• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

  • Археологически находки отъ Древенъ Египетъ 5 0 5 1

Археологически находки отъ Древенъ Египетъ

Започната от Hatshepsut, 02 Август 2018, 13:26:24

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро


Министърът на туризма и паметниците на културата на Египет Халед ал Анани, който е египтолог, на посещение в новооткритите гробници

КАЙРО, 
18.03.2022 17:08
(БТА)

Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет обяви откритието на пет над 4000-годишни гробници в района на Сакара - некропола на древноегипетската столица Мемфис, който се намира югозападно от Кайро.

Египетска археологическа експедиция е намерила гробниците на около сто метра северозападно от пирамидата на фараона Меренре от Шестата династина на Древен Египет. В тях са открити предмети от периода между 2686 и 2055 пр.Хр., който обхваща края на Старото царство и от началото на Първата преходна епоха, уточнява египетската Държавна информационна служба.

Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

Първата гробница се състои от дълбока погребална шахта, водеща към камара, която е украсена със сцени, изобразяващи поднасяне на дарове, седемте свещенни масла и фасада на дворец. В нея е открит саркофаг от варовик. Втората е принадлежала на жена, която е възможно да е била съпруга на мъж на име Ярет, а третата е на жреца Пепи Нефхани. Четвъртата гробница е на жрица на Хатор на име Пети, която се е занимавала с разкрасяването на фараона. Петата новооткрита гробница е на управител на царската резиденция на име Хену.

Екип от археолози продължава проучванията на гробниците, които тепърва ще разкриват тайните си, отбелязват от Министерството на туризма и паметниците на културата.

https://www.bta.bg/bg/news/lik/238033-otkriha-pet-grobnitsi-na-nad-4000-godini-v-nekropola-sakara-do-kayro

HatshepsutTopic starter

Египетски археолози откриха храм на Зевс в Северен Синай


Изследователите са намерили останки на постройки от кирпичени тухли и каменни блокове от мрамор

Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама в Северен Синай, съобщи Министерството на туризма и паметниците на културата.

Изследователите са намерили останки на постройки от кирпичени тухли и каменни блокове от мрамор.

Тел ел Фарама, чието древно име е Пелузий, е бил един от най-важните градове в най-източната част на делтата на Нил. Намира се на 30 километра югоизточно от днешния град Порт Саид, където от Средиземно море се влиза в Суецкия канал.Първите археологически разкопки в Тел ел Фарама започват през 1910 година под ръководството на френския египтолог Жан Кледа. Той открива каменни блокове с надписи, които потвърждават съществуването на храм в района, но така и не успява да намери самия храм.

Едва миналия месец, над сто години по-късно, екип от египетски археолози се натъква на блокове от червен гранит от входната порта на храма на Зевс Касий. Смята се, че името "Касий" идва от планината Касий (Джебел ал Акра) в Сирия, която е била място за поклонение пред древногръцкия бог на небето, гръмотевиците и светкавиците.

В момента се извършва проучване с фотограметрия, за да се научи повече за конструкцията и архитектурата на новооткрития храм.

https://impressio.dir.bg/arhitektura/egipetski-arheolozi-otkriha-hram-na-zevs-v-severen-sinay

HatshepsutTopic starter

Египетски археолози откриха ГКПП от времето на цар Птолемей Трети


Египетска археологическа експедиция в Габал ал-Хариди в южната област Сухадж намери контролно-пропускателен пункт от времето на цар Птолемей Трети, който управлява от 246 година пр.н.е. до 222 година пр.н.е., съобщи Министерството на туризма и паметниците на културата, цитирано от БТА.

Откритието е направено по време на разкопки за търсене на останки от птолемейски храм.

Пунктът е тухлена сграда, подобна на кула, обясни генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. Тя е била предназначена за проверка и контрол на движението при преминаването на границата между две области, събиране на данъци и осигуряване на защитата на корабоплаването по река Нил.

Намиращият се в близост храм е посветен на древноегипетската богиня Изида. Дължината на постройката е 33 метра, а широчината 14 метра, като оста й е разположена от север на юг.

Археолозите са открили останки от документи с имената, длъжностите и заплатите на работници, както и къщата на един от ръководителите им. Намерени са и гробници от различни периоди - от края на Старото царство до края на Птолемейската династия.

Птолемей Трети е един от най-могъщите владетели на Египет от тази династия. При неговото управление държавата разширява териториите си и контролира основни търговски пътища, а столицата Александрия е един от основните културни и търговски центрове на елинизма.

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/egipetski-arheolozi-otkriha-gkpp-ot-vremeto-na-tsar-ptolemey-treti

HatshepsutTopic starter

#153
Чудесни новини от днес!✨
✨Днес Министерството на туризма и антиките в Египет обяви важно археологическо откритие от района на Саккара.
✨Египетска археологическа мисия, която работи от 2018 година в некропола, в областта на Бубастeума, в района на Саккара,  е открила множество артефакти от няколко епохи от египетската история.
Откритието включва 250 дървени ковчези, украсени със свещени текстове и изображения.
✨Ковчезите са датирани от епохата на Новото царство и от времето на Късния Египет.
✨В един от ковчезите е намерен добре запазен папирусен свитък със заклинания от Книга на мъртвите.
✨Някои от ковчезите съдържат непокътнатите мумии, с множество амулети и култови предмети.
✨Откритието включва и две ''кашета'' с около 150 бронзови статуетки, с различни размери. Статуетките са култови фигури ,изобразяващи древноегипетските божества Бастет, Анубис, Озирис, Изида, Нефертум и Хахтор, както и на божеството Амун, в неговата комбинирана форма Амун-Мин.
✨Открити са и култови предмети, използвани при различни ритуали, както и няколко систрума, свещен атрибут на богинята Хатхор.
✨Двойка добре запазени дървени статуи, изобразяващи богините Изида и Нефтида в ролята им на оплаквачки на мъртвия, както и дървена статуя на архитекта на Джосеровата пирамида Имхотеп.
✨Сред откритията са и множество амулети, дървени кутии и дървени фигурки с позлата.
✨Също така и множество предмети от ежедневния живот, свързани с козметиката: козметични кутии, бижута: гривни, обеци, колиета.
✨През 2018-та година същата археологическа мисия откри, отново в района на Саккара, изключително добре запазената гробница на велможата Уахти от времето на петата египетска династия. Гробницата е богато декорирана и изписана със свещени текстове.

Българско египтологично общество


Голяма нова археологическа находка от древни бронзови статуетки и добре запазени саркофази, открити в египетския некропол Сакара, са показани за обществеността в понеделник, се казва в изявление на египетското министерство на антиките.

Колекцията включва 250 дървени изрисувани саркофага и 150 бронзови статуетки на древни египетски богове и богини и други антики в некропола в Сакара.

Артефактите са показани на импровизирана изложба в подножието на стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара, на 24 километра югозападно от египетската столица.

Те са последните от поредицата открития, направени в района.

Сакара е огромен некропол на древната египетска столица Мемфис, обект на ЮНЕСКО за световно наследство, място с повече от дузина пирамиди, места за погребения на животни и древни коптски християнски манастири.


Стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара

Сред 150-те бронзови статуетки, открити при последните открития, е една на Имхотеп, който ,,направи революция в архитектурата" в древния свят, отбелязва пред репортери Мустафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

Имхотеп, който е живял през третото хилядолетие преди н.е., построява стъпаловидна пирамида Джосер, една от най-ранните в древен Египет. По-късно е обявен за бог на медицината.

Вазири разкрива целта на археологическата мисия, досега предприела четири сезона на разкопки в района: ,,Да се ��намери гробницата на Имхотеп".

Други открити статуетки изобразяват различни богове и богини, включително Бастет (богинята-котка), Анубис (бог, съпровождащ душите), Озирис, Амoн Ra, Изида, Нефертум (второстепенно божество в египетската митология) и Хатор (богиня на любовта с рога на крава и слънчев диск) според изявление на Министерството на туризма и антиките.

Мисията също така разкрива ,,250 дървени саркофага с мумии вътре, датиращи от късния период", около пети век пр.н.е., обявява Вазири.

Вътре в един от саркофазите екипът е открил недокоснат и запечатан папирус, прехвърлен в лабораторията на Египетския музей в центъра на Кайро за пълно възстановяване и проучване, разказва Вазири. Той добавя, че папирусът - дълъг девет метра вероятно съдържа глави от Книгата на мъртвите, колекции от погребални текстове от заклинания, които египтяните са използвали, за да напътстват мъртвите през подземния свят.


