• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

За българитѣ въ Украйна Христо Ботевъ е олицетворение на активния будитель

Започната отъ Nordwave, 27 Сеп 2018, 21:13:38

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Nordwave

Тази информация е от 2009г.

«Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира»

Христо Ботев
На 13 ноември 2009 година по инициатива на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна», в Прохоровски сквер в гр. Одеса тържествено беше открит паметник на безсмъртния български публицист, революционер Христо Ботев. Архитектор на памятника е Владимир Глазърин, скулптор - Таисия Судбина.

Христо Ботев е най - голямото духовно и поетическо извисяване, до което се е допомогнал българският народ в своята многовековна история най - голямото и безспорното. Изключително надарен и многостранен в своите интереси и своите прояви, той надскача граници за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време.

Превъзмогвайки ограниченията на една действителност, чудовищно изостанало в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал да стигне до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка, за да увенчаят избраниците на човешки род.

Христо Ботев бил ученик на Одеска гимназия в период на 1863-1865 година, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.

Тържествената церемония беше открита от Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» - Юрий Иванович Граматик, който сподели, че за българите е голяма чест, че този човек е живял и учил в гр.Одеса. Христо Ботев внесе неотемен вклад в образователната сфера. Откриването на паметника е допълнителен вклад за украино - българските връзки. Също на тържеството присътстваха: Председател на Одеска обласна държавна администрация - Николай Дмитриевич Сердюк; Председател на Одеския областен съвет - Николай Леонидович Скорик; Заместник - председател на обласния съвет - Георгий Иванович Арабаджи; началник на обласната постоянна комиссия по културата и историческото наследие на националните малцинства и религиите - Качанов Сергей Георгиевич; Председател на постоянната комиссия по опазването на обектите на културното наследие на Одески градски съвет - Шнайдер Станислав Аркадевич; Генералния консул на РБългария в гр. Одесса - г- н Георги Проданов; Председател на българско културно- просветно дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи «Родолюбец» гр. София - Никола Караиванов; Началник на обласното управление на националностите и религиите - Ярослава Олексеевна Резникова; Владъка Белгород -Днестровский - Алексий; Вице - Президент на Асоциацията на българите в Украйна - Светлана Драгнева и представетели на общественноста от региона.

Всички присътстващи имаха въжможност да чуят литературно - музикална композиция «Безсмъртния Ботев» от учениците на български културно- просветен център «Аз Буки Веди» при Конгреса на българите в Украйна».

По случай на откриването на паметника на Христо Ботев пред гостите беше изнесен празничен концерт от народния танцов състав «Колорит» Измаилски район, с. Каменка и танцов състав «Лудо - Младо» на младежки клуб «Актив».

ЕКАТЕРИНА ГЕРЖИК

http://www.bolgari.org/bylgarite_v_odesa_otkrixa_pametnik_na_xristo_botev-o2-157.html
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Nordwave

Тази информация е от 2010г.

Честване на 162 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари в гр. Одеса, Украйна се отбеляза 162-годишнина от рождението на националния публицист, революционер Христо Ботев. Той живее само 28 години, но създава вечни творби, които и днес звучат актуално. По този случай беше проведен митинг-поклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер и плочата на бивша Втора Одеска гимназия, където той учил през 1865 година.

Да изразят своя почит и преклонение пред великото дело на поета - революционера присътсваха: Генералния консул на Р България Георги Проданов, Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Юрий Граматик, учители и ученици, представетели на други обществени дружества.

Думи за живота и подвига на Ботев бяха изнесени от Президента на Конгреса на българите в Украйна -Юрий Граматик. Учениците на български културно - просветен център «Аз Буки Веди» изнесоха рицитал по творбите на поета.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил) - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово. По- късно се завръща в Калофер, продължава учението си по ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва ученик във Втора Одеска гимназия през 1865 г.

