• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ - Единъ народъ сме!

Започната отъ Nordwave, 25 Авг 2018, 21:11:17

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

NordwaveTopic starter

ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ - Един народ сме!


Филмът е сниман без разрешението на гръцките власти. Костадин Костадинов заедно с един оператор обикаля най-големите български градове в Ег......ска Македония - Лерин, Кукуш, Воден и т.н.
Българите живеещи в днешна Гърция са забравени от българската държава след 1944г. След 60 годишна асимилация филма показва, че тези хора още съществуват. Показва, че въпреки насилието, униженията и страха все още помнят, че са българи.

Филма е опит на ВМРО да припомни на българите в днешна България, че тези хора съществуват, че все още помнят България. Материала заснет за 5 дни е доста голям и част от него не е намерил място в 40 минутния филм. Част от срещите с българите също не са показани поради техни молби и поради опасения за тяхната сигурност.Историите на тези хора са покъртителни! И въпреки всичко преживяно българщината в по-старите все още гори. Във филма пред камера застават само най-старите, тези които нямат какво да губят. По-младите се страхуват, страхуват се ако не за живота си то за бъдещето си.

Хората там трудно говорят на български пред чужди хора. Когато са сред свои говорят свободно, но появи ли се грък или чужд човек обръщат на гръцки. Българския който говорят е чист от чуждици и примеси които ние от "горна" България така лесно приемаме.

Повечето хора незапознати със съществуването на тези хора и техните проблеми им се струва, че не е възможно в една членка на ЕС от 25 години една група хора да бъде унижавана и притискана така. Само реакцията на възрастните българи при вида на българска книга може да убеди и разплаче и най предубедените. Хората вземаха книгата, поглеждаха я и я пъхаха под дрехите или в пазвата си. Това се случва сега - 2005 година!!!

Къде са тези самоотвержени и безкористни правозащитни организации които действат в България сега? Къде са защитниците на човешки права? Къде са европейските институции?

За съда в Страсбург е излишно да се говори. Защото Гърция плаща глобите наложени и от съда и след това подалите съдебен иск умират при неизяснени обстоятелства.

Никой от българската държава не се интересува от тези българи. В Гърция има две организации на българите. Една пробългарска и една македонееща се. На македонеещата се от македонската държава се пращат пари, материали и др. На тази която отстоява българщината никой не помага!!! Консулът на България в Солун дори отказва да приеме тези хора и да ги изслуша. Отказва всякаква помощ с думите "Очакваме ратификация на договора за членство в ЕС и не можем да си позволим да разсърдим Гърция ". Този "човек" и "българин" е втори мандат консул на България в Солун!

Филмът "Един народ сме" е само началото на едно по-широко разгласяване на проблема. ВМРО винаги се е интересувало от българите в Ег......ска Македония, винаги се е стремяло да помага с каквото може. В следващите месеци ще се стремим вниманието към тези изоставени българи да се увеличи. След присъединяването на България към ЕС, ВМРО ще увеличи усилията си за запазването на тези българи. Вече няма да има извинение и за българските дипломати да се включат в тези усилия. Няма да има извинения и за гръцките гранични полицаи и гръцките власти изобщо.

Защото времето изтича. Тези които остават помнят една друга България, тази за която гърците им говорят. Тази която ги забрави и изостави.

Филмът ще бъде предоставен за излъчване на всички желаещи телевизии. А в близките 10 дни ще бъде достъпен за теглене през интернет.

Костадин Костадинов
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Hatshepsut

"ЕДИН НАРОД СМЕ"

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов е регионален координатор на ВМРО за областите Варна, Добрич и Шумен. Завършил е "Балканистика" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". 27-годишен. В Казанлък гостува за представянето на своя документален филм "Един народ сме" за българите в Егейска Македония. Според неговите думи, понастоящем в Гърция живеят близо 700 000 българи. Чия беше идеята за този филм, г-н Костадинов?

- Идеята е моя; през 2004 година бях на обиколка в Албания сред местните българи, където снимах подобен филм за нашенците там. И когато бях в най-южното албанско село Връбник, което е на един километър от албано-гръцката граница, ми казаха, че техните роднини живеят оттатък, в Гърция. Тогава реших да видя и да покажа как живеят българите от Егейска Македония, останали в пределите на гръцката държава... И така, през август 2005 година с един професионален оператор и шофьор успях да осъществя този замисъл. За да се покаже състоянието на българското малцинство в Северна Гърция.

Кой финансира този проект?

- ВМРО и частни спонсори, както и Община Бяла. Този градец е известен с това, че 3/4 от неговите жители са българи - преселници от Егейска Македония. На времето са докарани с кораби от Солун и са заселени тук, на мястото на изселени гъркомани.

