• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 15
Total votes: : 2

Последни публикации: 07 Февруари 2023, 10:50:45
Re: Най-великите империи от Panzerfaust

Фишингъ - измами

Започната от Hatshepsut, 27 Ноември 2019, 08:47:49

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Фишинг - на лов, но не за риба, а за вашето потребителско име и парола


https://blog.superhosting.bg/phishing-email-and-login-page.html

Получавали ли сте наскоро имейл от банката, че е нужно да обновите данните си за контакт, иначе ще блокират акаунта или сметката Ви?

До неотдавна явлението "фишинг" не беше особено популярно за българските потребители в уеб. В последните години обаче всички вече сме го виждали от първо лице.

Фишинг имейлите не са само за банкови и кредитни институции, но дори засягат различни типове бизнес компании.

Припомняме: Фишингът (phishing) представлява злонамерено действие с цел заблуда и прихващане на чувствителни данни като потребителско име и парола, данни за кредитна карта и други. За целта злонамерените лица първо правят копие на външния вид на целевата логин страница. Разполагат копието на страницата на свой сървър и домейн и след това разпращат имейли, в които има препратка към това копие. Когато потребителите кликнат на препратката и им се зареди позната логин форма от познат за тях сайт, въвеждат своите данни, без да обърнат внимание на URL адреса на страницата. Сайтът не е истинският и вместо да се логнат, данните им биват записвани в базата на злонамерените лица и използвани за злонамерени цели.

Наскоро и ние станахме свидетели на подобен тип фишинг на логин страницата за вход в клиентския профил на СуперХостинг.БГ. Наши клиенти с пощи в abv.bg ни сигнализираха, че са получили странен имейл "от нас", в който злонамерени лица ги подканят да кликнат на съмнителна препратка и да си въведат данните за достъп до клиентския им профил при нас.

Затова, обръщаме внимание: Винаги гледайте URL адреса на целевата страница. Възможно е само една буква в името на домейна да е различна и ако не обърнете внимание, е много вероятно да станете жертва на подобна фишинг атака.

Примерен фишинг сайт:


Фишинг сайт, на който е разположено копие на външния вид на формата за логин

Детайли в адресната лента на браузъра:


Погледнете адреса на сайта в адресната лента на браузъра!

8 съвета как да се предпазите от опити за фишинг:

Независимо дали става въпрос за Вашия клиентски профил при нас, или за профила Ви в друга система, припомняме няколко съвета как да се предпазите от опити за фишинг и да защитите акаунтите си!

1.    Не се доверявайте на полето "От:" в писмото, което показва имейл адреса на изпращача. Стойността в това поле може да се манипулира - вижте повече за мейл хедърите на писмото в статията: Какво са мейл хедърите и каква информация се съдържа в тях?
2.    Обърнете внимание на написаното и правописа. Когато писмото е на български език, но има проблемен изказ и правопис, това е сигнал, че има нещо нередно.
3.    Писмата, които съдържат важни линкове, които наистина трябва да се кликнат, са в отговор на Ваше действие. Например след регистрация в даден сайт, често е нужно потвърждение чрез кликване на линк в изпратено от сайта писмо. В тези случаи, Вие предварително знаете, че ще получите подобно писмо и знаете, че в него ще има линк. Вие направили ли сте подобно действие?
4.    Не кликайте на препратки в писмата, без да сте се уверили, че писмото е от достоверен изпращач. Дори да имате минимално съмнение, първо проверете и помислете за причината да получите подобно писмо.
5.    Има бърз начин да проверите къде води препратката, преди още да сте я кликнали. Поставете курсора на мишката върху текста на препратката, без да кликвате. Погледнете долу в левия ъгъл на мейл клиента или на друго място в интерфейса, където се показва допълнителната информация.
6.    Ако вече сте кликнали на препратка и се зареди сайт, винаги поглеждайте първо в адресната лента на браузъра - това ли е домейнът на изпращача, същото ли е разширението, липсват ли букви или пък са заменени с други?
7.    Дали се използва сигурна връзка със сайта, има ли катинарче или не. Никога не въвеждайте данните си за логин на страници, които се зареждат по несигурна връзка.
8.    Ако имате и най-малки съмнения дори и след тези проверки, свържете се с доставчика, за да сте сигурни, че той е изпращачът на този имейл, а не някое злонамерено лице.

HatshepsutTopic starter

#1
Атака чрез регистриране на фишингови домейни с приличащи си Unicode символи в имената


https://www.kaldata.com/

Експертите на компанията Soluble разкриха нов начин за регистриране на домейни с омоглифи. Тези домейни външно много приличат на оригиналните домейни, но се различават по наличието на специални символи. Тези интернационализирани домейни (IDN) на пръв поглед по нищо не се различават от домейните на най-известните компании и онлайн услуги. Те получават коректни TLS сертификати и са идеални за фишинг.

Класическата подмяна на оригинален с подобен IDN домейн отдавна се блокира чрез въведената забрана за смесване на символи от различни азбуки. Така например, фалшивият домейн аpple.com (,,xn--pple-43d.com") няма как да бъде създаден чрез подмяна на латинската буква ,,a" (U+0061) с ,,а" (U+0430) от кирилицата, понеже не се допуска смесването на букви от различни азбуки в един и същи домейн. През 2017 година бе намерен начин за заобикаляне на тази защита чрез използване в домейна само на Unicode символи, без използване на латиница.

А сега бе открит още един начин за заобикаляне на защитата. Използва се фактът, че регистраторите на домейни позволяват смесването на латински букви с Unicode Latin IPA разширението, което се счита за част от латинската азбука и включва омоглифи, които много приличат на другите символи от латинската азбука. Така например символът ,,ɑ" напомня на ,,a", ,,ɡ" – ,,g", ,,ɩ" – ,,l".Възможността за регистриране на домейни, в които латиницата се смесва с допълнителните Unicode символи, бе засечена при регистратора Verisign, но другите регистратори не са проверявани. Създадени са сходни домейни на Amazon, Google, Wasabi и DigitalOcean. Проблемът бе разкрит през месец ноември миналата година и след три месеца е решен само за Amazon и Verisign.