Известно време е учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник «Гайда» е публикувано първото стихотворение на Христо Ботев «Майце си». От октомври 1867 г. живее в Румъния . Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата във вестник «Дунавска зора». През следващите години се мести от град на град, известно време живее с Васил Левски. През 1872 г. е арестуван за консперативна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Васил Левски и Любен Каравелов. Започва активната му дейност като журналист и под неговата редакция започва да излиза новия орган на революционната партия «Знаме». През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката «Песни и стихотворения». През 1876 г.- вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета. Става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба «Радецки» и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 е последния тежък бой - привечер след сражението Христо Ботев е пронизан от куршум и умира.

Организираният митинг-преклонение е едно голямо признание пред живота и дейността на Христо Ботев.

http://www.abuodes.org.ua/
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Hatshepsut

Антон Киссе: За българите в Украйна Христо Ботев е олицетворение на активния будител

02 юни 2010 | 17:19 | Агенция ,,Фокус"

Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, пред Агенция "Фокус".

Фокус: Г-н Киссе, ще разкажете ли повече за инициативата да се поставят два бюст-паметника на Христо Ботев в Украйна?
Антон Киссе: Идеята е да поставим паметник на Христо Ботев в Кировоградска област, в село Олшанка и в град Арциз, Одеска област. Това е идея на Асоциацията на българите в Украйна и на нашите дружества – Арцизкото районно дружество и Олшанското дружество. Това решение беше прието миналата година на заседанията на Изпълнителния комитет на асоциацията. Тази инициатива за една година успяхме да я организираме, за да сложим тези бюстове. Днес откриваме паметника в Олшанка. За събитието пристигна посланикът на Република България в Украйна г-н Димитър Владимиров. Присъства и делегация от асоциацията. В Арциз ще открием паметника на 5 юни.
Фокус: Защо именно там решихте да поставите бюст-паметниците на Христо Ботев?
Антон Киссе: Решихме да са в Кировоградска област, защото най-първите българи са дошли тук преди повече от 236 години. Това са най-първите българи, които са се заселили в Украйна. Днес се отбелязва денят на Христо Ботев, на всички сподвижници за българщината. По този начин ние се прекланяме пред паметта на Христо Ботев, паметта на неговите съвременници. Виждаме, че на този етап трябва нов импулс, нов емоционален възрожденски взрив. Ние правим максималното, което зависи от нас, от българите в Украйна, за да запазим духа, традициите, българския език именно в Кировоградска област, централната част на Украйна. Тук, за съжаление, се затрива българският език. Трябва да внесем нова форма на работа, нов подем – емоционален, за да можем да съхраним българщината в този край. Тук върви асимилация, което силно ме тревожи. По-рано тук имаше три български села. Сега се намалява количеството на българите, все по-малко се чува българска реч. Това ме тревожи. Вчера имаше заседание на Изпълнителния комитет на асоциацията, на което обсъдихме всички тези проблеми. Приехме решение да се обърнем към България, която да изпрати тук спешно преподавател по български език и история и един хореограф, за да може да обърнем на това особено внимание. От наша страна искаме да развием тук кръжоците, художествената самодейност, да ги съхраним, финансираме и подкрепяме. Има финансова подкрепа от местните власти, асоциацията, родолюбивите българи, защото тези въпроси са силно актуални. Радваме се, че имаме подкрепа и предполагам, че и България ще съдейства по тези въпроси. На нашето заседание присъства българска делегация от град Алфатар, начело с г-жа Радка Желева, кметицата. Тя оглавява делегацията, която посещава провеждащите се мероприятия. Алфатарци активно помагат на олшанци.
Фокус: Защо именно на Христо Ботев решихте да направите паметник? С какво той трябва да бъде запомнен?
Антон Киссе: За местните дружества той е олицетворение на активен будител. Той е най-известната българска личност тук. В историята има много известни личности, но хората тук смятат, че това е най-известната личност, най-достъпен с неговите действия, както и въпреки краткия му живот – с активната позиция за времето, в което той е живял. Заради това приехме такова решение и го подкрепихме. Може би голяма роля изигра активното сътрудничество с фондацията на Ботев в България. Има пряка връзка. Получихме подкрепа от Боян Ботйов. Той оказа съдействие за разпространението на идеите на Христо Ботев. Преди две години открихме паметник на Васил Левски в Запорожка област, в град Бердянск. Всичко много зависи от нашите партньорски отношения с неправителствените организации в България.
Фокус: Кой е авторът на двата бюст-паметника на Ботев?
Антон Киссе: Ние, Асоциацията на българите в Украйна, дадохме част от средствата. Главният действащ и контролиращ орган – това е фондацията на Боян Ботйов. Той се беше заел с тази задача, ние му помагахме финансово.
Фокус: С какви други инициативи българите в Украйна ще почетат паметта на Христо Ботев?
Антон Киссе: Днес откриваме паметник в Олшанка. В град Одеса Одеското областно българско дружество провежда митинг, поклонение и поставяне на цветя пред паметника на Христо Ботев, до плочата на Ботев на стената на гимназията, в която е бил той, както и там, където в учителствал – в село с. Задунаевка, Арцизки район. Там представители на делегацията, както и наши представители ще проведат митинг, ще има четене на Ботеви произведения в училищата, ще има посещение на Музея на Христо Ботев в Задунаевка. Такива големи тържества ще има по този случай.

