• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Археологически находки отъ Древенъ Египетъ

Започната отъ Hatshepsut, 02 Авг 2018, 13:26:24

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Keywords археологияЕгипетАфрика

Hatshepsut

В тази тема предлагам да поместваме информация за новооткрити археологически находки от Древен Египет (от архаичния период до династията на Птолемеите).Тази информация е от 2007 г.

Откриха мумията на легендарна египетска царица


Известната скулптура на фараонката,
която днес се намира в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

Откриха мумията на първата жена владетел в човешката история [Това не е вярно, разбира се  :smile-1: Хатшепсут не е първата жена-фараон в Древен Египет. Преди нея на престола са били Собекнефрура (последен фараон от XII династия, Средното Царство, около 1789-1786 г.пр.Хр.) и Нитокрида (последен фараон от VI династия, Старото Царство, около 2175-2173 г.пр.Хр.)]. Сензацията принадлежи на египетски учени. Те намериха доказателства, че една от двете мумии на жени, намерени през 1903 г. в скромна гробница в Долината на царете, е на прочутата Хатшепсут. Митичната фараонка е оставила многобройни паметници на древността. Откритието е най-значимото след намирането на гробницата на Тутанкамон, заяви Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет за антични ценности в Египет. Сега двете мумии се пазят в Националния музей в Кайро. Учените твърдят, че мумията, съхранявана в саркофаг, смятана досега, че принадлежи на дойката на царицата, всъщност е на самата Хатшепсут. Археолозите са идентифицирали царицата благодарение на кътен зъб, намерен в кутия в храма на Дейр ел-Бахри. Въпросният зъб съответства на липсващ в челюстта на мумията. Окончателно това твърдение ще бъде доказано чрез сравнителен ДНК анализ на владетелката с нейни роднини.

Мааткара Хатшепсут (Първата сред най-почтените) Хенеметамон управлява Горното и Долното царство от 1503 г. до 1482 г. пр. н.е. (по други изчисления между 1479 и 1458 пр.н.е.).
Тя е петият фараон от XVIII династия на Новото царство и един от редките случаи, в които жена заема престол. Управлява 22 години вместо малолетния си син Тутмос III (1504-1450 г.пр.Хр.), като води миролюбива, но твърда политика в интерес на египетското царство. Характерно за нейното управление е развитието на търговските връзки с други страни. Мъдрата владетелка избягва да води войни за териториално разширение. Затова пък по нейно време са извършени големи строежи като грандиозния храм в Дейр ел-Бахри и разширението на храма в Карнак.

Дълго време се смяташе, че мумията на Хатшепсут е била или унищожена, или пренесена на друго място по време на управлението на династията Рамзес. По онова време разграбването на гробниците е било масова практика и мумии на изтъкнати владетели от Новото царство са били препогребвали от жреците.
През 1902 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Хатшепсут при разкопки в Долината на царете. През 1920 г. той я изследва обстойно и намира два саркофага - един за владетелката и един за баща й. И двата се оказват празни. Загадката с изчезналата мумия на Хатшепсут озадачава египтолозите повече от век.

Докато търсят отговор на въпроса какво се е случило с останките на царицата, специалистите насочват вниманието си към друга гробница, известна като KV-60, на която Хауърд Картър се натъква и отваря през пролетта на 1903 г. Вътре открива два саркофага с мумиите на жени. Върху единия е обозначено името на Ситре Ин - дойката на Хатшепсут, а другият е безименен.
Специалистите не проявяват особен интерес към гробницата, тъй като тя не е царска. През 1989 г. обаче вниманието им отново се насочва към нея, когато египтологът Доналд Райън повторно я отваря. Саркофагът с името на дойката е отнесен в музея в Кайро, а другият е оставен в гробницата.