По време на експеримента специалистите са изхарчили $400 и са регистрирали във Verisign следните домейни:

amɑzon.com
chɑse.com
sɑlesforce.com
ɡmɑil.com
ɑppɩe.com
ebɑy.com
ɡstatic.com
steɑmpowered.com
theɡuardian.com
theverɡe.com
washinɡtonpost.com
pɑypɑɩ.com
wɑlmɑrt.com
wɑsɑbisys.com
yɑhoo.com
cɩoudfɩare.com
deɩɩ.com
gmɑiɩ.com
gooɡleapis.com
huffinɡtonpost.com
instaɡram.com
microsoftonɩine.com
ɑmɑzonɑws.com
ɑndroid.com
netfɩix.com
nvidiɑ.com
ɡoogɩe.com
Експертите създадоха и онлайн услуга за проверка на домейни с възможни алтернативни варианти с омоглифи, включително и на своите новосъздадени домейни. Проверяват се и TLS сертификатите на тези имена. Що се отнася до HTTPS сертификатите, то чрез логовете на Certificate Transparency бяха проверени 300 домейна с омоглифи, за 15 от които е регистрирано генериране на HTTPS сертификати.

Актуалните към днешен ден браузъри Chrome и Firefox показват този вид домейни в адресния ред чрез префикса ,,xn--" за тези специални символи. Но в съдържанието на страниците линковете към подобни домейни не се преобразуват по никакъв начин и това може да се използва за препращане на потребителите към вредоносни уеб ресурси. Така например, в един от разглежданите домейни с омоглифи бе фиксирано разпространението на вредоносния вариант на програмната библиотека jQuery.

HatshepsutTopic starter

Специалисти са открили нови фишинг атаки, които могат да заблудят много потребители


https://www.kaldata.com/

Фиpмaтa зa ĸибepcигypнocт Ѕорhоѕ e нaблюдaвaлa двe нoви фишинг ĸaмпaнии в peaлнa cpeдa, ĸoитo изпoлзвaт нoв тpиĸ, ĸoйтo им пoмaгa дa избeгнaт зacичaнeтo oт aнтивиpycнитe пpoгpaми.

Измaмитe c фишинг пo имeйл oбиĸнoвeнo изпoлзвaт тpиcтeпeнeн пpoцec, зa дa дocтигнaт дo пoтeнциaлнитe cи жepтви, ĸaтo имитиpaт нeчий URL или имeйл aдpec, ĸaĸтo и ce oпитвaт дa yбeдят пoтpeбитeлитe, чe имeйлa e изпpaтeн oт дaдeнa ĸoмпaния, чиитo ycлyги изпoлзвaт, зa дa ги yбeдят дa ĸлиĸнaт въpxy линĸ в cъoбщeниeтo, ĸъдeтo дa въвeдaт личнитe cи дaнни.

Teзи двe нoви фишинг ĸaмпaнии oбaчe, дo eднa oт ĸoитo Ѕорhоѕ ca имaли възмoжнocттa дa ce дoĸocнaт диpeĸтнo, тъй ĸaтo e билa изпpaтeнa дo тexeн ĸлиeнт, a дpyгaтa e дoĸлaдвaнa oт читaтeл нa тexнитe дoĸлaди, изпoлзвaт cъщия тpиcтeпeнeн пpoцec, нo c лeĸa пpoмянa.

Имитиpaщaтa yeб cтpaницa, ĸoятo ce пpeдcтaвя ĸaтo чacт oт caйтa нa дaдeнa ĸoмпaния, нe e пpeдocтaвeнa ĸaтo линĸ, въpxy ĸoйтo пoтpeбитeля дa ĸлиĸнe, a e диpeĸтнo интeгpиpaнa cъм caмия имeйл ĸaтo НТМL ĸoд, ĸoйтo ce зapeждa нa eĸpaнa нa пoтpeбитeля пpи oтвapянe нa имeйлa.

Πpиĸaчвaнe нa НТМL ĸoд cпpямo линĸoвe

Чpeз пpиĸaчвaнe нa URL aдpeca нa тexнитe фишинг caйтoвe ĸъм имeйли, ĸибep пpecтъпницитe ce нaдявaт жepтвaтa дa нe paзпoзнae, чe cтaвa дyмa зa фишинг, a дa peши, чe пиcмoтo e изпpaтeнo oт ĸoмпaниятa, зa ĸoятo cтaвa дyмa. Гoлямa чacт oт пoтpeбитeлитe в дeйcтвитeлнocт ce дoвepявaт и oтвapят линĸa, дopи ĸoгaтo имaт извecтни cъмнeния в aвтeнтичнocттa нa имeйлa, тъй ĸaтo дo извecтнa cтeпeн ce чyвcтвaт пo-зaщитeни, ĸoгaтo oтвapят cтpaницa – вcичĸи знaят, чe нe тpябвa дa изтeглят фaйлoвe или дa инcтaлиpaт пpoгpaми изпpaтeни пo имeйл, нo в пoвeчeтo cлyчaи ĸлиĸвaнeтo въpxy пpeпpaтĸa нe e тoлĸoвa диpeĸтнo зacтpaшитeлнo. Bъпpeĸи тoвa oбaчe, пoтpeбитeлитe cлeд тoвa ce дoceщaт, чe вepoятнo cтaвa дyмa зa измaмa, ĸoгaтo виждaт нecъoтвeтcтвия в URL aдpeca или пpoмeнeни/липcвaщи peĸвизити нa имитиpaщaтa cтpaницa cпpямo opигинaлнaтa. Koгaтo oбaчe НТМL ĸoдa ce вгpaждa в имeйлa, пoтpeбитeлитe нe мoгaт дa пpoвepят дaли e aвтeнтичeн пo cтaндapтнитe нaчини, тъй ĸaтo дopи имeйл aдpeca, ĸoйтo e въвeдeн ĸaтo пoдaтeл нa пиcмoтo, мoжe дa бъдe пoдпpaвeн и дa изглeждa тoчнo ĸaтo opигинaлa.

