• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

  • Тема за птици 5 0 5 1

Тема за птици

Започната от Hatshepsut, 18 Септември 2021, 21:00:07

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Качулата тъпоклюна кайра


Качулатите тъпоклюни кайри (Fratercula cirrhata) са вид птици от семейство Кайрови (Alcidae).

Разпространени са в северната част на Тихия океан, като гнездят по крайбрежието от Курилските острови до Британска Колумбия.


Ареал на разпространение на Качулата тъпоклюна кайра: охра - райони на размножение, тъмночервено - пребивава целогодишно, жълто - зимовища

Достигат 35 см дължина, подобен размах на крилата и маса около 750 грама.


Хранят се основно с риба, рядко с калмари и други безгръбначни, които улавят, гмуркайки се във водата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Качулата тъпоклюна кайраFratercula cirrhata swimming

HatshepsutTopic starter

Сибирска чинка


Сибирската чинка (Carpodacus roseus) е вид дребна пойна птица от семейство Чинкови.

Обитава гористи местности в Русия (предимно в Среден и Източен Сибир), Казахстан, Монголия, Китай, Северна и Южна Корея. Отделни екземпляри се срещат и в Източна и Средна Европа.

Мъжките на сибирската чинка са оцветени в пурпурно-розово със сребристи пера на главата. Женските са кафяви, с розов оттенък. Песните на този вид са тихи, състоящи се от многократно повтаряне на кратки позивни сигнали.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сибирска чинкаRosefinch

HatshepsutTopic starter

Тайванска чинка


Тайванска чинка (мъжка)

Тайванската чинка (Carpodacus formosanus) е вид врабчеподобна птица от семейство Чинки (Fringillidae), ендемичен за Тайван. Преди това тайванската чинка се смяташе за подвид на вишневата чинка.

Дължината на птицата е 15-16 см. Половият диморфизъм е присъщ на вида. Мъжките са предимно тъмночервени, с розови "вежди" над очите. Крилата и опашката са кафяви, долните пера имат бели ръбове. Коремът и бедрата имат кафеникав оттенък. Женските са предимно кафяви на цвят, долната част на тялото им е в оттенък на охра, крилата и опашката са по-тъмни. Очите са червеникаво-кафяви, клюнът и краката са черни.


Тайванска чинка (женска)

Тайванската чинка живее в централните планински райони на Тайван. Те живеят във влажни планински субтропични гори с гъст подлес, по краищата на горите и в бамбукови гъсталаци, на височина от 1970 до 3400 m над морското равнище, предимно на надморска височина от 2280 до 2875 m. Те се срещат по двойки или ята, хранят се със семена, както и с плодове, понякога и с малки безгръбначни.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Чечевиця тайванська
臺灣朱雀吃飯 Taiwan Rosefinch (Carpodacus formosanus)

HatshepsutTopic starter

Вишнева чинка


Вишнева чинка (мъжка)

Вишневата чинка (Carpodacus vinaceus) е вид птица от семейство Чинкови (Fringillidae).

Видът е разпространен в Индия, Китай, Мианмар и Непал.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Carpodacus_vinaceusВишнева чинка (женска)

Дължината на птицата е 13-16 см, теглото е 20,5-23,8 г. Дължината на крилото е 71-79 мм, дължината на опашката е 58 мм. Половият диморфизъм е присъщ на вида.

При мъжките горната част на главата и горната част на тялото са тъмночервени, горната част на опашката е розова, горните покривни покривки на опашката са тъмночервени. Над очите има широки розови "вежди", през очите минават черни ивици. Долната част на тялото е тъмночервена, изпъстрена с черни ивици, гърдите и долните пера на опашката са по-светли, червеникаво към охра, перата по тях са с розови върхове. Крилата са черни с червеникаво-розови ръбове. Покривните пера на крилата имат белезникаво-розови ръбове по края. Опашката е раздвоена, черна, изпъстрена с черно-кафяви ивици.

При женските горната част на тялото е предимно тъмнокафява с маслинен нюанс, изпъстрена с черни ивици, те липсват на горната част на опашката. Долната част на тялото е по-светла, охра към кафява, изпъстрена с тъмни ивици, липсват по корема и гърба. Крилата са тъмнокафяви или черно-кафяви, перата по тях имат светли върхове и ръбове. Покривните пера на крилата са с белезникави върхове. Перата на гръдната кост са тъмнокафяви с тънки охрени ръбове. Окраската на младите мъжки е подобна на окраската на женските, но горната част на тялото им е по-светла, по-раирана.