Група египтолози обаче от години поддържат хипотезата, че мумията на Хатшепсут може да е била скрита в тясната гробница, за да бъде опазена, тъй като след смъртта й нейният наследник Тутмос III се е опитал да заличи всички следи за съществуването й. Статуите на владетелката са съборени, монументите - обезобразени, а името на царицата е зачеркнато от архивите.
Захи Хауас решава да разнищи загадката около мумията на Хатшепсут за предаване по телевизия "Дискавъри". Екипът му мести в Кайро и втората мумия. Изследването със скенер показва, че тя е на много пълна жена на възраст между 45 и 60 години, която е имала много лоши зъби. Анализ на тазовата област и гръбнака показва, че жената освен това е била болна от рак на костите.
В търсене на повече следи Захи Хауас предлага да бъдат изследвани със скенер и артефакти, свързани с царицата. Един от тях е малка дървена кутия, в която се съхраняват царският печат на Хатшепсут и черен дроб. Преди балсамиране вътрешностите на мъртвите обикновено са били изваждани, но са били запазвани. В кутията е намерен и зъб. Захи Хауас се обръща към зъболекар, който сканира зъба, както и челюстите на няколко мумии на жени.
Резултатите от анализа показват, че кътният зъб, който е намерен в кутията, съответства на липсващ такъв в челюстта на мумията, открита в гробницата KV-60. Специалистите освен това са направили ДНК анализ на проби, взети от костите на въпросната мумия. Те са сравнени с проби от мумията на бабата на Хатшепсут. Изследователите съобщават, че първоначалните резултати от ДНК-анализа са "многообещаващи".

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-06-28&article=193810

Hatshepsut

#1
Тази информация е от 2010г.

В Египет откриха врата към задгробния живот


Археолози откриха 3500-годишна врата към отвъдното в гроба на високопоставен египетски сановник от управлението на царица Хатшепсут, близо до храма Карнак в Луксор.
 Голямата врата от розов гранит е с размери 175 х 100 х 50 сантиметра. По нея има изписани религиозни текстове.

Издълбани ниши могат да се намерят в почти всички древни египетски гробници. Те са били предназначени да дадат възможност на духовете на мъртвите да преминават до отвъдния свят и обратно. Монументът е намерен в гробницата на Узер, главния министър на царица Хатшепсут, управлявала Египет през ХV век пр.Хр. (1503-1482 г.пр.Хр)
Узер заемал позицията на главен министър в продължение на 20 години, като едновременно с това управлявал и града, според надписите. Този пост се унаследявал от баща на син.
 Министрите в древен Египет били натоварени с голяма власт и с управлението на  бюрокрацията на царството. Според изследователите, по време на римското владичество в Египет, вратата е била извадена от гробницата и вградена в създаденото от римляните укрепление, повече от хиляда години по-късно.
 Фалшивите врати били поставяни на западната стена на гробниците и пред тях имало маси, където оставяли храна и напитки за духа на починалия.

http://www.factor-news.net/index_.php?id=21785

Hatshepsut

Археолози в Египет намериха саркофаг на мистериозна царица

04.03.2010
 
Френски археолози откриха рядък саркофаг от розов гранит на повече от 4000 години, принадлежащ на малко известна древна египетска царица, съобщиха от министерството на културата.

Мистериозната владетелка, идентифицирана като Бахну, е била една от цариците на Шестата династия и управлявала Египет от 2374 до 2192 пр. н. е. Но експертите са объркани кой е бил нейният съпруг. ,,Ние все още не знаем дали тя е съпруга на Пепи I (2354-2310 пр.н.е.), или на Пепи II (2300-2206 пр.н.е.)". Според ръководителя на разкопките по-вероятно е тя да е била съпруга на Пепи II. Откритието е било направено в древния некропол на Сахара, намиращ се южно от Кайро. Пирамидата, в която е намерен саркофагът, е била разположена в близост до тази на Пепи I. Висока е 2,6 метра, а на стената й са били гравирани молитви, които да облекчат преминаването на царицата в отвъдното. Археолозите намерили и платнените ленти, с които било увито тялото на мумията. ,,Намереният саркофаг е много рядък", подчерта специалсист по антикварните предмети. Уникалността му идва от там, че вътрешността на саркофага е била розова, а капакът е бил от черен базалт. /АФП

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=4&NewsId=1924

Hatshepsut

Откриха главата на Аменхотеп ІІІ

Тя е част от огромна гранитна статуя, която стояла в погребалния храм на египетския фараон


Огромна част от статуя на египетския фараон Аменхотеп ІІІ беше открита в Луксор.

