• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#1
Брезов певец


Брезовият певец (Phylloscopus trochilus) е птица от семейство Phylloscopidae. Среща се и в България.


Брезовият певец е прелетна птица и всички индивиди презимуват в Черна Африка. Връща се по гнездовите си територии рано напролет.

Типичен представител на рода Певци: отгоре е зеленикаво-кафяв, а коремът е светлокремав. Прилича на еловия певец, но брезовият певец има по-светли крака, както и по-дълга и по-светла човка. Еловият певец достига 11 сантиметра.

Гнезди в северните и в по-умерените части на Европа и Азия.

Обитава откритите горски участъци.

Насекомоядна птица.

Гнездото строи в ниските храсти.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Брезов певецОписание:
Дължина на тялото: 11 – 12 см. Размах на крилата: 17 – 22 см
Оперението отгоре е кафяво-зелено със светла вежда над окото. Отличава се от еловия певец (Phylloscopus collybita) по песента си, светлите крака и по-дългата крилна проекция.

Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и паяци, които събира по листата на дърветата. Обитава широколистни гори с гъст подлес, крайречни гори и храсталаци, по-рядко – иглолистни гори.

Гнездене:
Гнездото е разположено ниско по храстите или на земята. Снася 6 – 7 яйца, има едно поколение годишно през периода април-юни.

Разпространение в България:
У нас има изолирани единични находища в цялата страна.

Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април, а есенната – през септември.

Заплахи:
Интензификация на горското стопанство, изсичане на подлеса и крайречната растителност.

Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.

https://bspb.org/ptici/Брезов певецWillow Warbler (Phylloscopus trochilus) song
#2
Сред най – разпалените  хулители на Язова  е Елисавета Багряна, която пък е имала извънбрачна връзка с мъжа на Дора Габе. Като по-хитра е успяла да сключи брак с него в един момент.  Всъщност Дора може би лесно приема тази раздяла, защото  остава бездетна, тъй като точно мъжа й я кара да направи аборт в следствие, на който получава усложнения. По- невероятно е че след смъртта на общия им мъж двете остават близки приятелки и по време на цялото им литературно творчество са споделили общо петима мъже, те такива моралистки са били  :makeup:

Чест и прави на Я. Язова, че не се е поддала на комунистически натиск и не е омърсила себе си й като творец. А човека, който най – много и е навредил  е възлюбения й професор Балабанов – това е без всякакво съмнение. 
#3
Водопад Горица в Рила

Овчарченски водопад Горица в северните склонове на Рила планина. Красив, висок, буен, шумен, пълноводен, далечен. Малко ходене, лесен достъп, приятна и добре поддържана и обозначена екопътека. Хубаво място за кратка разходка. Твърде кратка разходка. Следват подробностите.


Водопад Горица в Рила

В една юлска неделя решихме да посетим поредния водопад – водопад Горица, наричан още Овчаренски водопад, тъй като лее водите си над рилското село Овчарци. Водопадът е висок около 39 метра. Водите му са буйни и шумни. Реката също се казва Горица, както и екопътеката, която отвежда до водопада.

Как се стига до началото на пътеката към водопад Горица

Екопътека Горица започва над село Овчарци, което се намира на около 4 километра западно от Сапарева баня. Отбивката за водопада е вляво, на влизане от Сапарева баня, веднага след централния площад на селото. След това се продължава право нагоре към планината по асфалтов път. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици.


Водопад Горица над село Овчарци – в началото на екопътеката

Вляво от паркинга е началото на пътеката. Има информационни табла.


По екопътека Горица

Особености на маршрута

Екопътеката започва с няколко широки стъпала, продължава като горска пътека, следват поредица каменни стълби, а след тях – дървено мостче вдясно, още малко ходене и водопадът се вижда.

Пешеходната разходка по екопътеката от паркинга при тепавиците до мястото за наблюдение на водопада отнема около 15 минути. По-малко от четвърт обиколка на Северния парк в София.


Водопад Горица – каменните стълби по екопътеката


Водопад Горица – екопътеката


Дървеното мостче преди водопада

Има изградена малка площадка за наблюдение с пейка.


Площадка за наблюдение на Овчаренския водопад

Красива гледка, но за съжаление от това далечно спрямо водопад Горица място не може да се усети самият водопад. Не могат да се почувстват пръските и свежестта му.

