• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 July 2021, 12:52:16

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13383 Posts

Шишман
5596 Posts

Panzerfaust
889 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22715
  • Total Topics: 1352
  • Online Today: 130
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 13
Total: 14

Четническо движение

Started by Шишман, 27 April 2020, 10:25:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

27 April 2020, 10:25:23 Last Edit: 27 April 2020, 12:25:04 by Hatshepsut
ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ

Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.

После през 40-те години вместо четническо движение и силно родолюбие имаме разни организации подражаващи на модерните тогава нацизъм и фашизъм. Което според мен и е родо-отстъпничество.

Четничеството е българско хрумване и замисъл, но сърбите за наш срам: създават такова, а не ние.

Какво би трябвало да представлява едно такова движение в наши дни ?

След освобождението тази тема е била опасна за новият политически масоно-сатанински елит, и са гледали да потопят и потиснат нещата и тематиката. За съжаление са успели без ВМРО - организация излязла от контрола на властите. За съжаление ВМРО е била изключително заета с борби от всякакъв тип и просто не са могли да наблегнат на културно - просветната дейност. А и онези времена, народа не е бил обезроден и това не е било наложително.

Как да бъде в днешни дни ?

Би трябвало това да е е напълно осъзнатото и организирано хайдутство. Нещо като следваща стъпка в хайдушкото движение или усъвършенствано хайдутство, с ясни цели и задачи. Всъщност хайдутството е било доста, даже много- добре организирано по места: чети, ятаци, помощници хора готови да помогнат при нападения , когато се налага и т.н. Липсвало им е само централно организиране : уточнени и ясни за всички, правила, цели виждания , задачи, стремежи и път на развитие, както и едно централно ръководство, което да взима важните решения.

Това нещо според мен спокойно може да се създаде организира и направи и в днешни дни. Само че някога въоръжената борба, трябва да се замени с културно просветна. Даже създаването на четническо движение е задължителна следваща крачка : в започналото 2-ро българско възраждане. В противен случай нещата може да се разводнят, изродят, възраждането да се обърка, да загуби посока, път и накрая да имаме едно голямо нищо. Така че мислете за създаване и участие в едно бъдещо четническо движение без такова, няма да стане.

Горе-долу вече има нещо на лице.

Става дума за униформите.


_____________________________________________________
_____________________________________________________


Panzerfaust

Quote from: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.
Чети имат и ВТРО и ВДРО.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 27 April 2020, 21:07:12Чети имат и ВТРО и ВДРО.
Имах пред вид в самата България, като организация.

Шишман

Едно бъдещо четническо движение, може да ползва и чужд опит за съвременната си дейност и развитие. Стига този чужд опит да не противоречи на догматиката и законите на българщината.
В Италия има едни "АЛПИНИ"- които на мене , много ми харесват. Подобни са на военизирана организация , но не са официално такава. Те помагат при бедствия, земетресения, сега строиха полева болница за болните от вируса и т.н. Началото си водят от т.н. алпийски- планински части. Много от членовете им са служили в тези части, младите обаче не са и са доброволци  в организацията. Миналата година имаха някакво събиране в Милано и бяха дошли от цялата страна, беше доста печатляващо. Предполагам имат и някаква културна дейност.
Униформа нямат, всеки клуб на организацията си има свой начин на обличане: обикновено в спортен, туристически планински стил. Единственото общо в облеклото им е шапката : зелена  периферия и пера - доста живописна и забележителна.
Та си мисля че никак не е зле: да имаме и ние една подобна четническа организация . Естествено трябва да е съобразена с нашите неща: история, религия, обичаи и въобще с българщината.

Шишман

01 May 2020, 14:01:32 #4 Last Edit: 01 May 2020, 18:40:05 by Hatshepsut
Четници


________________

Шишман

Четническо движение ще има - това е сигурно


_____________________________________
_____________________________________

anonymous image hosting

FELDMARSCHALL

Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:

Panzerfaust

Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:
Funny Funny x 2 View List

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 07 May 2020, 14:07:44Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:


Народната носия е за официални случаи, не за из гората. При горяните липсват други неща за да бъдат четници. То и движението им е било спонтанно и не са имали време за организиране и каквото и да е друго. Направили са каквото са могли, не можем да ги съдим или обвиняваме.  Предполагам че налагането на комунизма у нас е било изненада за доста хора.

Шишман

08 May 2020, 19:16:05 #9 Last Edit: 08 May 2020, 19:56:16 by Hatshepsut Reason: Koнсолидация на два постинга.
Quote from: FELDMARSCHALL on 06 May 2020, 22:57:10Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:

Подобни на четническо движение. Не са били централно организирани. Освен това им е липсвала да го наречем четническа идеология. Въобще доста неща при тях са различни.

Класически вид четническо движение трябва да има: централно организиране, ясна идеология-светоглед, знамена , обща ценностна система, униформи парадни-официални и за действия и т.н.
Да не забравяме и мощна тилова подкрепа, ятаци, подготовка за военни-хайдутски действия.

FELDMARSCHALL

21 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 08 May 2020, 21:54:1121 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.
Методите на хайдутството и съответно четничеството са вечни, и нямат мода и преходност. Даже съм ги пробвал и действат на 100%. Тука не става дума за борба само с властта, става дума за борба за защита на българщината и вярата, както е било през вековете. Ако в едно четническо движение има идеология, то вярвай ми ще е толкова дясна че фашизма и нацизма ще са леви в сравнение с нея. Не са важни методите за водене на война, а това за което се води, начина на организиране, на мислене, целта на борбата и т.н.

Шишман

Раздвижване има

___________________________


Шишман

12 May 2020, 17:39:18 #13 Last Edit: 12 May 2020, 17:41:48 by Шишман
Били сме 21 век е и ? Обичаите трябва  да се пазят. В тези безродни времена, четничеството е по-необходимо от всякога за запазване на народността, културата и вярата.


___________________________________________________________________________


Шишман

13 May 2020, 17:26:42 #14 Last Edit: 13 May 2020, 17:37:33 by Hatshepsut
  ЧЕТНИЦИ ПОЧЕТОХА....

....или поне техни наследници или последователи: големият Таньо Воевода.