• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

  • Конфликтътъ между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтътъ между Русия и Украйна

Започната от Hatshepsut, 22 Април 2021, 07:20:29

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (12.5%)
На страната на Украйна
7 (87.5%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Общ брой гласове: 8

HatshepsutTopic starter

Наемник от "Вагнер" с разтърстващи разкрития за частната руска военна компания


Наемник от руската военна компания "Вагнер", избягал в Норвегия, разказа пред правозащитници как функционира тази частна армия, съобщи в. "Дейли Телеграф".
При бягството си Андрей Медведев е прескочил две огради с бодлива тел и пресякъл замръзналата река Пасвик.

Наемникът успял да стигне до Норвегия, след като се промъкнал покрай наблюдателни вишки по границата, не бил засегнат от откритата по него стрелба и бягайки от следови кучета.

"Чух кучешки лай зад гърба си, светнаха прожекторите и по мен бяха произведени изстрели", казва бившият командир от "Вагнер". "Просто побягнах към гората."

Когато стигнал на норвежка територия, той се отправил към светлините на къщи, потропал на първата врата и помолил за помощ.

"Толкова съм благодарен, че съм тук, толкова съм благодарен на всички хора, които ми помогнаха", каза той.

Медведев попаднал в групата "Вагнер", която набира доста хора от руските затвори, през юли, когато излязъл от затвора. Договорът му бил само за четири месеца, но когато изтекъл, му казали, че трябва да остане.

Само че с помощта на бойци от неговото подразделение Медведев успял да избяга. Той се укривал в Русия и през декември публикува видеоклип, в който разобличава жестокостите на "Вагнер".

Наемникът знаел, че късметът му няма да продължи вечно, защото във "Вагнер" действа специално подразделение, наречено "Мед", чиято задача е да издирва дезертьори и след това да налага правосъдие в стил "Вагнер".

Схемата за действие на "Мед" очевидно е заимствана от известната с бруталността си СМЕРШ ("Смерть шпионам"/"Смърт на шпионите"), действала през Втората световна война.

В интервю за правозащитната група Gulagu.net от центъра за задържане на мигранти в Осло Медведев казва, че ако е бил заловен щели да го убият "или дори по-лошо".

Наемникът определено е знаел какво го очаква, ако бъде заловен, тъй като е командвал подразделение на "Вагнер", което се е сражавало около Бахмут в района на Донбас.

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, бивш затворник, който е дезертирал. През ноември Нужин е предаден обратно на "Вагнер" при размяна на пленници. След това той е убит от друг наемник от групировката, който разбива главата му с чук.

"Дейли Телеграф" припомня, че руската частна военна компания придоби известност тази година, след като набра хиляди осъдени от затворите и ги изпрати в Украйна, за да подкрепят руската инвазия. Сред желаещите да се присъединят към "Вагнер" е и Михаил Попков, наричан "Маниакът от Ангарск".

Като полицай и охранител в Сибир и Далечния изток на Русия той изнасилва и убива около 83 жени в периода 1998-2010 г.

Той изрази желанието си да влезе в редиците на частната военна компания вчера в ефира на руската телевизия, посочва британският вестник.

https://frognews.bg/novini/naemnik-vagner-raztarstvashti-razkritiia-chastnata-ruska-voenna-kompaniia.html

HatshepsutTopic starter

Русия отпразнува пирова победа в Соледар


Бойци на "Вагнер" позират в Соледар

"Вагнер" се похвали с първи успех на фронта от юли насам, но това едва ли ще доведе до стратегическо преимущество на руснаците в Донбас

От почти месец насам най-ожесточените боеве на укранския фронт са в района на Соледар - малко градче в централната част на Донбас. Само за последната седмица руската армия за трети път се похвали, че е превзела градчето. Първи на 11 януари рапортуваха за това от частната военна компания "Вагнер". "Соледар е напълно освободен, а 500 украински бойци, които не пожелаха да се предадат, са унищожени", заяви собственикът й Евгений Пригожин. На 13 януари Министерството на отбраната на Русия също съобщи, че Соледар е под контрола на руската армия. На брифинга изобщо не беше спомената "Вагнер", което доведе до скандал в руските медии и взаимни обвинения кой кого и кога е превзел. На 17 януари щабът на териториалната отбрана на Донецката народна република също докладва, че е освободил Соледар.

Че руските войски имат частичен успех в района признават и бойци от украинската армия, които редовно осведомяват за обстановката на фронта във видео. На 16 януари те съобщиха, че са се изтеглили в западните покрайнини на града и оттам обстрелват руските наемници. Само вчера бяха унищожени няколко склада с боеприпаси и техника на руснаците. И макар че Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ всеки ден повтаря, че ожесточените боеве за градчето продължават, част от войските вече са прехвърлени към Северск и Бахмут.

Не е ясно обаче дали руската армия има сили за по-крупната операция по окупирането на цялата агломерация, разтегната от Горловка през Бахмут до Северск.

Какво е значението на Соледар за ситуацията на фронта

Боевете в района на Соледар и Бахмут се водят от пролетта на 2022 г. Щурмът на Соледар е опит Русия да излезе от задънената улица, в която се оказа край Бахмут. В началото на 2023 г. руското командване най-после осъзна, че независимо от колосалните усилия и огромните жертви, няма да може да превземе Бахмут в близко бъдеще. ВСУ оказват ожесточена съпротива, а особеностите на местността са на страната на отбраняващите се - градът е разделен от река Бахмутка, която трудно може да бъде преодоляна с тежка техника. Освен това за челния щурм на добре укрепен град атакуващата страна трябва да разполага с няколкократно превъзходство в личния състав, въоръжението и боеприпасите, каквото Русия няма.

Затова "Вагнер" насочи вниманието си към Соледар. Тя разчиташе, че ще превзема градчето за няколко дни, ще прекъсне пътя Т-0513, свързващ Бахмут със Северск, и придвижвайки се от север, ще обкръжи Бахмут. Идеята бе реализирана отчасти. "Вагнер", с помощта и на редовната руска армия, с тежки боеве и загуби успяха да изтласкат ВСУ извън Соледар, но не и да отрежат пътя Т-0513, за да се придвижат към Бахмут. В покрайнините на Соледар ожесточените сражения продължават, а украинците имат изградена солидна линия на отбрана.

За Русия превземането на Соледар има по-скоро имиджов характер. Това е първият овладян град, с който тя може да се похвали от началото на юли 2022 г., когато украинците оставиха Лисичанск в Луганска област. Лисичанск е обаче 10 пъти по-голям - преди войната там живееха 100 000 души, докато в Соледар - около 10 000. Ако Русия успее да се закрепи в градчето, това ще открие възможност за достигане на по-крупните цели на зимната кампания – превземането на Бахмут /на 10 км южно от Соледар/ и настъпление към Северск /на 20 км северно/.

Военният експерт Ян Матвеев признава, че Соледар е важен опорен пункт на ВСУ и неговото евентуално превземане сериозно ще усложни положението на украинските войски в Бахмут. Но няма да е фатално, защото Бахмут се снабдява и по други маршрути.

"Загубата на Соледар може да доведе до две събития. Първо, руските войски могат да се вклинят в украинската отбрана и да започнат да настъпват към Бахмут и по фланга. Или да започнат мащабна атака по целия фронт. Ако ВСУ се изтеглят от Соледар, ще трябва да изграждат отбраната си по на запад - по линията Благодатно-Краснополе-Фьодоровка. Но пътят към Северск ще се окаже под огневи контрол на руснаците, както и важната връзка на Бахмут със Славянск. Всичко това силно ще затрудни снабдяването, както и мобилността на частите тук. Но ВСУ запазва господстващите височини на запад от Соледар, които са непосредствено зад река Бахмутовка. За да се придвижи по-напред, руската армия ще трябва да се спуска надолу, а украинската артилерия ще се възползва от преимуществото на височините. Освен това не трябва да се забравя, че Соледар прикрива северния фланг на Бахмут. Като овладеят града, от "Вагнер" ще могат да се съсредоточат на Бахмут, като го обхванат в полукръг. Това обаче не означава, че ВСУ ще го загубят, просто отбраната значително ще се затрудни", обяснява Матвеев в Туитър. Според него не бива да се забравя още един важен момент - "Вагнер" загуби много хора в Соледар, което ще доведе до отслабване на тяхната боеспособност. Възможно е да им се наложи да минат в дълга отбрана, докато натрупат свежи сили за ново настъпление.

Матвеев прогнозира, че предстои дълга и тежка битка за Бахмут. За превземането му обаче руската армия трябва да овладее кръстовището в Красна Гора на север от града и добре укрепения район в село Клещеевка на юг. При тези темпове на настъпление, които руската армия показа през есента и зимата, за преодоляването на тази линия в най-добрия случай ще отидат месеци.

