• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

11 April 2021, 00:11:14

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12605 Posts

Шишман
4748 Posts

Panzerfaust
772 Posts

Лина
699 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20692
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 27
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 21
Total: 21

avatar_Hatshepsut

„Родена във въздуха" - филм за асимилацията на българите в Гърция

Started by Hatshepsut, 23 August 2018, 22:27:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Излиза филм за асимилацията на българите в Гърция


народната певица Любка Рондова в кадър от филма

Автори са Цветан Томчев и Максим Караджов, премиерата е на 1 декември от 19.00 ч. в Дома на киното в столицата, информира ,,Болгари.нет".

,,Родена във въздуха" е авторски документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.

Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят на български песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. ,,Възродителният процес", провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България.

Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на дискриминация на етническа основа в Гърция.

Основен герой на филма ,,Родена във въздуха" е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета.

След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината ѝ връстници, останали там с погърчени имена.

Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на сънародниците ни.

Гости на премиерата ще бъдат народния певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и историка Спас Ташев.

Филмът е с дължина 35 мин. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите и гостите, а след това се предвижда дискусия.


Hatshepsut

Филмът "Родена във въздуха" е документален проект, посветен на непопулярната тема за репресиите и последователната  асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.
Това е филм, посветен на съдбата на народната певица Любка Рондова и над 20 хиляди български деца, изселени по време на Гражданската война от Северна Гърция през 1948г.
 Любка Рондова посещава родното си село, Шестево, 60 години след напускането му, но там открива само руините на своя бащин дом. Любка, както и всички прокудени от родните си места от Гърция след Втората световна война не е имала право да се завърне в родната си страна, защото не е приела задължителното изискване за смяна на българското си име с гръцко.
С този филм изпълняваме завета на голямата българска певица да не забравяме историята си и да познаваме творчеството на "песенните българи" от Егея.