Зa дa нe cтaнeтe жepтвa нa пoдoбнa фишинг aтaĸa, oт Ѕоfоѕ cъвeтвaт дa изпoлзвaтe yeб филтъp, ĸaĸтo и дa изпoлзвaтe имeйл плaтфopмa или ĸлиeнт, ĸoитo aвтoмaтичнo блoĸиpaт изпълнявaнeтo нa НТМL ĸoд в имeйлa. Toвa e пpeдпaзнa мяpĸa, ĸoятo пoвeчeтo плaтфopми и имeйл ĸлиeнти пpeдлaгaт oщe oт дeceтилeтия, ĸoгaтo paзпpocтpaнявaщитe ce cĸpипт виpycи ĸaтo Каkwоrm вилнeexa. И нaĸpaя, дoбpe e дa имaтe пpeдвид, чe мнoгo pядĸo няĸoя ĸoмпaния, бaнĸa или дpyгa инcтитyция би внeдpилa НТМL ĸoд диpeĸтнo в имeйлa, в cтpaницaтa c ĸoйтo дa ce изиcĸвa дa въвeдeтe няĸaĸви лични дaнни или дa ce лoгнeтe в пpoфилa cи. Ocвeн тoвa, aĸo изпoлзвaтe aвтoмaтичнo въвeждaнe нa дaннитe зa вxoд oт бpayзъpa, нo ĸoгaтo ĸлиĸнeтe въpxy пoлeтaтa в тaĸъв имeйл, тoй нe впиcвa aвтoмaтичнo дaннитe, тoвa oзнaчaвa, чe нe paзпoзнaвa cтpaницaтa ĸaтo cъщaтa, oт ĸoятo ca зaпoмнeни дaдeни дaнни зa вxoд, ĸoeтo мoжe дa бъдe знaĸ, чe cтaвa дyмa зa фишинг.

HatshepsutTopic starter

Престъпници, опериращи и в България, са източили $6.5 млн. от потребители на сайтове за обяви


Блoгът зa ĸибepcигypнocт quеѕtоnа cъoбщи, чe пpecтъпни гpyпи, oпepиpaщи и в Бългapия, ca изтoчили пoнe 6.5 млн. дoлapa чpeз фишинг и чaтбoтoвe. Дeйнocттa им e зaceчeнa пpeз 2020 г., нo вepoятнo няĸoи oт тяx пpoдължaвaт дa oпepиpaт и днec.

Измaмницитe ca нaмиpaли жepтвитe cи в пoпyляpни caйтoвe зa oбяви ĸaтo
ОLХ. Te ca изпoлзвaли Теlеgrаm чaтбoтoвe, зa дa ĸpaдaт пapи чpeз oбяви в интepнeт. Ocвeн в Бългapия гpyпaтa e oпepиpaлa в cтpaни ĸaтo Pycия, Чexия, Πoлшa, Фpaнция и дopи CAЩ. Tвъpдeниeтo e нa ĸoмпaниятa зa ĸибepcигypнocт Grоuр-ІВ.

Cпopeд нeйния aнaлиз пpecтъпницитe пyблиĸyвaт в интepнeт фaлшиви oбяви зa пpoдaжбa нa cтoĸи. Πpeдлaгaт ce ocнoвнo ĸaмepи, ĸoнзoли, cмapтфoни и дpyги джaджи, ĸaтo цeнитe им ca cилнo зaнижeни, зa дa пpивличaт внимaниe.

Kaĸ дeйcтвa cxeмaтa

Koгaтo c тяx ce cвъpжe ĸaндидaт-ĸyпyвaч, измaмницитe пpexвъpлят paзгoвopa в мecинджъp ĸaтo Теlеgrаm или WhаtѕАрр. Зa дa e пo-yбeдитeлнo, aĸayнтитe в тeзи мecинджъpи ca peгиcтpиpaни c мecтни тeлeфoнни нoмepa (пo-вepoятнo e дa ce дoвepиш нa пpoдaвaчa, aĸo нoмepa мy e бългapcĸи, a нe нигepийcĸи, нaли?)

B чaтa пpecтъпницитe изпpaщaт нa жepтвaтa фишинг cтpaницa, ĸoятo имитиpa тaзи нa caйт зa oбяви или нa ĸypиep (нaпpимep ОLХ или Ѕрееdу). Aĸo жepтвaтa oтвopи фишинг cтpaницaтa и изпълни инcтpyĸциитe нa нeя, пpecтъпницитe пoлyчaвaт дaннитe нa бaнĸoвaтa мy ĸapтa или диpeĸтнo взeмaт пapи oт cмeтĸaтa мy.

Cпopeд Grоuр-ІВ  измaмницитe изпoлзвaт Теlеgrаm чaтбoт, зa дa ycĸopят ĸpaжбитe. Чaтбoтът диpижиpa paзгoвopa c жepтвaтa и гeнepиpa фишинг cтpaницa, ĸoятo мy/й ce изпpaщa. Πo-тoзи нaчин пpoцecът нa измaмaтa ce aвтoмaтизиpa и пoзвoлявa нa пpecтъпницитe дa мaмят в мнoгo пo-гoлeми мaщaби.

Baжнo e дa ce oтбeлeжи, чe ocвeн ĸaтo тъpгoвци, измaмницитe мoгaт дa ce пpeдcтaвят и ĸaтo ĸyпyвaчи. B тoзи cлyчaй жepтвитe ca caмитe oнлaйн тъpгoвци. B ĸpaя нa cтaтиятa щe paзглeдaмe peaлни пpимepи oт Бългapия.

Измaмaтa в дeйcтвиe: пoдoбни пpимepи oт Бългapия

Hяĸoи бългapcĸи oнлaйн тъpгoвци cъoбщaвaт зa oпити зa измaмa, ĸoитo нaпoдoбявaт мeтoдитe нa paбoтa нa гopeпocoчeнитe пpecтъпни cтpyĸтypи.

