• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

09 May 2021, 00:42:22

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12752 Posts

Шишман
4941 Posts

Panzerfaust
792 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21100
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 47
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 48
Total: 48

Българският политически интерес отвъд фило/фобията

Started by Panzergrenadier, 25 December 2020, 19:48:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FELDMARSCHALL

В Полша и други страни от бившата сфера на влияние на СССР като разрушиха болшевишките паметници случи ли им се нещо лошо ? Поквичаха малко от Москва, след което свиха перките... Пък и Варшава ги контрира с удачен въпрос - Вие нали вече сте демократична страна и не комунистическата диктатура на СССР ? И ония млъкнаха като насрани. Все едно днешна Германия да възроптава, че някъде е бил съборен паметник възхваляващ Вермахта или националсоциализма.

Panzergrenadier

Хм, доколкото знам мемориалът на Червената армия във Варшава още стои, не е демонтиран, но има посегателства над него, вандализъм.Panzerfaust

Отплеснахме се от темата, а тя е какво печели българският интерес от руснаците и верните им слуги - "русофилите"? Преференциални цени на горивата ли, нови технологии ли, някаква култура ли, какви изобщо позитиви имаме? Аз не виждам такива. Моля да бъда поправен...

Panzergrenadier

Вероятно с всяка държава  по света с която имаме дипломатически отношения (предполагам с всяка), сме подписали и търговски споразумения, споразумения за културен обмен... Това е в реда на нещата. Вероятно не бихме имали търговия с някоя държава, ако тя ни е неизгодна. А ако нямаме възможност за внос на някаква стока или суровина от друг източник, вероятно договорът е неизгоден, но няма алтернатива. Принудени сме да търгуваме по неизгодни цени за жизненоважни суровини и стоки. Така правим и с Русия. Предлагат ни нещо неизгодно... Отказваме се. Примери - нефтопроводът Бургас – Александруполис, АЕЦ "Белене". Не сме чак толкова раболепни пред руснака.

FELDMARSCHALL

Интересно ми е със Северна Корея какви договори и отношения имаме ? :laugh:
Само знам че от София има единствено еднопосочен билет до Пхенян! :lol:

Panzerfaust

Quote from: Panzergrenadier on 29 December 2020, 05:47:58Примери - нефтопроводът Бургас – Александруполис, АЕЦ "Белене". Не сме чак толкова раболепни пред руснака.
А колко пари ни струва работата по тези проекти? Ти казваш - отказваме се, но ние се отказахме по средата. За Белене са 3 млрд. евро - за инжeнeрингoвият кoнcултaнт "УoрлиПaрcънc", за финaнcoвият "Дeлoйт", за лихви пo тeглeния зa cтруктурирaнeтo нa прoeктa зaeм oт БНП-Пaрибa, зa руcкия дocтaвчик нa oбoрудвaнe "Aтoмcтрoйeкcпoрт", за разходите после oкoлo cъдeбнитe дeлa. Вcичкo тoвa кaлкулирa cумa oт нaд 3 млрд. eврo. А се отказахме по средата и въобще започнахме заради руските комисионери като Гоце Първанов. Досега не ми е известен нито един руски проект, който да е изгоден за България. Пък ти си говори общите работи - търговски споразумения, споразумения за културен обмен...

Panzergrenadier

Едно е инфраструктурен проект, друго - търговия, културен обмен. За търговията  - виж цифрите от таблиците. Московците ни предлагат неизгодни сделки за инфраструктура, но тези сделки се влияят от проруското или прозападно правителство на България в различни етапи. Докарахме я до под кривата круша с тези проекти...

Надявам се обаче отговорните лица за разхищението на толкова средства да си получат правосъдието. А дано, ама надали. Всеки един мин. председател, който напуска властта се договаря със следващия да не бъде преследван от закона за делата през мандата си. Това важи за всеки - Ф. Димитров, Костов, Виденов, Орешарски, Станишев...   

Panzergrenadier

Quote from: FELDMARSCHALL on 29 December 2020, 11:32:51Интересно ми е със Северна Корея какви договори и отношения имаме ? :laugh:
Само знам че от София има единствено еднопосочен билет до Пхенян! :lol:

България е една от малкото страни в света, поддържащи активни дипломатически отношения с КНДР. Двете страни установяват дипломатически отношения на 29 ноември 1948 година. Въпреки първоначално добрите отношения, през 1959 година двете страни скъсват дипломатическите връзки за 8 години заради про-сталинистката позиция на севернокорейското правителство. Първото официално посещение на Ким Ир Сен в България е в средата на 1950-те години, а второто започва на 2 юни 1975. Последното посещение на български политик в страната е визитата на Соломон Паси между 31 юли и 4 август 2007 година. България възстановява посолството си в Пхенян през 2005, а севернокорейското посолство в София е единственото в региона и отговаря за контактите с 10 държави. За 2007 стокообменът между двете страни възлиза на едва $250 000. Правителствата на НРБ и КНДР подписват Спогодба за културно и научно сътрудничество през 1970 година. На 24 март 1998 е подписана Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата за периода 1997 – 1999. Водят се преговори за подновяване на програмата. В Института за чужди езици в Пхенян съществува катедра по български език.

