• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

15 April 2021, 05:02:03

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12626 Posts

Шишман
4788 Posts

Panzerfaust
778 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 20766
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 85
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 24
Total: 24

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в Пловдивска област

Started by Hatshepsut, 03 September 2018, 06:49:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Откриха огромен римски мавзолей край Пловдив
Покойникът - вероятно император или управител на провинция Тракия


Пирамидална кула е открита в могилата Мал Тепе край село Маноле, съобщиха археолозите, ръководени от доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния музей в Пловдив. Надгробното съоръжение е мавзолей с внушителни размери и според специалистите е най-голямото от римската епоха по нашите земи. Учените предполагат, че на мястото е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Съоръжението датира от II – ІІІ в. сл. Хр. – интересен период, известен като Епохата на войнишките императори. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина, под чието управление (244 – 249 г.) е отпразнувана 1000-годишнината на Рим. Според някои изследователи, възможно е той да е бил първият император-християнин. Учените смятат, че съоръжението от село Маноле може да бъде сравнявано с мавзолея на император Октавиан Август в Рим, в  първоначалния му вид.

Височината на откритата кула е 20 м, изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. На върха ѝ са намерени мраморни останки, разположени на най-горното ниво на могилата. Сред тях има капител в дорийски стил, квадри с фризове, които доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. В древността над кулата вероятно се е издигала статуя на покойника.

,,Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа", отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов, който посети днес обекта.Действително от римската Античност няма подобно надгробно съоръжение, но през 2014-а нашумя откриването на могилата в Амфиполис, която е от гръцката Античност. Датира от IV в. пр. Хр. и се предполага, че е царската гробница на македонското царско семейство, роднини на Александър Македонски. Могилата в Амфиполис, днешна Гърция, е с дължина 498 метра, височина 23 метра и образува кръг с диаметър 158,4 метра.

Археолозите очакват в северната част на могилата в Маноле да е разположена гробната камера на владетеля, в чиято чест е издигнат мавзолея – но предполагат, че е ограбен още в древността.

,,Имаме прекрасни археолози и както виждате – подпомагаме ги", заяви пред медиите премиерът Борисов, който разгледа обекта заедно с министъра на културата Боил Банов, министъра на финансите Владислав Горанов и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

https://www.ploshtadslaveikov.com/otkriha-kula-v-ogromen-rimski-mavzolej-kraj-plovdiv/

Hatshepsut

УНИКАЛЕН НАДПИС - ЧАСТ ОТ ИМПЕРАТОРСКО ПИСМО, ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ В ПЛОВДИВ


Мраморна плоча с надпис на старогръцки, запазен в осем реда, откри археологическият екип на Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева по време на разкопките в Северната част на Форума. Надписът е част от императорско писмо, което е било изложено в северната, най-представителна част на градския площад на Филипопол, за да стане достояние на всички граждани. То е написано в отговор на молба от името на града или от Койнона (Съюза на тракийските градове).

От текста разбираме, че то е написано в отговор на конкретен казус, за който са изпратени двама пратеници римски граждани при императора. Поради липса на цялостния текст казусът не е ясен, но се споменава глоба, който трябва да бъде изплатена. В края на текста са описани заслугите на виден гражданин, който ще плати глобата.

По характерните палеографски особености на буквите надписът се датира в края на II - нач. III в. сл. Хр. За съжаление името на императора не е запазено. Надписът е разчетен от нашия съгражданин , епиграфа Николай Шаранков.

Надписът има голямо значение за историята на Филипопол през римската епоха и индиректно за обществените сгради в северната страна на Агората (Форума). Новооткритият надпис допълва мраморната поредица от над двадесет надписа, четири от тях от постаменти на императорски статуи, открити на обект Форум-север, които са писаната история на обекта с изключително висока научна стойност. През 2012 година бяха открити част от бронзова глава и пръсти на императорска статуя.

Вече втори месец се извършват археологически разкопки в северната част на Форума от екип с ръководители Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. Това е терена на частния имот, който Община Пловдив закупи, за да се завърши археологическото проучване на целия обект и да се пристъпи към изработването на проект за експониране на археологическите структури. Обектът е с обща площ от около 2 дка и обхваща част от ареата ( откритото площадно пространство) , северния портик, два от магазините от източната редица, Одеона ( Булевтерион), Градската библиотека и новоразкритата обществена сграда , ситуирана в центъра на архитектурния ансамбъл. Северозападният ъгъл е зает от Сградата на съкровищата.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/unikalno-nadpis-chast-imperatorsko-pismo-otkriha-arheolozi-7280/