Eдин тъpгoвeц e пoлyчил cъoбщeниe oт ĸyпyвaч, ĸoйтo пpeдлaгa дa ,,плaти" зa cтoĸaтa пpeз ОLХ. Cпopeд paзмeнeнaтa ĸoмyниĸaция ĸyпyвaчът щe изпpaти нa тъpгoвeцa линĸ ĸъм ОLХ, в ĸoйтo тъpгoвeцът тpябвa дa ,,въвeдe дaннитe и дa дeпoзиpa пapи нa ĸapтaтa", a cлeд тoвa ĸypиepът щял дa дoйдe и дa взeмe cтoĸaтa, зa дa я пpeдaдe нa ĸyпyвaчa.

Eтo я ĸoмyниĸaциятa мeждy двeтe cтpaни, ĸoятo пyблиĸyвaм c paзpeшeниeтo нa oнлaйн тъpгoвeцa.

Kaĸтo ce виждa, измaмниĸът нe e ycпял дa зaблyди тъpгoвeцa.B eднa oт Fасеbооk гpyпитe зa oнлaйн тъpгoвия ce cпoмeнaвa зa oщe eдин пoдoбeн cлyчaй.

Oнлaйн тъpгoвeц пoлyчaвa cъoбщeниe, чe ĸyпyвaчът иcĸa дa пoлyчи cтoĸaтa cи чpeз Ѕрееdу. ,,Kyпyвaчът" твъpди, чe e изпpaтил иcĸaнaтa зa cтoĸaтa cyмa нa Ѕрееdу.

Зa дa cи пoлyчи пapитe, тъpгoвeцът тpябвa дa влeзe в caйтa нa Ѕрееdу(пpeз линĸ, изпpaтeн oт ĸyпyвaчa) и дa въвeдe нoмepa нa бaнĸoвaтa cи ĸapтa. Taĸa ĸypиepcĸaтa ĸoмпaния щялa дa пpeвeдe пapитe зa cтoĸaтa нa тъpгoвeцa, a cлeд тoвa дa изпpaти ĸypиep, ĸoйтo дa взeмe cтoĸaтa и дa я дocтaви нa ĸyпyвaчa.

Ho тъpгoвeцът e дocтaтъчнo cъoбpaзитeлeн. Toй пъpвo виждa, чe изпpaтeният линĸ вoди ĸъм cтpaницa нa Ѕрееdу нa чyжд eзиĸ. Cлeд тoвa пpoвepявa в oфициaлния caйт нa ĸypиepcĸaтa ĸoмпaния и нe oтĸpивa пoдoбнa ycлyгa, пpи ĸoятo тъpгoвeцът cи пoлyчaвa пapитe чpeз въвeждaнe нa дaнни зa бaнĸoвaтa cи ĸapтa.

Quеѕtоnа cъвeтвa ĸaĸ дa ce пpeдпaзитe

Eтo няĸoлĸo пoлeзни cъвeтa ĸaĸ дa ce пpeдпaзитe oт тaĸивa измaми.

въвeждaйтe лични дaнни (пoтpeбитeлcĸи имeнa, имeйли, пapoли, нoмepa нa бaнĸoви ĸapти, ĸoдoвe зa cигypнocт и т.н.) caмo в oфициaлни caйтoвe нa мaгaзини.
нe въвeждaйтe дaннитe cи в caйтoвe, ĸoитo ca ви изпpaтeни ĸaтo линĸ oт нeпoзнaт ĸyпyвaч/пpoдaвaч
aĸo cтoĸaтa, ĸoятo иcĸaтe дa ĸyпитe, e c мнoгo ниcĸa цeнa, тoвa мoжe дa oзнaчaвa, чe oбявaтa e фaлшивa
дpъжтe ĸoмyниĸaциятa c пpoдaвaч/ĸyпyвaч в oфициaлнaтa плaтфopмa зa oбщyвaнe нa caйтa. Aĸo дpyгaтa cтpaнa пoиcĸa дa пpeвĸлючитe нa дpyг ĸaнaл, тoвa мoжe дa e пpeдyпpeдитeлeн cигнaл зa oпит зa измaмa

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Какво е фишинг (phishing)?

Фишингът е опит за измама, умишлена заблуда, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги или софтуер, акаунти в онлайн магазини, лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация.

Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация за достъп, престъпниците влизат в съответния акаунт и последиците от моментното невнимание или непредпазливост на жертвата се установяват след време като открадната самоличност, източени пари от банкова сметка, изпращане на спам от пощенски акаунти или от профили в социални мрежи и всякакви подобни негативни сценарии.

Съставни елементи на (предполагаема) фишинг схема

Фишингът, във всичките си форми, е опит за заблуда и не е ограничен до средствата за комуникация. В статията ще се спрем само на фишинг съобщенията, изпращани по електронна поща.

Измамникът знае, че много малко потребители ще клъвнат на неговата стръв, затова се нуждае от база данни с хиляди имейл адреси, към които да изпрати фишинг съобщението.

Той решава каква организация ще атакува и прави точно копие на официалния сайт с оригиналната графика (на практика клонира сайта) на сървър, до който има достъп. Променя оригиналните скриптове за обработване на получените данни от жертвите на измамата и ги записва по някакъв начин – в един файл, в отделни файлове, в база данни ...

Създава най-важната част от измамата – съобщението с линка към страницата, която съдържа формуляра за приемане на данните.

Изискват се познания за да се изпратят няколко хиляди имейла без да се задейства автоматична защита или да се предизвика намесата на администратор. В някои случаи се наемат VPS с ниски параметри и цена, и се изпращат писма докато IP адресът на SMTP сървъра попадне в черните списъци на големите имейл доставчици.

Описваме тези действия, следвайки пътя единствено на фактическата логика и нашия опит в разкриване и прекратяване на опити за фишинг от сървърите ни, за да Ви покажем, че фишингът е обмислена престъпна дейност, насочена срещу Вашите самоличност, финанси, пароли, социални контакти, лично пространство ... срещу Вас.

Как работи фишингът?