Hundreds of ancient Egyptian coffins, bronze statues discovered in Saqqara necropolis

Саркофазите ще бъдат преместени в Големия египетски музей, който властите се надяват да открият близо до пирамидите в Гиза в Кайро по-късно тази година след многократни забавяния.

Властите се надяват новият музей да помогне за възраждането на жизненоважната за страната туристическа индустрия.

Секторът бе засегнат от последователни удари, включително революцията от 2011 г. и последвалите вълнения, пандемията на коронавирус и сега спирането на руски и украински туристи, които представляваха голяма част от посетителите на страната.

Сред другите открития в Сакара, Египет през март разкри пет древни фараонски гробници, а през януари миналата година обяви откриването на повече от 50 дървени саркофага, датиращи от Новото царство, продължило до 11 век пр.н.е.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ogromna-nahodka-ot-250-sarkofaga-i-150-statuetki-v-egipetski-nekropol_184956.html

HatshepsutTopic starter

В Израел е открита погребална пещера, запечатана от времето на Рамзес II


Първите хора в погребалната камера от 3300 години насам

Пещера с непокътнати реликви, запечатана от времето на най-могъщия египетски фараон, е открита случайно в израелски национален парк.

Доказателства за тезата, че не можеш да изкопаеш дупка в Близкия изток, без да попаднеш на исторически артефакт, сега идват от националния парк "Палмахим" в Израел. В този случай обаче багер е разкрил значително повече от древен отломък, след като е "ударил на камък". Работниците разбират, че багерът им е отворил тавана на цяла пещера, пълна с предмети от археологически интерес. При проучването от Израелската служба за антики (IAA) е установено, че пространството е било запечатано в продължение на 3300 години, от времето на управлението на Рамзес II.

Рамзес II, често наричан Рамзес Велики, управлявал империя, която се простирала далеч отвъд Нил, включително и по средиземноморското крайбрежие, обхващайки днешните Газа, Израел, Ливан и части от Сирия. Изглежда, че някъде по време на тази окупация някои от неговите поданици са подсилили тавана на една пещера на около 12 км южно от днешния Тел Авив с централен стълб и са погребали някои артефакти от късната бронзова епоха. Предметите останали непокътнати в продължение на хиляди години, докато контролът върху мястото се е сменял безброй пъти.

"Това е откритие, което се случва веднъж в живота! Изключително рядко се попада на пещерен под, застлан със съдове, недокоснати в продължение на 3300 години, от късната бронзова епоха насам", заявява д-р Ели Янай (Eli Yannai) от IAA.

Друг археолог от IAA, Давид Гелман (David Gelman), изказва предположение за самоличността на скелетите в пещерата, която днес се намира на популярен плаж в Централен Израел.

"Фактът, че тези хора са били погребани заедно с оръжия, включително цели стрели, показва, че тези хора може би са били воини, може би са били охрана на кораби - което може би е било причината да имат плавателни съдове от целия район", разказва Гелман.

Независимо от това кои са били обитателите на пещерата, находката е "невероятна", отбелязва Гелман.

"Погребалните пещери и без това са рядкост, а да се намери такава, която не е била докосвана от първото ѝ използване преди 3300 години, е нещо, което рядко се среща".

"Чувствам се като във филм за Индиана Джоунс: просто влизам в земята и всичко лежи там така, както е било в началото - непокътнати керамични съдове, оръжия, съдове от бронз, погребения точно както са били."


Знаем откъде са някои от тези делви, но не и как са били използвани или кой ги е поставил тук

"Фактът, че пещерата е била запечатана и не е била разграбена в по-късни периоди, ще ни позволи да използваме съвременните научни методи, с които разполагаме днес, за да извлечем много информация от артефактите и от остатъците, запазени върху съдовете, например органични останки, които не са видими с просто око", допълва Янай. "Пещерата може да предостави пълна картина на погребалните обичаи от късната бронзова епоха. Пещерата съдържа предимно десетки керамични съдове с различни форми и размери, включително дълбоки и плитки купи, някои от тях с червени рисунки, чаши с крачета, съдове за готвене, съдове за съхранение и лампи за осветление."

Откритието е твърде ново, за да могат предметите да бъдат добре изследвани, но Янай е определил, че някои от тях идват от по-северната част на крайбрежието, а други са продукти от Кипър.

Произходът на керамичните съдове - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа и Яфа - е свидетелство за "оживената търговска дейност, която се е развивала по крайбрежието", отбелязва Янай в изявление на IAA.


Рамзес II може да е бил деспотичен към поданиците си, но стабилността на управлението му е улеснила търговията. Всъщност една от най-големите победи на Рамзес е над пиратите, които плячкосват средиземноморското корабоплаване.

В тази история обаче има и обрат. Тъй като пещерата е оцеляла три хилядолетия, без да бъде ограбена, някои предмети от нея са били откраднати в периода между откриването ѝ и извършването на оценката от IAA. Това се случва, въпреки че обектът е бил охраняван през цялото време. Служителите на ИААА много искат да си върнат предметите, а последиците от кражбата на антики в Израел са тежки, дори и да не се притеснявате от древните проклятия, които са трупали сила през цялото това време.


מפקח רשות העתיקות, עוזי רוטשטיין, בשיחה עם מפקחים מחוץ למערת קבורה מימי פרעה רעמסס השני

"Новината за откриването на пещерата се разпространи като горски пожар в академичния свят и вече получихме молби от много учени да участват в планираните археологически разкопки", съобщава директорът на IAA Ели Ескосидо (Eli Eskosido).

В парка "Палмахим" вече е изградена археологическа пътека, но макар някои обекти в парка да датират с два века по-назад от последната находка, повечето са от периода, когато е бил мюсюлманска крепост срещу походите на кръстоносците.

Не се разкрива защо багерът е работил в националния парк.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/V-Izrael-e-otkrita-pogrebalna-peshtera-zapechatana-ot-vremeto-na-Ramz_189521.html

HatshepsutTopic starter

Златни бижута от времето на Нефертити са открити в две гробници в Кипър

Учените са попаднали на находките край град Ларнака, в район, където е било разположено процъфтяващото в края на бронзовата епоха пристанище Хала Султан Теке

Шведски археолози откриха златни бижута от времето на Нефертити в две гробници в Кипър, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Учените са попаднали на находките край град Ларнака, в район, където е било разположено процъфтяващото в края на бронзовата епоха пристанище Хала Султан Теке. Днес там се издига голяма джамия.

Археолозите са намерили над 150 човешки скелета и близо 500 предмета, сред които златни накити, скъпоценни камъни и керамика от около 1350 г. пр.н.е. Човешките останки и ценните предмети са били на слоеве един върху друг, което според археолозите означава, че гробниците са използвани от няколко поколения.

"Находките показват, че това са семейни гробници на представители на управляващия елит в града. Например, открихме скелета на петгодишно дете със златни огърлица, обеци и диадема. То вероятно е произхождало от могъщо и богато семейство," обяснява професор Питер Фишер, който е ръководител на разкопките.Priceless gold treasure from the reign of Egyptian Queen Nefertiti found in Southern Cyprus

Откритите накити учените сравняват с подобни бижута от Древен Египет. Работата "показва, че повечето от предметите са от времето на Нефертити и нейния съпруг Аменхотеп Четвърти (Ехнатон), около 1350 г. пр.н.е. Една от златните висулки например представлява лотос с инкрустирани скъпоценни камъни. Египетската царица е носела подобни бижута," казва още шведският експерт Петер Фишер.

Златните украшения, заедно с намерените скарабеи и останки от риби, донесени от долината на Нил, свидетелстват, че пристанището е развивало търговия с Древен Египет и е имало значителна роля през бронзовата епоха.

Сред изключително важните находки е цилиндричен печат, направен от минерала хематит и с клинописен надпис от Месопотамия. Археолозите успяват да го дешифрират и установяват, че са споменати три имена - на божеството Амуру, почитано в Месопотамия, както и на двама царе, баща и син, които са открити и в други текстове върху глинени плочки от същия период.

"Опитваме се да разберем защо този печат се е озовал в Кипър, на повече от 1000 километра от мястото, където е изработен," казва проф. Фишер.

Шведските учени правят разкопки край Ларнака от 2010 г. Осем години по-късно откриват двете гробници, но работата по тях отнема много време, тъй като костите са изключително крехки след повече от 3000 години в солената почва.

