• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 04:44:37

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 15
Total: 15

avatar_Hatshepsut

Лятното часово време - ЗА и ПРОТИВ

Started by Hatshepsut, 04 August 2018, 06:42:58

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Одобрявате ли лятното часово време в България?

Да
1 (50%)
Не
1 (50%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 2

Hatshepsut

Лятното часово време - ЗА и ПРОТИВ

Реших да пусна тази тема, придужена с анкета, относно смяната на астрономическото време с лятно часово време.

Първо, малко инфо по въпроса от Уикипедия:

QuoteЛятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.
При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.


   
Пролет (+1), Есен (-1)

Произход

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник ,,Парижки журнал" през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.
За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в ,,Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).
През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.
От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.(синьо)        Държави, прилагащи лятното часово време
(оранжево)  Държави, прилагали лятното часово време, но впоследствие отказали се
(червено)    Държави, които никога не са прилагали лятното часово време

https://bg.wikipedia.org/

Аз съм категорично ПРОТИВ лятното часово време и смятам, че тази практика в България трябва да се отмени. За мен психологическия комфорт на българите е по-важен от каквито и да било измислени, сметкаджийски и прагматични аргументи.

Hatshepsut

Открито писмо до управляващи и депутати по повод лятното часово време

Уважаеми държавни ръководители и депутати!

Имате една седмица на разположение на обясните на целокупния български народ, на учениците и техните родители – каква е ползата от смяната на часовото време?!

За толкова години демокрация, признавам, още не мога да схвана смисъла на мероприятието. Не разбрах и защо удължихте лятното часово време с един месец повече, та вместо да свършва в края на септември, каквато беше социалистическата традиция, удължихте безумието с един месец отгоре. На този въпрос трябва да отговорят Иван Костов или Стефан Софиянски, ако някой се сети да ги  пита.

При социализма, когато бях още юноша бледен, ни се обясняваше, че така се прави икономия на ток. Тези икономии мен, подрастващия, ме задължаваха да ставам в тъмното,  докато родителите ми още спяха, за да мога да се придвижа от село до града, където учех. На селската спирка се събирахме около 50-ина недоспали тийнейджъри за автобуса в 6 часа, за да бъдем навреме в техникума  и гимназиите за първия учебен час в 7:30 часа. Блъскахме се като говеда, седяхме си в скутовете, защото друг автобус нямаше.

Но го приемах, не исках да се лиша от телевизия заради спиране на тока, поради свръхвисока консумация, каквато имаше на моменти. А и училището беше от първостепенна важност. Всички селски деца имахме една  и съща мечта – да се изучим, да си намерим работа в града, за да спим повече, като нормалните градски хора.

Тогава беше различно, поне за тока, с автобусите  нещата стоят по същия начин. Сега ток има, но няма кой да го консумира. И какви икономии правим, още ни ми става ясно, защото държавата спешно се нуждае от по-обемно консумация на електроенергия, а не от нейното икономисване. Защото, както сме я подкарали с икономиите, скоро ще трябва киловат електроенергия да стане 10 лева, за да не фалира енергопроизводството и подаването.

Искам да припомня, господа държавни ръководители, какво е ползата от вредата от мероприятието, въпреки че съм наясно,  че  нямате никакво желание да коригирате дори едно безумие. Социалистическото правило "Да не се излагаме пред чужденците" командва и днес българската политика, въпреки че ежедневно се излагаме, забатачвайки държавата си до невъзможност и Господ да я ,,изчисти" и подреди.

Да се върнем на лятното часово време.

За пръв път то се въвежда от правителството на Германия по време на Първата световна война и обхваща  периода, забележете, 30.04 - 1.10. 1916 г.

Скоро след това и Великобритания го въвежда,  като в началото лятното време започва чак от 21 май и свършва на 1 октомври 1916 г.