Това, разбира се си има своето обяснение – там се намира вододайната зона на региона и достъпът до нея е ограничен. Разбираемо е, но малко разочароващо за любителите на природни забележителности.


Водопад Горица в целия си ръст

Продължение на разходката

Ние решихме да продължим с разходката и да я превърнем в поход. Върнахме се при мостчето, което отклоняваше пътеката вляво и от там поехме нагоре по една естествена горска пътека. Бяхме чели, че по реката нагоре има още няколко водопада, но не намерихме информация къде са точно и как се стига до тях. Затова тръгнахме да ги търсим. Вървяхме повече от половин час право нагоре. Пътеката ставаше все по-тясна, все по-стръмна и все по-обрасла. По едно време пресякохме малко поточе, но като цяло се отдалечавахме от река Горица, по която трябваше да се намират водопадите. Накрая проходимостта по пътеката стана съвсем трудна поради гъстата растителност и се отказахме. Върнахме се безславно до началото на екопътеката. Но все пак ни остана тръпката от горския преход и горските ягоди, с които се освежихме.

Други две забележителности в района, които посетихме през този ден бяха гейзерът в Сапарева баня, всъщност с този гейзер започнахме, и Ресиловският манастир ,,Покров Богородичен".


Гейзерът в Сепарева баня


Ресиловски манастир

След има-няма пет години повторихме разходката до водопад Горица. Този път беше в началото на февруари. Очаквахме да видим водопадът по-буен, но не беше. Рила си е Рила – най-високата планина – и разбираемо все още беше рано за снеготопенето. Все пак ни хареса – направихме си хубава зимна разходка, а и водопад Горица си беше красив и така.

https://drumivdumi.com/
#4
Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда


Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература.

Предложението е подписано от председателката на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Номинацията е направена още през януари и е одобрена от всички 51 члена на българския клон на международната организация, каза председателката Здравка Евтимова:

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата награда за литература дойде от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата награда. Негов екип ни помогна да не допуснем фактологически грешки, да посочим точно кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - така че разполагахме с пълна и точна информация за постиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което много се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет".

Георги Господинов е най-награждаваният извън България български писател, както и най-превежданият – негови творби има на повече от 20 езика. Романът му ,,Времеубежище" получи голямата италианска литературна награда ,,Премио Стрега Еуропео", а наскоро романът излезе и във Великобритания.

Спечели и голямата награда за литература на Атина.

Досега Господинов има издадени четири книги с разкази, като по някои от тях са правени и филми - като анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", който беше номинаран за "Оскар".

Днес стана ясно, че Георги Господинов е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori. Номинацията на Господинов е за романа ,,Времеубежище" (изд. ,,Жанет 45,,), който през последните месеци спечели не само сърцата на хиляда читатели по целия свят, а и положителни критики от престижни международни издания. На италиански романът носи заглавието Cronorigugio.

Останалите имена, които намериха място в краткия списък на наградата Gregor von Rezzori, са: Луиз Eрдрих, Бенджамин Лабатут, Хавиер Мариас, Робин Робъртсън. Фестивалът ще се проведе в дните от 30 май до 1 юни 2022 г. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.

https://bnr.bg/post/101652269/georgi-gospodinov-e-nominiran-za-nobelova-nagrada
#5
Петелът – неизменна част от българската сватба в миналото

В Етнографската експозиция точно до младоженеца гордо стои един... петел. Щом го зърнат, децата веднага възкликват ту весело, ту учудено. И с право. Днес, когато хората се женят не се съпровождат от петел. Да, но в миналото не е било така, петелът е бил неизменна част от сватбата, при това жив и украсен с шарена кърпа и с наниз от червени люти чушки. Имало е определен човек, роднина на един от младоженците, който е ,,отговарял" за него и присъствието му е предизвикавало много смях и закачки. А защо точно петелът е бил удостояван с такова уважение по време на сватбата? Петелът е домашната птица, която се събужда най-рано и първа възвестява идването на новия ден, неслучайно има израз ,,по първи петли". В тази връзка петелът е символ на новото начало, а какво олицетворява сватбата – нов съюз. Петелът огражда домашното пространство, а двамата млади тепърва ще създават такова. А и коя друга домашна птица така отчетливо символизира мъжкото начало...