Предстои да бъде направен ДНК анализ на откритите скелети.

https://impressio.dir.bg/kaleydoskop/zlatni-bizhuta-ot-vremeto-na-nefertiti-sa-otkriti-v-dve-grobnitsi-v-kipar

HatshepsutTopic starter

5 загадки от гробницата на Тутанкамон остават 100 години след откритието й


Погребална камера и саркофаг на Тутанкамон KV62, капакът на саркофага е счупен на две

Всичко започва на 4 ноември 1922 г., когато разкопките, водени от археолога Хауърд Картър, откриват стъпало, издълбано в  в една до голяма степен непроучена част от Долината на царете в Египет. До 23 ноември екипът открива стълби, водещи надолу към врата. Йероглифен печат на вратата показва какво се крие отвъд нея: Гробницата на древноегипетския фараон Тутанкамон.

Вестниците по целия свят веднага публикуват истории за открития от Картър отдавна изгубен гроб на фараон и за чудесата, които може да съдържа. Момчето фараон, за което почти нищо не се е знаело, се превръща в най-известния от фараоните.

Век след откриването на гробницата на Тутанкамон компютърните томографи, 3D принтерите и виртуалната реалност правят света на фараоните - и на обикновените древни египтяни - по-ясен.

Тутанкамон поема властта около 1334 г. пр.н.е., когато е на около 10 години. Управлението му продължава близо десетилетие до преждевременната му кончина. Въпреки че е незначителна фигура сред египетските фараони, Тутанкамон е един от малкото, чието богато обзаведено погребение е намерено почти непокътнато.

Необичайно педантичен за времето си археолог, Картър организира 10-годишен проект за документиране, опазване и изваждане на повече от 6000 предмета от четирикамерната гробница на Тутанкамон. Някои предмети, като златната погребална маска на Тут, вече са емблематични, но много от тях са били складирани и не са били виждани в продължение на десетилетия. Но това скоро ще се промени. Около 5400 от добре запазеното обзавеждане на гробницата на Тутанкамон скоро ще бъде изложено на показ, когато бъде открит новият Голям египетски музей в близост до пирамидите в Гиза.

Наред с други предмети изложбата ще включва златната погребална маска, музикални инструменти, ловно оборудване, бижута и шест колесници. В тази статия може да видите повече от съкровищата на гробницата на Тутанкамон: "30 невероятни съкровища, открити в гробницата на Тутанкамон".

Въпреки че все повече елементи от историята на Тутанкамон са на път да излязат наяве, ето 5 неща, които трябва да знаете по случай 100-годишнината от откриването на гробницата му.

1. Тутанкамон може и да не е бил слаб и болнав фараон

Тутанкамон има репутацията на крехък млад мъж, който куца. Някои изследователи подозират, че отслабената му имунна система го е подготвила за ранна смърт.

Но "последните изследвания показват, че е погрешно да се представя Тутанкамон като болнав фараон", разказва египтологът и изследовател на мумии Боб Бриер (Bob Brier), който е експерт по фараона Тутанкамон. Новата му книга "Тутанкамон и гробницата, която промени света" (Tutankhamun and the Tomb That Changed the World) разказва как 100 години изследвания са оформили както историята на Тутанкамон, така и самата археология.

Сведенията от мумията и предметите от гробницата на Тутанкамон потвърждават физическото му състояние, разказва Бриер от Университета на Лонг Айлънд в Бруквил, Ню Йорк. "Младият фараон може дори да е участвал във военни действия".


Позлатена фигура на Тутанкамон върху тръстикова лодка

Ловът е служил като тренировка за война. Шест колесници, 14 прави лъка, пет композитни лъка, два кожени колчана и стотици стрели, открити в гробницата, са били екипировка на фараона за битка. Той е имал и 23 пръчки за хвърляне или бумеранги, използвани за лов на птици.

Един от най-сложно украсените предмети в гробницата е този дървен сандък, открит в преддверието. От двете страни на сандъка са показани ожесточени битки. На снимката тук е фараонът в неговата колесница, който се бие срещу азиатците. От другата страна фараонът се бие срещу нубийците.


Рисуваната дървена кутия, намерена в гробницата на Тутанкамон

Военните колесници, кожените доспехи и екипировката за стрелба с лък, погребани заедно с Тутанкамон, показват, че той е искал да бъде възприеман като ловец и воин, обяснява Бриер. Надписани блокове от храма на Тутанкамон, които са били използвани повторно в по-късни строителни проекти, преди изследователите да ги идентифицират, изобразяват фараона, водещ колесничари в недатирани битки.

Ако се появят още блокове, изобразяващи бойни сцени, отбелязани с дати, това би означавало, че Тутанкамон вероятно е участвал в тези конфликти, обяснява Бриер. Фараоните обикновено са записвали датите на действителните битки, изобразени в храмовете им, въпреки че изписаните сцени може да са преувеличавали техния героизъм.

Историята на болнавия човек е изградена отчасти върху потенциалното откриване на деформация на левия крак на Тут, както и върху 130 бастуна, намерени в гробницата му. Но древните египетски чиновници често са били изобразявани с бастуни като знак за власт, а не за немощ, подчертава Бриер. Мненията на изследователите се разминават и по въпроса дали изследванията на костите на Тутанкамон разкриват сериозни деформации.

Рентгеновите снимки на намерената мумия от 60-те години на ХХ век не показват признаци на деформиран глезен, който би предизвикал куцане. Нито пък компютърната томография, проведена през 2005 г. от проекта "Египетска мумия", ръководен от египтолога и бивш египетски министър на антиките Захи Хавас (Zahi Hawass).

След това повторното разглеждане на компютърните томографични изображения от 2009 г. от същите изследователи показва, че Тутанкамон е имал деформация на левия крак, която обикновено се свързва с изкривена походка, съобщава екипът. Рентгенологът на екипа, Сахар Салим от египетския университет в Кайро, смята, че компютърната томография показва, че Тутанкамон е имал леко ляво косо стъпало, отмиране на костна тъкан в краищата на две дълги кости, които се свързват с втория и третия пръст на лявата ръка, и липсваща кост на втория пръст на лявия крак.

Тези проблеми със стъпалата "са причинявали болка на фараона, докато е ходил, а косото стъпване трябва да е причинявало куцане", обяснява Салим. Така че по-скоро затруднената походка, отколкото символ на царската власт, може да обясни многото бастуни, поставени в гробницата на Тутанкамон, смята Сахар Салим.

Бриер обаче се съмнява в този сценарий. Краката на Тутанкамон изглеждат симетрични на снимките от компютърната томография, посочва Бриер, което показва, че евентуална деформация на лявото стъпало е била твърде лека, за да накара фараона редовно да натоварва дясната си страна при ходене.

Независимо дали момчето цар е куцало през целия си живот, откриването и изследването на мумията му изяснява, че той е починал на около 19-годишна възраст, на прага на зрелостта. И все пак причината за смъртта на Тутанкамон все още остава неясна.

В анализ от 2010 г. на ДНК, извлечена от мумията на фараона, Хавас и колегите му твърдят, че маларията, както и костното заболяване, разрушаващо тъканите, посочено от Салим от компютърните снимки, са ускорили смъртта на Тутанкамон. Но други изследователи, включително Бриер, не са съгласни с това заключение. По-нататъшните изследвания на древната ДНК с помощта на нови мощни инструменти за извличане и изследване на генетичен материал от мумията биха могли да помогнат за разрешаването на тази загадка.

2. Първоначалната неизвестност на Тутанкамон води до неговата слава днес

След смъртта на Тутанкамон древните египетски служители правят всичко възможно да заличат историческите сведения за него. Управлението му било заличено, защото баща му Ахенатон бил "фараон еретик", който отчуждил собствения си народ, като забранил почитането на всички египетски богове с изключение на един.

"Ахенатон е първият монотеист, записан в историята", отбелязва Бриер. Обикновените египтяни, които са се молили на стотици богове, изведнъж могат да се покланят само на Атон - бог на слънцето, който преди това е смятан за второстепенно божество.

Срещайки силна съпротива срещу забраната на заветните религиозни практики, Ахенатон - който се кръщава на името на Атон - се премества в изолирания град Амарна, където живее със съпругата си Нефертити, шест момичета, едно момче и около 20 000 последователи. След смъртта на Ахенатон жителите на пустинния аванпост се завърнали в предишните си домове. Египтяните възстановили старата си религия. Синът на Ахенатон, Тутанкатон - също първоначално кръстен на Атон - станал фараон, а името му било променено на Тутанкамон в чест на Амон, най-могъщия от египетските богове по онова време.

По-късните фараони не споменават в писмените документи нищо за Ахенатон и Тутанкамон. Към гробницата на Тутанкамон се отнасят също толкова пренебрежително. Къщичките на занаятчиите, работещи по гробницата на Рамзес VI близо 200 години след смъртта на Тутанкамон, били построени над стълбището, водещо към близката, далеч по-малка гробница на Тутанкамон. Варовиковите отломки от строежа са били разхвърляни на мястото.