Hatshepsut

Откриха в центъра на Пловдив мраморна статуетка на богинята майка Кибела


В центъра на Пловдив е открита мраморна статуетка на богинята майка Кибела, съобщи за БТА Мая Мартинова - ръководител на археологическите разкопки за проучване на обект "Форум Север", в частен терен, откупен от община Пловдив.
Това е съвсем ново откритие. Статуетката е на божество от римския пантеон, почитано във Филипопол през римската епоха и представлява богинята майка Кибела седнала на трон, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен пласт от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически паметници са били подложени на унищожение, затова главата е счупена, каза Мая Мартинова. По думите й: "Това е северната част на Агората- градския площад на Филипопол, която е наситена с такива паметници, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който представлява фрагмент от императорско писмо, така че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало населението на града през римската епоха, и където са съсредоточени такива паметници: статуи на императори, на видни филипополски граждани, афиши за провеждане на гладиаторски борби. Така, че тази находка за нас не е изненада", посочи Мартинова.
Кибела е фригийска богиня, майка на легендарния цар Мидас. Почитана в големи части на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.
След като теренът "Форум Север" бъде проучен ще се изготви проект за реставрация, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и приобщен към останалия археологически комплекс. Там се предвижда изграждане на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, поясни още археологът.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2096666

Hatshepsut

Откриха надпис с мастило в гроб на 2000 години


Уникален надпис в негатив с мастило от пергамент върху глинен съд в тракийски гроб на 2000 години разкриха тази седмица на Голямата могила край първомайското село Татарево  пловдивски археолози с ръководител шефът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Разкопките са спасителни след иманярски набези на могилата и се провеждат благодарение на община Пловдив, откъдето дойде финансирането и със съдействието на община Първомай.

Находката е действително уникална не само защото до момента по българските земи никога не е откриван надпис от пергамент от първи век след Христа, но и защото разчитането на старогръцките букви би дало информация за самоличността на мъртвеца, какво послание са отправили траките към него и към някое от своите божества. Наред с това надписът показва, че погребаният и хората, които са го изпратили – тракийци вероятно от племето беси, са били образовани, за да
могат да четат и да пишат на старогръцки
казва ръководителят на разкопките доц. д-р Костадин Кисьов.

Той и колегите му са намерили уникалния глинен съд в основата на Голямата могила. Разкопките там текат от близо месец и до момента археолозите са разкрили общо четири погребения.
Уникалното откритие с надписа дошло с разкриването на мъжкия гроб № 4, който е на кота ,,нула", тоест на дълбочина 12 метра от върха на Голямата могила.
,,Това е първият гроб, който е най-рано издигнат. Върху него е изградена малка могила с диаметър 6 метра и височина 2 метра. Самият гроб представлява правоъгълна яма, вкопана в скалата под основния терен, с размери 2 метра на 1,50 метра и дълбочина 0,60 метра", казва доц.д-р Костадин Кисьов. На дъното на ямата бил открит
пласт от около 30 см от въглени
а и самите стени на гроба били опушени, от което се прави изводът, че трупът е бил изгорен в гроба.

,,След като мъртвият е изгорен, в ямата са поставени гробните дарове. Те се състояха от: пет глинени съда и един малък железен връх от копие. Открихме малък железен цинт от сандалите му. Само той се е запазил от пламъците, защото беше в периферията. Съдовете датират погребението от първи век след Христа –около 80-90 година след Христа", обяснява ръководителят на разкопките. По думите на доц. д-р Костадин Кисьов най-уникалната находка е глинен балсамарий, върху чието дъно и външни стени са открити надписи.
,,Но надписите не са направени специално и не са гравирани. Нашата изненада бе голяма, защото видяхме надпис, направен с мастило. И то в негатив, тоест, буквите са обърнати обратно. Другото интересно е, че надписът е в хоризонтални редове и всички букви са абсолютно еднакви като размери", показва надписа върху глинения съд доц. Кисьов. След внимателен оглед на съда археолозите забелязали, че на дъното му има отпечатък от пергамент. Така специалистите правят най-разумното предположение, а именно, че балсамарият бил завит с пергамент, мастилените букви от който се отпечатали огледално върху глинените стени на съдината. Заради това една част от надписите са хоризонтални редове, а друга част са отвесни. Тоест, буквите са се отпечатали върху глиненият съд по местата, където пергаментът е бил прегънат, за да бъде увит около погребалния дар.
Пергаментът бил използван и в древен Египет, в древна Гърция и по-късно в Рим и представлява обработен от свинска кожа лист, върху който древните са писали с мастило. Мастилото пък са правели от сажди и от естествени багрила. 2000 години по-късно от пергамента няма и следа, но мастиленото послание от него се е запазило, за да бъде открито и разчетено в наши дни.

https://www.monitor.bg/

Hatshepsut

Съкровище с  500 монети и мъж убит от готите през III век разкриха археолози в Пловдив


Тяло на мъж - жертва на готските нападения от средата на 3 век, и съкровище със сребърни и бронзови монети, тежащи 2.5 кг, откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в частен имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" в Пловдив.

Останките на сградата  с перистилен двор от 1-3 в. са открити в източния сектор на терена. Специалистите попаднали на дебел пласт деструкции – разрушения и изгоряла покривна конструкция.