"Но дори украинците да допуснат най-лошия вариант - изтегляне от Бахмут и вероятно от цялата северна част на фронта, в това няма нищо драматично. Най-близкият рубеж е също на височина, има и път покрай фронта за снабдяване. Украйна ще загуби от 7 до 30 км на запад, ако пробивът е съществен. Тогава украинците ще запазят надеждна линия на отбрана Славянск-Краматорск, луганският фронт си остава същият, никакви особени стратегически възможности за руската армия няма да се открият", обяснява Матвеев. Според него руската армия няма сили за мащабно настъпление в района - и като брой войници, и като въоръжение. "Вагнер" настъпва пешком, с жива сила, включително и заради риска да загуби техника. Засега виждаме класическо настъпление от времената на Първата световна война - по 7-10 км. Затова и в стратегическо отношение евентуалната загуба на Солидар нищо не променя за ВСУ", добавя той.

"Освен това може да се прогнозира, че ВСУ съвсем скоро ще нанесе удар - някъде в Луганск или Запорожието. Украйна отдавна нищо не е освобождавала, което обикновено означава едно - готви се неочаквана атака", добавя Матвеев.


Тогава защо е нужна тогава тази битка?

Една от версиите е, че темповете на настъпление и жертвите не интересуват ръководство на руската армия: за него е по-важно да застави ВСУ да воюва при условия и на място, които са по-удобни за окупаторите. ВСУ, които не желаят да оставят градове от Донбас, сега изразходват резерви и ресурси, които биха могли да използват за голямо настъпление през пролетта. Затова и някои украински коментатори смятат, че е по-изгодно войските да се изтеглят на следващата линия за отбрана.

"Нашата задача не е превземането на самия Бахмут, а унищожаването на украинската армия и отслабване на нейния боен потенциал, което ще се отрази положително и на други фронтове. Затова и сме нарекли операцията "Бахмутската месомелачка", каза в края на октомври собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Бахмут няма никакво значение по същество. Той служи само за едно - там сме им устроили капан, в който унищожаваме последните им резерви", коментира през декември съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

Сложно е да се каже кой е понесъл по-големи загуби в Соледар. Двете страни съобщават за жертвите на противника, но не и за своите собствени.

"Ясно е, че има значителни загуби и от двете страни. По-голямата част от загиналите руснаци са затворници, вербувани от "Вагнер". Докато от украинска страна загиват професионални военни. Затова загубите на ВСУ са числено по-малки, но могат да се окажат по-съществени", смята Ян Матвеев.

След мобилизацията за руската армия по-голям проблем е не човешкият, а материалният ресурс – най-вече боеприпасите. Тя бе принудена драматично да намали ударите си. Това не попречи на ,,Вагнер" да настъпва в района на Бахмут и Соледар, защото изразходването на снаряди бе заменено с изразходване на хора. Но едва ли редовната руска армия, която е по-чувствителна към човешките загуби от ,,Вагнер" ще може да компенсира недостига на боеприпаси така.

Затова и повечето аналитици смятат, че стратегията на Украйна е по-печеливша. "Съсредоточаването на Москва върху окупацията на Донецка област като главна стратегическа цел на войната отклонява руските сили и резерви от други направления. В боевете край Бахмут, Соледар и други райони ВСУ просто методично унищожава руската армия. Дори украинските войски да оставят Бахмут, противникът ще се озове пред Константиновка, Краматорск и Славянск и вместо един, ще получи няколко крепости от типа на Бахмут. Това е нелинейната логика на войната, в която локалното поражение може да се обърне в победа от много по-голям мащаб", написа Юрий Фьодоров в "Новая газета Европа".


Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин похвали и награди с медал "За освобождаването на Соледар" командващият частите в града Антон Елизаров, който преди това е бил осъден за мошеничество

https://www.segabg.com/hot/category-the-war/rusiya-otpraznuva-pirova-pobeda-soledar

HatshepsutTopic starter

,,Ди Велт": България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна


Разследване на вестника показва и че украинската армия е получила 40% от дизела си от София. Киев потвърди

Тайното спасение на Украйна - така германският вестник ,,Ди Велт" е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

,,Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там",  така започва материалът на вестника.

Журналистите припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка - България ще поправя развалени укрански танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по официален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на ,,Ди Велт" по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

,,Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависмиостта си от Русия и притесненията от руска агресия, България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев", пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС."

Украинското правителство потвърди информациите ни в тази статия, пише още вестникът.

,,Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията, заяви външният министър Дмитро Кулеба пред ,,Велт". - Историята е проста. Докато някои от членовете на управляващата коалиция в Бълггария застнаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг."

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, научава ,,Ди Велт". Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от лидерите и търси разговор.

Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц - повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява по-късно.

Паралелно с това Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. И там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч. Но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин ,,денацифирането на Украйна."

Дава за пример България след края на Втората световна война и посочва броят на убитите инакомислещи, опозиция, интелигенция, свещеници.

Пред ,,Ди Велт" участници в тази среща са потвърдили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. Два дена по-късно Брюксел започва с икономическите санкции. В европейските кръгове те са наричани ,,българското предложение".

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година. По това време войната не върви добре за Украйна - тя е успяла да спре руснаците в Киевския регион, но оръжията и мунициите й са изчерпани, а Западът още не е успял да й достави нови. Украйна има нужда от оръжия съветско производство и знае, че складовете на България са пълни.

Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия. На закрти врата обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Кулеба обяснява на домакините си, че всичко е на живот и смърт.

Петков отвръща, че вътрешнополитически ситуацията е много сложна, но той ще направи всичко възможно, за да помогне. Правителството дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие  и така решава задачата. Частните производители на оръжия работят под пълна пара. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украниската граница. Това летище е строго охранявано от НАТО и е най-важното за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

Проблематично става през юни, когато шефът на "Кинтекс" Александър Михайлов е отстранен от поста си и изнася данни от търговията с цел да събори правителството на Петков. Той тогава съобщи за износ на стойност 2 милиарда евро.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия ,,Лукойл". Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. И тук се ползва същата хватка – дизелът се изнася чрез посредници. Киев потвърждава и тази информация.

Дизелът се превозва с тирове и се прехвърля и на влакове. По същото време България все още е изцяло зависима от руски газ и петрол и това е причината да не се включи към санкциите, засягащи износа на руски петрол.

Русия разбира за помощта, която България оказва на Украйна. Още през април първият й отговор е истинска хакерска война срещу страната. Хакерски атаки срещу производителите на ток, срещу пощата... Блокирането на изплащането на пенсии се дължи именно на такава атака. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвинение в шпионаж.

Според вестника това е и причината Русия да спре газовите доставки за България без оглед на преговори и договорки. Кабинетът на Петков обаче успява буквално за часове да намери втечнен газ от САЩ, в следващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан. Така българите не усещат липса на газ въпреки спирането на доставките от Русия, разказва "Ди Велт".

https://clubz.bg/131979

HatshepsutTopic starter

Путин е готов да жертва 300 хил. мобилизирани руснаци


Американската експертка по въпросите на сигурността Фиона Хил

Тя е била е консултантка на трима американски президенти и е отговаряла за координацията на американската политика спрямо Европа и Руската федерация - Фиона Хил, известна експертка в сферата на външна политика, която се занимава основно с Русия под управлението на Владимир Путин. Ето какво казва Хил в предаването на "Конфликтна зона" на "Дойче веле".


В Украйна се готвят за нова руска офанзива до три месеца, както и за нова мобилизация с около 200 хиляди души, дори не изключват ново руско настъпление към Киев. Как смятате, каква е стратегията на Путин?


- Оценката на Украйна е разумна. Знаем, че при първия опит Путин не успя да превземе Киев, Зеленски не избяга, а украинското правителство не падна. Но несъмнено Путин все още се стреми да накара Украйна да капитулира по един или друг начин. И ако смята, че нов удар срещу Киев ще бъде успешен, разбира се, ще се опита да го предприеме. Мисля, че големият брой войски, съсредоточени на границата с Беларус, неотдавнашното посещение на Путин в Беларус и срещата му с беларуския лидер Александър Лукашенко също показват, че Путин е решен да продължи войната - в съответствие със своя манталитет. Той не е завършил това, което си бе поставил за цел през февруари 2022-а година и е твърдо решен да го довърши.


Но през последните месеци виждаме как Путин търпи унизителни поражения в Украйна. Руската армия се оказа неспособна да превземе и задържи по-големи части от територията на страната. Не губи ли Путин войната и колко трудно му е да признае това?


- Мисля, че всичко това изглежда така от наша гледна точка - не съм убедена, че и Путин вижда нещата по същия начин. Възможно е и той да не получава цялата информация - сведенията, които имаме ние, не стигат до него. Освен това в Русия може да разглеждат западните съобщения като пропаганда. Знаете, че за Путин тази война е и информационна. Но по време на цялата си кариера Путин доказа, че е безмилостен и е готов да плати всякаква цена.