Тогава преместването на часовниковите стрелки е подплатено със солидни аргументи: изкуственото осветление е с ниско напрежение, електроцентралите и електроразпределителните мрежи са далеч от картината, която наблюдаваме днес. Европа тъне в мрак, поради невъзможност на бедните, които винаги са надвишавали с десетки пъти богатите, да се ползват от тази услуга. За английските шивачки и  други роби на труда е било истинско мъчение да работят на електрически лампи. А за собствениците на текстилните предприятия и подобни – разходите за електроенергия доста високи, поради което се стига да решение да се използва светлата част на деня, за да се пести от електричество.

След това традицията се запазва и отново е обвързана с ползите на индустриалците – по-малко разходи, повече печалба.

Сега обаче ситуацията е различна. Електроцентрали-бол у нас, потребителите намаляват. И в месеците на пиково потребление България е далеч от размера на консумираната енергия от социалистическо време.

Но и преди и сега, от тази мярка страдат предимно децата.

В нашето село, поради ,,теч" на млади семейства към големи градове и чужбина в търсене на работа, от 6 години няма училище. Аналогична е ситуацията и в съседните села. И вече 6 години училищен автобус идва всяка сутрин да извозва учениците към училището-майка, което е на 30 километра разстояние.

В селото ни, което е най-отдалечено от всичките селища без училища, той идва към 6:25 часа, което реално е 5:25 часа. Живеещите около центъра, могат да си позволят да поспят докъм 6 часа, тоест 5. Но в крайните махали, децата се събуждат много по-рано, за да имат време за сутрешен тоалет и придвижване до автобусната спирка, която е на 20 минути ходене пеш. При галоп разстоянието се взема за 10 минути. Направо грабвайте децата и ги поставете на лекоатлетическата писта – готови спринтьори ще ви дадем.
А пък ако някое се спъне в тъмното по каменистите и неасфалтирани селски улици и си счупи крайник, заедно с писъците от болка, ще чуете и радостни възгласи, че поне за месец няма да се ходи на училище по тъмното.

Кажете ми, уважаеми държавни ръководители, как да обясня на 9-годишния си син, защо трябва да става в 5:40, реално 4:40 часа?

Как да му обясня  защо по тъмните улици на селото по това време  не се чуват други гласове, освен детските и на техните родители, които ги изпращат на училище?

Как да го убедя, че трябва да си ляга в 7 часа вечерта, преди даже да изгледа ,,лека нощ", защото иначе няма да мога да го събудя през нощта и ще изпусне училищния автобус?

Как да му обясня, че е нормално кметът на селото да започва работа след 8 часа, а децата  да тръгват на училище, преди селския магазин да е отворил?

Посъветвайте ме какво да му кажа във ваша защита и като обяснение, че лятно часово време има и в Европа, но там неговите братовчеди започват училище в 9 часа, не в 7:30; че администрацията и магазините започват работа по същото време?

Дайте ми поне един разумен довод да му избърша сълзите, когато се разплаква сутрин и пита: ,,Ама, тате, защо ме събуждаш, навън е нощ?"

Да му кажа ли: ,,Ти ходи на училище, пък аз като те изпратя, ще се върна да си доспя и за теб, защото сам съм си шеф?"

Дъщерята на съседа питала кой е измислил ходенето през нощта на училище. И като разбрала, че управниците са го измислили, помолила майка си да им звънне и да ги помоли да разрешат да се става по-светло.

Съседката е била мека, обяснила, че това е ,,временно явление", но аз бих отговорил на хлапето  по друг начин: ,,Не мога да им звънна, чичовото, защото те сега още спят, и много ще се ядосат да им прекъсвам най-сладкия сън с такъв маловажен проблем. Като се наспят и тръгнат на работа към 9 часа, тогава ще ги питам. А пък като се прибереш, ще започна да ти преподавам отново уроците, които не си разбрало и проспало".

Господа управляващи!

Време е наистина да започнете да се съобразявате с нашите си реалности. Европа никога няма да постави на такова безумно изтезание своите деца, а вие ежегодно тероризирате с лятното часово време над 800 000 ученици и техните родители. Може би е време да се поинтересувате и  колко от тези ученици, които учат в средни училища,  пътуват час и повече до градовете, и дали им се събират 3-4 часа сън?  Ходят на дискотека и на купони-да. Ами ще ходят, сега им е времето. Кога да ходят, като хванат  бастуните ли?