Детайл от "Златният трон" на Тутанкамон, на който е изобразен слънчевият диск Атон, който грее надолу към Тутанкамон и неговата царица Анкхесенамун

Къщичките остават на мястото си, докато не се появява Картър. Макар че Картър открива доказателства, че в гробницата на момчето цар е влизано два пъти, след като е била запечатана, този, който е проникнал, не е взел никакви важни предмети.

"Опозоряването и незначителността на Тутанкамон са го спасили" от крадците на гробници", разказва египтологът от Калифорнийския университет Кара Куни (Kara Cooney).

3. Гробницата на Тутанкамон е построена набързо

Обикновено фараоните подготвяли гробниците си в продължение на десетилетия, изграждайки много стаи за съхранение на съкровища и екстравагантни ковчези. Египетските традиции изисквали мумифицираното тяло да бъде поставено в гробницата около 70 дни след смъртта. Това време може да е позволило на мумията да изсъхне достатъчно, като същевременно е запазила достатъчно влага, за да сгъне ръцете по тялото в ковчега, подозира Бриер.

Тъй като Тутанкамон е починал преждевременно, той не е имал време за продължителна подготовка на гробницата. А 70-дневната традиция за погребение е дала на занаятчиите малко време за завършване на важните елементи от гробницата, за изработката на много от които е била необходима година или повече. Тези предмети включват издълбан каменен саркофаг, в който са разположени три вложени ковчега, четири светилища, стотици статуи на слуги, златна маска, колесници, бижута, легла, столове и алабастрово сандъче, което съдържало четири миниатюрни златни ковчежета за вътрешните органи на Тутанкамон, извадени по време на мумифицирането.


Канопичните делви от алабастър (кварцит), открити в гробницата на Тутанкамон, музей в Кайро. В подобни делви се съхранявали останките от вътрешни органи - като черен и бял дроб - които били отстранени по време на процеса на мумифициране

Доказателствата сочат, че работниците са използвали много предмети от чужди гробници за Тутанкамон. Дори и тогава времето не им е стигнало.

Например саркофагът. На две от четирите богини върху каменния контейнер липсват напълно издълбани бижута. Работниците са изрисували липсващите части от бижутата. Издълбаните колони на саркофага също не са завършени.

Гранитният капак на саркофага на Тутанкамон, несъответстващ на кварцитното дъно (вижте заглавната снимка), е друга улика за трескавите усилия на работниците. Нещо трябва да се е случило с оригиналния кварцитен капак, затова работниците са издълбали нов капак от наличния гранит и са го боядисали, за да прилича на кварцит, разказва Бриер.

Поправките на новия капак показват, че той се е счупил наполовина по време на издълбаването.

"Тутанкамон е бил погребан с напукан, несъответстващ капак на саркофага", отбелязва Бриер.


Първият вътрешен ковчег на Тутанкамон

Възможно е саркофагът на Тутанкамон първоначално да е бил направен за Сменкаре - мистериозно лице, което някои изследователи определят като полубрат на краля. Малко се знае за Сменкаре, който вероятно е управлявал около година след смъртта на Ахенатон, точно преди Тутанкамон, разказва Бриер. Но гробницата на Сменкаре не е открита, което оставя загадката със саркофага неразрешена.

Предметите, сред които тронът на младия цар, трите вложени ковчега, светилището и малките канопични буркани за вътрешните му органи, също съдържат доказателства, че първоначално са принадлежали на някой друг, преди да бъдат модифицирани за повторна употреба, коментира археологът от Харвардския университет Питър Дер Мануелян (Peter Der Manuelian).

Дори гробницата на Тутанкамон може да не е това, което изглежда. Египтологът Никълъс Рийвс (Nicholas Reeves) от египетската експедиция на Аризонския университет в Тусон от 2015 г. насам твърди, че гробницата на момчето цар е била предназначена за Нефертити. Той твърди, че Нефертити е наследила за кратко Ахенатон като владетел на Египет и именно тя е получила титлата Сменкаре.

Все още никой не е открил гробницата на Нефертити. Но Рийвс прогнозира, че една от стените на погребалната камера на Тутанкамон блокира достъпа до по-голяма гробница, в която лежи Нефертити. Изрисуваните сцени и надписи на тази стена изобразяват Тутанкамон, който извършва ритуал върху мумията на Нефертити, твърди Рийвс. А решетъчната структура на тези рисунки е използвана от египетските художници години преди погребението на Тутанкамон, но не и по време на погребението му.

Но четири от петте проучвания с дистанционно наблюдение, проведени в гробницата на Тутанкамон, не са открили доказателства за скрита гробница. Нефертити, както и Сменкаре, остава загадка.

4. Извънземният кинжал на Тутанкамон

През 1925 г. археологът Хауърд Картър намира две ками, едната с острие от желязо и една със златно острие по време на разкопките на гробницата на детето-фараон, живяло преди повече от 3300 години. Желязното острие със златна дръжка, украсена с планински кристал, озадачаваше учените в продължение на десетилетия след откриието на Картър - железните предмети са рядкост в древен Египет, а металът на камата няма следи от ръжда.

Желязото е метал, който египтяните се научили да топят векове след смъртта на Тутанкамон. Картър имал просто обяснение. Предположил е, че кинжалът е бил внесен, може би от древната Хетска империя в Анадола, където е имало ранно производство на желязо. Едва през 2016 г. се потвърждава, че желязото произхожда от много по-далечни места, тъй като се открива, че то съдържа високи нива на никел, свързвани с желязо от метеорити. За египтяните, които сложили кинжала близо до тялото на своя фараон, той бил дар от боговете.


Двата кинжала на Тутанкамон, единият с острие от злато (горе), а другият от желязо, които са открити в гробницата му

Значимостта на това откритие се дължи на начина, по който то е направено - чрез рентгенов анализ, извършен без да се поврежда кинжалът. То е показателно за един нов подход в египтологията, който поставя акцент върху съхранението, а не върху разрушаването. Независимо дали става дума за изучаване на мумии, без да се разопаковат или за генериране на виртуални пейзажи, каквито са съществували преди хилядолетия, сега можем да направим открития, за които Картър едва ли е мечтал, като същевременно се оставят артефактите непокътнати за бъдещите поколения.

5. Гробницата на Тутанкамон променя археологията и търговията с антики

Зашеметяващото откритие на Картър се случва в момент, когато египтяните протестират срещу британското колониално управление, и спомага за подхранването на това движение. Сред действията, които разгневяват египетските служители: Картър и неговият финансов спонсор, богат британски аристократ на име лорд Карнарвън, продават ексклузивно вестникарско отразяване на разкопките на лондонския вестник "Таймс". Нещата стигат дотам, че египетското правителство блокира достъпа на Картър до гробницата за близо година, считано от началото на 1924 г.

Египетските националисти искат политическа независимост и прекратяване на традицията чуждестранни авантюристи да пренасят древни египетски находки в родните си страни. Възкръсналата гробница на Тутанкамон подтиква египетските власти към приемането на закони и политики, които спомагат за края на британската колонизация и намаляват потока на антики от Египет, разказва Бриер, въпреки че за това са нужни десетилетия. През 1953 г. Египет става напълно независима от Англия държава. Със закон от 1983 г. се постановява, че антиките вече не могат да бъдат изнасяни от Египет (въпреки че тези, изнесени преди 1983 г., все още са законно притежавани и могат да бъдат продавани чрез аукционни къщи).

През 1922 г. обаче Картър и лорд Карнарвън смятат, че много предмети в гробницата на Тутанкамон са техни, отбелязва Бриер. Това е бил начинът, по който разкопките в Долината на царете са работили през предходните 50 години, в рамките на система, която е разпределяла находките по равно между Египетския музей в Кайро и институцията, в която членува експедицията. Вземането на лични сувенири също е било обичайно.


Хауърд Картър изследва мумията на Тутанкамон. Снимка от фотоархива на The New York Times

Продължават да се появяват доказателства за това, че Картър случайно е прибрал различни артефакти, докато старателно е разчиствал гробницата на момчето цар.

"Картър не е продавал това, което е взел", разказва Бриер. "Но е смятал, че има право да вземе някои предмети като изследовател на гробницата."

Наскоро възстановените писма на английския египтолог Алън Гардинър от 30-те години на ХХ век, описани от Бриер в книгата му, разказват как Картър дава на Гардинър няколко предмета от гробницата на Тутанкамон, включително накит, използван като  дар за мъртвите. Френският египтолог Марк Габолд (Marc Gabolde) от Университета "Пол Валери" в Монпелие издирва мъниста, бижута, фрагмент от накит за глава и други предмети, взети от гробницата на Тутанкамон от Картър и Карнарвън.