Намереният къс е главата на владетеля, фино изваяна от червен гранит. Скулпторите са изобразили фараона с младежки черти.

Статуята е на 3000 години, казват експертите. Останалата част от нея била намерена преди години.

Аменхотеп ІІІ е изправен със скръстени на гърдите ръце, а на главата си носи хеджет (бялата корона на Горен Египет, бел.ред.).

Откритият фрагмент е висок 2,5 м. Главата е добре запазена, но от нея е отчупена брадата на фараона.

Министърът на културата на Египет Фарук Хосни съобщи, че откритието е направено от екип египетски и европейски археолози.

Според ръководителя на разкопките в района на храмовия комплекс в Луксор учените са открили голямо количество парчета от червен гранит. Те са съставлявали статуя, която стояла в южната част на голямата зала в погребалния храм на Аменхотеп ІІІ.

През 2006 г. при разкопки беше открита още една глава на фараона от червен гранит, но напукана и с липсващи части.

Фараонът управлявал Египет в периода 1390-1352 г. пр. Хр.

Според най-нови изследвания, включително и ДНК анализи на мумията му, той е дядо на Тутанкамон, за който наскоро се разбра, че е починал от малария.

Преди седмица Египет обяви, че ще си върне саркофаг на 3000 години, който бил изнесен от страната контрабандно през 70-те. Смятан за най-красивия и най-богато изрисувания, той принадлежи на частно лице на име Имеси.

Саркофагът бил засечен от митничарите на летището в Маями при опит да бъде внесен от Испания през 2008 г.

Официалната церемония по предаването му на египетските власти е на 10 март.   

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2809771

Hatshepsut

Откриха статуя на Птолемей ІV


Огромна статуя от черен гранит, вероятно на цар Птолемей ІV Филопатор (222-204 г.пр.Хр.), откриха археолози близо до Александрия, съобщи Върховният съвет на античните ценности в Египет.

Учените се опитвали да локализира гроба на царица Клеопатра (51-30 г.пр.Хр.), но се натъкнали на неочакваната находка в храмовия комплекс Тапозирис Магна.

Статуята е без глава, но е много добре запазена.

Тя представя египетския цар в традиционната поличка и огърлица.

Висока е 135 см, широчината на рамене е 55 см. 

Ръководителят на съвета Захи Хауас посочва, че това е може би една от най-красивите скулптури от епохата на Птолемеите.

По думите му тя вероятно е на цар Птолемей ІV, защото той построил комплекса преди повече от 2000 години.

Освен това археолозите са намерили и фрагмент, на който е изписано неговото име.

Експедицията е открила и първоначалния вход на храма, който се намира на около 50 км от Александрия. Хауас обяснява, че по каменните основи са открити следи, които говорят, че там вероятно е имало сфинксове, подобни на тези от Старото царство.

Птолемеите управлявали Египет от 323 до 30 г. пр. Хр. - преди да бъде завладян от римляните. Клеопатра е последната управлявала представителка на династията.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2959331

Hatshepsut

57 гробници намериха в Египет

Част от тях са на представители на XVIII династия, която управлява от 1550 до 1292 г. пр. Хр.


В повечето от гробниците има изрисувани саркофази с мумии вътре

Лабиринт от 57 древни гробници откриха в град Ал Лахун, на около 100 км южно от египетската столица Кайро.