,,Това, което беше много интересно е, че под керемидите открихме монетно съкровище – колективна монетна находка. Става дума за около 300-500 сребърни и бронзови монети. Те тепърва ще бъдат почистени и тогава ще можем да кажем точната бройка. Тежат близо 2.5 кг и на база на това колко тежат средно монетите, ние правим предположение. Бяха слепени и поставени в кожена торба, която личеше много добре", разказа пред Plovdiv Time Елена Божинова.

Част от монетите археолозите открили разпилени и на базата на това градят хипотеза, че торбата е била закачена и при падането на покрива част от тях са се изсипали наоколо.  Сред съкровището Божинова и колегите й намерили и  фрагменти от накити – гривна и обеца.

,,Много близо до съкровището открихме скелет на мъж в неестествена поза, тоест не говорим за погребение. Беше открит частично между срутените керемиди. Запазена за проучване беше само долната част на скелета – долните крайници и част от горните. Предполагаме, че става дума за драматична история – най-вероятно мъжът е загинал при нашествието на готите и след това не е бил изровен от срутената сграда, за да бъде погребан според обичаите", разказват Елена Божинова и Камен Станев.

Това обаче е само малка част от любопитните парчета история, която двамата археолози и екипът им тепърва ще сглобяват, защото в западната част на сектора – непосредствено под средновековните останки в момента работят върху друго интересно разкритие.

Става дума за останки от късноантична постройка -  богато декорирана сграда със стенна полихронна украса. Много ясно се различават богатството на цветове, на фигури – ромбове и кръгове. Вероятно става дума за фигурална украса, но това ще стане ясно тепърва при теренните работи.

,,Тази богато декорирана стена вероятно е била демонтирана още през Средновековието, а под нея откриваме и мозайка, която ще проучваме занапред", разказват специалистите. В профила на земята и от откритите фрагменти те виждат, че пластът мозайка е разположен на площ от 8 метра дължина и над 5 метра ширина. Намерени са и още кум любопитни артефакти – теглилки (екзатии), малко бронзова фигура, вероятно на Фортуна, фрагменти от чинии, внесени отвън с два фриза изображения на плаващи птици, бягащи хрътки или глиган.На базата на откритията си те предполагат, че става дума за публична страда, но се застраховат, че са в началото на проучванията в сектора с останките от богато декорираната сграда. Нивото, на което е открита, е като на Епископската базилика.

Освен това в други зони на обекта са открили над 100 монети от различни периоди - от Античността до Средновековието.

Много е интересно, че тук обектът е много чист. Имаше само едно съвсем малко нарушение от 19-началото на 20 в. Още от на около метър дълбочина от съвременния терен започнаха да се появяват деструкции – керемидени нива на сгради от втората половина на 12 и началото на 13 в. Има и едно интересно вкопаване с много богат материал от 11 век, което още не е изчерпано. Говоря за находка на битова керамика – гърнета и съдове за маса, явно са съхранявани в дървена конструкция, защото е пълно с пластове пепел и въглени. Открихме животински кости и това, което е най-интересно – много голямо количество миди и стриди. И друг път са откривани такива, но в този случай бяха много голямо количество", разказа Камен Станев, който е експерт по средновековна археология.

Той допълни, че от средновековния период – от втората половина на 12 век, на обекта са регистрирали поне две къщи, с един запазен зид. Има и две жилища в южната част на обекта, които са били вкопани, но археолозите са ги регистрирали по материали и по подовете. Става дума за вкопани помещения – мазета. Любопитното е, че в един момент, поради някаква причина, нивото на едното мазе е повдигнато от обитателите с половин метър. Открити са и керемиди.

Разкопките са спасителни, защото имотът е частен и собствениците предвиждат да построят жилищна сграда.

Средновековните помещения са доста разрушени, но вероятно става дума за къщи заради строителните материали, каквито са открити и на други обекти в района.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/sakrovishte-500-moneti-i-mazh-ubit-gotite-razkriha-7754/


Между 300 и 500 сребърни и бронзови монети и загинал при готското нашествие в средата на 3. век сл. Хр. жител на Филипопол.

На тази стряскаща находка се натъкнаха археолозите Елена Божинова и Камен Станев.

Разкритието бе направено недалеч от Епископската базилика на ул. ,,Леонардо да Винчи".

На обекта личат белезите на типичната за разрушаването на Филипопол от готите през 250 г. обстановка - паднал покрив и опожарени деструкции по кирпичените стени.

Между падналите керемиди е била сложена и кожената торба със сребърниците, част от които са били разпръснати наоколо.

Монетите на пръв поглед са от същата епоха, но те тепърва трябва да се почистят от реставратор и да се изследват от експерт по нумизматика.

Недалеч от съкровището са намерени и части от скелет – долни крайници и част от ръка в неестествена поза.

Вероятно е загинал при разрушенията на града. Възможно е да е бил убит, смята Елена Божинова.

Сградата от трети век е перистилна – един от любимите архитектурни стилове по онова време.