"Ню Йорк Таймс" публикува репортаж за войната в Украйна, в който бе цитиран източник от Кремъл, приближен на Путин. Той твърди, че Путин е готов да пожертва до 300 хиляди руски военнослужащи - хората, които бяха вербувани или мобилизирани. За него загубата на човешка сила не е голяма трагедия или нещо, което трябва да се възприеме сериозно. Затова е готов да доведе нещата докрай и това е проблемът, пред който сме изправени сега.


А информацията за вътрешна употреба, която е предназначена за руснаците? Вече е съвършено ясно, че бойните действия продължават по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Има и начин Москва може да представи тази инвазия и евентуалната сделка, която може да последва, като своя победа? И да каже примерно, че мисията е изпълнена?


- Всичко това е доста сложно. Искам да кажа, че ако говорим за основните цели на Путин, те не са се променили. Но за обикновения руснак те със сигурност са се променили. На хората им казваха, че това е специална военна операция, която ще приключи за кратко. Украйна трябваше до седмица-две да капитулира и всички отношения между Украйна и Русия да бъдат уредени. Това не стана.


Повечето руснаци смятаха, че ще наблюдават тази война отдалеч, че няма да участват в нея и че не носят отговорност за нея. След решението на Путин за мобилизацията обаче това вече не е така. Виждаме, че от февруари насам един милион руснаци са напуснали страната. Това са хора, които очевидно са били против войната и не са искали да отидат в армията. Респективно войната е засегнала пряко един милион души, както и всички техни близки и приятели. Знаем, че в много кръгове в Русия войната не е популярна. Има много руски бизнесмени, които са пострадали от нея. Всички отношения между Русия и нейните съседи пострадаха. Държави като Казахстан, Армения и Молдова например преразглеждат отношенията си с Русия. А и проучванията на общественото мнение показват, че все повече руснаци са "за" прекратяване на войната.


Мобилизираните руснаци са само пионки в ръцете на Путин

Досега съюзниците от НАТО и други партньори на Украйна се гордееха с единството си. Но преговорите по последния пакет от санкции на ЕС например бяха определени от дипломати като ожесточени. Не Ви ли безпокои това, че в единството на Запада започват да се появяват пукнатини?


- Загрижена съм, защото смятам, че това наистина говори за неразбиране на ситуацията, в която се намираме. Независимо дали ни харесва или не, Владимир Путин е обявил война на Запада, което е правил много пъти. Достатъчно е да погледнем предишни негови изявления. Това не е мой анализ, не хиперболизирам - казал го е самият Путин.


Студената война прерасна в гореща. А битката за бъдещето на Украйна всъщност е битка за европейската сигурност.
Фиона Хил, пред "Дойче веле"

Дълго време не го осъзнавахме - винаги реагирахме само на Русия и руския наратив. Също така смятам, че трябва да взаимодействаме с Русия и да разберем какво място заема тя в Европа. Но не можем да отричаме факта, че Русия и Владимир Путин са ни обявили война.


Проблемът е, че много европейски страни отричат това и затова нещата са толкова проблематични. Честно казано, те се опитват да заровят главата си в пясъка като щрауси и да се преструват, че това не се случва. Е, извинете ме - случва се.


В книгата си наричате Путин "майстор на оцеляването". Може ли той да оцелее и сега?


- Всъщност може. Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, ако му позволим - в смисъл да надделее в тази политическа и информационна война и във войната в Украйна. Ако Путин бъде подложен на натиск, това, разбира се, няма да е изненадващо предвид огромната стратегическа грешка, която направи.


Но той може да бъде безмилостен и да играе толкова мръсна игра, че да продължи да води тази война още известно време. Така че много зависи от нас.


Как виждате бъдещето на Русия - с или без Путин - и кога ще приключи сегашният конфликт?


- Руснаците, честно казано, доскоро живееха по-добре от всякога. Всеки, който е бил в Москва, може да се убеди в това, а и в останалата част на страната също. Но сега Путин върна времето назад. В някои отношения той се опитва да върне времето назад към 80-те години на XIX век, а в някои отношения - към 50-те години на XX век, към епохата на Сталин - с преследванията и репресиите.

Много руснаци виждаха бъдещето си в това да останат свързани с Европа. Помислете за всички руснаци, които живеят в Европа, които работят в Европа, за всички мултинационални компании, които са базирани в Европа, за търговията, за икономическите връзки - всичко това сега е разрушено. Има много компании, които никога повече няма да инвестират на руския пазар. Той няма да бъде същият като преди, дори санкциите да бъдат отменени. Сега украинците ще мразят руснаците за поколения напред. Много руснаци сега се чувстват като аутсайдери, двойни аутсайдери, така както честните германци са се чувствали през 40-те години на миналия век и непосредствено след Втората световна война. Пътят назад ще е дълъг. Но не е невъзможен.

Знаем, че държавите могат да се възстановяват, но ще е много трудно. Това е, с което ще се сблъскаме в бъдеще, е следното: ще започнем отново да мислим как да взаимодействаме с Русия в Европа, в новия европейски контекст на търговия, икономика и сигурност,както и как да възстановим Украйна и да възстановим отношенията между Украйна и Русия - това ще бъде основният проблем.

Европа се промени от тази война. Светът се промени - тази война засегна целия свят. Намираме се в един от онези повратни моменти в европейската и световната история, в който бъдещето все още е много неясно.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/01/18/4439875_putin_e_gotov_da_jertva_300_hil_mobilizirani_rusnaci/

HatshepsutTopic starter

Андреас Хайнеман-Грюдер: Ролята на "Вагнер" ще расте, не очаквам мирно споразумение тази година


Професор д-р Андреас Хайнеман-Грюдер

Професор д-р Андреас Хайнеман-Грюдер е германски политолог, преподавател в Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет в Бон и старши изследовател в Бонския международен център за изучаване на конфликтите (BICC). Роден е през 1957 г. в Потсдам. Хайнеман-Грюдер има дългогодишен опит в проучването на политиката и кризите в постсъветското пространство, възраждането на авторитаризма и въоръжените сблъсъци по цял свят. Съветвал е Външното министерство в Берлин, Федералната криминална служба, Бундестага, ОССЕ, НАТО и други международни структури. Завършил е история и политика в Свободния университет в Берлин, защитил е дисертация в Московския университет "Ломоносов".

Как оценявате развитието на войната?

- Русия атакува инфраструктурата на Украйна, за да разруши условията за живот на страната и да изтощи украинците морално и физически. Русия ще се опита да увеличи зоната на бойните действия - да разшири фронта - но вече не е ясно какво конкретно иска да постигне, освен да задържи анексираните области.

Двете страни ще понесат значителни загуби като войници. Войната показа, че руската армия е корумпирана, зле организирана, оборудвана с остаряла техника и зависима от отрядите за убийства на групата "Вагнер". Както по време на националсоциализма СС се сдоби с власт - така и сега ролята на нередовните военни структури като "Вагнер" ще нараства.

Какво показа храбрата съпротива на украинския народ?

- Съпротивата показа, че Русия наистина може да нападне Украйна и да причини неизмерими щети, но не и да спечели умовете и сърцата на украинците. Украинците не искат да са колония на Русия. Войната води до това, че Украйна се "дерусифицира" - точно обратното на онова, което Москва всъщност искаше да постигне.

Какво очаквате от 2023 година - в каква посока ще върви войната?

- Войната се разви в позиционна война, която може да продължи още дълго. Същевременно тя се води вече не само на украинска територия, а засяга и военни обекти в самата Русия. Руското ръководство повече не може да игнорира икономическите последствия от войната. Вероятно ще има локални и временни примирия. Но не очаквам да се подпише мирно споразумение през 2023 година.

Каква е поуката от миналата година - за Европа и за западните демокрации?

- Живеем в ново системно противопоставяне. Русия се опитва да подкопае и западните демокрации. Икономическата взаимосвързаност не води до умиротворяване на един агресивен, автократичен и империален режим. Нуждаем се от експертиза за стратегическо предвиждане. Украйна днес нямаше да съществува без САЩ и Великобритания, така че Европа най-накрая трябва да инвестира в стратегическата си способност да действа. Сплотеността срещу Русия е силата на Европа. В крайна сметка Русия не предлага модел за справяне със задачите на XXI век, руският елит живее в миналото. Бъдещето все още принадлежи на Европейския съюз, ако той си напише домашното.

https://www.dnevnik.bg/intervju/2023/01/19/4439916_andreas_haineman-grjuder_roliata_na_vagner_shte_raste/

HatshepsutTopic starter

9 европейски страни изпращат безпрецедентна военна помощ на Украйна


Германия започна през декември да предоставя танкове "Леопард-2" на Чехия в замяна на нейните остаряващи танкове от съветско време, поискани от Украйна

Група от девет държави, сред които Великобритания, Полша и Нидерландия,  обеща да продължи да предоставя "безпрецедентна помощ" на Украйна, включително основни бойни танкове, за да н помогне във войната с Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ангажираме се колективно да продължим да предоставяме безпрецедентен пакет дарения, включително основни бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини за пехотата за отбраната на Украйна", се казва в съвместното изявление.