В повечето от тях има изрисувани дървени саркофази с мумии вътре, съобщи Върховният съвет на античните ценности в Египет.

12 принадлежат на членове на 18-а династия, която управлява Египет от 1550 до 1292 г. пр. Хр. Сред нейните представите ли са Тутанкамон, Ехнатон, Нефертити, Хатшепсут.

Ръководителят на съвета Захи Хауас (DrHawass.com) твърди, че мумиите са увити в платна, на които са изписани текстове от Книгата на мъртвите, изрисувани са и изображения на древноегипетски божества.

Абдел Рахман Ел-Айди, ръководител на археологическия екип, направил откритието, посочва, че някои от гробниците са украсени с религиозни текстове, за които предците му вярвали, че ще помогнат на покойниците да преминат в отвъдното.

Той казва, че една от най-старите гробници - датирана около 2750 г. пр. Хр., е почти непокътната и в нея е запазена голяма част от погребалния инвентар.

По стените на други 31, датирани от 2030-1840 г. пр. Хр., са били изрисувани сцени с участието на различни древни божества. Сред тях са Хор, Амон, богинята на музиката, любовта и съдбата Хатор, богът на плодородието Хнум.

От Върховния съвет на античните ценности отбелязват, че откритието хвърля нова светлина върху религиозния живот в Древен Египет.

Миналата година в района на Ал Лахун бяха открити 53 гробници от различни периоди.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3006191

Hatshepsut

Тази информация е от 2009 г.

Откриха мумията на царица Сешестет


Археолози откриха част от мумия, която се предполага, че принадлежи на царица Сешестет, управлявала Египетската империя преди 4300 години. Тялото на фараонката е намерено в откритата наскоро пирамида в Сахара съобщава известният египтолог и историк доктор Захи Хавас. Надпис с името не е открит, но според доктор Хавас "всичко показва, че това е именно Сешестет". Тя е майка на фараона Тети (2345-2333 г.пр.Хр.), който е основал шестата династия на Древното царство.

Историците предполагат, че Сешестет е една от малкото жени-фараони, управлявала Египет в продължение на 11 години. Такива древни мумии са изключителна рядкост - обикновено учените намират останки от фараони, които са живели до 1800 г. пр. Хр. На археолозите са били нужни 5 часа, за да повдигнат капака на саркофага. Вътре са открити череп, кости от крак и таз, обвити в плат, а освен това съдове и златни плетени напръстници. Според доктор Хавас, още в древността гробницата на царица Сешестет е ограбена от мародери, които са откраднали от саркофага практически почти всички ценности.

http://sanovnik.bg/n3-2638-Откриха_мумията_на_царица_Сешестет

Hatshepsut

Тази информация е от 2008 г.

Египетски археолози откриха руини от най-големия древен град в Синай
   
Египетски археолози откриха руини от най-големия древен укрепен град в Синай, докато изследвали военен път, който е известен като път на Хор и някога е свързвал Египет с Палестина.
Руините от древната крепост, изградена от тухли и кал, датират от епохата на Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.) и са с размери 500 м на 250 м.

Крепостта е включвала няколко кули, високи 4 метра. По-рано тази година археолози под ръководството на Мохамед Ахмед Максуд откриха надписи, в които се споменава за трима фараони - Тутмос II, Сети I [1318-1304 г.пр.Хр.] и Рамзес II.
Според Максуд една от значимите находки е храмът нa бог Хор, построен също при управлението на Рамзес II.
Става дума за първия храм от Новото царство, открит в Синай.
Генералният секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности Захи Хауас заяви, че археолозите са открили релеф, изобразяващ Тутмос II. Смята се, че това е първият подобен монумент, открит в Синай.