Недалеч от тях Божинова и Станев са попаднали на друга интересна находка – подова мозайка от късната Античност. Най-вероятно мозайката е от 4.-5. век, но трябва да се свери с образците на намиращата се недалеч Епископска базилика.

Стените на зданието са били с полихромна украса, оцветени в червено, синьо, жълто и зелено.

Миналата година Елена Божинова и Камен Станев откриха филипополско семейство, зверски убито в дома им при нашествието на готите в сграда, недалеч от храма ,,Света Марина".

Мъжът и жената са били посечени, а дете им - прободено с копие в гърдите. В предсмъртен ужас мъжът е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица.

https://www.marica.bg/plovdiv/plovdiv-prez-godinite/srebarno-sakrovishte-ot-3-vek-otkriha-v-centara-na-plovdiv-snimki

Hatshepsut

БЕЗЦЕННА ЦВЕТНА МОЗАЙКА КАТО В ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА
ОТКРИХА В ЧАСТЕН ИМОТ В ПЛОВДИВКрасива мозайка с цветни камъни и мотиви като в Голямата базилика откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев при спасителните разкопки в частен имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" в Пловдив.

,,Разкрихме и измихме мозайката и се сега се виждат мотивите й, които са изцяло геометрични. Добре запазената северна част  има бордюри с мотиви от брашлянови листа, следва правоъгълно поле със спираловидни мотиви във вид на възли. В централната част са оформени квадрати с  хиксове в кръгове, по края на централното пано има полукръгове и ромбове", разказват двамата археолози.

В най-източната част пък има мрежовиден орнамент от квадрати, запълнени с различни цветове.

Цялата мозайка е изпълнена в  черено и бяло, жълто, червено, тъмнозелено и светлозелено. Особено интересен е светлозеленият камък – епидот, който се е срещал изключително рядко в онези времена. Археолозите смятат, че се е поръчвал специално. Епидот има и в мозайките на Голямата базилика.

Повтаряемостта на мотиви и особено използването на този камък  кара Елена Божинова и Камен Станев да допускат, че мозайките в частния имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" и тези в Голямата базилика са изработени от едно и също ателие. Към този момент двамата археолози поставят разкритието си във времевата рамка 5-6 век, но тепърва ще търсят по-точни паралели на мотивите, за да прецизират хипотезата си.

Двамата смятат, че става дума за частна, а не за обществена сграда – най-вероятно приемната на някой от богатите хора в тогавашния Пловдив. Те правят това заключение заради широчината на зидовете на древната сграда. Те са съборени през Средновековието, но северната стена е запазена като траншея. Широчината й е до 60 см, което определя, че това са били малки зидове, не както на обществена постройка със стабилни градежи. Стенописите, които са паднали върху пода с мозайката, също говорят за частния характер на къщата. Те са поставени върху кирпичен градеж, а не върху каменен.

,,При всички случаи обаче става дума за гражданин с висок социален статус, след като е могъл да си позволи мозайката, както и да има приемна за гости", казват археолозите.

Екипът на Божинова и Станев освобождава терена от днес и очаква експертна комисия от Министерство на културата. Двамата смятат, че тя трябва да бъде в един по-разширен състав и да се вземе решение за съдбата на паметника – дали да се експонира на място, или да се демонтира и пренесе в музейна среда.

,,В Пловдив вече има сериозна школа с реставратори на мозайки. Тя натрупа сериозен опит около работата си в Голямата базилика, така че демонтажът и реставрацията няма да са проблем. Такъв може да възникне заради времето. Пренасянето на мозайки изисква използването на лепила и смоли, а ще е трудно те да изсъхнат", смятат двамата.

Затова Елена Божинова и Камен Станев се надяват в комисията от МК да има специалист реставратор, който да постави всички тези проблеми и да се вземе най-адекватното решение за съкровището.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/beztsenna-tsvetna-mozaika-kato-goliamata-bazilika-otkriha-7816/

Hatshepsut

Откриха съкровище от 500 сребърника при изкопни работи в центъра


С откриването на съкровище с 500 сребърни и бронзови монети Пловдив напомни за пореден път, че чудесата във вечния град никога няма да свършат. Към находката може да се прибави и отлично запазена римска мозайка от IV-V век и теракотена статуетка на богинята Венера. На находката се натъкнаха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в самия център на града. Те проверяваха терен до ул. ,,Леонардо да Винчи", на който ще се строи нова сграда.

Археолозите откриха горяла и рухнала след това късноантична къща. Предполага се, че това е станало по време на готското нашествие. Голямата кесия със сребърниците е била скрито под една от гредите на покрива. В този древен филипополски дом те се натъкнаха и на друга драма - части от човешки скелет. Вероятно мъжът е загинал при рухването на горящия си дом, който е бил красив - със стени в синьо, червено, жълто и зелено.

Хилядолетията не са били благосклонни и към теракотената статуетка на богинята Венера. Находката е висока 30 сантиметра и главата на богинята липсва. Вероятно пловдивската Венера е била част от домашния пантеон във филипополски дом преди 1800 години.