И все пак не може да се отрече, че едно от най-големите наследства на Тутанкамон, благодарение на Картър, е еталонът, който изследването му на гробницата поставя за бъдещите разкопки, подчертава Бриер.

Картър започва кариерата си като художник, който копира рисуваните изображения по стените на египетските гробници за разкопките. По-късно усвоява техниките на разкопките на терен, работейки с видния английски египтолог Флиндърс Петри. Картър издига документацията на гробниците на ново ниво, като сформира екип от фотограф, консерватор, двама чертожници, инженер и специалист по древноегипетска писменост.

Десетилетните им усилия дават възможност да се направи и новата изложба на Тутанкамон в Големия египетски музей. Сега не само посетителите на музея, но и ново поколение изследователи ще имат безпрецедентен достъп до гробницата на фараона.

"Повечето от предметите от гробницата на Тутанкамон са били изследвани много малко, ако изобщо са били изследвани, освен това, което Картър е успял да направи", отбелязва Куни от Калифорнийския университет.

Това няма да е вярно скоро, тъй като най-известната гробница в Долината на царете навлиза в следващия етап от своя обществен и научен живот.

https://nauka.offnews.bg/news/Razni_17/5-zagadki-ot-grobnitcata-na-Tutankamon-ostavat-100-godini-sled-otkriti_191775.html
Informative Informative x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Открита е най-старата древноегипетска гробница, ориентирана към зимното слънцестоене


Гробницата е некропола на Кубет ел-Хава (Асуан) е точно ориентирана към изгрева на зимното слънцестоене, по такъв начин, че слънчевите лъчи обливат със светлината си мястото, предназначено да приюти статуята на губернатор на град Елефантина

Екип археолози от Университета в Малага (UMA) и Университета в Яен (UMA) разкрива най-старата древноегипетска гробница, ориентирана към зимното слънцестоене.

Гробницата (обозначена като № 33 или QH33) се намира в некропола на Кубет ел-Хава - обект на западния бряг на Нил срещу остров Елефантина и град Асуан. Кубет ел-Хава е служил като място за погребения на благородници и жреци от Старото и Средното царство на Древен Египет.

Обектът е точно ориентиран към изгрева на зимното слънцестоене, по такъв начин, че слънчевите лъчи обливат със светлината си мястото, предназначено да приюти статуята на губернатор на град Елефантина. Гробницата е разкопана за пръв път между 2008 и 2018 г. и се смята, че е мястото, където е погребан губернаторът Хекаиб-анкх, живял по време на XII династия около 1830 г. пр. н. е.

"Гробницата отлично регистрира целия слънчев цикъл, свързан с идеята за прераждането. Докато зимното слънцестоене е означавало началото на победата на слънчевата светлина над тъмнината, лятното слънцестоене обикновено е съвпадало с началото на ежегодното разливане на Нил, следователно и двете събития са имали важна символика, свързана с възкресението на починалия управник", заявяват изследователите от Университета в Малага в прессъобщение.

Проучванията на UMA с помощта на Dialux Evo - софтуер, който може да възпроизвежда положението на слънцето спрямо хоризонта в древността, показват, че египтяните са били в състояние да изчисляват положението на слънцето и ориентацията на лъчите му, за да проектират своите паметници.

Според статията, публикувана в научното списание Mediterranean Archaeology and Archaeometry, изчисляването на ориентацията на погребалния параклис и местоположението на статуята на управителя е ставало с помощта на дълъг един метър прът, квадрат и няколко въжета.

Освен това авторите обясняват, че египетският архитект не само е постигнал перфектната ориентация, но също така е проектирал неговия обем с голяма прецизност така, че да се избегне съвпадение с която и да е предишна гробница.

Архитектурният дизайн на тези гробници се различава значително от този на Старото царство с удължени пространства около тези оси, точно ориентирани към лятното и зимното слънцестоене.


Схема на осветяване на вътрешността на комплекса QH33 при (1) зимно слънцестоене, (2)  равноденствие и (3) лятно слънцестоене. Симулация с компютърен софтуер (Dialux Evo). Скала на интензитета на светлината в луксове

Тъй като гробницата е изкопана от самия ландшафт, присъствието на слънцето е било решаващо за осветеността през единствената врата, която е действала като преходен праг за прожектиране на слънчевата светлина в помещението. Погребален комплекс № 33 следва надлъжната посока на оста на зимното слънцестоене.

Тази важна архитектурна конструкция на некропола отразява еволюцията на типичния горноегипетски погребален модел през Средното царство.


План и надлъжен разрез на Погребален комплекс № 33. Дължината (L) на изкопаното пространство изглежда е определена за постигане на постоянно осветяване на вътрешното пространство на гробницата през целия слънчев цикъл. По същия начин височината на вратата се регулира, за да позволи осветяването на нишата-светилище при всички слънчеви изгреви от зимното слънцестоене (WS) до лятното слънцестоене (SS)

Анализът на осветеността на архитектурното пространство през годината потвърждава, че вътре може да се наблюдава непрекъснатото движение на слънцето по време на неговия цикъл. Отправна точка на този анализ са тези пространствени резултати, като целта е да се намери обяснение за геометричната композиция и специфичния дизайн на различните архитектурни елементи, които правят този комплекс заоблен, красив и хармоничен.

"Погребалният комплекс QH33 е изграден след много специфично планиране, което преработва и усъвършенства модела на една общност, целяща да свърже небесната геометрия с географския пейзаж чрез тази архитектура", пишат авторите.


Схема на осветеност на вътрешността на QH33 между зимното (7) и лятното слънцестоене (1). По време на сезона на разливите Ахет (Akhet) (1-2-3-4) изгряващото слънце остава в коридора за достъп. Равноденствието отбелязва навлизането на слънцето в параклиса, докато стигне директно до светилището, когато слънцето постепенно осветява всеки от стълбовете. След като светилището (7) е осветено, слънцето започва отново да осветява колоните на параклиса при всяка зора, докато достигне точката на равноденствие (10), отбелязвайки началото на сезона на сушата или Шему (Shemu). Сезонът на сеитба или Перет (Peret) се случва между точките (5-6-7-8-9). Дизайнът на дължината на коридора за достъп установява промяната на сезона между Ахет, Перет и Шему в точката на равноденствие, както и измерването на всеки месец чрез прехода на светлината вътре в пространството

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkrita-e-naj-starata-drevnoegipetska-grobnitca-orientirana-kam-zimno_192545.html

HatshepsutTopic starter

Златни езици в мумии на 2000 години откриха археолози в Египет


Останките от златен език, открит в мумия от Древен Египет

Археолози в Египет откриват няколко древни мумии с езици от злато, за които се смята, че помагат за превръщането на починалите в божествени същества.

Находката е намерена в древно гробище близо до град Есна - един от центровете на коптското християнство. Есна се намира на около 56 км северно от Кайро.

Някои от мумиите са били погребани в дървени ковчези с гробни предмети, включващи огърлици, керамика и златни артефакти във формата на лотосови цветове и скарабеи, съобщава Министерство на туризма и антиките на Египет в изявление, публикувано във Facebook.

Мумиите със златни езици са особено популярни през гръко-римския период, казва за Live Science Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро, който не участва в новото откритие. Гръко-римският период продължава от приблизително 332 г. пр.н.е., когато Александър Велики превзема Египет, до 395 г., когато Римската империя се разделя на две за последен път. В изявлението на министерството се отбелязва, че мумиите вероятно датират от различни периоди от гръко-римския период.

Златните езици са ,,отличителен белег на погребалните практики от по-късния гръко-римски период, когато златни езици, а понякога дори ,,очи" били поставяни върху балсамирани тела", казва Икрам.

Божественo преобразяване

Златните езици и златните очи са "прояви на превръщането на починалите в божествени същества", каза Икрам, отбелязвайки, че древните египтяни вярвали, че плътта на боговете е направена от злато.

По време на гръко-римския период древните египтяни вярвали също, че златните езици и златните очи ще ,,позволят на починалия да говори, вижда и вкусва в задгробния живот", казва Икрам.

Мумии със златни езици са откривани и на други места в Египет, включително в Тапосирис Магна - археологически обект на брега на Средиземно море, и Оксиринх - археологически обект, разположен на около 174 км южно от Кайро.