Релефът подсказва, че крепостта в района вероятно е била построена при управлението на Тутмос II [1512-1504 г.пр.Хр.].
Според Хауас крепостта е била главна квартира на египетската армия от епохата на Новото царство (1569-1081 г.пр.Хр.) до епохата на Птолемеите, продължила около 300 години до 30 г.пр.Хр.

http://curious.actualno.com/news_164533.html


Откриха "щаба" на армията на Фараона в Египет

 

Древната крепост и военен град Тару били открити край съвременния град Кантара на полуостров Синай

Египетски археолози откриха в северната част на полуостров Синай "щаб-квартирата" на войските на Фараона, която в протежение на 1 500 години охранявала североизточната част на египетските граници в района на Средиземноморието, съобщава Reuters, цитирайки информация на правителствения Върховен съвет по въпросите на античното наследство на Египет. 

Риуните на крепостта от кирпич с размери 500 на 200 м. и стражеви кули с височина 4 метра и съпътстващия я дпревен град Тару (Tharu), били открити на около 3 км. североизточно от съвременния град Кантара (Qantara). Древното селище се намирало в началото на военен път, свързващ долината на река Нил с Източното Средиземноморие (Левант), владяно през тази епоха от Египет.

Ръководителят на археологическата експедиция Мохамед Абдел Максуд (Mohamed Abdel Maksoud), уточнява че разкопките в района се водят от 1986 г., но идентифицирането на сградите и предназначението им било направено едва сега, след откриването и разшифроването на древни надписи. В тях се споменавали имената на 3 египетски фараони – Тутмос ІІ от 18-тата египетска династия, управлявал Египет от  (1512) 1493 до 1479 г. пр. н. е., както и на Сети I и сина му Рамзес II от 19-тата династия, управлявали последователно Египет от 1318 до 1237 г. пр. н. е.

Крепостта на Тару била датирана от времето на Рамзес II, а първоначалните проучвания показали, че комплексът е използван като щаб-квартира на египетската армия от епохата на Новото царство, която започва от около 1570 г. пр. н. е. до Птолемейския период, който завършва със смъртта на Клеопатра през 30 г. пр. н. е. До крепостта бил открит храм от Новото царство (XVI - XI век пр. н. е.), от който започвал военния път под закрилата на бог Хор, както и складове за зърно и оръжие, пещи и глинена посуда.

https://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=15161

Hatshepsut

Тази информация е от 2009 г.

Откриха храм на фараон от тухли от кал в Египет

Археолози са открили четири фараонски храма на полуостров Синай, включително един от тухли от кал с укрепени стени, който е служел като важен религиозен център в източния вход към древен Египет, предаде Ройтерс.

Върховният съвет по античността на страната заяви, че храмовете са датирани към началото на управлението на Тутмос ІІ, управлявал от около 1512 г.пр.н.е. [1512-1504 г.пр.Хр.] и е бил наследен от жена си Хатшепсут [1503-1482 г.пр.Хр.], една от най-успешните управителки на древен Египет.

"Откритието се смята за едно от най-важните в Синай и включва най-големия укрепен храм на фараона на полуострова, с размери 70 на 80 метра", се посочва в съобщение на съвета. "Това е единственият пример за храм, построен с тухли от кал в ерата на Новото царство в делтата на Нил и Синай".

Храмът е бил заобиколен от стени с дебелина 4 метра и съдържа рисунки на различни египетски божества, сред които богът на слънцето Хор. Той е изобразяван с глава на сокол и е смятан за първия фараон. Има също така изображения на Тутмос ІІ и Рамзес ІІ [1304-1237 г.пр.Хр.], подсказващи, че стените на храма са били ярко оцветени.

Храмът има три места за ритуално очистване и различни помещения за богове. В съобщението се изтъква, че той е бил важен религиозен център в източния вход на Египет в Синай. В 3000-годишната си история египетските фараони често са преминавали през полуострова за сражения с хитите и други цивилизации в района, в който са днешен Израел, окупираните палестински територии, Ливан, Йордания, Сирия и Ирак.

