• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Луковмаршъ 2023

Започната от Hatshepsut, 01 Януари 2023, 08:36:32

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Добавени събития

HatshepsutTopic starter

Луковмарш 2023

Дата: 25 февруари

Първите материали за Луковмарш 2023 (лепенки и календар) са вече готови:

https://www.facebook.com/lukovmarsh/


Откриване на кампанията за Луковмарш 2023


ПЕТЪК, 6 ЯНУАРИ 2023 Г. ОТ 18:30 Ч. ДО 20:00 Ч.

Както всяка година, по традиция на 6 януари поставяме началото на кампнията за Луковмарш. Дата преплела съдбите на четири личности, оставили траен отпечатък в българската история. Това са революционерът и поет Христо Ботев, ген. Никола Жеков, ген. Христо Луков, както и дисидентът Илия Минев.
Ще посетим първо паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. След кратка церемония там ще отидем до паметника на Илия Минев, близо до НДК, също за кратко възпоменание, отдавайки почит към герои от няколко различни поколения, но имащи един идеал - борба за България.

Начален час: 18:30

Сборен пункт: Гр.София, Входа на Борисовата градина от към езерото Ариана.

https://www.facebook.com/events/860931128289478/

FELDMARSCHALL

Първият Луковмарш беше през 2003г. ! Този ще трябва да бъде юбилеен - 20 години ! :cool:

HatshepsutTopic starter

Открихме кампанията за юбилейния двадесети Луковмарш


По традиция кампанията за Лукомарш бе открита на 6 януари – една дата изпълнена с дълбок символизъм. Дата, която за нас олицетворява сакралност, традиция и приемственост. Защото освен, че тогава се чества Богоявление, с 6 януари е свързан и житейския път на четирима от стожерите на българския национализъм. Четири ярки личности, представящи различните поколения български националисти – поетът революционер Христо Ботев, символ на национално-освободителното ни движение; генералите Никола Жеков и Христо Луков – герои от войните за национално обединение и последователно водачи на Съюза на българските национални легиони; Илия Минев – един от символите на антикомунистическата съпротива в България. С церемония в тяхна чест кампанията ни официално започна.

Участниците в събитието се събраха в 18:30 ч. пред входа на Борисовата градина, до езерото Ариана. От там се отправиха към паметника на Христо Ботев, където под светлината на факли се състоя първата церемония. Пред присъстващите говори Александър Петрев от младежката организация на БНС. Той произнесе реч, в която подчерта връзката и приемствеността между четиримата герои, и наблегна на ключови моменти от тяхната борба. Словото му завърши с призив към младежите да продължат борбата и да пазят паметта на героите, за да бъдат техни достойни наследници.

След това присъстващите поставиха цветя на паметника на героя и запазиха минута мълчание в негова памет. Когато поклонението приключи, участниците се отправиха към следващата дестинация – паметника на Илия Минев, намиращ се в градинката "Баня Лозенец", между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Черни връх".

Церемонията там започна с реч на Борис Поптодоров, също член на младежката структура на БНС, в която той припомни житейския път и тежките изпитания, през които е преминал националистът дисидент Илия Минев. Посланието на Поптодоров към присъстващите младежи бе да се ръководят от този пример и да възпитават у себе си същите качества – готовност за лишения и абсолютно себеотрицание в името на Родината.

След него слово държа Тодор Щраков, отново член на младежката организация на БНС. В речта си той отправи няколко призива към присъстващите. Първият бе да не позволяват за тях, често споменаваните качества като героизъм, себеотрицание и храброст, които са притежавали Ботев, Луков, Жеков и Минев, да се превърнат просто в празни думи. А да ги възприемат живо, като нещо към което да се стремят и към което да водят действията им. Втория призив бе да не гледат на историята и личностите на героите ни, като нещо далечно и откъснато от съвремието ни, а да са със съзнанието, че са част от историческия процес и с действията си трябва да се стремят да са достойни наследници на нашите предци. Защото това е една от целите на предаването на пламъка на родолюбието.