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Венци пред паметника на Ботев в Одеса


Наши сънародници от Украйна пред паметника на Христо Ботев в Одеса

165-годишнината на Христо Ботев бе почетена достойно и от нашите сънародници в Украйна

Десетки българи от Одеса се поклониха пред паметта и делото на гениалния поет и революционер. Те поднесоха венци и цветя пред неговия бюст-паметник, издигнат на площад ,,Прохоровски" в центъра на града.
 Ученици от просветния център ,,Аз, буки, веди" бяха подготвили кратка културна програма с  рецитал по бесмъртните стихове на Ботев и изпълнения на възрожденски патриотични песни. Участие взе и танцовият състав ,,Лудо-младо" към български младежки клуб ,,Актив".

 ,,Христо Ботев е не само даровит и многостранен в своите интереси и дела. Той надскача граници, за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време. Превъзмогвайки ограниченията на една епоха, чудовищно изостанала в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и с готовност даде живота си в  името на святата цел – свободата на България. За българската общност в Украйна е голяма чест, че Ботев е живял и учил в Одеса", заяви в своето слово пред присъстващите Юрий Граматик – президент на ,,Конгрес на българите в Украйна".
 Христо Ботев е бил ученик в Одеската гимназия от 1863 до 1865 г., а през 1866 г. работи  като учител в село Задунаевка в Арцизки район.

 Паметникът на поета е открит на 13 ноември 2009 година по инициатива на Юрий  Граматик,  в знак на признателност за голямата саможертва на тази титанична фигура от нашата история. Мемориалът е дело на гражданите на Одеса – скулптора Таисия Судбина и архитекта Владимир Глазирин.

http://www.desant.net/show-news/26364/

Hatshepsut

Българите в Украйна почетоха паметта на Ботев


Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер в Одеса, съобщиха от пресцентъра на сдружението.

Така българската общност в Украйна почете паметта на големия поет революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Учениците от Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" рецитираха стихове на Христо Ботев. Цветя и венци бяха поднесени и от Българския младежки клуб "Актив".
Христо Ботев e учил във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област, и в град Измаил. През 1875 година възглавява българското националноосвободително движение и се явява един от националните герои на България.
Юрий Граматик, президент на Всеукраинската организация "Конгрес на българите в Украйна", заяви следното: "Христо Ботев - един от най-достойните българи в нашата история. Христо Ботев е символ на родолюбие и борба за свобода. Като поет и публицист той оставя голямо литературно наследство за поколения напред, неговите творби са актуални и днес, а неговото слово е онази камбана, която държи нашето общество будно. От нас зависи каква история ще учат нашите деца и затова е важно в такъв тъжен ден да говорим за Ботев, също така и за неговите идеи, около които той е събрал хиляди последователи".
В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" бе открит паметник на Христо Ботев.

https://novini.bg/sviat/rusia/426297

Hatshepsut

И в Одеса почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата ни


С полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса и рецитация на стихове, българите в Украйна отдадоха почит на поета-революционер и на загиналите за свободата на България, информира пресцентърът на всеукраинската обществена организация ,,Конгрес на българите в Украйна".