Египет съобщи миналата година, че в същия район е открит древният щаб на фараонската армия, пазила североизточните граници на страната повече от 1500 години.

http://world.actualno.com/news_235081.html

Hatshepsut

Oткриха древен град под земята в Египет

Археологически разкопки, провеждани северно от делтата на Нил са открили древна столица на чужди завоеватели, управлявали Египет от 1664 до 1569 г.пр.Хр. Възрастта на града е повече от 3600 години, пише The Daily Telegraph.
Градът е бил открит с помощта на радиолокационен метод. Получените от него изображения показали наличието на улици, къщи, храмове, намиращи се под пасищата и стопанствата на днешния съвременен град Тел ел Даба.
Предполага се, че е принадлежал на племето на хиксосите - бегълци от Азия, които вероятно имат семитски произход. Хиксосите са група азиатски племена от Предна Азия, които нахлуват в Древен Египет около 1720 г.пр.Хр., използвайки колесницата и сложния лък като нови бойни оръжия. Времето на тяхното управление е известно като Втори преходен период в историята на Древен Египет.
Хиксосите управляват Египет повече от век, докато накрая не били победени от фараон Яхмос I [1567-1546 г.пр.Хр].

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=195295&cat=12


Най-вероятно става дума за град Аварис, столица на хиксоските XV и XVI династии.

Hatshepsut

Откриха древен град в Египет


Екип от египетски и американски археолози откриха останки от древен град в оазиса Кхарга в Египет.
Селището датира от 1650-1550 г. пр.Хр., което ще рече, че градът е основан около хиляда години преди другите древни селища в региона. През селището са преминавали няколко важни пътища, свързващи долината на Нил и оазиса Кхарга с Дарфур в Западен Судан.

Градът от север на юг е с дължина 1 километър, а от изток на запад - 250 метра. Археолозите открили останките на административни сгради и структури, служещи за наблюдателни пунктове.
Открили са и фрагменти от древна фурна с две пещи и грънчарско колело, използвано за направата на форми за хляб. Експертите смятат, че произвеждания хляб е бил повече от достатъчен, за да задоволи нуждите на града.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=198725&cat=12

Hatshepsut

В Южен Египет откриха погребална камера на близо 3000 годиниТя принадлежала на жреца Карахамун, живял по време на управлението на фараоните от XXV династия

Погребална камера на повече от 2800 години е открита в Южен Египет от египетски и американски археолози. Специалистите извършвали разкопки на западния бряг на река Нил край Луксор, когато се натъкнали на археологическата ценност, съобщи БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.
Генералният секретар на Висшия съвет за египетските антични ценности Захи Хауас информира, че погребалната камера, която е намерена на дъното на шахта на дълбочина 8 метра, била много добре запазена. Камерата е принадлежала на жреца Карахамун, който е живял по време на управлението на фараоните от XXV [Етиопска] династия (около 755 г. пр. Хр.). [715-668 г.пр.Хр.]
Стените и таванът на погребалната камера са украсени с ярки фрески, на които е изобразен жрецът в обкръжението на богове. На тавана й например може да се види древноегипетската богиня на небето Нут.


Гробницата на Карахамун е била открита още през 70-те години на миналия век, уточни Захи Хауас. Тя обаче е била в много лошо състояние и скоро се е разрушила, закривайки достъпа до погребалната камера. А археологическите разкопки в района са били възобновени едва през 2006 година.
Според учените камерата на Карахамун е може би най-красивата от времето на управлението на фараоните от XXV династия, благодарение на добре запазилите се уникални стенописи.

https://curious.actualno.com/NEWS_315610.HTML

Hatshepsut

Руини на 7000 години открити в Египет


Екип от американски археолози откриха руините на древен град, датиран преди 7000 години в египетския Фаюмски оазис, съобщи Върховния съвет по антиките, цитиран от Франс прес.