И какво казва на публиката твоят филм, кажете го за хората, които не са имали възможност да го гледат?

- Филмът показва две много прости истини, които обаче много дълго време са оставали скрити от българския народ. Първата е, че в Егейска Македония сега живеят половин милион българи. Естествено, тази цифра е по преценка на ВМРО; защото според официалната гръцка статистика, там живеят 100 000 "славяногласни елини". Гърция отрича наличието на каквото и да е малцинство... И ако прибавим към тях българите от Западна Тракия, които са мохамедани, бройката набъбва още повече... А ако добавим и българите-гастарбайтери, това число може да надхвърли 700 000 души... Втората истина е за политиката, която Гърция провежда спрямо България, спрямо българщината. Надписите "Смърт на българите" се срещат често, особено там, където живеят българи - във Воден, в Лерин, в Костур, Сяр, Драма, дори около Кавала. И да си българин в Гърция е нещо, което по презумпция те прави виновен, това е наказуемо. А в Гърция българщината е преследвана от 1912 година до сега неспирно... Понастоящем българите там нямат право на български имена, на сдружаване. Сега сме в ХХI век и за една държава, член на Европейския съюз, това звучи абсурдно, но е истина. Заради това заснех и този филм... Да се надяваме, че с влизането на България в ЕС нещата ще започнат да се променят, но за това трябва активна политика от страна на българската държава. Нашите държавници трябва да настояват да бъдат спазвани човешките права на нашите сънародници зад граница...

Добре, наистина ли е опасно човек да заяви, че е българин в Гърция?

- Моите впечатления са, че е опасно. Защото младите хора в разговор на четири очи си признаваха, че са българи. Но когато видеха повече хора около себе си, отказваха да говорят на български. И това бяха най-смелите от тях. Повечето, въпреки че видимо разбират български, отказват да го говорят пред непознати хора. Местните българи ни предупредиха, че може да имаме проблеми, ако снимаме открито. Ние нямахме официално разрешение за снимки, но се оказахме по-големи късметлии от проф. Благой Шклифов, който загина в Гърция при съмнителни обстоятелства. Той беше най-добрият български диалектолог; през 2003 година по пътя за Сяр го блъска кола със загасени фарове. В болницата уж му вземат кръвна проба за алкохол, а след един ден той умира... Този филм е заснет в негова памет.

И още нещо - в една църква видяхме икона-стенопис на светите братя Кирил и Методий, чиито български имена са замазани с боя и отгоре са написани на гръцки. А свети Методий държи празен свитък, на който е заличена българската азбука. Това важи за всички църкви, в които влизахме - имената на светците са писани по-късно на гръцки.

Вярно ли е, че БНТ е отказала да излъчи филма "Един народ сме"?

- Филмът беше излъчен по националната кабелна телевизия "М-SAT". Отделно филмът е качен във всички сайтове, които предлагат такива филми. Сега е на разположение в http://www.bol.bg, където е на второ място по интерес след "Властелина на пръстените"; в сайта на ВМРО също го има. Всеки, който разполага с достъп до интернет може да го изтегли безплатно... Но, наистина, в БНТ отказаха.

И нека завършим с нещо много важно - въпреки всичко, в Егейска Македония се наблюдава някакво раздвижване в положителна посока. Българинът Николай Стоянов от град Воден (Едеса) създаде сдружение на българите...

- Да, сега има две организации на българите от Егейска Македония; едната е пробългарска, другата е проскопска. Първата се нарича "Български човешки права", нейният лидер Николай Стоянов от 1999 година, откакто се занимава с правата на българите, е без работа. А домът му е нашарен с надписи "Смърт на българина", "Смърт на предателя Стоидис". Поради този натиск организацията е на ръба на оцеляването. Другата, проскопската организация, се подпомага изключително силно от Република Македония; това е партията "Небесна дъга" или на местния диалект - "Вино-жито". Тази партия разполага със свои кметове, общински съветници. Това сдружение съществува благодарение финансовата и всяческа морална подкрепа от страна на македонската държава. Докато Николай Стоянов отишъл да поиска 200 долара от българския консул в Солун за поддържане на сайта на "Български човешки права" - и консулът му отказал. За да не сме си разваляли отношенията с Гърция, тъй като разчитаме на подкрепата й за членството ни в ЕС! Виждате за какво става въпрос...

Hatshepsut

Българите в Беломорска Македония

През 2005 г. снимах първия филм за забравените българи в Беломорска Македония - "Един народ сме". Никога няма да забравя как на границата ни върнаха два пъти за глупости, как не ни пускаха да минем с камерата, как в едно българско село в Костурско полицията ни арестува за кратко, само защото пеехме на висок глас в колата народната песен "Смиляна" на Любка Рондова, как видяхме хора, чиито бащи и дядовци са били убити от гърците само защото са били българи, как същите тези хора се озъртаха, когато говореха с нас на български, защото ги беше страх да не ги чуе някой грък, как дори и днес гърците заличават всички следи от българщината в нашето Беломорие.