Измамникът изпраща предварително подготвеното съобщение към имейл адресите от базата данни, в което лесно може да се открият следните или подобни общи елементи:

съдържа в адреса имена на авторитетни организации – най-често на банки, доставчици на софтуер или услуги, социални сайтове и т.н.;
съдържа плашеща информация в темата на писмото за някакъв проблем – спрян, блокиран, прекратяване, предстои изтриване ... Страхът е най-често използваната емоция за атака, но може да бъде и всяка друга, която предизвиква силно желание и може да мотивира извършване на необмислени действия;
предизвиква спешност и паника – веднага, незабавно, спешно, наложително ... ;
посочва лесно решение на проблема – получателят трябва само да кликне бутона или линка в писмото и да попълни коректните данни във формуляра на уеб страницата.

Защо фишингът понякога успява?

Предизвикват силна емоционална реакция

Фишинг измамите работят, защото целят да предизвикат силна емоция в съзнанието на жертвите, които са склонни да бъдат по-наивни, когато са под напрежение, отколкото трезво да размислят дали не са цел на фишинг измама.

Например получавате съобщение за изключително изгодна оферта за разпродажба на телефони от името на популярен сайт за онлайн търговия – поради ограниченото количество продуктът ще се достави само на тези, които първи се регистрират като кликнат линка в писмото. Онези, които силно желаят този телефон бързат да се регистрират и ... предоставят данните за достъп до профила си.

Съдържа елементи на доверие

Някои фишинг съобщения са написани според най-добрите образци на корпоративния етикет:

Моля, следвайте инструкциите на посочената страница, за да актуализирате информацията във вашия акаунт.
Кратко, точно, ясно, не буди никакво съмнение, че идва от авторитетен източник. Кликаме линка в писмото – отваря се познатата страница на организацията. Никакви очевидни поводи за съмнение.

Движещата сила на фишинга е комбинацията от силна емоция и доверие, които мотивират сляпо следване на инструкциите и действат като упойка срещу рационален (поставящ под съмнение) подход към същата ситуация.

Обърнете внимание, че фишингът не атакува технологии, приложения, протоколи ... Фишингът разчита на слабости в човешкия характер и затова донякъде успешно му се приписва роднинство със социалното инженерство.

Какво е социално инженерство?

Социалното инженерство е опит да се използва чрез манипулация (измама) човешката психология за разкриване на информация, предприемане на неподходящи действия или получаване на достъп до системи или данни. Социалните инженери се възползват от естествените тенденции и емоционални реакции на потенциалната жертва.

Например, вместо да търси уязвимост на софтуера, социалният инженер ще се представи като лице за IT поддръжка в разговор със служител, и ще се опита да подмами служителя да разкрие данните си за достъп до същия софтуер.

Не е трудно да открием приликите между социалното инженерство и фишинга:

някой друг инициира контакта – изпращане на мейл, телефонно обаждане...;
той ни представя себе си;
той ни информира за проблем;
той има нужда от нашето съдействие за решаването на проблема.

Различни видове фишинг

CEO Fraud – киберпрестъпникът изпраща имейл до служител от по-ниско ниво, като се преструва, че е изпълнителен директор на компанията (CEO) или мениджър от висок ранг. Целта на тези имейли често е да заблудят жертвата да преведе средства към фалшива банкова сметка.

Clone phishing – повторно изпращане на легитимни съобщения, получени вече от жертвата, но с манипулирани линкове. Измамникът използва извинението, че повторно изпраща оригиналното съобщение поради проблем с връзката или прикачения файл в предишния имейл, за да примами крайните потребители да кликнат върху тях.

Unicode Domain Phishing – техниката позволява при регистриране на IDN домейни да се миксират Unicode и ASCII символи. Например, всички IDN домейни в списъка по-долу се визуализират като apple.com тъй като отделни латински букви от apple.com (a,p,e,c,o) в регистрацията са заменени от графично съответстващи букви на кирилица: xn--pple-43d.com, xn--aple-g6d.com, xn--aple-h6d.com, xn--appl-y4d.com, xn--pl-6kcw7c.com (може да проверите в Punycode converter). Дори такъв домейн може да получи DV SSL сертификат тъй като филтрите на CA издателите не разпознават Unicode символи.

Evil twin phishing – нападателят създава дублираща мрежа Wi-Fi hotspot, също като оригиналната, и когато се свържат крайните потребители, подслушва мрежовия трафик, за да открадне имена на акаунти, пароли, докато потребителят е свързан с компрометираната мрежа. Атаката е известна като схемата Starbucks, защото най-често се прилага в кафенета.

Smishing (SMS phishing) – версия на фишинг атака, при която хакерите се опитват да откраднат Вашата лична информация през мобилното Ви устройство чрез текстово съобщение. Хакер ще се свърже с Вас чрез текстово съобщение, представяйки се за доверен източник, например служител на Вашата банка, и ще Ви помоли да кликнете връзката в съобщението за да потвърдите нещо, която ще Ви отведе до ... компрометирана уеб страница.

Spear phishing (spear=копие) – прецизно обмислени атаки, предназначени за конкретни лица или групи. Хакерите използват тактики от социалното инженерство, за да персонализират имейлите с лична информация за техните жертви и да увеличат степента на доверие и успеваемост при получаване на лична информация или следване на посочени действия.

Vishing (voice+phishing) – в телефонно обаждане измамникът, ползвайки лична информация, събрана от социални мрежи или по друг начин, прилага тактики от социалното инженерство и се опитва да заблуди отсрещната страна да предостави информация или финанси.

Whaling (whale=кит, лов на кит) – прецизно насочена атака към ръководители на високо ниво като главни изпълнителни директори, финансови директори и ръководители. Целта е чрез тактики на социалното инженерство на база лична информация от интернет и платформи за социални медии, лицето да бъде измамено да разкрие чувствителна информация и корпоративни данни.

Предпазване от фишинг атаки – бъдете подозрителни

Тъй като фишинг атаката е насочена срещу емоционалното състояние на жертвата и имейл съобщението се стреми да предизвика едновременно силна емоция и доверие с цел предприемане на необмислени действия, главните методи за предпазване от фишинг атаки са в изграждане на правилна емоционална нагласа.