Нямате пари за здравеопазване, нямате пари за училища във всяко село със затихващи функции, но пък и не показвате никаква заинтересованост да запазите здравето на подрастващите. Никой ли не ви е казвал, че децата се нуждаят от повече сън, за да се развиват нормално физически и психически? Вие самите никога ли не сте били деца? Не помните ли, че най-здравословният сън е на зазоряване, а травмите от системното ранно събуждане – почти фатални за нервната система? А нашите ученици са подложени на такъв нездравословен експеримент цели 12 години – най-хубавия период от живота им се превръща в мъчение.

Някой от вас, който не става толкова рано, ще ме обори, че през априлската ваканция децата ще спят повече и ще имат време за адаптация. Да, ще спят, но със спане организмът не се адаптира към часовата промяна. А няма толкова смахнат родител, който ще реши да събужда децата си в 5 часа през ваканцията, за да ги тренира за режима след нея. Адаптацията ще започне да се случва, след като отново се тръгне на училище. Ще отнеме повече от месец, а това е загубено време. Попитайте, който и да е учител, дали съумява да постигне добър образователен резултат през първия и втория учебен час, и той ще ви каже-не!

Попитайте, който си искате ученик, дали може да легне да спи по-светло, когато навън другите играят и чакат да се стъмни?

Отговорът ще бъде отново ,,Не"!

Въпреки че се обръщам към вас, не се надявам да получа отговор, защото отдавана разбрах, че не ви пука за нацията, че не обичате и да четете какво ви пишат хората. Пазите се като дявол от тамян от въпроси, които могат да ви нарушат съня и да ви подтикнат да свършите нещо полезно. Не очаквам реакция и от Агенцията за закрила на детето, въпреки че този случай изисква закрила от насилие – насилието на държавата върху подрастващите.

И все пак-надеждата умира последна!

Чакаме отговор!


Пламен Чалъков, български гражданин по неволя,

жител на село от покрайнините на покрайнините на географската карта

http://mejdu-redovete.com/

Hatshepsut

Искат отмяна на лятното часово време в България

Инж. Георги Божев от Сливен е изпратил до премиера Бойко Борисов предложение за отмяна на лятното часово време в България. Ето какво пише в предложението:

,,Уважаеми г-н Борисов, идва месец март и ще трябва да преминаваме от астрономическо към измислено лятно часово време. Целта е икономия на ел. енергия, но това е и тормоз над българите, които са една от най-застаряващите нации в света; най-бедният народ с най-лошо организирано здравеопазване; народ, който консумира некачествена и вредна за организма храна.

От друга страна, обаче, смяната на времето има негативно влияние върху здравето на хората, тъй като разстройва вътрешния биологически часовник и нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светла част от денонощието, в зависимост от годишния сезон.

При разминаването на биологичния ритъм с хронологичното време се наблюдава състояние на т.нар. десинхроноза, чиито симптоми са сходни с тези при хроничното недоспиване: отпадналост, главоболие, бърза уморяемост, нарушение в съня - безсъние или сънливост, замаяност и дезориентация, депресивно и апатично настроение, гадене и чувство за тежест в стомаха.

През този период имунната система на човек е много уязвима. Това провокира заболявания или изостря хроничните заболявания, като най-често се наблюдава влошаване на симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни и психични разстройства.

В същото време 153 страни разбират безполезността и вредата върху здравето на човека от смяната на часовото време и не са го прилагали като: почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои са го правили, но вече не виждат смисъл като: Индия, Бразилия, Китай, Австралия, а сега и Русия.

Хората все повече осъзнават недостатъците от въвеждането на лятното часово време. Мярката отдавна е загубила своето значение, тя спомага за реализиране на незначителни икономии.