Разкопките и анализът на останките в Есна продължават. Все още не е ясно колко мумии със златни езици са намерени общо и дали е известна самоличността на починалите.

https://www.nationalgeographic.bg/a/zlatni-ezici-v-mumii-na-2000-godini-otkrixa-arxeolozi-v-egipet

HatshepsutTopic starter

Технология разкрива тайните на древноегипетските татуировки


Между 1550 и 1070 г. пр.н.е. селището Дейр ел-Медина е било дом на занятчии, които са работили по гробниците в Долината на царете. Археолози преоткриват мястото през 20-те години на миналия век. Проучвания показват, че градът е бил добре устроен, като пътната мрежа там оформяла правоъгълник. Открита е и т.нар. ,,Голяма яма" – бунище с останки от древен папирус, различни разписки, писма и други документите. ,,Ямата" се оказва безценна и разкрива тайни от всекидневието на жителите на Дейр ел-Медина.

Разкрити татуировки

Ново проучване, публикувано в Journal of Egyptian Archeology, разкрива татуировки върху две мумии, намерени в гробниците на селището. Автори на проучването са Ан Остин (от Университета в Мисури ,,Сейнт Луис") и Мeри-Лис Арнет (от Университетa ,,Джонс Хопкинс"). Една от гробниците всъщност е била разбита и мумията там е намерена разопакована. Учените започнали да изследват кожата на мумията и се натъкват на татуировка в долната част на гърба, която изобразява част от ритуал за пречистване и египетския бог Бес. Бес е известен с това, че защитава жените и децата.

Втората мумия е била непокътната и затова учените я анализират чрез технология с инфрачервени лъчи. Става ясно, че мумията е на жена на средна възраст и има различна татуировка – "wedjat", познато още като Окото на Хор, както и още едно изображение на бог Бес с корона от пера. Изследователите откриват и пречупена линия под останалите фигури, която вероятно изобразява тресавище. Смята се, че водите на тресавището са успокоявали менструалната болка и болките при раждане. Предположението на учените е, че жената е искала тези татуировки, за да бъде в безопасност докато е раждала.


Реконструкция на татуировката, намерена върху втората мумия

Както и в проучването пише, ,,тези татуировки могат да се асоциират с жените като сексуални партньори, бременни, акушерки и майки, участвали в средродилните ритуали, чиято цел е била да защитят майката и детето".

Учените откриват и още татуировки върху долната част на гърба и бедрата на жената – три глинени фигурки отново с изображение на бог Бес.

Най-старите татуировки

Най-вероятно вече си задавате въпроса откъде идват татуировките. Е, няма да се изненадате, когато разберете, че произходът им е Древен Египет. В проучване от 2018 г. учени използват отново технология с инфрачервени лъчи. Тогава откриват, че двойка мумии на 5000 г. от някогашния град Гебелейн имат татуировки. Мъжката мумия има изображение на козирог и бик с рога (вероятно символизиращи сила и смелост). Върху другата мумия намират фигура, включващо жезли, използвани в ритуали. Учените заключват, че татуировките са направени по познат за нас начин – вкарване на мастило под кожата с помощта на игла или кост.

Археологът Ан Остин дава повече подробности от проучването пред Interesting Engineering

Професор Остин разказва, че татуировките върху мумии не са никак лесни за откриване. 

,,Мумифицирането и отминалите хилядолетия оказват влияние върху кожата и така в повече случаи татуировките не могат да бъдат видяни с просто око. За да ги проучим, използвахме технология с инфрачервени лъчи".


Татуировка от бедрената кост на мумифицирана жена от Дейр ел-Медина

Ан Остин разкрива и подробности за това как екипът е разбрал значението на татуировките и е обвързал изображенията с раждането.

,,Божествата, животните и символите, татуирани върху телата на тези жени, са ни познати от други артефакти от Древен Египет. Когато проследихме как и къде са се проявили през същия времеви период, открихме, че всички тези изображения са свързани със защита на жените по време и след раждането", разказва тя.

Професор Остин казва, че досега не са намирани много татуировки върху тела на древни египтяни. Но става ясно обаче, че жените в селището Дейр ел-Медина са били много по-често татуирани от мъжете.

,,Открити са много малко древни египтяни с татуировки. Често обаче не знаехме как да търсим татуировки върху мумифицираната кожа, тъй като доказателствата са почти невидими. Това, което открихме, е, че много повече жени от Дейр ел-Медина са били татуирани. Времето ще покаже дали татуирането е било разпространено специално в това селище или е практика в цял Древен Египет", добавя професор Остин.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

#160
Тази информация е от 2020г.

По-рано неизвестни съзвездия са открити в египетски храм


Древноегипетско изображение на Голямата мечка, показано тук във формата на крак на бик. То включва седем звезди и вързано с верига от богиня под формата на хипопотам (вдясно). Голямата мечка се счита за проява на злия бог Сет, който убива брат си Озирис. Богинята пречи на Сет да слезе с Озирис в подземния свят - митът възниква, защото съзвездието никога не се спуска под хоризонта

Реставрацията на покрит със сажди и мръсотия древен египетски храм разкрива неизвестните досега древноегипетски съзвездия, съобщават специалисти от Германия и Египет.

Повече от 200 години след преоткриването на египетски храм, германско-египетски изследователски екип разкри оригиналните цветове на надписите на възраст около 2000 години. Освободени от дебели слоеве сажди и мръсотия, релефите и надписите вече могат да се видят отново в ярките си оригинални цветове.

,,Сякаш са рисувани вчера", коментира за Live Science ръководителят на проекта Кристиан Лайц, професор по египтология в университета в Тюбинген, Германия. "Но ние не пребоядисваме нищо, а просто премахваме саждите."

Храмът в Есна, който е построен и украсен през епохата на Птолемеите, но преди всичко през римската епоха, е, заедно с Фила, Ком Омбо, Едфу, Дендара и Атрибис, един от шестте големи оцелели египетски храма от гръко-римския период (332 г. - 350 г. от н.е.).


Египетски съзвездия на тавана на храма на Есна, все още неизвестни. Вдясно източният вятър под формата на бръмбар скарабей с глава на овен

Храмът в Есна е уникален в много отношения, но е особено известен със своя ,,астрономически таван". Таванът на този емблематичен храм представлява нощното небе, изрисувано с йероглифи. Надписите разкриват не само духовните и религиозни вярвания на древните египтяни, но и космологичните идеи, подкрепяни от жреците.

По време на реставрацията, археолозите откриват очертанията на Голямата мечка (известна като ,,Mesekhtiu") и Орион (известен като ,,Sah"). Те също така откриха надписи за неизвестни досега съзвездия, включително едно, наречено ,,Apedu n Ra" или ,,гъските на Ра", което е древното египетско слънчево божество, разказва Лайц.

Без изображение, което да придружава тези описания, обаче няма начин да разберем кои звезди на нощното небе описват, отбелязва изследователят.


Храмът на Есна, гледан от изток (пролетта на 2019)

Светилище, превърнато в склад

Първото съвременно описание на този храм, известен като Храмът на Есна, датира от 1589 г., когато венециански търговец посещава Египет и го описва, според Енциклопедия на египтологията на Университета на Калифорния в Лос Анжелис (UCLA).

Мястото е било важен културен център през периода на Птолемееите, въпреки че археологическите свидетелства датират още от Средното царство. Храмът на Есна е последният египетски храм, украсен с йероглифни текстове. Той е издигнат през Птолемеевия период и е увеличен с хипостилна зала, украсена главно през римско време. Храмът е бил посветен на андрогинен, безименен, всемогъщ бог-създател, който се проявява както като мъжки бог Хнум/Хнум-Ра, така и като женско божество Нейт.

Разположението му в средата на центъра на града вероятно е допринесло за това, че преддверието се е запазило и не е било използвано като кариера за строителни материали, както е станало с другите древни сгради по време на индустриализацията на Египет. Всъщност храмът е станал част от съвременния град. Къщи и бараки са били построени директно срещу някои от стените му, на други места е стърчал сред планина от развалини, както се вижда на пощенските картички от 19 и началото на 20 век. През първата половина на 19 век залата служи временно като склад за памук.


Храмът в Есна, реконструкция

Десетилетията пренебрежително отношение оставят храма мръсен, покрит със сажди и птичи тор.

От храма е останало само преддверието (наречено пронаос). Конструкцията от пясъчник с дължина 37 метра, широчина 20 метра и височина 15 метра е поставена пред същинската сграда на храма при римския император Клавдий (управлявал 41-54 г. от н.е.). И вероятно я засенчва. Покривът се поддържа от 24 колони, а капителите на 18-те свободно стоящи колони са украсени с различни растителни мотиви.

