• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Операционна система Essence

Започната отъ Hatshepsut, 19 Яну 2022, 12:21:02

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Операционната система Essence използва собствено ядро и графична среда

Официално бе представена операционната система Essence, която вече е достъпна за тестване. Интересното на този проект е, че той е създаден и се развивала от само един-единствен човек още от 2017 година. Essence е написана буквално от нулата и е характерна със специфичния си подход към изграждането на десктоп средата и графичния стек. Една от най-интересните особености е възможността за разделянето на програмните прозорци на раздели, като по този начин в един и същ прозорец е възможно да се работи с няколко програми, както и приложенията да бъдат групирани в собствени прозорци в зависимост от извършваните задачи. Кодът на проекта е написан на С++ и се разпространява под MIT лиценза:

https://nakst.gitlab.io/essenceПрозоречният мениджър работи на ниво ядрото на операционната система, а интерфейсът се пресъздава с помощта на собствена графична библиотека и софтуерен векторен енджин, поддържащ сложни анимирани ефекти. Целият интерфейс е изцяло векторен и автоматично се мащабира за произволни екрани и резолюции. Цялата информация за стиловете се записва в отделни файлове, което дава възможност за лесна смяна на темата и дизайна на приложението. За осъществяване на OpenGL рендирането се използва кода от Mesa. Поддържа се работата с няколко езика, а за изобразяване на текста се използват шрифтовете FreeType и Harfbuzz.Ядрото включва планировчик на задачи с поддръжката на множество нива на приоритет, подсистема за управление на паметта с поддръжката за споделена памет, mmap и многонишкова работа със страниците памет, мрежови стек (TCP/IP), аудио подсистема за качествен звук, VFS и файловата система EssenceFS с отделен слой за кеширане на данните. В допълнение към собствената файлова система са предоставени драйвери за Ext2, FAT, NTFS и ISO9660. Поддържа се експортирането на готови функционални програмни модули, както и импортирането на подобни модули. Има драйвери за ACPI с ACPICA, IDE, AHCI, NVMe, BGA, SVGA, HD Audio, Ethernet 8254x и USB XHCI.Съвместимостта с външните приложения се постига с помощта на POSIX софтуерен слой, който е достатъчно за стартирането на GCC и част от помощните програми на Busybox. За Essence са портнати редица приложения, включително С-библиотеката Musl, емулаторът Bochs, както и GCC, Binutils, FFmpeg и Mesa. Сред специално създадените за Essence графични приложения са удобен файлов мениджър, текстов редактор, IRC клиент, програма за преглед на различни приложения и системен монитор.Essence — October '21 Progress

Операционната система Essence може да работи с хардуер с по-малко от 64 MB оперативна памет и заема около 30 MB дисково пространство, което е удобно за вградени и промишлени системи. За икономия на ресурсите се изпълнява само текущото активно приложение, а всички фонови програми се спират. Зареждането и приключването на работа отнема по-малко от една секунда. Ежедневно се публикуват нови готови компилации, които са специално оптимизирани за тестване в QEMU.

https://www.kaldata.com/Ако си падате по напълно непознати операционни системи, то от скоро може да пробвате Essence. Essence е ОС със собствено уникално ядро и графичен интерфейс. Екипът разработващ Essence се състои от ентусиасти които създават и подобряват операционната система от 2017-та година. Програмният код е написан на C++ и се разпространява под MIT лиценз.

Част от предимствата на Essence са:

- може да работи на доста слабичък компютър: нуждае се от по-малко от 30MB хард диск и стартира дори с по-малко от 64MB RAM. За незапознатите MB е мегабайт. Много по-малко от GB или гигабайт - каквито са изискванията на повечето популярни модерни операционни системи.
- стартирането и спирането на Essence става за секунди. Дори и без да използвате SSD дискове.
Друг е въпроса има ли програми които да стартирате и използвате. Ако все пак искате да тествате тази операционна система може да свалите най-новата версия и да я пуснете в QEMU емулатор:

https://github.com/nakst/build-essence/releases

https://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=547479321&list=all&id=

Tags:

Similar topics (2)

Powered by EzPortal