бъдете подозрителни към цялата интернет информация – всеки може да публикува всичко;
бъдете подозрителни към всеки онлайн контакт – 'случайният' контакт със социален инженер винаги е преднамерен;
бъдете подозрителни към всяко онлайн предложение;
бъдете подозрителни, когато непознат иска от Вас поверителна информация с всякакви мотиви и под всякаква форма;
бъдете сигурни, че всяко предложение в имейл за споделяне на лични и поверителни данни, е опит за измама.

Разпознаване на фишинг имейли

Обръщайте внимание на следните елементи от писмото:

Имейл адрес на подателя – полето От: (From:) не гарантира, че писмото е изпратено от посочения имейл адрес, както ще се уверите по-късно в статията. Адресът accounts@accounts.google.domain.com няма нищо общо с accounts@google.com;
Съдържание на полето Тема: (Subject:) – предупреждения от типа: Профилът е блокиран, Открито е ново влизане в акаунта, Открита е подозрителна дейност, Актуализирайте данните за логване, Файловете ще бъдат изтрити...;
Поздрав в писмото – ако имейлът претендира да е изпратен от компания, в която имате реален профил, много вероятно е поздравът да съдържа Вашето име или фамилия. Липса на поздрав или формален поздрав, липса на име на служител, длъжност, адрес на компанията и unsubscribe линк в подписа на съобщението трябва да алармира Вашето внимание;
Правописни и граматически грешки, грешно използване на термини от Вашата индустрия;
Чувство за спешност – трябва да задейства ярко червен фишинг флаг;
Пренасочващи линкове – ако писмото е от Google, линковете в него не трябва да водят към страница на Yahoo 🙂
Звучи твърде добре, за да е истина – каква е реалната вероятност супер богат нигерийски принц да се обърне точно към Вас за помощ относно получаването на огромно наследство?


Фишинг URL адреси в прикачени файлове

Отдавна отминаха времената, когато в имейл съобщенията се прикачваха изпълними файлове, за да се атакуват по един или друг начин компютри с Windows OS.

Разработчиците от компаниите на софтуер за защита предупреждават за нови методи на атаки чрез прикачени файлове.

Например, имейлът информира потребителя, че е получил фактура или важен документ, който се нуждае от преглед и одобрение. И в този документ (Word, XLS, PDF) се поставя фишинг URL адрес към страници, съдържащи формуляр за въвеждане на данни или към уеб страници, съдържащи вреден софтуер.

Софтуерът за защита на мейл сървъра следи за списък с типове изпълними файлове и пропуска писмото с прикачения файл, в който е скрит фишинг URL адрес.

Фишинг препратки (линкове)

Фишинг връзката е URL адрес, който насочва потребителя към фишинг страница, която копира дизайна на популярни сайтове. Фишинг препратките са скрити зад текст (anchor, котва) с призиви за действие като ,,Вход,,, ,,Преглед тук,,, ,,Кликнете тук,,, ,,Визуализация на документа,,, ,,Актуализиране настройките на акаунта,,...

Задържането на курсора на мишката върху текста на връзката разкрива фишинг URL в статус лентата на браузъра и опитните имейл потребители проверяват връзките по този начин.

За да избегнат разкриването, измамниците маскират URL адреса, като използват подобни техники:

Съкращаване на URL адреси – съкращаването скрива URL адресите, като създава псевдоними (кратки версии), които не приличат на оригиналния адрес. Използвайки популярни и безплатни инструменти като https://tinyurl.com/ и https://bitly.com/, измамниците съкращават фишинг URL адресите, за да заблудят както потребителите, търсещи подозрителни URL адреси, така и имейл филтрите, търсещи популярни фишинг адреси.
URL пренасочвания – използват се чисти, легитимни URL адреси във фишинг имейли, които след това пренасочват към фишинг страници, след като имейлите са преминали сканирането на филтрите и са били доставени успешно.
Представяне на текст като изображение – популярен похват в имейлите за изнудване, където съдържанието на писмото изглежда като текст, но всъщност е изображение-линк, което функционира като връзка към фишинг страница.
Смесване на полезни и фишинг връзки – включването на голям брой връзки в съдържанието на писмото приспива вниманието на потребителите и често след отваряне на една полезна връзка, следващите връзки се кликат автоматично с понижено внимание.
Използване на календарни събития и празници – изпращат се традиционни на вид съобщения с поздравления и промоции, в които се скриват фишинг линкове.


Проверка на изходния код на фишинг писмо

Дотук в статията предоставихме много, но само теоретична информация по същността на фишинга, но в практиката ние получаваме едно или няколко фишинг писма между стотици легитимни такива (може би в края на работния ден, когато и умората е фактор) и трябва да имаме бърз и сигурен начин да проверим всяко съмнително писмо.

В следващите редове ще Ви покажем как изпратихме фишинг писмо от поща в google.com (!), как да отворите изходния код на писмото и къде да потърсите и откриете измамата.

Относно изпращането на писмото само ще кажем, че ползвахме скрипт, който позволява манипулиране на хедърите. Въведохме произволно име на поща в google.com, дори и да съществува такава поща, ние нямаме реален достъп до нея и няма абсолютно никакъв начин да изпратим писмо от accounts@google.com:

$subject = 'Достъп до потребителски акаунт';
$from = 'accounts@google.com';
$headers .= 'From: '.$from."\r\n".
    'Reply-To: '.$from."\r\n" .

Но може да изглежда, че сме изпратили:,,Измамата" е в ход и писмото е в пощата на жертвата. Обърнете внимание, че линкът сочи към страница на yahoo.com, докато писмото уж е изпратено от поща в google.com.

Във фишинг писмата винаги има несъответствие между домейна на подателя и домейна в линка на уеб страницата от съобщението.

Сега ние влизаме в ролята на жертвата и решаваме да проверим изходния код на писмото защото съдържанието ни препоръча спешно да кликнем линка и да потвърдим данните си за достъп, като ги въведем във формуляра, а това са едни от сигурните белези за фишинг имейл.