По изчисления на ЕСО – ,, Електроенергиен системен оператор,,ЕАД пестенето на ел.енергия през периода март-октомври е 23 млн. киловатчаса или 54 ст. на човек.

В същото време парите, дадени за лекарства, са многократно повече.

Като се вземе предвид всичко това, предлагам да се отмени измисленото лятно часово време.

От това всички ще спечелим".

https://sliven-news.com/

Hatshepsut

Ще отиде ли лятното часово време в историята?


В много страни от години се води спор дали има нужда от лятното часово време и сега този въпрос влиза в Европарламента. Очаква се депутатите да призоват ЕК да премахне настоящото положение и вече да не въртим стрелките на часовника два пъти в годината, информира NOVA.

Ключов момент е пестенето на енергия. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ ,,Козлодуй" произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

Независимо какво ще реши Европа,

България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени.

Необходимо е само решение на Министерския съвет.

Отдавна има проучвания, които сочат, че лятното часово време всъщност е вредно за хората. Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции.

Според анализ на ЕК

най-уязвими към всяка насилствена промяна в нормалния човешки ритъм са възрастните.

Разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за широк кръг хора – близо 20% от европейците. Най-вече онези с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система.http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=106782

Hatshepsut

Гласувайте да се отървем от смяната на часовото време два пъти годишно. Ето линк към анкетата на Европейската комисия:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=BG

Panzerfaust

Аз лично предпочитам лятото да се стъмнява по-късно. А пък и не съм забелязал, при преминаването от лятно на зимно часово време и обратно, да имам някакви големи трудности с адаптацията и дискомфорт.

Hatshepsut

След най-голямото онлайн проучване в Европа: смяната на времето спира


Hoвoтo oнлaйн пpoyчвaнe нa Eвpoпeйcĸия cъюз зaĸлючи, чe пo-гoлямaтa чacт oт гpaждaнитe нa блoĸa ca пpoтив пpeвĸлючвaнeтo мeждy лятнoтo и зимнo вpeмe. Taĸa вcичĸи знaци coчaт, чe EC вeчe щe cпpe дa пpoмeня cтpeлĸaтa нa чacoвницитe.
Πoвeчe oт 80% oт pecпoндeнтитe в нaй-гoлямoтo oнлaйн пpoyчвaнe в иcтopиятa нa EC пoдĸpeпят пpeмaxвaнeтo нa пpoмянaтa нa чacoвницитe пpeз лятoтo и зимaтa, cъoбщaвa гepмaнcĸият вecтниĸ Wеѕtfаlеnроѕt, цитиpaйĸи дoбpe инфopмиpaни изтoчници в Бpюĸceл.
Oĸoлo 4,6 милиoнa дyши взexa yчacтиe в пpoyчвaнeтo, пpoвeдeнo мeждy 4 юли и 16 aвгycт.

Cъглacнo лятнoтo чacoвo вpeмe, чacoвниĸът ce движи нaпpeд c eдин чac пpeз лeтнитe мeceци, тaĸa чe днeвнaтa cвeтлинa дa тpae пo-дългo вeчep. Πoвeчeтo oт Ceвepнa Aмepиĸa и Eвpoпa cлeдвa oбичaя, дoĸaтo пo-гoлямaтa чacт oт дpyгитe cтpaни нe. Лятнoтo чacoвo вpeмe e въвeдeнo в Бългapия нa 1 aпpил 1979 г.

Taĸa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия щe пpeпopъчa нa дъpжaвитe-члeнĸи нa EC дa пpeмaxнaт лятнoтo чacoвo вpeмe. Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe щe бъдe взeтo oбaчe oт Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт. B минaлoтo тoй ce oбяви ĸaтo цялo зa пpeмaxвaнe нa cмянaтa нa вpeмeтo в cтpaнитe oт EC.

B нaчaлoтo нa фeвpyapи тaзи гoдинa 384 дeпyтaти в Eвpoпeйcĸи пapлaмeнт глacyвaxa ,,зa" пpeмaxвaнe нa лятнoтo чacoвo вpeмe, cpeщy 154 ,,пpoтив".

