• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 July 2021, 19:44:45

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13357 Posts

Шишман
5566 Posts

Panzerfaust
887 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22647
  • Total Topics: 1351
  • Online Today: 178
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 134
Total: 134

Прабългарска школа "Багатур"

Started by Hatshepsut, 03 August 2018, 20:33:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

генерал Жеков

Много добра инициатива.Тази школа е олицетворение на това,от което има нужда българския народ-завръщане към старите традиции,като с това ще се ограничи ш външното влияние,оказвано върху държавата ни от "братята",което те умело използват за мръсните си игри,като метода им е чрез религията,която самите ние сме дали на народа им.
Agree Agree x 1 View List
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Празник на здравата вода

Празник на здравата вода организират в местността ,,Барите" край Мъглиж


Навръх Йордановден (Богоявление) 6 януари 2018 г., в местността ,,Барите" край град Мъглиж, прабългарската школа ,,Бага-Тур" и танцовата формация ,,Настроение" – Стара Загора, организират ,,Празник на Здравата вода". Този ден старите българи са наричали ,,Мъжки водици". На другия ден са така наречените ,,Женски водици", а на 8 януари е Бабинден. Тези три празника общо се наричат ,,Водици".

Пред dolap.bg за празника разказва Даниела Ишиклиева, художествен ръководител на танцовата формация: ,,На 6 януари 2018 г. ще пресъздадем някои от обичаите, свързани с тези празници, съобщи за dolap.bg. – Шести януари бележи края на мръсните дни, през които злите сили са най-активни. В този ден доброто и злото се уравновесяват и оттам насетне започва да расте силата на доброто. С влизането си във водата и мълчаното хоро, което играят мъжете всъщност активират нейните оздравителни сили. На другия ден жените играят също мълчано хоро, но около реката. Ако има болна сред тях, я къпят в тази вече лековита вода. Идеята на празника е чрез спектакъла ,,Водици" да разкажем в какво са вярвали и какви обичаи са спазвали предците ни. От друга страна искаме нашите съвременници и особено децата и младите хора, да повярват в силата на водата като ги направим съпричастни към празника. Няколко са важните моменти по време на събитието: 11:00 ч.– Посрещане с хляб и сол на всички присъстващи;  12:00 ч. – Спектакъл ,,Водици"; 12:30 ч. – Съживяване на водата с мъжко мълчано хоро – обичая ,,Мъжки водици". Това е моментът, в който всички желаещи мъже от гостуващите, които са облечени в подходящо старовремско облекло, могат да се присъединят и заедно да влязат в реката. След като си изиграят хорото и извадят меча, мъжете ще напълнят менчетата на жените с вода. Кръстът е стар предхристиянски символ, но преди навлизането на християнството по нашите земи не е имало свещеници. Затова поп няма да има на празника, а кръст ще ни бъде меча.13:00 ч. водичарки разнасят оздравената вода на присъстващите и разиграване на обичая ,,Женски водици". (Водичарки са се наричали жените, които са играели около реката на Ивановден. Те отнасят от живата вода в селото и ръсят с нея по домовете); 13:30 ч. – Гощавка край огъня."

Според организаторите Празникът на здравата вода е различен, интересен и красив спектакъл. В него са преплетени мистика и фолклор, хора и митологични същества, противопоставят се силите на доброто и на злото, мъжкото и женското начало.  Накрая обаче се сливат и постигат единение.

В Празника на здравата вода багатурите танцуват, а танцьорите от ,,Настроение" откриват нови хоризонти. Обединени, те създават един  различен, единствен по рода си, пленителен празник.

Музиката на спектакъла е на Райко Севов, запис и аранжименти Йовко Йовчев, гайда и композитор Краси Панчев, кавал – Гроздан Грозев (починал неотдавна, светла му памет), Йордан Владев – кавал, Георги Георгиев – тъпан. Водеща е Жени Койчева. Озвучаване – Иван Тенев. Хореографията е на Красимир Димитров, с помощта на формация ,,Настроение" и Поли Гънчева.

Организаторите канят всички сърцати българи на Празника на здравата вода, за да я пробудят заедно и да отключат целебната й сила.

Пътят към Барите от Мъглиж и от Казанлък ще бъде обозначен с табели.

Росица Ранчева

http://dolap.bg/


Празник на здравата вода – Мъглиж 2018 /пълен запис/:Снимки:

https://www.facebook.com/

Hatshepsut

Пълният спекткъл "Водици" в Мъглиж - 6 януари 2019г.