Вишневата чинка живее в Хималаите (от Утар Прадеш на изток до Непал), от Северен Мианмар до Източен Тибет и от северозападен Юнан и Гуейджоу през Съчуан на север до Южен Гансу и Шанси. Те живеят в субтропичните гори с гъст подлес и бамбукови гъсталаци, на височина от 1970 до 3400 m над морското равнище. През зимата те мигрират в долините, на височина от 1065 до 3050 m над морското равнище. Те се срещат по двойки или ята, хранят се със семена, както и с плодове, понякога малки безгръбначни.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Чечевиця вишнева
Vinaceous Rosefinch - Carpodacus vinaceus... Bird no. 830

HatshepsutTopic starter

Сивоглав скорец


Сивоглавият скорец (Sturnia malabarica) е вид птица от семейство Скорецови (Sturnidae).


Ареал на разпространение на Сивоглав скорец

Видът е разпространен в Индия и Югоизточна Азия.


https://bg.wikipedia.org/wiki/Сивоглав скорецСивоглавият скорец (лат. Sturnus malabaricus) е дребна пойна птица от семейство скорци. Живее в равнинните и хълмисти райони на Индия и страните от Индокитай, където заема открити пространства с редки дървета и храсти. Той се установява добре в градските райони, но е също толкова често срещан в непосещаваните от хора райони. За разлика от други видове скорци, той прекарва по-голямата част от живота си по дърветата, а не на земята. Обикновено се движат на малки ята.

Малък подвижен скорец с дължина 17-22 cm и тегло 32-44 g. Оперението на челото и гърлото е белезникаво-сиво. Темето, тила и бузите са сребристосиви, перата на тези места са малко по-дълги и разрошени. Клюнът е синкав в основата, зеленикав в средата и жълт в края. Ирисът е сиво-бял. Горната част на тялото и покривните пера са кафеникаво-сиви. Първичните пера са кафяви с лек зеленикав оттенък, по-тъмни кафяво-черни по външния ръб. Долната страна е червеникавокафява. Опашката е сива с шоколадовокафяви върхове. Краката кафяво-жълти или маслинено-кафяви. Мъжките и женските не се различават външно един от друг. Младите птици изглеждат по-белезникави с преобладаващи сиво-кафяви тонове. Вокализация - мелодични трели или двусрично чуруликане.

Разпространен в по-голямата част от Индия (с изключение на северозападната част), пò на изток до китайските провинции Съчуан и Юнан и след това на югоизток, обхващайки почти цялата територия на Индокитай с изключение на Малайския полуостров. Предимно заседнал или номадски вид, в долното течение на Хималаите, птиците се преместват в долината на Катманду през зимата. Позиционира се сред листата на дърветата в светли гори или на тревни площи. В хълмистите райони не се издига над 800 m надморска височина. Те летят на гъсти ята и често сменят посоката мигновено с голям синхрон.

Размножителният период продължава от началото на февруари до края на юли. Гнезди в хралупи на дървета на височина 3-12 m, като често заема стари гнезда на кълвачи. Снася най-често през март, люпилото се състои от 3-5 (обикновено 3) яйца със синкаво-зелен цвят без петна. Средно инкубационния период е 17 дни. Мъжките и женските заедно изграждат гнездото, инкубират и се грижат за потомството. Пилетата започват да летят след 19-21 дни.

Храни се с насекоми (термити, бръмбари, гъсеници, мухи и др.), нектар, прашец и цветя на растения (Erythrina, Grevillea, Salmalia и др.). През периода на съзряване се храни с плодове от лантана (Lantana), жожоба (Zizyphus), плодове от фикус и семена от албиция (Albizzia).

https://ru.wikipedia.org/wiki/Сероголовый скворецThe chestnut-tailed starling (Sturnia malabarica) in my garden

HatshepsutTopic starter

Папска чинка (Овесарков кардинал)


Папска чинка (мъжка)

Папската чинка (Passerina ciris) е вид птица от семейство Cardinalidae. Видът е почти застрашен от изчезване.