,,В египетската храмова архитектура това е абсолютно изключение", обяснява египтологът от Тюбинген Даниел фон Реклингхаузен (Daniel von Recklinghausen).

Стените на пронаоса зала са украсени с някои уникални ритуални сцени, като танца на фараона пред боговете и улова на риби и птици с мрежа. Колоните на храма, украсени предимно с надписи, показват единствения храмов ритуал, познат от древен Египет, който е запазен в своята цялост.

Работата по сложните декорации вероятно е отнела около 200 години. Храмът на Есна е известен с астрономическия си таван и особено с йероглифните надписи. Те се считат за последните последователни йероглифни текстове върху сграда, запазена до днес и които описват религиозните идеи на времето си и култовите събития на мястото.

Още по времето на Наполеон пронаосът привлича вниманието в експертните среди, тъй като се счита за идеален пример за древна египетска храмова архитектура. Истинското богатство, надписите, е признато от френския египтолог Серж Сонерон (1927-1976), който продължава с разкопките на храма и публикува надписите изцяло. Но без оригиналните цветове - Сонерон не може да ги разпознае под слоевете сажди и птичи екскременти.


Възстановен капител на колона показва декорацията в цвят

Сега слоевете са премахнати и храмът изглежда отчасти, както може би е бил преди 2000 години. Освен това, сега предлага нови подходи за изследване на египтологията, отбелязва Кристиан Лайц:

,,Йероглифите, които Сонерон изследва, често са били изрязвани много грубо, а детайлите са прилагани само чрез боядисването им в цвят. Това означава, че са проучени само предварителни версии на надписите. Едва сега получаваме снимка на окончателната версия".

В областта на астрономическия таван много надписи не са изпълнени с релеф, а само боядисани с мастило.

,,Преди това те не бяха открити под саждите и сега са изложени частично. Тук откриваме например имената на древни египетски съзвездия, които преди това са били напълно неизвестни ", разказва Лайц.

От 2018 г. двамата изследователи от Тюбинген работят с египетските власти за разкриване, запазване и документиране на слоевете боя. Дори по време на пандемията от коронавирус работата продължава от египетски екип от 15 реставратори и главен консерватор от египетското министерство.

Реставрационните дейности са сътрудничество между Института за древни близкоизточни изследвания (IANES) към Университета в Тюбинген и египетското министерство на туризма и антиките.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Po-rano-neizvestni-sazvezdiia-sa-otkriti-v-egipetski-hram_160087.html

HatshepsutTopic starter

"Шедьовър на древноегипетското изкуство" някога е красял зала в пищен дворец


Зашеметяваща картина от ,,Зелената стая" в Северния дворец в Амарна

,,Шедьовър на древноегипетското изкуство", открит в руините на огромен дворец, има толкова фини детайли, че е възможно да се идентифицират видовете изобразени птици.

Произведението се намира в Амарна, археологически обект, където някога е била столицата на късната XVIII династия. Смята се, че градът е построен през 1347 г. пр.н.е. за фараона Ехнатон, но е изоставен малко след смъртта му през 1332 г. пр.н.е.

По време на първите разкопки в Амарна през 1924 г., археолозите откриват пищен дворцов комплекс, който някога е принадлежал на Меритатон, дъщерята на Ехнатон и Нефертити. Една от многобройните изключителни стаи в двореца е и ,,Зелената стая", включваща великолепна картина, изобразяваща птици, прелитащи около папирусово блато.

От момента на откриването, изображенията започват да се считат за "шедьоври на древноегипетското изкуство", казват за IFLScience изследователите в най-новото проучване върху произведението - д-р Кристофър Стимпсън и професор Бари Кемп. ,,В тези картини са представени едни от най-умело изобразените и натуралистични изображения на птици, известни от Династичен Египет."

В проучването, публикувано в Antiquity, двамата изследователи от Великобритания успяват да идентифицират всички различни птици в творбата с помощта на съвременни орнитологични данни, като използват висококачествена реплика, направена през 1924 г. от Нина де Гарис Дейвис.


Наскоро идентифицираните птици от картината заедно със снимки на истинските

Предишна работа установява, че картината представя земеродни рибарчета (Alcedinidae) и гълъби, но последното проучване идентифицира също червеногърба сврачка (Lanius collurio) и бяла стърчиопашка (Motacilla alba).

,,Никой не може да каже със сигурност, но "Зелената стая" най-вероятно е била място за почивка и релаксация. Илюстрациите в скалните гробници в Амарна вероятно показват подобни места, където жените релаксират, общуват и музицират", добавя д-р Стимпсън от Музея по естествена история към Оксфордския университет.


Картината от Зелената стая в целия ѝ блясък

,,Атмосферата в Зелената стая вероятно е допълвана от изображения на природата. Успокояващите ефекти на естествения свят са били толкова важни тогава, колкото са и днес", продължава той.

Все още обаче има известно объркване около гълъбите. Картината изобразява скални гълъби, сенегалски гургулици, късоопашата гургулица и сини скални гълъби. Някои от тези видове, като скалния гълъб, не би трябвало да се срещали естествено в папирусовите блата, поради което изследователите смятат, че те може да са били добавени за "подсилване на усещането за по-дива, неопитомена природа, представяйки още един пример за артистична свобода, жертваща реализма заради акцент", добавят авторите в доклада си.

https://www.nationalgeographic.bg/a/otkrixa-kartina-sedyovr-na-drevnoegipetskoto-izkustvo

HatshepsutTopic starter

#162
Археолози откриха 60 мумии в гробницата на везир на Аменхотеп III


Екип от 22-ма испански егитполози и осем египетски експерти са открили две гробници, съдържащи около 60 мумии, в древния египетски град Луксор, съобщава La Prensa Latina. ,,Най-важното събитие за тази година е откриването на две гробници, дълбоки почти шест метра, състоящи се по две камери всяка и съдържащи около 60 мумии и останки от мумии", казва Франсиско Х. Мартин, президент на проекта Vizier Amenhotep Huy. Според Мартин двете вторични гробници са свързани с двете погребални камери и се характеризират с липсата на епиграфи, намерени в гробницата на везира Аменхотеп-Хуи, която съдържа 30 колони с епиграфи. Обектът е богат образец на архитектурния стил и ,,свидетелство, че гробницата на везира в даден момент се е превърнала в некропол", допълва експертът. ,,Започнали са да строят други гробници от различни династии в гробницата на везира, тъй като мястото е било свещено", продължава Мартин. ,,Мястото е много богато и ние откриваме много неща."
Аменхотеп-Хуи е бил везир на фараон Аменхотеп III (XVIII династия) през последната третина от неговото управление. Той бил от Северен Египет и бил смятан за ,,лидер на опозицията" сред новите религиозни тенденции, насърчавани от Ехнатон, син и наследник на фараона. ,,Бил е много важен човек", добавя Мартин. Тереза Бедман, съдиректор на проекта, казва, че всички мумии, погребани в района, са на високопоставени служители на духовенството. Тъй като телата са били мумифицирани, експертите са сигурни, че принадлежат на по-висши социални класи.


След като везирът бил убит мъченически, неговата гробница става престижно място, където много други искали да бъдат погребани. Испанската мисия е открила изложба за поддръжката на некропола на везира в музея на Луксор, която ще продължи до 2023 г. В същото време друг екип специалисти е открил, че древните египетски балсаматори най-вероятно не са извличали мозъка с куки, както често се казва в историческите книги, когато са подготвяли мъртвото тяло за мумифициране. Археологът и химик от Йоркския университет Стивън Бъкли е провел серия от експерименти върху мъртви овце, за да разбере как са работили древните египетски жреци. В резултат той открил, че е доста трудно да се извлече мозъкът част по част. Много ,,по-лесно е да се разбие мозъка с куката (като блендер) за около 20 минути, след което той се превръща в течност и можете просто да го излеете", казва Стивън Бъкли. Експертът също разказва за случаи, когато мозъкът е бил оставян в мумията: по-специално така са постъпвали по време на XVIII династия (1550 – 1292 г. пр.н.е.) и по-ранни векове.

https://www.actualno.com/interest/arheolozi-otkriha-60-mumii-v-grobnicata-na-vezir-na-amenhotep-iii-news_1873655.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

Откриха гробница на 3500 години в Египет


Предполага се, че в нея лежат останките на придворен златар или фараонска съпруга

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи Al Jazeera, позовавайки се на египетското Министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата. Невижданата досега гробница е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, където са погребвани благородници и висши държавни служители, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите предположения са, че гробницата е принадлежала на придворен златар и неговата съпруга. Във вътрешността са открити техни статуи, както и погребална маска, съобщил е министърът, отговарящ за антиките – Халед ел Анани.