Hatshepsut

Химн на Багатурите!
В строфите на химна хронологически и емоционално са проследени съдбините на народа ни. С особена сила е акцентувано на онези величави стожери, маркирали историческия ни и духовен път, които и до днес греят с неотслабваща сила на Българските хоризонти. Тълкуванието им е необходимо в информационен план за оеднаквяване на устрема у изпълняващите го.https://www.facebook.com/bagatur.bg/photos/a.1003488086345504/2759938477367114/?type=3&theater

Hatshepsut

Радост Гънчева, багатур


В поредицата на Ladyzone.bg и предаването "Тази неделя" - "Пазителките", ви срещаме с една жена, която се посветила на традиции, идващи от времето на прабългарите. Тя е багир в прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" и преподавател в Тракийския университет, Стара Загора.

,,Бях на седем години, когато ми подариха една книжка – казваше се "Черният красавец" на Ана Сюел. Тя възпламени в мен тази любов към този свят – светът на конете. Така заживях с тази мечта някой ден да се науча да яздя, да имам кон - до момента, в който не срещнах своя съпруг – Горан. Тогава мечтите ми започнаха да се превръщат в реалност".

Така Радостина Гънчева става част от света на ,,Бага-Тур" (името означава висше звание на прабългарски воин - б.ред.) – група българи от Стара Загора, които се стремят да възстановят и пазят древните традиции и ценности на прабългарския народ чрез тяхното пресъздаване в наши дни.

Радостина си спомня първите години, които са изпълнени струдности. ,,Имаше моменти, в които сме понасяли много обиди. Първите години българинът се срамуваше да каже, че е българин. Говоря за онези години на преход", казва тя.

Днес вече са изградили собствено прабългарско селище в Стара Загора. А с пътуващи спектакли обикалят не само страната, но и целия свят. Участват и в многобройни филмови продукции и възстановки.

Всъщност първоначално членовете на "Багатур" са само мъже. Постепенно се присъединяват все повече жени. Те изпълняват не само древни танци и обичаи, но и овладяват конната езда и работата с оръжия.

,,Показваме, че жената освен мила, нежна и добра, слаба, каквато много често принципно се смята, че е, тя всъщност може наравно с мъжете да владее тези оръжия, може да бъде достойна и да върви рамо до рамо с тях."

Радостина е и майка на две деца. Тя, както и всички други членове имат и други професии, извън ,,Багатур". Мъжът й Горан е пожарникар, а самата тя е преподавател в Тракийския университет и научен изследовател.

,,В университета преподавам по бубарство най-вече. Научните ми изследвания са в тази насока. Проучвам копринената пеперуда. В България това бубарство е малко позабравено - нещо, което искам да се възобнови по някакъв начин, защото е начин за по-бедни семейства да си изкарват някакви доходи", обяснява тя.

Радостина не се страхува от бъдещето, което уж принадлежи на технологиите.

,,Въпреки че светът става дигитален, което улеснява комуниакцията на хората, улеснява техния бит, човек винаги ще има нужда от духовност, защото дигиталният свят ни помага чусто физически да облекчим бита, разстоянита между нас, но от това да пазим духовността винаги ще има нужда. "Багатур" е това".,,Ние винаги ще бъдем наследници на българския род и винаги ще има нужда от хора, които да пазят това огънче, да го разпалват и да го предават на идните поколения", категорична е Радостина.

https://ladyzone.bg/laifstail/lica/radost-gancheva-bagir-vapreki-che-svetat-stava-digitalen-vinagi-shte-ima-nuzhda-da-pazim-duhovnostta.html

Hatshepsut


Hatshepsut

Две школи пресъздадоха древна традиция за Богоявление

Ритуалът беше извършен край Мъглиж


Прабългарската школа по оцеляване ,,БагаТур" и танцова формация ,,Настроение" изпълниха ритуала Водици по случай Богоявление. Старата традиция беше пресъздадена в град Мъглиж.

Кулминацията в традицията е мълчаното хоро, което се изпълнява само от мъже. Докато влизат във водата, мъжете не говорят, не свирят, не пеят. Всички притихват. Под съпровода на тъпан смелчаците влизат в реката. Когато и последният от тях е във водата, хорото започна и забраната за говорене се вдигна.

Празникът Водици слага край на поредица от празници в прабългарския календар, които  започвали от Игнажден.

Водици е празник, свързан с водата. За прабългарите тя била символ на женското начало, на сътворението и на новия живот. А водата след ритуала се смята за здрава и лекува, затова жените я разнасят сред хората със стомни и менчета. Тези жени се наричат водичарки. Такава може да бъде всяка жена с чисто сърце, бяла премяна и лично менче или стомна в ръце!

https://nova.bg/Празник на здравата вода 2021 г. Йордановден с БагаТур и Настроение

Hatshepsut

БагаТур филмът

Един от първите филми за идеята, целта и мисията на БагаТур.
Филмът е от 2004 г.