Изявлението, публикувано на уебсайта на британското правителство, беше направено от министрите на отбраната на Великобритания, Естония, Полша, Латвия и Литва, както и представители на Дания, Чехия, Нидерландия и Словакия след срещата им в Естония.

Ето какви обещания за подкрепа на Украйна даде всяка от страните:

Дания ще продължи да осигурява обучение на украинските сили, включително, но не само, в рамките на ръководената от Обединеното кралство програма за обучение на украински новобранци. Дания е дарила или финансирала военна помощ за близо 600 млн. евро и ще продължи в тази посока.

Чехия ще продължи подкрепата си за Украйна чрез доставка на военни материали. Страната увеличава производствения капацитет на отбранителната си промишленост, за да предостави още по-голяма подкрепа, особено по отношение на производството на боеприпаси с голям калибър, гаубици и БТР-и.

Естония предоставя на Украйна пакет от десетки 155-милиметрови гаубици ФХ-70 (FH-70) и 122-милиметрови гаубици Д-30 (D-30), хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, превозни средства за поддръжка на артилерийските части, стотици противотанкови гранатомети "Карл-Густав М-2"( Carl-Gustaf M2) с боеприпаси на обща стойност от около 113 млн. евро. Освен това през 2023 г. Естония ще продължи да предоставя основно и специализирано обучение на стотици членове на украинските въоръжени сили.

Латвия подготвя нови дарения с още десетки преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър" (Stinger) и допълнителни елементи за противовъздушна отбрана, два хеликоптера М-17, десетки картечници с боеприпаси, няколко десетки безпилотни летателни апарати и резервни части за гаубици М109. Латвия също така инвестира огромни средства в обучението на украинските войници. През 2023 г. Латвия планира да обучи около 2000 украински войници по различни програми.

Литва предоставя нов пакет от десетки зенитни оръдия Ел-70 (L-70) с десетки хиляди боеприпаси и два хеликоптера Ми-8 на обща стойност около 85 млн. евро. И през тази година ще инвестира 40 млн. евро за поръчки в подкрепа на украинската армия. Общата стойност на литовски пакет от военна помощ възлиза на 125 млн. евро.

Полша ще продължи да предоставя военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо. Новият полски пакет се състои от противовъздушни оръдия Ес-60 (S-60) със 70 000 броя боеприпаси. Полша вече дари 42 бойни машини на пехотата заедно с пакети за обучение на два механизирани батальона. Освен това Полша продължава доставката на 155-милиметрови гаубици КРАБ (KRAB) и снабдяването на Украйна с различни видове боеприпаси. Наред с това Полша е готова да предостави рота танкове "Леопард 2" с 1000 броя боеприпаси.

Словакия ще продължи интензивните дискусии със съюзниците относно възможностите за предоставяне на допълнително оборудване за дарения на Украйна. Понастоящем усилията са насочени към възможности, свързани с основни бойни танкове, бойни машини на пехотата, системи за противовъздушна отбрана, но също така и към увеличаване на производството на гаубици, оборудване за разминиране и боеприпаси. Страната ще продължи да обучава украински войници и ще разшири този процес.

Великобритания се готви да предостави рота танкове "Чалънджър 2" (Challenger 2) с бронирани превозни средства за възстановяване и ремонт; самоходни 155-милиметрови оръдия ЕйЕс90(AS90); още стотици бронирани и защитени превозни средства; още десетки безпилотни въздушни системи за поддръжка на украинската артилерия; още 100 000 артилерийски снаряда; стотици по-усъвършенствани ракети, включително ракети ДжиЕмЕлАрЕс (GMLRS), ракети за противовъздушна отбрана "Старстрийк" (Starstreak) и ракети за противовъздушна отбрана със среден обсег; 600 противотанкови боеприпаса "Бримстоун" (Brimstone); пакет за поддръжка на оборудването с резервни части за обновяване на до сто украински танка и бойни машини на пехотата.

В разпространеното от "Даунинг стрийт" 10 изявление се допълва, че Великобритания координира и Международния фонд за Украйна, който заедно с партньорите е събрал почти 600 млн. британски лири (над 686 млн. евро).

В същото време министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников и министърът на външните работи Дмитро Кулеба(link is external) се обърнаха със съвместно заявление към западните партньори. "Приветстваме смелото и много навременно решение на Обединеното кралство да прехвърли първата ескадрила от танкове Challenger 2 в Украйна. Това обаче не е достатъчно за постигане на оперативни цели. Затова отправяме нашия призив към държавите, които имат на въоръжение танкове Leopard 2, включително Канада, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Турция. Ние гарантираме, че ще използваме тези оръжия отговорно и изключително за целите на защитата на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници",

Германският канцлер Олаф Шолц е готов да разреши доставка на бойни танкове "Леопард" на Украйна, ако преди това САЩ предоставят тежки танкове "Ейбрамс", написа часове по-рано в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА.

В телефонен разговор на Шолц с американския президент Джо Байдън станало ясно, че САЩ още се колебаят.

Позовавайки се на правителствени източници, вестник "Билд" също съобщава за това условие, поставено от Шолц. Според изданието германският канцлер иска Европа и САЩ заедно да доставят танкове на Украйна, за да не може Кремъл да разцепи НАТО.

Останалите държави, които разполагат с танкове "Леопард", като например Полша, не могат да ги предоставят на Украйна без разрешение от Германия, която ги произвежда.

Но премиерът на Полша Матеуш Моравецки се ядоса на мълчанието на Шолц и заплаши, че Полша ще прати танкове Leopard 2 на Украйна без позволението на Германия. "Съгласието е вторично. Или ще го получим бързо, или сами ще изпратим танковете", каза премиерът в интервю за  Polsat News. Полша смята да изпрати 12 танка.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че западните съюзници трябва по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения, предадоха световните агенции.

В речта си на форума, която произнесе по видеоконферентна връзка, украинският президент обвини Москва в износ на терор. "Тиранията напредва по-бързо от демокрациите", каза той. "Затова мобилизацията на света трябва да е по-бърза от следващата военна мобилизация на нашия общ враг. Доставката на западни танкове трябва да изпревари следващата инвазия на руските танкове. А доставката на системи за противовъздушна отбрана трябва да изпревари следващата ракетна атака на Русия" , допълни той.

Утре в американската база в Рамщайн ще се състои поредна среща на министрите на отбраната на западни държави, на която ще се обсъжда по-нататъшната помощ за Украйна и най-вече предоставянето на танкове "Леопард". На тази среща Германия ще бъде представена от новия министър на отбраната Борис Писториус, който днес има среща с американския си колега Лойд Остин. CNN цитира източник, че Остин е заявил, че ще притисне силно германците за танковете. "Ханделсблат" писа, че ако Германия се съгласи, може да предостави до края на годината около 100 танка.

https://www.segabg.com/hot/category-the-war/9-eropeyski-strani-izprashtat-bezprecedentna-voenna-pomosht-na-ukrayna

HatshepsutTopic starter

Украинското разузнаване: Нахлуването на Русия от Беларус - психологическа операция на Кремъл


Постоянното повдигане на темата за нападение срещу Украйна от територията на Беларус е "информационна и психологическа операция" на Русия. Това заяви Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната

Концептуално това е руската ИПСО, посочи Юсов в рамките на коментар по национална телевизия, пише news.bg. Разузнаването използва терминът ИПСО като информационно-психологическа операция от страна на противника. В тази война и двете страни говорят за такива операции.

"Разбира се, знаем всичко за диктатора Лукашенко и режима в Беларус. Но има и обективни неща: броят на войските, готовността на силите и други неща, които ни позволяват да кажем, че днес няма заплаха от пълномащабна сухопътна операция от беларуска страна или от участие в нея от руска страна", посочи Андрей Юсов.

Според Юсов в интерес на Путин и Руската федерация е да "разбутват темата" с Беларус периодично. Но и Лукашенко не се вживява много в тази роля, казва той: "Видяхме как наскоро по време на среща той водеше Лавров за носа и от една страна му казваше колко много обича Путин, а след това, че не вижда заплаха от страна на Украйна и че Украйна се държи. Тоест Лукашенко не иска да предприема самоубийствени действия."

Потенциалната опасност от настъпление на руски войски от Беларус по посока на Киев се обсъжда от много военни експерти през последните седмици и месеци. В последните си доклади авторитетният Американски институт за военни изследвания оценява вероятността за реализиране на подобен сценарий като малка, но не я изключва напълно.

И по-рано представители на украинското и западното разузнаване съобщиха, че не са забелязали признаци за формиране на ударни групи на територията на Беларус.