Ползваме имейл акаунт в Thunderbird и за да видим изходния код на писмото кликаме бутона More с етикет More actions, след което в падащото меню кликаме линка View Source.

С клавишната комбинация Ctrl+F отваряме поле за търсене в долния ляв ъгъл на екрана и въвеждаме термина return (регистъра малки-главни букви няма значение) за да открием акаунта, който е изпратил съобщението:

Return-Path:

Оказва се, че фишинг писмото, уж изпратено от пощата accounts@google.com, всъщност е изпратено от съвсем друг домейн host.server.net, който няма нищо общо с google.com:

cpanelusername@host.server.net

Ето как изглежда Return-Path в изходния код на легитимно писмо, изпратено от analytics-noreply@google.com:

Return-Path: <34ZJCXREKCAIcpcn0vkeu-pqtgrn0iqqing.eqokxrkumqxiockn.eqo@scoutcamp.bounces.google.com>

Някой внимателен читател може би иска да попита: след като манипулирахте хедъра From: защо не манипулирахте и хедъра Return-Path:?

Опитахме да го манипулираме:

'Return-Path: '.$from."\r\n" .

Но нека видим какво казва официалната документация Request for Comments (RFC) относно Return-Path:

RFC 822

Полето ,,Reply-To" се добавя от инициатора и служи за насочване на отговорите, докато полето ,,Return-Path" се използва за идентифициране на път обратно към инициатора.

RFC 5336

Основната цел на ,,Return-path" е да посочи адреса, до който трябва да се изпращат недоставените съобщения...

RFC 2821

Когато SMTP сървърът извършва ,,окончателната доставка" на съобщение, той вмъква ред ,,return-path" в началото на данните за съобщението. Това използване на ,,return-path" е необходимо; мейл системите ТРЯБВА да го поддържат. Редът ,,return-path" запазва информацията в от командата MAIL.

RFC 5321

SMTP сървърите, извършващи окончателна доставка, МОЖЕ да премахнат полета за заглавие (header fields) ,,Return-path,,, преди да добавят свои собствени.

Накратко: Return-path посочва инициатора, истинския подател на съобщението, към когото трябва да се върне писмото при неуспешно доставяне. Дори и да има ръчно въведен хедър Return-path, SMTP сървърът го изтрива и поставя свой ред Return-path.

Изходният код на имейл съобщението съдържа много информация – имена на сървъри и IP адреси, протоколи, информация от спам филтри ...

Ако сте клиент на СуперХостинг.БГ и се чувствате несигурни в разчитането на тази информация, Ви препоръчаме да изпратите копие от изходния код до колегите от Техническа поддръжка за съдействие. И в никакъв случай да не кликате линковете в писмото.

Как да действаме при получаване на фишинг имейл?

Фишингът е престъпление. Като съобщаваме за всеки подозрителен контакт с подходящите организации, може да съдействаме за ограничаването на тези незаконни практики.

Когато получите съмнителен имейл и установите със сигурност, че това е опит за фишинг, може да изпратите информация до няколко институции, които могат да попречат на масовото разпространение на измамата.

Google Safe Browsing – може да изпратите пренасочващия URL адрес от съобщението на https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/ – достъпът до фишинг сайта ще бъде блокиран в Chrome, Firefox, Android, iPhone, Google и други доставчици.

Microsoft също имат интерфейс Report Unsafe Site, в който може да изпратите URL адреса на фишинг сайта – https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/support/report-unsafe-site-guest, което ще доведе до блокиране на достъпа в Edge, Office 365 и Internet Explorer.

Anti-Phishing Working Group (APWG) – работната група за борба с фишинга е международен консорциум, който обединява предприятия, засегнати от фишинг атаки, компании за сигурност, правоприлагащи агенции, правителствени агенции, търговска асоциация, регионални международни договорни организации и комуникационни компании. Може да изпратите URL адреса на фишинг сайта, копие от имейла и изходния код на имейл адрес reportphishing@apwg.org.

Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) – агенцията за киберсигурността и инфраструктурата работи за изграждането на по-сигурна и устойчива инфраструктура, като предоставя широки знания и практики за сигурност на заинтересованите страни. Може да изпратите URL адреса на фишинг сайта, копие от имейла и изходния код на имейл адрес phishing-report@us-cert.gov.

Важно: За да копирате URL адреса във фишинг писмо, не кликайте линка в писмото, а отворете изходния код на съобщението и потърсете http. Браузърът ще Ви покаже всички линкове в писмото, копирайте ги от този текстов файл и ги поставете (paste) във файл или формуляр.

https://help.superhosting.bg/what-is-phishing.html

HatshepsutTopic starter

Бъдете нащрек, нова фишинг атака върлува, за да открадне паролите ни по много изтънчен начин

Maлĸo ca пoтpeбитeлитe, ĸoитo нe ca нaяcнo пoнe в ocнoвни линии ĸaĸвo e фишинг. Oт ĸaĸтo ce пoмним ни ce ĸaзвa дa нe oтвapямe cъмнитeлни линĸoвe в пoщaтa cи. Oт Місrоѕоft oбaчe cпoдeлиxa в пyблиĸaция зa нoв вид, дocтa пo-изпипaнa фишинг aтaĸa.

Фишинг aтaĸa, пpи ĸoятo, aĸo минeм c мишĸaтa пpeз линĸa, щe видим нaпълнo лeгитимeн yeбcaйт
Измaмницитe paзчитaт нa вид линĸ, ĸoйтo ce изпoлзвa чecтo oт мapĸeтинг cпeциaлиcтитe зa пpocлeдявaнe нa инфopмaция. Линĸoвe c oтвopeнo пpeнacoчвaнe. Зaпoчвa c ocнoвeн дoмeйн, cлeдвa низ oт инфopмaция зa cтaтиcтичecĸa цeл, ĸaĸтo и дpyг aдpec, ĸoйтo e финaлнaтa дecтинaция.


