• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

„Родена въ въздуха" - филмъ за асимилацията на българитѣ въ Гърция

Започната отъ Hatshepsut, 23 Авг 2018, 22:27:21

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2015г.

Излиза филм за асимилацията на българите в Гърция


народната певица Любка Рондова в кадър от филма

Автори са Цветан Томчев и Максим Караджов, премиерата е на 1 декември от 19.00 ч. в Дома на киното в столицата, информира ,,Болгари.нет".

,,Родена във въздуха" е авторски документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.

Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят на български песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. ,,Възродителният процес", провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България.

Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на дискриминация на етническа основа в Гърция.

Основен герой на филма ,,Родена във въздуха" е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета.

След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината ѝ връстници, останали там с погърчени имена.

Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на сънародниците ни.

Гости на премиерата ще бъдат народния певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и историка Спас Ташев.

Филмът е с дължина 35 мин. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите и гостите, а след това се предвижда дискусия.


HatshepsutTopic starter

Филмът "Родена във въздуха" е документален проект, посветен на непопулярната тема за репресиите и последователната  асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.
Това е филм, посветен на съдбата на народната певица Любка Рондова и над 20 хиляди български деца, изселени по време на Гражданската война от Северна Гърция през 1948г.
 Любка Рондова посещава родното си село, Шестево, 60 години след напускането му, но там открива само руините на своя бащин дом. Любка, както и всички прокудени от родните си места от Гърция след Втората световна война не е имала право да се завърне в родната си страна, защото не е приела задължителното изискване за смяна на българското си име с гръцко.
С този филм изпълняваме завета на голямата българска певица да не забравяме историята си и да познаваме творчеството на "песенните българи" от Егея.


Tags:

Similar topics (5)

1124

Отговори: 0
Прегледи: 624

205

Отговори: 9
Прегледи: 1955

641

Отговори: 1
Прегледи: 767

1595

Отговори: 6
Прегледи: 552

Powered by EzPortal