BBC припомня и думите на известния полски военен експерт генерал Валдемар Скржичак също заяви, че не вярва беларуската армия да се включи във войната срещу Украйна, макар и да не е изключена помощна офанзива от територията на Беларус.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник. На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

https://faktor.bg/bg/articles/ukrainskoto-razuznavane-napadenieto-na-rusiya-ot-belarus-psihologicheska-operatsiya-na-kremal

HatshepsutTopic starter

Започва обучението на бойците от ВСУ на танковете Leopard 2


Танк Leopard 2

Украинските военни започват да се обучават как да използват танкове Leopard 2, въпреки че решението за предоставянето им на въоръжение във ВСУ все още не е взето. Това обяви министърът на отбраната Олексий Резников в интервю за Гласът на Америка.

Според него бойците на Украйна ще бъдат обучавани на новата техника на полигони в Полша и определи това като "пробив".

,,Държавите, които имат танкове Leopard 2, могат да започнат да обучават нашите танкисти. Ще започнем с това и ще продължим напред. Надявам се, че Германия ще проведе вътрешни консултации и ще вземе решение за прехвърлянето на танковете. Оптимист съм, защото първата стъпка вече е направена", сподели Резников.

В същото време той отбеляза, че всички разбират, че изучаването на сложни оръжейни системи отнема време, но украинските военни са доказали, че могат бързо да овладеят нови системи - от артилерия до безпилотни летателни апарати.

,,Например, обучението по системите ,,Пейтриът" ще бъде проведено за рекордно кратко време - нашите части вече пристигнаха в Съединените щати и го започнаха. Това ще позволи на нашите части да бъдат готови за отбрана, в случай че Русия се опита да повтори офанзивата през пролетта", каза министърът.

Освен това той изрази задоволство от резултатите от срещата в Рамщайн.

,,Ключовите моменти на тази среща бяха единството във времето за предоставяне на помощ и увеличаване на способностите на въоръжените сили на Украйна да продължат контранастъпателните операции за освобождаване на окупираните територии", каза той.

Резников добави, че всички предварително обявени пакети за военна помощ са потвърдени, а някои нови пакети са били обсъдени при закрити врата.

"Все още нямам право да ги обявявам. Това е вдъхновяващо. Много съм доволен", каза министърът на отбраната.

https://offnews.bg/sviat/zapochva-obuchenieto-na-bojtcite-ot-vsu-na-tankovete-leopard-2-793936.html

HatshepsutTopic starter

,,Подготвят руснаците за дълга война". Русия инсталира системи за ПВО в центъра на Москва


Система Pantsir S-1. Снимката е илюстративна

В центъра на Москва, на покрива на офис сграда, е монтиран противовъздушен комплекс, предполагаемо ,,Панцир-С1". Това съобщиха потребители в социалните мрежи.Това не е единственото подобно съобщение. В руските социални мрежи се появиха снимки и видеозаписи на зенитно-ракетни комплекси, които руски военни монтират на покриви в центъра на Москва, близо до резиденцията на Владимир Путин в Ново-Огарьово, както и близо до летище Остафиево.

В събота от Министерството на отбраната на Русия казаха, че е проведено учение в Московска област за отразяване на въздушни атаки срещу военни промишлени и административни обекти. Министерството обяви учението в изявление, като каза, че в него участва зенитно-ракетен комплекс С-300 и 150 войници, но не се уточнява мястото.

Разполагането на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Москва не е свързано със заплахата от нападение от Украйна. ,,Най-вероятно това е игра за показност, с помощта на която Кремъл подготвя гражданите за продължителен конфликт". Това се казва в ежедневния доклад на Американския институт за изучаване на войната.

Експертите на института смятат, че властите в Москва не очакват атака. Системите за противовъздушна отбрана най-вероятно са били инсталирани именно, за да бъдат снимани и разпространени, за да ,,предупредят руснаците за опасността", която Украйна предполагаемо представлява за тях.

В доклада се казва още, че разпространението на съобщения за противовъздушната отбрана в Москва може да демонстрира намерението на руските власти да се правят паралели с Великата отечествена война, представяйки Украйна като страна, която представлява реална заплаха за Русия - по аналогия с Германия и СССР.

,,Възможно е по този начин Кремъл да иска да увеличи броя на привържениците на войната сред руснаците и да ги подготви за по-нататъшна мобилизация", казват от института.

В същото време, според Блумбърг, инсталирането на системи за противовъздушна отбрана на покривите на сгради в Москва може да означава, че руските власти се страхуват от нападение от украински дронове. Агенцията се позовава на експерти, които казват, че решението за инсталиране на ПВО е взето след атаки с дронове на военни летища край Рязан и Саратов.

Руските власти не коментират инсталирането на системи за противовъздушна отбрана. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков препрати въпросите на журналистите към Министерството на отбраната, съобщава Радио Свобода. Комисията по отбрана на Държавната дума нарече снимките и видеоклиповете фалшиви.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32234263.html
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

ISW: Звездата на Пригожин залязва


Владимир Путин

След неуспешните опити да залови Бахмут Евгений Пригожин, собственик на частната военна компания "Вагнер", губи власт и доверие в очите на руския президент Владимир Путин. Сега силният човек в Кремък иска да върне фокуса върху редовната руска армия.

Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите "звездата на Пригожин е започнала да залязва". Вероятно Путин се е обърнал към него и към армейския генерал Сергей Суровкин, за да накара първия да завладее възможно най-голяма територия, а втория - да сломи морално украинците с масирани ракетни атаки.

"И двата опита се провалиха, тъй като опитите на Пригожин да превземе Бахмут приключиха, а въздушната кампания на Суровикин не доведе до нищо повече от това да причини страдания на украинското цивилно население, изразходвайки по-голямата част от запасите от високопрецизни ракети на Русия", пише ISW.

През този период Пригожин изглежда е решил, че има достатъчно доверие, за да се противопостави на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за надмощие във военната област. Анализаторите отбелязват, че тези надежди сега изглеждат напразни. Сега Путин отново се фокусира върху редовната армия.

През изминалите месеци Пригожин не успя да убеди Путин и да легализира дейността на ЧВК "Вагнер".

Руското законодателство забранява дейността на подобни военни формирования, но това не пречи да развива усилена паралелна дейност.

Обръщането на Путин към Пригожин има положителни и отрицателни последици за военната кампания на Русия в Украйна. Сега Путин маргинализира и се дистанцира от една трудно контролируема наемническа група, съставена предимно от недисциплинирани осъдени, командвани по най-брутален начин.

Пригожин вероятно ще продължи да критикува руското МО и Кремъл и дори може да се опита да настрои провоенната националистическа фракция срещу Путин. Но Пригожин вече подхранваше най-крайната провоенна фракция, която вече атакуваше руското МО с чук и клещи и дори започна да преследва самия Путин.

Гласът на Пригожин вероятно ще има по-малка тежест, ако Путин продължи да го маргинализира, особено ако Путин успее да убеди провоенната фракция, че остава верен на първоначалната си представа за победа и възнамерява да я постигне с по-конвенционални средства.

ISW отбелязва, че тези промени имат както положителни, така и отрицателни последици, и то не само за Украйна. Сред плюсовете е, че хора като Пригожин не бива да са на власт.

"Завръщането на видимостта и влиянието на по-професионални военни офицери като Герасимов вероятно ще доведе до намаляване на вероятността Путин да бъде подложен на неистовите искания на крайнодясна провоенна фракция, което вероятно допълнително ще намали и без това ниската вероятност от ирационална ескалация", пишат анализаторите.

Сред негативите: фокусът върху редовната армия предполага, че Путин ще продължи да я развива, за да я направи по-мощна. Анализаторите виждат в това заплаха не само в контекста на войната в Украйна, но и за бъдещата сигурност на НАТО.

Основни изводи:

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин отправи неправдоподобни заплахи за ядрена ескалация като част от провежданата информационна операция, целяща да възпре по-нататъшното оказване на военна помощ на Запада в Украйна. ISW продължава да смята, че е малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна и е много малко вероятно да ги използва срещу Запада.
На 22 януари руските военни блогъри продължиха да обсъждат възможността за бъдеща голяма руска или украинска офанзива и предполагаха кои райони са приоритетни цели.
На 22 януари руските сили продължават с ограничени контраатаки, за да си върнат загубените позиции по линията Сватово-Кремина. Руски източници твърдят, че украинските сили са обстрелвали с ракети HIMARS промишлен обект в Кадийвка, Луганска област.
Руските войски продължиха настъпателните си действия край Бахмут и Донецк-Авдийевка.
На 22 януари руски източници съобщиха, че руските войски продължават настъплението си в две направления в Запорожка област, като основните усилия са съсредоточени върху Хляйпил и Орехов. Ръководителят на украинския Обединен пресцентър на Таврийските отбранителни сили Евгений Ерин заяви на 22 януари, че руските войски не провеждат мащабни операции в Запорожкото направление.
На 22 януари руските окупационни власти продължиха да завземат гражданска инфраструктура в окупираните територии за сметка на здравето и безопасността на цивилното население.

https://news.bg/int-politics/isw-zvezdata-na-prigozhin-zalyazva.html

HatshepsutTopic starter

Изненада от Макрон: Франция дава на Киев супертанковете Leclerc


Френски танк Leclerc

ВСУ ще получат на въоръжение и едни от най-добрите танкове в света - френските Leclerc.