Полина Иванова – екскурзовод, Етнографска експозиция, Регионален исторически музей Бургас

#6
Украинската армия взриви руски склад със 180 войници на противника вътре


Украинската армия е успяла да взриви руски склад, в който са се намирали военнослужещи на врага, съобщи Оперативно-тактическа група ,,Изток" на Украинската армия. При атаката наведнъж са загинали 180 руски войници, които по това време са били в склада.

Според ежедневното комюнике на групата освен 180-те жертви, дадени от противника, руската армия е изгубила в зоната на действие на ОТК ,,Изток" 2 танка, 5 бойни машини на пехотата, 3 БТР-а, 3 артилерийски системи, 3 минохвъргачки и 3 безпилотни летателни апарата. Частите са отблъснали и три руски атаки по тяхното направление.

Генералният щаб на украинската армия съобщава още за 9 спрени атаки в района на Донецка и Луганска области. В това направление са унищожени 3 руски танка, 8 артилерийски системи и 18 БТР-а. ,,Силите на противовъздушната отбрана свалиха 6 безпилотни летателни апарата Орлан-10 и един разузнавателен безпилотен ZALA.

Генералният щаб на Украинските въоръжени сили съобщава, също така, за настъпление на противника на Изток. Руските сили са обстреляли с артилерия украински позиции в Циркун и са предприели разузнаване с бой в района на Пасик, където са претърпели загуби и са се оттеглили. Противникът е нанесъл въздушни удари по Краматорск, Лиман и Славянск, като при подкрепата на артилерията руските части настъпват в направлението на Лиман. С най-голяма сила продължават боевете около Северодонецк, където силите на Руската федерация ще се опитат да осъществят пълно обкръжаване на града.

Според аналитици от Института за военни изследвания (ISW) руските сили са се отказали от усилията за постигане на едно по-голямо обкръжаване на украинските войски в Източна Украйна и вместо това се опитват да си осигурят по-малки области, което би им дало постепенно постигане на превъзходство.

https://offnews.bg/sviat/ukrainskata-armia-vzrivi-ruski-sklad-sas-180-vojnitci-na-protivnika-va-777496.html
#7
Бунт на борда: 204 бойци от Донецката република отказват да се бият за Русия в Луганск


204 бойци от силите на т. нар. Донецка народна република обявиха бунт и отказаха да заминат и да се сражават срещу украинската армия на територията на друго непризнато териториално формирование - Луганската народна република.

Видеоклип с обръщение на разбунтувалите се военни до гражданите на ДНР беше публикувано в телеграм канала на Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. Ето и част от изявлението на недоволните военни:

"Уважаеми съграждани на ДНР, ние, военнослужещите от 107 стрелкови полк, 4 батальон, трета, втора и четвърта рота, 204 души, отказваме да отиваме като пушечно месо в ЛНР, съвсем друга република. С нас бяха проведени маса незаконни действия, нас ни мобилизираха незаконно в нарушение на заповедта, не ни бяха проведени медицински изследвания по време на мобилизацията.

Нас неведнъж ни лъгаха и с лъжа се опитваха да ни закарат на територията на ЛНР, където по непотвърдени данни, ние вече сме част от някакво казачество, доброволно влязло в редиците на въоръжените сили на ЛНР и ще мрем там. А за да умреш там не трябва много време. В продължение на три месеца ние водихме борби за освобождението на Мариупол.

Мариупол е освободен, но ние пушечно месо не искаме да ставаме. За пореден път с лъжа се опитват да ни закарат от 21 шахта в гр. Ханджонково, където ни чакат представители на кабинета на Пушилин и, където са длъжни да изслушат всички наши законни искания, където сме длъжни дори да напишем до военната прокуратура обяснителни записки и отчети за незаконните действия и нарушенията на нашето командване."


Обръщение от името на 204 военнослужещи на 107 стрелкови полк

https://offnews.bg/sviat/bunt-na-borda-204-bojtci-ot-donetckata-republika-otkazvat-da-se-biat-777517.html
#8
Полк. Борис Дрангов - животът и делото на един герой!

#9
Axel Rudi Pell - Your Life (not close enough to paradise)

#10
Днес обнових модула Simple Audio Video Embedder до версия 6.0.9

https://custom.simplemachines.org/index.php?mod=2681

Модулът вече има поддръжка на вграждането на "Remote PDF" файлове.

Проба:Обаче за да работи вграждането, връзката трябва да е https, а не http