Разпространен е в Бахамски острови, Белиз, Коста Рика, Куба, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Панама и САЩ.


Папска чинка (женска)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Папска чинкаАреал на разпространение на Папската чинка: жълто - само гнезди, синьо - зимовища

Папската чинка (лат. Passerina ciris) е пойна птица от семейство Кардиналови (Cardinalidae), една от най-колоритните птици в Северна Америка. При възрастен мъжки екземпляр главата и тила са боядисани в синьо, гърбът е бронзово-зелен, оперението е червено отдолу, а крилата и опашката са тъмни. Женската е тъмнозеленикава отгоре и жълтеникавозелена отдолу. Ареалът на папската чинка включва територии в Мексико и САЩ; през зимата птиците мигрират на територията на Бахамите, Белиз, Коста Рика, Куба, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама. Видът е разделен на незастъпващи се източна и западна популации, разделени от широк коридор. Птиците се хранят главно със семена от трева, като обикновено намират храната си на земята. Женската снася 3-4 яйца, които мъти 11-12 дни. Излюпените пилета са голи и безпомощни, но още на 10-11-ия ден напускат гнездото, след което попадат под грижите на мъжкия, докато женската се занимава с второто люпило.

Овесарският кардинал е описан от шведския натуралист Карл Линей в десетото издание на Системата на природата през 1758 г. Двата подвида, признати от Международния съюз на орнитолозите, не са идентични с източните и западните популации. Международният съюз за опазване на природата класифицира папската чинка като вид, близък до уязвимите, особено безпокойство предизвиква размерът на източната популация. В допълнение към загубата на местообитания и гнездовия паразитизъм на кафявоглавия трупиал, папските чинки страдат от целенасоченото улавяне на цветни, красиво пеещи мъжки птици за продажба.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Расписной овсянковый кардинал
The Painted Bunting (Passerina ciris)

HatshepsutTopic starter

Кафявоглав трупиал


Кафявоглав трупиал (мъжки)

Кафявоглав трупиал (Molothrus ater) е вид птица от семейство Трупиалови. Видът е незастрашен от изчезване.

Разпространен е в Бахамски острови, Канада, Куба, Мексико, Сен Пиер и Микелон, Търкс и Кайкос и САЩ.


Кафявоглав трупиал (женски)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кафявоглав трупиал


Птицата има къс клюн, като чинка, и тъмни очи. Мъжкият е предимно черен с нюанси, главата е кафява. Женската е сива на цвят с по-светъл гръден кош.

Живее на открити и полуоткрити места в по-голямата част от Северна Америка. Докато южните популации са заседнали, северните мигрират към южните Съединени щати или Мексико. Движат се на малки ята, понякога заедно с черни трупиали и скорци. През зимата птицата е чест гост на хранилки.

Обикновено търси насекоми по земята, които са привлечени или уплашени от говеда, пасящи по ливадите.

Кафявоглавият трупиал е паразит на чужди гнезда, женските снасят яйцата си в гнездата на други малки пойни птици, особено в чашовидни гнезда като тези на жълтата дървесница. Пилетата на Кафявоглавия трупиал биват хранени от гостоприемните птици родители в ущърб на собственото им потомство. Кафявоглавият трупиал може да снася до 36 яйца годишно. Известно е, че над 140 вида птици са жертви на този гнездови паразит. Има моменти, когато гостоприемниците родители разпознават чуждите яйца, като реагират по различни начини. И така, сивият котешки присмехулник кълве яйцата на гнездовия паразит. Някои птици изграждат ново гнездо върху старото. Понякога излюпените чужди пиленца се изхвърлят от гнездото.

Проучванията на Джефри Хувър и Скот Робинсън показват, че Кафявоглавия трупиал унищожава гнездата на лимоновото коприварче в половината случаи, ако то откаже да нахрани чуждите пилета. Но ако преди това лимоновото коприварче успешно е защитило гнездото си, предотвратявайки снасянето на яйцата на гнездовия паразит, тогава то остава недокоснато.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Буроголовый коровий трупиалBrown-headed Cowbird (Molothrus ater)

HatshepsutTopic starter

Жълтоглав трупиал


Жълтоглав трупиал (мъжки)

Жълтоглав трупиал (Xanthocephalus xanthocephalus) е вид птица от семейство Трупиалови, единствен представител на род Xanthocephalus.

