• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Българщина и вяра 2 0 5 1

Българщина и вяра

Started by Шишман, 18 September 2019, 20:50:06

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ШишманTopic starter

БЪЛГАРИН БЕЗ ВЯРА НЯМА И АКО ИМА НЯКОЙ  ДАЖЕ НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРИН
На някои това няма да им хареса, но българщината е създадена от св. Цар Борис именно на основите на вярата. То и за това е непобедима и така силна. Вероятно и само сред нас българите, в тоя стремящ се да се модернизира свят : има такъв стремеж на  завръщане към корените и миналото ни.Светът върви и напред и се извратява и полудява, а много от нас българите вървим на зад и по-добре, това е правилната посока.

ШишманTopic starter


ШишманTopic starter


ШишманTopic starter

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРЩИНАТА И ВЯРАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗЛИЗА НАЯВЕ
 Тая и други подобни снимки на българи и българки в народни носии и в църкви: не са случайни, нито са направени от нямане какво да правят.
Нещата са прости: няма и не може да има българщина без православна вяра и няма и да има.


ШишманTopic starter

Калоян Михайлов
От атеист родолюбец не става. Все нещо му е криво, все някой му пречи, все народа не го разбирал и тн   

ШишманTopic starter

Малко от старият форум !


Цитат на: няма значение кой
- как може да съществува българин националист и да изповядва християнска вяра?

Преспанец:
 Според теб дякон Игнатий или казано по друг начин- Васил Левски, не е ли бил националист? Автора на История славянобългарска не е ли националист, а патриарха ръководил защитата на Търново срещу турците- Патриарх Евтимий,  той не е ли обичал България? А най-големите ни царе, които са били Християни, като Симеон, Иван

Асен II, Самуил, Калоян те не се ли обичали България?!

Между другото, чрез писането си нарушаваш правилата на форума, а именно никакви постове срущу Източното православие.

ШишманTopic starter

#198

БЪЛГАРСКО РОДОЛЮБИЕ И ПРАВОСЛАВИЕ
Според мен може някой  да е родолбец, без да е православен, но позволете  ми да  дам някои примери.
По време на Османското владичество това, което е крепяло българите е било Християнската вяра. ЗнаеТЕ ли, че почти всички българи, които са си сменили православната вяра, са си сменили националното самосъзнание и са се потурчили. Тези, които са си запазили вярата, са останала да се чустват българи. Предполагам не сте чували за българин Християнин, който не се е отказал от Християнската си вяра и е започнал да се чуства турчин. Обаче, тези, които са си запазили ХРИСТИЯНСКАТА вяра са продължили да се чустват българи. Една много малка част от българите, сменили вярата си с ислям, са останали да се чустват българи- днешните българо-мохамедани , но са от ДПС и гласуват за турската партия у нас. Обаче българо-мохемаданите : ако не се лъжа са около 2%, а турците (в мнозинството си те не са потомци на турци-колонисти, а на българи сменили вярата си с ислям и след това сменили и националното си самосъзнание) са около 10% от населението, я някога преди освобождението са били не по-малко от 40%.
Виждате ли как запазването на народната самоличност е свързана с православието ?
Ще ви дам и други примери- някои български протестанти. Познавам един такъв, ами той заради Църквата си не празнува националните празници, не празнува Църковните, не празнува дори рожденни дни.
 Виждате ли до какво води отделянето от Православната църква?
Мога  дам пример и с българските католици, те са подчинени на папата, при тях е силно западното влияние, и някои от тях не празнуват българските празници.
Така че птавете си сметката какво мислите и правите !

Това е мнение на Преспанец- Наско (който е и мой добър приятел) от старият форум преправено и пре-нагласено от мене.

ШишманTopic starter

#199
ВЯРА И БЪЛГАРЩИНА
 Може да си българин, без да си Християнин, но ще си още повече българин и родолюбец, ако си православен християнин.  Защо смятам така? Ами точно защото това е обичайното за нас вероизповедание, защото е свързано с запазването ни като народ по времето когато сме могли да загубим българската смоличност- Османското владичество. И опастноста  е била наистина реална. Защото - християнството  обедини българите и другите народи по време на Борис, преди това имаме различни етноси с различни религии.
Предполагам сте съгласни, че народ изповядваш една вяра е много по-единен, от народ изповядващ много и различни вяри.

Hatshepsut

Quote Малко от старият форум !


Между другото, чрез писането си нарушаваш правилата на форума, а именно никакви постове срущу Източното православие.


Никога в правилата на нашия форум не е имало такова правило, че не са допустими постинги срещу православната вяра. Няма и да има такава постановка, поне докато аз съм администратор  C:-)

Такова правило имаше, доколкото си спомням, във форума на Атака, но едва ли този вече бивш форум може да е някакъв положителен пример за нас.

ШишманTopic starter

Quote from: Hatshepsut on 07 July 2021, 20:39:34Никога в правилата на нашия форум не е имало такова правило, че не са допустими постинги срещу православната вяра. Няма и да има такава постановка, поне докато аз съм администратор  C:-)
 
Става дума за старият форум. Мнението не е мое а на Преспанец. Дали е имало такова правило не знам. За тоя форум ти си знаеш ! Според мене би било добре дан има такова правило, ама не аз решавам.

ШишманTopic starter

#202

ШишманTopic starter

БЪЛГАРЩИНАТА В ПЪЛНОТА
 Вяра, народни носии и православна църква !
ШишманTopic starter

В "Пространното житие на Св. Климент" от Теофилакт Охридски се разказва за това кога и къде се е случило създаването на КИРИЛИЦАТА.
След смъртта на Св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на Св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.
Учениците Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те "копнеели за България", а царят "отдавна жадувал за такива учени мъже". След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата писменост, "докато приготвим напълно това, което трябва да направим". Но самият той бил обхванат от силно желание "всеки ден да разговаря с тях". Теофилакт разказва, че влизането на учителите в домовете на най-достойните граждани се е смятало за освещаване, защото ,,където са тези тримата, ... там присъства и Господ".
Българският владетел посреща книжовниците, дава насърчение и мощна държавна подкрепа на тяхното свещено дело.ШишманTopic starter

ВЯРАТА У НАС БЪЛГАРИТЕ Е ЖИВА
 Няма българщина без вяра, няма и да има !ШишманTopic starter

  Отец Паисий - картина на Борис Денев
     
ШишманTopic starter

Всично в тази носия има своят смисъл. Кръстчето на гърдите не е случайно и показва вярата !Similar topics (2)