Ето как изглежда един такъв линк

Дa, мoжe дa oтидeм нa нaпълнo peaлeн yeб caйт, дa ce зaблyдим и cлeд тoвa дa ни пpeнacoчaт нa мяcтoтo зa aтaĸaтa
Зa дa изглeждa oщe пo-дocтoвepнo, cxeмaджиитe дoбaвят пpoвepĸи зa cигypнocт, ĸaтo нaпpимep ĸaпчи. Πoтpeбитeлят вяpвa, чe e нa oфициaлeн yeбcaйт и въвeждa дaннитe cи, зa дa види извecтиe, дoĸлaд или дa ce вĸлючи в cpeщa. Cлeд тoвa ce пoявявa cтpaницa c гpeшĸa – нaпpимep изтeĸлa cecия или нeĸopeĸтнo въвeдeнa пapoлa.

Taм въвeждaмe oщe eдин път дaннитe cи, бeз дa пoдoзиpaмe ĸъдe ca ни пpeпpaтили
Cлeд ĸaтo вeчe пpeдaдeм дaннитe cи, ниe oтнoвo бивaмe пpeнacoчeни ĸъм пpaвилнaтa дecтинaция. Taĸa чe, вeчe тpябвa дa глeдaмe цeлитe aдpecи, пpeди дa нaтиcнeм. A нaй-дoбpe дa изпoлзвaмe мeниджъp зa пapoли, тъй ĸaтo тoй нямa aвтoмaтичнo дa пocтaви дaннитe ни нa пoдoбнa cтpaницa, зaщoтo тя нямa дa oтгoвapя нa зaдaдeнoтo.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Голяма част от фишинг страниците не оцеляват по-дълго от ден


Проучване на компанията за компютърна и интернет сигурност Kaspersky посочва, че жизнения цикъл на една фишинг страница е доста кратък.

Специалисти от компанията са провели своето изследване между 19.07 и 02.08 тази година, като са проучили 5307 измамнически сайта. Една четвърт от тези страници изчезнали за период от около 13 часа, а голяма част от тях (1784) спрели да функционират след първия ден на проучването. Животът на половината от сайтовете бил не по-дълъг от 94 часа, споделят от Kaspersky. ,,Важно е да подчертаем колко важно е потребителите да запомнят, че ако получат връзка към сайт, в чиято легитимност се съмняват, ние препоръчваме те да изчакат няколко часа", цитират думите на специалистите Infosecurity-Magazine. ,,През този период, не само че се увеличава вероятността този линк да попадне в стандартните антифишнг бази данни, но самата измамническа страница е вероятно да изчезне".

Колкото повече стои онлайн въпросната страница, подчертава Егор Бубнов от Kaspersky, толкова в повече подобни бази данни тя попада, което означава, че толкова по-малко жертви ще има тя. ,,Даже и създателите на страницата да са разположили свой собствен сървър за закупен от тях домейн, ако те бъдат заподозрени, че извършват някакви зловредни действия, регистраторът на тази страница може да лиши измамника от правото му да предлага съдържанието, което се намира на тази страница", допълва Бубнов. Малко е вероятно също така създателите на страниците да ги променят, за да избегнат блокиране. Ако все пак те направят подобен опит, то в повечето случаи, сайтът бива блокиран преди те да я променят.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Хакерите започнаха да разпространяват фишингови линкове чрез Google Docs


Компанията за информационна и кибербезопасност Avanan съобщи, че от месец декември миналата година е разгърната масова фишингова атака, в рамките на която хакери изпращат вредоносни линкове с помощта на Google Docs. Това всъщност са коментари към различните документи.

Методът на атакуване не е особено сложен. Хакерите създават документи в Google Docs и към тях добавят коментари с използването на специалния символ @ плюс името на потенциалната жертва. В резултат от тези действия потенциалната жертва получава в електронната си поща уведомление от Google, в което е включен пълният текст на този коментар, както и хакерски линк. За злоумишлениците този инструмент се оказа изключително удобен, понеже като изпращач на фишинговия имейл се вижда Google, а адресът на хакера го няма. Това силно затруднява неговата идентификация.

Avanan предупреждава, че използваната схема е доста опасна. Тъй като тези имейли пристигат директно от Google, различните системи за филтриране на трафика не реагират на тях, а в самото електронно писмо ги няма нито името, нито електронният адрес на хакера. Става по-лесно и имитирането на друг изпращач на имейла, с който потенциалната жертва се познава.

Компанията Avanan обяви пред медиите, че вече е уведомила Google и съвсем скоро ще бъдат предприети съответните мерки.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Новият тип хакерска атака браузър-в-браузъра дава незабележим достъп до личните данни

Специалистът по информационна безопасност mr.dox качи в GitHub кода на специализиран софтуерен инструмент за фишинг, който дава възможност за осъществаването на атака от тила браузър-в-браузъра. Тя може да се използва за съвсем лесното създаване на фалшиви програмни прозорци в браузъра с цел прихващането на чувствителна информация от и към различните уеб ресурси.От доста време в редица уеб сайтове потребителите могат да се логват не само чрез потребителско име и парола, но и чрез своите акаунти в социалните мрежи, както и чрез акаунтите в Google, Microsoft и други интернет гиганти. При атаката от типа браузър-в-браузъра се засича започването на този процес на логване и оригиналният прозорец се подменя с фалшив, в който нищо неподозиращият потребител въвежда потребителското име и паролата. Особеното в този случай е, че фалшивият програмен прозорец показва верния URL адрес на страницата, но той не може да бъде редактиран и е предназначен само за да убеди жертвата, че въпросната уеб страница е легитимна. Естествено, след като въведе потребителското си име и паролата в този фалшив програмен прозорец, тези данни попадат в ръцете на хакерите.Друга особеност на тази атака е, че тези максимално реалистични програмни прозорци могат съвсем лесно да бъдат извикани чрез JavaScript. Те показват иконката във вид на катинар в адресния ред и малко са хората, които могат да забележат нищожните различия.

https://www.kaldata.com/

Powered by EzPortal