат, но в крайна сметка записаха около 40. Дори ги проверяваха на детектор на лъжата.  Моят близък искаше да се запише, но ние - роднините, го отказахме. Сега той се кълне, че няма да замине, но със сигурност се колебае, защото вижда в това възможност да припечели, казва: "Ако се случи най-лошото, ще можеш да си купиш апартамент." Те си говорят помежду си "представяте ли си колко неща може да извозим оттам." Те вярват в това. Не всички, разбира се.

Никой не крие, че ЧВК "Вагнер" вербува хора, старшите говорят открито за това. Мой познат, излежава присъда в ИК* в Нижни Новгород. По думите му там има много хора, които по-рано са участвали в бойни действия и те много искат да участват в тази война. Той е успял да се свърже с ЧВК "Вагнер" и е заявил желание да се бие. Отговорили са му: "Чакайте ни във вашата колония до месец." На доброволците е казано, че ще подпишат договор, когато пристигнат на мястото на бойните действия. Осъдените са изкушени от обещанието да бъдат амнистирани. На някои се обещава и работа.  Информацията е потвърдена и от роднина на осъден в ИК-6* "Обухово": "При тях са идвали някакви и са им предлагали да отидат в Донбас. Договорът е устен. Казват, че ще ги изпратят без паспорти. Как решават кого да поканят, не е ясно. В началото се обръщат към онези, които са служили в армията. При това избират не такива, които имат да излежават 20 години, а към млади хора, на които им остават няколко месеца.  Версиите за какво ги изпращат в Донбас са различни - едни роднини споделят, че техният близък е поканен да служи, други - за възстановяване на инфраструктурата. По моя информация първата група "доброволци" от "Обухово" вече се приготвят за изпращане, споделя източник пред "Важные истории".

* ИК - изправителна колония

https://www.actualno.com/europe/rusija-sybira-zatvornici-za-pushechno-meso-v-donbas-obeshtava-milioni-v-rubli-ako-zaginat-news_1777969.html

Similar topics (5)