На метри от този трагичен дом е открита римската мозайка от IV-V век. Тя се оказа с площ 15 кв. м и много напомня тази от прочутата сграда Ейрене пред южния вход на Тунела. Подовите пана съдържат същите геометрични орнаменти, което говори за съществуването на филипополска школа в мозайките. ,,Твърде вероятно е едно и също ателие да е направило всички мозайки в града", каза археоложката Елена Божинова.

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/otkriha-skrovishe-ot-500-srebrnika-pri-izkopni-raboti-v-centra

Hatshepsut

Неизвестна колективна находка с късноримски монети от IVв. от Асеновград
В края на 2001 или началото на 2002г., в района на циганската махала в Асеновград (Пловдивска област), при изкопни работи местните жители на махалата намерили глинен съд, в който имало около 150 на брой късноантични римски монети от IVв. - 1 златна монета - солид(?!) на "...император Константин..." (Константин I Beлики (306-337) - ?) и медни монети на останалите римски владетели и техни родственици, управлявали Империята в периода началото-средата на IVв. От тази находка успяхме да проучим само две медни монети, при това отлично запазени и съхранени, собственост на асеновградски колекционер, закупени от цигани, продаващи ги на пазара в града (очевидно съдбата и на останалата част от съкровището е същата. Информацията за него е била от продавачите на монетите, които му казали, че те са "...от гърне, от нашата махала..."). С оглед на добрата запазеност и съхраненост на двата екземпляра, с основание може да се смята, че монетите от съкровището са били в обращение за съвсем кратък период от време. Причината за трезорирането им вероятно са гражданските войни и размирици, както и варварските нашествия, случили се в самия край на четвъртото столетие след Христа. До този момент самата находка е абсолютно неизвестна за науката и по този начин тя се въвежда в научен оборот за пръв път. Разпределението и определението на запазените две медни римски монети от тази находка е дословно следното: - Римска империя. Констанций II (340-361), центенионалис, мед ("Бронз 3" - 17-18мм) - на горната снимка. Лице/аверс: Бюст надясно, облечен с мантия и с диадема. Около него надпис - DN CONSTANTIVS PF AVG. Опако/реверс: Римски войник,пробожда паднал вражески конник. Около изображението надпис - FEL TEMP REPARATIO. Неопределена монетарница. - монета на цезаря Констанций Гал (351-354), центенионалис, мед ("Бронз 3" - 17-19мм) - на долната снимка. Лице/аверс: Бюст надясно,облечен с мантия и с диадема, зад него монетен знак - D. Около него надпис - CONSTANTIVS NOB CAES. Опако/реверс: Римски войник,пробожда паднал вражески конник.Около изображението надпис - FEL TEMP REPARATIO.Вероятно монетата е продукт на монетарницата на град Александрия в Египет (поради мъчно четливия надпис, обозначаващ името на монетарницата,в която е отсечен и емитиран въпросния екземпляр, нейното определение е несигурно,б.а.- Л.В.). Находката хвърля нова светлина върху античната история и далечното минало на град Асеновград, в епохата на Късната Античност в българските земи, като същевременно с това тя ни предоставя нови данни за състоянието на паричните процеси и монетната циркулация, протичали в тази част на диоцеза Тракия по същото това време.

https://lubomir-vassilev.blogspot.com/2020/01/iv.html

Hatshepsut

Античен храм от ІІ в. излезе под мозайките на базиликата в Пловдив


Още по-стар античен храм от ІІ-ІІІ век излезе в Епископската базилика на Филипопол. Той е с внушителни размери - 39 метра дълъг и 23 широк. В центъра е имало водно огледало с колони и статуи.

Това показа извършеният сондаж под самите мозайки, които са доста по-късни и са част от пода на Раннохристиянската базилика. Тя обаче е вдигната върху езически храм, което показва, че мястото е свещено с непрекъснат духовен живот. Фрагменти от по-старата сграда са експонирани в самата базилика на първото ниво, което й придава още по-голяма уникалност.Реставратори и работници ударно експонират и довършват. Вече е "закована" и датата на откриването - 2 април, каза Ленко Ленков от "Америка за България". Археоложката Жени Танкова е на седмото небе, след като се потвърдиха предположенията й, че под базиликата е съществувал по-стар храм. "При направения сондаж попаднахме на голямо съоръжение, което вероятно е било водно огледало.Целият басейн е облечен в масивен каменен кожух, като е надстроен с тухлена зидария. Вътрешната му част е оформена с тухли, между тях има хидрофорна замазка. Дъното също е тухлено и изолирано с 25-30 см хоросан. Много е вероятно в средата на този ранен античен храм от ІІ - ІІІ век да е имало фонтан с колонада и статуи. Но няма как да разберем, защото, ако тръгнем да разкриваме, ще нарушим експонираните вече мозайки", каза Танкова.

