• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 October 2021, 12:13:45

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14265 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1023 Posts

Лина
793 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,149
  • Total Topics: 1,371
  • Online Today: 110
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 77
Total: 77

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в Ямболска област

Started by Hatshepsut, 31 August 2018, 22:13:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Археолози в Ямболско проучват три основни обекта


Археологическото лято е в разгара си. Силен сезон за поредна година отбелязват археолозите, извършващи проучвания в ямболския регион и по течението на река Тунджа.
Върху три основни обекта са насочени усилията на археолозите през това лято. Първият обект, в който се спираме в своеобразната ни екскурзия, е  до жп линията София- Бургас, в района на ямболското село Завой. Там втора година, на западния бряг на река Тунджа, се извършват аварийните разкопки свързани с реконструкцията на линията, разяснява директорът на РИМ - Ямбол Стефан Бакърджиев:
"Разкрихме различни аргхеологически структури, от 6-5 в.пр.н.е., както и от ранното средновековие 9-10 век. При поучванията досега сме разкрили няколко жилищни структури от късно желязната епоха. Няколко култови ями, както и едно средоновековно жилище, дори имаме и една монета от времето на император Лъв VI. Имаме няколко гроба най-.вероятно също от средновековието"
Проучванията между железопътните гари Зимница и Завой,  в които вземат участие археолози от  Ямбол, Сливен и Нова Загора, ще продължат до средата на месеца.
Вторият важен обект се намира до елховското село Сторйно, а на него работи екипът на Даниела Агре. От 2014 година тук се проучва Трако-римски архитектурен комплекс с храм на бог Дионис .
"Целият обект представлява една сграда, която има оградна стена. Площта, която заема е малко над 30 дка. Във вътрешността има двор около 15 дка. Подобен олбект на територията на на България и на Балканския полуостров до този момент не е откриван."
Според проучванията комплексът е изграден в периода 69- 96 година, преди Христа и е представлявал резиденция на висш римски сановник, а паралелите, които се правят водят, до следните изводи.
"В Рим около Рим са открити дворци - градини на императорското семейство и на най-богатите римски фамии. В същия възроден гръцки стил, подобен като площ и обем архитектурни решения има един дворец в Западен Съсекс, изграждан по същото време, както и нашият обект."
Очакванията на екипа на Даниела Агре са след проучването и консервацията на обекта, той да бъде възстановен и да намери  своето  място в туристическата карта на страната.
"Би могло да бъде въэстановена и тази градина, което ще бъде още по-ефектно за посетителите."

След резиденцията край село Стройно отиваме до още една резиденция. Тя се намира в близост до крайграничното боляровско село Воден. Малкото кале, както е известна крепостта, се проучва от 2008 година, разказва Стефан Бакърджиев.

"Малкото кале е изградено вероятно в средата на XI век и неговото изграждане е свързано най-общо с оземляването на новата византийска аристокрация, от новозавоюваните български земи. Функционира до края на XII век, когато е окончателно разрушено при третия кръстоносен поход. Не се възстановява след това, защото тази територия попада в рамките на българската държава и най-вероятно византийският аристократ, който е бил там се е прибрал във Византия. Можем да кажем, че това не е типичната крепост, която си представяме. Тя е с много малка площ, около 1 дка.  Изключително представителна е, с квадратна форма е, със сгради, които са прилепени от запад, юг и изток. Оформя се един вътрешен двор, който е бил вероятно с дървени подпори. Крепостта е била на два етажа. Това не е типичен замък, а укрепена резиденция, която е била много представителна"

За този обект също има идея да бъде възстановен и да се превърне в туристическа атракция.

https://bnr.bg/burgas/post/101517239/tri-osnovni-obekta-prouchvat-arheolozite-v-ambolsko

Hatshepsut

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол


Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград. 

Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин  в момента се извършва в двора на Професионалната гимназия ,,Иван Райнов", като в него се включи и директорът на Регионалният исторически музей в Ямбол д-р Стефан Бакърджиев.

"Училище ,,Иван Райнов" е построено почти в рамките на средновековната Ямболска крепост. Тя е построена, вероятно, някъде във втората половина на 10 век, и е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Самата крепост в момента, в който е била построена, е било оградена и от трите страни с река Тунджа. Сега, за съжаление, реката е била коригирана от към Запад, така че е доста разделена от самата крепост".

Отбранителното съоръжение е проучвано в средата на 70 –те години на миналия век и част от стената в момента може да се види в автентичен вид в двора на гимназията и в непосредствена близост до нея.

https://bnr.bg/post/101531804/prodaljava-razchistvaneto-na-srednovekovnata-krepost-dabilin-v-ambol

Hatshepsut

Римска императорска резиденция с храм на Дионис проучват археолози край село Стройно


Трако-римски архитектурен комплекс с кръгъл храм на бог Дионис е съществувал в античността край ямболското село Стройно, община Елхово. Той е единствен по своите мащаби, открит до момента на Балканския полуостров

Трако-римски архитектурен комплекс с кръгъл храм на бог Дионис е съществувал в античността край ямболското село Стройно, община Елхово. Той е единствен по своите мащаби, открит до момента на Балканския полуостров, съобщи за БТА Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН.

Проучванията се осъществяват за поредна година под нейно ръководство съвместно с Етнографско-археологическия музей в Елхово.

Разкопките на терена започват през 2014 г. като спасителни, след масивна иманярска намеса. През 2018 г. е направено цялостно геомагнитно проучване. Разкрива се архитектурен комплекс на повече от 30 декара площ, изграден по времето на римската династия на Флавиите (69 - 96 г. сл. Хр.).

Целият обект представлява една сграда, оградена от стена, пред която има перистилен (покрит) коридор с колонада. Във вътрешността коридорът и разположените верижни помещения оформят 15 дка двор. В централната му част се намира храм (толос) с 36 метра външен диаметър.

Обектът е бил обитаван още през IX - VIII век преди Христа. От този период са открити различни вносни премети - фибули (брошки) от Мала Азия, гръцка луксозна керамика и амфорна тара от Средиземноморието и Сирия, посочи Агре.Даниела Агре - Разкопки край село Стройно 2014

Според нея, комплексът е бил императорска резиденция (домен) или такава на висш римски администратор. Помещенията и внушителният брой от 120 колони с капители са били облицовани с мрамор. Луксозният начин на живот доказват и фрагментите от вътрешни водопроводи. По архитектурните решения се открива аналог с императорските дворци-градини край Рим. За това свидетелстват и органични анализи на открити полени от редки ботанически видове.

В храма са открити множество обредни предмети, сред тях и култова ръка на трако-фризийското божество Сабазий, с които се изпълнявали ритуали в чест на бог Дионис. Доменът е просъществувал като административен и духовен център до смъртта на римския император Комод през II век сл. Христа. Опожарен и унищожен е окончателно при нашествията на готите в средата на III век.

Предстои до края на тази година археологическият комплекс да бъде обявен за национална културно-историческа ценност. Започнала е вече процедура по Закона за културното наследство. След консервацията и реставрацията, има идеен проект за триизмерни визуализации на терен и възстановяване на ботаническите градини, което да превърне обекта в туристически, посочи директорът музея в Елхово Христо Христов.

По думите му, основният проблем засега остава финансирането на проучванията за обект с подобни мащаби. Средствата през годините са осигурявани от международната фондация "Хоризонти", Министерството на културата и община Елхово.

https://impressio.dir.bg/lyubopitno/rimska-imperatorska-rezidentsiya-s-hram-na-dionis-prouchvat-arheolozi-kray-selo-stroyno