• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 04:43:12

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 16
Total: 16

avatar_Hatshepsut

Съединението!

Started by Hatshepsut, 06 September 2018, 06:32:13

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] празник

Hatshepsut

06 September 2018, 06:32:13 Last Edit: 13 October 2020, 12:37:27 by Hatshepsut
Отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия


133-ата годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено в цялата страна.

По традиция кулминацията на честванията са в Пловдив. Те започват в 9.30 часа в града със старт на 43-ия Международен мемориален маратон ,,Съединение". Той ще тръгне от град Съединение, а финалът ще е в Пловдив на едноименния площад.

От 10.00 часа в катедралния храм ,,Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов, а в 11.30 часа – пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Тържествата продължават в 12.00 часа на площад ,,Стефан Стамболов" с празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солист.

На площад ,,Централен", пред Военния клуб, в 18,30 часа е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет ,,Родолюбие". Половин час по-късно на площад ,,Стефан Стамболов" концерт ще изнесат Студентска музикална формация ,,Жарава"

към ПУ ,,Паисий Хилендарски".

В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата ,,Пловдив в културната история на България", а от 20.30 часа на площад ,,Съединение" е тържествената заря-проверка, след която слово ще произнесе президентът на Република България ген. Румен Радев. Движението по бул. "6 ти септември" в участъка от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Руски" ще бъде спряно за движение на МПС от 18.00 до приключване на събитието. В тържествената заря проверка ще участват представителни блокове от 68-ма бригада ,,Специални сили", Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В Деня на Съединението представителни военни подразделения ще участват в събития в цялата страна.

В Ямбол военнослужещи ще вземат участие в ритуал по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение. Представителен блок от авиобаза Безмер ще участва в тържествена проверка (заря) в града.

В Плевен с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се проведе тържествена церемония пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина, а в Горна Оряховица с почетен караул и поднасяне на венци и цветя ще се чества празника пред ,,Паметния знак на загиналите във войните". Военнослужещите от гарнизон Шумен пък ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Във Варна, Бургас, Хасково и Чирпан ще се състоят тържествени ритуали по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя.

Военнослужещи от ВМС ще вземат участие и на утре, 7 септември, в Добрич в проявите по случай 102-ата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 ч Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, отдаване на почит, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войни пред паметника на генерал Иван Колев – Освободителя на Добруджа.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/otbeliazvame-133-godini-ot-syedinenieto-na-kniazhestvo-bylgariia-s-iztochna-rumeliia-2118441

Лина

Акад. Георги Марков: Съединението е последният акт на националното ни обединение, смайваме Великите сили

- Акад. Марков, ваши колеги са определяли 6 септември като ,,акт на нечувана дързост", ,,мирна революция". Какво всъщност е 6 септември и какви са поуките от гледна точка на днешната действителност?
- Поуките са дълготрайни и мъдри. Преди всичко, че когато сме обединени и имаме обща национална кауза, можем да успеем. Тогава сме го постигнали, въпреки че меродавните Велики сили се обявяват против Съединението. Според мен дори би трябвало да наричаме този акт единение - на народа, на големите цели. И тогава, както сега, е имало непоносимост между партиите, между техните водачи, но като се стига до Съединението, те са си подавали ръка.

- Когато говорим за Независимостта, обикновено се изтъква, че е акт на дипломация, от който и днешните лидери трябва да се поучат. Какъв акт обаче е Съединението?
- Съединението за разлика от Независимостта започва от долу на горе. Българският таен централен комитет, председателстван от Захари Стоянов, е връзката с освободителното движение преди възстановяването на българската държава. Това е един успешен етап от националното ни обединение. За съжаление и последният, когато въпреки Берлинския договор, българите от двете страни на Стара планина извикват ,,Да живее Съединението". Защитиха го с една бляскава, но кратка война към агресорката Сърбия. Тогава се наблюдава едно възрожденско вълнение. Така че народът искаше национално обединение и то започна от съединението между Княжество България и Източна Румелия.

- Обикновено, когато говорим за такива дати, анализираме фактите. Върху какво трябва да се замислим днес?

- Трябва да се замислим, че 6 септември обединява българите. Не случайно престанахме да отбелязваме дата като 9 септември, защото тя ни разделяше. Нямаше как да бъде национален празник. Докато 6 септември може да ни служи за поука. Стефан Стамболов успява да накара княз Александър да подкрепи Съединението, въпреки рисковете за неговата корона. Той подкрепя този акт, но само след година трябва да абдикира заради разгневения си братовчед Александър III. Тук обаче нека вметнем и че без армията нямаше да има успешно Съединение. Тогава цялата източнорумелийска милиция застава на страната на четите и революционерите.

- Днес често си говорим за лидери, а не за герои. Кои обаче са героите на Съединението?
- На първо място Захари Стоянов. Също така Георги Странски, който е председател на временното правителство до идването на княз Александър. Данаил Николаев, който осигурява източнорумелийската милиция. Една фигура, която твърде много е възпята - Чардафон Велики и неговата годеница, Иван Андонов, който пък е съратник на Левски и е връзката с освободителното движение. Има и ученически доброволчески легион, народни представители, които обличат военната униформа, за да се бият на Сливница. Но ние като че ли бяхме забравили за тази битка. Само да припомня, че уличката до сегашната сграда на БАН се казваше ,,Съединението". Но после бе преименувана, тъй като някои смятаха, че 7 ноември е Великата октомврийска революция, а всъщност тогава е победата при Сливница. Но това е друг въпрос и повод за различна дискусия.