Това беше през 2005 г. Бях на 26 години, България не беше в Европейския съюз. Сега, през 2018 г., съм на 39 години и България е в ЕС. Единственото нещо обаче, което се е променило за тези 13 години, е минаването на границата, което става лесно и бързо. Всичко друго обаче си е същото. Понеже непрекъснато слушам мантрите как ЕС е панацея за всички проблеми, как разрешава национални противоречия и малцинствени проблеми, решиха да направя един кратък репортаж за днешното състояние на българщината в Беломорска Македония. В него ще видите старият български град Костур, намиращата се в него църква ,,Свети Архангели Митрополитски" (където и изобразен българският цар Михаил II Асен), комитското гробище до с. Апоскеп (където са погребани десетки български четници и войводи от ВМОРО), с. Шиштево и родната къща на народната певица Любка Рондова, базиликата "Св. Ахил"  на о-в Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро, където се намира гробът на българския цар Самуил.

На нито едно от тези места няма да видите дори и най-малък знак, че те са част от българското културно наследство. Да не говорим за това, че българското малцинство в Гърция продължава да е непризнато - за гръцкото правителство българи в Беломорска Македония няма и никога не е имало. Е? Нали ЕС решава всякакви проблеми? Или решава всякакви други проблеми, само не и български?

Тук е момента да спомена и нещо друго. Все пак за да се случи каквото и да е в това направление трябва да има активност и от страна на българското правителство. А то, откакто сме влезли в ЕС, мълчи - срамно и жалко мълчи. Не че и преди това е говорило каквото и да е по този въпрос, разбира се. Общо взето нашите правителства мълчат от 1944 г. насам. Още по-срамното е, че през 7 от последните 10 години страната ни се управлява партии, определящи се за патриотични. Нещо повече - от 2007 г. досега в Европейския парламент непрекъснато има български евродепутати, определящи се като патриоти (първо от Атака, а сега от т. нар. ВМРО). За тези 11 години нито един от тях, нито веднъж, повтарям, НИТО ВЕДНЪЖ, не повдигна въпроса за българското малцинство в Гърция и за спазването на неговите права.

Толкова по този въпрос, изводите ги оставям на вас. Аз мога да кажа само едно нещо за финал - време ни е за Възраждане! И ще направя всичко по силите, заедно с моите съмишленици от Възраждане, сънародниците ни в Беломорието да получат закрилата на българската държава.

Костадин Костадинов


Hatshepsut

Невидимите българи в Южна Македония


Автор: Румен Иванов


Новата книга на Румен Иванов, посветена на българското население в Егейска Македония е логично продължение на усилията на автора за изясняване в максимална степен и осмисляне на миналото и настоящето на една немалка част от нашия народ – на стотици хиляди хора с български корен, които като че ли остават ,,невидими" за нас. И това е така, независимо от сериозното присъствие на дейци от тяхната среда в националната ни история и култура от векове... Нещо повече, българите – бежанци от Егейска Македония, играят съществена роля в новата ни история на национално и регионално равнище, за което има много, и много примери.

Хронологически в изследването е акцентирано на периода от последните десетилетия на османското владичество в Македония до съвременната епоха. Водещ в него е етнодемографският подход, към който авторът има подчертан афинитет. Въз основа на разнообразни исторически извори от домашен и чужд произход, сред които се открояват многобройните статистически сведения, Румен Иванов аргументира основната си теза – че т. нар. ,,славофонно" население в Егейска Македония е българско по своите етнически характеристики.

В своята книга авторът се е постарал да даде отговор на много въпроси, включително и на такива, които дори не се поставят! Не се поставят, защото съвременното ни общество и неговите елити са ,,развили" у себе си повече от спорни качества. Едно от тях е т.нар. политическа коректност, включително към нашите съседи, а и към ,,големите" играчи в европейската и световната политика. В този смисъл изследването е и своеобразен призив към българската държава, а и към българското общество като цяло, за излизане от състоянието на нихилистичен унес, което като че ли нито равноправното членство на страната ни в Обединена Европа, нито нарасналото самочувствие (в последно време) на българския държавно-политически елит, не могат да нарушат.Тегло    0.396 кг

Автор    Румен Иванов

Година на публикуване    2021

Страници    302

Корица    Мека

Размер    14.4 х 21.4 см

https://edelweiss-press.bg/

Tags:

Similar topics (4)

Powered by EzPortal