Старият езически храм е функционирал и при готското нашествие през 251 г., за което съобщава откритият през лятото каменен надпис. Текстът му е отправен към управлението на съимператорите Валериан и Галиен. "Знаем, че към онзи момент храмът е действал и е бил посветен на императорски култ", добави археоложката. Тя вече е приключила с проучванията, в момента екипът на реставратора доц. Елена Кантарева продължава да реди мозайки от двата строителни периода на базиликата - V и VІ век.И на двете нива са монтирани стъклени мостове с парапети, по които туристите ще вървят, за да се дивят на мозайките. На втория етаж от таваните пък висят декоративни куполи с летящи птици. На първото ниво сред издигнатите колони се редуват мозайки и различни архитектурни орнаменти - бази, капители, части от колони.
"Трябва да успеем до 2 април", молят се реставратори и строители. И твърдят, че нито ден не са спирали да работят. Отвън вече е оформен площадът с два сухи фонтана и чешма, почти е положена настилката. Тепърва обаче се строи кафене и в момента му се изливат основите. Офанзивата е невиждана. Новооткритият по-стар храм обаче превръща базиликата в уникален обект, категорични са изследователи. По думите им мозайки има на много по света, но по-рядко такова продължение с надграждане на храмове един върху друг. Това е правено, за да се поддържа споменът за едно сакрално място. Колкото и да са били различни религиите - езическа или християнска, все пак се знае, че това е свещена територия", коментира Танкова. Тя припомни, че върху базиликата е открила и средновековен некропол с църква. А в най-ново време там се издигат две катедрали - католическата "Св. Лудвиг" и православната "Св. Петка".

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8109549

Hatshepsut

Дъбенско съкровище

Дъбенското съкровище е открито през лятото на 2004 г. в землището на село Дъбене (общ.Карлово, Пловдивска обл.) при разкопки под ръководството на археолога Мартин Христов. Нови елементи от него са открити през 2005-2007 г.

Разкопките край Дъбене започват, след като двама археолози от Националния исторически музей срещат местна жена, носеща изящно изработена златна огърлица, намерена от съпруга ѝ, докато орял нивите си с трактор. Първоначално съпрузите не подозирали произхода на украшението, но оказали съдействие на археолозите. Тъй като съкровището е открито в земеделска земя, археолозите трябвало да съобразят времето на разкопки със селскостопанските дейности.

Цялото съкровище се състои от 21000 златни елемента, като най-значим сред тях е откритият при разкопките през 2006 г. златен кинжал (двуостра кама), който завършва не с остър връх, а със заточена равна предна част. Съкровището е датирано към 2500-2000 година пр. Хр. Археолозите все още не са единни в мнението си за произхода му – тракийски или прото-тракийски. Предполага се обаче, че в Карловското поле, в което се намира и село Дъбене, в древността се е намирал вероятно производствен център. Този извод е направен въз основа на тяхната концентрация. Златните елементи не са открити в гробна могила, липсват останки от човешки кости, т.е. не са части от погребален дар. Открити са в отделни структури заедно с керамични съдове, други предмети и животински кости.

Съкровището е открито в отлично състояние и без реставрация е изложено в НИМ на 9 август 2005.


ДЪБЕНСКОТО СЪКРОВИЩЕ - DABENSKO TREASURE

Hatshepsut

СКЕЛЕТ НА МЛАДА ЖЕНА С ЦЕННИ ПРЪСТЕНИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ В ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ

Скелет на млада жена от периода на Възраждането откриха археолозите София Христева и Камен Станев по време на разкопките на терена на бившия ресторант ,,Греми".  Тялото било в насип в северната част на обекта, където в края на 19 и началото на 20 век явно е имало дъговиден ров. Той е бил насипан с пръст и точно там е открит скелетът.


Пръстените са изключително фини и говорят, че младата жена е била с добър социален статус

,,В участъка където беше насипът, в горната му част, някъде на метър-метър и половина от съвременното ниво, намерихме останки от скелети. Само един бе частично запазен. Възможните хипотези са две - или става дума за криминален случай, или отнякъде са изгребвали пръст и така скелетите са попаднали тук. Скелетът на жената е доста разбит. Запазени са само една част от крака, китките, част от торса и главата. Върху ръцете й намерихме един златен и три бронзови пръстена. Явно не е била случайна. Златният пръстен е красив – по средата има червено камъче, а от двете страни зелени", разказва София Христева.

Открити са и лулички, монети, нож, огниво. Има и фрагменти от стенопис от къща, датирана от втората половин на 12-началото на 13 в. Такива досега има само на няколко други обекта в Пловдив – на Небет тепе и на обект на ул. ,,Д-р Вълкович".  Всички артефакти са от Средновековието. Проучват се две средновековни сгради от 12-13 век – една от тях е по-представителна с три помещения, както и средновековна улица с две нива и няколко вкопани структури – землянки.


Фрагменти от стенописи, украсавяли къща от края на 12- началото на 13 в.