- Наистина ли тогава Русия се дистанцира от този акт, често се повдига този въпрос?

- Така е. Известно е, че Александър III не е понасял своя братовчед Александър I. Той се обявява против съединението, но пък от това следва и нещо положително. За един-единствен път в световната история Англия помага на България. Отначало кралица Виктория се обявява против този акт, но когато разбира за позицията на Александър III, тя променя мнението си и го подкрепя, за да отбие русофилството в България. Това е единственият принос на английската дипломация.

- Идеологизираме ли обаче по някакъв начин тези събития днес?
- Не бих казал. Дори в онези 45 години, когато историята не беше обществено-политическа наука, идеологията беше угаснала. Съединението винаги се е отбелязвало, защото в него няма политика, а само национален идеал. Няма идеи, внесени от вън. Има с какво да се гордеем, а това са само някакви 7 години след възстановяването на българската държава на европейската политическа карта. Българите показваме национален характер и точно това смайва Великите сили. Тогава много се говори за нас като народ, което се случва може би само след Априлското въстание. Само след година пък ще последва криза, но тогава наистина името на България се появява по европейските вестници.

- А пренаписва ли се историята все пак по някакъв начин? Този въпрос стана особено актуален през последните години?

- Особено след 1989 година. Винаги съм протестирал за това и когато засягам тази тема, цитирам Тома Аквински, който казва, че философията е слугиня на богословието. След 1989 година перифразирах този цитат на ,,историята не е слугиня на политиката". Михаил Покровский казваше, че историята е политика, обърнала поглед към миналото. Затова е добре политиците да оставят историята на историците, макар че и ние спорим по различни теми. Трябва да се престане с пренаписването, защото децата губят вяра в тази наука. Сега за едни и същи събития има различни оценки в различни учебници. А до 1989 година имаше един учебник по история. Хората обичат историята, но нямат доверие на историците.


- Вземаме ли си и съответните поуки от историята?
- Не мисля. Историята се подменя с бутане на паметници. Преди време дори спорих за Паметника на Червената армия и попитах дали след като го съборят, могат да променят събитията по някакъв начин? Ще пренапишат историята ли? Времето няма как да се върне, затова нека политиците да се учат от историята, да намерят време да четат. Историята не бива да се използва в злободневните политически разговори. Крайно време е да бъде оставена на учените и те да я напишат обективно. Това е моя призив за Деня на Съединението. Има национални цели, които е необходимо да се следват. Но за това народът трябва да бъде обединен. Не бива да бъркаме понятията. Поуките са важни. Историята не се състои в това кой колко е убивал. Трябва да се върви към единение.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/intervyu/akad-georgi-markov-sedinenieto-e-posledniyat-akt-na-natsionalnoto-ni-obedinenie-smayvame-velikite-sili_news625215.html

Hatshepsut

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението
на Източна Румелия и Княжество БългарияЦентър на тържествата е Пловдив, а празникът ще започне в катедралния храм ,,Света Богородица", където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет ,,Родолюбие" ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението. Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата ,,Пловдив в културната история на България", посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад ,,Съединение", по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от 20:30 часа. Когато говорим за Съединението, имаме всички основания да го правим с гордост и високо вдигната глава. Това е един политически акт, на какъвто малко други народи са били способни. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите ,,Съединение". През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.


Захарий Стоянов

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

копирано от: https://debati.bg/otbelyazvame-134-tata-godishnina-ot-saedinenieto-na-iztochna-rumelia-i-knyazhestvo-balgaria

sekirata

СЪЕДИНЕНИЕ НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ С КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ 06 СЕПТЕМВРИ 2019, ЗАРЯ ПЛОВДИВ

Съединение на Източна Румелия с Княжество България -
06 септември 2019 заря Пловдив

стихове и клип снимки А.Х.Т. sekirata cekupama

На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Hatshepsut

Честваме 136 години от Съединението на България
Честит празник!


5 важни факта, които трябва да знаем за Съединението

Днес честваме една забележителна дата в историята на България.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

Българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Берлинският конгрес от 1878 г. разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Първите опити за осъществяване на тази задача

се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.

Борбата взема организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той се нагърбва с изпълнението на задачата само с революционни средства, по примера на дейците на Априлското въстание през 1876 г.

През лятото на 1885 г. е избран нов състав на БТЦРК, който, без да се отказва от подготовката на масова революционна борба, издига лозунга за обединение на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг. Предприемат се бързи действия за спечелване на някои командири на Източнорумелийската милиция.


Решено е акцията да се проведе към средата на септември 1885 г.,

но започналите големи демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се ускори. Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център.

В Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди) и негов екип.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Днес чествания ще се проведат в цялата страна, като кулминацията е вечерта в Пловдив на площад "Съединение" с тържествена заря-проверка.

https://www.vesti.bg/bulgaria/chestvame-136-godini-ot-syedinenieto-na-bylgariia-6130623