Първите елементи, на които археолозите са се натъкнали в гробницата, свидетелстват, че тя датира от 18-ата династия – на фараоните Ехнатон и Тутанкамон. Този период, известен като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. Хр. и се смята за една от епохите на най-голям разцвет на Древния Египет. В шахта към гробницата са намерени и мумии на древни египетски граждани, живели по време на 21-вата и 22-рата династии (преди около 3000 години).

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от Университета Кеймбридж пък предполага, че откритата гробница може би принадлежи на някоя от фараонските съпруги или принцеси от времето на 18-ата династия. Той обаче изключи всякакви шансове в нея да почиват останките на Нефертити – една от най-известните владетелки от династията. Местоположението на вечното жилище на красивата фараонка предизвиква спекулации от десетилетия.

Египетският археолог Мохсен Камел коментира, че вътрешността на гробницата е в ,,лошо състояние". Части от нея, включително надписи, са били унищожени още в античността при наводнения, които са запълнили погребалните ниши с пясък и варовикови утайки.

През април археолозите откриха няколко мумии, 10 цветни дървени саркофага и повече от 1000 погребални статуи близо до град Луксор, припомня Daily Mail.

Новата находка е в близост до Долината на царете – една от основните туристически атракции на страната, разположена до комплекса от пирамиди в Гиза. Очаква се откритието да даде тласък на бавно възстановяващата се туристическа индустрия на Египет, чийто венец ще е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите. Строящият се археологически музей в Гиза трябва да отвори врати тази година, въпреки че засега няма обявена точна дата.

https://www.segabg.com/category-culture/otkriha-grobnica-na-3500-godini-egipetНеоткрита гробница | Изгубените съкровища на Египет | сезон 3 | National Geographic Bulgaria

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи египетското министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата, цитирано от Синхуа.

Гробницата е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите елементи, открити досега в гробницата, показват, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, каза Уазири в изявление.

18-ата династия, известна като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. н. е. и се смята за един от най-проспериращите периоди на Древен Египет.

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от университета в Кембридж каза, че откритата гробница може да принадлежи на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на 18-ата династия.

Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в ,,лошо състояние".

Части от нея, включително надписи, са били ,,унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки", добави Камел.

https://www.vesti.bg/sviat/otkriha-grobnica-na-okolo-3500-godini-v-egipet-6159392

HatshepsutTopic starter

#164
Скенер разкри тайните на мумифицираното златно момче на Египет, погребано преди 2300 години


Мумифицираните останки на тийнейджър, погребан преди 2300 години, наречен златното момче на Египет, дълго време бяха забулени в мистерия. Сега те са ,,дигитално разопаковани" от учените, разкривайки интимни подробности, които не са били открити повече от век.

Рентгенолози от университета в Кайро, Египет, са използвали компютърна томография, за да разопаковат останките по неинвазивен начин. Разкрили са признаци на богатство, както и усилия за осигуряване на безопасното му преминаване в задгробния живот.

Според авторите на публикувано във вторник изследване, 49 скъпоценни амулета са украсявали останките, включително златен скарабей.

Той е бил използван за заместване на сърцето на момчето.
Египетските балсаматори са поставяли амулети, за да предпазят и осигурят жизненост на тялото в задгробния живот. Златен амулет за езика е бил поставян в устата, за да се гарантира, че починалият ще може да говори в задгробния живот.

Сахар Салим, професор по радиология в медицинския факултет на Каирския университет и съавтор на изследването, говори NBC News.
Непокътнатите останки са показателни както за социално-икономическия статус на момчето, така и за значението на амулетите в задгробния живот. Той е бил централен акцент в сложната система от вярвания на древните египтяни.

Тялото е било подложено на ,,много скъп и щателен процес на модификация", казва Салим.
В изследването пише, че сърдечният скарабей се споменава в глава 30 от Книгата на мъртвите. Той е бил важен в задгробния живот по време на съденето на починалия и претеглянето на сърцето спрямо перото на богинята Маат.

Мумифицираните останки са открити през 1916 г. в гробището в Наг ел-Хасай в Южен Египет. То се е използвало между 332 и 30 г. пр.н.е., в т.нар. период на Птолемеите.

По степента на срастване на костите и по неизбилите мъдреци експертите са успели да определят, че момчето е било на 14 или 15 години. То е било с ръст 128 см и необрязано. Причината за смъртта му не е могла да бъде установена.

Тленните останки на момчето били положени в два ковчега – външен с гръцки надпис в черно и вътрешен дървен саркофаг.


Освен с позлатена маска, тийнейджърът е бил погребан и с чифт сандали.
Сандалите вероятно са били предназначени да позволят на момчето да излезе от ковчега. Според ритуалната Книга на мъртвите на древните египтяни починалият е трябвало да носи бели сандали, за да бъде благочестив и чист, преди да прочете стиховете ѝ.

Амулетите са били поставяни както във вътрешността на ,,златното момче", така и между обвивките, използвани за мумифициране на останките. Сканирането разкрива, че те са били подредени в три колони.

Много от амулетите са били метални, вероятно златни, а другите амулети са били изработени от фаянс, камъни или изпечена глина.

https://www.kaldata.com/


Мумията на ,,Златното момче" от Древен Египет съдържа 49 скрити амулета


Тялото на "Златното момче" е било покрито с папрати, амулети и позлатена маска за лице

Компютърна томография на така наречената мумия на "Златното момче" от Древен Египет разкрива 49 амулета, много от които са направени от злато

Мумията си спечелва това прозвище заради ослепителната демонстрация на богатство, включващо позлатена маска за глава, открита в саркофага. Изследователите смятат, че момчето е на около 14 или 15 години в момента на смъртта си, тъй като мъдреците му все още не са изникнали.

"Златното момче" е открито през 1916 г. в гробище в Южен Египет и оттогава се съхранява в мазето на Египетския музей в Кайро. Мумията е била ,,положена в два ковчега - външен ковчег с гръцки надпис и вътрешен дървен саркофаг", според изявление.

Докато анализират резултатите от сканирането, изследователите установяват, че десетките амулети в 21 различни форми и размери, са стратегически поставени върху или вътре в тялото на починалия.

Те включват "амулет с два пръста до необрязания пенис на [момчето], златен скарабей, поставен в гръдната кухина на момчето, и златен език в устата".

Също така, мумията "носи" чифт сандали, а върху тялото е положена гирлянда от папрати.

,,Тази мумия е демонстрация на египетските вярвания за смъртта и задгробния живот през периода на Птолемеите", казва за Live Science Сахар Салим, водещ автор на изследването и професор по радиология в Медицинския факултет към Университета в Кайро.

Въпреки че изследователите не са сигурни в самоличност на мумията, въз основа на гробните инвентари, те смятат, че той е бил с висок социално-икономически статус.

Амулетите са изпълнявали важни роли в задгробния живот.

,,Древните египтяни са вярвали в силата на амулетите ... те са били използвани за защита и за осигуряване на специфични ползи за живите и мъртвите", казва Салим. ,,В съвременната наука това се обяснява с енергията. Различни материали, форми и цветове (напр. кристали) осигуряват енергия с различна дължина на вълната, която може да има [ефект] върху тялото."

Например, езикът на мумията на Златното момче е бил покрит със злато, ,,за да позволи на починалия да говори", а сандалите ,,трябва да позволят на починалия да излезе от гробницата [в задгробния живот]", казва Салим.

Въпреки това, един амулет се откроява повече – златният скарабей, поставен в кухината на торса. Салим създава негова реплика с помощта на 3D принтер.

,,Беше наистина невероятно, когато можех да го държа в ръцете си", казва Салим. ,,Имаше гравирани белези на гърба, които биха могли да представляват заклинанията, изписани от жреците, които да защитават момчето в задгробния живот. Скарабеите символизират прераждането при древните египтяни"

Тя добавя, че скарабеят е с размери около 4 см и е изписан със стихове от ,,Книга на мъртвите" - важен древен египетски текст, който помага на починалия в отвъдния живот.

,,Било е много важно за задгробния живот по време на съденето на починалия и претеглянето на сърцето спрямо перото на Маат (древноегипетската богиня на правосъдието)", казва Салим. ,,Скарабеят, поставян на мястото на сърцето, заглушава истинското сърце в Деня на страшния съд, за да не свидетелства срещу починалия."

Констатациите са публикувани във Frontiers of Medicine.

https://www.nationalgeographic.bg/a/mumiyata-na-zlatnoto-momce-ot-dreven-egipet-vklyucva-49-skriti-amuleta

Similar topics (5)

Powered by EzPortal