Очакванията на археолозите, които работят на обекта, са големи, тъй като е много близо до Форум Изток.

,,Надяваме се да разкрием по-представителни сгради, но не можем да бъдем сигурни.  Тепърва ще видим какво е състоянието на античната улица, защото много от материалите са преизползвани през Средновековието.  На този етап античните зидове, които сме хванали, са малко и доста разбити, но в дълбочина личи, че продължават и очакваме да бъдат запазени добре", разказаха археолозите.

По график те ще работят на обекта до края на август. Теренът, който трябва да бъде проучен, е над 700 квадрата.
https://plovdivtime.bg/nasledstvo/skelet-mlada-zhena-tsenni-prasteni-otkriha-arheolozi-10110/

Hatshepsut

ДРЕВНО ГРОБИЩЕ И ЖИЛИЩЕН КВАРТАЛ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ В ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ


Древен квартал с улици и податки от постройки откриха археолозите Здравка Коркутова и Десислава Давидова в частен терен срещу търговски комплекс Гранд. Разкопките вървят само от няколко дни в обект, където преди това се намираше магазин Лили.

Кардото – улица в посока север-юг, разделя квартала. Открити са и една керамична пещ, както и некропол с положени скелети на мъже и жени.

Разкрити са и водопровод и зидана канализация, както и монети и луксозна керамика.

Разкритията на екипа, в който работят и студенти от Софийския и Пловдивския университети, тепърва предстоят, защото в момента се проучва едва една трета от терена.


https://plovdivtime.bg/nasledstvo/drevno-grobishte-i-zhilishten-kvartal-otkriha-arheolozi-10135/

Hatshepsut

Богата римска сграда срещу хотел Тримонциум


Разкопките под бившия ресторант Греми срещу хотел Тримонциум продължават, въпреки високите температури. Под парещото слънце и 40-градусови жеги, огромният екип, воден от археолога София Христева разкрива още и още тайни от историята на голяма богаташка сграда от римско време. Множество разрушения през годините, обаче, правят инерпретацията ѝ към момента невъзможна – още е трудно да се даде оценка дали става дума за жилищна или обществена сграда.

Със сигурност обаче тук е кипял бурен живот, защото са открити множество монети и керамика от различни периоди – както IV-V-VI век, така и Средновековието, а и късното османско време – XIX век. Всяка по-късна преправка, обаче, е разрушавала предходния пласт и анализът е много труден.

Най-ясно за момента се очертава голямата богата сграда, която до момента е разкрита с най-ранен период в Късната античност, която е преправяна през V-VI век. Тя е имала голям коридор, който свързва помещения от двете страни, които в момента се проучват. Едно от тези помещения е било с хипокауст. За съжаление, от него са запазени само фундаментите.


Помещението с хипокауст – подово отопление

В единия край (южния) сградата свършва с полукръгла апсида, която е стъпвала върху по-ранния път – улицата декуманус, която тръгва от Агората няколкостотин метра по на запад и преминава под днешния булевард "Цар Борис III Обединител". Самата улица излезе чак в последните дни на разкопки, като тепърва ще се проучи и доколко е запазено кръстовището с една от перпендикулярните ѝ улици кардо в една част на зоната, която се проучва.

Голямата богаташка сграда е продължавала на север и запад от сегашните разкопки. Възможно е тя да е била от най-големите римски сгради, покриваща цяла инсула, но такава интерпретация може да се направи само при пълни разкопки и в съседните имоти – под тротоара до бул. "Цар Борис" и на север към магазина и ресторант Даяна, който от известно време не функционира.

На юг от тази голяма сграда е открита част и от друга масивна постройка. Тепърва тя ще се проучва в детайл, като за момента са открити само краищата ѝ.

Интересни фрагменти, които се чистят, реставрират и проучват са мраморен орел на части, както и интересна стъклена фигурка от V век. Все още има различни фрагменти, стени, водопроводи, които трябва да се анализират и допроучат. Тепърва предстои и да се слиза по-надолу, във вековете по-рано от IV-и.

Проучванията, вероятно, ще продължат до средата на септември, след което комисия от Министерство на културата ще прецени дали разкопките трябва да продължат и каква част от тях трябва да се запази и евентуално експонира при бъдещо инвестиционно намерение. Имаме късмет с добър инвеститор, който е разбран и помага научната работа с аванс време за работа, както и достатъчно средства за проучванията, коментираха от екипа.

https://podtepeto.com/novini/bogatata-rimska-sgrada-sresthu-hotel-trimoncium-raste-pod-40-gradusovata-zhega-snimki/

Hatshepsut

Не откриха гроб в могилата Малтепе, 20-метровата кула е била основа на храм


Обрат в представите за 20-метровата антична кула до село Маноле, Пловдивско. Могилата Малтепе не е гробница, а е изкуствено изграден насип, върху който се е извисявал култов храм. Археолозите вече проучиха изцяло могилата и са готови с най-вероятната интерпретация за какво е била построена 20-метровата кула в хълма.

