• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 May 2021, 09:09:05

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12732 Posts

Шишман
4927 Posts

Panzerfaust
790 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21058
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 63
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 48
Total: 50

Изяществото на българските народни носии

Started by Hatshepsut, 22 August 2018, 13:10:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Носия от с. Генерал Инзово, обл. Ямбол
Фото: Асен Великов

Hatshepsut

Носия от гр.Алфатар/област Силистра

Носията съдържа:
риза с копринени ръкави, фуста (рокля), ичен елек (мантак), чорапи (плетени на една кука), терлици, нашивана престилка (от гребенски тип), кожухче (кюркче), кърпа за глава (чумбер), сачанен колан.
Фото: Емануил Киселков

Hatshepsut

Български момичета в носии от Пиротско


Hatshepsut

МЪЖКА НОСИЯ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН, края на XIX в. (съставна)
➡️Елементи: потури, елек, риза, пояс, кърпа на пояса, кожен калпак, цървули.
➡️ПОТУРИ : Вълнен шаяк. Дълж.. 98 см; талия 187 см. Изработени от домашно тъкано платно, боядисано в тъмно кафяв цвят. Кройката им е широко дъно, тесни крачоли с по осем телени копчета. По крачолите, съединителните ръбове и около джобовете са украсени с черен гайтан.
➡️ЕЛЕК: Вълнен шаяк. Дълж. 48 см; шир. на рам. 35 см. Вратните, раменните, пазвените извивки и долния край са обшити с гайтани
➡️РИЗА: Памучно платно. Дълж. 86 см; шир. на раменете 51 см.
Изработена е от ръчно тъкано неоцветено платно, с басти от двете страни на пазвения разрез.
➡️ПОЯС: с. с. Върбовка, общ. Павликени. Вълнена прежда. Дълж. 240 см; шир. 24 см. Украсен е с редуващи се хоризонтални ленти в тъмносиньо и червено, прорязани от бели вертикални ивици.
➡️ПЕШКИР: Памучно платно. Дълж. 80 см; шир. 28 см. Основният цвят е бял, като в двата края е украсен с повтарящи се огледално шарки в червено, жълто, зелено, синьо, розово.
👉Носията е експонирана в музей "Сарафкина къща", Велико Търново.

Регионален исторически музей - Велико Търново


Hatshepsut

Балканджийска носия от Търновско със сокай от килифаревски тип
Hatshepsut

ПРАЗНИЧНА ЖЕНСКА НОСИЯ – С. ОСЕНОВЛАК, БОТЕВГРАДСКО, втората половина на ХIХ в.
Фото: Теди Милева, Българските корениHatshepsut


Hatshepsut

Традиционната българска носияБългарски народни носииБългарки в народни носии / Bulgarian girls in national dresses - 3Ревю на български народни носии от МакедонияКолекция български народни носии


Hatshepsut

Народна носия от с.Генерал Инзово, Ямболско
Фото: Александър ПетровHatshepsut

Носия от село Драгиново. Драгиново е село в Южна България, в община Велинград, област Пазарджик. То е четвъртото по население село в България.
Фото: Славян Стоянов

Hatshepsut

Празнична женска носия от Гюмюрджинско от началото на XX век
Фото: Теди Милева, Българските корени
Празнична женска носия от Гюмюрджинско от началото на XX век. Носията е от фонда на РИМ Кърджали.

Костюмът е съставен от риза, бяла сая, престилка, пояс, две забрадки, принадлежности за обуване, накити. Ризата е памучна, бяла, с кенарена украса по ръкавите и полите при страничните им шевове. Кенарът на моминската риза е широк, цветен, в червено и жълто. Полите на ризата са орнаментирани с дребни везбени орнаменти с вълнени конци в черно, оранжево, жълто и зелено, с особен бод пълнеж и ажурна техника. Мотивите от везмото се наричат кукувица и муньовица и представляват стилизирани растителни мотиви. Бялата сая е съществен елемент на моминската носия, както и на младите невести през първата година на женитбата. Саята е от памучно платно, с кройка характерна за саята от селата на Беломорието и Източните Родопи, силно вталена, с широки клинати поли, с предни краища нар. крила, украсени с цветни апликации нар. запретки. Крилата на бялата сая се забождат в пояса странично, за да не пречат при домакинската и стопанската работа на младата жена. Ръкавите са къси, до лакътя и са апликирани с подвижни капаци, многоцветни линеарни мотиви, нар. пътчета, вежкове, лъкатушки. Саята се съчетава с черноока престилка с гъсти многоцветни ресни в оранжев колорит. Тя е препасана върху тъмночервен пояс, обагрен с растителна боя, получена от растението брош. Жените в репродуктивна възраст носят към носията си т.н. гахтан, гафтан, изработен от вълнена усукана прежда в тъмночервено и синьо, пришита към пъстроцветна тясна ивица, зунка. Гахтанът се запасва отзад на кръста. Над саята се облича елече, гункя, ушито от домашно тъкана аба. Елечето е украсено с линеарни и геометрични везбени елементи, нар. пътчета и камилки. Ръбовете на гункята са опточени с пъстроцветни гайтани. Забраждането е с две забрадки – долна кашмирена, пъстроцветна, нар. скъп чумбер, прегъната по диагонал. Носи се преметната над разделената на прав път и сплетена на две плитки коса на младата жена. Втората забрадка е от бял плат, обточен с широка червена или розова ивица. Носи се преметната със свободно спуснати на гърба краища и покрива почити изцяло фигурата на жената.
Двете забрадки се прикрепят към главата със сребърен подбрадник или със сребърен накит от синджирчета и монети, нар. трепка. Краката са обути в шарени чорапи и червени чехли, изделие на развития в Беломорието и Родопите чехларски занаят.
/М.Николчовска, ,,Народни носии от Източните Родопи"/

Hatshepsut

Носия от село Аврен, Варненско.
Фото: Славян Стоянов