Hatshepsut

По отношение на икономическите проекти не съм достатъчно компетентен, но съм много скептичен за българо-руските културни връзки.
Руснаците отричат или изопачават базисни неща, като това откъде са получили своята азбука... те не признават, че са я получили от България, Путин твърдеше, че писмеността им е дошла от "македонската земя", или пък че са я получили директно от братята Кирил и Методий  :devil:

Друго, което ми прави неблагоприятно впечатление е, че руснаците правят пропаганда, маскирана като култура, миналата година имаше някаква уж културна изложба в руското посолство, където съветското нахлуване и окупацията на България през 1944г. бяха представени като "освобождение" (за жалост, такава беше и нашата комунистическа интерпретация до 1989г.)
Пак в този аспект е и проблемът за съветските паметници - дали те трябва да се разглеждат като културни паметници или като паметници на окупацията и националното ни унижение? Ако приемем втория вариант, който е правилния, те не трябва да присъстват в българо-руските договори и културни спогодби и да подлежат на защита, в такъв случай перспективата за техния демонтаж ще е по-благоприятна.

Panzergrenadier

Да  оставим чистия материален интерес да ни води. Да продължим договорите за природни изкопаеми, горива и др.

А наглите претенции на русина за език и история да не взимаме в предвид. Това е то  изгодната  политика.

Шишман

Така и не разбрах, защо е тази фанатична омра3а към Русия ?

Panzergrenadier

Quote from: Шишман on 29 December 2020, 13:58:51Така и не разбрах, защо е тази фанатична омра3а към Русия ?

Към мен ли е въпросът?! Не съм русофоб и слава Богу, че не съм! Всяка филия и фобия е болестно състояние.

Има наглост руска, има наглост американска има и наглост английска. Всеки, който се подиграва с историята, езика и културата ни заслужава достоен отговор. Това са изказвания на отделни политици - на Путин, на Дизраели или на Чърчил. Това обаче не касае руския или английския народ. Познавам няколко руснаци с българска кръв и даже съм приятел с тях. Виж, ако те започнат да защищават подобни българофобски наглости е вече друго, но слава Богу, те не са такива.  Подбирам си приятелите. ;)

Лина

Quote from: Panzergrenadier on 29 December 2020, 13:44:44Да  оставим чистия материален интерес да ни води. Да продължим договорите за природни изкопаеми, горива и др.

А наглите претенции на русина за език и история да не взимаме в предвид. Това е то  изгодната  политика.

Това е някакъв майтап, нали?
Какви изкопаеми са ни нужни - въглища ли, стомана ли, не мисля че ни трябват. Цената на газта сега е по-евтина отколкото когато я купувахме само от Русия или бъркам?
Правителството трябва да се цели в източници гарантиращи най - ниска цена за крайния потребител, ако руския газ на бензиностанцията е за 0,60лв. и става ще си сложа от него.

Panzergrenadier

Има си икономисти, които преценяват от какво имаме нужда. Горива, минерали, машини и каквото още ни трябва. Мисълта ми беше да отделим чистия интерес, от нещата, които ни разделят - език,  паметници, прочит на историята.

Panzerfaust

Quote from: Panzergrenadier on 29 December 2020, 17:01:45Има си икономисти, които преценяват от какво имаме нужда. Горива, минерали, машини и каквото още ни трябва.
То от преценката на тия "икономисти" сме най-бедни в ЕС и дори Румъния вече тотално ни задмина. Само че, там няма общи проекти с Русия и не ги води "материалния интерес" явно, но се оправят някак си.
Прегръдката на Русия е задушаваща, защото Русия не се води от материални интереси. За нея България винаги ще е малкият брат, който трябва да слуша, защото явно е малоумен и не знае какво да прави. С Русия поради горните причини нито може да се води икономически, нито нормален културен обмен. В момента точно същата тази Русия е една от опорите на Северна Македония. За Русия ние не сме важни като търговски партньор по никакъв начин. за тях е важно само да ни "вразумят".
Agree Agree x 1 View List