За това се заговори преди няколко дни, но до момента нямаше каквото и да е потвърждение от официален източник. Днес обаче планът Украйна да получи този вид въоръжение получи потвърждение и то от най-високото възможно ниво - от президента Еманюел Макрон!

"Що се касае до възможността за доставка на основния боен танк Leclerc в Украйна, съм възложил на министъра на отбраната да работи върху това. Нищо не е изключено и действително едно подобно действие получава колективна подкрепа", заяви френският президент в Париж днес.

Макрон обаче посочи, че е важно едно такова решение от една страна да не доведе до ескалация на конфликта, а от друга - не трябва да се допуска отслабване на отбранителния потенциал на френската армия.

Военните експерти по света са единодушни, че танковете Leclerc са изключително добри, но досега възможността за доставката им за нуждите на ВСУ изобщо не бе обсъждана заради факта, че произведените бройки от тях са едва няколкостотин. До момента Париж помага на Киев с доставки на артилерия, ПВО, бронетранспортьори и леки колесни танкове  AMX-10 RC.Leclerc Super-Tank: Better than American or Russian Armor?

https://offnews.bg/sviat/iznenada-ot-makron-frantcia-dava-na-kiev-supertankovete-leclerc-vide-793940.html

HatshepsutTopic starter

WSJ: САЩ дават танкове М1 Abrams на Украйна


Американски танк "Ейбрамс". Снимка сайт на армията на САЩ

САЩ са напът да се съгласят да  предоставят на Украйна част от основните си бойни танкове, за да накарат Германия да направи същото сама и да разреши на съюзниците в НАТО, които имат танкове нейно производство да последват примера, съобщиха днес международни медии.

Президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предостави на Украйна танкове М1 Abrams, за да отключи доставката германските Leopard 2, които Берлин е готов да даде на Киев само в колективна и координирана стъпка на съюзниците, предаде украинският сайт НВ, позовавайки се на Sky News Arabia.

Администрацията на Байдън е все по-склонна да предаде на Украйна "значително количество" танкове M1 Abrams и може да съобщи това официално още тази седмица, предаде The Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица, пожелали анонимност.

Според източниците на Sky News Arabia американската администрация се готви да предаде на Киев десет танка.

Нямаше веднага официално потвърждение на тези информации.

Според Wall Street Journal американското решение ще бъде част от дипломатическа сделка с Германия, в която Берлин ще се съгласи да изпрати "по-малък брой" от своите танкове Leopard 2 и също така ще одобри трансфера на "повече" произведени в Германия танкове от Полша и други страни. Белият дом не коментира тази информация, пише вестникът.

Той пише още, че САЩ са променили позицията си след телефонен разговор между Байдън и канцлера Олаф Шолц на 17 януари, когато Байдън се е съгласил да обмисли прехвърлянето на Abrams в Украйна, въпреки позицията на Пентагона. Високопоставен германски служител твърди, че страните са били в интензивни преговори по въпроса повече от седмица и той "изглежда е напът да бъде решен".

Досега Пентагонът отказваше да изпрати М1 Abrams, сочейки сложната им поддръжка и скъпи експлоатационни разходи. Германия, която произвежда най-масовия в НАТО Leopard, обаче отказа да даде на Киев от своите запаси и да разреши реекспорта на такива танкове от други съюзници без участие на САЩ.

Заради тези неразбирателства между съюзниците посветената на танковете среща на НАТО и партньорски държави в американската база Рамщайн в Германия миналия петък завърши с неуспех.

Досега само Великобритания обяви решение да даде 14 свои танка Challenger II на Украйна в опит да подтикне Германия към по-решителни стъпки.

Полша поиска разрешение да изпрати част от своите 250 "леопарда" на Украйна и представител на правителството в Берлин заяви днес, че то ще разгледа молбата спешно, съобщи "Шпигел".

По-рано Варшава заяви, че има и коалиция от натовски държави, включително Финландия, Дания, Нидерландия и Испания, които са готови на същата стъпка. Висш украински представител каза пред американския тв канал ABC News, че 12 държави от НАТО са готови да предоставят от техните "леопарди", ако получат зелена светлина за това от Германия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес в Берлин, че въпросът скоро ще намери решение.

Западните танкове, особено Leopard, който и в най-старите си модификации превъзхожда руските си аналозии по броня, мобилност и огнева мощ, могат да помогнат значително на Украйна да отрази очаквана нова руска офанзива и да обърне хода на войната решително в своя полза.

Наблюдатели смятат, че Берлин се бои, че евентуален обрат на бойното поле може да изглежда в очите на Москва като изключителна германска заслуга с оглед на ответна ескалация на конфликта от руска страна. В същото време  правителството на Шолц е обект на нарастващ натиск и упреци от съюзниците, че не действа достатъчно решително.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни каза по-рано, че въоръжените сили на страната му се нуждаят от 300 натовски танка и 600 бойни машини на пехотата, за да отблъснат ново руско настъпление.

Компанията производителка на "леопардите" Krauss-Maffei Wegmann е свалила от конвейера си над 3500 танка Leopard от началото на производството им през 70-те години на миналия век. Тези танкове на въоръжение в 19 държави в света, 13 членки на НАТО имат около 2000 бройки от тях. 

Досега САЩ, Германия, Великобритания и Франция предоставиха на Украйна почни едновременно лека бронирана техника и бойни машини на пехотата, които носят противотанкови средства. Досега Украйна получаваше само модернизирани и ремонтирани танкове от съветски модели от бивши членки на Варшавския договор в НАТО като Полша, Чехия и Словакия.

https://clubz.bg/132237

HatshepsutTopic starter

Руски генерал: Това е голяма заплаха за руските войскиГермания ще изпрати поне една рота танкове ,,Леопард 2A6" на Украйна

Появата на германски танкове ,,Леопард" 2A6 в Украйна ще създаде доста сериозна заплаха за руските войски, но тези машини също имат уязвими места.

Това заяви пред ТАСС в четвъртък бившият началник на Главното бронетанково управление на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Сергей Маев, предава "Фокус".

,,Най-уязвимите места на ,,Леопард" 2A6 са слабата защита на бордовете и горната полусфера", посочи той.

Според него ,,Леопард" 2A6 е най-добрият танк в Европа и предоставянето му на Украйна е много сериозна заплаха и трябва да се търсят начини за справяне с тази много опасна машина.

Европейските страни обещаха повече от 50 германски танка на украинската армия, като се очаква те да бъдат доставени до пролетта.

Маев предположи, че на бойното поле ,,Леопард" 2A6 ще бъдат използвани в малки групи като ударно ядро ��на атакуващите части.

Генералът също така смята, че ,,те трябва да бъдат унищожени, ако е възможно, на западните граници, при влизането им в Украйна".

А ако се позволи на тези танкове да се доближат до фронтовата линия на разстояние 3-5 км, тогава трябва стават основни цели за руските оръжия, включително противотанкови ракети, изстрелвани от танкови оръдия.

Маев подчерта, че танковете ,,Леопард" 2A6 имат добри устройства за нощно виждане, така че трябва да бъдат блокирани по същия начин, както правят руските самолети, освобождавайки топлинни капани.

Що се отнася до по-слабо защитените бордове и горна полусфера на купола на танка, тези недостатъци трябва да се използват ефективно, като се атакува с баражен огън и удари отгоре.

Друг недостатък на ,,Леопард" 2А6, според генерала, е сравнително голямото тегло, надвишаващо 60 тона, което може да затрудни или забави германските танкове извън пътищата.

,,Нито една бронирана машина, било то ,,Леопард", ,,Ейбрамс" или други западни танкове, няма да може да устои на едновременни високоточни удари на нашите артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън, противотанкови ракетни системи, удари от фронтовата, армейската и далечната авиация, т.е. комплексни огневи поражения", заяви Маев.

https://www.vesti.bg/sviat/ruski-general-tova-e-goliama-zaplaha-za-ruskite-vojski-6160169

HatshepsutTopic starter

Путин вярва, че през февруари-март Русия ще обърне инициативата във войната


Владимир Путин

Руският диктатор Владимир Путин има за цел да води война срещу Украйна в продължение на много години и очаква, че нова офанзива на руската армия, която вероятно ще започне още през февруари-март 2023 г., ще позволи на нашествениците да изземат инициативата от Въоръжените сили на Украйна. Това твърдят редица източници в Русия и САЩ пред "Блумбърг", цитирани от НВ.

Агенцията отбелязва, че почти година след нахлуването, "което трябваше да отнеме няколко седмици, Владимир Путин подготвя нова атака срещу Украйна" - и в същото време подготвя Русия за това, което смята ще бъде дългогодишен конфликт със Съединените щати и техните съюзници.

Според източници на "Блумбърг" Кремъл "се стреми да демонстрира, че силите му са способни да възвърнат инициативата след няколко месеца на загуба на позиции". Целта на Москва е "да окаже натиск върху Киев и неговите поддръжници да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави Русия под контрола на окупираната територия".