Kaĸвo пeчeлим и ĸaĸвo гyбим oт тaзи пpoмянa?

Зa бaщa нa идeятa зa лятнoтo чacoвo вpeмe чecтo ce пocoчвa Бeнджaмин Фpaнĸлин, нo ce cмятa, чe зa пpъв път тo e въвeдeнo в Гepмaния и Aвcтpo-Унгapия пpeди вeĸ, зa дa ce cпecтявa гopивo пpeз Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. Πo-ĸъcнo и дpyги cтpaни ги пocлeдвaт. Πoвeчeтo члeнĸи нa Eвpoпeйcĸитe oбщнocти пpиeмaт лятнoтo чacoвo вpeмe пpeз 70-тe гoдини нa XX вeĸ.

Учeни oт Xapвapд ca ycтaнoвили, чe в дeня cлeд cмянa нa вpeмeтo ĸaтacтpoфитe пo пътищaтa ce yвeличaвaт c 18%. Πpичинaтa e cънливocттa и зaбaвeнитe peaĸции. Kлючoв мoмeнт e пecтeнeтo нa eнepгия – имeннo зapaди тoвa в гoдинитe нaзaд e peшeнo дa имa лятнo и зимнo вpeмe. B Бългapия пpoyчвaнe e пoĸaзaлo, чe лятнoтo чacoвo вpeмe пecти eнepгиятa, ĸoятo AEЦ ,,Koзлoдyй" пpoизвeждa зa 12 чaca пpи пълнa мoщнocт. Paздeлeнo нa вceĸи oт нac ce oĸaзвa, чe тoвa e 54 cтoтинĸи нa чoвeĸ зa eднa гoдинa.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Смяната на зимното и лятно часово време приключва през 2020 г.


Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки", посочи той.

Радев обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, заяви Радев пред БНТ. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис", каза още той

http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/smianata-na-zimnoto-i-liatno-chasovo-vreme-prikliuchva-prez-2020-g

Hatshepsut

СМЯНА НА ЧАСОВОТО ВРЕМЕ ДО ДУПКА: СТРАНИТЕ В ЕС НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ


Д-р Герев: България да заложи на зимното, редуването крие рискове

Стрелките на часовника ще въртим до дупка. По план тази година трябваше да ги изместим за последен път, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. ,,Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си", каза пред ,,Телеграф" евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Континент

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

България трябва да заложи постоянно на зимното часово време, смята психиатърът д-р Веселин Герев. ,,Съществува така наречения генотип на циркадните или биологични ритми. Затова, когато българите отидат в САЩ, Канада, Южна Африка и дори в Западна Европа, не могат да понасят климата, боледуват и не могат да се синхронизират. На нас генотипно ни е заложено да бъдем в този часови пояс и с тези циркадни ритми, заради което не можем да виреем другаде пълноценно", обяснява психиатърът. Според него към лятното време също може да се приспособим, но това ще ни коства няколко години.

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40 % нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия.,,Във връзка с това имахме такъв случай преди четири години. Тогава автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал. Това се е случило, защото не е могъл да се синхронизира и на предния курс по това време е спал", припомня д-р Герев. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Здраве

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. Дори само за това си заслужава да не се редува часовото време, отбелязва специалистът. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания.

В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

В края на октомври ще върнем часовника назад. ,,Така фактически хората ще забавят приемането на терапията, което на практика може да е фатално. Съветвам хората, които имат диабет да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето, е добре да издърпат с по 10 минути прима на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно", отбелязва психиатърът. Хората със свободни професии пък трябва да започнат да стават с 10-15 минути по-рано. Така за 3-4 дни може да се регулира циркадния си ритъм. Пет дни отнема адаптацията на един здрав човек към превъртането на стрелките, пише ,,Монитор".

https://svetovnizagadki.com/

Panzerfaust

Ако няма да се сменя времето, по-добре да е лятното, нищо че не е астрономическо.