Видът е разпространен в Канада, Мексико и САЩ


Жълтоглав трупиал (женски)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Жълтоглав трупиалЖълтоглавият трупиал е вид врабчоподобни птици от семейство Трупиални (Icteridae), причислен към монотипния род Xanthocephalus. Този вид е често срещан в Северна Америка, както и в Централна Америка (Мексико, Панама, Сен Пиер и Микелон, Бахамите), но в Централна Америка, както и в Гренландия, той е прелетен.

Дължина на тялото - 22,5-28 cm.

Оперението на мъжките е черно с ярко жълто оперение на главата и гърдите; от предната страна има, така да се каже, маска от черни пера, разположени от основата на клюна и около очите; има бели петна по крилата.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Желтоголовый трупиалYellow-headed Blackbird (Xanthocephalus xanthocephalus)

HatshepsutTopic starter

Червенокрил трупиал


Червенокрил трупиал (мъжки)

Червенокрил трупиал (Agelaius phoeniceus) е вид птица от семейство Трупиалови. Видът е незастрашен от изчезване.

Разпространен е в Бахамски острови, Белиз, Канада, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Сен Пиер и Микелон, Търкс и Кайкос и САЩ.


Ареал на разпространение на Червенокрил трупиал: синьо (само гнезди), зелено (обитава целогодишно), оранжево (зимовища)


Червенокрил трупиал (женски)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Червенокрил трупиалЧервенокрил трупиал - токуващ мъжки

Набита птица с широки рамене и силен, но в същото време грациозен, остър конусообразен клюн. Птица, кацнала на клон, често извива гърба си, а мъжкият също отваря опашката си като ветрило. Краката са силни, опашката със заоблен връх, сравнително по-дълга при мъжките. Последните достигат размерите на голям дрозд: дължина 22–24 cm, размах на крилата 31–40 cm, тегло 64 g.

Мъжкият се определя безпогрешно почти навсякъде, с изключение на Калифорния и съседните райони - където ареалът на тази птица се пресича с ареала на сродния трицветен трупиал (Agelaius tricolor). Има черно оперение със сатенен блясък, на раменете и горната част на крилото има яркочервени петна с жълт кант - ,,еполети". Основната разлика от трицветния трупиал е в по-светлите червени петна с жълта, но не бяла граница. Женската е сиво-кафява с тъмни надлъжни ивици, розов налеп по гърлото и червеникав оттенък по сгъвките на крилата. Женските на червенокрилия трупиал външно се различават трудно от женските на трицветния трупиал, както и от кубинския ендемит от вида Agelaius assimilis. Посочено е, че женските на трицветния трупиал са значително по-тъмни. Младите екземпляри и от двата пола приличат на възрастните женски, но са по-бледи отдолу, с пухкави върхове на перата. При младите червеникави и розови нюанси на оперението не са изразени. Ирисът, клюнът и краката са черни.

Диапазонът на храната му е широк, като около три четвърти се състои от растителни храни. През лятото и есента се храни с боровинки и къпини, семена от различни билки. Среща се често по нивите, където се храни с млади още меки зърна от царевица, пшеница, слънчоглед, ориз (за разлика от обикновения трупиал, храносмилателната система на червенокрилия трупиал не е пригодена за усвояването на големи твърди зърна и други твърди храни). По време на размножителния период преобладава животинската храна, предимно летящи насекоми: водни кончета, пеперуди, мухи, както и охлюви, жаби, червеи, паякообразни и мекотели. Посещава хранилки за птици с хляб и семена. Понякога яде мърша. Храната обикновено кълве от повърхността на листата или хваща в движение.


Гнездо на Червенокрил трупиал

Размножителният сезон е от края на април до средата на юли, две или по-рядко три люпила. Размножава се в разпръснати колонии. Мъжките заемат малки места за гнездене и активно се движат от височината на стръковете суха трева, за да привлекат женските. Няколко съседни мъжки преследват всяка женска, летяща през техните територии, докато женската направи своя избор. Мъжките са строго териториални, през светлата част на деня те отделят повече от една четвърт от времето си за защита на територията. Те преследват не само бездомни птици, но и наземни хищници, влизащи на територията, включително големи. Известни са случаи на нападения от трупиали дори върху коне и хора. Има висок процент полигиния сред червенокрилите трупиали, в някои популации до 90% от мъжките се чифтосват с повече от една женска. В същото време в някои случаи на територията на един мъжки могат да гнездят до 15 женски.