"Електромагнитно проучване разкри съществуването в региона Каранис на мрежа от стени и пътища, подобни на тези, които са се строели през Гръко-римската епоха", каза председателят на съвета Захи Хавас.

"Останките от града все още са погребани под пясък и детайли от това откритие ще бъдат разгласени по-късно", каза още Хавас.

"Артефактите включват останки от стени и къщи от теракота или облицовани с варовик, също както и големи количества керамика, основи на пещи и хамбари", добави той.

Откритията са датирани към неолитния период между 5200 и 4500 г. пр.н.е. [Култура Бадари] и се намират на около седем километра от езерото Фаюм.

http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=36469

Hatshepsut

В Египет откриха храм на богинята Бастет

Археолози в египетския град Александрия са открили храм на 2000 години, посветен на богинята-котка Бастет. Този храм е първата разкрита следа от царските покои на Птолемеите в Александрия.

Находките потвърждават факта, че гръцката династия е продължила египетската традиция да се почитат древни животински божества. Археолозите смятат, че под града стоят запазени и чакат да бъдат открити още много руини от столицата на Птолемеите.

От египетския Върховен съвет за антиките съобщават, че открият храм вероятно е принадлежал на царица Беренике ІІ, съпруга на Птолемей ІІІ Евергет, управлявал Египет през ІІІ век пр.н.е. [246-222 г.пр.Хр.]. Висок е 60 метра и широк 15 метра.

Гръцката династия на Птолемеите управлявала Египет в продължение на почти 300 години, от основаването на Александрия от Александър Велики през 305 г. пр.н.е. до Клеопатра VII Теа Нотера (51-30 г.пр.Хр.), която била отстранена от римляните.

В храма са открити статуи на Бастет, почитана от гръцкоговорящите египтяни като богиня на луната, по подобие на древногръцката богиня Артемида.

Според водещия египетски археолог Захи Хауас, в по-късен период храмът може да е бил използван като каменоломна, защото липсват голям брой блокове.

http://www.znam.bg/com/

Hatshepsut

Откриха част от статуя на Аменхотеп III


Аменхотеп III е представен с двойната корона на Египет, седнал на трон до бог Амон

Археолози откриха горната част от двойна статуя на фараон Аменхотеп Трети, властвал преди почти 3400 години [1417-1379 г.пр.Хр.], съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Статуята с размери 1,3 м на 0,95 м е намерена в Ком ел-Хитан, където е погребалният храм на фараона в Луксор. На нея Аменхотеп III е представен с двойната корона на Египет, седнал на трон до бог Амон.
Това е горната част от статуята. Цялата вероятно е била с височина около 3 м. Аменхотеп III е дядото на Тутанкамон ("Жив образ на Амон"). Той е управлявал Египет през 14-и в. пр.н.е. [1361-1352 г.пр.Хр.]. Тогава страната е била огромна - от Нубия на юг, до Сирия на север. Храмът му е доста разрушен, вероятно от наводнения. От стените е останало много малко. Археолозите обаче намериха затрупани много предмети, включително и две статуи на фараона от черен гранит.
Гладко полираната статуя, по която все още се забелязват следи от червена боя, е с височина 1,3 м. и е част от гигантска статуя в изправен ръст на младия Аменхотеп, носещ Бялата корона на ранното царство Горен Египет и царските символи в ръце.
След провеждането на ДНК-тестове и сканирането на няколко мумии, учените успяха да идентифицират Аменхотеп III, като дядото на Тутанкамон - прословутия фараон-тийнейджър, роден от кръвосмесителен брак между фараона Ехнатон и неговата сестра - и двамата деца на Аменхотеп. Главата е един от 84-те артефакти, открити край гробницата на фараона на западния бряг на Нил, в Луксор.
Аменхотеп III е деветият египетски фараон от XVIII династия. Син на Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.] и царица Мутемуйи. Времето на управлението на Аменхотеп III е период на разцвет на древноегипетската цивилизация.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=200586&cat=12