Към днешна дата дори Путин не може да отрече слабостта на руските въоръжени сили, след като войските му загубиха повече от половината земя, завзета в Украйна от началото на пълномащабната инвазия, твърдят източниците.

"Продължителните неуспехи принудиха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични относно моментните си амбиции – и да признаят, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение", пише агенцията.

Путин обаче остава убеден, че Русия може да надделее срещу всички неуспехи – но разчитайки на по-големи сили и готовност да поеме почти всяка загуба.

Москва може да поднови офанзивата още през февруари-март 2023 г., твърдят приближени до Кремъл източници.

"Техните коментари потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници за предстоящата нова офанзива на Руската федерация и предполагат, че тя може да започне преди Киев да получи наскоро обещаните танкове от САЩ и Европа", посочва агенцията.

"Блумбърг" определя плановете на Путин като "поредната смъртоносна ескалация на неговата война", напомняйки, че Украйна подготвя собствен удар за освобождаване на своите територии и отхвърля всяко примирие, което би запазило Русия под контрола им. Путин, от друга страна, вярва, че "няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта", който смята за екзистенциална разправа със САЩ и техните съюзници.

Следователно нов кръг на мобилизация в Русия, според тях, е възможен още през пролетта, докато руската икономика и общество са все повече подвластни на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който вървят нещата, но не е готов да се откаже от целите си", казва Татяна Становая, основателка на консултантската компания R.Politik. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".

https://clubz.bg/132353

HatshepsutTopic starter

ISW: "Вагнер" дава твърде много жертви в Украйна


Конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата "Вагнер", за да поддържат офанзивата в Бахмут, след като офанзивата на групата в Бахмут достигна кулминацията си с превземането на Соледар около 12 януари. Нападението на "Вагнер" над Бахмут вероятно е кулминирало с нейното нахлуване в Соледар. Силите не са постигнали значителни печалби от превземането на Соледар около 12 януари. Конвенционалните руски части сега участват в боевете в Бахмут, за да съживят руската офанзива там. Бойни кадри, публикувани на 20 януари, показват, че руските въздушнодесантни сили действат около Бахмут, тъй като кадрите показват руска BMD-4M - нишова механизирана техника.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

Руски източник съобщи, че елементите на "Вагнер" и руски сили са провели съвместни операции в Бахмут на 27 декември. Руското министерство на отбраната все по-често съобщава, че руските сили действат в района на Бахмут от началото на януари 2023 г., което показва, че конвенционалните руски сили се увеличават, ако не заменят вероятните кулминационни сили на "Вагнер" в района. Силите на групата  - особено затворниците - са дали тежки жертви в Бахмут от есента на 2022 г. Съобщава се, че един анонимен американски служител е заявил на 5 януари, че от силите на групата има повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут. Украински официални лица твърдят, че руската офанзива не е достигнала кулминация.

ISW по-рано предположи, че е била кулминационна, но сега счита, че руснаците ангажират конвенционални части, за да продължат битката. Руските сили се опитват да попречат на Украйна да си върне инициативата, вероятно преди планираната решителна руска офанзива в Донбас. Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов заяви на 22 декември, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху превземането на Донецка област, което вероятно ще доведе до превземане на ключови позиции в западната Луганска област и североизточната Донецка област, за да достигнат до административните граници на областите. Руските сили възобновиха наземните атаки в района на Въгледар (който неуспешно се опитаха да достигнат в края на октомври 2022 г.) и провеждат малки атаки в Запорожка област и около град Донецк. Те провеждат широкомащабната настъпателна операция на Бахмутската фронтова линия като текущо основно усилие и отбранителна операция, засега, на линията Сватове-Креминна.

Локализираните атаки срещу Въгледар и селища в Донецка и Запорожка област вероятно имат за цел да разпръснат украинските войски и да създадат условия за решителна руска офанзива в западната част на Луганска област, както ISW писа по-рано.

Руснаците може да си представят, че могат да се придвижат от сегашните си позиции директно към границата на Донецка област по няколко независими линии за настъпление, въпреки че е малко вероятно да не признаят изключителната невероятност за успех в такъв опит. По-вероятно е руснаците да възнамеряват да продължат няколко фази на настъпателни операции, кулминиращи с осигуряване на границите на Донецка и Луганска области. Тези фази вероятно ще изискват от шест до 12 месеца руска кампания, ако изобщо са възможни, екстраполиране от минали руски оперативни модели и приемане на по-високи нива на руска бойна мощ и способности, отколкото ISW наблюдава от началото на войната.

На руските сили вероятно им липсва необходимата бойна мощ. Няма открити доказателства, които да подсказват, че руските сили са възстановили достатъчна бойна мощ от загубите си в ранните фази на войната, за да позволят на руските сили да провеждат едновременни широкомащабни механизирани офанзиви през следващите няколко месеца. Руските военни не са демонстрирали способността да провеждат едновременни настъпателни операции с комбинирани оръжия от началото на 2022 г. Руските сили изпитват нарастващ недостиг на артилерийски боеприпаси, което би им попречило да повторят тази тактика.

Нещо повече, малко вероятно е конвенционалната руска армия да е готова да поеме загубите, които тактиката на човешката вълна нанесе на затворниците на "Вагнер". Следователно способността на руснаците да извършват бързи настъпления по множество оси тази зима и пролет е много съмнителна.

Конвенционалната руска армия все още трябва да претърпи значителна реконструкция, преди да си възвърне способността да води ефективна маневрена война. Плановете на руското Министерство на отбраната (МО) за значително увеличаване на размера на руската армия с 12 нови маневрени дивизии ще отнемат поне до 2026 г., ако това усилие изобщо успее.

Украинската загуба на Въгледар, ако се случи, вероятно няма да предвещава незабавен руски пробив на множество линии на настъпление в Донецк или на театъра като цяло, следователно. Пролетният дъждовен сезон в Украйна (който обикновено се случва около април) ще влоши пригодността на терена за маневрена война. Ако руските сили се опитат да извършат едновременни механизирани офанзиви през следващите два месеца, те вероятно ще попречат на усилията на Украйна да проведе контранастъпление в краткосрочен план, но такава руска офанзива вероятно ще кулминира преждевременно през пролетния дъждовен сезон (ако не и преди), преди да постигне оперативно значимо ефекти. След това кулминацията на руските сили ще създаде благоприятни условия за украинските сили да се възползват от собствената си контранастъпление в края на пролетта или лятото на 2023 г. Освен това Украйна ще види нарастващи ползи от включването на западни доставки на танкове, които току-що бяха обещани.

Поради това е много малко вероятно руснаците да постигнат оперативно решителни успехи в своите настоящи и вероятно предстоящи настъпателни операции, въпреки че е вероятно да постигнат тактически и вероятно дори оперативно значителни печалби. Украйна много вероятно ще се окаже в добра позиция, от която да провежда успешни контраофанзивни операции след кулминацията на руските офанзиви преди или по време на пролетния дъждовен сезон - винаги като се предполага, че украинците не изпреварват или прекъсват руските офанзиви с контраофанзива от собствени.

Намаляващата зависимост на руската армия от силите на "Вагнер" около Бахмут вероятно намалява влиянието на финансиста на групата Евгений Пригожин. ISW оцени на 22 януари, че Кремъл вероятно се е обърнал към нередовните сили на Пригожин, за да премине през тежък период след кулминацията на офанзивата на руските конвенционални сили в Луганска област през лятото на 2022 г., което подведе Пригожин да надцени значението си в руската армия и политически сфери.

Кремъл обаче няма да има нужда да успокоява Пригожин, ако руските конвенционални сили продължат да поемат отговорност за фронтовата линия на Бахмут. ISW съобщи, че Кремъл вероятно вече бавно прекратява привилегиите му. Герасимов и руското Министерство на отбраната (МО) също предприеха нови усилия за професионализиране на армията, усилия, които, ако успеят, биха маргинализирали паралелни военни формирования като групата "Вагнер".

Пригожин вероятно усеща и прекалява с намаляването на влиянието си и затова е започнал да атакува националистическата ветеранска фракция. Ветеранската фракция настоява руското военно командване да коригира недостатъците в своята конвенционална кампания, вместо да се фокусира върху неефективни и нетрадиционни решения поне от май 2022 г.

На 28 януари Пригожин продължи да критикува Игор Гиркин - виден руски националист и бивш руски офицер, който има връзки с общността на руските ветерани - с вулгарни обиди и обвинения, че е отговорен за загубата на Славянск от руските сили през 2014 г.

Пригожин обвини Гиркин, депутата от Руската държавна дума и член на комисията по отбрана генерал-лейтенант (в оставка) Виктор Соболев и лидера на Руската либерално-демократическа партия Леонид Слуцки, че живеят в миналото, в което Русия разчита на конвенционалните сили.