Гнездото се изгражда само от женската. Това е образувание с форма на купа, състоящо се от тревиста растителност, изгнили парчета дърво и мъх, свързани заедно с тиня. В блатиста местност женската го поставя върху гънка от тръстика, близо до водата или точно над нея. Ако птицата гнезди далеч от вода - на поляна или в нива, гнездото се устройва във висока трева (често златна пръчица, пшеница, ечемик, люцерна), между корените на храстовидна елша или върба. Готовото гнездо е с диаметър 10-17 cm и дълбочина 7-17 cm. За всяко следващо люпило женската изгражда ново гнездо.

Гнездото съдържа 2-4 яйца. Черупката на яйцата е гладка, лъскава, синкаво-зелена или синкаво-сива на цвят с тъмни петна и точки, по-плътни от тъпия край. Размери на яйцата: (22-27) x (16-19) мм. Женската мъти 11-14 дни. Пилетата се раждат слепи и безпомощни, покрити с рядък пух. Рядко напускат гнездото преди 11-14 дни, когато придобиват способност за активен полет.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Красноплечий трупиал
The Song Of Red-Winged Blackbird - Scientific name: Agelaius phoeniceus

HatshepsutTopic starter

Трицветен трупиал


Трицветния трупиал (Agelaius tricolor) е вид птица от семейство Трупиалови. Видът е застрашен от изчезване.

Разпространен е в Мексико и САЩ.


Ареал на разпространение на Трицветен трупиал: червено (само гнезди), зелено (целогодишно)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Agelaius_tricolor


Клюнът на представителите на този вид е сравнително тънък и остър. Мъжкият е изцяло лъскаво черен, но има петно от червено на рамото, оградено с бяло. Женската е ивичеста, тъмнокафява.

Първоначално трицветният черен трупиал можело да бъде намерен в блатата. Гнезди в блатисти места и тръстики. Наблюдава се намаляване на сладководните блата като места за размножаване на трицветния черен трупиал. Това до голяма степен се дължи на човешката дейност и само в периода от 30-те до 80-те години на миналия век повече от 95% от влажните зони са изчезнали. Също през този период наблюдаваната популация на вида е намаляла с 89%, а средният размер на колонията е намалял с 63%. Като цяло популацията на трицветния черен трупиал е намаляла от няколко милиона до няколкостотин хиляди през двадесети век. Трицветният черен трупиал обаче успява да се адаптира.

Трицветният черен трупиал гнезди в колонии. Гнезденето в колонии ги прави податливи на промени в околната среда. Въпреки че трицветният черен трупиал успява да се адаптира към някои промени в ландшафта, загубата на местообитания изиграва основна роля за намаляването на популацията му.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Трёхцветный чёрный трупиалTricolored Blackbird (Agelaius tricolor) Feeding Along Ground - Lake Cuyamaca

HatshepsutTopic starter

Обикновен трупиал


Обикновеният трупиал (Quiscalus quiscula) е вид птица от семейство Трупиалови. Видът е незастрашен от изчезване.

Разпространен е в Канада, Мексико, Сен Пиер и Микелон и САЩ.


Ареал на разпространение на Обикновен трупиал: жълто (само гнезди), зелено (целогодишно), синьо (зимовища)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновен трупиалОбикновен трупиал (мъжки)

Възрастните птици достигат 32 см дължина. Мъжкият има дълъг тъмен клюн, бледожълти очи и дълга опашка, а оперението му е преливащо черно, с лилав оттенък на главата. Възрастната женска е малко по-дребна, с по-слаб преливащ оттенък в оперението, често матово кафяв цвят, понякога може да бъде сбъркана с представител на друг вид.

Всеяден. Те се хранят с насекоми, жаби, други същества, малки птици, мишки и растителни храни. Възползват се от съседството с човека. Видът се смята от някои за сериозна заплаха за посевите.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Обыкновенный граклThe Common Grackle - Quiscalus quiscula

HatshepsutTopic starter

Чернокоремен цветен трупиал


Чернокоремният цветен трупиал (Icterus wagleri) е вид птица от семейство Трупиалови (Icteridae).