В края на събитието говори и водача на софийската структура на БНС – Пламен Димитров. Той подчерта, колко пряка е приемствеността между поколенията националисти и как тя не е просто предаване на абстрактни идеи, а е живо и директно общуване между всяка генерация. Това бе илюстрирано с примери, започващи от това, как поколението на национал-революционерите повлиява следващото – ген. Христо Луков е син на най-младият опълченец на Шипка, докато ген. Никола Жеков служи заедно с много от герои от национално освободителните борби. Те двамата, на свой ред, подкрепят новата генерация български националисти в лицето на младежите създали Съюза на българските национални легиони. А един от най-видните членове на СБНЛ е Илия Минев. Луковмарш като събитие, започва след като младежи от БНС посещават панихида в памет на ген. Луков, организирана от стари легионери, оцелели от ада на комунистическите лагери. Някой от тези легионери дори се вливат в редиците на новата родолюбива организация, а други и техни наследници и съмишленици и до днес посещават марша. По този начин щафетата е вече предадена на нашето поколение и от личните ни усилия зависи, дали ще се окажем достойни наследници на предците ни.

След това слово, присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Илия Минев и паднаха на колене, за да почетат героите. С това и церемонията завърши.

Тази така важна за българският национализъм дата ежегодно ни напомня, че историята е нещо живо, което ние оформяме всеки ден, чрез всяко свое лично действие или чрез общите ни усилия. Вече над 20 години от БНС се стремим не просто да поддържаме паметта за героите ни, но и да се борим според силите си за по-доброто бъдеще на нашия народ. Затова и тази година, на 25 февруари, отново ще излезем на улиците в столицата ни, за да почетем делото на генерал Луков и плеядата български герои, отдали живота си за нас.

https://www.lukovmarsh.info/

HatshepsutTopic starter

Лекция на проф. Никола Алтънков за Легиона в щаба на БНС


Като част от кампанията за тазгодишния Луковмарш на 21 януари в централния щаб на БНС се проведе лекция на тема ,,Интелигенцията в Царство България и СБНЛ". Гост-лектор бе професор Никола Алтънков, който вероятно е най-добрият познавач на националистическите движения в България от периода след Първата световна война. Това се дължи не само на задълбочените проучвания, които е провеждал, но и на личните му контакти и познанства с едни от основните фигури на националното ни движение в онези години. Сред тях са един от основателите на Съюза на българските национални легиони Иван Дочев, легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов и иконата на антикомунистическата съпротива в България след 1944 г. – легионерът Илия Минев.

Самият професор Алтънков има не по-малко бурна съдба, което го прави и толкова интересен лектор. Като млад самият той става жертва на комунистическите репресии заради родолюбивите си възгледи и прекарва 2 години в лагера в Белене. След като обстоятелствата го принуждават да емигрира в САЩ, той се издига до заместник председател на Българския национален фронт – организацията създадена от легионерите спасили се от комунистическия терор в окупирана България. Там се дипломира и като историк от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Завръща се в Родината при първа възможност, като и до днес, въпреки завидните си 90 години, активно развива родолюбива дейност. Автор е на шест книги, сред които и най-пълната и подробна история на престъпленията на БКП.

На 21 януари професор Алтънков отново не ни разочарова и успя да грабне вниманието на младата публика с изключително интересната лекция, която изнесе. Той говори за създаването и развитието на Легиона и за това, как интелигенцията в Царство България, първоначално подходила с пренебрежение към тези младежи, впоследствие в голяма степен е запленена от родолюбивия плам, който те разпалват. Това бе допълнено с чудесен анализ на политическите процеси, развиващи се в страната и Европа, както и с много интересни и малко познати факти. Не липсваха и увлекателни истории от личните срещи на професор Алтънков с някои от историческите фигури, които споменахме. Присъстващите имаха шанс да задават въпроси на лектора, което направи събитието още по-интересно. Бурните овации на публиката бяха повече от красноречиво потвърждение за чудесния начин, по който професор Алтънков ни представи лекцията.

Едно от нещата, които професорът пожела на младежите бе да изживеят възкресението на българския национализъм и неговият нов триумф. За да се сбъдне това пожелание обаче, ще трябва всички ние да се потрудим заедно. А едно от събитията, които са стъпка в правилната посока е Луковмарш. Затова се надяваме да се видим с всички вас отново на 25 февруари на двадесетия юбилеен Луковмарш, когато ще почетем и 80 години от смъртта на генерал Христо Луков.

https://www.lukovmarsh.info/

Similar topics (5)

134

Започната от Hatshepsut


Отговори: 4
Прегледи: 640

1716

Започната от Hatshepsut


Отговори: 44
Прегледи: 1594

1062

Започната от Hatshepsut


Отговори: 7
Прегледи: 1616

1533

Започната от Hatshepsut


Отговори: 14
Прегледи: 2203

Powered by EzPortal