За да почетат героите, пред паметника на Ботев се събраха представители на Българския културно-просветен център ,,Аз Буки Веди" и на Българския младежки клуб ,,Актив", както и много българи, живеещи в Одеса.

,,Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение" – се казва в обръщение на българската организация по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е открит на 13 ноември 2009 г., също по инициатива на "Конгрес на българите в Украйна.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101477196/i-v-odesa-pochetoha-pametta-na-hristo-botev-i-na-geroite

Hatshepsut

Паметници и мемориални плочи на Христо Ботев в Украйна


Българската общност в Украйна почита паметта на Христо Ботев

Името на българския поет и революционер Христо Ботев е трайно свързано с Одеса, Измаил, Болград, Задунаевка. Паметта за него е съхранена и до днес в съвременна Украйна. На територията на страната са са издигнати 6 паметника на революционера. Те се намират в Одеса, Измаил, Арциз, Задунаевка, Олшанка и Ботиево.

В българското село Задунаевка, Болградски район е открит мемориалнен музей "Христо Ботев" - филиал на Одеския литературен музей. Там се намира и къщата, в която поетът е живял през 1866-1887 г. В нейната сграда в момента се помещава къщата-музей "Христо Ботев".

В Одеса Христо Ботев пристига на 14 ноември 1863 година. Той учи във Втора одеска гимназия с класически профил. Там поетът написва първото си стихотворение "Майце си".

Революционерът посещава Историко-филологическия факултет при университета в Одеса в продължение на една година. Към края на 1866 година той напуска Одеса и е назначен за учител в българското село Задунаевка, Бесарабия. Между 1869 и 1870 година живее и преподава в Измаил, често посещава и Болград. 

На 20 март 1978 г. бюст-паметник на Христо Ботев е издигнат в град Измаил. Той е разположен в двора на главния корпус на Измаилския държавен хуманитарен университет.

В Одеса негов мемориален барелеф е поставен през 80-те години на миналия век. Той може да бъде видян на сградата на Втора бивша мъжка гимназия, където Ботев е учил от 1863 до 1865 година.

Негов паметник е издигнат и през 2009 година по инициатива на Конгреса на българите в Украйна.

На 2 и 5 юни през 2010 г., по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна, бяха издигнати два бюст-паметника на поета – в Арциз и Олшанка - места, свързани с българската общност в Украйна.

https://www.bta.bg/bg/bg-world/386221-pametnitsi-i-memorialni-plochi-na-hristo-botev-v-ukrayna

Шишман

Какво ли ще е учудването им: ако разберат мнението на повечето последователи на българското хайдутство за Ботев ?

Hatshepsut

Цитатъ на: Шишман - 06 Яну 2023, 22:03:04Какво ли ще е учудването им: ако разберат мнението на повечето последователи на българското хайдутство за Ботев ?

И какво е меннието на последователите на Българското хайдутство за Христо Ботев? Примерно бих искал да видя официална позиция по въпроса на Сдружението Родопски хайдути или някое друго подобно сдружение.

Да не се окаже, че ти представяш твоето лично мнение (абсолютно маргинално) като общовалидно за всички членове на съвременните хайдушки сдружения в България  :judge:

Шишман

Цитатъ на: Hatshepsut - 07 Яну 2023, 06:21:17И какво е меннието на последователите на Българското хайдутство за Христо Ботев? Примерно бих искал да видя официална позиция по въпроса на Сдружението Родопски хайдути или някое друго подобно сдружение.

Да не се окаже, че ти представяш твоето лично мнение (абсолютно маргинално) като общовалидно за всички членове на съвременните хайдушки сдружения в България  :judge:
Имам поглед над нещата и добре знам какво мислят за Ботев. Сдружение Родопски Хайдути за съжаление са тръгнали по пътя на популизма .

Similar topics (5)

1124

Отговори: 0
Прегледи: 641

488

Отговори: 56
Прегледи: 4840

1595

Отговори: 6
Прегледи: 565

218

Отговори: 15
Прегледи: 1479

641

Отговори: 1
Прегледи: 776

Powered by EzPortal