Видът е разпространен в Гватемала, Мексико, Никарагуа, Салвадор, САЩ и Хондурас.


Чернокоремен цветен трупиал - ареал на разпространение

https://bg.wikipedia.org/wiki/Чернокоремен цветен трупиал


Те живеят в Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа и САЩ. Естествените местообитания са тропически и субтропични сухи широколистни гори, както и влажни субтропични или тропически гори, както равнинни, така и планински.

Дължина на тялото 20,5-23 см, тегло 36,7-41,3 г. Мъжките са малко по-тежки от женските. Мъжките имат черна глава, гърло, горна част на гърдите и гърба.

Хранят се с насекоми, други членестоноги, както и с плодове и нектар.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Чернобрюхий цветной трупиал
Calandria de Wagler - icterus wagleri

HatshepsutTopic starter

Венецуелски (Обикновен цветен) трупиал


Icterus icterus е вид птица от семейство Трупиалови (Icteridae).

Видът е разпространен в Аруба, Американските Вирджински острови, Бонер, Синт Еустациус, Саба, Венецуела, Колумбия, Кюрасао, Пуерто Рико и Тринидад и Тобаго.


Ареал н аразпространение на Обикновен цветен трупиал

https://bg.wikipedia.org/wiki/Icterus_icterusТова са доста големи птици с дълга опашка и клюн със значителни размери. Основният цвят е оранжев, но опашката, главата, горната част на гърдите и крилата са черни. На крилете също има бяла ивица. Очите са жълти и всяко е заобиколено от гола синя кожа.

Хранят се с насекоми, различни плодове, малки птици и яйца.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Обыкновенный цветной трупиал
Venezuelan Troupial Video, Troupial Sound , animal videos 4k

HatshepsutTopic starter

Балтиморски трупиал


Балтиморски трупиал (мъжки)

Балтиморски трупиал (Icterus galbula) е вид птица от семейство Трупиалови (Icteridae). Видът е незастрашен от изчезване.

Разпространен е в Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамски острови, Барбадос, Белиз, Бермудски острови, Канада, Кайманови острови, Колумбия, Коста Рика, Куба, Доминика, Доминиканска република, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Ямайка, Мартиника, Мексико, Монсерат, Никарагуа, Панама, Пуерто Рико, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сен Пиер и Микелон, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Търкс и Кайкос, САЩ, Венецуела, Британски Вирджински острови и Вирджински острови.


Балтиморски трупиал (женски)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Балтиморски трупиал


Птицата е дълга 18 см и тежи 34 г. Мъжките са ярко жълти с черни крила и глава, а женските са жълтеникави със сиви крила и бял корем.

Птиците живеят в широколистни и смесени гори в източната част на Северна Америка. През зимата те мигрират към Централна Америка или Северна Южна Америка, но може и да останат ако има достатъчно храна. Редки индивиди летят в Западна Европа.

По принцип птиците ядат насекоми, горски плодове и нектар. Хранилки често се изграждат специално за тях, като ги хранят с портокали, грозде или друга храна.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Балтиморская иволга
Baltimore Oriole (Icterus galbula)

HatshepsutTopic starter

Черноглав цветен трупиал


Черноглав цветен трупиал (Icterus graduacauda) е вид птица от семейство Трупиалови (Icteridae).

Видът е разпространен в Белиз, Гватемала, Мексико и САЩ.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Icterus_graduacaudaАреал на разпространение на Черноглав цветен трупиал

Видът е разпространен в САЩ (Тексас) и Мексико. Те живеят в гори и гъсталаци, особено по бреговете на реките.

Дължина на тялото 21,5-24 см; тегло 31-52 г. При мъжките от номинативния подвид главата и горната част на гърдите са черни, горната част на тялото е маслиненожълта.

Те се хранят с насекоми (включително бръмбари и техните ларви) и други членестоноги, вероятно малки гръбначни, както и със семена, плодове и нектар. Една двойка при размножаване обикновено снася две люпила от 3-5 яйца всяка година.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Черноголовый цветной трупиалAudubon's Oriole (Icterus graduacauda) Chirping Calling Singing

Powered by EzPortal