По-рано Соболев подкрепи усилията на руското Министерство на отбраната за професионализиране на армията чрез налагане на стандарти за поддържане, а Слуцки горещо се застъпи за Кремъл да обяви мобилизация, за да поправи тежката ситуация на фронтовата линия в началото на есента на 2022 г.

Пригожин преследва тези трима лица вероятно в опит да подкопае доверието в тях и застъпничеството за реформи и подобрения в армията, които допълнително маргинализират неговите недисциплинирани и брутални паралелни военни сили.

Пригожин също е изправен пред обвинения за подкуп, които могат допълнително да намалят репутацията му, независимо от тяхната основателност. Пригожин отговори на медиен запитване на 27 януари относно спекулациите, че получава подкупи от затворници, които след това не служат на първа линия, но въпреки това получават помилване за своята "служба".

Твърденията твърдяха, че Пригожин е вербувал и скоро освободил осъдения депутат от област Липецк Андрей Яицки (за когото някои коментатори спекулираха, че е физически негоден за военна служба), което го помилва в замяна на подкуп.

Пригожин се опитва да отклони обвиненията, като твърди, че Вагнер е освободил Яицки с почести след тежките му наранявания, получени на фронтовата линия, и включва предполагаеми показания от предполагаеми командири на Яицки, които го представят като герой.

ISW не може независимо да провери тези обвинения за подкуп срещу Пригожин, но появата им е забележителна, като се има предвид, че корупцията и подкупите са ендемични в Русия и мразен културен порок сред руснаците.

Някои руснаци продължават да полагат ограничени усилия да саботират усилията за генериране на руски сили. Независимите руски медии ОВД-Инфо и Медиазона съобщиха на 27 януари, че районният съд на Брянск е изпратил Дмитрий Прохоренко, жител на Сураж, Брянска област, в следствения арест за два месеца. В досието на мъжа се посочва, че той е подпалил релейна кутия на руската железница, за да "подкопае икономическата сигурност и отбранителната способност" на Русия. Друг руски източник на новини твърди, че руските власти допълнително подозират, че Прохоренко е атакувал нефтено депо в Сураж с помощта на дронове през декември 2022 г.

Руският опозиционен източник на новини "Осторожно Новости" съобщи на 7 януари, че руските власти също са изпратили четирима руски тийнейджъри от Красноярск в следствен арест за подпалване на железопътна трансформаторна кутия в Овинни, Красноярски край. Саботажите, насочени към руска инфраструктура, извършени от руски жители, са особено забележителни, тъй като руските власти обикновено описват саботажите като работа на чужди агенти и терористи, както ISW съобщи по-рано.

Руските войници и техните роднини продължават да изразяват разочарование от лошите условия, бездушието на командира и информационните блокове. Разузнавателен агрегатор с отворен код на 28 януари публикува екранна снимка на разговор, в който руски войник, воюващ в посока Сватово, обвинява своите командири, че са обезценили живота му и са изпратили ротата му на мисия, която е причинила смъртта на 70 процента от ротата.

Руските офицери продължават да оказват натиск върху мобилизирани войници да подпишат договори като войници доброволци. Независимата руска медия ASTRA на 27 януари разшири съобщенията от роднини на руския 346-ти полк, че руските командири са използвали излагане на стихията, сплашване, заплахи за насилие и изстрели в краката на войниците, за да принудят мобилизираните войници да се съгласят да "доброволстват" за бойна служба.

Лошата руска дисциплина и неспазването на основни правила продължават да намаляват ефективността на руските сили и създават предизвикателства за руските власти. Руският телеграм канал "Можем обяснить" публикува записана жалба от руски мобилизиран войник на 27 януари, в която той твърди, че неговата част е изправена пред необуздано пиянство, водещо до бой и дори до нерегистрирано убийство.

Войникът твърди, че командирът му е постоянно пиян, биел е войници повече от веднъж и заплашва да застреля войници, така че войникът се обгражда с охрана, защото се страхува от своите колеги.

Руското опозиционно издание Verstka съобщи на 27 януари, че руските власти са съдили най-малко 42 руски войници за незаконно присвояване, притежание, транспортиране и носене на оръжия, боеприпаси и взривни устройства. По-голямата част от тези случаи изглежда се случват сред войници, завръщащи се от фронтовата линия. Съобщава се, че руските власти не са платили на работници, които копаят окопи в Белгородска област, за да се защитават срещу несъществуващата заплаха от украинска наземна атака срещу Русия.

Руски опозиционен източник на новини на 27 януари разшири коментар на страницата във VK на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, който обвини служители, че отделят пари за изграждане на изкопи от бюджета, но не използват тези пари за заплащане на работниците.

Съобщава се, че жител на Белгород е разговарял с Гладков по въпроса по телефона на предишна дата и Гладков е насочил жителя към прокуратурата.

Изграждането на такива укрепления продължава да пилее ограничените ресурси на Русия, както и мобилизирани войници и цивилен труд за несъществуваща заплаха.

Руските окупационни служители продължават да поставят условия за дългосрочно принудително депортиране на украински деца в Русия. Губернаторът на руския окупационен Севастопол Михаил Развожаев заяви на 28 януари, че руското правителство е отпуснало субсидия от 70 милиона рубли (989 800 долара) за Севастопол за създаване на три съоръжения с нестопанска цел за здраве и отдих на деца в детския лагер Горни. Развожаев твърди, че тези нови сгради ще позволят на лагера да приюти над 400 деца наведнъж и ще завърши строителството до 25 май. Руските окупационни служители са депортирали насилствено украински деца в Крим, включително временни жилища за цивилни, насилствено евакуирани от област Херсон, както ISW съобщено по-рано.

Комисарят по правата на човека от украинската Върховна рада (парламента) Дмитро Лубинец заяви на 26 януари, че украинските официални лица са потвърдили информацията, че руските окупационни власти са депортирали принудително над 14 000 деца в Русия и може да са депортирали принудително общо над 150 000 украински деца.

Украински официални лица съобщиха, че руските окупационни власти продължават да интегрират окупирана Украйна в руските административни и икономически структури. Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти са започнали принудителни мерки за паспортизация на служители на държавни и комунални предприятия в окупираната Донецка област и че предприятията ще уволнят служители, които нямат руски паспорти до 1 март.

Центърът за съпротива заяви, че работниците също трябва да се откажат от украинското си гражданство, въпреки че руското законодателство позволява двойно гражданство и оцени, че руските власти възнамеряват да променят демографския състав на окупирана Украйна, за да подкрепят пропагандните усилия.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че руските окупационни власти са повишили възрастта за пенсиониране на жените от 55 на 60 години, забавили са изплащането на пенсии и заплати, създали са общи размери на пенсиите независимо от трудовия стаж или предишната заплата и са установили жизнен минимум от 11 000 рубли, половината от жизнения минимум в Москва и една трета от жизнения минимум в Чукотския автономен окръг в руския Далечен изток.

Коментирано е и беларуското участие.

Все още няма индикации, че руските сили формират ударна група в Беларус към 28 януари. Украинският генерален щаб повтори, че не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група към 27 януари.

Украинският генерален щаб съобщи също, че елементи от руската 6-та мотострелкова дивизия от 3-ти армейски корпус (сила от около 10 000 - 15 000 слабо обучени мобилизирани служители, които украинските сили победиха в контранастъплението в Харков през есента на 2022 г.) се обучават в Беларус.

Това е едно от първите забележителни споменавания на 3-ти армейски корпус след поражението му в Харковска област през 2022 г. Не е ясно дали 3-ти армейски корпус все още съществува като последователна формация или украинският генерален щаб просто е наблюдавал формално елементи на 3-та армия Прегрупиране на корпуса в Беларус.

Руската армия продължава да разширява военновъздушното си присъствие в Беларус под предлога съвместни тактически летателни учения. Беларуското министерство на отбраната (МО) заяви на 28 януари, че неуточнени летателни екипажи (вероятно руски и беларуски) са извършили бойно учение на полигона Ружански като част от текущите съвместни руско-беларуски тактически летателни учения.

Независимата беларуска мониторингова организация The Hajun Project съобщи, че транспортен Ан-26 на руските въздушно-космически сили е пристигнал на летище Мачулищи в Минск, Беларус на 27 януари.

Проектът Hajun също съобщи, че неуточнени беларуски самолети са извършили полети близо до летищата Мачулищи, Барановичи и Лунинец и че руски Су-34 е излетял към Русия от летището Барановичи на 27 януари.

Беларуските механизирани елементи продължават да се разполагат в Беларус за учения. Kолона от най-малко 30 неуточнени превозни средства на беларуската 11-та механизирана бригада е преминала през Слоним в Гродненска област на 27 януари.

https://news.bg/int-politics/isw-vagner-dava-tvarde-mnogo-zhertvi-v-ukrayna.html

Similar topics (5)

162

Отговори: 106
Прегледи: 6373

1758

Започната от Шишман


Отговори: 10
Прегледи: 228

Powered by EzPortal