Гробница на последния тракийски владетел или на някой войнишки император - огромната кула край Маноле се отърси от повечето си хипотези.

Малтепе, най-голямата могила на Балканския полуостров, се оказа изкуствена. Създадена от хора. Защо някой би си дал толкова труд - учените вече имат сигурен отговор.

Археолозите току-що са приключили с проучването на северната част на могилата, в търсене на погребания. И щом като не е в 20-метровата кула, тогава трябва да е положен в най-представителната част, видима откъм стария римски път. А и георадарът засече тук обещаваща аномалия. Но напразно.

"Простихме се с идеята и надеждата, да открием погребение на този, с който е свързано издигането на този монумент", обясни ръководителят на археологическите разкопки доц. д-р Костадин Кисьов.

Затова сега са оставили всички хипотези настрани и систематизират сигурните данни като това как е направена могилата.

Доц. д-р Костадин Кисьов: Всичките тези пластове, които ги виждаме с различен цвят, това са различен род почва, която е взимана от околностите на могилата. Което показва, че на практика градежът, този фундамент е изграждан паралелно с издигането на могилата. Тя е служила като скеле.

Освен това съоръжението е с доста компромисна зидария, на места няма достатъчно хоросан и очевидно е строен с идеята, че ще бъде поддържан от насипа. Така че кулата не е строена за кула, остава да е основа за храм на върха.

Доц. д-р Костадин Кисьов: Издигането на тази храмова постройка е трябвало да бъде на височина, т.е. на планина, на върха на планината, каквото тука очевидно няма в полето и каквато и могилата същност това символизира.

Мемориалът на върха също придоби по-плътни очертания с мраморен постамент. Част от квадрите й са налични.

Откритите капители пък дават със сигурност височината на колоните, а и времето на строежа.

"В първи, най-късно началото на втори век", разкри доц. д-р Костадин Кисьов.

Подобна масивна постройка на върха на току-що насипан хълм би рухнала, което още веднъж доказва инженерния замисъл на 20-метровите основи.

Мемориалът все пак е разрушен, но не заради нестабилна основа. Разкрития в подножието на хълма подсказват края му.

Земеделски къщи врязани в могилата от трети век. Или един век след построяването на този грандиозен мемориал паметта за него вече не съществува.

"Т.е. вече средата на 3 век, горе храмовата постройка е била разрушена", обясни доц. д-р Костадин Кисьов.

Остава да проучат още малко от хълма, но са сигурни че са изчерпали от мястото цялата информация.

https://bntnews.bg/news/ne-otkriha-grob-v-mogilata-maltepe-20-metrovata-kula-e-bila-osnova-na-hram-1070683news.html

Hatshepsut

Археолози откриха античен басейн в центъра на Пловдив


Монети на 20 века и средновековна сосиера са сред любопитните находки

Късноантична къща с басейн и подподово отопление (хипокауст) откри екипът на археолозите София Христева и Камен Станев в центъра на Пловдив. Сградата е вдигната през III век сл. Хр. и от нея са запазени подовете на шест помещения.

,,Вероятно сградата е била резиденция на заможен жител на Филипопол от IV век", зояви пред ,,24 часа" Христева. Повече от два месеца вървят разкопките върху терен от 800 кв. м. разположен между бул. ,,Цар Борис III Обединител" и ул. ,,Петър Парчевич". Най-дълбоките структури са от края на I век. Запазени са основи на къща от речни камъни, която във височина вероятно е била изградена от кирпичи. От римския период са останали няколко подови нива и дървен канал за изтичане на мръсни води. При разкопките е разкрито и кръстовище на две от главните улици, водещи началото си от Форума. Едната е декуманус (изток - запад), а другата - кардо (север – юг). ,,Проучваме още една голяма сграда, която най-вероятно е била зърнохранилище, тъй като открихме два почти изцяло запазени питоса и други по-малки съдове за съхранение на зърно", допълни археологът. Извадени са над 1300 находки – най-многобройни са монетите, но има и множество гривни, игли, фибули, предмети на бита, украшения, накити, лампи, оловни печати и съдове. Най-ранните монети са от края на 1-вото столетие, в момента те се почистват и ще бъдат предадени на нумизмат за разчитане. Археолозите са се натъкнали и на множество пари от периода след VI век, както и от XI-XIII век. В началото на проучването бе намерен скелет на жена от XIX век със златни пръстени. Тялото е било сложено в торба и захвърлено в яма. Сред по-интересните находки Христева нарежда керамична сосиера от XI век с изящна украса, мраморен кръст и релеф на трите нимфи от четвъртото столетие, както и части две бронзови гривни от средните векове. Учените обаче са намерили само фрагменти от древните артефакти. ,,През средновековието и османския период всички сгради са ошушкани до подовете, само два зида са запазени. Всичко е било обрано и изчистено, затова ние намираме много малко находки", отбелязва София Христева.


Керамична сосиера от 11-ти век
https://www.24chasa.bg/region/article/9036883