Hatshepsut

#15
Стени пазели Сфинкса от пясъците


Кайро, Египет /КРОСС/ Част от стена, която е пазела Сфинкса от вятъра и пясъка откриха египетските археолози, съобщава Върховния съвет по древността на Египет. Според ръководителят на съвета Захи Хавас, предварителните изследвания, направени по време на археологическите разкопки показват, че това е продължение на стената, която бе открита от северната част на паметника. По-рано археолозите смятаха, че запазилата се до днес стена е направена по времето на фараон Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.], за да защити Сфинкса откъм северната страна. Но сега, благодарение на новите находки станало ясно, че паметникът е бил защитаван от ветровете също така и  от източната,  и от южната страна. Дължината на намерените участъци е 86 и 46 метра.

Според древноегипетска легенда, стената, пазеща уникалния паметник е била направена от Тутмос IV още докато той е бил принц. След тежък лов, той приседнал да си почине в сянката на огромната скулптура и заспал. В съня му се явил Сфинкса, който го помолил да "изкопае тялото му от пясъка, който го задушава". За това му обещал фараонски трон. Тутмос изпълнил молбата и построил около него защитна стена. А както е  известно от историята и Сфинкса си изпълнил обещанието.

http://www.cross-bg.net/index.php?_rt=1167142


Египетска археологическа мисия, водена от д-р Захи Хавас, откри голяма стена от кирпичени тухли, отнесена към царуването на Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.]. Стената е била разкрита пред храма на Хефрен [2558-2533 г.пр.Хр.], на платото Гиза. Министъра на културата- Фарак Хосни добави, че откритието е направено по времене на рутинни разкопки водени от SCA(Служба по антиките).  Д-р Хавас  обяви, че новооткритата стена се състои от две части: първата секция е висока 75см. и се простира на 86 метра в посока Север-Юг  по протежение на източната страна на храма на Хефрен и Сфинкса, а втората част е висока 90см и се намира в зоната, северно от храма на Хефрен. Тази секция е 46 метра дълга и е ориентирана от изток на запад по периметъра на региона, към храма. Двете части се срещат при юго-източния ъгъл на проучвания район.

 Д-р Хавас обясни, че според първоначалните проучвания проведени на мястото, новооткритата стена е част от стената намерена северно от Сфинкса. Тази стена е била построена от Тутмос IV с цел да обгради и защити Сфинкса от пясъчните наноси, натрупвани от ветровете. Според древно-египетски текстове, конструкцията на тази стена е била в резултат на сън, който Тутмос получил след дълго ловуване в Уади ел-Хезлан (долината на газелите), район в близост до Сфинкса. В царския сън, Сфинкса моли царя, да изчисти тялото (монумента) на Сфинкса, защото стоейки зарит, накърнява достойнството му. За тази услуга, Сфинксът обещава на Тутмос IV, че ще стане цар на Египет. За да изпълни задачата, Тутмос IV премахва пясъка частично закриващ тялото на Сфинкса и построява обграждаща стена, за да го запази от повторно зариване.
Д-р Хавас посочи, че археолозите преди това откритие, смятали, че от обграждащата стена се е съхранила само северната страна, защото там е била открита секция висока 3 метра и дълга 12. Сега знаем, че това е заблуждение, благодарение на новооткритите два сектора по южната и източна страни на Сфинкса.
 
В допълнение на двата сектора от обграждащата стена, екипа на SCA откри и стена от кирпичени тухли от източната страна на храма на Хефрен. Захи Хавас смята, че това би могло да бъдат останките от селище, обитавано от свещенници и чиновници, ръководили действията по погребалния култ към Хефрен. Този култ започва да съществува след смъртта на Хефрен и продължил до края на осма династия [около 2173-2160 г. пр.р.Хр.], с която завършва Старото Царство.

Similar topics (5)

Powered by EzPortal